agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   Ortak malzeme alımı (hazır besin) (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/8038.htm)

denizakvaryumu 28-03-2008 15:50

Kudret Bey,
posta çeki hesabınıza bugün 15 YTL yatırdım.

(Bu arada İlyas isminiz de var sanırım, postanedeki görevli gönderme formuna bu ismi de yazmamı istedi)

Teşekkürler.

İklimsiz 02-04-2008 12:03

Saksının alt deliklerini kapatıp, alttan 3-4 cm. yüksek delik açarsak, bu delik sadece besin eriyiği pompa hortumunun girdiği yer olacak.

Saksı tabanında her zaman 3-4 cm. besin eriyiği olacak.

Peki, Kudret bey daha önceki mesajlarında, saksının altından akacak olan besin eriyiğini ana tanka ilave etmemizi önermişti. Bu durumda, saksının alt delikleri kapalı olacağı için ne yapacağız?

Birazdan saksılara yan delikler açtırmaya gideceğim. Bu olasılığa karşı alt deliklerini kapattırmayacağım. Gelecek cevaba göre, gerekirse cam macunuyla kapatırım.

denizakvaryumu 02-04-2008 14:56

Besin eriyiğini üstten vermeye devam ediyorsunuz, en altta 3-4 cm lik kısım dolunca 3-4 cm yükseklikteki delikten fazla besin eriyiği dökülecek.

Hiç bir deliğin olmadığı sistemde ise bitkinin periyod aralıklarında tüm besin eriyiğini tükettiği kabul edilir, bu durum bir kaç denemeden sonra anlaşılır.

Süha Şendoğan 08-04-2008 15:32

Sn.Tezel
Katı ortamda denemek üzere 250 lt.domates ve 250 lt.çilek eriği rica ediyorum adresi özelden geçtim.Saygılar

temel_m 12-04-2008 10:49

Merhabalar.

Ben Bolu'da yaşıyorum.

Bu sistemi (besin eriyikli sistem), 100-150 m2 serada yapmak istiyorum. Besin eriyiklerini Kudret Beyden yardımları ile temin ettik diyelim, bu site olmaya idi, kendim hazırlamak zorunda kalacaktım. Tüm gübre çeşitlerini nasıl temin edebiliriz. Elimde Ege Üniversitesi yayını Prof. Dr. Sevgi SEVGİCAN 'ın örtü altı sebzeciliği kitabı var ve orada oranlar mevcut bu konuda.

Sistemi uygulayan arkadaşlar, suyu pompalamak için ne tür bir pompa kullanıyorlar nereden hangi fiyata temin edilebiliyor.

Sorular basit mi oldu bilmiyorum ama, bilmeyince bana zor geliyor.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

sabri zeki 12-04-2008 20:08

selam arkadaşlar aranıza katılmaktan mutluyum yazılarınızı takip ederek bilgi topluyorum magosada oturuyorum yeşili seviyorum topraksız tarım la yeni. haberdar oldum

sabri zeki 12-04-2008 20:19

selam arkadaşlar
Aranıza katılmaktan mutluyum yazılarınızı takip ederek bilgi ediniyorum Gazimagosada oturuyorum bahçe ile uğraşmayı seviyorum topraksız tarımı uygulamayı düşünüyorum,ama detaylı bilgim yok.Ama nerden başlıyacağımı bilemiyorum.geniş bir bahçem var(evin cevresi balkon bahce şeklinde)
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

sabri zeki 12-04-2008 20:20

merhabalar

Aranıza katılmaktan mutluyum yazılarınızı takip ederek bilgi ediniyorum Gazimagosada oturuyorum bahçe ile uğraşmayı seviyorum topraksız tarımı uygulamayı düşünüyorum,ama detaylı bilgim yok.Ama nerden başlıyacağımı bilemiyorum.geniş bir bahçem var(evin cevresi balkon bahce şeklinde)
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

3Dfx 13-04-2008 12:21

Başta sayın @Kudret Tezel'e, @denizakvaryumu'na, @İklimsiz'e ve şu anda aklıma gelmeyen diğer değerli doğa dostu kişilere katkılarından ötürü teşekkür etmek istiyorum.

Konuyu uzun süreden beri sessizce, derinden takip etmekteyimdim.

Bir oyayı işler gibi adım adım yaptıklarınızı okudukça, fotoğraflarınızı paylaştıkça kendim yapmış kadar seviniyor, mutlu oluyordum.

Bu sene sadece sizleri izleyip, deneyimlerinizi okumaya karar vermişken , Ankara'da havalarında ısınmaya başlamasıyla (en sonunda), içimde tomurcuklanan o iç sesime daha fazla kayıtsız kalamıyor :D ve bende "Workshop (Atölye çalışması)" tarzı çalışmalarınıza dahil olmak istiyorum.

eczadolabi 03-05-2008 11:56

Ne kadar geç kaldım ben yine...
Sayın Kudret Bey
250 litre çilek
250 litre domates için eriyik istiyorum, eğer hala var ise.
bilgilerimi özele yolladım

egome 04-05-2008 18:37

Sayın kudret bey bende 250 lt. cherry domates için eriyik rica edebilirmiyim. Bilgilerimi özele yolladım.

temel_m 06-05-2008 15:18

Kudret Bey önceki iletimde biraz isteksiz göründüm veya unuttunuz.

1 Ton için (semizotu, marul, domates vb. denemelik) gübre gönderebilirseniz çok memnun olurum. Vakit geçmeden denemeler-yanılmamalar- yapılmış olur.

eczadolabi 08-05-2008 18:00

Bu akşam sistemi kuracağız.
Aklımda olan bütün malzemeleri aldım.
Kafamda sistem tıkır tıkır çalışıyor :)

Bu akşam Selahattin Bey den fidelerimiz de geldi (Gerçi ben dayanamayıp bir miktar almıştım Karşıyaka'dan)

İnşallah resimleri bu akşam yükleyeceğim.
Yanlızca sistemi gösterebileceğim, keza daha besin eriyikleri gelmedi Sn Kudret Bey'den.
Kudret Bey!..
N'olur duyun beni...
Kuzucuklar susadııı, sizi bekliyorlaaar :)

Kudret Tezel 08-05-2008 19:45

Gecikmeden dolayı özür dilerim Sayın eczadolabı,yarın yolluyorum İnşallah cumartesi günü elinizde olacak.

sasahin 09-05-2008 14:22

Sayın Kudret bey yaklaşık on gündür topraksız tarımla ilgili bütün başlıkları okumaya çalıştım. Aklımda bazı sorular oluştu tabi. Örneğin burada bahsi edilen 250 litre sizin daha önce bir kavanozda hazırladığınız sistem için (tek bitki için) mi ? Ben de sizin örneğini yaptığınız sistemi kurmak istesem (bir kavanozda domates) ne kadar (250-500 lt) kullanmam gerekecek? eğer bir bitki için ise 30 ytl fazla değil mi?
Katı ortam olduğunda bu besin miktarı daha mı az olacak acaba?
Bir de kafama takılan ayrı bir soru; Kütahyada yaşıyorum burada bir sera kuracak olsam kışın ısıtma maaliyeti, ürün elde etmek için geçecek süre falan ne kadar olacak? Tabi bu sorular sizin cevaplamanız için sorduğum sorular değil:)
ilginize şimdiden teşekkürler...

Kudret Tezel 09-05-2008 17:05

Sayın sasahin, durgun su kültürü yapan arkadaşlarımızda bu konuda yardımcı olabilirler,ama örneğin domates için 2kök bitki yaklaşık 250 litre harcaya bilir,yani kök başına 125 litre gibi tabii bu birazda kullanıcının dikkatine bağlı .Gelelim fiat konusuna
bir yanlışlık var sanıyorum, 250 litrelik besin eriyiğinin fiatı 7,5 YTL. Çok önceden içinde PH kağıdı ve ayar içim asit ve baz sişeleri olan bir paketten bahsetmiştik galiba yanlışlık oradan geliyor.
Diğer sorunuz ise bukadar basit değil .Ciddi bir fizibilite çalışması yapmak gerekir .
Seranın büyüklüğü, mevkiive konumu örtü malzemesinin cinsi vs dikkate alınması gereken donelerdir.tabiiki hesaplana bilir.

sasahin 12-05-2008 13:42

Kudret bey 2 adet 250 litrelik hazırlayabilirseniz bizde iki arkadaş sizin kurduğunuz örnek düzeneği hazırlayacağız inşallah. Adresimi özelinize gönderiyorum.

sabri zeki 13-05-2008 23:03

Sayın Tezel yaklaşık bir aydır,ilgiyle okuyorum topraksız tarım uygulamalı egitime bende hazırım Sistemi kurmaya karar verdim bu hafta hazır olacak .Eriyik.hazırlamak bana.göre zoreriyikleri sizden temin edebilirmiyiz .Saygılar

Kudret Tezel 14-05-2008 15:38

Tabii Sayın Sabri Zeki. Siz sisteminizi kurun ne yetiştireceğinize karar verin, gerisi kolay.

agula01 19-05-2008 22:22

sayın kudret bey cok gec kamadıysam bende bu yontemi denemeyı cok ısterım.dometes yetıstırmek ıstıyorum. besın eregınden kaldıysa bende 750l alabılırmıyım. kolay gelsın...

eczadolabi 20-05-2008 07:47

Merhaba Kudret Bey,
Çilekler için aldığım besin eriyiği A torbası, suda tam olarak erimedi.
bekledikçe dibe çöküyor. Ilık suda eritmiştim halbuki!..
Şişedeki sıvı eriyiği erken mi koydum. Neden çökelme oldu sizce ?

Kudret Tezel 20-05-2008 08:33

Çok önemli değil. Belki su dan kaynaklanmış olabilir.birde şişelerin 2,5 litrelik olması gerekiyor. En önemlisi kullanırken mutlaka çalkalayınız.Küçük şişedeki iz elementlerin erken konmasının tesiri olmaz.Düşündüğüm tek şey suyun PH ı olabilir.
Beş gündür şehir dışındaydım. soru sorupta yanıtlıyamadığım arkadaşlarımdan özür dilerim.

malbman 20-05-2008 09:25

Aynı şey benim de marul besinimin başına geldi. A şişesindeki malzemeler kristaller halinde dibe çökmüş duruyorlar ve besin eriyiğim bulanık bir halde. Aynı suyla yaptığım domates karışımı ise son derece berrak ve hiç bir çökelti yok.Yani suyun PH ı pek etkili değil gibi; tabii bu benim naçizane fikrim.

denizakvaryumu 20-05-2008 09:28

K2SO4 (potasyum Sülfat ) marulda yok, domateste var.

Domatesle marulun arasındaki tek fark bu (ve besinlerin oranları).

Acaba marulda potasyum sülfat olmaması bu duruma etken midir?

.

Kudret Tezel 20-05-2008 10:28

Arkadaşlar, besin eriyiği kitlerinde kullanılan malzemeler hemen hemen aynıdır, yalnız konsantrasyonları farklıdır. Birde torbaya koyduğumuz malzemeler ya sıra ile eritilmeli, veya ayrı ayrı kaplarda eritilerek karıştırılmalı idi, ancak biz işlemi kısalmak içim amatörce bir yol seçtik ve tabii bazı olumsuzluklar çıktı. Ama bu sizleri rahatsız etmesin şişeleri çalkalayıp kullanırsak hiçbir problem olmaz.10 litreye 100 cc A 100 cc B karışımından koyduğumuzda berrak bir karışım olacaktır.

mangela 20-05-2008 11:07

merhabalar kudret bey hala besin hazırlayıp gönderiyormusunuz ben aranız yeni geldim domates yetiştirmek istiyorum gerçi tarihler geçen senenin teşekkürler

ozgursan77 24-05-2008 11:15

sayın Kudret bey topraksız tarımla ilgili bir süredir internetten yazı okuyorum. bir kaç gün öncede siteye kayıt yaptırdım. sizin ve diğer arkadaşların yazılarını da okuyorum ve oldukça bilgilendim. herkese emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum.

ben nisan ayından beri kapalı balkonumda dometes, süs biberi, çilek yetiştirmeye çalışıyorum. bitki yetiştirmede ilk deneyimim olduğu için sürekli takip yapmaya çalışıyorum.

torf ta yetiştirmeye çalıştığım domateslerim için 250 lt lik besin eriyiği ile işe başlamak istiyorum. bana gönderebilirseniz sevinirim.

teşekküler.

kürşad 28-05-2008 13:40

2 ad. 250 litrelik çilek için bana da gönderirmisiniz?
PTT ile taahhütlü olarak gönderebilirsiniz, boşuna kargoya 4-5 ytl fazladan ödemeyelim.
Adresimi mesaj atıyorum.

ozgursan77 31-05-2008 21:34

kudret bey, besin eriyiği cuma günü elime ulaştı. cuma akşamı dursun su kültürümü yaptım.

gayet güzel görünüyor.fotolarını çekiyorum. bir ara bu fotoları ekleyeceğim. ilginizden dolayı teşekkür ederim.

işlerinizde başarılar diliyorum.

mustak 02-06-2008 14:18

Merhaba, Kudret Bey terasda hiyar ve domates yetistirmek niyetindeyim.Eger hala besin eriyigi gonderebiliyorsaniz 500 lt hiyar ve 500 lt domates icin sizden gubre rica edebilirmiyim.
Ozellikle size ve bilgilerini paylasmaktan cekinmeyen herkese tessekkur ederim.

Saygilarimla

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025