agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras)
(https)

Beğeni Düzeni637Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-06-2007, 20:12   #1
Ağaç Dostu

zenfree's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2007
Galeri: 341
Benim cam güzellerimin tomurcukları da dökülüyor. Saplar o kadar ince ki sanki tomurcukları taşımıyor.

Ama o kadar çok tomurcuk var ki yine de çiçeklenenler oluyor.Bitki küçük olduğu için mi döklüyor acaba? Tomurcuklar fazla geliyor galiba.

Düzenleyen zenfree : 01-06-2007 saat 20:14 Neden: yazım hatası
zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2007, 09:04   #2
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Giriş Tarihi: 30-04-2007
Galeri: 373
Selamlar;

Cam güzelim sonunda açtı
Çok güzel görünüyor.

Eklenen Resimler

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2007, 20:55   #3
Ağaç Dostu

Ateş Öztan's Avatar

Giriş Tarihi: 19-09-2006
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Penelophe Mesajı Göster
Selamlar;

Cam güzelim sonunda açtı
Çok güzel görünüyor.
Rengi pembe mi?

Ateş Öztan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2007, 21:47   #4
Ağaç Dostu

selenn's Avatar

Giriş Tarihi: 12-04-2007
Galeri: 12
Maşallah çok güzel açmış Bol bol çiçeklenir inşallah. Malesef benimkiler vahim durumdalar.

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2007, 23:05   #5
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-05-2007
Bu forumda ilk karşılaştığım en çarpıcı bilgiyi bu başlıkta edindiğimi söylemeliyim. Yıllardır cam güzeli (impatiens walleriana) yetiştiririm, ilk defa aynı cam güzeli bitkisinin beş sene boyunca canlı tutulabildiği iddiasıyla karşılaşıyorum.

Cam güzeli tek yıllık bir bitkidir. Bir bahardan diğer bahara kadar topraktan alabildiği kadarını size yansıtır ve havalar soğuduğunda da size veda eder.

Fakat sezon sonunda veda eden tek yıllık bir bitkiden çelik alıp devam etmek...

Bunu hiç denemedim aslında, çünkü mantıksız geliyordu. Sonuçta bir bitkiden alınan çeliğin yaşı o bitkinin yaşını taşır; tıpkı o bitkinin tüm özelliklerini taşıması gibi.

Elbette bunu deneyeceğim. Geçen sene her biri farklı renk ve türde büyük bir koleksiyon hazırlamıştım, fakat sezon sonunda içlerinden sadece birkaçı tohum verebildiği için bütün koleksiyonumu kaybetmiştim.

Şimdi bu "çelik alıp devam etme" bilgisini tecrübe edeceğim. İşe yaramasını umuyorum, zira tohumla çoğaltma yöntemine güven olmuyor. Ayrıca bir sonraki dönemde piyasada aynı türleri bulabilmenin garantisi yok.

Cam güzeli gerçekten toprağın ve kapladığı alanın hakkını veren bir çiçek. Arkadaşların dediği gibi, üzerinden çiçeğini eksik etmiyor. Bence yarı gölge - gölge bahçelerin olmazsa olmazı.

clypnoclia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2007, 08:43   #6
Ağaçsever

bambi's Avatar

Giriş Tarihi: 02-04-2007
Aynı sorunu bende yaşıyorum . Bir türlü yaşatamıyorum. Nerde hata yapıyorum bilmiyorum.Suya koydumköklenmedi, dalındankırıp ektim çürüdü.(((

bambi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2007, 21:19   #7
Ağaç Dostu

Ateş Öztan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bambi Mesajı Göster
Aynı sorunu bende yaşıyorum . Bir türlü yaşatamıyorum. Nerde hata yapıyorum bilmiyorum.Suya koydumköklenmedi, dalındankırıp ektim çürüdü.(((
Sorununuz için bir iki öneride bulunmak isterim.

Aldığınız çeliklerin tamamı çok yeni süren kısımdan olmasın. Bir miktar kartlaşmış gövde olmasında fayda var. Kartlaşmış derken çok eski olması gerekmiyor. Renginden anlarsınız.

15-20 cm uzunluğunda olabilir. Alttaki yaprakları koparaın. Ucunda çok az yaprak bırakın. Yapraklar büyükse ortadan kesip küçültün.

Alt ucu yaprak boğumunun hemen altından kesilmiş olsun. İki boğum ortasından kesmeyin. ( kesme işinde maket bıçağı veya keskin bir çakı, bıçak kullanıyorum. Etkisini bilemiyorum. Ayrıntıda ne yaptığımı atlamak istemedim.)

Köklendirme hormonuna batırın. İyi olur. Dibini biraz verev kesmekte faydalı oluyor mu? Bilmiyorum. Bir yerden sonra el alışkanlığı ile kesiyorsunuz.

Hazırladığınız, tercihan torflu toprağa gövdeyi kırmadan batırın. Toprağı sıkıştırın. Bolca sulayın.

Güneş, rüzgar almayan yarı gölge kuytu bir yere koyun ve 1-2 hafta unutun. Toprağı kurumasın. Eğer yaprakları pörsür sarkarsa çok yaprak bırakmışsınız demektir. Bunları kesin.

Tutup büyümeye başladığında, çiçek verme noktasına gelince ucunu koparın alttan dallansın. Bu şekilde kısa ve çek çiçekli dal olur.

Işığı iyi ayarlayın. Rengi çok açık ve yapraklar arası fazla büyüyorsa ışık az demektir. Daha aydınlık bir yere koyun.

Ben sadece bunları yapıyorum.

Kolay gelsin.

Eski 12-06-2007, 09:49   #8
Ağaç Dostu

Oğuzhan's Avatar

Giriş Tarihi: 23-07-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ateş Öztan Mesajı Göster
Sorununuz için bir iki öneride bulunmak isterim.

Aldığınız çeliklerin tamamı çok yeni süren kısımdan olmasın. Bir miktar kartlaşmış gövde olmasında fayda var. Kartlaşmış derken çok eski olması gerekmiyor. Renginden anlarsınız.

15-20 cm uzunluğunda olabilir. Alttaki yaprakları koparaın. Ucunda çok az yaprak bırakın. Yapraklar büyükse ortadan kesip küçültün.

Alt ucu yaprak boğumunun hemen altından kesilmiş olsun. İki boğum ortasından kesmeyin.

Köklendirme hormonuna batırın. İyi olur. Dibini biraz verev kesmekte faydalı oluyor mu? Bilmiyorum. Bir yerden sonra el alışkanlığı ile kesiyorsunuz.

Hazırladığınız, tercihan torflu toprağa gövdeyi kırmadan batırın. Toprağı sıkıştırın. Bolca sulayın.

Güneş, rüzgar almayan yarı gölge kuytu bir yere koyun ve 1-2 hafta unutun. Toprağı kurumasın. Eğer yaprakları pörsür sarkarsa çok yaprak bırakmışsınız demektir. Bunları kesin.

Tutup büyümeye başladığında, çiçek verme noktasına gelince ucunu koparın alttan dallansın. Bu şekilde kısa ve çek çiçekli dal olur.

Işığı iyi ayarlayın. Rengi çok açık ve yapraklar arası fazla büyüyorsa ışık az demektir. Daha aydınlık bir yere koyun.

Ben sadece bunları yapıyorum.

Kolay gelsin.

Ateş Bey fotoğraf bekliyoruz.Benimkilerin açması durdu.Bu küçük örümceklerle başım dertte.Sizinkiler nasıl.Ne ilacı veriyorsunuz.Son olarak ebruli bir cam güzeli buldum .Aldım.Fuşya-Beyaz.Çok güzel.Ama şu an açması durdu.Yeni tomurcuklar geliyor.Sizin kırmızıya örümcekler dadandı.Bütün yapraklar kuruyor.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2007, 21:02   #9
Ağaç Dostu

Ateş Öztan's Avatar

[QUOTE=clypnoclia;116062]Bu forumda ilk karşılaştığım en çarpıcı bilgiyi bu başlıkta edindiğimi söylemeliyim. Yıllardır cam güzeli (impatiens walleriana) yetiştiririm, ilk defa aynı cam güzeli bitkisinin beş sene boyunca canlı tutulabildiği iddiasıyla karşılaşıyorum. ...QUOTE]

Evet. Beş senedir aynı bitkiyi yaz kış açacak şekilde sürdürüyorum. Hatta, bir ay önce iki büyük saksı boş kalmıştı. Evdekilerden 10-12 çelik alıp doğrudan toprağa ektim. Hemen hemen hepsi tuttu. Ayrıca elfoginin verdiği cam güzelinden de çelik yaptım onlarda tuttu.

Sonuç; hemen dene sen de gör.

Hatta, bir yıl önce ektiğiniz mevsimlik begonyaları sökmez, üzerini torf veya yapraklarla örtenseniz seneye tekrar sürer ve çiçek açar.
Bu da yeni bir iddia ))

Eski 12-06-2007, 02:41   #10
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Galeri: 8
Cam güzeli mevsimlik bir çiçek yazılmış yukarda ama ben mevsimlik değil de kış soğuğuna dayanamadığı için dışarda ölüyor diye biliyorum. Yoksa evde yetiştirsem daha uzun yıllar yaşamaz mı? Bir süre sonra formu bozulur tabi ama ben bilgi olarak soruyorum. İlk sayfalarda da çok uzun bir cam güzeli resmi vardı, tek yıllık gibi değildi pek.

gilan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2007, 10:00   #11
Ağaçsever

bambi's Avatar

Giriş Tarihi: 02-04-2007
Sayın Ateş Öztan, önce benim sorularıma devamlı cevaplar vererek gösterdiğiniz sabır için teşekkürler. Köklendirme hormonu almam gerekecek sanırım. Onun amatörler için olanının markasını ve nerden alabileceğimi yazarsanız sevinirim. Selamlar

bambi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2007, 16:00   #12
hfz
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-02-2006
Galeri: 5
Cam Güzeli bakmak çok zormuş.

İlk annemin diktiği cam güzellerim önce tüm tomurcuklarını, akabinde tüm yapraklarını döküp sadece dal olarak kaldılar. Uçlarında 2-3 yaprak var. Forumda okuduklarımı uygulayarak sanırım kurtarmayı başaracağım. Dallar şu anda sağlıklı, kalan 2-3 yapraklar da canlı renk almaya başladılar.

Onları kurtarmaya çalışırken daha da merak saldım kendilerine.. Bir tane daha aldım dayanamayıp. Bu kez pazardaki Sevgili Adabayrakoğlu'nun çiçekçisinden aldım. Fazla vitamin kullanmıyor anladığım kadarıyla.

Bu güzellikleri görüp başarmamam mümkün değil.

Azimliyim, yaşatacağım..

Eklenen Resimler

hfz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2007, 16:06   #13
Ağaç Dostu

Sebahattin Sargın's Avatar

Giriş Tarihi: 16-12-2006
Galeri: 345
Ben bir türlü beceremedim cam güzeli yetiştimeyi. Bu sene iki tane aldım, hep tomurcuklarını döktüler. Bir de ballıca denilen bir hastalık geldi. Anlıyacağınız bu senede cam güzeli yetiştiremedim . Hfz hanım sizinkiler sağlıklı gözüküyorlar. Umarım bol bol çiçek verip, sizi güldürürler

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2007, 20:28   #14
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Yok yok böyle olmayacak, benim cam güzeli gene gidici
Ben beceremeyeceğim bu işi.
Daha geçen hafta çiçek açmıştı son 2 günde de bu hale geldi.
Çok hızlı ölüyor

Eklenen Resimler

Eski 16-06-2007, 00:18   #15
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Penelophe bence de kesin tepesini kırıp köklendir de en azından elinde kalması garanti olsun. Hem belki bu da alttan sürer.
Ben kırdıklarımı suda bekletiyorum, ortalama 2 haftada kökleniyor. Sonra da dikip, bir süre de toprağını nemli tutunca sorunsuz tutuyor.

Ama ne oldu da birden bozuldu acaba. Yer değişikliği falan yaptın mı?

Eski 16-06-2007, 09:35   #16
Ağaç Dostu

Oğuzhan's Avatar

Bu işi küçük yaratıklar yapıyor.Devamlı Arapsabunlu ilacı kullan.Belki yaşar.Hemen yaprakların hepsini uzaklaştır.

Eski 17-06-2007, 21:40   #17
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Ben bu cam güzelinin dış mekan çiçeği olduğuna karar vermek üzereyim. Benimkiler bahçeye diktiğimden beri bayağı iyileştiler çünkü. Öncesinde hep tomurcuk döküyorlardı ve de pek keyifsiz görünüyorlardı.
Evde sağlıklı bir şekilde cam güzeli yetiştiriyorum diyen var mı?

Eski 18-06-2007, 11:04   #18
Doğa dostu

cicoz's Avatar

Giriş Tarihi: 01-03-2007
yok *******...Benimkilerde şimdi tomurcuk döküyor.Dışarı koymayı düşünüyorum.Bu bitkiyi evde nasıl büyütüyorlar inanamıyorum...

cicoz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2007, 14:17   #19
Ağaç Dostu

Ateş Öztan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gilan Mesajı Göster
Ben bu cam güzelinin dış mekan çiçeği olduğuna karar vermek üzereyim. Benimkiler bahçeye diktiğimden beri bayağı iyileştiler çünkü. Öncesinde hep tomurcuk döküyorlardı ve de pek keyifsiz görünüyorlardı.
Evde sağlıklı bir şekilde cam güzeli yetiştiriyorum diyen var mı?
Büyük bir kısmını bahçeye çıkarsam da evde yetiştiriyorum.
Tek sorun hastalık olduğunda kurtarması neredeyse imkansız oluyor.
Şu an içeride cam güzelim var ve sorun yok.
Kışın se hiç bir sorun olmadan mükemmel yaşıyor. Üzerinden çiçek eksik olmuyor.

Eski 18-06-2007, 09:08   #20
Ağaç Dostu

Oğuzhan's Avatar

Yok...Sanırım dışarı atmak lazım..

Eski 19-06-2007, 14:23   #21
Ağaç Dostu

Ateş Öztan's Avatar

Kışı evde geçiren cam güzeli.

Eklenen Resimler

Eski 19-06-2007, 19:02   #22
Ağaç Dostu

Oğuzhan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ateş Öztan Mesajı Göster
Kışı evde geçiren cam güzeli.
Tek kelimeyle muhteşem.Maşallah.Ellerinize sağlık.Siz cam güzeli ustasısınız.
Benimkiler mefta olmak üzere.

Eski 19-06-2007, 22:46   #23
Ağaç Dostu

Ateş Öztan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Elfogi Mesajı Göster
Tek kelimeyle muhteşem.Maşallah.Ellerinize sağlık.Siz cam güzeli ustasısınız.
Benimkiler mefta olmak üzere.
Nazik iltifatınıza teşekkürler. Sadece bir amatörüm.
Sürekli tekrar etmek, bazı küçük noktalara dikkat etmek ve uygun ortama sahip olmak beni başarılı yapabiliyor.
Bir de aşırı titizlenmeden çiçekleri belli bir süre müdahale etmeden sakin bırakıyorum. Biraz da işim gereği oluyor.

Eski 19-06-2007, 19:04   #24
Ağaç Dostu

Oğuzhan's Avatar

Benimkilere küçük yaratıklar musallat oluyor.Ne yaptıysam başarılı olamadım.En çok sevdiğim çiçek.Köke yakın yerden budadım.Yeni sürgünleri bekliyorum.

Eski 19-06-2007, 20:08   #25
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Ateş Bey size diyecek sözüm yok
Koskoca forumda birtek sizin camgüzeliniz mutlu.

Eski 19-06-2007, 22:54   #26
Ağaç Dostu

Ateş Öztan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Penelophe Mesajı Göster
Ateş Bey size diyecek sözüm yok
Koskoca forumda birtek sizin camgüzeliniz mutlu.
Bu saksıyı her yıl yeniden yapıyorum Yani resimdekilerin hepsi kış başı ekilmiş genç çiçekler. Şimdi bahçedeler. Sonbaharda bunlardan yeni bir saksı yapıp bunları atacağım.

Eski 20-06-2007, 07:27   #27
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Benimkiler canlı olmasına canlılar da, üzerlerinde bu kadar çiçek görmek hayalden öte
Muhteşem olmuş Ateş Bey.

Eski 20-06-2007, 11:05   #28
Ağaç Dostu

Ateş Öztan's Avatar

Sİzi yanıltmış olmayayım.
Gördüğünüz saksıda 10 kök kadar çiçek var. Yoksa tek kökten bu kadar büyük olmuş değil.
Daha önce de yazdım. Çiçek vermeden önce uçlarını kırarsanız alttan dallanır. Bu şekilde kısa, çok dallı dolayısıyla çok çiçekli olur.

Eski 27-06-2007, 11:49   #29
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Bu benim çöpten bulup evlat edindiğim ve ilk zamanlar perişan bir halde olan yeni ginem Ana dalı çok kötü bir haldeydi, ben de kırmıştım, alttan dallandı. Rengini de öğrenmiş olduk

Name:  EPSN0242d.JPG
Views: 2194
Size:  20.9 KB

ayselay beğendi.
Eski 05-07-2007, 10:42   #30
-

Giriş Tarihi: 08-03-2007
Merhaba, cam güzeli çiçeğimde ki problemi çözemiyorum. Yukarıda yazan mesajlardaki bilgileri okudum. Uyguladım. 4 ay önce aldığım pembe renkli ve katmersiz cam güzeli çiçeğim var aldığımdan bu güne gelişiminde bir problem yok ancak hala cam güzelimdeki şu problem sürüyor.
Çiçek çok sağlıklı görüntüde ve üzerinde çok miktarda tomurcuk varken tomurcuklar açmaya başlamadan 2 -3 gün gibi sürede üzerinde ölüyor ve tomurcuklarını ve yapraklarının büyük kısmını özellikle alt kısımlardaki ve daha büyükçe olanları döküyor. Sonra tekrar yaprak ardından da tomurcuk yapıyor ama yine aynı sorunla süreç devam ediyor.
Sorunu çözemiyorum, yardımcı olabilecek olan herkese şimdiden teşekkürler.

nartsawa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025