agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Maviş çiçeği (campanula) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/16238.htm)

yesim ozgun 01-09-2009 20:01

Aldığım çeliği köklendiremedim. Sanıyorum çelikle çoğaltılamıyor.Maalesef çelik bugün ölmş durumda.

DefneD. Gittim ama adam yoktu. Belki yarın:))))

DefneD. 01-09-2009 20:28

1 Eklenti(ler)
Benim maviş kefeni yırttı sanırım. Ne dersiniz?

Eklenti 100710

Mini mini yapraklar çıkartıyor. Bebek gibi baktım ama. Sabah akşam yerini değiştirdim. İnşallah seneye çiçeğini görürüm:)

nevsune 04-09-2009 17:29

Kesinlikle görürsünüz. Benimki de geçen bahar bana geldiğinde buna benzer boyuttaydı. İlk yıl 2 tane falan açmıştı ama açmıştı:) Bu yıl çok değilse bile çok güzel açtı ve hala tek tük açıyor. Gelecek yıla artık sarkık sarkık açacak.

fellez 06-09-2009 20:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi DefneD. (Mesaj 490083)
Benim maviş kefeni yırttı sanırım. Ne dersiniz?

Eklenti 100710

Mini mini yapraklar çıkartıyor. Bebek gibi baktım ama. Sabah akşam yerini değiştirdim. İnşallah seneye çiçeğini görürüm:)

şu anda benimkileri görseniz ağlarsınız birinde hiç yeşil yok birinde o en büyük olanda da dört tane filan yeşil yaprak var.. seneye canavar gibi olur hiç merak etmeyin ,çiçek de açar..

DefneD. 06-09-2009 21:15

İnşallah fellez:)
Havanın serinlemesi de iyi geldi mavişciğime. Nazar değmesin, hayatından memnun. Yaprakları biraz daha arttı. O memnun olunca ben de memnun oluyorum. :)

maki01 07-09-2009 00:24

1 Eklenti(ler)
Benim mavişim de Adana koşullarında tek tük de olsa çiçek vermeye devam etmenin yolunu buldu. Arap saçının gölgesine uzatmış çiçeklerini :)

Eklenti 101526

ozbey 07-09-2009 02:18

yeşim hanım,
maviş daldan tutuyor.,merak etmeyin.direk topraga dikin,saksısını yarı güneş alan yere koyun.toprak nemini kaybetmesin.on beş günde bir sıvı gübre verin.tutacaktır.ben bu şekilde tutturdum.

uzman16 07-09-2009 08:33

1 Eklenti(ler)
Benim bu mavişim de tüm uzun dallarını kaybetti. Şimdiki hali böyle. Tek çiçeği var.

Eklenti 101558

Kökleri çok sıkışık. Sanki seyreltsem daha iyi olacak. Saksıları baharda bölmemizi söyledikleri için şu an birşey yapmıyorum. Havaların serinlemesi iyi geldi mavişe. Çok diri duruyorlar.

Beyaz mavişim ise ne uzadı ne kısaldı. Aynen duruyor. :(

Sevgili Ülker annenizde olması sevindirici. Seneye yetiştirirken yerini değiştirirseniz daha iyi olur belki. Varsa klimalı bir odaya alabilirsiniz. Böylece gelişimini hep beraber izleriz.

Ülker 07-09-2009 08:43

Sevgili Uzman16, bu çiçek kesinlikle rüzgara tahammül edemiyor.
Ben yıllardır kuytu köşe güzel yetiştiriyordum, bu yıl korunaklı biryer bulamadım.
Saksınıza bahara kadar dokunmayın bence de, tam gerileme dönemindeyken, zarar görmesin.
Bahara bakımını yaparsınız,
Ben de çelikleri ilkbaharda alacağım.

kılıç 07-09-2009 08:56

Arkadaşlar mavişiniz sağlıklıysa bu mevsimde yapraklarını kaybetmez sadece sararan uzun yapraklarını kesersiniz yaprakları üzerine kar yağınca kurur baharda yemyeşil cıkar.kendinizi garantiye almak için yaprakları yukarı kaldırınkökleri gözükür köküyle birliktte 5 10 kök çikarın saksı sayısını çoğaltın .ben 3 saksı daha bir hafta önce ektim yeni yaprak çıkarmaya başladılar bile.geçen sene ikiye bölmüştüm bu kadar sevildiğini bilmiyordum tekini sevgili manolyayaya hediye ettim bü yıl ufak bardaklara ekip olmayan arkadaşlara vermeyi düşünüyorum .çok kaprissizbir çiçek ÜZÜLMEYİN...

uzman16 07-09-2009 09:02

Şimdi saksıları ayırabileceğimizi mi söylüyorsunuz Sn. Kılıç? Tavsiyeniz nedir?

kılıç 07-09-2009 09:14

Evet sevgili uzman saksınızın bir tarafından girin dikkatllice bir kaç kök çıkarın yeni 2saksı oluşturun saksıda kalan hiç tehlikede deyil saksınında öyle kılımaya filan ihtiyacı yok garantisi benden kurursa ben size gönderirim.

uzman16 07-09-2009 09:25

Tamam sevgili kılıç. Sizi dinleyeceğim.
Sanki yüzlece kök var. Kökler çok ufak.
Saksının dış taraflarından birkaç saksılık ayırayım.
Başarılı olursa arkadaşlara dağıtırım. ;)

uzman16 15-09-2009 09:59

Sn. Kılıç'ı dinledim ve 5-6 kökten oluşan iki yeni saksı yaptım. Görüntüleri şimdilik sağlıklı.:)

maki01 15-09-2009 11:01

Sevgili uzman16,
Yüzlerce kök veren mavişiniz kaç yaşında? Benim mavişimde çok fazla kök yok gibi.

uzman16 15-09-2009 12:09

Fotoğraflarını yüklemiştim yani o bildiğiniz mavişim. Yaşını bilmiyorum ama son zamanlarda vitamin veriyorum. Kökler çok sık, köklerin saksıyı kapladığını gördüm. 15 cm. yüksekliğindeki saksının içinde kökler 10 cm. kadar derinde. Havaların serinlemesi de iyi geldi mavişe.

maki01 15-09-2009 12:21

Vitamin olarak ne veriyorsun?

uzman16 15-09-2009 12:28

Ben tüm çiçeklerime Koçtaş'tan aldığım "Güney" ve "Anadolu" marka sıvı vitaminlerin çiçekli bitkiler için, sardunyalar için olan tiplerini kullanıyorum.

ankara 28-09-2009 15:52

1 Eklenti(ler)
Bu da benim mavişim :)

İremsıla 15-10-2009 12:33

Tahminlerimde yanılmıyorsam, mavişimizin kökeni ege bölgesi.gösterili mavişler hep egeli üyelerimizin çünkü.her ne kadar, iç anadolulu doğsamda, koyu bir ege ve akdeniz hayranıyım.;)çeşit çeşit çiçekler yetişiyor buralarda.cenetten bir köşe adeta.
Aslında benim mavişim vardı.yeni evlendiğim yıl, kuaförümde görüp hayran kalmıştım çiçeklerine.bana isminin yldız çiçeği olduğunu söylemişlerdi ve bir kök hediye etmişlerdi.yetiştirdim ama çiçeğini göremeden kurudu gitti.:(
Şimdi yana döne arıyorum, ama buralarda kimsede yok sanırım.:(

maki01 18-10-2009 19:33

Mevsimi mi bilmiyorum ama saksıları mavişlere küçük geliyordu sanki, değiştirdim. Değitirirken mavi mavişden bir kökü sevgili hazan-z için çok kolay ayırıp, ayrı saksıya dikebildim ancak beyazı, ana dalın üzerinde yeni gelişmiş sürgünler olmasına rağmen cesaret edip bölemedim. Beyaz maviş, mavi gibi toprakta ayrı yavrular oluşturmuyor mu? Dal üzerinde sıralanan yeni öbekler köksüz, yine de onları ayırsak köklenir mi?

Deneyimli arkadaşlardan, beyaz mavişlerin çogaltılması konusunda yardım rica ediyorum?

uzman16 18-10-2009 20:05

Sevgili Maki bence beyaza hiç dokunma. Bırak bahar gelsin gelişsin sonra ayırırsın. Zaten minicikler. Çoğaltılması mavi ile aynı olmalı. Benim beyazın durumu çok vahim.
Maviden de köklerini geçen ay ayırdığım küçük bir saksı var. Sağlıklı.

DefneD. 18-10-2009 23:39

Benim maviş yaz sıcağını sağ salim atlattı. Yaprağı bol ama yapraklar henüz ufak. Umarım baharda yeniden yeşerecek kadar güçlü kök geliştiriyordur.:)

nevsune 19-10-2009 09:36

Maviş sahipleri hiç korkmayın, çok dayanıklı bir bitki. Kışı da atlatır, kökünü de geliştirir, gelecek yıla size bol bol çiçek de verir.

Benimki 2. yılını sürüyor. İlk yıl sadece 2 çiçeğini görebilmiştim. O kadar küçüktü ki açması bile bana mucize gibi gelmişti. Bu yıl geç gelişti ama hala tomurcuklanıp, çiçek açıyor. Bu gidişle Kasım ayında bile çiçeğini görebileceğim.

Sevgi Durul 18-02-2010 14:02

2 Eklenti(ler)
Bu da benim mavişim, sağolsun Güler hanım sayesinde ben de maviş sahibi oldum. Ama içerde tutuyorum, donmasından korktuğum için balkona çıkaramıyorum. Dışarı çıktığında daha da neşeleneceğinden eminim.

uzman16 20-02-2010 08:19

1 Eklenti(ler)
Mavişimin üzerine kar yağdı, -12 derece soğukta açık balkondaydı. Bana mısın demedi. Çok dayanıklı, yeni sürgünler vermeye başladı.

Eklenti 126200

sevim.K 20-02-2010 09:23

Benim mavişim de kışı kar ve donu balkonda geçirdi o kadar soğuğa banamısın demedi. Teşekkürler Güler hanım:) Fakat beyazım yok. Maalesef tohumdan da yetiştiremedim:(

cemo 15-03-2010 15:37

1 Eklenti(ler)
İşte bu da benim kışı atlatan mavişim :rolleyes:

Eklenti 130426

fevziye 16-03-2010 16:59

1 Eklenti(ler)
Sn. Arzu hn. sayesinde bir mavişim oldu. O kadar güzel kargo pakedi yapmıştı ki hiç bir zarar gelmemişti. Çok canlı, inşallah sizlerle çiçeklerini de paylaşırım.

halil33 16-03-2010 19:19

Merhabalar..bir sorum olacaktı.Mavişim son birkaç haftadır uzamaya başladı.Sayın SDurul un resmindeki maviş gibi oldu.Bu normal mi? Yoksa güneşsiz kaldığı için mi bu kadar uzuyor?

Arzu Kasapoğlu 16-03-2010 19:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fevziye (Mesaj 598086)
Sn. Arzu hn. sayesinde bir mavişim oldu. O kadar güzel kargo pakedi yapmıştı ki hiç bir zarar gelmemişti. Çok canlı, inşallah sizlerle çiçeklerini de paylaşırım.

Gerçekten bir şey olmamış;) güle güle büyütün, bol çiçeklerini görün Fevziye Hanım.

querelle 16-03-2010 20:13

Hepinizin çiçekleri çok güzel !

Ben daha yeni aldım 2 saksı, dayanıklı bir bitki olmasına çok sevindim.

Solan çiçekleri ucundan kesiyor musunuz ?

Güler 16-03-2010 20:32

Solan çiçekleri de kuruyan yaprakları da ince uçlu keskin bir makasla temizleyin.

nevsune 17-03-2010 16:11

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halil33 (Mesaj 598179)
Merhabalar..bir sorum olacaktı.Mavişim son birkaç haftadır uzamaya başladı.Sayın SDurul un resmindeki maviş gibi oldu.Bu normal mi? Yoksa güneşsiz kaldığı için mi bu kadar uzuyor?

Uzaması normal. Zaten fotoğrafta gördüğünüz gibi çiçekler de o uzantılarda oluşuyor.
Eklenti 130765

Bu kış kapalı balkonda çiçeği hiç eksik olmadı.

omar 22-03-2010 10:10

1 Eklenti(ler)
Kasım ayında, İzmir'den getirdiğim maviş ilk çiçeklerini verdi. :)

Eklenti 131551

querelle 23-03-2010 21:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 602461)
Bauhausta satılan mavişler bizim mavişlerden değil. Onlar da çok güzel ama campanulaların farklı bir cinsi.

Bauhaus'ta 2 cins gördüm Nevsune hanım. Bir tanesinin yıldız formunda, büyük, açık mavi çiçekleri vardı.

Diğeri de aynen yukardaki fotoğraflardaki gibi minik yapraklı (oval sanki), minik mavi çiçekliydi.

Ben 2 cinsten de aldım. Yarın sizin için bikaç fotoğraf çekmeye çalışacam; hani almayı düşünen varsa bir fikri olur en azından.

fevziye 27-03-2010 15:06

1 Eklenti(ler)
Arzu hn. mavişim iyice kendini topladı, daha saksısını değiştirmedim. Bugün yarın yeni saksıya geçireceğim inşallah. Yeni resmini ekliyorum. Yalnız dediğim gibi küpelerin ikisi de kurudu. Dediğiniz gibi sera etkisi yapmaya çalıştım ama olmadı. Bu seferde yaprakları küflenir gibi olmuştu. Zaten ondan sonra olan yapraklar döküldü ve gövdeleri de kurudu.

aygün 27-03-2010 17:34

Maviş çiçeklerimi ekeli bir ay kadar oldu ama çok yavaş gelişiyor. Bu soğuktan olabilir mi? Havalar ısındıkça hızlanır mı dersiniz? Bir de yaprakları beş krş tan küçük. zamanla büyüyor mu? Vereceğiniz bilgiler için teşekkür edeim.

querelle 30-03-2010 12:22

2 Eklenti(ler)
Nevsune hanım, fotoğraflarım biraz gecikti.

İşte Bauhaus'tan aldığım 2 tür Campanula. Çiçekleri geçtiği için kendimce (muhtemelen acemice) budadım; adına budamak denirse artık.
Ama bitkiler sağlıklı görünüyor, yani dipten birsürü minik fide vermiş durumdalar.

İlk resimdeki; bahsettiğim yıldız formunda, büyük, açık mavi çiçekleri olan...
İkincisinin ise minik çan şeklinde, koyu mavi çiçekleri var...

nevsune 31-03-2010 16:18

2 Eklenti(ler)
Sevgili querelle fotoğraflarınıza iyice baktım sanki yaprak şeklinde az bir fark var gibi geldi bana. Bizim mavişin yaprakları sizin iki mavişin yaprakları kadar sık sivri kenarlı değil, daha düz gibi geldi bana. Sanki campanulaların farklı iki cinsi. Siz de bir bakın diye benimkini de görüntüledim.
Eklenti 133158 Eklenti 133159

Bu arada çiçeğin rengi fotoğrafta mavi çıkıyor, oysa daha eflatunumsu.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025