agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras)
(https)

Beğeni Düzeni1386Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-01-2012, 17:21   #1
Ağaç Dostu

maysan80's Avatar

Giriş Tarihi: 24-11-2010
sayın eb ru sizi unuttum sanmayın sayın hasan1293'e sorduğum sorular hakkında yorumlarınız varsa lütfen bekliyorum. sizin yorumlarınız ayrı bir önemli benim için..

maysan80 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2012, 20:50   #2
Ağaç Dostu

eb_ru's Avatar

Giriş Tarihi: 09-09-2011
teşekkür ederim sevgili maysan80, çiçeğin hayırlı olsun inşallah bol çiçekleri olur.
ışıkla ilgili sayın hasan1293 çok güzel bir açıklama yapmış. ayrıca saksı değiştirirken köklerin arasını kurcalamamak da doğru bence.
çoğu ticari hazır toprak içerisinde torf bulunurmuş zaten, eklemeseniz de olur. ama bence ponza taşını unutmayın, köklerin havalanabilmesi için.

eb_ru Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2012, 21:42   #3
Yeni Üye

Hasan1293's Avatar

Giriş Tarihi: 15-02-2011
Sayın eb_ru,
Ben köklerin arasını kurcalamamak derken, şu anda kış mevsimi, gardenyanın tam tomurcuklarının geliştiği dönem. Yani saksı değiştirme zamanı değil. Ben maysan80 arkadaşımıza saksı büyütmenin yolunu saksı değiştirmeden göstermek istedim. Normalde saksı değişimi çiçeklenmeden sonra yani bahar ayında yapılır. O zaman köklerin arasını temizleyip daha kaliteli bir toprakla değiştirilebilir. Tomurcuk varken toprağını ve saksısını değiştirmek, tomurcuk kaybına sebep olur. Çünkü zamanı değil.

Hasan1293 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2012, 15:13   #4
Ağaç Dostu

maysan80's Avatar

mesajlar gayet temiz ve tatmin edici teşekkürler.

Eski 08-01-2012, 21:25   #5
Ağaç Dostu

SerDag's Avatar

Giriş Tarihi: 29-10-2009
Galeri: 7
Sayın hasan1923,
Evet her gece fısfıslı poşet yapıyorum. Çok memnun kaldım. Bitkiye su püskürtme konusundan hiç emin olamamıştım sizin öneriniz sorunu çözdü.
Benim de Gardenyanın altında çakıl taşlı tabak var. Ama hiçbir faydası yok. Yetersiz kalıyor. Peteklere uzak olmasına rağmen nemi alıp götürüyor.
Vilmorin çubuklar aldım. Hakkaten üzerinde yazıyormuş, saksı çapına göre batırılacak çubuk sayısı ve ana gövdeye ne kadar mesafede batırılacağı. Benim gardenyam ve saksısı biraz büyük, 4 çubuk aldı. Haydi bakalım.
Size bir sorum daha var, bitkide bazen bazı yaprak uçlarında kahveleşme oluyor. Yavru yaprak çılgın gibi veriyor bir yandan.
Sizce sebep nedir? Bir ara ciddi fazla suladım. Ondan olabilir mi? Şimdi kestim, haftada biri geçmeyeceğim dedim. Torfa dikili ve bitki susuz kalıyor gibi geliyordu. Şu an tomurcukları da var.

Düzenleyen SerDag : 29-03-2012 saat 19:34
SerDag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2012, 21:48   #6
Ağaç Dostu

SerDag's Avatar

Sayın kelebekçalısı, maşallah böylesine güzel bir gardenya çiçeği görmedim, resmen gül gibi şekil almış.
Bitkinin boya ya da yana gitmesiyle ilgili başka bir örnek vereceğim. 1 yıl arayla hediye gelen kohleria erianthum çiçeklerimde de bencer bir durum vardı. Birisi sürekli boya gidiyordu, sonunda bir çubuğa bağlamam gerekti. Ötekinin hiç öyle bir huyu yoktu, bol bol yanlara genişliyordu. Çözememiştim.
Benim gardenya bana geldiğinde çalı formundaydı. Şimdi sağdan soldan uzayıp şeklini biraz bozdu. Aşağıdaki iki resimde ikisi yanyana örneğin. Bilgili üyelerimizden ben de öğrenmek isterim doğrusu.

Eklenen Resimler

Denizardacan beğendi.

Düzenleyen SerDag : 29-03-2012 saat 19:31
Eski 08-01-2012, 21:59   #7
Yeni Üye

Hasan1293's Avatar

Giriş Tarihi: 15-02-2011
Sayın SerDag,
Yapraklardaki kahveleşmelerin çok sebebi olabilir. En önemli sebebi yeterli derecede aydınlatılamamasıdır. Gardenyanın istekleri kesindir. 3-4 saat tül ardından güneş, diğer saatlerde de tülsüz gökyüzüne bakması lazım. Eğer balkon kapısı arkasındaysa, cam seviyesine kadar gardenyayı yükseltin. Güneş olmadığında tülü açın. İkinci sebep olarak da fazla gübrelemeden yanmış olabilir. Bu iki sebebi test edin. Düzelme olmazsa üçüncü sebep olarak hava cereyanına maruz kalıyor olabilir.

Hasan1293 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2012, 15:21   #8
Ağaç Dostu

eb_ru's Avatar

sevgili papatya73
ben çiçeğimi mayıs ayında ankarada aoç serasından almıştım, hiç külleme ya da başka bir hastalık olmadı bugüne kadar, almak isterseniz aklınızda bulunsun ama biraz pahalıymış burda duyduğum fiyatlara göre
pet şişedeki ısırgan suları hala kokuyor mu? kokmuyorsa dönüşüm tamamlanmış demektir, bir kovaya koyup havalandırın ve kokacak mı diye test edin
gübre bu en nihayetinde, her bitkiye verilebilir diye düşünüyorum. seyreltme miktarını da kendiniz bulacaksınız, bir adet şırınga alın ve yarım litreye 1-2 ml çekip karıştırıp öyle verin
dilerim çiçeğiniz iyileşir ve bol bol çiçek verir.

sevgili SerDag, çakıl taşlı tabaktaki taşların kuruması iyi birşey, demek ki suyu kolay buharlaştırıyor, kurudukça su verin taşlara.

Eski 10-01-2012, 22:41   #9
Ağaç Dostu

papatya73's Avatar

Giriş Tarihi: 29-06-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eb_ru Mesajı Göster
sevgili papatya73
ben çiçeğimi mayıs ayında ankarada aoç serasından almıştım, hiç külleme ya da başka bir hastalık olmadı bugüne kadar, almak isterseniz aklınızda bulunsun ama biraz pahalıymış burda duyduğum fiyatlara göre
pet şişedeki ısırgan suları hala kokuyor mu? kokmuyorsa dönüşüm tamamlanmış demektir, bir kovaya koyup havalandırın ve kokacak mı diye test edin
gübre bu en nihayetinde, her bitkiye verilebilir diye düşünüyorum. seyreltme miktarını da kendiniz bulacaksınız, bir adet şırınga alın ve yarım litreye 1-2 ml çekip karıştırıp öyle verin

sevgili SerDag, çakıl taşlı tabaktaki taşların kuruması iyi birşey, demek ki suyu kolay buharlaştırıyor, kurudukça su verin taşlara.
teşekkürler eb ru. ısırgan gübresi için önerileri uygulayacağım. gardeniama gece poşet ile sera uygulaması yapıyorum, küçük küçük yeşermeler var. umarım işe yarar.

papatya73 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2012, 13:45   #10
Ağaç Dostu

papatya73's Avatar

Alıntı:
sevgili papatya73

Pet şişedeki ısırganlar balkonda donmuşdu sonra eridiğinde hala kokduğunu tespit ettim ne yapmam lazım? Bu kadar uzun süre (yazdan beri )fermantasyon sürer mi?

Eski 10-01-2012, 16:08   #11
Ağaç Dostu

maysan80's Avatar

cuma akşamı aldığım gardenyam dün bir tomurcuğunu düşürdü. bu akşamdan itibaren sayın hasan1293'ün kanunlarından madde 1'i uygulama hükmünü verdiğim çiçeğim için. inşallah bir sıkıntı çıkarmaz. sonuçları buradan paylaşacağım.

Eski 10-01-2012, 17:26   #12
Ağaç Dostu

eb_ru's Avatar

arada öyle tek tük olabilir tomurcuk düşmesi, üzülme
sonuçları merakla bekliyorum bu arada
ben her gün uğraşamam bitkiyle yahu, hergün kendimle bile uğraşamazken
uğraşanlara çiçek sevgileri konusunda hayranım zaten

Eski 11-01-2012, 15:18   #13
Ağaç Dostu

eb_ru's Avatar

yeşeriyorsa ne mutlu
bugün sevgili gardenya kireçsiz suları seviyor diye gittim dışarıdan kar topladım, eriyip oda sıcaklığına gelince arada bir yapraklarına püskürteceğim, arada bir yağmur yağsın çiçeğe değil mi
sanırım bu çiçek yüzünden tırlatmak üzereyim

Eski 12-01-2012, 14:48   #14
Ağaç Dostu

papatya73's Avatar

Alıntı:
yeşeriyorsa ne mutlu
bugün sevgili gardenya kireçsiz suları seviyor diye gittim dışarıdan kar topladım, eriyip oda sıcaklığına gelince arada bir yapraklarına püskürteceğim, arada bir yağmur yağsın çiçeğe değil mi
sanırım bu çiçek yüzünden tırlatmak üzereyim
kar suyu iyi fikir. ama buralarda eridi toplanacak kadar yok artık. yağarsa toplarım teşekkürler.

Eski 12-01-2012, 22:00   #15
Ağaç Dostu

maysan80's Avatar

memleketin heryerine kar yağdı bir tek bizim izmit'e yağmadı. ben de kar istiyorum....

Eski 12-01-2012, 23:05   #16
Ağaç Dostu

SerDag's Avatar

Harikasınız. Bizim buraya aciap yağdı ama derhal eridi. Zırnık kalmadı.

Sayın hasan1293 evet üç olasılık var: ışık yetersizliği (Kasım ayına dek yoktu bu sorun, artık güneş daha az görünüyor), bir ara fazla sulamış olmam (abartmış ve farketmemişim), ya da gübre fazlalığından çiçeğin yanması. O halde gübreyi kesiyorum, suyu azaltıyorum. Işık koşulları için iş yerime götürebilirim ama oradan da yürütülür diye korkuyorum, yoksa çok şahane ışık alıyor iş yerimdeki çay salonu, sardunyalarımı kaktüslerimi hep oraya götürdüm kış gelince. Yazın balkonuma geri taşıyorum. Ne çılgın iş değil mi

Düzenleyen SerDag : 29-03-2012 saat 19:28
Eski 13-01-2012, 22:26   #17
Ağaç Dostu

maysan80's Avatar

valla sayın serdag
bu güzel çiçek değmez mi bu çılgın işe?
ben soldurmadan bakabileceğimi bilsem sabah işe akşam eve getirir götürürüm.

Eski 13-01-2012, 22:43   #18
Ağaç Dostu

SerDag's Avatar

Haklısınız sayın maysan80, bir benzerini Kasım'da ben yaptım, gece içeri alıp gündüz balkona çıkartıyordum. Tabii ki bitki termal şoka girmişti, gündüz 10-15 C, gece 0-3 C...

Haftaya taşıyacağım iş yerime. Müthiş ışık var orada, pencereye bir nebze uzak sehpaya koyarım yoksa yanar güneşten...

Düzenleyen SerDag : 29-03-2012 saat 19:24 Neden: düzeltme
Eski 15-01-2012, 21:08   #19
Ağaç Dostu

maysan80's Avatar

evet. ben de odanın şeklini değiştirdim sırf gardenya için.

Eski 18-01-2012, 17:59   #20
Ağaç Dostu

SerDag's Avatar

Efendim sevgili Mine Pakkaner'e sordum henüz yanıt veremedi ancak ben gübre yanığı olabileceğini düşünerek çeşitli önlemler aldım.
Bitkiyi daha üst bir saksılığa koydum, malum soğuk sızıyor yerden. Biraz uzaklaştırdım eski yerinden, daha ılık bir noktaya getirdim.
Çubuk gübreleri söktüm. 2-3 çubuk gübre vardı.
Yanmış yaprakları ve çiçek tomurcuklarını -kıyıp da- budadım. Şu an yaprak uç kararması yavaşladı. Her gün inceliyorum. Biraz toparladı.
Sanırım doğru yoldayız..
Bir ara tepesinde 9-10 tomurcuk vardı besin yetiştiremez diye sıvı gübre vermiştim ancak ne zaman verdiğimi unutarak vermiştim. Haliyle bitki bana mesaj verdi. Hatalarımızdan ders alıyoruz böylece.
Ankara bugünlerde gündüz bile -10 -11 C'lerde gidiyor, o kadar kutup gibi ki anlatamam sizlere, o yüzden bitkiyi çıkartıp iş yerime de götürmeye çekiniyorum yolda buz tutarsa diye. Mecbur evde beklemedeyiz.

Düzenleyen SerDag : 29-03-2012 saat 19:22 Neden: düzeltme
Eski 19-01-2012, 17:13   #21
Ağaç Dostu

eb_ru's Avatar

Benim 5 lt kar suyum oldu, ilk bıcı bıcısını da yaptı çiçeğim, yapraklardaki tozu yıkamak için kullanacağım bakalım. İmkanım olsa daha da kar toplardım ama saklayacak yer yok, balkon yok, ev de müsait değil, idareli kullanırız artık ne yapalım.
Bu arada gardenia sweet autumn tohumlarım çimlenmedi hala, 60 günü bulabiliyormuş, bekleyeceğiz
Bir de Sayın AgacSevdalisi aracılığıyla gardenia volkensii tohumlarına ulaşacağım, inşallah çimlendirip çiçeklendirip sonra da çoğaltabilirim.

Eski 20-01-2012, 20:39   #22
Ağaç Dostu

maysan80's Avatar

size kolay gelsin sayın eb ru

Eski 20-01-2012, 22:27   #23
Ağaç Dostu

eb_ru's Avatar

teşekkür ederim sayın maysan80

Eski 20-01-2012, 22:35   #24
Ağaç Dostu

maysan80's Avatar

yeni aldığım gardenyada hafif kararmalar var. bazı yapraklarda döküldü. daha ev ortamına alışamadığını mı gösterir.

Eski 24-01-2012, 19:51   #25
Ağaç Dostu

eb_ru's Avatar

dışarıda kar var her yer bembeyaz
ama benim güzel çiçeklendi

sevgili maysan80 hala kararma var mı bitkinde
eğer varsa resmini çekip Mine hanıma sor
seralarda mantari hastalık olabiliyor ya öyle bir durumsa önlemini alalım

Eklenen Resimler

SerDag ve Denizardacan beğendi.
Eski 24-01-2012, 20:17   #26
Ağaç Dostu

maysan80's Avatar

şuan da yok ama yapraklar sararıp dökülüyor. ben ortama alışma evresi dedim ama bilmiyorum yanılıyorum herhalde.

Eski 24-01-2012, 20:18   #27
Ağaç Dostu

maysan80's Avatar

aynı zamanda yeni filizlerde oluşuyor.

Eski 25-01-2012, 11:24   #28
Ağaç Dostu

eb_ru's Avatar

yeni filizler de oluşuyorsa bekleyelim biraz daha o zaman
sıvı besin veriyor musunuz?

çiçek tamamen açıldı artık

Eklenen Resimler

SerDag ve Denizardacan beğendi.
Eski 25-01-2012, 11:33   #29
Ağaç Dostu

Manolya_'s Avatar

Giriş Tarihi: 15-11-2011
sevgili eb_ru,
Maşallah gardenianız son derece sağlıklı göürünyor.
iyi günlerde bol bol mis kokulu çiçeklerini görmenizi dilerim.
Şunu merak ettim, bu gardenia kaç yıllık bir bitki, ne zamandan beri evinizde bakıyordunuz ?
Gardeniayı uzun süre yaşatamadıklarını yazmışlardı bazı arkadaşlarımız.Bu başlıkta ilk sayfalarda okumuştum.
Bunun için merak ettim.
Selam ve sevgilerimle
Asu

Manolya_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2012, 22:12   #30
Ağaç Dostu

eb_ru's Avatar

Sevgili Asu
Mayıs 2011'den beri bizde bu bitki. İlk başlarda bakımını bilmiyorduk baya hırpalandı üç ay kadar. Sonra kireçsiz su vermeye başladık ve altına çakıl taşlı tabak yaptık. Bitki kısa sürede toparladı. Çiçeklenme döneminde haftada bir kez suluyoruz ve bu suya çiçekli bitkiler için olan sıvı besinden ve şelatlı demir-mangan vs iz elementler içeren sıvı besinden veriyorum(1 su bardağı suya birer tatlı kaşığı). Şimdilik çiçeğim mutlu, biz de mutluyuz. Sizler de bu mutluluktan tadarsınız dilerim
Selamlar...

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025