![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Lerdermir, sözünü ettiğiniz resimleri en kısa zamanda ekleyeceğim. Şimdiye kadar ne çimdikledim ne de budadım Üzerinde de 4-5 gonca var şu anda. Baston gül fikri bence de hoş. Resimleri ekleyince beraber karar veririz. Ben daha çok kuaföre tselim ederim saçlarımı tabi işinin ehli olduğumdan eminsem Gardenyamı da sizin deneyimli ellerinize teslim ediyorum, önerilerinizle güzel bir biçim alacağından eminim. Kılavuzluğunuz için şimdiden teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Tijli gardenya'ya en güzel örnek, 584.ncü mesajda Sn. karamela 'nın sahip olduğu gardenya... Yerli gardenyamın dikine giden ana gövdesinden bende tijli bir gardenya yaratmak istiyorum. Umarım başarabilirim, tabii bir de zaman meselesi. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Lonicera İçin, Çimdiklenerek Dolgun Biçimlendirilmeye Çalışılmış Gardenya Görseli
Sn. Lonicera, Benzer bir kaç açıdan, fotoğraflarını ekliyorum. Tek veya bir kaç isyankar dalın çok da aşırı uzayıp gitmediği, 3 yaşını aşmış olmasına karşın genel olarak içten dolgunluğu pek de kaybetmemiş haldeki gardenyamın son hali işte bu. Bir sonraki yazımda da çimdiklemeye/tepe sürgünü budamasına ilişkin detaylı bir görsel uygulama örneği de vereceğim size. ![]() İkinci ve üçüncü fotoğrafta, bitkinin dibinde, sol alt kısımdaki naylonumsu görüntü, havai köklendirme uygulaması yapmış olduğum noktadaki streç filmdir. Bitki, o tarafa istemediğim bir ana dal uzatmıştı; ben de havai köklendirme uygulaması denedim. ![]() ![]() ![]() Halen daha arzu ettiğim biçimin dışına çıkmış olan isyankar dallar var, ama mümkün mertebe çiçeklenme döneminde goncaları kaybetmemek adına biraz göz yumuyorum ![]() |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Tepe Sürgününün Gonca Olup Olmadığının Anlaşılması
Bitkiyi, taç iz düşümünün içinden dolgun bir hacimle büyümeye teşvik etmek için tepe sürgünü budaması yapıyor olduğumdan bahsetmiştim. İçinde bulunduğumuz çiçeklenme döneminde, kısa süre içinde çiçeğe dönme ihtimali yüksek olan goncaları, henüz yeni sürgünken budamamak için gonca olacak sürgün ile sadece yeni yaprak oluşturacak sürgünü şöyle ayırt edebiliriz: Önce; henüz ayırt edilebilecek safhaya gelmemiş minik sürgün örneği: ![]() Gardenyanıza dair arzu ettiğiniz biçimin çok dışında olmadıkça, bu yukarıdaki haldeki sürgünleri çiçeklenme döneminde budamayın ki olası çiçek goncasından olmayalım. Bırakın bir hafta daha büyüsün; zira bu haldeyken bu sürgünün gonca sürgünü olup olmadığını anlayamıyoruz (en azından ben...) Yaklaşık bir hafta kadar sonra, o sürgünün çevresinde sivri sivri oluşumları görürseniz bilin ki bu gonca olacaktır, çiçek istiyorsanız o sürgünü budamamalısınız. Anlaşılır hale gelmiş ve biraz da geçmiş (zira dün gece iyice baktım, biraz daha erken safhada hiç oluşum yoktu görüntüleyebileceğim) olmakla beraber, goncanın ilk belirginlik kazandığı haldeki görüntüsüne iki örnek: ![]() ![]() Bunları budamayın ki, bir haftaya kadar şöyle mini mini oncalara dönüşsünler: ![]() ![]() Bu sivri oluşumları göremediğiniz sürgünleri budayabilirsiniz. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Tepe Sürgünü Budamaya Görsel Örnek
Çiçeklenme döneminde olmamıza rağmen, benim arzu ettiğim biçimin sınırlarının dışına taşma eğilimi gösteren -ve zaten daha önce çimdiklemiş/sürgün budamış olduğum- bir noktada baş gösteren sürgünler keşfettim yukarıdaki fotoğrafları çekerken. Önce, genel şekile dair fikir verebilmek adına, çıkıntı yapan dalın gösterecek açıdan gardenyanın genel görüntüsü: ![]() Bu fotoğrafta, bitkinin yukarıdan aşağıya en orta hizasında, bakış açınıza göre en sol noktasında aşırı uzamış ve çıkıntı yapmış bir dal görüyorsunuz. İşte o dalın ucunda şu şekilde iki yeni sürgün başlangıcı farkettim (iki sürgün birden; çünkü daha önceki yazılarımda da örneklediğim üzere, çimdiklenen noktadan iki ayrı sürgün vererek dal o noktada iki ayrı dal üretiyor, dolgulaşıyor): ![]() ![]() Elimdeki falçatanın ucu ile, o iki sürgünü çok dikkatlice yuvalarından kanırtarak çıkartmak veya kesmek suretiyle, o iki sürgünü de çimdiklemiş/budamış oldum. Artık gardenyam o noktadan büyüme eğilimini biraz daha erteleyerek daha dip noktalardan sürgün vermeye teşvik edilmiş olacak. Lakin, yine de arar ara kontrol edin; bir zaman sonra mutlaka aynı yerden iki sürgün birden vermeye başlıyor inatla. Tepe sürgünü budaması/çimdikleme sonrasında ise o noktanın son halini ise şu iki fotğrafta net olarak görebilirsiniz: ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Evet omar, bahsettiğiniz gerçekten nefis bir örnek; kolaylık olması açısından isteyen şuraya tıklarsa bahsettiğimiz biçimdeki gardenyayı görebilir. Bu arada, bu gördüğümüz gibi olan gardenyaların, ince uzun ve düzgün gövde ile büyümüş başka bir gövdeye aşılanarak kolayca elde edilip edilmediğine dair bir bilgisi olan var mı acaba? Yoksa bizlerin niyetlendiği gibi bir gardenya dalını uzun yıllarca bu şekilde büyütmeye çalışmak mı şart? Aslında, karamela bize o gövdenin gardenya gövdesine benzeyip benzemediğine dair bir fikir verebilse daha netleştirebiliriz konuyu. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
|
Sn lerdemir, ellerinize sağlık. Doğrusu insan ne diyeceğini bilemiyor. Bana göre mükemmel bir form oluşturmuşsunuz. İlk resime göre göbek kısmındaki toprağı görmek mümkün değil. Şimdi oraya küçük bir fan lazım, havalanıp hastalık oluşmasın diye )Bu uygulamayı kesin tatbik edeceğim. Dolgun bir gardenyam mutlaka olmalı. Gerçi gardenya çalı şeklinde gelişimini sürdürüyor ama, bahçede dikili değil ki. İç mekanda saksı içinde olunca, derli toplu bir form , bol çiçek daha ne ister insan. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-05-2008
|
merhaba, inanırmısınız 2 yıldır gardenia tohumu diye çırpınıyorum. tohumdan yetiştirmek için olmayan bilgimle ancak tohumu edindiğim birinden aldığım notlar ile yola çıktım. dört adet tohum vardı minik torbanın içinde 3 tanesi çıktı topraktan ama bilgisizliğim ve belki aşırı sulama ve diğer olumsuz bakımım sayesinde onlarda elimden gitti. ama hevesim kırılmadı .Sizlerden ricam tohumu ve minik fidesini nerelerden temin edebilirim. Ben izmirde oturuyorum. buralardan bilen arkadaşlara ricam bana yardımcı olmaları. Lakin güzel açmış gardenya resimlerini gördükçe keşke benimde olsa ve söz bu kez onlra buradaki iyi yetiştiricilerin baktığı gibi bakacağım. Yardımcılarınız için şimdiden teşekkür ederim. izmirden sevgiler selamlar tüm yeşil dostu çevrecilere. ![]() |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Tohumları nereden edindiniz? Buradaki arkadaşlar, hep hazır bitkiyi satın alaraka veya çelikten köklendirme suretiyle gardenya sahibi olduk; ama aramızda tohumdan yetiştiren bir arkadaş olduğunu hatırlamıyorum. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Lerdemir emeklerinize ve özeninize değmiş, gardenyanız çok güzel, nazar değmesin. Benim az yapraklı gardenyam gerçekten verdiğiniz örneğe uygun budanabilir. Ortada düzgün ve odunsu bir gövdesi var. Tabii üst kısımdaki yaprak yoğunluğunu arttırmamız gerekecek, zaman içinde. Resimler yarın gelecek ![]() |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn.omar, çok teşekkür ederim. Eylemlerim devam edecek! ![]() Sn.Koyu yeşil, size de çok teşekkür ederim; ama haydi siz de artık; sabırsızlanıyoruz! ![]() ÖNEMLİ NOT: Bu arada, halen gardenya çiçeklerinden nasıl tohum elde edebileceğimize dair bir bilgi bulamadık! ![]() |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn lerdemir, net kaynaklarında gardenya meyvası için pek de fazla bilgi yok. Genellikle tıp alanındaki kullanımından bahsediliyor. Ancak bu sayfalarda da Gardenya thunbergia türünden elde edilen meyva sözkonusu. Umarım sadece bu tür değildir tohum oluşturan. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Lerdemir ve gardenyacı arkadaşlar, Beraberce budama yapacağımız gardenyamın resimlerini ekledim. Beklettiğim için kusura bakmayın. Yalnız şimdiden anlaşalım üzerinde tomurcuk olan dalları hemen kesmiycez Çiçek açsın, sonra kesicez. O tomurcuklara kıyamayız di mi? Zaten epey büyüdü goncalar da.Gövdenin en altından gelen 3 dalı kesmeliyim. İlk dal epey kalınca, gövdenin yarısı kadar nerdeyse. Açılan yara sorun olur mu acaba? Tabii ucunda kocaman bir gonca var, çiçeğin geçmesini bekleyeceğim hak verirsiniz ki. Tepeden bakıldığında rahatsız etmiyor ama, üst kısımdaki dallarda sadece uçlarda yaprak var, daha yoğun bir yapraklanma çok iyi olurdu. Acaba en yukarı uzanan 3 dalı yapraksız kısmın ortasından budasam ordan yapraklanmaya devam eder mi? Yoksa kuşa mı döner ![]() Buyrun yorumlarınız ve önerileriniz... ![]() |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn Koyu yeşil, gardenyanız ağaç olmuş resmen ) Budama işiniz bizimki kadar kolay olmayacaktır. Tam olarak bilemiyorum ama tahminime göre(ustalar fikir beyan etsinler önce) budamadan sonra bitkiniz en az yarı yarıya kısalacak. Onlardan da çelik alıp çoğaltırsınız artık. Kesilen yerlere de ezilmiş odun kömürü tozu sürerseniz, yara yerleri hastalık kapmamış olur. Sonucu merakla bekliyorum. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim Lonicera. Aman beni korkutmayın Yarı yarıya kısalmıyacak, biz boydan az, enden bolca alıcaz sanırım ![]() Ben de Sayın Lerdemir'in önerilerini merakla bekliyorum Budama yapılması gerektiğini düşündüğüm noktaları işaretledim. Üst dalları doğru yerden işaretlediğimden pek emin değilim.Düzenleyen Koyu yeşil : 07-05-2009 saat 16:53 Neden: yazım hatası |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn. Koyu yeşil, Sizin de bildiğiniz gibi düşen her yaprak çizgisi bir sürgün gözü oluşturmaya eğilimlidir. ![]() kırmızı çizgili yerlerden de budama yapılırsa,boş dallardaki eski yaprak çizgilerinden yeni sürgünler oluşacaktır diye düşünüyorum |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
|
Önce KÜREyi/TACı nerede oluşturmak istediğimizi belirlemeliyiz. Ancak bir kaç saat sonra tekrar foruma uğrayabilecek şekilde, yerimden kalkıyorum. O zamana kadar, arzu ettiğimiz küreyi nerede oluşturmak istediğimizi fotoğraflarda işaretleyebilir misiniz? (Kürenin odağını da belirterek) |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Koyu yesil'in Tijli Gardenyası İçin İMECE
Bence Sn.Kahraman Koray'ın önerisi haddinden fazla aşağıda bir noktada. O yüzden öncelikle sizlerin de yardımcı görüşlerinizle Sn.Koyu yeşil'in tijli gardenyasının TAÇ kısmının nerede oluşmasına dair tercihinin ne olacağını bilmeliyiz. Bir de aslında Sn.Koyu yeşil, bitkinizin tam olarak boyunu bize bildirebilseniz, bu konuda daha kolay görüş toplayabiliriz sanırım. Yani aşağıdaki ilk fotoraftaki içi dolu sarı nokta ile işaretlediğim tam orta noktası -yani yukarıya tek ana gövde olarak uzamanın bittiği ve ana gövdenin ikiye ayrıldığı nokta-, saksı harcından yaklaşık olarak ne kadar yukarıda? Şimdi sorumuz şu: Tijlimizi şu fotoğraftaki gibi mi konumlandırmak isteriz? NOT: Arzu ettiğimiz küremizin odak noktasını her iki fotoğrafta da içi dolu minik sarı top olarak göstermeye çalıştım. ![]() Yoksa bu fotoğraftaki gibi mi? ![]() Budamaya dair görüşleri de ona göre oluşturmaya çalışırız hep beraberce... |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
Haftasonu pek koşturmacalı geçtiği için bilgisayar başına geçemedim. Öncelikle gardenyamın boyunun ölçüsünü alıp yarın sabah size bildireceğim. Sayın Lerdemir, ikinci fotoğrafı odak kabul ettiğimizde alttaki tüm dalları budamamız gerekiyor. Tek çekincem üstte kalan dalların az yapraklı oluşu. Sadece uçlarda yaprak var. O dalların boşluklarında yapraklanma sağlayabilir miyim sizce? Bu açıdan bakınca, 1. odak noktası daha bol yapraklı olduğundan, sanki daha iyi değil mi? Yüksekliği öğrenip beraber karar verelim en iyisi. Olmadı oylama yaparız ![]() Hepinize yardımlarınız için teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Benim öyle bir çekincem yok; zira tepe sürgünlerini düzenli ve kontrollü olarak çimdiklediğimiz/budadığımız müddetçe gardenyanız zaten aşağı bölgelerden yeni yapraklar ve dallar oluşturmaya başlayacaktır. Uzun sürecek, sabır gerektiren, ama doğru uygulama ile istediğimiz sonucu alabileceğimiz bir süreç olacak bu. Benim tek çekincem ise şudur: "İkinci fotoğrafta sarı renkli çizgi ile çizdiğim kürenin alt tarafında kalan tüm yeşil aksamı budayacağımız için, bitkinin sadece en yukarısında kalan yapraklar, bitkinin tüm gövdesi için yeterli fotosentezi yapabilecek midir?" Bunu teknik uzman üyelerimize danışmamız lazım. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
Tijli gardenya adayından ilk tomurcuk açılışı
Nisbet yapıyor gibi olmasın sakın Resim çok net olmamış kusura bakmayın lütfen.Şimdi boyumuzun ölçüsüne gelirsek... Sayın Lerdemir, gardenyamın boyu 21 cm. toprak zeminden yüksekliğidir bu. |
|
|
|
![]() |
|
|