![]() |
Kimyasal maddelerin siparişinden önce Kudret Beyin şema ve resimlerini verdiği 4 sistemden birini seçmek gerekiyor.
Bu aşamada besin eriyiklerinden daha çok hangi sistemin daha efektif ve kullanışlı olduğu konusunda son noktanın konulmasında fayda var derim. |
Teşekkürler Denizakvaryumu, yapıcı, ve destekleyici mesajlarınıza.
Tabiiki işe başlamak için önce hangi sistemi kuracağımıza karar vermeliyiz.ve sistemi kurmaya başlamakta,en azından projelendirmekte fayda var. Bu işleri fide dikim zamanına bırakırsak sıkışırız. İKİ AYAĞIMIZ BİR PABUCA GİRMESİN. |
Alıntı:
Sonuçta biz bu meyvelerden yemeyi de hedefliyoruz. Teknik kalitede bir kimyasal kullanır isek zaten şebeke suyundaki tuzların onranı önemsenmiyecek bir duruma gelir. bu tuzlarla hazırlanmaya çalışılan bu gübre matrixi zaten kayacaktır. Nitrat oranı demir oranı gibi değerler hiç de hesaplayıp içine koyduğumuz, hatta istediğimiz oranlarda olmıyacaktır. Belki ben fazla hassas düşünüyorum. Ancak yine de teknik kalitede aldığım bir tuzu rekristalizasyonla saflaştırmadan kullanamazdım... Teknik kalite başka bir şey gıda safiyetinde kimyasal çok başka bir şey. bunlar derece derece analiz safiyetine kadar varabilir. Bir ek daha: örneğin osmocote marka teknik üretilen bir gübre (ki kontrollü salınımlı bir ürün) meyve ağaçlarında kullanımı önerilmemektedir. Aynen de bu yukarda sorgulamaya çalıştığım sebeplerden. Saygılar |
Arkadaşlar, bazı şeyleri abarttığınızı samimi olarak söylemek istiyorum.Lütfen dikkat ediniz
biz içine çeşitli kimyasal malzemeleri karıştırıp bir içecek imal etmek peşinde değiliz,karıştırdığımız gübreleri içmiyeceğiz,bunlarla bitki besliyeceğiz, veçok temiz ürünler elde edceğiz,en azından şimdiye kadar hayvan pislikleriyle beslenmiş bitkilerin verdiği ürünlerden daha temizini. |
Kudret Bey,
Çeşitli kimyasalları karıştırınca ortaya çıkan sıvının, hayvan pisliğinden temiz olduğunu söylemek de sorunu hafife almak olmuyor mu? |
Arkadaşlar karıştıracağınız kimyasalları oranları ayarlayabilirseniz sorun yok eksik kalırsa da fazla sorun yok.
Eğer fazla kaçırır dozu ayarlayamazsanız toksik etki yapar besin azot zehirlenmesi yapar. Ağır metallerin dozu kaçarsa hem bitki sağlığı bozulur hem insan sağlığına zararı dokunur. iyice araştırıp öğle yola çıkmak lazım Sayın Selahattin YILMAZ yazısını bir çoğunuz okumuştur belki ama tekrar gözden geçirmenizde yarar var sanırım http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6969 |
Topraksız tarımda besin eriyiği olarak kullanılan bütün kimyasal malzemerin tamamı gübre olarak isimlendirilir, hepsi gübre fabrikalarımızda üretilen,gerek çifçimizin kullandığı,gerek ihraç edilen ürünlerdir.Şİmdi kalkıpta bir gübre fabrikasına, biz sizin x gübrenizi kullanmak istiyoruz içinde sağlığa zararlı ağır metaller varmı acaba diye bir soru yöneltsek ne derler acaba merak ediyorum.Ayrıca ben olayı hafife almıyorum,olay hafifletilmeye çalışılıyor gibi,topraksız tarım ne benim buluşum,nede içinde benim buluşum olan bir malzeme var.
Ama topraksız tarımın avantajları içinde topraktan ve hayvan gübrelerinden geçen hastalık ve zararlılardan bahsediliyor. Ayrıca bu konu çok yeni bir konu değil ki,bütün dünya yapıyor. Arkadaşlar ,hiç bir malzeme yoktur ki % 100 saf olsun.Önemli olan kabul edilen standartlara uygunlugudur.Bahçenizde gübre olarak kullandığımız bütün kimyasal malzemeler topraksız tarım içinde geçerlidir,içiniz rahat olsun. Sayın praecox, osmocote marka bir gübreden bahsediyorsunuz,rica etsem bu konu hakkında daha detaylı bilgi verirmisiniz.Teşekkürler. |
Alıntı:
|
Sayın eyüp1,
Teknik kalite kimyasalar hakkında kendi bilginiz olabilir ancak bunu benim yazımı alıntılamadan yazın. Zira bu konuda tartışacak değilim ancak benim ne yazdığım ortada olabilir diyorum... Bunu yazarkende belli bir dayanağım bilgim deneyimlerim birikimlerim olarak yazıyorum. Boşa yazı değil bu. o yazıyı bence bir daha okuyun orda gıda safiyetinden bahsediliyor analiz safiyetinden bahsediliyor. (Konumuz dışı ama farmasotik safiyet de var bu işin içinde...) Siz teknik bir kimyasalın kullanım alanını bilmeden insan sağlığına zararsızdır diyemezsiniz. değişik kromatlarda nikelajda kullanılan tuzlar da ciyanürler de teknik kalitedir... demir tuzlarının teknik kalitede olanlarını cıva crom v.d. gibi ağır metal tuz kontaminasyonu hakkında neler biliyoruz... ben analiz raporunu görmeden teyidini almadan hiç bir şey diyemiyorum... konuya eğitimim gereği vakıf biri olmama rağmen... Saygılar |
Alıntı:
Alıntı:
Sütten ağzı yanan biri gibi tavrım da bundandır. Kimseye, şahsına özel değildir. Anlayışınız için teşekkürler. Saygılar |
Sayın Praecox
Benim yukarıdaki mesajımda belirtmek istediğim, topraksız tarımda kullanılacak kimyasallar konusunda üyelerimizi fiatlar konusunda sadece bilgilendirmekti. Hiçbir tarım işletmesi (topraksız tarım yapan) % 100 saflıkta bir MgSO4-KNO3-MAP-DAP vs.yi kullanamaz. Konuyu tartışmaya dökmek istemiyorum. Bugün gıda sanayinde en çok kullanılan tuz ve yemek sodası, her ikisi de % 100 saflıkta değildir ve her ikisinde de yabancı maddeler belli oranda vardır. Saygılar |
Konu başlığını değiştirdim :)
Ortaklaşa malzemeleri alımı üzerine yazışmalar Bir karara varınca Ortaklaşa malzeme alımı diye yeni bir başlık açarız. :) Belki de Topraksız tarım için hazır eriyiklerin kullanımları ve fiyatları hakkında bilgiler bölümünde biraz daha yazışmak gerekir. |
Kafaların netleşmesi için, insanlar bilgileri doğrultusunda konuya katkıda bulunur. Sorular sorulur, cevaplar verilir.
Bunu neden başaramıyoruz? Yazışmalara verilen bu ara için, aklıma başka neden gelmiyor... |
Hepinizin affına sığınarak diyorum ki, toprakla uğraşıp stres atacağınıza, topraksız tarım, kimyasal peşine düşerseniz böyle gerilirsiniz işte :) Aman şaka ha :))
|
Topraksız tarım hakkında gerek bu sitede, gerekse verilen linklerdeki bilgileri okudum. Balkonumda domates ve çilek denemek istiyorum. Malzeme toplu alımı hayat geçerse mutlaka katılmak isterim.
|
Torf-kum karışımı, karar verilmiştir:)
|
Cocopeat ve hindistancevizi torfu aynı şeyler mi? Değilse, hindistancevizi torfu da aynı işlevi görür mü?
|
|
|
Yukardaki linklerde iki değişik ürün olabilir buna dikkat edin.
Biri cocos chips veya flips diğeri cocos peat benim verdiğim linkteki un ufak edilmiş kum misali diğer ürün ise daha çok orkidelrde veya malçlama amaçlı kullanılan flipsler. Burda topraksız tarımda hangisi kullanmak istersiniz bilemem ancak her iki ürünü de bolca su ile yıkamakta fayda var zira aşırı bir tuzlanma söz konusu. |
|
Kudret bey topraksız tarım için kullandığımız besini organik sıvı besin olarak verebilir miyiz?
|
Feriha Hanım,Oganik tarım Ekim nöbetine dikkat ederek topraktaki besin kompleksini zenginleştirmek, uygun baklagil bitkileri yetiştirerek mikroorganizmaları artırmak, kompost hazırlıyarak bitki artıklarını gübre olarak kullanmak toprağı ahır gübreleriyle gübrelemek,toprak yapısını en az seviyede bozan ve toprak yapısının korunmasında faydalı olan,hastalık va zararlı etkinliğini kıran üretim sistemleri tercih ederek yapılan tarım sistemidir.
Ancak naçar kalındığında ve element eksikleri yukarıda anlatılan disiplinle bile giderilemiyorsa, Azot eksikliğinde, kan unu,pamuk çekirdeği unu,mısır nişastası unu,tüy unu, deri unu, Fosfor eksikliği için; kemik unu,kaya fosfatı,yarasa ğübresi. Potasyum eksikliği için; deniz yosunu. odun külü.potasyum sülfat. Kalsiyum için kireç taşı. Kükürt için elementel kükürt kullanılabilir, diyor kaynaklar. İz elementlerin hemen hemen tamamı toptaksız tarımda kullanılan malzemeler.Durum böyle olunca topraktaki yararlı bakterilerin fonksiyonu ön plana çıkıyor. VERİLEN BU BESİNLER BAKTERİLER TARAFINDAN işlenerek bitkinin kullana bileceği formlara dönüşyürülüyor.Oysa bizim yaptığımız topraksız tarımda bakteri olmadığı için bütün besin elementleri teknik olarak işlenmiş ve bitkinin kullana bileceği formlara teknik olarak dönüştürülmüştür. Topraksız tarımda kullanacağımız agregatlar toprağım görevini yapamazlar zira toprak baktarilerinden yoksundurlar, en azından bazılarından yoksundurlar.Su kültürlerimde hiç bakteri yoktur.dolayısıyla bu agregatlara koyacağımız kan,kemik ,deri,yosun gibi organik materyelerden bitki faydalanamaz, faydalana bilmesi için onları bizim teknik olarak işlememiz lazım. İşte topraksız tarımda kullanılan elementler organik elementlerin sun'i olarak işlenmiş halleridir, bunlara sun'i gübreler diyoruz.Onun içindir ki bitkinin istediği miktarlarda suna bildiğimizden verim yüksek oluyor.Organik belli disiplinler ve denetim sertifikalarına tabidir. Bu organik tir lafının tek güvencesi ve garantisi organik tarım sertifikasının olmasına bağlıdı. Taktir edersiniz ki ben bu konunun uzmanı değilim. Bildiklerimi ve düşündüklerimi söyledim. Uzman arkadaşlarımızda bu konudaki fikirlerini beyan ederlerse hep birlikte faydalanırız. |
Sevgili arkadaşlar,biz konu daha açık seçik olsun,daha iyi anlaşılsın,ilgi dahada artsın derken bir hata yaptık zannediyorum.Sistem dedik, motor dedik,sera dedik,boru dedik,durgun su kültürü, akan su kültürü dedik milletin aklını karıştırdık.
Birçok kişi zanediyorum ki bu iş bizi aşar, zahmetli, uğraşı isteyen bir iş diye vaz geçti veya en azından ilgisi azaldı. Oysa biz bu işe başlarken balkonumuzda, terasımızda amatörce sebze yetiştirecegiz ağız tadıyla kendi yetiştirdiğimiz sebzeleri tadacağız diyerek başlamıştık. Şimdiye kadar anlattıklarımızla amatörlükten biraz uzaklaştık işi yokuşa sürdük gibi geliyor. Amacımız balkonumuzda terasımızda sebze yetiştirmek. Herkes ayni yolu izlerse hataları görmek kolaylaşır bilgileri paylaşmak kolaylaşır.Olay basit kimsenin kafası karışmasın. Yukarıdaki mesajlarda torf+ kum karışımına karar vermiştik.artık buralara tekrar dönmeyelim.Zaten bu sene herkes için bir deneme yılı olacak ve seneye hatta sonbahara çok güzel bilgilerle deneyimlerle gireceğiz, o zaman herkes ne yapacağına çok daha kolay karar verecek. Yapılacak iş;önce en yakın marketten bir torba torf alacağız, bu çiçekçilerde de satılıyor. Sonra en yakın nalburdan bir torba da kum alıyoruz ikisini bir güzel karıştırıyoruz. Bir kök bitki için yaklaşık 10 litrelik bir saksıya dolduruyoruz. Ancak dikkat edeceğimiz şey saksının dibinin delik olmasi. Tıkanmaması için de deliğin üzerine bir plastik bulaşık teli koyunuz,(Eskiden alüminyumdan dı şimdi plastikleri var) Veya sineklik teli parçası.Hepsi bu, doldurun torfu saksıya Bolca sulayın bakın bakalım döktüğünüz su çabucak akıp gidiyor mu. Akıp gidiyorsa mesele yok. Şimdi saksınızı balkonunuzun neresine koyacaksanız oraya taşıyın. Olay bitti hepsi bu kadar. Şu anda balkonunuzda bulunan saksılarınızdan hiç bir farkı yok. Tek fark saksılarda toprak değil, torf + kum var. Fide zamanı gelince fidenizi dikeceksiniz her gün birkaç kere besin eriyiği ile sulayacaksınız. Ne kadar çok sularsanız o kadar iyi olur.Peki saksının altından akan su ne olacak? "yazık değil mi gübreli su ziyan oluyor" Diyorsanız saksınızın altına bir kap koyup akan suyu toplıyacaksınız tekrar vereceksiniz, Böyle olunca hem besin eriyiğini ziyan etmiyeceksiniz, hem de balkonunuz ıslanmayacak. Haftada bir de sadece su, musluk suyuyla bolca sulayıp torfta tuz birikmesine mani olacaksınız. İşte arkadaşlar yapacağımız iş bu.Bu benim için çok basit diyorsanız bir adım sonrası otamatik sulamadır. İşte yavaş yavaş profesyonelliğe doğru gidiyoruz. Bir süre sonra olaylar o kadar basitlaşecek ki. |
Kudret bey iyi ki yazdınız bu yazıyı. Gerçekten günlerdir yazılanları izliyordum, kafam oldukça da karışmıştı. Neredeyse vazgeçmek üzereydim. Benim gibi tereddütleri olanlar için oldukça aydınlatıcı bir sonuç yazısı olmuş.
Şimdi çok daha gönül rahatlığı iler başlayacağım denemelere. Bu göndereceğiniz eriyikler ne kadarlık bitkiler için olacak? Bir saksı için mi? |
Sayın denizakvaryu mu, yarın ki mesajda önemli bilgiler vereceğim, Bu sorunuzun cevabını ondan sonra cevaplıyalım, bazı şeylerin bilinmesi gerekiyor.
|
Bu kadar kolay olacağını bilmiyordum. Hemen yarın torf ve kum temin etmeye çalışıcam. Fide olarak çok sevdiğim değişik bir çileğim var. Ondan kök ayırıp bu sistemle yetiştirip aynı çileği toprakta ve topraksız tarımda deneyip karşılaştırabilir miyim?
|
Alıntı:
http://www.tartes.com.tr/destek/AKILLI%20SAKSI.pdf İnşallah bu denemenin sonunda seneye besin eriyiklerini kendimiz hazırlayıp,linkteki gibi bir sisteme geçeriz. |
Arkadaşlar,ismini duyduğumuz, duymadığımız,bildiğimiz, bilmediğimiz o kadar çok sebze türü varki.Tarım bilimi bunları bir sıraya sokmuş. Katagorilere,sınıflara ayırmış.
Fazla detaya girmeden Anlatalım. 1-Yetiştirme mevsimine göreAyrıca Meyveleri yenilen sebzelerAyrıca, Bilimsel akrabalıklarına göre; Baklagiller ( Fasülye-Bezelye-Bakla )Bu guruplar mevsimine göre bir arada yetişebilen sebzeler. Böyle olunca topraktan aldıkları gübre açısındanda,veya istedikleri gübre açısından da biribirlerine yakın sebzeler. Ancak hepsi için ayrı ayrı gübre ihtiyaçları denenmiş,hesabedilmiş, listelenmiş. Amatörce çalışmanın bazı kabulleri olmalı,yani ya hepsi için ortak bir sistem uygulayacak yetiştirebildiğimizle yetineceğiz, ki bu şimdiye kadar yetiştirebildiğinizden mutlaka farklı olacak, ya da bir -iki-üç her ne kadarı ile uğraşabileceksek o kadarı ile uğraşacağız. ancak sizlerden ricam,daha doğrusu tavsiyem, Terasında amatörce sebze yetiştirmeye gönül vermiş ve azıcıkta olsa başarmış bir kişi olarak; Diyorumki;fazla çeşide özenmeyin bu sene bir veya iki çeşitle yetinin bitkileri gözlemek için vakit ayırın, zaten sistemi ve olayları kavradıkça zaman neleri yapmanız lazım geldiğini bize söyliyecek. Diyorumki; bu yaz Domates-Biber-Patlıcan ve çileği deniyelim. Sonbaharda havalar biraz serinleyince de marulu deneriz ne dersiniz. Sera şartlarıyla balkon şartları birbirinden farklıdır. Modern seralarda iklimleme yapılarak herzaman her şey yetişebilir belki ama balkon şartlarında mevsimine göre ekim yapmalıyız. |
Kudret bey söylediklerinize aynen katılıyorum.Bende çok çeşit olmasından yana değilim.Terasımda domates, biber, çilek ve patlıcan deneyeceğim. Yalnız bir sorum var eriyik yetmezse yeniden teminedebiliriz değil mi? Yoksa baştan miktarı fazla tutmakta yarar mı var? Bu kadar çeşite biraz az göründü gözüme birden.
|
Sayın köksal,eriyikten yana problem olmaz, zaten fideler büyüme döneminde fazla su harcamazlar. Gidişata göre 3-5 gün veya bir hafta önce haber verirseniz
tekrar yollarım, endişe etmeyin. Ancak domates biber patlıcan için bir terkip eriyik, çilek için bir terkip eriyik kullanılacak, bunun bilinmesinde fayda var. |
Domates-Biber-Patlıcan (patlıcangiller) ve çilekle başlamak ilk sene için müthiş bir olay...Açıkçası ben sadece bu sene domates üzerinde yoğunlaşırız diyordum.
Kudret Bey, 250 lt lik besin eriyiği ile ben, balkon-teras şartlarında her biri 10 litre hacimli saksılarda 3-4 fide patlıcangil bakılabilir diyorum.Sizin düşünceniz nedir? |
Sayın deniz akvaryumu, Ben eminim ki 10 litrelik bir saksıda daha da fazla bitki besleyebilir. Ancak tavsiye etmem, zira bitkiler ne kadar sık olursa o kadar karanlıkta kalırlar o da büyümeye mani olur, iyi olmaz.
Tavsiyem, 25*25 cm derinlik15-20 cm lik saksıya bir kök. çok sık olursa budamakta bile zorluk çekersiniz, ben yaşadım. |
Bulma imkanı olanlar için torf+kum karışımından başka, hangi karışımları önerebilirsiniz?
Bunu da bir kez daha tekrarlamakta fayda var... |
Ben zaten bu kadar çeşidi terasımda her sene ekiyorum. Yetiştirmede sorun yok, ama verime gelince o bir felaket işte. Terasta sürekli aynı toprakların içinde oldukları için artık doğru dürüst verim alınamaz oldu. Bu yüzden topraksız tarımla çok ilgileniyorum. Okadar uğraşıp yetiştiriyorsunuz gübrelemenize rağmen her bir fidandan ancak 3,4 domates, çilek alıyorsunuz, bazen okadar bile olmuyor, olanlar da minnacık. Kudret beyinkileri görünce tamam işte dedim. İnşallah bu sene doğru dürüst sebze yetiştirebileceğim.Kudret bey siz çilek ve domates için oranları yazacaksınız değil mi?
|
Gübrelerin Nasıl hazırlanacağı, ve nasıl kullanılacağına dair bütün bilgiler tabii ki verilecek.
Bunları forumda anlatacağım gibi gübre ambalajlarının içinede kullanma talimatı olarak yazacağım. Sayın Malina arkadaşımızın sorusuna gelince;malzemeyi bulma sıkıntısı olmayan arkadaşlar Torf+ Kum Torf+ Perlit Torf +pomza Cocopead+kum Cocopead+perlit cocopead+pomza kullanılabilir. Bu konuda çok şey var yazılacak.Ama lütfen kafaları karıştırmayalım, zira her karışım kendine göre bir düzenek ister.Konunun inceliklerine vakıf olabilmek için,bu sene ortak hareket edelim. |
Hataların görülebilmesi için ortak hareket en iyisi ...
Ama farklı uygulama yapacak olanların da deneme yapmasında sakınca yok derim. Bu durumda farklı uygulama yapan arkadaşlar hem kendileri bir tecrübe edinecekler hem de bizler bir tecrübe edineceğiz. Kum-torf karışımı ile topraksız tarım yapacak bazı arkadaşlarda şöyle bir ön yargı oluşabilir " şimdi ben topraksız tarım yapmadım ki, yine toprak koydum sonra gübreli su ile suladım" Bu nedenle perlit veya pomza bulanların bunlarla deneme yapmaları böyle bir ön yargıyı kaldırır. Açıkçası benim de hem torf-kum karışımında hem de perlitte farklı denemeler yapmaya niyetim var. |
Bu işe nasılsa torf ve kum kullanıyoruz şeklinde bakmamak gerektiğini düşünüyorum. Önemli olan bitkiyi bilinçli bir besleme sonucunda, sağlıklı ve fazla ürün almak. Bu yıl kimyasal gübre kullanmamak için sonuna kadar direndim. Sadece koyun gübresi ve şerbeti ile balkonda aldığım sonuç tek kelimeyle komikti. Kocaman yer kaplayan saksılarda, tenekelerde yetiştirdiğim sebzeler, evet sağlıklı ama minyatür ve çok az sayıda olabildiler. Değdi mi diye düşünülecek olursa, evet bana çok hoş zaman geçirttiler, o kadar.
Bu yıl özellikle domatesde; küçük bir saksıda topraksız tarımı, büyük bir saksıda doğal tarımı deneyeceğim. Gerçi yukarıya torf+kum yazdım ama bu bulunması kolay malzemeler olduğu için. Aslında benim de gönlüm cocopeat+perlitten yana. Bu yıl kolaydan başlayıp gelecek yıla kendi seçeneklerimi bilinçli bir şekilde uygulamak bana daha akılcı geldi. |
Kudret Beyin,
8 - 10 - 11 -23 -34 nolu mesajları yapacağımız denemenin temellerini oluşturuyor. Bu sene hazır karıştırılmış besinlerle bir deneme yapıp verimli bir yıl geçireceksek de (bundan hiç şüphem yok ) bu denemeyi yaparken, 8 - 10 -11 - 23 - 34 nolu mesajların patlıcangilleri temel alarak formüle edilmesinde fayda var derim. Yani bir yandan bu yıl Kudret Beyin hazırlamış olduğu besinle deneme yaparken bir yandan da 8 - 10 -11 - 23 - 34 mesajlarınına uygun olarak sanki önümüzde hazır karışım yokmuş da ; -100 er gramlık toz besinler + 150 cc lik mikro besinler (toplam 13 adet besin)ve PH ayarlayıcı sıvılar -varmış gibi düşünelim derim. Başlangıçta sınıfı ikiye ayırmışdık... Hazırcılar ve kendi besinini hazırlamak isteyenler :) Ben de hazırcılar sınıfındaydım :) ama işin içine girdikçe anladım ki Kudret Beyin de başlangıçta yazdığı gibi bu besin hazırlama işi, işin gerçekten en zevkli ve olmazsa olmaz yanı :) Bir de olayı şöyle düşündüm; Bauhausdan aldığım Vilmorinin genel kullanım için 15-15-15 (+10 SO3) katı bitki besinine baktığımda (üstünde marul-domates-çilek-kabak-turp-fasulye-marul-elma-armut resimleri var) 4 tane besin maddesi var. Oysa bizim hazırlayacağımız besinde, 13 farklı besin maddesi olacak...Yani piyasada bulamayacağımız bir gübreyle deneme yapacağız, seneye de bu gübreyi biz hazırlayacağız :) (kesinlikle büyük haz duyulacak bir olay) Yani lafın özü; Kudret Bey bu sene bir yandan sizin gönderecek olacağınız hazır besinle deneme yapalım, bir yandan da katılmak isteyenlerle yani sınıfın çalışkanlarıyla :) 8 - 10 -11 - 23 - 34 nolu mesajlarınıza uygun olarak patlıcangiller formülüne uygun ve sanal olarak besin hazırlayalım derim. Tabi hoca siz olacağınızdan son karar sizin. |
Sayın Denizakvaryumu;
Taaaa baştan beri,arkadaşlar işin ruhunu bilerek yapmak lazım,amatörce yapsak bile profösyonelce düşünmek lazım,bu işe gönül verirsek hepimiz birer topraksız tarım uzmanı olabiliriz diyen ben değilmiydim?.Bu işin kimyasal temellerini anlatan ben değilmiydim? Bu soruların hepsinin yanıtı EVET. Amatörce çalışmayı tercih eden sizler oldunuz. bu davranışınız belkide iyi oldu. Teoriler, formüller, hesaplamalar ortada hiçbirşey yokken tabiiki ağır olacaktı zaten milletin ilgiside azalmıştı.Fakat ne güzel ki yeni bir heyacan, bir hareket görüyorum. Hele hele domatesleri biberleri toplayınca son bahara nasıl canlı gireceğimizi hisseder gibiyim.İşte o zaman bu işi temelden öğrenmek istiyenlerin sayısının hızla artacağına inanıyorum, ve o zoman dediğiniz çalışkanlar sınıfını kurarız. benden yana hiç bir problem yok.Ayrıca beni bu sınıfa öğretmen olarak atadığınız için de teşekkürler. Bilgi paylaştıkça büyür. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:03. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025