![]() |
Ayırma yöntemini deneyin, yaprak açabilecek ve köklü bir rizomu kesip dikerseniz birkaç hafta içinde toparlanıp yapraklanmaya başlıyor...
|
Yabancı kaynaklarda yaprağı üretim için farklı teoriler anlatılmış.
Birkaç farklı yöntem okumuştum. 1. Yöntem) Yaprak damarlar yönünde dikey kesitlerle kesilmeli.Üçgen parçacıklar halinde ve muhafazalı bir şekilde dikilmelidir... 2.Yöntem) Kare şeklinde parçalanan, bölünen yapraklar ve uygun çürüntülü toprak içerisinde yoğun nem ve 20 dereceye yakın sıcaklıkta köklendirilir.Dikkat edilmesi gereken şey yaprak damarlarının ortada kalması... 3.Yöntem) Yetişmiş bitkiler uygun ve güçlü zamanlarında ortadan bölünme yöntemiyle eşit miktarlı iki bitkiye dönüştürülür.. Tabii bu yöntemler ne kadar denenmiş ben de doğrusu bilmiyorum... |
Kare yaprak yöntemi yüksek nem sağlayabilecekler denemeli, sürekli ve yüksek nem/sıcaklık sağlamak zor olsa gerek...
|
Evet özellikle üretim aşaması için yabancı sitelerde daha profosyonel malzemeler kullanıyorlar.Pastacıların kullandığı büyük cam kapaklara benzeyen tutacaklı cam muhafazalıklar v.s...
Üretim sırasında genel ısı 18-19 santigratın altına düşmemeli ki üretim başarılı olabilsin...Üstelik nem konusunda da dikkatli olunmalı ki o sıkıntılı 28-50 gün aralığı geçsin.En az ve iyi şartlarda bir ay alan bir çalışmaymış üretim kısmı... |
Gerçekten bu konuda deneyimli olmadan kalkışmakta iyi olmaz, en azından nem ve sıcaklık desteğı sağlanabilinecek bir ortam gerekiyor...
Birde sabır :) |
Eğer menekşe gibi çoğaltılabiliyorsa ben pet şişelerde yaprak köklendirmede başarılı oldum. Bir de şeffaf, kapaklı peynir vb. kutular var. O kutulardan aldım bir miktar tohum çimlendirmede veya yaprak köklendirmede onları kullanıyorum. Önümüzdeki günlerde deneyebiliriz, havalar müsait bunun için. Yani bir kere başarısız oldum diye vazgeçmem ben. O yönden inatçıyımdır biraz.
|
Alıntı:
Büyük ihtimal begoniaların da tohum üretimi bu şekilde olmalı... |
Alıntı:
|
Evet afrika menekşesi sayfasında aşılama, tohumdan üretim gibi konularda mesajları var. Bir de yabancı kaynaklardan alınmış bir iki mesaj üremeyle ilgili, çizimli açıklama
|
Çimlendirme konusunda brçek bilgi mevcut ancak halen çiçek yapısını anlayabilmiş değilim rexlerin...
|
Doğrusu ben çiçekli görmemiştim daha önce o nedenle sürpriz olacak benim için çiçekli görmek:)
|
Evet, kış ilkbahar arasında çiçekleniyor...
|
http://www.renegadegardener.com/images/CC-804-1.jpg
Begonia Rex ‘New York Swirl’ Şu tür, amatörler tarafından farklı çiçeklerin tozmanması ile üretilmiş... Çiçek yapısını daha iyi bilirsek bizde bü tür hybridler üretebilriz birgün belki kimbilir :) |
Alıntı:
|
Begonya, özellikle çilli begonya ve küpe çiçeği benim çocukluğumun çiçeklerinden. Küçük bir ağaççık gibi begonyam vardı eskiden. Halacığım yetiştirip vermişti. Sevgili nevsune henüz rex begonyalarımızı çoğaltamadık. Bir kaç çeşidimiz olursa yaprak çeliklerinden çoğaltabileceğiz:)
Begonyaların genellikle minik minik salkım gibi çiçekleri oluyor oppss. |
Kolay gelsin, yapraktan yetiştirme konusundaki deneyimlerinizi ve başarılarınızı görünce çok hevesli çıkacak bence:)
|
Bugün yeni tür bir rex edindim, hybrit ve türü "leprechaun", önceki sayfalarda bulabilirsiniz...
Benim şimdilik 3 türüm var, forum içinde birkaç türü olan arkadaşlarda var, şimdilik ilk hedef herkeste bulduğumuz türler olması... |
Alıntı:
|
rex
2 Eklenti(ler)
Sevgili oppss!
bu gün edindiğim bunlardan biri , 1 saat olmadı ;) |
Sevgili Jezebell bu begonyaları nerden aldınız acaba:)
|
Yok kesinlikle sizin pazara gitmeli sevgili jezebel:)
|
Kesin gitmeli sevgili sevim.K :), gümüşi olan silver queen, pembe gibi olan ise savannah pink...
|
Ay harika sevgili jezebel.
|
Güle güle büyüt canım:)
|
|
Bir parçası olabilir;) Sevgili ümit geldiler derse öyle bir köşe yapabileceğiz oppss:).
|
Sevgili Sevim K. inanın tüm çabamla uğraşılardayım.Çok sınırlı vakitlerde uğraştığım için belkide temin etmeye çok yaklaştığım anlar da bile yetişemiyorum...
Yalnız bu gün Rex begoni turlarım sırasında ilginç şeyler de öğrendim. Şu sezonda çıkan rex begonialar daha cansız zayıf artık bir ayı dahi atlatamaycak kadar kıymeti az olan rex çeşitleriymiş. İyi rexler Nisan 12-15 gibi piyasaya çıkıyormuş.Daha yetişmiş ve güçlü bitkiler bu süreden sonra çıkarmış...Ve serlarından çiçekçilere dağıtım fiyatı 2,5 liraymış.Bu duruma göre iyi pazarlık yapın bulursanız:) Bu bitkiler biraz narin ve özen istiyormuş.Sıcağa dayanamıyorlarmış ve nemden hoşlanıyorlarmış...Pazar yerinde bana bitki hediye eden bir bayan ve eşi daha önce onların deyimiyle Riks çok yetiştirmişler...Çok özel bitkidir.Çiçekleri çok sönüktür.Ama yapraklarına aşık olan çoktur diyorlardı.Hak veriyorum... Geniş uzun saksılarda çok güzel aranjmanlar yapıyorlarmış riksleriyle...Öylesinin çok hoş göründüğünü söylediler... |
'New York Swirl'
1 Eklenti(ler)
'New York Swirl'
|
Gördüğüm kadarı ile ışık alan biryerde, gölgeye almanız iyi olur, aksi takdirde yaprak renkleri canlılığını kaybeder...
|
Bana Begonia rex hybrid 'New York Swirl' gibi geldi , ama siz ne dersiniz bilmem .
Karanlıkta resim çekilmiyor o yüzden ışık alan bir yere almıştım ;) http://www.xtreem-plants.com/begonia-pictures.html |
Kaynaktaki örneklere bakılırsa haklısınız, çok benziyorlar birbirlerine o yüzden karıştırdım galiba:o...
Aslında kış boyu gölgede tutuyorum ben sadece yaz aylarında hafif aydınlık yerde bulunduruyorum, küfe dikkat etmekte yarar var... |
Renk değişimleri yapmak için ışık kullanıldığını okumuştum.Farklı yaprak renkleri eşittir farklı ışık düzeyleri demek oluyor sanırım..
|
Zaten hybridlerin kendine özgü renkleri vardır, sadece parlaklıkları direkt ışıkla ilgilidir...
Yaprak renkleri ışıkla oluşmaz, yanlış anlaşılmasın... |
Begonya
1 Eklenti(ler)
Sevgili acemifüsun ,
saksı değiştirirken bak ne buldum ;) |
Jezebelciğim aralardan güzel bir yavrumu çıkmış, çok sevindim:)
|
Rex
1 Eklenti(ler)
Rex' leriniz sayın oppss!
|
Üretim aşamasındasınız sevgili Oppss. Şimdiden fotolayın aşamaları. Muhtemelen bende tüm teminleri yaptıktan sonra birkaç kişi üretime geçeriz...
Eğer aşamaları görsel olarak hissedebilirsek üretim de daha kolay yol alırız gibi.Mesela ilk o yaprak dikimi haftası ..Hangi yaprağı hangi kriterle seçerizden başlasanız...Nasıl böleriz ,nasıl dikeriz...Sonra ilk hafta ,ikinci ,üçüncü ve takib eden haftalarda ki yaprakların şekli ne halde.Arada neler yaparsınız ? Sonra bebek Rexler nasıl baş gösterir ..Bu aşamaları görmek hem merak ,hem ilgi,hem de şevk verecektir bizlere...Tıpkı afrika menekşesinde olduğu gibi... Hadi bakalım kolay gelsin... |
http://www.greenpouce.com/image/inte...a_rex_3_gd.jpgBegonia Rex "Paul Albory"
Yeni üretim hybridlerden, istesekte bulamayız gibi..:) |
http://www.onf.fr/outils/en_avant/20...gallery/2/w490
Buda ibret olsun, escargot türünün doğadaki hali, biz orda olsak orası şimdi çorak araziydi..:) |
http://forums.gardenweb.com/forums/l...362714124.html
Şuraya bakın, amator birinin kendi üretim hybridleri... Değişik bir yöntemle yaprakları sapından toprağa sokarak üretim yapmış, ilk ben bi deneyeyim, gelişmeleri haber veririm...:) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:27. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025