agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Benjamin Kauçuğu (Ficus benjamina) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/1957.htm)

zidane 13-03-2010 22:09

sayın umıt79, öncelikle çok teşekkür ederim, kendi sorunumu kendim çözdüğüm zaman en azından siteden duyarlı bir ağaç dostu cevap verdi. yaklaşık 3 metre uzunluğunda çok sağlıklı olan bir bitkinin, hergün 20 den fazla yaprağı sararıyorsa, genelde netten araştırdığım zaman nedenini, en yaygın ve sevilen bir site olmasından dolayı bu site de yüzlerce benzeri "benjamin yaprak sararması" vâkâsına benzer cevaplar verildiğini gördüm ve evet ben de aynen sizin de söylediğiniz gibi, yer değişikliği, sulamayı kesme gibi ( bir önce ki mesajımda çaresizdim evet) önerileri dinledim. ancak mesajımda değinmeye çalıştığım şu ki, nasıl hasta olunca doktora gitmez, bir takım doğal yöntemlerle iyileşmeyi deneriz ve bazen de yeterli olur, ama doktor kesin çözümdür,bitki için de bitkiyi alarak bir uzmana başvurmak bitki açısından daha sağlıklı bir çözüm olur bence.ben bunu denedim ve yararını gördüm, yoksa sararıyor nasıl olsa geçer diye bir kaç gün daha kaybetseydim, bunun sorumlusu sizce kim olacaktı?
bu sitede ise genelde öneride bulunanlar işin uzmanları değil, gönüllüleri. benim uzmanlara sözüm yok ama gönüllü ağaç severler mesajlarında veya yönlendirmelerinde şunu eklesinler" bunlar çözüm olmayabilir, derhal bir uzmana başvurun"!. çoğu mesajda maalesef bu ibare yer almıyor, ben açıkçası evet bu sitede benjamin ile ilgili olan tecrübelerden yararlandım ama boşa yararlandım, yer değişikliği, su vermemek tarzında ki öneriler bence bitkiseverlere zaman kaybettiriyor, yaşayan bir canlının de emin olun gözümün önünde ölüp gitmesine seyirci kalacak kadar da duyarsız değilim.! ayrıca duygusal reksiyon sözümü bitkim için söylemiştim siz benim duygusal reaksiyon gösterdiğimiz sandınız sanırım, konu insan değil, bitki hatırlatmak isterim.

umıt79 16-03-2010 19:33

Sevgili Zidane sanıyorum bitkiniz şu an da iyi .Eğer iyiyse sevindim.Yazdıklarınızın bir bölümüne katılıyorum 3.mesajınız da..Elbette çözümsüz görünen bir problemde işin uzmanlarına danışmak en sağlıklı fikirdir.

Çoğu mesajda yer almayan bir uzmana başvurun ibaresinin yazılması bu kadar gerekli mi? Paylaşarak burada doğru, yanlış ya da farklı yetiştirme; bakım önerileri buluyoruz.Sağlıklı büyütülen bitkilere neler yapılıyor , yapanlardan birinci ağızlardan öğreniyoruz...Siteyi biraz daha incelerseniz sanıyorum kastettiklerimi daha iyi idrak edeceksiniz.

Bu arada konunun bitki olduğunu ,bitkilere dair herşey ve doğa olduğunu zaten biliyoruz...Duygusal reaksiyon sözünü sizin için kullanmıştım ben. Daha ikinci mesajınızdan başlayarak veryansın etmek yerine ; birinci mesajda olması gereken kendimizi tanıttığımız bölüme uğrayarak ,gecikmişte olsa tanışma faslını gerçekleştirsek sanıyorum daha pozitif bir yaklaşım olacak.

Size Hoşgeldiniz diyelim...

hsynyldz 25-03-2010 15:07

4 Eklenti(ler)
Benimde 1,5 ay önce aldığım bir starlight benjaminim var ilk fotoğrafını çekmedim ama şu andaki fotoğrafları aşağıdaki gibi, çok fazla ışık almayan bir yerde duruyor ilk geldiği 2-3hafta hızlı yaprak döktü şu anda biraz daha dengeli gidiyor aldığım yerde haftada bir banyoda duş yaptır dediler ama burda takip ederken o kadar suyun aşırı kaçabileceğini düşünüp fıs fıs marifetiyle yapraklarını, dallarını ve toprağı hafif nemli kalacak şekilde 2-3 günde bir suladım ama altta kalan dalları iyice kuşa döndü uçlarda ve yanlarda hafif hafif sürgün veriyor gibi acaba budamam gerekirmi ve sulamasını doğrumu yapıyorum acaba diye merak ediyorum ? Son olarak yaprak küçültme işlemine tabi tutmayı düşünüyorum haziran gibi genç bi fidan için doğru olurmu diye merak ediyorum bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim

Eklenti 132033

Eklenti 132034

Eklenti 132035

Eklenti 132036

ilksenozturk 26-03-2010 08:05

sn hsynyldz
kurumuş dalların bitki için bir anlamı yok, alabilirsiniz.
ama bu bitkiye yerine alışması için zaman vermemiz gerektiğini düşünüyorum. hemen paniğe kapılmayın. fısfıslamaya ve suyunu düzenli vermeye dikkat edin. yaprak dökülmesi bir süre sonra duracaktır.
yerini de olabildiğince sabit tutun.
bitkilerin çoğu yaprak açılarını güneşe doğru ayarlarlar, sizin en ufak bir yer değişikliğiniz onlar için güneşin geliş yönünde ciddi bir sapma anlamına gelir. bazı bitkiler bu yeni açıya yapraklarını döndürerek uyarlanır(örneğin filkulağı) fakat benjamin yapraklarını döndürmeyip dökebilir. bu değişikliğe reaksiyon verir.
doğada herşey yavaş yavaş değişir ve biz o değişimi bitki için alıştığından daha radikal bir hale getirmiş oluruz.

gypsy4153 01-04-2010 14:17

benimde benjaminim var kendim biyerden dal alıp köklendirdim ektim tuttu ama çok yavaş büyüyor bir de nasıl bir yerde olması gerekiyor .bana yardımcı olursanız sevinirim.

narinkrgl 01-04-2010 15:29

Herkese merhaba.Ben sizlere bir sorunumu danışmak istiyorum.Çok kötü bir durumda,hiç yaprağı kalmamış bir benjamini evime aldım ve iyileştirmek istiyorum.Güzelce budadım ama sonra kalın gövde kısmının bıçakla oyulmuş gibi bazı kısımları olduğunu gördüm.Sanırım bir böcekten kaynaklanıyor.Çünkü oyuk kısımların içerisine kırmızı hareketsiz kabuklu birer böcek yerleşmiş.Sabunlu suyla yıkadım ama böcekler kıpırdamıyor.Ne yapmalıyım?

ogunasena 01-05-2010 17:41

Budama Yardımı
 
4 Eklenti(ler)
Aranızda yeni olduğum için konuyu doğru yeremi açtım bilemiyorum.15 gün önce çok sevdiğim Benjamini nihayet alarak eve getirdim.Fakat devamlı yaprak döktüğü için 1 hafta sonra (yanlış yaparak) yerini değiştirdim.Fakat yapraklarını dökmeyi sürdürdü.Bende resimlerde göreceğiniz ilk günü koyduğum eski yerine geri aldım.Şu anda da yapraklarını döküyor ama 2-3 ay yerinden oynatmayı düşünmüyorum.Şimdi geleyim soruma.Bu yaprak dökmesi beni korkuttuğu için hemen bir tane daha üretmeyi düşünüyorum.Ama çok acemiyim.Hatta bitki konusunda kör cahilim.Budama nereden ve nasıl yapılır? Çok aramama rağmen resimli bir açıklama göremedim.Tepe çeliğinden bahsediliyor ama ben bunun ne olduğunu bile bilemiyorum.Cahilliğimden dolayı affınıza sığınarak böyle bir soru sordum.Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.Sevgi ve saygılarımla.

a1919 03-05-2010 08:19

1 Eklenti(ler)
Sayın ogunasena,
Budamadan kastınız yeni bir tane üretmek için çelik almaksa dalların ucundan 3-5 yaprak olacak şekilde kesip suya koyarsanız köklenecektir. Ben bu işi yapalık çook uzun zaman oldu o yüzden şu kadar zamanda köklenir diyemiyorum ancak birkaç günde köklenmiyor. Biraz beklemeniz lazın. Bu arada benjamininiz de oldukça sağlıklı görünüyor. Bana hediye gelen bir benjamin var. Haftalarca yaprak döktü. Nerdeyse kel kaldı diyebilirim. Ama sanırım şimdi yerine alıştı yeni yapraklar çıkartıyor. Sizinki de aydınlık bir yerdeyse merak etmeyin toparlanacaktır.

ogunasena 03-05-2010 16:32

Teşekkür
 
Sayın a1919 cevabınız için çok teşekkür ederim.Yalnız aklıma takılan birşeyi daha sorayım izninizle.Yan dallardan değilde üst tepeden alın çeliği diyorlar.Hani eğri büyümesin diye.Siz yan dalı işaretlemişsiniz aklım karıştı şimdi.Birde üstten alınca bodur kalmasın sakın.:D

özlem11 03-05-2010 16:53

Bence yeni üretim için bir kaç dal alıp suya koyun. Nasıl yapacağınız geçmiş sayfalarda yazıyor. Bunun dışında şuanki yeri bence gayet ideal. Yeni yerine alışma dneminde sulamasına dikkat edin. 2 GÜNDE BİRDE YAPRAKLARINA KAYNAYIP SOĞUMUŞ SU PÜSKÜRTÜNÜZ...

ogunasena 03-05-2010 21:57

Teşekkür
 
Hepinize çok teşekkür ederim.Ama bu dalları a1919'un dediği yerdenmi yoksa yukarıdan biryerdenmi keseceğim? Saygılarımla.

a1919 04-05-2010 07:39

Yukardan kesmeniz şart değil. İstediğiniz dalları kesebilirsiniz. Be fotoğrafta o dalı göstermesi kolay diye orayı işaretledim. Özlem hanımın da dediği gibi birden fazla dal koyun suya. Merak etmeyin çok kolay çelikten üretilebiliyor benjamin. Benim evdeki balkonun tavanına değmek üzere ve kendisi bir zamanlar sadece 4 yapraktı :)

ilksenozturk 04-05-2010 07:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ogunasena (Mesaj 631118)
Hepinize çok teşekkür ederim.Ama bu dalları a1919'un dediği yerdenmi yoksa yukarıdan biryerdenmi keseceğim? Saygılarımla.

ben tamamen yan dallardan alınmış çelikler ile yeni bir saksı yaptım kendime. yan dallar ilk dikildiğinde biraz eğik durdu ama sonra tepeden alınmış bir forma kavuşturdu kendini. yani dikey büyüyorlar. o yüzden size gösterilern yerden kesebilirsiniz, bence fark yok. tavsiye dışında da sizin yerinizde olsaydım tepeden değil yanlardan alırdım zaten

ben hep suda köklendirdim, köklenmeleri 5 hafta civarında oldu.

bitkiniz çoğumuzun benjamininden çok daha sağlıklı bence. o yüzden de şimdilik endişelenmeyin yaprak dökülmesinden. doğal bir reaksiyondur bu.

ogunasena 04-05-2010 16:11

Teşekkür
 
Yüreğime su serptiniz.Değerli yardımlarınız için teşekkürü bir borç bilirim.Saygılarımla.

Jezebel 04-05-2010 19:58

Benjamin kauçuğunda havai köklendirme deneyen oldu mu ?
Denemek istiyorum . Tecrube eden varsa , bunun için en uygun zaman hangisidir ?

SiriustanGelenKurbaga 10-05-2010 01:08

1 Eklenti(ler)
Herkese merhaba,
Yaklaşık 3 yıldır yetiştirdiğim ve şekil vermeye çalıştığım ficusumun yaprak altlarına yapışmış ve ne olduklarını bilmediğim irili ufaklı beyaz nesneler var. Bunların böcek olup olmadığını bilmiyorum ama elime aldığımda sabun gibi ve yağlı şeyler olduğunu gördüm. bunun ne olduğunu ve nasıl yok edeceğimi bana söyleyebilir misiniz?

a1919 18-05-2010 10:40

Acil Yardım
 
Merhabalar,

Yıllardır baktığım ve ağaç haline gelen benjaminim kurumaya başladı. Geçen haftaya kadar hiç bir şey yoktu. Sonra yaprak dökmeye başladı. Alt dallardan itibaren yapraklar kıvrılıp kurumaya başladı. Bu giderek üst dallara doğru geldi. Saksısının üstünden toprak alıp yeni toprak ekledim. Bu arada yapraklarına su püskürtüyorum ama hiç bir faydası olmadı. Bu arada ne yeri değişti ne de extra bişey yaptım. Neden böyle oldu anlayamadım. Yapraklarında herhangi bir böcek vs. görünmüyor. Şu anda foto yok yanımda o yüzden ekleyemiyorum ama ağacım çok yakın zamanda kel kalacak gibi görünüyor. Ne yapmamı önerirsiniz? Kuruyan yaprakları ve dalları keseyim mi? O zamanda sadece üstte birkaç dal kalacak. Tekrar yeşerir mi acaba? Saksısı da oldukça büyük ama dar geliyor olabilir. Acaba köklerini biraz budamam gerekir mi? Aslında şu an ne yapmam gerektiğini hiç bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

Sulman 30-05-2010 00:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SiriustanGelenKurbaga (Mesaj 635288)
Herkese merhaba,
Yaklaşık 3 yıldır yetiştirdiğim ve şekil vermeye çalıştığım ficusumun yaprak altlarına yapışmış ve ne olduklarını bilmediğim irili ufaklı beyaz nesneler var. Bunların böcek olup olmadığını bilmiyorum ama elime aldığımda sabun gibi ve yağlı şeyler olduğunu gördüm. bunun ne olduğunu ve nasıl yok edeceğimi bana söyleyebilir misiniz?

Merhabalar,

Sayın Mine Pakkaner

Sorunu Bu bölümde:
http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=7949&page=4

Şu mesej ile:
Alıntı:

Nuran berna, bu oluşum için endişelenmeyin, benjaminde yaprak ayası ile sapın birleştiği yerdeki bu kuru sabun kalıntısı gibi oluşum fizyolojik. Bitkinin kendi sütlü özsuyu. Ancak Sn. Nkbalki'nin dediği gibi benjaminde pamuklu ve kabuklu bite çok dikkat edin.
Cevaplamış. Benimde içime su serpildi.

Ayrıca teşekkürler.

rain_man 06-06-2010 13:04

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rain_man (Mesaj 528947)
merhaba,

geçen bahar ayında köklendirip diktiğim alacalı ficus'um

Eklenti 113158

Eklenti 113159

Eklenti 113160


o zaman dan bu zamana bayağı gelişme kaydetti, yerini hiç değiştirmiyorum. suyunu da toprağının iyice kurumasına izin vermeyecek sıklıkta veriyorum. şu an keyfi yerinde gibi. ama aklıma takılan bir şey var, acaba saksısı yeterince büyük mü yoksa bu bahar değiştirip bir boy büyük bi saksıya alsam daha mı iyi olur?

yukarıdaki mesajımda bahsettiğim alacalı ficusumun son hali:

Eklenti 150082

Eklenti 150083

o zamandan beri baya bir yol kattetti...

Sulman 08-06-2010 23:38

Saksının boyutu ideal bence. Fazla sudan siz yinede sakının çok öldürdüm ben. Özellikle de gençler fazla suya dayanamıyor. En güzel yöntem saksınız da hafif görünüyor elinizle saksıyı tartmak ve parmağınız ile nemini kontrol etmek.

Birde resime göre sol taraftaki filiz yanlamış görünüyor. Uzama gösteriyor. Ana dalı geçecek gibi. Daha uzun tahta bir çubuğu şimdiki çubuğun bulunduğu yerin tam karşısına daldırın ve uzayan dalı yeşil bir yünümsü kesmeyecek bir bağ ile çubuğa bağlayıp şimdiden düz bir forma sokun derim. İlerde zorlanabilirsiniz. Çok neşeli starlightiniz umarım dev gibi olur.

Saygılar.

özlem11 09-06-2010 09:26

Rain man çok güzelleşmiş. Yerinide sevmiş. Şuan yavru olduğu için dallarını çubuklarla destekleyip form kazanmasına yardımcı olabilirsiniz. Eğilmeye meğilli büyüdükçe...Ellrinize ve yüreğinize sağlık...

rain_man 10-06-2010 08:04

Sn. Sulman ve Sn. Özlem,

Yorumlarınız ve değerli tavsiyeleriniz için çok teşekkürler. Tavsiyelerinizi dikkate alacağıma emin olabilirsiniz.

Saygılar...

Süleyman Koçak 17-06-2010 09:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 631672)
Benjamin kauçuğunda havai köklendirme deneyen oldu mu ?Denemek istiyorum . Tecrube eden varsa , bunun için en uygun zaman hangisidir ?

Sayın Jezebel; benjaminde havai köklendirmeyi tercih etmenizin özel bir nedeni yoksa, size daha kolay ve pratik bir yöntem olan suda köklendirmeyi tavsiye edeceğim. Zira benjaminler sanıldığı kadar hassas bitkiler olmayıp kolayca köklenebilen bir özellikleri var.
Tabi suda köklendirme için şu birkaç hususa riayet etmeniz gerekiyor:
*Evvelâ köklendirmek istediğiniz dalları tepe sürgünlerinden seçmelisiniz,
*Dalları koyacağınız kap dar ağızlı ve ışık geçirimsiz olmalı,
*Suyunu 2-3 günde bir mutlaka değiştirmelisiniz,
*Köklendirme yapacağınız kabı, nispeten loş bir yere koymalısınız.

Mevsim şartlarına göre 2-3 hafta içinde köklü dallarınız olacak ve siz onları saksılarına alarak gönlünüzce büyüteceksiniz.

Tabi ki varlıklara hayat verenin yalnızca Allah (CC) olduğunu ve O' nun ''Hayy'' ismini de hatırlamanız uygulama başarınızı daha da artıracaktır.

Kolay gelsin..

tasamek 19-06-2010 14:14

3 Eklenti(ler)
arkadaşlar benimde benjaminim var ve çok güzeller ama büyük olan enlemesine büyüdü bunları budasam boya gidermi ayrıca bu budama hangi aylarda yapılır nasıl yapılır anlatırsanız çok sevinirim resimleri ekliyorum sırasıyla en büyükten küçüğe doğru budamak istediğim en büyüğü

Jezebel 19-06-2010 16:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Süleyman Koçak (Mesaj 659798)
Sayın Jezebel; benjaminde havai köklendirmeyi tercih etmenizin özel bir nedeni yoksa, size daha kolay ve pratik bir yöntem olan suda köklendirmeyi tavsiye edeceğim. Zira benjaminler ...

Tabi ki varlıklara hayat verenin yalnızca Allah (CC) olduğunu ve O' nun ''Hayy'' ismini de hatırlamanız uygulama başarınızı daha da artıracaktır.

Kolay gelsin..


Sn . Süleyman Koçak ,
haklısınız daha kolay belki , ancak benim Benjaminim 6 yaşında , dalları baya kalınlaştı .
Bu dalların birini havai köklendirme yapıp bonsai geleneğine uygun bir şekilde terbiye etmeyi düşünüyorum .
Malüm bonsai için kalın gövdeli ve kısa boylu ağaçlar tercih ediliyor .
Yanıtınız için sağ olun , görmezden gelmediniz en azından , başkaları gibi ;)
Havai köklendirme denemiştim , biri başarılı ( Duranta erekta ) diğeri (Portakal)
başarısız oldu , belli ki uygun mevsim kollamak gerekiyor .
Teşekkürler , saygılar .

rain_man 05-07-2010 11:41

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sulman (Mesaj 654960)
Saksının boyutu ideal bence. Fazla sudan siz yinede sakının çok öldürdüm ben. Özellikle de gençler fazla suya dayanamıyor. En güzel yöntem saksınız da hafif görünüyor elinizle saksıyı tartmak ve parmağınız ile nemini kontrol etmek.

Birde resime göre sol taraftaki filiz yanlamış görünüyor. Uzama gösteriyor. Ana dalı geçecek gibi. Daha uzun tahta bir çubuğu şimdiki çubuğun bulunduğu yerin tam karşısına daldırın ve uzayan dalı yeşil bir yünümsü kesmeyecek bir bağ ile çubuğa bağlayıp şimdiden düz bir forma sokun derim. İlerde zorlanabilirsiniz. Çok neşeli starlightiniz umarım dev gibi olur.

Saygılar.

Sn. Sulman'ın tavsiyesini dikkate alarak, çubukla desteklediğim ficusumun son hali...

Eklenti 157952

Eklenti 157953

Eklenti 157954

Süleyman Koçak 05-07-2010 14:43

Yaprak Rengi
 
Merhaba arkadaşlar;
Forumda birkaç kez (Mine Pakkaner dahil) sormuş olmakla birlikte istediğim kısa ve öz cevabı alamadığım şu soruyu, buradan bir kez daha sormak istiyorum:
Alaca benjaminlerin yapraklarının kenarlarındaki beyazlığı artıran veya azaltan sebep nedir? Ne yaparsak beyazı çok yeşili az renkli yaprakları olan benjaminlerimiz olur?
Yaklaşık 3 yıldır baktığım alaca benjaminim -inat edercesine- kenarları tam beyaz yaprak çıkarmıyor. Acaba yanlış mı besliyorum. Sayın Mine Pakkaner fazla azotlu besin vermek yaprak rengini etkiler demişti. Ö dönem bitkilerime güvercin gübresi vermiştim. Sebebi budur diye düşündüm ama sonradan toprağını iki kez değiştirdiğim halde çıkan yaprakların büyük bir çoğunluğu ortası koyu yeşil kenarları açık yeşil renkte oluyor.
Aşağıda Mine Hanımın cevabını alıntıladım:
''...Beyaz alacalılık bitkinin o bölgesindeki pigment üretiminin eksikliğinden kaynaklanır. Turuncu, sarı alacalılık ise yeşil klorofil maddesinin az üretimi sonucu diğer sarıdaki ksantofil, turuncudaki karoten maddelerinin baskınlığından kaynaklanır, Kırmızı, mor, pembe ise antosiyanin sonucu oluşur.

Aşırı azotlu gübreleme bitkinin rengini yeşile döndürebilir. Işık yoğunluğu da etki eder. Karanlık ortamlarda alacalılık kaybolmaya başlar, bitki buna tahammül edemez çünkü fotosentez için az klorofil mevcuttur. Aşırı ışık ise ayrı bir sorun olabilir çünkü yaprağın renk durumunu koruyacak olan pigmentasyon bozulur.

Alacalı bitkilerde karşılaşılabilen en önemli sorun bazı alacalılıkların stabil olmamasıdır. Bu durumda bitki albino veya düz koyu yeşil sürgünler verebilir. Bunların kesilerek uzaklaştırılması gerek.

Ancak sizin sorununuz bu değil. Bu yüzden siz sakın dal kesmeyiniz. Bitkilerinizin ışık yoğunluklarını değiştirip fosfor ve potasyumlu besinler veriniz...''
Konuyla ilgili tecrübesi veya bilgisi olan paylaşırsa sevinirim..

Sevgi Durul 23-07-2010 09:24

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 595288)
Benjaminim;

Bitkimin benjamin olmadığını öğrenince, esas benjamin buldum ve aldım. İllaki destek çubuk şart mı? Büyümesinde etkili mi? Teşekkürler.
Eklenti 162256

ilksenozturk 23-07-2010 11:44

Destek çubuğu daha şekilli büyümeyi sağladığı için öneriliyor. Bitkiniz büyüdükçe saksı dengesi bozulacaktır, o zaman siz destek ekleyeceksiniz ve aslında eğri olan şimdiki halinden daha da büyümüş dalı kaldırıp dikleştirmek daha zor olacaktır. Çok kalınlaşmadan dal esnekken yapmak daha mantıklı bence.

özlem11 23-07-2010 11:47

EE yani arkadaşım bana buradan bitkiniz gelin beni kaldırın diye bağırıyor... Beli bükülmüş zavallımın. "Ağaç yaşken eğilir" sözü var bide... Bence acilen destek yapılmalı.. Dallar formunda büyüsün diye bitki uzadıkça da desteklemeye devam edilmeli...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025