![]() |
Sistem1 uygulanması en kolay ve en verimli sistem olarak gözüküyor bana göre,uygularsam sistem 1 i uygularım.
|
Alıntı:
Boğum aralarının uzun olmasının nedenleri şunlar olabilir: 1-Aşırı azot 2-Aşırı su yani bu da sıvı solüsyon içindeki bileşenlerin eksikliği anlamına da gelir 3-Yetersiz ıışklandırma veya dik gelmeyen ışık |
Sevgili Selahattin Yilmaz,
Verdiğiniz bilgi için teşekkürler.Bu olasılıkların hepsi de geçerli ola bilir.Zaten ışığın yetersiz olduğunu düşünüyorum,azot fazlalığı veya EC düşüklüğünü (düşük konsantrasyon) kontrol etmek için yeni eryik hazırlayıp gözliyeceğim.Fakat şu anda daha güzel bir fikrim var, 2 ad bakla fidesi vardı ya, birini toprağa dikeceğim ve birsüre sonra ikisini mukayese edeceğiz nedersiniz, daha doğru bilgi vermezmi?. Ayrıca duyuruda iyi olmuş. |
Kudret bey çok değerli bilgiler bunlar... Emeğinize,elinize sağlık...
|
Ellerinize sağlık,teşekkürü borç bilirim:))
Su kültürü sistemleri hakkında türkçe kaynak zaten çok kıt bu şemalalar bu eksikliği en iyi şekilde gidermiş. Gelelim sorularıma; 1)2. sistemde suya sürekli hava pomplıyormuyuz yoksa timer ile birlikte mi kullanıyoruz? 2)Siz kendi yetiştirdiğiniz domateslerinizde nasıl bir solüsyon kullandınız? Ve son olarakta hydro sistemde dometes yetiştirmek için alıpta (misal 4 litreye 1 kapak şeklinde)kullanabileceğimiz besin eriyikleri hazır şekilde satılıyormu? |
kudret bey hakikaten sizi tebrik ederim. çok ilgilisiniz ve bilgilerinizi paylaşmaktan çekinmiyorsunuz. bende bir ziraat müh. adayıyım ve henüz kendimi çok toy görüyorum maalesef.. bizde geçtiğimiz dönemde durgun su kültürü adıyla bir ödev hazırlamıştık. bizimki baya amatör oldu tabi ...
http://img352.imageshack.us/img352/1263/aaaauz8.png |
|
|
Sevgili Banu kardeşim, ellerinize sağlık,yüreğinize sağlık.
İnsanın düşündüklerini açıkça söyleyebilmesi, veya yazabilmesi, yürek ve medeni cesaret işidir. Bilgi paylaşıldıkça büyür demiştik, İnsanlar bilgilerini ortaya koymadıkları sürece hep doğruluğuna inanırlar, oysa öyleyanlışlarımız vardırki doğru bildiğimiz.Bunları düzeltmek ancak bilgilerimizi paylaşmakla olur. Yaptığınız deney hiçte yatsınacak bir iş değildir,ancak bu işi ruhunu bilerek yaptıysanız diyeceğim ama siz zaten bu işin ruhunu öğrenmeye aday olmuşsumuz,bu işin tahsilini yapıyorsunuz,sizden öğreneceğimiz çok şeyler olduğunu biliyorum ve bilgilerinizi bizlerle paylaşmanızı diliyorum. |
düşünceleriniz için teşekkür ederim kudret bey bahçe bitkileri hususunda bilgim dahilinde yardım etmeye çalışırım ****** ama eminim sizin tecrübeleriniz yanında hiç kalır. umarım diğer meslektaş adaylarımda sizin gibi ilgili kişiler olurda ziraat hakettiği yeri bulur...
|
Merhaba
5 Eklenti(ler)
sevgili arkadaşlar;Konumuz balkonda topraksız tarım, ama bu'da serada yapmaya çalıştığımız topraksız tarım.
Eklenti 29329 Eklenti 29330 Eklenti 29331 Eklenti 29332 Eklenti 29333 |
topraksız tarım katı ortam kültürü
3 Eklenti(ler)
Sayın kudret bey;Galeriye resim yüklemeyi öğrendim,en kısa zamanda hidroponik denememi ekleyeceğim.Şu an serada yetiştirdiğimiz ürünlerin resmini yükledim.Nasıl görünüyor sizce?
|
Kızarmış olanlar çok lezzetli görünüyor...
|
Nekadar güzel değilmi arkadaşlar Sevgili arkadaşımız Envorun serada yetiştirdiği çilekler ve domatesler.Ellerinize sağlık gerçekten çok güzeller.Ama bir ata sözümüz var biliyorsunuz
(Ben güzele güzel demem. güzel benim olmayınca).E...hani bilgi, hani formül. Keşke bir iki formül versenizde arkadaşlarımızda yararlansa hep beraber bu işin profösyonelce nasıl yapıldığını öğrensek.Birde Envor kardeş seranın adresini versenizde nasibolur yolumuz düşerse yakından görsek aman negüzel olur. Enver kardeşim konumuzun önemini,topraksız tarımın geleceği,bu konudaki eleman açığını,verim,seranızın alanı,dikili kök sayısı,toplam hasat,su ihtiyacı,gübre ihtiyacı ,gibi konularda bizleri aydınlatırsanız,izleyenlerin amatörlükten biraz daha öte bilgilerimiz olur, konuya bayağı katkıda bulunmuş olursunuz.Gerçekten çok güzel,kutlarım selamlar. |
topraksız tarım
Alıntı:
Sayın Kudret bey;Formül verirmisiniz demişsiniz ama inanın bana bu işin sabit bir formülü yok,iklim,sıcaklık,nem kriterleri çok değiştiriyor.Kendi izlenimlerime göre diyebilirimki,%50 iklimlendirme,%30 kültürel işlem,%20 sulama programı. Sizin sorularınızı kısaca kendimce cevaplıyayım,Topraksıztarım bence Türkiyenin geleceğidir,artık çiftçilerimizin bilinçlenmesi lazım,daha az gübre,daha az ilaç kullanımı,daha çok verim almak topraksız tarımın özelliği,artık topraksız tarım yapmak isteyenlerede müthiş cazip kredilerde veriliyor. Topraksız tarımda yetişmiş personel bulma sıkıntısıda yaşanıyor,Türkiyede bu işin danışmanlığını yapan kişi sayısı bir elin parmakları kadar(tabi kendini danışman diye tanıtan ama hiç birşeyden anlamayanları saymıyorum)Birde yeni mezun mühendis arkadaşlarada tavsiyem bu sektöre yönelsinler,ziraat mühendisliğini tekrar eski pırıltılı günlerine topraksız tarım götürecek,ben buna inanıyorum. Verim olarak şunu söyleyebiliriz topraklı tarımın iki katı kadar ürün alınabiliniyor,topraktaki kök hastalıklarını dezenfekte için kullanılan kiyasallarıda kullanmadığımız için hem daha ekonomik hem daha sağlıklı olduğuna inanıyorum. Tarım yaptığımız alan 214 dönüm arazi içinde 55dönüm domates,10dönüm franbuaz,40dönümde yeni inşaat halinde seramız mevcut,diğer alanlarımızın sera yapmaya elverişli olmadığından dolayı hicaz narı,nektarin ve erik çeşitlerini yetiştirmeye çalışıyoruz,ayrıca tüm seralarımızda arı ile dölleme yapıyoruz vede eurepgap,İTU sertifikalarımız var. Sanırım sorularınıza birazda olsa cevap vermişimdir,başka sorularınız olursa bilgim dahilinde cevaplamaya çalışırım,hepinize iyi çalışmalar diliyorum bitkiniz yeşil olsun...Saygılarımla...envor... |
Alıntı:
Ziraat Bankası dışında, cazip kredi kaynakları hakkında kısa bilgi geçebilir misiniz? Vaktinizi çok da almamak açısından, kaynak belirtseniz bile ilgililer araştırma imkanı bulabilir ilgili kaynakları... |
cevap
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sn; Envor
domates resimlerinize iştahla baktım çok güzel. merak ettiğim siz sulamayı yapıyorsunuz ama besin maddesi geri dönüşümü olmuyor gibi geldi |
Merhaba Atomkarınca;Saksılarımızın altında drenaj kanallarımız var,fotorafta görülmüyor.
|
Topraksız tarıma Ziraat Bankası dışında Halk Bankası da kredi veriyormuş.
|
4 Eklenti(ler)
Serada Topraksız ,perlit ve organik gübre ile Çilek üretimi
|
Çok güzeller. Sulamayı tepeden mi yapıyorlar Mahmut Bey? (2.Fotoğraftan öyle gibi gördüm)
|
bu siteyle tanışalı 2 gün oldu ve neler kaybettiğimi yeni öğrendim bilgilerini paylaşan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum
|
mahmut bey,
sisteminiz çok güzel ama şunu sormak istiyorum, dikey dikimlerde yatay dikimlere göre aldığınız verimde düşme oluyor mu? daha doğrusu fide sayısı azalıyor mu? |
Ya arkadaşlar ne yapıyorsunuz siz yaw. Şu domateslere, böğürtlenlere bak. Offf.
|
benim bir sorum olacak arkadaşlar: topraksız tarımda torf yerine bizim buralarda daha kolay bulabileceğimiz kestane toprağı var (kestane dikenlerinin çürümesiyle oluşmuş toprak) bunu kullansam olurmu?
|
Kestane toprağının Ph ı nedir?
Topraksız tarımda ph konusu önemli bu nedenle ph ı etkilemeyen talaş-perlit-pomza gibi maddeler kullanılır. |
değişik sitelerden yaptığım araştırmalara göre PH si konusunda kesin bilgi veren bir yer bulamadım ancak 1 sitede PH derecesi 07 civarında olduğundan bahsediyor.
|
Arkadaşlar mesaj yazayım derken Türkçe'nin kullanımına biraz dikkat edelim. "yaw" baş harfi küçük isimler **** ilk kelimelerin baş harfi büyük yazımı gibi hatalara dikkat edelim. Son zamanlarda mesaj yazan arkadaşlarda bu hassasiyetlerin kaybolduğunu gözlemliyorum. Tabi uyan arkadaşları tenzih ederim.
|
Ph ı etkilemiyorsa kestane toprağı da topraksız tarım için uygundur.
|
Deneme ile kaybedecek birşeyim yok. Deneyip sonuçlarını buraya yazarım.
|
1 Eklenti(ler)
Evimin terasında buradan aldığım bilgiler dahilinde hafta sonu birşeyler yapmaya çalışacağım. yapacağım işlemi anlattıktan sonra aşağıya kabaca çizdiğim resmi koyacağım.
Öncelikle tahta ile 75 - 80 cm genişliğinde bir alanı yerden 10 cm kadar yükseğe kuracağım. içerisine naylon yayarak toprağın dökülmemesini sağladıktan sonra kestane toprağı, hayvan gübresi ve normal tarla toprağını karıştırarak 15-20 cm kalınlığında bir toprak tabakası oluşturup dikime hazır hale getireceğim. buraya da domates, biber, patlıcan, maydanoz ve roka ekmeyi düşünüyorum. |
Sn. Mahmut LEVENTOĞLU;
Topraksız derken: Sadece perlit ve hayvan gübresi içerisinde mi çilekleri yetiştiriyorsunuz? bu karışımın bir oranı var mı? Sn. Envor'un da değindiği gibi alt kısımlarla üst kısımlar arasında meyve büyüklük farkı yaşanmıyor mu? |
Sn. Hüsnü 35;
Terasınızda böyle bir uygulama yaparken lütfen sereceğiniz naylon ile zemin arasını strafor ile izole edin. Yoksa sıcaklığın arttığı aylarda teras ısınınca kökleri yakıyor ve sebzeleriniz pek verimli olamıyor. |
Sayın arkadaşlarım ,32 nolu forumu incelerseniz sistem 4 te 2 adet resim cizmişim. birincisi sistemin başlangıç hali yani saksı boş. İkincisi ise çalışır hali. Fazla izaha girmemişiz ama anladım ki eksik kalmış, anlatalım.
Pompa çalıştığında saksı alttan yukarıya doğru dolmaya başlıyor ve zaman öyle ayarlanmış ki saksı doluyor ve eriyik üsteki delikten depoya boşalıyor . Ponpa durunca saksıdaki eriyik yavaş yavaş pompa üzerinden depoya dönüyor. Mesela 15 dakika sonra tekrar doluyor işte en büyük espri kullanılmış eriyik ile taze eriyik tamamen yer değiştiriyor ve tekrar ayni işlem tamamlanıyor. saksının altına resimde görüldüğü gibi pompayı bağlamak zor gelebilir. yapacağınız en pratik montaj saksınızın altına küçük bir delik deliniz mesela 3 mm çapında . Pompanızdan gelen hortumu saksınızın üst kısmına yakın bir yere mesela 3 cm altına deldiğiniz bir delikten geciriniz bu delik hortumu biraz tutacak gibi olsun hortum biraz sıkı geçsin. Bu deliğin tam karşısına hortum deliği gibi 3-4 adet delik delin. Saksıya agregatınızı koymadan deneyin. Zaman Saatinizi su tutmayan agregatlar için 15 dakikaya , su tutan agregatlar için ( perlit-kum+ torf, kokopit gibi su tutucu agregatlar için 30-45-60-90 dakikaya (duruma göre) ayarlayın. calışma süresi her halukarda 15 dakika yeterlidir. Pompa calışmaya başlayınca saksıdaki su yükselmeye başlıyacak ve suyun bir kısmı alttaki delikten boşalacak. saksı dolacak, dolacak, dolacak ve üsteki deliklerden taşacak ama su seviyesi ondan yukarı çıkamıyacak çıkıyorsa 1-2 delik daha deleceğiz. pompa çalışacak üsteki deliklerden ve alttaki delikten boşalan su depoya gidecek. Pompa durunca su seviyesi düşmeye başlıyacak,önce üsteki deliklerden akan su kesilecek ve 3-4 dakika sonra alttaki küçük delikten akan su kesilecek. Eğer bunu gerçekleştirebildiysek agregatımızı koymadan alttaki deliğin üzerine bir fitre (sinekliktelinde birparça, veva çay süzgeçindenbir filtre veya bir sünger mesele agregat parçaları deliği tıkamasın direnajı engellemesin ) koyacağız. Sonra agregatı doldurup bir daha deniyeceğiz eminsek, sistem düşündüğümüz gibi çalışıyorsa fidemizi dikeceğiz. Artık sistemin çalışmasından , bitkimizin beslenme açısından bir problemi olmadığından eminsek o zaman eriyiğin EC sinin düşük olduğunu ,demirinim eksik fosforunun yüksek olduğunu PH ının uygun olmadığını tartışacağız. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Ayrıca toprağınızın Ph değerini internetten öğrenemezsiniz. Bunun için ölçüm yapmanız gerekir. |
Kestane toprağı diye tabir edilen ortam toprak değil,çürümüş kestana kabuğu,bence oda topraksız tarım için ideal olabilir...
|
İstanbul'da kestane toprağı diye, kestane ağacının altından süpürdükleri toprağı söylerler. İçerisinde yere dökülmüş ve çürümüş kestaneler olur, çok besleyicidir. Saksılı süs bitkisi yetiştiriciliğinde pek makbuldur.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:37. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025