![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Benim cam güzellerimin tomurcukları da dökülüyor. Saplar o kadar ince ki sanki tomurcukları taşımıyor. Ama o kadar çok tomurcuk var ki yine de çiçeklenenler oluyor.Bitki küçük olduğu için mi döklüyor acaba? Tomurcuklar fazla geliyor galiba. ![]() Düzenleyen zenfree : 01-06-2007 saat 20:14 Neden: yazım hatası |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-05-2007
|
Bu forumda ilk karşılaştığım en çarpıcı bilgiyi bu başlıkta edindiğimi söylemeliyim. Yıllardır cam güzeli (impatiens walleriana) yetiştiririm, ilk defa aynı cam güzeli bitkisinin beş sene boyunca canlı tutulabildiği iddiasıyla karşılaşıyorum. Cam güzeli tek yıllık bir bitkidir. Bir bahardan diğer bahara kadar topraktan alabildiği kadarını size yansıtır ve havalar soğuduğunda da size veda eder. Fakat sezon sonunda veda eden tek yıllık bir bitkiden çelik alıp devam etmek... Bunu hiç denemedim aslında, çünkü mantıksız geliyordu. Sonuçta bir bitkiden alınan çeliğin yaşı o bitkinin yaşını taşır; tıpkı o bitkinin tüm özelliklerini taşıması gibi. Elbette bunu deneyeceğim. Geçen sene her biri farklı renk ve türde büyük bir koleksiyon hazırlamıştım, fakat sezon sonunda içlerinden sadece birkaçı tohum verebildiği için bütün koleksiyonumu kaybetmiştim. Şimdi bu "çelik alıp devam etme" bilgisini tecrübe edeceğim. İşe yaramasını umuyorum, zira tohumla çoğaltma yöntemine güven olmuyor. Ayrıca bir sonraki dönemde piyasada aynı türleri bulabilmenin garantisi yok. Cam güzeli gerçekten toprağın ve kapladığı alanın hakkını veren bir çiçek. Arkadaşların dediği gibi, üzerinden çiçeğini eksik etmiyor. Bence yarı gölge - gölge bahçelerin olmazsa olmazı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-04-2007
|
Aynı sorunu bende yaşıyorum . Bir türlü yaşatamıyorum. Nerde hata yapıyorum bilmiyorum.Suya koydumköklenmedi, dalındankırıp ektim çürüdü. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Aldığınız çeliklerin tamamı çok yeni süren kısımdan olmasın. Bir miktar kartlaşmış gövde olmasında fayda var. Kartlaşmış derken çok eski olması gerekmiyor. Renginden anlarsınız. 15-20 cm uzunluğunda olabilir. Alttaki yaprakları koparaın. Ucunda çok az yaprak bırakın. Yapraklar büyükse ortadan kesip küçültün. Alt ucu yaprak boğumunun hemen altından kesilmiş olsun. İki boğum ortasından kesmeyin. ( kesme işinde maket bıçağı veya keskin bir çakı, bıçak kullanıyorum. Etkisini bilemiyorum. Ayrıntıda ne yaptığımı atlamak istemedim.) Köklendirme hormonuna batırın. İyi olur. Dibini biraz verev kesmekte faydalı oluyor mu? Bilmiyorum. Bir yerden sonra el alışkanlığı ile kesiyorsunuz. Hazırladığınız, tercihan torflu toprağa gövdeyi kırmadan batırın. Toprağı sıkıştırın. Bolca sulayın. Güneş, rüzgar almayan yarı gölge kuytu bir yere koyun ve 1-2 hafta unutun. Toprağı kurumasın. Eğer yaprakları pörsür sarkarsa çok yaprak bırakmışsınız demektir. Bunları kesin. Tutup büyümeye başladığında, çiçek verme noktasına gelince ucunu koparın alttan dallansın. Bu şekilde kısa ve çek çiçekli dal olur. Işığı iyi ayarlayın. Rengi çok açık ve yapraklar arası fazla büyüyorsa ışık az demektir. Daha aydınlık bir yere koyun. Ben sadece bunları yapıyorum. Kolay gelsin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
|
Alıntı:
Ateş Bey fotoğraf bekliyoruz.Benimkilerin açması durdu.Bu küçük örümceklerle başım dertte.Sizinkiler nasıl.Ne ilacı veriyorsunuz.Son olarak ebruli bir cam güzeli buldum .Aldım.Fuşya-Beyaz.Çok güzel.Ama şu an açması durdu.Yeni tomurcuklar geliyor.Sizin kırmızıya örümcekler dadandı.Bütün yapraklar kuruyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=clypnoclia;116062]Bu forumda ilk karşılaştığım en çarpıcı bilgiyi bu başlıkta edindiğimi söylemeliyim. Yıllardır cam güzeli (impatiens walleriana) yetiştiririm, ilk defa aynı cam güzeli bitkisinin beş sene boyunca canlı tutulabildiği iddiasıyla karşılaşıyorum. ...QUOTE] Evet. Beş senedir aynı bitkiyi yaz kış açacak şekilde sürdürüyorum. Hatta, bir ay önce iki büyük saksı boş kalmıştı. Evdekilerden 10-12 çelik alıp doğrudan toprağa ektim. Hemen hemen hepsi tuttu. Ayrıca elfoginin verdiği cam güzelinden de çelik yaptım onlarda tuttu. Sonuç; hemen dene sen de gör. ![]() Hatta, bir yıl önce ektiğiniz mevsimlik begonyaları sökmez, üzerini torf veya yapraklarla örtenseniz seneye tekrar sürer ve çiçek açar. Bu da yeni bir iddia ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
Cam güzeli mevsimlik bir çiçek yazılmış yukarda ama ben mevsimlik değil de kış soğuğuna dayanamadığı için dışarda ölüyor diye biliyorum. Yoksa evde yetiştirsem daha uzun yıllar yaşamaz mı? Bir süre sonra formu bozulur tabi ama ben bilgi olarak soruyorum. İlk sayfalarda da çok uzun bir cam güzeli resmi vardı, tek yıllık gibi değildi pek. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-04-2007
|
Sayın Ateş Öztan, önce benim sorularıma devamlı cevaplar vererek gösterdiğiniz sabır için teşekkürler. Köklendirme hormonu almam gerekecek sanırım. Onun amatörler için olanının markasını ve nerden alabileceğimi yazarsanız sevinirim. Selamlar ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Cam Güzeli bakmak çok zormuş. ![]() İlk annemin diktiği cam güzellerim önce tüm tomurcuklarını, akabinde tüm yapraklarını döküp sadece dal olarak kaldılar. Uçlarında 2-3 yaprak var. ![]() ![]() Onları kurtarmaya çalışırken daha da merak saldım kendilerine.. ![]() Bu güzellikleri görüp başarmamam mümkün değil. ![]() ![]() Azimliyim, yaşatacağım.. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Ben bir türlü beceremedim cam güzeli yetiştimeyi. Bu sene iki tane aldım, hep tomurcuklarını döktüler. Bir de ballıca denilen bir hastalık geldi. Anlıyacağınız bu senede cam güzeli yetiştiremedim ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Penelophe bence de kesin tepesini kırıp köklendir de en azından elinde kalması garanti olsun. Hem belki bu da alttan sürer. Ben kırdıklarımı suda bekletiyorum, ortalama 2 haftada kökleniyor. Sonra da dikip, bir süre de toprağını nemli tutunca sorunsuz tutuyor. Ama ne oldu da birden bozuldu acaba. Yer değişikliği falan yaptın mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Bu işi küçük yaratıklar yapıyor.Devamlı Arapsabunlu ilacı kullan.Belki yaşar.Hemen yaprakların hepsini uzaklaştır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Ben bu cam güzelinin dış mekan çiçeği olduğuna karar vermek üzereyim. Benimkiler bahçeye diktiğimden beri bayağı iyileştiler çünkü. Öncesinde hep tomurcuk döküyorlardı ve de pek keyifsiz görünüyorlardı. Evde sağlıklı bir şekilde cam güzeli yetiştiriyorum diyen var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Doğa dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2007
|
yok *******...Benimkilerde şimdi tomurcuk döküyor.Dışarı koymayı düşünüyorum.Bu bitkiyi evde nasıl büyütüyorlar inanamıyorum... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Tek sorun hastalık olduğunda kurtarması neredeyse imkansız oluyor. Şu an içeride cam güzelim var ve sorun yok. Kışın se hiç bir sorun olmadan mükemmel yaşıyor. Üzerinden çiçek eksik olmuyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Yok...Sanırım dışarı atmak lazım.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
Tek kelimeyle muhteşem.Maşallah.Ellerinize sağlık.Siz cam güzeli ustasısınız. Benimkiler mefta olmak üzere. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sürekli tekrar etmek, bazı küçük noktalara dikkat etmek ve uygun ortama sahip olmak beni başarılı yapabiliyor. Bir de aşırı titizlenmeden çiçekleri belli bir süre müdahale etmeden sakin bırakıyorum. Biraz da işim gereği oluyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
|
Benimkilere küçük yaratıklar musallat oluyor.Ne yaptıysam başarılı olamadım.En çok sevdiğim çiçek.Köke yakın yerden budadım.Yeni sürgünleri bekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Bu saksıyı her yıl yeniden yapıyorum Yani resimdekilerin hepsi kış başı ekilmiş genç çiçekler. Şimdi bahçedeler. Sonbaharda bunlardan yeni bir saksı yapıp bunları atacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Sİzi yanıltmış olmayayım. Gördüğünüz saksıda 10 kök kadar çiçek var. Yoksa tek kökten bu kadar büyük olmuş değil. Daha önce de yazdım. Çiçek vermeden önce uçlarını kırarsanız alttan dallanır. Bu şekilde kısa, çok dallı dolayısıyla çok çiçekli olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
-
Giriş Tarihi: 08-03-2007
|
Merhaba, cam güzeli çiçeğimde ki problemi çözemiyorum. Yukarıda yazan mesajlardaki bilgileri okudum. Uyguladım. 4 ay önce aldığım pembe renkli ve katmersiz cam güzeli çiçeğim var aldığımdan bu güne gelişiminde bir problem yok ancak hala cam güzelimdeki şu problem sürüyor. Çiçek çok sağlıklı görüntüde ve üzerinde çok miktarda tomurcuk varken tomurcuklar açmaya başlamadan 2 -3 gün gibi sürede üzerinde ölüyor ve tomurcuklarını ve yapraklarının büyük kısmını özellikle alt kısımlardaki ve daha büyükçe olanları döküyor. Sonra tekrar yaprak ardından da tomurcuk yapıyor ama yine aynı sorunla süreç devam ediyor. Sorunu çözemiyorum, yardımcı olabilecek olan herkese şimdiden teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|