agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras)
(https)

Beğeni Düzeni1386Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-06-2011, 14:51   #1
Ağaç Dostu

SerDag's Avatar

Giriş Tarihi: 30-10-2009
Galeri: 7
Forumu okudum ve su püskürtme konusunda kafam karıştı. Kimisi tomurcukluyken püskürtmeyin döker demiş kimisi çiçekliyken püskürtmeyin döker demiş. Ne yapacağımı şaşırdım yani. Üstü tomurcuk dolu, ne yapmam gerekir?
Bu arada cahil cesareti tam, her gün gidip açan çiçeklerini kokladım öptüm, demin okudum da sararırmış meğer! Hakikaten birisi sarı renk oldu sarı gül gibi. Uzaktan seveceğiz anlaşılan.
Su püskürtme konusunda son bilgi nedir?

SerDag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2011, 17:37   #2
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2010
Galeri: 11
Çiçekçiye gardenya almaya korktuğumu söyledim.
"Korkmaya gerek yok, 3 günde 1 bardak su verin, ancak nemden hoşlanır, sıkca fısfıslayın" dedi. Sularken suyu doğruca köküne değil de saksının çepeçevre kenarından vermemi öğütledi. Tül perdenn arkasında günde 4 saati geçmeyecek şeklde güneş alabilrmiş. Yani gölge çiçeği. Çiçeklerin sararması normal br süreç bence, çünkü açtığını fark etmemiştim önce kokusunu aldım. "Allah Allah bu koku nereden geliyor" diyerek aradığımda çiçek sararmıştı bile.
Şimdilik talimatlara uyuyorum, iki bitkim de iyi durumda.

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2011, 23:57   #3
Ağaç Dostu

SerDag's Avatar

Giriş Tarihi: 30-10-2009
Çok teşekkürler Jezebel, ben de interneti aratınca gözüm korkmuştu, bir sitede aynen şöyle yazıyordu: her zaman aynı gün aynı saatte aynı miktarda su verilmelidir. Aman Tanrım dedim!
Öyleyse fısfıs yapacağız. Ben de başta az su vermişim açmadı; suyu 3 günde bire çıkarttım. Tomurcuk dökülmesi olayını takip edip buraya bilgi vereceğim.
1-2 yaprak sararması oldu ama durdu gibi sanırım az sudan. Bauhaus'ta demir sülfat bakındım, ortancalar için koca bir kutu mavileştirici toz buldum ama almadım. Toprak asiditesini artırır yazıyordu ama bu kadar tozu nasıl bitiririm dedim vazgeçtim.
Çocuğunun demir hapı ve damlalarını vermekten bahsedenler vardı forumda, acaba nasıl sonuç aldılar?
Bitkilerim için eve aldığımız suyu değiştirdim, Türkiye'nin en yumuşak suyu sloganıyla satılan bir markaya geçtim. Bakalım nasıl tepki alacağım çiçeklerden?

Gardenya çiçeklerini şapır şupur öpmeye de bir son vermeliyim.

SerDag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2011, 00:23   #4
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Şimdi gözüm bunda
Gardenia augusta

Name:  Aimee Yoshioka Cape Jasmine.jpg
Views: 11130
Size:  67.3 KB

Burada çiçek hiç kimse elini sürmese dahi sararabildiğini görebilirsiniz

Gardenia augusta Aimee Yoshioka

Name:  Aimee_Yashioka.jpg
Views: 1973
Size:  7.7 KB

.

Eski 22-06-2011, 17:16   #5
Ağaç Dostu

kopshtar's Avatar

Giriş Tarihi: 28-03-2007
Galeri: 16
Fısfıstanmıdır bilmiyorum ama bendede irileşen tomurcuklar dibinden çürüyerek çamur gibi oluyordu. Açanlar krem rengi açıyordu. Fısfıslamayı kestim tabağından su veriyorum ve daha gölge bir yere aldım. Tomurcuk dökülmesi durduğu gibi yeni açan çiçekleri de bembeyaz oldu. Yapraklarının azıcık matlaşması keyfinin yerinde olmadığını gösteriyor.

kopshtar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2011, 17:50   #6
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Bence gölge etkili olmuştur

Eski 23-06-2011, 10:06   #7
Ağaç Dostu

kopshtar's Avatar

2-3 saat kadar direkt güneş alması etkilemez diye düşünmüştüm. Yeni yerinde buzlu cam arkasından sadece sabah güneşi alıyor.

Eski 23-06-2011, 18:17   #8
Ağaç Dostu

fatmadundar's Avatar

Giriş Tarihi: 16-08-2007
Galeri: 82
Gardenya çok sıcağı sevmez. Üzerine direk güneş gelmemeli.

Eklenen Resimler

SerDag, ekru ve saisha beğendi.
fatmadundar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2011, 19:03   #9
Ağaç Dostu

Gül Batur's Avatar

Giriş Tarihi: 08-03-2008
Galeri: 1
Fatma Hanım Allah nazadan saklasın.
Çok güzel yerini sevmi.

Gül Batur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2011, 19:33   #10
Ağaç Dostu

fatmadundar's Avatar

Giriş Tarihi: 16-08-2007
Galeri: 82
Teşekkür ederim Gül Teyze. Kendileri Gül Batur'un hediyesidir.

fatmadundar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2011, 10:17   #11
Ağaçsever

Koray ERKAN's Avatar

Giriş Tarihi: 24-05-2010
Nihayet benim gardenyam da açtı. Bilgilerini esirgemeyenlere teşekkürler.

Eklenen Resimler

SerDag beğendi.
Koray ERKAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2011, 11:30   #12
Ağaçsever

sevgili emel's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2011
maşallah ne güzeller.. bizi kıskandırıyorsunuz doğrusu.. merak ediyorum acaba Gardenyaları çelikten çoğaltmak mümkün olur mu? olursa bunun için en uygun zaman nedir ve nasıl bir çelik almak lazım? bu konuda bilgisi olan bir arkadaş bilgi verebilirse çok sevinirim. teşekkürler

sevgili emel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2011, 23:21   #13
Ağaçsever

emrecan38's Avatar

Giriş Tarihi: 25-05-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sevgili emel Mesajı Göster
maşallah ne güzeller.. bizi kıskandırıyorsunuz doğrusu.. merak ediyorum acaba Gardenyaları çelikten çoğaltmak mümkün olur mu? olursa bunun için en uygun zaman nedir ve nasıl bir çelik almak lazım? bu konuda bilgisi olan bir arkadaş bilgi verebilirse çok sevinirim. teşekkürler
Ben yeni çıkmış filizlerden birini kestim. Bardağı sera ile kapatıp delerek içine koydum. Çillendi daha ekmedim. Tutar diye ümit ediyorum.

emrecan38 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2011, 20:01   #14
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-06-2011
Merhaba arkadaşlar bende de yerli gardenya var bu aralar iyice coştu çiçek açmaya başladı ve boy atıyor sarmaşık gibi sağa sola genişliyor gelnelde herkes de ithal gardenya var normaller ile arasında fark var mıdır

aukesen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2011, 10:08   #15
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 21-09-2006
Galeri: 1
Sn. Koray ERKAN,

Haziran sonundan bu yana durumlar nasıl?

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2011, 19:09   #16
Ağaç Dostu

gardenyam

arkadaşlar benim gardenyam (süs biberim ile birlikte ektim bir birlerine faydaları var gibi hiç rahatsız olmadılar biri bolmiktarda biber verirken diğeride ona müthiş kokusu ve görüntüsü ile destek oluyor) yerli üretim olanlarından **** sizdekilerden farklı çalı formunda ama iyi gelişiyor alttanda baya bir sürgün verdi leonardit in baya faydası oldu bilginiz olsun yerlilerin açma problemi var alırken üstü çiçekli oluyor zaman zaman dökülünce bir daha zor açıyor

Eklenen Resimler

Eski 11-09-2011, 14:32   #17
Ağaçsever

koala980's Avatar

Giriş Tarihi: 18-10-2010
Ben de gardenyamın başından geçenleri paylaşmak isterim. Haziran ayında hediye gelen gardenyamın ilk iş saksısını ve saksı harcını değiştirdim.Forumda yazdığı gibi bir harç hazırladım fakat sanırım çok sıkı bir harç oldu. İş yerimde , odamda pencere önünde duruyordu ve sürekli havalansın diye camı açık tutumaya çalışıyordum. Ama yaprakları sararıp solmaya ve dökülmeye başladı. Toprağından nemini ayarlayamadım.Ve toprağın üst kısımında pamuksu yapılar oluştu.Daha az güneş alan yere koydum,sararmaya devam.Harcını değiştirdim ,sararmaya devam.Sulamayı daha sık yaptım olmadı daha az yaptım gene olmadı. Yeni harcını da ,yerinide ,sulanma sıklığını da sevmemişti. Harcını değiştirdim ve içine perlit ekledim.Alıp eve getirdim ve balkona koydum.Balkonda da barbekü için ayrılan yerin içine yerleştirdim. Harca perlit ekleyince sulama sıklığıı ayarlamak kolaylaştı. 5-6 gün suyu yetmeye başladı. Durduğu yerden dışarı doğru(aydınlığa) uzanan dallar sararmıyordu fakat soluk soluk duruyordu ben de daha fazla içeri doğru ittim. Çok az kısımı aydınlıkta büyük kısmı gölgede oldu yeni sistemde. Yeni yapraklar çıkardı fakat yapraklar eskisi kadar gür olmadı. Bu arada ilk günden bu yana hep üzeri tomurcukluydu. Döküldü yenisi çıktı,döküldü yenisi çıktı.Tomurcukların dipleri sarardı, karardı döküldü. Eve geldikten sonra yapraklar iyiye gitti tomurcuklarda dökülmeyi bıraktı. Ama hiç açmadılar. Bu arada bazen sabah akşam bazen ise sadece akşam sürekli fıs fıs yaptım. Toprakta leonardit olduğu için limon tuzu hiç uygulamadım. 15-20 günde bir besin verdim. Bu sabah itibariyle bir tomurcuk beyazlaşmaya başladı. Tam bu büyüklük ve beyazlaşma dönemminde de dökülen tomurcuğum olmuştu. Onu kapatarak fıs fısa devam ediyorum. Birde hala dış taraftaki yapraklar solgun. Bundan sonrası için önerileriniz neler olabilir. Mesela limon tuzu kullanayım mı? Forumu sık sık okuyorum ama henüz bitmedi ben de kendi çiçeğimin hikayesini paylaşmak ve önerilerinizi almak istedim. Hafif hafif kokular gelmeye başladı. Heyecanla bakliyorum. Fotoğrafını da eklerim ilk fırsatta.

koala980 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2011, 15:39   #18
Ağaç Dostu

aygün's Avatar

Giriş Tarihi: 23-10-2009
Başaramayanlardan biri de benim
Ömrümde böylesi nazlı bir bitki görmedim.

aygün Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2011, 15:07   #19
Ağaç Dostu

kullandığınız harç nasıl bir harç ben kendi uyguladığım yöntem köyden getirdiğim içerisinde biraz gübre bulunan toprak (ağaç kalıntıları olduğundan perlit falan koymadım) yaklaşık 1/4oranında leonardit 15 lt'lik saksıda hatta yanında da süs biberi var bu kadar ayrıca sabah gölge öğleden sonrada akşama kadar güneş alıyor Adana da olduğumu belirteyim duruma göre hergün ya da 2 güne bir su veriliyor kök durumu kontrol edilerek 2 haftaya bir de çiçek çoşturan tarzda sıvı gübre arada bir de humik asit şimdiye kadar 5-6 defa çiçek açtı kesinlikle torf kullanmadım 2-3 defa da unlu bitle uğraştım çiçeğimin resmi bir önceki sayfada olacak

Eski 13-09-2011, 19:11   #20
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
Her şeyi denediniz ama olmadı mı? Şayet atmaya karar verdiğiniz aşamadaysanız ve bahçeli bir evde oturuyorsanız, bahçeye geçirin. İstanbul'da güneşli yerde de oluyor ama Adana'nın güneşi fazla gelecektir, gölge bir alana dikilebilir. Toprağa geçirdikten sonra çiçek açma zamanı Ormangülü veya Ortancaya verilen granül gübrelerden ölçüye göre verin. Nasıl olacaklar, haberdar ederseniz sevinirim.

Belki Gardenya da çeşit çeşittir bilemiyorum ama ben sevgili Jineop'un bahçeye diktiğini görünce saksıda hayatından pek te memnun olmayan Gardenyamı bahçeye geçirmiştim. 2 yıl önce İstanbul'da en sert kışın geçtiği seneydi ve Gardenya dona ve kara bana mısın dememiş, yaz başında bolca çiçeklenmişti. Tıpkı Manolya gibi, çok hızlı büyüyen bir bitki değil ama hiç bir nazıyla da karşılaşmadım. (O evimizden taşındığımız için geçmiş zaman yazdım)

Şimdiyse çit bitkisi olarak kullanmayı düşündüğüm bitkilerden. Googleda baktım pek çok evde çit olarak kullanılmış, hem yaprak dökmediği, hem de kokulu çiçekler açtığı için çok cazip geliyor bana.
Name:  hedge_0404.jpg
Views: 3803
Size:  67.8 KB

Düzenleyen limon : 13-09-2011 saat 19:47
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2011, 09:53   #21
Ağaç Dostu

limon
ben koala980 arkadaşın problemine karşın birşeyler yazdım beni yanlış anladınız sanırım benim gardenya da sorun yok maşallah hali vakti yerinde teşekkürler yine de verdiğiniz bilgiler için

Eski 19-09-2011, 10:59   #22
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
Yok ben de size yazmadım zaten, bitkisinden ümidini kesenler için son şans olarak denemeleri açısından yazdım.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2011, 22:44   #23
Ağaçsever

koala980's Avatar

Harcında humuslu bahçe toprağı(içine leonardit karıştırılmış) ,çok az kumlu toprak ve perlit var. Sonradan perliti arttırmıştım ve daha sağlıklı olmuştu. Sulamasını toprağı kuruyunca yapıyorum. Beklemiş şebeke suyu kullanıyorum. Akşamları fısfıs yapıyorum. Yaklaşık 15 günde bir besin veriyorum.Limon tuzu hiç kullanmadım. Bu arada bahsettiğim tomurcuk büyüdü ve beyazlaşarak açmaya başladı. 2-3 gün mis gibi kokular yaydı ve tam açamadan döküldü. İç kısmı sarardı ve sonra kurur gibi oldu. Şimdi 2. tomurcuğu aynı şekilde hafif araladı beyaz yapraklarını ve kokusunu yaymaya başladı ama bir türlü serpilmiyor . Nedendir ya da ne yapabilirim?

Eski 22-09-2011, 10:58   #24
Ağaç Dostu

kopshtar's Avatar

Sn koala980;
Hata bence şebeke suyu ile sulamak. Bursa'nın suları aşırı kireçli. Bende de damacana suyu ile suladığım sürece problem yoktu. Dinlenmiş şebeke suyuna geçtiğimden beri yaprak ve çiçek tomurcuğu döküyor. o kadar çok kirece duyarlı bitkim var ki. Bu iş bize maliyetli olmaya başladı anlayacağınız )

Eski 22-09-2011, 11:03   #25
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 20-09-2011
gardenyam

gardenyamı intetrnetten bir seradan sipariş verdim, yaprakları forumda gördüğüm diğer çiçekler gibi koyu yeşil değil açık yeşil ama canlı, diri ve parlaklar, geldiğinde üzerinde bir büyük iki küçük tomurcuk vardı,inşallah açarlar.

ceylin61 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2011, 11:13   #26
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 20-09-2011
gardenyam

gardenyamı intetnetten bir seradan sipariş verdim, yaprakları forumda gördüğüm diğer çiçekler gibi koyu yeşil değil açık yeşil ama canlı, diri ve parlaklar, geldiğinde üzerinde bir büyük iki küçük tomurcuk vardı,inşallah açarlar.
hazır içme suyuyla suluyorum ama tomurcukları var diye fıs fıs yapmaya korkuyorum.
Name:  Photo-0109.jpg
Views: 1832
Size:  36.0 KB

Name:  Photo-0110.jpg
Views: 2023
Size:  33.9 KB

sizce nasıl görünüyor herşey yolunda mı, bu arada cam balkonumda gölgede duruyor...

ceylin61 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2011, 11:56   #27
Ağaç Dostu

artemisia10's Avatar

Giriş Tarihi: 14-05-2010
Galeri: 55
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ceylin61 Mesajı Göster
gardenyamı intetnetten bir seradan sipariş verdim, yaprakları forumda gördüğüm diğer çiçekler gibi koyu yeşil değil açık yeşil ama canlı, diri ve parlaklar, geldiğinde üzerinde bir büyük iki küçük tomurcuk vardı,inşallah açarlar.
hazır içme suyuyla suluyorum ama tomurcukları var diye fıs fıs yapmaya korkuyorum.
Eklenti 246962

Eklenti 246963

sizce nasıl görünüyor herşey yolunda mı, bu arada cam balkonumda gölgede duruyor...
Yaprakların açık renk olması besin eksikliği özellikle azot nedeniyle olabilir besin takviyesi yapabilirsiniz.

artemisia10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2011, 09:33   #28
Ağaçsever

koala980's Avatar

Sayın Kopshtar,
Evdeki arıtma cihazından çıkan suyu kullansam olur herhalde,ne dersiniz? Gerçi orkidelerimide beklemiş su ile suluyorum,iyi durumdalar ama belki gardenya daha hassastır.
Arıtılmış su işe yararsa onu kullanırım yeterki o güzel kokularını ve çiçeklerini paylaşsın benimle. Teşekkürler.

Eski 23-09-2011, 09:34   #29
Ağaçsever

koala980's Avatar

Bu arada bir şey daha var yardım isteyeceğim. Toprağında leonardit olduğu için sularken limon tuzu kullanmıyorum. Sizce kullanmalımıyım?

Eski 23-09-2011, 22:10   #30
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-09-2011
Merhaba arakadaşlar,
Son zamanlarda gardenyamın alt yapraklarında damarlarında sararma olduktan sonra dökülmeye başladı. Bu normalmidir sizce bu mevsimde yapraklarını dökmesi gerekirmi. Birde resimde görüldüğü gibi yapraklarda kahve rengi lekeler oluştu. Bu lekeler yaklaşık 1 aydır bu şekilde. Sulama suyu olarak içme suyu kullanıyorum 10-15 günde bir sulama suyuna 0,5lt 3cc 4-8-4 oranında sıvı gübre veriyorum. Sizce bunlar normal şeylermi. Genel görünümü normal görünüyor. Sürekli yeni yaprakalr ve dipten yeni filizler çıkartıyor.

Eklenen Resimler

blacksword Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025