agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   Hazır gübre kitleri kullanım kılavuzu (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/8023.htm)

eczadolabi 02-05-2008 08:52

Kudret Bey
Bende uzun zamandır okuyorum fakat harekete geçemedim.
Malzeme temini gözümü korkutuyor.
Bende ufak bir deneme yapmak istiyorum.
Besin eriyiğini sizden temin edebiliyormuyuz hala?

Kudret Tezel 02-05-2008 11:18

tabiiki temin edbilirsiniz sevgili ecza dolabı,niye olmasın .kimseyi yarıyolda bırakmayız.

Tuba 02-05-2008 11:53

;) Başlasam mı? Kudret Bey balkonun tamamına Sn.Envor'un hobi serası gibi bir düzenek kurmak niyetindeyim. Kurtarılmış bölge olacak :D Ama öncesinde durgun suda deneme yapmak niyetindeyim. Cherry fidelerim ve iri yapraklı fesleğen ile başlamak doğru olur mu? Olursa ben de besin eriyiği taliplisiyim ;) Bismillah demezsem başlayamayacağım sanki...

Kudret Tezel 02-05-2008 15:44

Sevgili teras böcüğü, Bir işe başlamak vede başarmak niyetiyle başlamak tabiiki çok önemli.Bence önce sisteminizi kuracaksınız .herşeyiyle mükemmel çalıştıracaksınız ondan sonra denemelere başlıyacaksınız .sistem hazır olmassa deney yapmak çok zor olur.veya başarırısızlık oranı yüksektir.Bence işin temelini, ruhunu öğreneceksiniz sisteminizi kurup çalıştıracaksınız. Olmaz diye bir şey yok.Bütün dünya bunu yapıyor siz niye yapmıyasınızki . Biraz bilgi , Biraz hesap kitap istiyor okadar.Ama hesap kitap sevmem gördüklerimle ve bulduklarımla yetinirim derseniz memleketimiz için henüz erken. İşte bunu öne çekmeye çalışıyoruz. İnsanlarımızın bir an önce bilgilenmesi,bir an önce başlaması için gayret sarf ediyoruz. Ancak ne kadar başarılı olabileceğiz bilmiyorum.
Siz bir an önce Bismillah deyip başlayın bence.

eczadolabi 08-05-2008 18:03

Kudret Bey,
Sistemi kuruyoruz,
Ama siz nerelerdesiniz
Gözümüz yollarda
Besin eriyiklerini bekliyoruz (BİZ=Ben ve bir sürü sebze fidesi)

Kudret Tezel 08-05-2008 19:35

GELDİM,GELDİM Buradayım sayın eczadolabı,
Arkadaşlardan ses seda çıkmayınca bende sessizce takip ediyorum.
Tahmin ediyorumki herkes fide dikmek sistem hazırlamak telaşesinde.nede olsa mayıs ayındayız .bu koşuşturma bir hafta on gün daha sürer sanırım .
Herkese başarılar dilerim.

Tuba 14-05-2008 10:24

Kudret bey merhaba,
Kararımı verdim. Litre olarak bilmiyorum. 5 adet çilek, 3 adet cherry ve 2 adet de normal domates için besin eriyiği gönderebilirmisiniz? Durgun su olacak. domatesler ve çilekler ayrı ayrı alcak. Sn.Envor daha önce domates için olan eriyiği daha çok sulandırarak çilekte kullanabileceğimizi yazmıştı. Ayrı ayrı eriyik varsa o da olabilir, değilse Sn.Envor'un dediği gibi sulandırıp kullanmak niyetindeyim.
İyi çalışmalar

Tuba 15-05-2008 12:53

Galiba anlatım bozukluğu oldu. 5 adet çilek, 3 adet cherry ve 2 adet de normal domates için besin eriyiği derken eriyik sayısından bahsetmiyorum fide sayısından bahsediyorum. Yanlış anlaşılmadı değil mi?

Bir an okurken aklımatakıldı da..:o

Tuba 17-06-2008 12:31

Kudret bey merhaba,

Buraya sık uğrayamıyorum aklımda gelmişken sorayım istedim. Kitlerin raf ömrü ne kadar? Buz dolabında saklasak ne kadar bekletebiliriz? Azmettim dönünce başlıcam:D

Kudret Tezel 17-06-2008 20:18

Sevgili Tuba,gübrenin raf ömrü çok uzundur .Buzdolabına koymaya gerek yok en iyisi güzel hava almayan bir kavanoza koymaktır. hava almasın karanlık biryere koyun o sizi bekler.Hoşçakal selamlar.

derin 18-06-2008 12:27

kudret bey 250 lt lik besin eriyiğini kaç bitki için kullanıcaz hangi bitki için ne kadar kullanılacağını nasıl bileceğiz her dönem aynı miktar mı vericez şimdilik bu konuları aydınlatırsanız devam sorularım olacak şimdiden teşekkürler.

sahmehmet 27-06-2008 18:20

öncelikle merhabalar herkese.daha önce üye olmuştum lakin sistemden kaynaklı bir sorun yüzünden(sanırım)girmeyi bir türlü beceremedim.şimdi tekrar üye oldum.
ama aylardır sizlerin yazdıklarınızı takip ediyorum.ve bu topraksız tarıma takmış vaziyetteyim.yaklaşık 6 yıldır balkonumda domates salatalık biber v.s yetiştiriyorum kovalarda,toprak içerisinde.ben meyve vermelerinde falan değildim öyle onları sulamak yapraklarını budamak büyüdüklerini görmek bütün stresimi yorunluğumu unutturuyordu.
ama şunu yeni farkettimki o bitkilere çok büyük eziyetler etmişim bunca zamandır.çünkü eskiden sadece sulamayla bitkiyi doyurabileceğimi sanıyordum.lazım olan toprakta var sanıyordum.son bir yıldır öğreniyorumki toprak sadece bitkiyi sabitliyor dik durmasına yardımcı oluyor.bu yüzden çok çok üzüldüm.
sözü fazla uzatmayayım bi kaç sorum olacak

sahmehmet 27-06-2008 18:28

öncelikle kudret bey bu besin karışımını sizden nasıl temin edebileceğimizi öğrenmek istiyorum.
2.si hazır satılan 600 cc lik bitki coşturan karışımlar var bunlar aynı işi görürmü
3.sü bitki suyun içindeki besin karışımını emiyor ve azaltıyor.yani aynı karışımı bitkiye ikinci kez sunarsak daha az beslenmiş olmazmı.
4.bir domates günlük ne kadar su ve karışıma ihtiyaç duyar(mesala bitkiye 3 gün yetecek kadar bir karşım hazırlasak ve üç günün sonunda o suyu alıp yerine yeni hazırladığımızı koysak **** bir hafta misal veriyorum olmazmı)
şimdiden teşekür ediyorum bütün arkadaşlar gerçekten çok güzel çalışmalar yapmışlar imrenerek takip ediyorum saygılar

Kudret Tezel 27-06-2008 20:54

Sayın sahmehmet,Bitki besin eriyiği istediğinizde bana adresinizi bildireceksiniz, ( isim soy isim adres ve telefon no, özürdilerim böyle açık açık yazdım ama daha önce yaşadıklarımız yaşanmasın diye) bende size istediğiniz besin kitlerini kargo ile yollıyacağım.
2,sorunuz bitki çoşturan gübrelerle ilgili, Aslında bu soruya daha öncede cevap vermiştik ama birkere daha hatırlatalım; bitki coşturan gübreler toprağı takfiye etmek ,eksiklikleri tamamlamak veya bitkinin gelişmesi için çiçek açması için gereksinim duyduğu elementleri desteklemek içim yapılmış karışımlardır.Topraksız tarım için hazırlanmış olan gübre kitleri ise bitkinin ihtiyacı olan bütün mineralleri içerir dolayısıyla bu karışımlar hiç toprak kullanmadan sağlıklı verimli bitkiler yetiştirmek için hazırlanmışlardır. Bitkinin gelişip büyümesi için gereksinim duyduğu bütün mineraller bitki türleri gözönüne alınarak içerikleri bitkinin istediği oranlarda hazırlanmışlardır.
3. sorunuzda bitkinin, sudaki elementleri kullandıkça eriyiğin besin değerinin düşeceğini söylüyorsunuz, doğrudur.Onun için kullanılan tankın büyüklüğüne göre besin eriyiğinin zaman zaman değiştirilmesi, veya daha profösyönel bir takiple EC değerinin kontrol edilerek besin takfiyesi yapılması gerekmektedir.
4. sorunuzun cevabı aynen düşündüğünüz gibi. Örneğin ( bunu deneyen arkadaşlarımız var) 10 litrelik bir besin eriyiğinde bir domates fidesi çok rahat 10 gün beslene bilir ,azalan suyun yerine su takfiye ederek. 10 gün sonra suyunu değiştirmeliyiz. Ancak bitki büyüdükçe daha çok besin tüketeceğinden daha sık aralıklarla değiştirmek icabeder.
Bunun bilinçli yapıla bilmesi için bir EC ölçerinizin olması önemle tavsiye edilir.
Bitkinin kullandığı su miktarına gelince bu ortama bağlı ,seralarda bir kök domates için 1,3 litre gibi deniyor ama açık havada ve rüzğarlı bir balkonda bu miktar 2,5- 3 litreye kadar çıkabiliyor ( Benim gözlemim )
Sayın sahmehmet, sayenizde daha önce anlatılanların kısada olsa bir özetini yapmış olduk,teşekkür ederim .Forumlarda bu konularla ilgili çok daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Kudret Tezel 27-06-2008 21:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi derin (Mesaj 249930)
kudret bey 250 lt lik besin eriyiğini kaç bitki için kullanıcaz hangi bitki için ne kadar kullanılacağını nasıl bileceğiz her dönem aynı miktar mı vericez şimdilik bu konuları aydınlatırsanız devam sorularım olacak şimdiden teşekkürler.

Sevgili derin, Bitki ne kadar büyükse okadar su istiyor. bir önceki forumda da anlatıldığı gibi ortam çok önemli.Sizlere misal vereyim terasımda 5 adet teknede
3 er kökten 15 kök domates ve 1 teknede 6 kök patlıcan ekili yani toplam 21 kök. Günde otomatik olarak 10 defa sulanıyor.ve günlüh su tüketimi yaklaşık 40 litre ,yani kök başına ortalama 2 litre .Havalar birazdaha ısınıp bitkiler biraz daha büyüdüğünde bu miktar biraz daha artacaktır.Ancak şunu hatırlatmakta fayda var terasımız son derece korunaksız, çok rüzğarlı bütün gün güneş alan çok sıcak bir teras.Birde hemen şunuda söylemeliyimki , ben domateslere budama yapamadım ,şimdide yapmak mümkün değil oda su harcama faktörü için çok önemli. Bir forumda Envor arkadaşımız kök başına 1,3 litre gibi diyordu doğrudur, korunaklı çok rüzğar almayan ve budanmış bir domates 1,3 ile 1,5 veya 1,6 litre su harcaya bilir.

envor 27-06-2008 22:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 253686)
Bir forumda Envor arkadaşımız kök başına 1,3 litre gibi diyordu doğrudur, korunaklı çok rüzğar almayan ve budanmış bir domates 1,3 ile 1,5 veya 1,6 litre su harcaya bilir.

Forum'a yazdığım zaman öyleydi,Ama havalar ısınınca bitkiye verilen suda sıcaklık ve nem oranlarına göre değişiyor,Mesela şu an 2.2 lt-2.4 lt arasında su isteği olabilir.:)

Kudret Tezel 27-06-2008 23:41

Evet azöncede dediğim gibi ortam şartları çok önemli .Bitkinin harcayacağı su doğrudan doğruya ortamın şartlarına bağlı. Sayın Envor arkadaşımız da profösyönel bir işletmeci olarak gözlemlerini ve düşüncelerini söylüyor. Buna göre gelecek günlerde bizim su harcamamız çok daha fazla olacak demektir.

derin 28-06-2008 09:45

ec değeri besin eriyiği içindeki toplam iyon miktarını gösteriyor diyelimki zaman içerisinde bitki cu +2 iyonlarını daha çok tüketti ec değeri başlangiçta 3 bizde sabit 3 te tutuyoruz ec değeri aynı kalmasına karşın cu iyonlarının konsantrasyonu düşebilir bunun nasıl önüne geçebiliriz profesyonel işletmecilikte sadece ec değeriyle hareket edilebilir mi teşekkürler.

derin 28-06-2008 09:52

ben bu günlük su tüketme miktarını tam anlayamadım bir tane bitki günlük 2,2 lt suyu tamamen bitiriyormu yoksa besin eriyiği olarak harcadığımız su miktarımı 2,2 lt

mustak 03-07-2008 21:03

Sayin Kudret Bey gonderdiginiz hiyar icin olan A torbasindaki N P K makro besin elementlerini bir turlu cozduremedim. Ben elimdeki gubrelerle cozeltiyi tekrar hazirlamak istiyorum.
Acaba ppm degerleri N 175, P 40, K 250 midir?
veya bu degerleri kullanabilirmiyim.Tesekkurederim.

Kudret Tezel 03-07-2008 23:06

Sayın mustak, acaba diyorum kullandığınız suyun PH ı biraz yüksekmi. eriyiğin bulanık olması veya çökmesi PH ın yüksek olduğunu söylüyor. Mesala şöyle bir deney yapabilirmisiniz ? bu eriyiğe damla damla sülfirik asit verebilirmisiniz ?. Sülfirik asit diyorum çünkü oto elektrikçilerinde (akümülatör tamir ve şarj edenlerde ) bolca bulunur.
Kendim hazırlamak istiyorum diyorsanız salatalık kitinin formülü :
N :117
P :42
K : 165
Ca : 140
Mg :37
S : 50 ppm dir

mustak 04-07-2008 07:39

Kudret bey sulfirik asitle denedim.Sonuc alamadim, cozulmedi.yaklasik 3 haftadir kutudaydi.sicak etkilemismidir acaba ?
A torbasini N P K
B torbasini Ca Mg S ve Fe
olusturuyor degil mi yanlis yapmamak icin soruyorum.

Kudret Tezel 04-07-2008 10:46

Sayın mustak sülfirik asidi denedim diyorsunuz rica etsem bir anlatırmısınız yaklaşık nekadar koydunuz nasıl yaptınız.
gübrelerin sıcaktan bozulacagını düşünmüyorum.
Bu konuda başka arkadaşlarda varmı acaba aynı problemle karşılaşan.lütfen onlarda yazarsa çözüm bulmak daha kolay olur kanaatindeyim.

mustak 04-07-2008 12:12

Kudret bey sulfirik asit i 5 lt de cozmeye calistigim (2.5 lt de cozulmeyince iyice seyrelteyim dedim.) A torbasina yaklasik 15-20 damla damlattim.sonucta hicbir degisiklik olmadi.ikinci bir A torbasinida 1.5 lt suda ve onada 10 damla kadar sulfirik asit ekledim.birazda sicak su ekledim.
Neticede bir sonuc alamadim.
Domates icin sizin tarifinizle daha once hazirladigim A sisesinde bugun baktigimda ondada cokme oldugunu gozledim.
B torbasindaki gubreler gayet guzel cozunuyor.
Not: A torbasindaki cozulmeyen gubreleri bahceye doktum.:)

mustak 04-07-2008 13:09

fosforik asit(%85) KNO3 ve ure kullanarak A sisesini N:117, P:42, K:165 ppm gore hazirladim ve iz elemet sisesini ekledim.
B torbasindaki gubreleride 2.5 lt de cozdurdum, sorun yok.
Hiyar icin besin elementim hazir oldu.
Kudret Bey ilginiz icin cok tesekkur ediyorum.
Acaba diyorum A torbasinda ki gubrelerin birbiriyle karisma sorunlari mi var...

http://img391.imageshack.us/img391/3...rlikbigxs9.jpg

malbman 04-07-2008 13:22

Kudret Bey şimdi burayı okuyunca aklıma geldi. Benim de marul besininin A torbası erimemiş, şişenin dibinde tortu halinde kalmıştı. Hala daha öylece duruyor. Ama domates besinlerinde hiç sorun yok. Gayet güzel eriyorlar hatta A eriyiği içme suyu kadar berrak görünüyor.

Kudret Tezel 04-07-2008 20:43

sülfirik asit
 
Sevgili arkadaşlarım olay anlaşılmıştır.Kullanmış olduğunuz suyun PH ı biraz yüksek.
Sayın mustak hazırlamış olduğunuz 2500 cclik eriyiğe yaklaşık 25 cc 50/250 konsantre (50 gram asit 200 gr su yani %20 lik sülfirik asit ilave etmeniz gerekiyor. Eğer ölçme imkanı varsa eriyiğin PH ı 5,2 civarında olmalı. Göreceksiniz ki cam gibi bir eriyik olacaktır.Bu karışımı hazırlarken asiti damlalar halinde verirken karıştırmayada devam etmeli.Birde kullanılan malzemelerin özelliği gereği biraz uzunca karıştırmak gereke bilir. Bu bilgileri şu anda yaptığım deneyneticesi olarak anlatıyorum arkadaşlar a dan z ye doğrudur.Devanında A+B karışımının PH ı 6,2 ve EC si 2,4dir.
Kullandığım suyun EC si 0,47 PH 7,4 . Kullandığımız suyun PH ı 6,8 ile 7,4 arasında değişe biliyor.

envor 04-07-2008 23:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mustak (Mesaj 255589)
fosforik asit(%85) KNO3 ve ure kullanarak A sisesini N:117, P:42, K:165 ppm gore hazirladim ve iz elemet sisesini ekledim.
B torbasindaki gubreleride 2.5 lt de cozdurdum, sorun yok.

Sayın mustak;A ve B şişesine koymuş olduğunuz gübreleri vede miktarlarınıda
yazarmısınız(ne kadar suya kullandınız),Kafamda soru işaretleri oluştuda(Laf aramızda bu aralar kafamda hiç çalışmıyor gerçi ama:D:D)

envor 04-07-2008 23:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 215947)
A Torbası + Şişe (50 cc): N P K makro besin elementleri + İz elementler
B Torbası:
Ca Mg S minör elementler + demir

Sayın Kudret bey;A ve B torbasındaki karışımların içeriği nedir ve kaçar gram olarak hazırladınız?
B torbasındaki (S) hangi formatta?

mustak 05-07-2008 08:34

Sayin Envor 250 lt suya gore hesabim fosforik asit: 12.5 ml, KNO3: 106.5 gr, ure:31 gr
B torbasindaki gubreleri Kudret bey hazirlamisti.Bitene kadar onlari kullanacagim.
Yani gr olarak icerigini bilmiyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025