![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-10-2006
|
Benim arokaryam evde duruyor. Sabahları işe gelmeden, akşam da iş dönüşü su spreyi sıkıyorum. Salonum sabahtan akşama kadar çok güneşli olduğu için bugünlerde tülü kapatıyorum. Pencerenin vazistansını 24 saat açık bırakıyorum. Arokaryamı 1 ay balkona çıkarmıştım. Balkonda alt dalları sarardı. Rüzgar sebebiyle mi yoksa aşırı güneşten mi çözemedim. Daha önce belirttiğim gibi şu anda dalların uçları yukarı doğru gidiyor. Yaklaşık 2 senedir saksısı değişmedi, önümüzdeki Mart ayında değiştirmeyi düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Arokarialarınıza bol, sağlıklı yıllar diliyorum.. |
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-07-2008
|
Alıntı:
Şu an boyu yaklaşık 2m kadar ve yukarı doğru çok fazla gitmesini istemiyorum evin şartlarından ötürü ki kendi evimiz olmadığı için bir kez daha taşınacak ileride bir gün. Saksı değiştirme işlemini bahar ayında yapmanın daha uygun olacağını düşünüyorum. Risk almak istemiyorum şu an için. Baharla birlikte, mart nisan gibi, büyük bir saksıya geçireceğim sanırım. Hem belki o zamana kadar bu işlem esnasında bize yardım edebilecek deneyimli birisini de bulma ihtimalimiz olur diye düşünüyorum. İlk defa deneyeceğim için ve kaybedeceğimiz ağaç bizim için çok kıymetli olduğu için çekiniyorum açıkçası. Sıvı besini kesiyorum sizin öneriniz üzerine. Kipa'da çam gübresi görmüştüm. Katı, granüle bir ürün. Sıvı besin yerine kullanmalı mıyım? Kurumuş ibre dediğiniz, gövdedeki dikensi kurumuş şeyler mi? Bir de en alt dalında altından daha önce kaybettiği dalların yerine yeni filiz,sürgün verir mi? 10. resimde görünen yeşil nokta bir sürgün mü? İlginiz ve verdğiniz bilgiler için çok teşekkürler E®TY. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Ewet onlar sürgün eğer bitkiniz onu besleyebilirse oralardan dallar çıkacaktır. Katı gübre kullanımı tavsiye etmiyorum özellikle yaz sıcaklarında bitki köklerini yakar. Ama çam gübresini toprağın üzerine serperseniz yıkanma ile toprağı besleyecektir bir sorun teşkil etmez. Söylediğim periyodlarda sıvı besinlerinizi kullanın. Temizlemeniz gereken dikensi şeyler kurumuş ibrelerdir. (bir ormancılık tabiri ) |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-08-2008
|
Familyası:Arecaceae Anavatanı:Avustralyadır. Yaşlandıkça gövdesi kalınlaşan bir palmiye türüdür. İstekleri:Aydınlık fakat direk güneş almayan ortamları sever.Yıl boyu oda sıcaklığı ister fakat kışın sıcaklığın daha düşük olması gerekir.(10 santigrat derecenin altına düşmemelidir.) Kuru ortama dayanıklıdır.Aşırıya kaçmamak şartıyla toprağı sürekli nemli tutulmalıdır. Bakımı:İlkbahar ve yaz aylarında hafif dozda besin verilmelidir. Kalorifer ortamında yapraklarına sıkça su püskürtülmelidir.İlkbaharda eğer gerekli ise saksısı değiştirilebilir. Üretimi:Sıcak yastıklarda tohumlarından üretilebilir. Hastalık ve zararlılar:Sıcak ve kuru ortamda örümcek görülür. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Ewet bunun faydası şudur. Hem kurumuş olan ibreleri gövdeden temizlemiş olacaksınız görüntüsel güzelliği değişecektir sizin içindir bu. Hem de bitkilerde kurumuş yaprak dal ve ibreler zarar verilmeden temizlenir. Bunun nedeni bitkinin kendisini daha az şartlarda zorlamasıdır. Kuru olan ve kurumakta olan kısımlar sürekli su ve besin ihtiyacı duyar. Bitki biolojisi gereği bu kısımlara bakma ve tedavi etme isteği duyar. Bu da yaşamsal fonkisyonlarını oraya yönlendirmesi demektir. Bitkinizde bunların olmaması bitkinin bu tip bi istek duymaması ve kendini iyi hissetmesini sağlar. Bitkilerde en çok kaynaklanan sorun strestir. Bu stres faktörlerini bitki uzaklaştıramazsa daha çok strese girer. Ayrıca kuru ibreleri temizlerseniz kendini (kuru ibre yerlerini) yenileme isteği doğacaktır. Bitkinin bu isteğini siz kimi yerlerde ibre kimi yerlerde sürgün olarak göreceksiniz. Ayrıca kurumuş ibreler arasında var olan yeni sürgünler daha iyi beslenme fırsatı yakalamış olacak. Bu da yeni çıkan sürgünlerin yaşama şansını ve bireysel kuvvetini arttırır. Soru sormanız konusunda bir sıkıntı görmüyorum yeter ki yardım edebileceğim konular olsun gerisini problem etmeyin. Çok klasik olacak ama bilgi paylaştıkça değerlenir. Hele ki aşığı olduğum bir bitki hakkında ise bu bana daha çok zevk verir. saygılarımla |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
|
Çok çok teşekkür ederim Sn. E®TY . Dikenleri temizliyorum. Bakıma devam ediyor besin verme sıklığını azaltıyorum. Gördüğüm dğeişimleri de buraya yazarım. Unutmadan son bir soru daha sormak istiyorum. Şu an haftada bir suluyorum. Tüm saksı nemelenecek ve saksı altından bir miktar su verene kadar. Sonra 1 hafta sonra suluyorum tekrar. Eşim eskiden 2 günde 1, 1 bardak su veriyordu. Hangisi daha doğru acaba? Ya da ikisi de mi yanlış? Sulama için (özellikle şu yaz sıcağını da dikkate alırsa) sizin öneriniz nedir acaba. Saygılarımla ![]() |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu arada msn adresinizi buldum ekledim(tabi eğer o adres ise) sakıncası yoktur umarım, çok sık siteye bakamıyorum. Gelişmeleri ordan takip edebiliriz. |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-08-2008
|
Merhaba Arokarya sevenleri ![]() Benim de henüz yeni aldığım uzun bir yolculuk geçirdikten sonra salonumun ışık alan pencere tarafı köşesine yerleştirdim.Ancak, dedim ya uzun bir yolculuk geçirdi,bu yolculuk yüzünden yan dallarından 1 tanesi gövdeden kırılmış,acaba bu dalı iyileştirmemim bir yolu var mıdır?Aşı macunu ile yapmayı düşündüm ama eğer başka bir yöntem varsa bilmek istedim.Şimdiden ilgilenen arkadaşlara teşekkür ederim. Sevgiler ![]() |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-10-2012
|
Arokaryam galiba mutsuz :((
arkadaşlar merhaba ben 1 hafta önce bauhaus dan Arokarya aldım. bu forum da okuduklarıma göre bitkinin dalları yukarı doğruysa mutlu aşağı doğruysa mutsuz olduğu yazıyordu. nasıl bakılacağı hakkında hiçbir fikrim yok ama burda okuduğum kadarıyla ışık alan bir yere yerleştirdim. akşamüstü hasır perde ile direk güneşin gelmesini engelliyorum. yapraklarını her gün fısfıslıyorum. ilk aldığım gün sıvı besin maddesiyle sulamıştım. Resimlerini ekliyorum durumu hakkında bilgi verebilirmisiniz dallarını tekrar nasıl yukarı kaldırabilirim. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-09-2018
|
salon arokarya çamı bakımı ile ilgili problemim
Merhaba doğa dostları, çok severek aldığım 2 senelik bitkim soldu dallarını aşağıya doğru saldı. Sizden ricam bu gidişe nasıl dur diyebilirim ? yapılacak acil yardım nedir. ![]() |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2007
|
Saksıyı değiştirin, daha büyük bir saksı kullanın. Bitkiyi güneş alan bir yere yerleştirin (güneşe bayılırlar). |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-09-2018
|
İlginiz ve hızlı dönüşünüz için teşekkür ederim. Saksısını değiştirirken torflu toprak mı ilave edeyim ? Ayrıca Aruacaria excelsa. İstanbulda yetişirmi? (Beylikdüzü Gürpınar sahile yakın oturuyorum 300mt ) |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2007
|
Torf, zaman içerisinde çürür ve köklerin sıkışmasına ve boğulmasına neden olur. Bahçe toprağı kullanın. Arokarya tropik bir bitki dolayısıyla kar-soğuk gibi şeylerden hoşlanmaz. İzmir-Bornova'da, Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinin bahçesinde bir adet oldukça yaşlı bir Arokarya vardı, 2003 yılında yağan kar nedeniyle dondu ve kestiler. sözün özü, kışın sıfır derecenin altına inen bir yerdeyseniz arokarya ölür. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-01-2008
|
arkadaşlar ben şili arokaryası tohumu arıyorum.öyle az bişey de değil hani.bir iki yerde sordum çok pahalı.uygun tohum bulabileceğim bir yer biliyorsanız beni haberdar eder misiniz? |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
|
Selam , Yıllar önnce bir arokaryamız vardı. Yıl başında ışıklarla süsleme hatasında bulunduk , iki ay sonra kurudu . Çok üzüldük ailecek çünkü 5 yıldır gözümüz gibi bakmıştık . Şimdi yeni bir arokarya aldık , en güzel hali doğal olanıdır... Düzenleyen Volare : 30-05-2009 saat 12:00 Neden: gramer hatası |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-01-2007
|
bu da arocoria |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaçsever
|
Bendeki arokarya yaklaşık 4 aydır bende. İlk zamanlarda herhangi bir sorun olmamasına rağmen, (havalar daha da soğuduktan sonra) sulamadan kaynaklanan dikkatsizliğim sunucu maalesef en alt dallarında, gövdede ve dalların uçlarında kararmalar oluştu. Kurtarmak için ne yapmalıyım? Yaklaşık 20-25 gündür yağmur yağıyor ve toprağıda kurmadı.Dükkanın içi güneş görmüyor, çok soğuklarda klima ile ısıtılıyor. Resimlerini ekliyorum ve yardımlarınızı bekliyorum. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-03-2009
|
Ev çamını nasıl üretebilirim?
Herkese merhaba. Evimizde çok uzun zamandan beri baktığımız bir çam ağacı var. Ancak herhangi bir kozalağı olmadığı için nasıl üretesilieceğimizi bilmiyorum. Dallarından denedik, tuttu ancak ağaç gibi gövdeli olmadı, aynı dal gibi büyümeye devam etti. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Yeni Üye
|
herkese meraba, havanın güzelliğinden faydalanıp dün ilk defa arokaryamı balkona çıkarttım ve akşamda orda bıraktım,ve hala balkonda..güneş direk vurmuyor ama aklım onda kaldı eve gider gitmez biraz su püskürtüp içeri alıcam..size sormak istediğim şey; bu işlem Ankara koşullarında riskli mi? yoksa dozun da yapılırsa bitki için de iyi olur mu? |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Kimse aylardir yanit vermemis , benim 4 yildir baktigim Arokaryam var , zaten tropik bir bitki , gunesi seviyor . Nisandan itibaren sabah gunesi goren balkonumda ta eylul sonuna kadar kalabiliyor . Hic bir sorunu olmadi . Sulamayi ihmal etmeyin yeter , nemi de seviyor . Zaten normal sartlarda dis mekan bitkisi , Kibrista bahcelerde cok var , kaprisli oldugunu sanmam , kimse 3-4 metre tirmanip fisfislamaz ![]() Biz seviyoruz ki simartiyoruz . ![]() |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Yeni Üye
|
Sevgili Volare, Evet uzun bir zaman oldu,cevabınız için teşekkür ederim. Benim arokaryam ne yazıkki kurudu ![]() Hala umutluyum ama sanırım umudum boşa çıkacak..Çok üzüldüm kurumasına çünkü onu 7-8 saatlik yoldan getirdim. Fotoğraf eklemeyi unutmazsam öneri ve düşüncelerinizi alırsam çok mutlu olacağım. Sevgiler, ![]() |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
arokorya çamı evımde baktığım bu guzel ağaç 2 senedır hiç boy atmadı sadece bu sene tek bır fılız verdı akşam uzerı güneş alıyor ve oda içersınde şimdıye kadar hiç gübre verılmedı ne kurudu nede buyudu olduğu gıbı duruyor bana bu konuda yardımcı olursanız tam olarak ne vermelıyım nasıl bır bakıma almalıyım bunun buyumesını ıstıyorum teşekkurler |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
|
Serdar Bey, Benimde çok sevdiğim arakoryam var. Alalı 1,5 yıl oldu. ilk altı ay hiç büyümediğini farkettim. Daha sonra yapraklarına devamlı su püskürttüm ve sıvı gübre verdim. Şimdi her geçen ay büyüyor ve yeni filizler veriyor saygılar |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-09-2009
|
buda benim arakoryam , küçücük arakoryaya kocaman saksı aldım 5 sene saksı değiştirmicem daha. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
Tepe çeliğinden üretiliyor biliyorum. Nasıl ve ne zaman yapılabileceğini bilen var mı acaba? |
|
|
|
![]() |
|
|