agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   Egome / uygulamaları (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/8800.htm)

egome 15-05-2008 21:02

Sayın denizakvaryumu, teşekkürler. Olması gereken son noktayı koydunuz.

Bende buradan bizlere böyle bir olanağı sunan Kudret beye ve bizlere topraksız tarımı adım adım uygulamalarıyla ve sorunlara acil cevaplarından ötürü sayın envora teşekkürler ederim.

Hocalarımız besin hazırlama derslerine geçsekmi :)

denizakvaryumu 15-05-2008 21:13

Besin hazırlama konusunda bir başlangıç yaptık ama dersler biraz ilerleyince anlamakta güçlük çekiyoruz.

Son olarak sn.Todor konuyu biraz daha açıklayınca çok daha iyi oldu.

Eğer Eylül ekim aylarında Antalyada yapılacak uygulamalı kursta konuyu pekiştirirsek çok daha iyi olacak.

Kudret Bey siz de Antalya'ya gelecek misiniz?

Kudret Tezel 15-05-2008 21:47

Sevgili denizakvaryumu,bunu herkes biliyor ki bu işin kimyasından başaldık öncelikle, neden ?. çünkü konunun en önemli yeri kimyası.Bu konu hakkında bilgi edine bilmek için gerçekten kimsenin düşünemiyeceği kadar efor sarf ettim.ve bu konunun ne olursa olsun çok ama çok önemli bir konu olduğunun idrakindeydim.Araştırın lüyfen bundan 5 sene önce topraksız tarım ile ilgili ne kadar Türkçe yayın ve bilgi bulabileceksiniz.
Bu zorlukları yaşadığım için başkalarının da ayni zorluklarla karşılaşacağını bilerek konuya
açıklık getirmek istedim. Fakat nedense konunun teorisi biraz ağır geldi aslında ağır gelmek değilde bu işi merak edenlerin ilgi alanına girmedi. Konunun en yakın takipçisi siz oldunuz
ve bu konuyla ılgili; yani besin eriyiklerinin hazırlanması konusuyla sizin dışınızda bir tek tudor arkadaşımız işin teorisiyle ilgili bir yazı yazdı.
Şu anda herkes denemede ve büyük bir heyecanla uğraşıyorlar inanıyorum.şimdi en önemli konu domatesi yetiştirmek,ondan sonra bu konuya ilginin artacağını düşünüyorum.
İşte o zaman konuya kaldığımız yerden devam etmek yani herkes dersi dinlerken
anlatmak daha faydalı olacak gibi. Ders zilini çalmıştık ama herkes dışarıda domateslerinin
peşinde. Aslında Sayın arkadaşımız envorun kursu gibi bir kurs düzenleye bilsek,kara tahtanın başında, çok güzel olur ama nasıl ?..
Bana verilen söz tutulursa sizlere yarın veya ptesi günü PH kağıdı ile ilgili bilgi vereceğim.EC işine gelince çalışmalar başlamak üzere. Herkese sevgi ve selamlar.

Kudret Tezel 15-05-2008 21:57

Hani nerdeyse ; siz kambersiz düğün hazırlığındasınız anlaşılan ; diyecektim ki çok şükür
yazınızı gördüm, niyetliyim sevgili denizakvaryumu,sizleri tanımak çok büyük bir mutluluk olur bence ama ... Ya nasip.

eczadolabi 16-05-2008 07:31

Deniz akvaryumu ile ilgili malzemeler satan bir yere EC meter sordum geçen hafta sonu.
Markasını hatırlayamıyorum ama, iyi bir markaydı galiba.
210 YTL dediler fiyatına.
Vakit bulupta biraz araştırma yapabilirsem toplu alım için bir fiyat çıkartayım diyorum.
Fiyat makul sınırlarda olursa, Kudret Bey'i birde bununla meşgul etmemiş oluruz.

egome 25-05-2008 11:52

Durgun su uygulamasında su değişimleri
 
Durgun su uygulamasında, kavonozdaki suyun değişimi sıcak, öğlen saatlerinde yapılmamalı. Bu saatlerde yapılan değişimlerde bitki çok kısa süreliğine dahi dışarda beklemesi sonucunda yapraklarda solma ve buruşma meydana gelmektedir. En iyi değişim zamanı akşam serinliğinde yapılmaktadır.

malbman 25-05-2008 12:08

Sayın Kudret hocam. ec metre ve ph kağıdı ile ilgili gelişme var mı?

Kudret Tezel 25-05-2008 19:32

Sayın malbman, PH kağıdı ile ilgili gelişme iç açıcı değil,çünkü bahsettiğim firma belki toplu getirtebiliriz dedi ama getirtemedi.Ben işin peşini bırakmış değilim.PH kağıdı her yerde var diyenler olabilir, ben basit bir bilgi vereyim,biz 5,4 ile 7,0 PH aralığını ölçen bir kağıt arıyoruz. bu aralık 5,4-5,7-6,0-6,2-6,4-6,7-7,0 diye dilimlere ayrılmış bizim için ideal bir kağıt. İşte bu kağıdı bulamıyorum.Malzeme temini ile ilgilenen arkadaşlar da araştırırlarsa iyi olur ama fiatıda PH metreden fazla olmasın.Aslınca PH kağıdına çok sıcak bakmıyorumama PH metrelerde bayağı pahalı. Şuanda piyasada PH + EC ölçen aletler 125-150 avro ya satılıyor.
Gelelim Tezel yapımı EC metreye.Çalışmalar gerçekten çok iyi gidiyor.En ucuza yapabilmek için uğraşıyorum. Önümüzdeki hafta kritik malzemeleri araştıracağım ve enkısa zamanda sizleri bilgilendireceğim.

eczadolabi 25-05-2008 21:32

Mesaj yolladığım onca firmadan birisi beni aradı bu hafta. 300 küsür euro fiyat verdi...
Bu işin bu şekilde olamayacağı anlaşıldı.
Geçen pazar kahvaltıya gelen bir arkadaşım başka ve çok çok ucuz bir yol önerdi (Mak. Muh.)
Haberdar edeceğim sizleri...

malbman 26-05-2008 08:05

Kudret hocam, sözünü ettiğiniz kritik malzemeler bizim de araştırabileceğimiz şeylerse katkıda bulunmak isterim/isteriz; en azından yükün ,küçücük de olsa, bir kısmını paylaşmış olurum/oluruz... diye düşünüyorum.
Saygılarımla

sabri zeki 26-05-2008 21:13

Arkadaşlar EC ölçer ve PH ölçer fiyatları her biri otuzbeş dolardan satılıyor tartes firmasında

egome 31-05-2008 18:48

1 Eklenti(ler)
Bitkinin kök durumu...

egome 31-05-2008 18:51

1 Eklenti(ler)
Çiçekler açıyor :)

egome 06-06-2008 16:07

2 Eklenti(ler)
Bir salkımda 15-20 çiçek var. Yanlız bu aralar yapraklar da şekil bozukluğu var. Acaba yüksek EC olabilirmi?

egome 07-06-2008 17:26

Yapraklarda Şekil Bozukluğu
 
2 Eklenti(ler)
Yapraklarda şekil bozukluğu, kıvrılmalar var. Yaprak sapı uzun. Sorun ne olabilir acaba:(

egome 12-06-2008 11:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 247449)
Sayın Sabri Zeki, eriyikleri kılima suyu ile hazırlamak sakıncalıdır ,şunun için: ben eriyikleri hesaplarken İstanbul İSKİ katoloğundaki kalsiyum ve magnezyun değerlerini dikkate alarak hesapladım. Eğer kılima suyuyla hazırlarsanız düşülen değerler kadar eksiklikler olur..çünkü kılima suyu damıtık bir sudur içinde musluk suyundaki elementler yoktur.Normal ceşme suyuyla hazırlamanızı tavsiye ederim.

1 hafta boyunca yağmur suyu ile hazırladığım eriği kullanmıştım. Yapraklardaki bu bozukluğun nedeni bu olsa gerek. Tekrar musluk suyuna döndükten sonra yeni çıkan yapraklar normal.

egome 05-07-2008 23:25

S o n u ç
 
2 Eklenti(ler)
Bu saksıda toprakta yetiştirdiğim domatesimden bir salkım,
Eklenti 42392
Buda topraksız yetiştirdiğim domatesimden bir salkım,
Eklenti 42393

Toprakta yetiştirdiğim bitki çok güzel, sağlıklı, 2m boyu var.

Topraksız yetiştirdiğim bitkide çok güzel büyüyordu fakat birden köklerde çürüme, yapraklarda şekil bozukluğu ve haliyle büyümede yavaşlama oldu. Belki Ph ve EC ölçümlerini yapamadığımdan belki ilk denemem olduğundan sonuç bundan ibaret.

Lakin birde bu yarışmanın lezzet açısından sonucu olmalıydı. Toprakta yetiştirdiğim domatesi dün yedim normal bir domates tadı fazla birşey söylemeye gerek yok. Bugünde topraksız yetiştirdiğim domatesten birtane yedim süperrrrr:eek: Böyle lezzetli bir domates yememiştim doğrusu:o

Sonuç; topraksız yetişen sebzeler daha lezzetlidir, umarım seneye daha ustaca yetiştiririm bitkilerimi.

envor 05-07-2008 23:33

Sayın egome 2.resimde gördüğüm kadarı ile yaprak budamasını yanlış yapmışsınız,yaprağı tam dibinden keskin bir bıçak ile düz bir şekilde kesmeniz gerekiyor,domates salkımınıda aynı o şekilde kesmeniz lazım...;)

egome 05-07-2008 23:49

1 Eklenti(ler)
Evet aynen dediğiniz gibi, yanlış yaptığımı biliyorum. Ben aslında bu şekilde cezalandırmıştım bitkiyi:D:D:D (tabi bu bir şaka)

Doğru bir yaprak budamasını şu resimde göstermekte fayda var.

Kudret Tezel 06-07-2008 08:26

Ellerine sağlık sevgili egome. Gerçekten güzel.
Düşünün bu ilk denemede bu başarıyı yakaladınız ,bundan sonrakiler ne olmaz.
Ve şu tadı konusunda şaka yapmıyorsunuz değilmi ?yani gerçekten topraklı ve topraksız yetişen arasındaki farkı hissettiniz öylemi.
Bu konu hakkında diğer arkadaşlardanda bilgi alabilrsek çok iyi olur. yeni başlıyacak arkadaşlara bir ön doping bir moral olur diye düşünüyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025