![]() |
benim aldığım menekşelerin ikisinde de böyle yumru yoktu. zaten ikiside malesef çürüdü. ben balkon içinde yumrulu diye bazı çiçkler aldım onlarda da yumru yoktu onlarda hemen çürüdü. kafam çok karıştı :(
|
Alıntı:
mesajı geç gördüm kusura bakmayın, daha önce böyle bir şey yapmamıştım ama madem ulaşamamışsınız Bauhaus bana çok yakın, orada yatıp kalkıyorum desem yeridir. Fakat sadece mesajımdaki türler var, tanesi 4.90 dan. Pakette yumru var mıydı bakmadım, siz yumru mu fide mi istiyorsunuz? Bitki çıtır çıtır bir şey, poşette eve bile zor getirdim ama zorlarsak pamuklara sarar gönderirim:) Haber bekliyorum. Bayramı çiçekle karşılayın... |
Alıntı:
İkinize birlikte sorup yanıt almak istiyorum.İlk kez tanıştığım gloxiniamı 10 gün önce aldım, sağlıklı bol tomurcukluydu, ışık alan yerde ve toprağı kurumadan sulamadım, ancak tomurcuklar biraz irileşip açma aşamasına gelince önce sapı kahverengileşiyor sonra boynunu büküyorlar.yapraklarsa çok gür ve sağlıklı, acaba dış yaprakları azaltmam gerekir mi ? Bu durum umarım bitkinin ortam değişikliğiyle strese girmesinden olmuştur. Ne yapmam gerek, bir de sonbaharda suyu tamamen kesip bitkiyi budayacak mıyız? Tam anlayamadım. Sevgiyle kalın... |
benim menekşelerimde sizin dediğiniz gibi oldu ve tamamen çürdüler. suyun kloru ile ilgili olabilir demişti bazı arkadaşlar ama dinlenmiş su ilede suladım bişey değişmedi. umarım siz kurtara bilirsiniz.
|
Biraz nazlı bir çiçek.Ben 1 saksıyı eve aldım.Diğerleri bahçede elme ağacının gölgesinde saksıda duruyor.Şu anda hepsini durumu iyi.Fakat çiçekleri geçti.Evdekinde bir tomurcuk var.Üzerleri tomurcuk doluydu.Hepsini açamadı.
|
Alıntı:
Eylül ayına kadar yapraklarını büyütmesine izin vereceğim sonra suyunu tamamen kesip sarartacağım ve bir kenara koyup şubata kadar su vermeyeceğim. Budamak yok :) yapraklar kendiliğinden solup sararacak ve kuruyacak. O zaman kuruyan yaprakları temizleyin ve gölge, havadar bir yerde şubata kadar dursun. Şubat ayı geldiğinde toprağını yenileyin, gübreli, güzel bir toprak karışımı ayarlayın. Sulayıp tül arkasından güneş alan (ben sabah güneşi alan tül arkasına koymuştum ve sonuç çok iyiydi) bir pencere önüne koyun toprağı nemli olacak ıslak değil, sularken yapraklarına su değmemesine dikkat edin. Gözünüzde büyütmeyin gloksinya bakımı kolay bir bitkidir. :) Toprağı kurumasın ama fazla sulayıp yumrunun çürümesine de izin vermeyin. Güneşsiz kalırsa yaprak sapları uzar. Direkt güneşe maruz kalınca da yanar. Perde arkası güneş ister. Çiçek konusunda cömerttir. :) |
smiy'nin kızları
2 Eklenti(ler)
Sevgili Smiy sana gelecek olan kızlar bunlar;
Sevgili Ayşe Derin kararmalar devam ediyor mu? Çözüm bulursan burada paylaşır mısın? |
Alıntı:
|
Ayşe benim ilk aldığım grupta aynen senin tarif ettiğin gibi oldu, en sonunda toprak üstünde aksam kalmadı, çıkardım soğanlara baktım, bir şey de anlamadım ya. Yeniden ektim ve bakımlarını yapmadım çünkü umutsuzdum. 4 saksıdan biri kendiliğinden yapraklar dallar çıkardı, o kadar dayanıklı ki güneşi, suyu umursamıyor gelişiyor. Seninkilerde sadece tomurcuklarında sorun varmış, kesin toparlarlar. Belki de sezon boyu açmaya zorlandıkları için erken uyumak istiyorlardır. Keşke Mine Hanım okusada bize doğrusunu söylese.
Ben de de köklü tek yaprak kaldı; bir de Smiy'nin pembesinden bir yaprak aşırdım :) Duymasın :) |
1 Eklenti(ler)
Bu arada başlıkta bulunan Urfa'dan bir arkadaşımız yapraklardan istemişti, köklü yaprağı değil uyanan soğanımı ona göndereceğim, ben yaprağa kaldım:)
Sevgili Suz-i Dilara kalan yaprağı da sana göndereyim kurtulayım şu beni sevmeyen çiçekten ama rengini bilmiyorum. Sen daha iyi bakarsın. Ayşe bence sende bir tırtıl taraması yap. Aşağıdaki menekşemde 38 tomurcuk vardı, günlerce uğraştım toparlanamadı. Bu sabah üzerinde tırtıl gördüm, tırtıl bu kadar zarar verir mi? Etrafa toprağı böyle saçmış. Yumurtlamış mıdır? Çiçeğimi kurtarmak için neler yapmalıyım? |
Alıntı:
|
Alıntı:
Bana kalırsa çiçeğinizden vazgeçmeyin derim. :) Sevgili Başbahçıvan bana bir ay kadar önce saksılı bardak menekşe gönderdi ancak PTT kargo sayesinde zavallıcık çürümüş, vıcık vıcık halde elime ulaştı. Ben de budadım, toprağını değiştirdim, filizlendi. Eylül başına kadar sulayıp sonra suyunu keseceğim, dinlenmeye alacağım. Kışa kadar taciz etmek yok saksıyı. :) |
Çok güzel uğraşı annem de yapıyor
|
çiçeğin şeker laledir halk dilinde.
|
Alıntı:
|
Bence bu sıcaklarda değil de havalar biraz serinleyince gönderin. Kargoda mahvoluyorlar. O zaman sular bir gün bekletir gönderirsiniz. Paket konusunda bir şey söyleyemeyeceğim saksıların boyutları ne kadar? Eğer küçüklerse pet şişeleri orta yerinden kesip saksıyı içine yerleştirin, kenar boşlukları da gazete kağıtlarıyla doldurun, saksıyı yerleştirdikten sonra kestiğiniz kısmı yeniden şişeye geçirin ve bantla yapıştırın. Saksının toprağı dağılmasın diye bir koli bandıyla saksıyı bantlayabilirsiniz.
Bir de şunu söyleyeyim kargoyu Yurtiçi'nden başkasına vermeyin, çünkü o kadar dikkatsiz ve beceriksizler ki şimdiye kadar sağlam gelen tek paketim olmadı. Hele de PTT kargo! En kötüsü. Paketin üzerine "kırılacak" notunu düşürtün mutlaka, o zaman daha itinalı oluyorlar. |
Alıntı:
Bu arada Van'ın o felaketten sonra kalbimizde ayrı bir yeri var. Ulaşamadığınız çiçek, tohum veya ne varsa rahatlıkla isteyin lütfen. Ben seve seve bulur gönderirim. |
[QUOTE=Canan;1010192]Bu arada başlıkta bulunan Urfa'dan bir arkadaşımız yapraklardan istemişti, köklü yaprağı değil uyanan soğanımı ona göndereceğim, ben yaprağa kaldım:)
Sevgili Suz-i Dilara kalan yaprağı da sana göndereyim kurtulayım şu beni sevmeyen çiçekten ama rengini bilmiyorum. Sen daha iyi bakarsın. Ayşe bence sende bir tırtıl taraması yap. Aşağıdaki menekşemde 38 tomurcuk vardı, günlerce uğraştım toparlanamadı. Bu sabah üzerinde tırtıl gördüm, tırtıl bu kadar zarar verir mi? Etrafa toprağı böyle saçmış. Yumurtlamış mıdır? Çiçeğimi kurtarmak için neler yapmalıyım?[/QUOTE Tarama sonucu tırtıl yok ama 2 yaprakta şeffaf çizgilenmeler var.Hiç istemiyorum var mıdır hain kurt?? Genel olarak çok sağlıklı görünüyor, sadece çiçeksiz... |
[QUOTE=Ayşe Derin;1011016]
Alıntı:
Bu arada gerekirse -ki öyle oldu- başlığı soru yağmuruna tutarım, cevap alamazsam çirkinleşirim :) bilesiniz. -Köklendirdiğim yapraklardan biri kökten sonra yumru vereceğine 4-5 tane yaprak çıkardı köklerin arasından, başlıkta böyle birşey görmedim ben. Eylül'den itibaren yetişkin bitkiyi uyutacağız ama ben bu köklü yaprağı ne yapacağım? Eksem uyutamam, yaşamaz. Ekmesem suyun içinde ne kadar dayanır? Acil bilen biri aranıyor....... |
Sevgili Canan, verdiğin emekler için tekrar teşekkürler.Çiçekler büyük ve kırılgan olmalarına rağmen o kadar güzel paketlemişsin ki sadece pembenin çiçekleri ve bazı yaprakları kırılmış.Ama benim için bu bile büyük mutluluk.O hain tırtıllara gereken muamele yapılacaktır şüphen olmasın. Bu kadar zor kavuştuktan sonra çiçeklerimi onlara kaptırmam. :))
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Sevgili Canan; Hem de ne macera !! Benim yapraklarım kök ve yumru yapmaya başladı, ama eylülde uykuya bırakma konusunda bu yenilere nasıl davranacağız? Biliyorsun gloxiniamı 1 ay önce alıp toprak ve saksı yeniledim, onun uykusunı nasıl ayarlayım ? Yine Eylülde suyu kesmeli miyim? Sevgiyle kal... |
Kader ortağım Ayşe, herkes tatilde galiba, kaderimizle başbaşayız :) Birşey bildiğimden değil ama anaç bitkileri Suz_i Dilara'yı dinleyip hiç değilse iki ay uyutacağım (Bir kaynakta en az iki, en çok dört ay uyutun denmişti.) Yani Aralık ve Şubat arası düşünüyorum. Suz-i Dilara Eylül'de sulamayı kesip, karanlık ve serin bir yere alın, budamayın, Şubat'a kadar saksıyı taciz etmeyin demişti. Fakat yaprakları ve yavru yumruları tam gelişirken ekip, uyutmak bence makul değil, hem gelişimlerini ortalık yerde durdurmak istemiyorum hem de yorulacakları bir sezon yaşamadılar. Yalnız başlığı tararsan bulursun; yumruyu gördükten sonra eken bir arkadaş ektikten sonra kaybetmişti. Sebebini anlayamadım, ekim koşullarına ve zamanına dikkat etmek gerekecek. Maalesef bu bitkiye ilişkin yeterli deneyim ve bilgi hiçbirimizde yok, deneme-yanılma öğreneceğiz. Fakat küpe çiçeğinde olduğu gibi inat ettim, ben bu bitkiyi hakedeceğim. Seninkiler ne alemde ?
|
Alıntı:
Bu arada ev toprak-kum-çamur ağırlıklı halde.Enzimim oldu, kompost bahara hazır olacak şekilde istiflendi, humik asit- leonardit vs... Gloxiniam sağlıklı ama çiçeksiz, şeffaf izlerin devamı gelmedi.Benim fikrim şu günlerde yaprakları seyreltip suya koymak ( bir tanesini hakettim sanki seri üretime niyetlendim :) ), kalanı uyuturuz, ama Eylül erken gibi belki Van daha serin, biz şunu Aralık yapalım senin dediğin olsun.Suda bekleyenler bozulma eğilimi göstermediğine göre ekme işlemini uzatabiliriz, ama ne kadar erteleyeceğiz önerileri bekleyelim.SEN VE BEN nöbetçi çiçekçiler.... |
Hah hah Ayşe işe bak, başlıkta in cin top oynuyor :) Sen çok yaşa Suz-i Dilara Eylül'den Şubat'a deyince anlayamamıştım, onun Van'da olduğunu yine unutmuşum. Enzim ve kompost konusu gerçekten harika ve detaylı bir konu. Benim yerim olmadığı için yapamayacağım sanki. Ama öğrenmek istiyorum gerçekten, konu sadece bitki değil, atık su, kirli su temizliğine kadar gidiyor, çok hoşuma gitti.
Küpe çiçeği için ne karın ağrıları çektim burada http://http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/1545.htm 91.sayfada var. Senin zorlanacağın nokta küpe kızın Mersin sıcağına dayanamaması olabilir, başlıkta kökün etrafını sıcaklayınca buz torbaları koyan, Mersin'den yaylaya getir götür yapan, plastik değil toprak saksı da çözüm bulan bir sürü deneyimli arkadaş var. Bir de felaket böceklenebiliyor, güllere yaptığım gibi hergün klorlu musluk suyu ile fısfıs yapınca engel olabiliyorum böceklenmeye. Bence de ekmeyelim hemen, bozulma belirtisi yok henüz, ne kadar gelişirse o kadar iyi. Bir de emin değilim ama bu bitki galiba çokça yapraktan besleniyor, bilgi de değil sadece his. O yüzden yaprak seyreltmeyi büyüklerden yapma, çok yapma bence. Nöbetçi Çiçekçi süper :) |
arkadaşlar uzun zamandır bardak menekşesi sayfasını ziyeret edemedim:psevgili canan ve ayşecim yazışmalarınızı gülerek okudum öncelikle kusuruma bakma arkadaşım ayşecim sorduğun soruyu şimdi gördüm ama çok geç kalmıştım:ogloxinia lar çok hassaslar kim ne derse desin ben 5 saksı getirdim izmirden şuanda biri çürüdü :(bi kere su kesinlikle yapraklara değmiycek hemen çürüyor, bir arkadaşımız suda köklendirmiş bayıldım:rolleyes:ama ben ne zaman suya koysam ertesi gün çürüdü yapraklar bir yerde hatamı yapıyoruz anlamadım ama, burdaki gloxinia resimlerimi kendi sayfama taşıyorum :p
|
Sevgili Gülsen;
Sen de olmasa şaşardım zaten, bizim çiçekleri çabuk geçti Canan'la paslaşıp duruyoruz.Gloxinia yapraklarım içme suyunda ışıklı ortamda çok güzel köklenip yumru oluşumu başladı, sadece biz 2 nöbetçi çiçekçiler onları ne zaman saksıya alalım karar veremiyoruz.Seninkiler süper görünüyor, aldıktan sonra böyle ama ya sonrası???? Resimler hangi aşamaya ait, senin özel gayretin varsa paylaşalım. |
Alıntı:
|
Ayşe yazılarımda Mersin Mersin diyip durmuşum, Konya sıcağı diyeceğidim. B12 eksikliği yapıyor böyle, bilirsin işte. Affola...
|
Bak nasıl hareketlendi başlık ?
Ama halâ yumruları ne zaman ekeceğiz söyleyen yok.Azimle bekleyelim Canan. Anladım Mersin karışıklığını, sen yaman kadınsın merak etme çok yanılmadın.30 yıldır yazlıktan dolayı bir ayağım Mersin'de.Yalnız bitkiler Konya'da :) Öte yandan anladım ki; bu işin sonu yok, onu da oku bunu da derken zavallı gözlerim perişan, ev dersen çöp ev olmaya aday, yolda yürürken düşen yaprakları toplayasım geliyor.....''gören ne der !!!'' diyerek vazgeçiyorum. Cahit Sıtkı bir şiirinde ''kabirde böceklere ezberletirim güzelliğini '' diyordu.Ben de uğraşır sonuna kadar, sonra kabirde böceklere ezberletirim buradan öğrenip, gördüklerimi.... |
Sen çok yaşa Ayşe, hiç gülesim yoktu, güldüm sayende... Hani dalga geçtikleri çöp evler veya yüzlerce kedili saçıbaşı dağınık, garip kadınlar var ya, sonumuz onlara benzemesin, geçenlerde bende çok işlek bir caddede abuk subuk hareketler yaptım çiçek aşkıyla, tinerciler kaçtı benden :)
Şimdi bir şekilde buradan bir arkadaşa kargo ile çiçek göndermem gerekti, yanına da bardak menekşe yaprağı koydum :) Tabi kızcağız neye bulaştığını bilmiyor, böyle böyle kendimizi çoğaltıp, başlığı hareketlendiririz. Yakında o da düşer buraya :) |
3 Eklenti(ler)
Bunlarda benim menekşelerim. Bende çoğaltmayı yapraktan , aynı Afrika menekşesi gibi yaptım. Kurudu diye sakın atmayın menekşenizi, sabırla bekleyin size sürpriz yapabiliyor.
|
Hoşgeldin Füsun;
Sen de bize ne güzel sürpriz yaptın.Oysa Canan'la ben başlıkta nüfus artırımı için türlü manevralar yapıyorduk.Evlerdeki nüfus zaten aldı başını gidiyor, yeşil ağırlıklı... Sahi şu bizim yumrulu köklü suda gelişen yapraklarımızı ne zaman saksıya alsak dersin?? |
Alıntı:
|
Hoşbuldum . Okuyunca, destek olayım istedim. Pek fazla anlamıyorum o konulardan ne yazık ki. Ben yaprağı, yetiştireceğim saksıya dikiyorum, orada da büyüyor. Hiç bir değişiklik yapmıyorum. O yüzden cevaplayamayacağım bu soruyu sevgili Ayşe :o
|
Güçlü bir kaç yaprağı toprağa hafif yatay , yaprak toprağa değmeyecek şekilde yerleştiriyorum. Arada da suluyorum. İş beklemeye kalıyor. Sonra ansızın yaprak dibinden patlayıveriyor. Yaptığım sadece bu .
|
Duydun mu Canan???
Biz de hergün suyunu değiştirelim, olmadı sevgiler ışınlayalım ve gerim gerim gerinelim yapraklarımız yumruladı diye....Oysa ne kadar basitmiş. Füsun iyi ki geldin, sakın bizi izlemekten vazgeçme.Canan'la başbaşa kalırsak sabırsız -zor kadınlar kulübü kuracağız. |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Birimiz köklü yaprağı saksı toprağına yatıracak, oooo piti piti :) Füsun kardeş, gitmeee, yaprağı değdirmeden yatırmak nasıl birşey? Sapı toprağa sokmadan olmaz herhalde? Varya şimdi gidip hepsini salata yapasım var. |
Deneme
3 Eklenti(ler)
Ayşe ben dayanamadım, bu saatte operasyonu yaptım. Seninde şu dakikalarda bir operasyon yapıyor olmandan şüpheleniyorum :) Yapraklı, köklü ana yaprak sulanmış 1/3 perlit ve toprak karışımına yaprak ve köklerin üzeri birkaç mm örtülü olarak, yaprak toprağa değmeyecek şekilde yatırıldı. Artık bekleyeceğim...
|
Alıntı:
Sırrı neymiş? SABIR.Bekleyelim bakalım. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:54. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025