![]() |
kudret bey 250 lt lik besin eriyiğini kaç bitki için kullanıcaz hangi bitki için ne kadar kullanılacağını nasıl bileceğiz her dönem aynı miktar mı vericez şimdilik bu konuları aydınlatırsanız devam sorularım olacak şimdiden teşekkürler.
|
öncelikle merhabalar herkese.daha önce üye olmuştum lakin sistemden kaynaklı bir sorun yüzünden(sanırım)girmeyi bir türlü beceremedim.şimdi tekrar üye oldum.
ama aylardır sizlerin yazdıklarınızı takip ediyorum.ve bu topraksız tarıma takmış vaziyetteyim.yaklaşık 6 yıldır balkonumda domates salatalık biber v.s yetiştiriyorum kovalarda,toprak içerisinde.ben meyve vermelerinde falan değildim öyle onları sulamak yapraklarını budamak büyüdüklerini görmek bütün stresimi yorunluğumu unutturuyordu. ama şunu yeni farkettimki o bitkilere çok büyük eziyetler etmişim bunca zamandır.çünkü eskiden sadece sulamayla bitkiyi doyurabileceğimi sanıyordum.lazım olan toprakta var sanıyordum.son bir yıldır öğreniyorumki toprak sadece bitkiyi sabitliyor dik durmasına yardımcı oluyor.bu yüzden çok çok üzüldüm. sözü fazla uzatmayayım bi kaç sorum olacak |
öncelikle kudret bey bu besin karışımını sizden nasıl temin edebileceğimizi öğrenmek istiyorum.
2.si hazır satılan 600 cc lik bitki coşturan karışımlar var bunlar aynı işi görürmü 3.sü bitki suyun içindeki besin karışımını emiyor ve azaltıyor.yani aynı karışımı bitkiye ikinci kez sunarsak daha az beslenmiş olmazmı. 4.bir domates günlük ne kadar su ve karışıma ihtiyaç duyar(mesala bitkiye 3 gün yetecek kadar bir karşım hazırlasak ve üç günün sonunda o suyu alıp yerine yeni hazırladığımızı koysak **** bir hafta misal veriyorum olmazmı) şimdiden teşekür ediyorum bütün arkadaşlar gerçekten çok güzel çalışmalar yapmışlar imrenerek takip ediyorum saygılar |
Sayın sahmehmet,Bitki besin eriyiği istediğinizde bana adresinizi bildireceksiniz, ( isim soy isim adres ve telefon no, özürdilerim böyle açık açık yazdım ama daha önce yaşadıklarımız yaşanmasın diye) bende size istediğiniz besin kitlerini kargo ile yollıyacağım.
2,sorunuz bitki çoşturan gübrelerle ilgili, Aslında bu soruya daha öncede cevap vermiştik ama birkere daha hatırlatalım; bitki coşturan gübreler toprağı takfiye etmek ,eksiklikleri tamamlamak veya bitkinin gelişmesi için çiçek açması için gereksinim duyduğu elementleri desteklemek içim yapılmış karışımlardır.Topraksız tarım için hazırlanmış olan gübre kitleri ise bitkinin ihtiyacı olan bütün mineralleri içerir dolayısıyla bu karışımlar hiç toprak kullanmadan sağlıklı verimli bitkiler yetiştirmek için hazırlanmışlardır. Bitkinin gelişip büyümesi için gereksinim duyduğu bütün mineraller bitki türleri gözönüne alınarak içerikleri bitkinin istediği oranlarda hazırlanmışlardır. 3. sorunuzda bitkinin, sudaki elementleri kullandıkça eriyiğin besin değerinin düşeceğini söylüyorsunuz, doğrudur.Onun için kullanılan tankın büyüklüğüne göre besin eriyiğinin zaman zaman değiştirilmesi, veya daha profösyönel bir takiple EC değerinin kontrol edilerek besin takfiyesi yapılması gerekmektedir. 4. sorunuzun cevabı aynen düşündüğünüz gibi. Örneğin ( bunu deneyen arkadaşlarımız var) 10 litrelik bir besin eriyiğinde bir domates fidesi çok rahat 10 gün beslene bilir ,azalan suyun yerine su takfiye ederek. 10 gün sonra suyunu değiştirmeliyiz. Ancak bitki büyüdükçe daha çok besin tüketeceğinden daha sık aralıklarla değiştirmek icabeder. Bunun bilinçli yapıla bilmesi için bir EC ölçerinizin olması önemle tavsiye edilir. Bitkinin kullandığı su miktarına gelince bu ortama bağlı ,seralarda bir kök domates için 1,3 litre gibi deniyor ama açık havada ve rüzğarlı bir balkonda bu miktar 2,5- 3 litreye kadar çıkabiliyor ( Benim gözlemim ) Sayın sahmehmet, sayenizde daha önce anlatılanların kısada olsa bir özetini yapmış olduk,teşekkür ederim .Forumlarda bu konularla ilgili çok daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz. |
Alıntı:
3 er kökten 15 kök domates ve 1 teknede 6 kök patlıcan ekili yani toplam 21 kök. Günde otomatik olarak 10 defa sulanıyor.ve günlüh su tüketimi yaklaşık 40 litre ,yani kök başına ortalama 2 litre .Havalar birazdaha ısınıp bitkiler biraz daha büyüdüğünde bu miktar biraz daha artacaktır.Ancak şunu hatırlatmakta fayda var terasımız son derece korunaksız, çok rüzğarlı bütün gün güneş alan çok sıcak bir teras.Birde hemen şunuda söylemeliyimki , ben domateslere budama yapamadım ,şimdide yapmak mümkün değil oda su harcama faktörü için çok önemli. Bir forumda Envor arkadaşımız kök başına 1,3 litre gibi diyordu doğrudur, korunaklı çok rüzğar almayan ve budanmış bir domates 1,3 ile 1,5 veya 1,6 litre su harcaya bilir. |
Alıntı:
|
Evet azöncede dediğim gibi ortam şartları çok önemli .Bitkinin harcayacağı su doğrudan doğruya ortamın şartlarına bağlı. Sayın Envor arkadaşımız da profösyönel bir işletmeci olarak gözlemlerini ve düşüncelerini söylüyor. Buna göre gelecek günlerde bizim su harcamamız çok daha fazla olacak demektir.
|
ec değeri besin eriyiği içindeki toplam iyon miktarını gösteriyor diyelimki zaman içerisinde bitki cu +2 iyonlarını daha çok tüketti ec değeri başlangiçta 3 bizde sabit 3 te tutuyoruz ec değeri aynı kalmasına karşın cu iyonlarının konsantrasyonu düşebilir bunun nasıl önüne geçebiliriz profesyonel işletmecilikte sadece ec değeriyle hareket edilebilir mi teşekkürler.
|
ben bu günlük su tüketme miktarını tam anlayamadım bir tane bitki günlük 2,2 lt suyu tamamen bitiriyormu yoksa besin eriyiği olarak harcadığımız su miktarımı 2,2 lt
|
Sayin Kudret Bey gonderdiginiz hiyar icin olan A torbasindaki N P K makro besin elementlerini bir turlu cozduremedim. Ben elimdeki gubrelerle cozeltiyi tekrar hazirlamak istiyorum.
Acaba ppm degerleri N 175, P 40, K 250 midir? veya bu degerleri kullanabilirmiyim.Tesekkurederim. |
Sayın mustak, acaba diyorum kullandığınız suyun PH ı biraz yüksekmi. eriyiğin bulanık olması veya çökmesi PH ın yüksek olduğunu söylüyor. Mesala şöyle bir deney yapabilirmisiniz ? bu eriyiğe damla damla sülfirik asit verebilirmisiniz ?. Sülfirik asit diyorum çünkü oto elektrikçilerinde (akümülatör tamir ve şarj edenlerde ) bolca bulunur.
Kendim hazırlamak istiyorum diyorsanız salatalık kitinin formülü : N :117 P :42 K : 165 Ca : 140 Mg :37 S : 50 ppm dir |
Kudret bey sulfirik asitle denedim.Sonuc alamadim, cozulmedi.yaklasik 3 haftadir kutudaydi.sicak etkilemismidir acaba ?
A torbasini N P K B torbasini Ca Mg S ve Fe olusturuyor degil mi yanlis yapmamak icin soruyorum. |
Sayın mustak sülfirik asidi denedim diyorsunuz rica etsem bir anlatırmısınız yaklaşık nekadar koydunuz nasıl yaptınız.
gübrelerin sıcaktan bozulacagını düşünmüyorum. Bu konuda başka arkadaşlarda varmı acaba aynı problemle karşılaşan.lütfen onlarda yazarsa çözüm bulmak daha kolay olur kanaatindeyim. |
Kudret bey sulfirik asit i 5 lt de cozmeye calistigim (2.5 lt de cozulmeyince iyice seyrelteyim dedim.) A torbasina yaklasik 15-20 damla damlattim.sonucta hicbir degisiklik olmadi.ikinci bir A torbasinida 1.5 lt suda ve onada 10 damla kadar sulfirik asit ekledim.birazda sicak su ekledim.
Neticede bir sonuc alamadim. Domates icin sizin tarifinizle daha once hazirladigim A sisesinde bugun baktigimda ondada cokme oldugunu gozledim. B torbasindaki gubreler gayet guzel cozunuyor. Not: A torbasindaki cozulmeyen gubreleri bahceye doktum.:) |
fosforik asit(%85) KNO3 ve ure kullanarak A sisesini N:117, P:42, K:165 ppm gore hazirladim ve iz elemet sisesini ekledim.
B torbasindaki gubreleride 2.5 lt de cozdurdum, sorun yok. Hiyar icin besin elementim hazir oldu. Kudret Bey ilginiz icin cok tesekkur ediyorum. Acaba diyorum A torbasinda ki gubrelerin birbiriyle karisma sorunlari mi var... http://img391.imageshack.us/img391/3...rlikbigxs9.jpg |
Kudret Bey şimdi burayı okuyunca aklıma geldi. Benim de marul besininin A torbası erimemiş, şişenin dibinde tortu halinde kalmıştı. Hala daha öylece duruyor. Ama domates besinlerinde hiç sorun yok. Gayet güzel eriyorlar hatta A eriyiği içme suyu kadar berrak görünüyor.
|
sülfirik asit
Sevgili arkadaşlarım olay anlaşılmıştır.Kullanmış olduğunuz suyun PH ı biraz yüksek.
Sayın mustak hazırlamış olduğunuz 2500 cclik eriyiğe yaklaşık 25 cc 50/250 konsantre (50 gram asit 200 gr su yani %20 lik sülfirik asit ilave etmeniz gerekiyor. Eğer ölçme imkanı varsa eriyiğin PH ı 5,2 civarında olmalı. Göreceksiniz ki cam gibi bir eriyik olacaktır.Bu karışımı hazırlarken asiti damlalar halinde verirken karıştırmayada devam etmeli.Birde kullanılan malzemelerin özelliği gereği biraz uzunca karıştırmak gereke bilir. Bu bilgileri şu anda yaptığım deneyneticesi olarak anlatıyorum arkadaşlar a dan z ye doğrudur.Devanında A+B karışımının PH ı 6,2 ve EC si 2,4dir. Kullandığım suyun EC si 0,47 PH 7,4 . Kullandığımız suyun PH ı 6,8 ile 7,4 arasında değişe biliyor. |
Alıntı:
yazarmısınız(ne kadar suya kullandınız),Kafamda soru işaretleri oluştuda(Laf aramızda bu aralar kafamda hiç çalışmıyor gerçi ama:D:D) |
Alıntı:
B torbasındaki (S) hangi formatta? |
Sayin Envor 250 lt suya gore hesabim fosforik asit: 12.5 ml, KNO3: 106.5 gr, ure:31 gr
B torbasindaki gubreleri Kudret bey hazirlamisti.Bitene kadar onlari kullanacagim. Yani gr olarak icerigini bilmiyorum. |
Alıntı:
|
Sayın mustak. siz mesajınızda 15-20 damla sülfirik asit kullandım diyince bende %20 lik 25 cc kullanmalısınız dedim. ama mesajdaki ifade eksik olmuş ,mesajı düzeltim eger bir daha göz atarsanız anlaşılacaktır.
Fosforik asit tabiiki kullanılır ama ben kullanmıyorum sebebi poforik asit eriyiğinizdeki fosfor dengesini bozar, yani hesaplarınız şaşar,onun için ben sülfirik asiti tercih ederim. |
2 Eklenti(ler)
küçük laboratuvarım
|
Kudret hocam laboratuvariniz cok iyi.
Sulfirik asiti sizin dediginiz gibi seyrelticegim.tesekkur ederim. |
Benim domatesler bu laboratuarı görseydiler yaptıklarına utanırlardı herhalde.
Sersem eşekler... |
oh oh oh Allah bizede böyle bir labratuvar nasip etsin kudret hocam.imrenmemek mümkün değil:p
|
Kudret hocam süper vallahi. Umarım bir gün (EC hazırlamayı öğrendiğimizde) biz de böyle bir laboratuar oluşturabiliriz.
|
Kudret Bey ben Giresun da yaşıyorum ve sizin kullandığınız hammadeleri bulmakta zorlanıyorum eğer marka veya alabilceğim bir yer konusunda yardımcı olursanız sevinirim. Ayrıca bu karışı ladin ve sedir tohumlarında da ve fidanlarında kullanabilirmiyiz.
|
Sevgili Kudret Tezel,
Balkonumda Domates ve biber yetiştirmeye çabalıyordum. sitenizi keşfettikten sonra topraksız tarımı denemeye karar verdim. Perlit ve PVC borudan, otomatik sulaması olan bir sistem oluşturuyorum. Sziden öğrenmek istediğim iki şey var: 1-Bana besin eriyiği gönderebilmeniz için size adresimi nasıl ulaştırabilirim? (e-mail gönderdim yaklaşık bir hafta önce ama sanırım elinize ulaşmadı). 2-Fidelerim yaklaşık 10-15 cm uzunluğa ulaştı, tohumdan yetiştirdim. Toprak ve torf karışımı bir ortamda büyüttüm. Buradan alıp, hazırlamakta olduğum perlitli ortama taşıyabilir miyim bu fideleri, yoksa sıfırdan yeniden yetiştirmem mi gerekecek? |
Sayın Kudret Bey, laboratuvarınız gerçekten şahane; titizliğiniz gönderdiğiniz paketlerden de anlaşılıyordu zaten.
Başarılarınızın devamı da sağlıkla olsun. |
Sevgili meetine, aramıza hoş geldiniz. Kudret Bey' e sorduğunuz ikinci soruyu dilim döndüğünce cevaplandırayım: sıfırdan fide yetiştirmenize gerek yok. Fidelerinizi topraktan çıkardıktan sonra köklerindeki toprakları suyla iyice yıkayın. Ondan sonra perlit ortamına güvenle aktarabilirsiniz.
|
teşekkür ederim sevgili malbman, dediğinizi yaptım. bakalım bu sezon ürün alabilecek miyim?
|
Kudret bey merhaba, ben foruma bu gün üye oldum. Yeni başlayanlar için olan bölümü başından sonuna kadar okudum. Değerli bilgi ve birikmlerinizi bizle paylaşıp bizleri bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Ben hemen gerekli bütün hazırlıkları tamamlayıp bir hazır fide alarak deneme yapmak istiyorum. Mevsimsel olarak geçmi kaldım acaba, eğer geç kalmamışsam besin eriyiğini sizden temin etmek için sizle nasıl irtibata geçmem gerekiyor. Teşekkürler.
|
Sayın Hakan Sakar, Aramıza hoş geldiniz.
; Bilgi paylaşıldıkça büyür ; diyor ve paylaşmaya devam ediyoruz. Ve faydalı olabiliyorsak ne mutlu. Tarım her mevsim yapıla bilir hele hele deney yapmanın hiç zamanı yoktur. Çalışmalarınızda başarılar dilerim. |
Kudret bey geç kalmış bizlere (bu sene toprak saksıda domates yetiştirmem hüsranla sonuçlandı ) bu mevsimden sonra neyi önerirsiniz. Ayrıca 2x250 besin eriyiğini temin etme konusunda bende yardım rica ediyorum. İstanbul'dayım ve merter bana yakın. Şimdiden teşekkürler.
|
sevgili arkadaşlarım günaydın bu gün EC ve PH ölçümü yaptım EC 2,2 PH 7,5 içinden çıkamadım forumda çare arıyorum çeşme suyunun EC si 0,6 7,7PH çözüm yine sizden gelecek şimdi işe gidiyorum akşama görüşmek üzere,
|
Sabri bey Ölçmede bir yanlışlık olmadığını zannediyorum. Çeşme suyunun PH ı 7,5 ken eriyik konmuş ve EC si 2,2 ye çıkmış suda sadece yaklaşık1120 PPm mertebelerinde tuz var demektir . Bence yanlış şurada : 2,2 EC düşük 2,2+,6=2,8 EC yükseltin. Zira 2,2toplam - 0,6 (m.suyunun EC si)=1,6 EC buda çok düşük çünkü musluk suyunuzun PH ı biraz yüksek Yok illede toplam EC 2,2 olsun derseniz biraz asitle PH ayarlaması yapmanız gerekecek.
|
Teşekkürler kudret bey benim 6 kök domatesim sade perlit içinde ekili 125 lt üst tankım alttakitank 50 lt civarında devamlı damlama şeklinde suluyorum tam verim alabilmek için ec ve ph nin ne olması nı tavsiye edersiniz malum acemilik kaş yapalım derken domatesleri öldürmeyeyim saygılar
|
Bence toplam EC 2,2+0,6=2,8 veya 3,0 gibi PH ta 6-6,5 gibi olursa iyidir . Tankınızın büyük olması avahtaj kökleri havasız bırakmassanız kısa sürede farkı göreceksiniz umarım.başarılar dilerim.
|
Kudret Bey;
Sayenizde topraksız tarım denemelerimiz başladı. İki gün önce durgun su kültüründe domates, dün ise akan su kültüründe marul projelerimiz hayata geçti. Fotoğraflarını çektim ama bilgisayara yükleyemiyorum şimdilik. Ama en kısa zamanda yükleyeceğim. Sizin ve Envor beyin çalışmalarını takip ederken herşey çok kolay geliyordu ama hiç de öyle değilmiş:) Malzemeleri toparlaması bile günler aldı, yapı marketler, sanayi, akvaryumcular ve hatta toptancı hali bile dolaşıldı. Sistemler gece yarılarına kadar uğraşılarak tamamlandı ve bugün resmen nöbet tutuldu sistemlerin başında. Çünkü fideler güneşi gördü mü bayılıyor hatta biri telef oldu sanırım domateslerin. Neyse kısaca durum bundan ibaret. Yorucu ama yorucu olduğundan çok daha fazla zevkli. Ailecek bişeylerle uğraşmak, olmayınca çözüm aramak, arada ufaktan atışmak, 'o öyle olmaz, ben sana demedim mi ' gibi laflarla çekişmek, bişeyleri başarmanın, üretmenin, sistemleri çalıştırmanın verdiği gurur, çalışırken serin terasta sıcak çayı yudumlamak çok güzel. Ürün alamasak bile denemenin verdiği heyecan, hayatın rutinlerinden sıyrılmak için güzel bir kaçış planı. Teşekkürler; böyle bir deneyim için bilginizi ve besin kitlerini hazırlayarak emeğinizi esirgemediğiniz için. Gelelim sorularıma:) Besin kitleri paketlerinde çok uzun süre saklanabiliyor bildiğim kadarıyla. Ama A tankı ve B tankı için iki ayrı eriyik haline geldikten sonra ne kadar dayanır ve nasıl saklanmalı? Ve A ve B eriyikleri suyla seyreltilip karıştırıldıklarında yani besin tankına konulacak durumdayken ne kadar bekletilebilir? Bazen besin tankına koyduğum besin çok küçük ölçülerde hazırlamama rağmen artıyor . Teşekkürler, saygılar.. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:55. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025