![]() |
Sayın yalandünya59,
1300 Tl verdiğiniz çapa motorundan bahseder misiniz? 5 dönüm bir alan için almayı düşünüyorum; bu konuda tavsiyeniz nedir? |
Sayın yalandünya59 uzun zamandır interneti kullanamıyordum ve yazı yazamadım. Bilgileriniz için çok teşekkür ederim. Kaç gündür de babam ile birlikte anlaştık ve sera kurmaya karar verdik. Aynı zamanda kendim ile birlikte bir kişiyi daha sera kurmaya ikna ettim. Bahsettiğiniz gibi sera kuran kişilerin telefon numaralarını sizden alabilirmiyim. Çünkü telefon ile birkaç konu daha konuşmam gerekiyor.Örneğin seraya yapılacak olan ilave aksesuarlar vb.
|
Sayın farukmagat,
Çapa motoru longin marka. tarımsal malzemeler satan heryerde bulabilirsiniz, arazimiz büyük olmadığı için taral ve diğer çok kaliteli makinelere gerek duymadık. Ama çok kullanışlı ve iş gören bir makinadır.. |
Sayın beckham711,
Kıvırcık marul hakkındaki fikrim şudur, ne zaman olursa olsun tavsiye ederim. Girdi maliyetleri çok düşük, riski çok az, getirisi yüksek. Şimdi senin aklına şu gelebilir, bahar ve yaz aylarında kıvırcık ucuzlar diyeceksin. Evet doğru ucuzlar ancak orada çok önemli bir husu var, sonbahar ve kış aylarında kıvırcık 2-2,5 ayda yetişirken, hava ısındıkça 45 gün hatta 30 günlere kadar bu süre düşecektir, buda daha hızlı sirkülasyon demek, bilmem anlatabildimmi. Fizibiliteye gelince; 1 seraya 3000 kıvırcık için ben fideden ekiyorum, 250 tl fide parası tutacaktır. Gerisi ise dekara (1 sera 312 m2 olduğu için sen bu verdiğim değerleri 3'e böl) 15 kg N 12 kg P2O5 20 kg K2O Toplasan ne tutar bilmem ki 20-30 tl'yi geçmez herhalde. Başkada birşey yok sevgili dostum hepsi bu kadar... Saygılar... |
Sevgili Eksisonsuz,
Hemşehrim sana özelden seracının telini atabilirim, Ancak sana tavsiyem Edirne'de kuytu yerlere seraları kurun, hem Edirne daha soğuk vede rüzgarlı olacaktır. Güzel bir işe giriyorsun ama meşakatli ancak bir okadarda zevkli bir iş. Ben çalışırım diyorsan kesinlikle aç kalmayacağını garanti eder,altınada imzamı atarım.. Kal sağlıcakla.... |
Sayın yalandünya59 bu işe girmeyi kesin kafamda oluşturdum yer olarak ta kuytu bir yer temin ettim.Ayrıca belki duymuşsunuzdur trakya da yapılan çakmak barajını. İşte bende o köydeyim. Barajın etkisiyle iklim şimdiden değişti bile. Çakmak köyünde mikroklima bölgesi var benimde sera kurmak istediğim yer burada. Şimdiden çok teşekkürler.
|
İyi Günler Herkese,
YURTSER'den cocopeat almayı başarabilen oldu mu? 1 ay kadar oldu, 16 adet GrowBag sipariş ettim, parasını gönderdim. Bir hafta sonra para geldiğinden haberim olmadı dediler. Bir sonraki hafta yurt dışında idim,çocuklar unutmuş dediler. Bir hafta sonra falanca nakliyat ambarı ile yolladık dediler. Bir haftadan fazla geçti, gelen-giden yok. Gönderi bilgilerini istedim, yok. Artık telefon da açlmıyor. Daha önce deneyimi olan var mıydı? Teşekkürler |
Sevgili Sulukök,
Evet geçen sene Yurtser'den cocopeat almıştım, sanırım 20 paket idi. Biraz geç göndermişlerdi ancak paketler gelmişti. Diğeri ise alışveriş yaptığım TARTES'ti, sanırım TARTES daha ciddi, daha profesyonel donanımlı bir firma, ne istediysem ertesi gün ürünler bana ulaştı. Bundan sonra tüm malzemeleri TARTES'ten almayı düşünüyorum. Hayırlı günler... |
Teşekkürler YalanDünya,
Daha önce forumda da okumuştum, YURTSER forum üyelerine cazip fiyat veriyor diye. O nedenle ısmarladım; ama ciddi şekilde kuşkuya düştüm, gerçek fiyat mı diye artık. Neyse, ben domates çekirdeklerimi çimlendirmeye başlayayım artık, gelmezse B-planını uygularız. Teşekkürler tekrar. |
Yurtser'den ısmarladığım GrowBag'ler tam bir ay bir hafta sonra bugün geldi. Ben Agrico 100 x 18 x 4 cm slab ısmarladığımı düşünüyordum, Forteco 100 x 18 x 3 cm Power slablar geldi. Binde 25 havalandırma sağlıyormuş. Epeyce bir hayal kırıklığı oldu.
Ben Sayın Aydın Demirkaya gibi, drenajsız bir deneme yapmayı düşünüyordum. Bunun delikleri zaten delinmiş, ben istemesem de yapacak. Biraz fazla besin harcayacağım gibi görünüyor ama çok "havalı" olacak. 3 cm slab şişirilince herhalde 12 cm olacak. Forteco için bulamadım ama Agrico için verilen tablo öyle. 22 litrelik olacak yani. Bu kadar ortam domates yetiştirmek için yeterli olur mu? Fikri olan var mıdır? Teşekkürler |
yalandünya merhaba,
size özel mesaj gönderemiyorum. benimle iletişime geçmeniz mümkün mü? |
Sevgili Dualist,
Kusura bakma bu aralar havaların biraz düzelmesiyle seralarda işler hızlandı. ****** her zaman görüşebiliriz,ancak bana 1 hafta müsaade et işlerimi bitireyim. Özelden telimi sana gönderiyorum. Ben seralardan 1 tanesini 'TOPRAKSIZ' yapmaya karar verdim (topraksız tarım düşmanı olmadığım anlaşılsın diye) Hem topraklı hemde topraksız serada kullanılacak olan güneş panelleri ile kapakları açacak olan, sulamaya yol verecek (açıp-kapatacak), nem ve sıcaklık ölçeçek, hatta ekstradan fanları çalıştırabilecek otomasyon sistemini sevgili kardeşim mustafa bitirmiş. Çok kısa bir süre içerisinde kurulmuş halinide foruma atacağım. Şimdi panonon hazır bağlanmaya hazır halini gönderiyorum. Saygılar hayırlı günler... |
1 Eklenti(ler)
Değerlendirmenize sunuyorum....
|
Kıvırcık tosuncukları...
2 Eklenti(ler)
Tekrar Merhaba Arkadaşlar,
2 sera görüntülerimi sunuyorum, 1.sera topraksız tarımda kıvırcık. 2.sera topraksız tarımda salatalık. |
Pardon ilk görüntü TOPRAKLI TARIMDA kıvırcık.
Diyeceksinizki bu dönemde neden kıvırcık? Biz İsmail ağabeyin bahsettiği sistemde çalışıyoruz, Lüks lokantalara kaliteli ve iri, lezzetli ürünler sunmak derdindeyiz, dolayısıyla kıvırcık müşterimiz oluştuğu için hemen hemen 365 gün sürekli bu döngüyü sağlamak zorundayız. Salatalıklar ise bildiğiniz ucuz türlerden değil, biz burada 'silör' deriz, ufak yapılı çok lezzetli kıtır kıtır sanırım bu üründe şimdiden lokantalara gidecek, lokantalardan kaliteli, lezzetli, ve taze ürün ile ilgili çok talep var arkadaşlar. Bence ne toptan ne perakende fikrimi değiştirdim, sanırım ismail ağabeyin bahsettiği 3 grup kişiler bunlar olsa gerek. Şimdi gelelim diğer ayrıntılara.... |
İlk fotoğrafta gördüğünüz TOPRAKLI TARIM serasında 3200 adet kıvırcık var.
Bu sera 8x42 = 336 m2 alana sahip ve o gördüğünüz toprakta 20 el arabası yanmış çiftik gübresi var. Diğer aşama ise Dikimden hemen sonra Essential Plus uygulaması yapıldı Amerikadan ithal bir kök kuvvetlendirici, İthalatçısı Hekagro adında bir firma. Kıvırcık dediğimiz ürünün bile bir besin programı var, Arkasından likit humus, Nutri-Cal, Ve triple seven atılacak. Ben hala toprak anaya azami özen, azami itina, azami titizlik ve bilinçli tarım yöntemleri uygulandıkça asırlarca bize o muazzam lezzetli ürünlerini sunacağını biliyor ve iddia ediyorum. Yeterki emek olsun, kalpazanlık olmasın. Gelelim 2. seraya TOPRAKSIZ TARIMDA Salatalık serasına.... |
TOPRAKSIZ TARIM seramızda 42x8 = 336 m2
Buradan saygın plastiğin sahibi Adnan Saygınada ilgi ve alakalarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Gelelim teknik konulara: Bu serada 5 metrelik en büyük ölçülere sahip 20'lik saykap kullandık. 5 sıra var ve her sırada 142 kök salatalık ekilecek, 5x142=710 kök toplamda adet olacak. İkinci aşamada 7 x150 = 1050 köke çıkmayı düşünüyorum. Yerde Tartesten alınma zemin örtüsü var, otlar için. Saykapların içerisinde agredat olarak yine Tartes'ten alınma % 50 cocopeat, %50 perlit karışımı var. Üzerlerinde ise malç tülü var, yosunlaşma olur diye önlem aldık, gerçektende çok şık oldu. Drenaj mükemmel işliyor, her nekadar zemin düz gibi gelsede bu konuya çok dikkat edin arkadaşlar altını kırmızı kalemle çiziyorum, DRENAJ BU İŞİN KALBİ'dir. Zeminin ayarını lazer ölçüm sistemi ile ayarladık, meğer düz zannettiğimiz yerler bile çok yamukmuş, akabinde saykapların altına 1-2-3 cm'lik 20 cm ye 10 cm tahta parçaları kullanarak % 1,5-2 meyil verdik. Adnan beyin verdiği benimde aklımda her zaman bulundurduğum 1 cm çakılı mutlaka saykapların altına yerleştirdik, siz siz olun bunu mutlaka yapın, üşenmeyin. Malç tülünü nasıl deldik, hemen fotoluyorum. Küçük bir tüp ve pürmüz büyük nalbur mağazalarında bulabilirsiniz.... İşte fotosu... |
1 Eklenti(ler)
Yeğenim çok çalışkan bir çocuk, işte tülün fide ekilecek yerlerinin ısıtma yöntemi ile alınması arkadaşlar...
|
Çalışmalarınızda basarılar dilerim.Topraksız tarım seranız ve otomasyon sisteminin çalışmasını merakla bekliyorum.Takipteyim.
|
Sevgili Şafak,
Temennilerin için sağolasın, teşekkür ederim. Otomasyon sistemini bende çok merak ediyorum, ancak şunuda biliyorum etrafımda elektronik ve mekanikten bayağı derecede iyi anlayan dostlarımın olmasıda bana bir rahatlıkta veriyor, hepsi çok yetenekli dostlar. Umarım hem topraklı seralarda hemde Topraksız seralarda basit,kullanışlı, uygun fiyatlara güzel işler yaparak forumdaki siz değerli dostlara emsal teşkil edebiliriz. Çok faydalı ve samimi paylaşımlarda bulunacağım için ilkönce KENDİME söz verdim. Yarın fidelerin dikilmiş halinin fotolarınıda yayınlayacağım, fotoğraf makinasını aracıma koyuyorum. Gelişimleri hep beraber takip edelim, bakalım ne kadar sürede neler yapacağız, nelerle karşılacağız hep beraber değerlendirelim. Bu aralar Yeraltı Isı pompası sistemine bayağı kafayı takmış durumdayım, bir kepçe getirip zemine borular yerleştirerek seranın içerisine kışın sıcak hava yazın ise serin havayı üfleyen bir sistem tertipliyorum. Yerin en az 15-20 metre altına burgu makinası ile deldirmeyi düşünüyorum. Allah sağlık ve ömür verirse ben kesin bu sistemide yaparım gibime geliyor... Kalın sağlıcakla... |
Tekrar Merhabalar Dostlar,
Fotoğraf makinasının hafızası dolduğu için fotolarda gecikme oldu, kusura bakmayın. Fotoları yayınlıyorum. İşte tosuncuklarım... |
Tosuncukların İlk Görüntüleri...
1 Eklenti(ler)
Adaptasyon sürecinde 3 gün sadece su ile beslendiler,
4 gündürde besinli su ile besleniyorlar, yani bu gelişimi 4 günlük sayabilirsiniz... |
2 Eklenti(ler)
Daha yakından çekim fotolar....
|
1 Eklenti(ler)
Deyim yerindeyse nereden çıkacağını şaşıran salatalıklar, hatta çiçeğimiz bile açtı ister inanın ister inanmayın...
Gören dostlarım bunları ne ile besledin bu hale geldiler diyorlar, herkes şaşkınlık içerisinde bende siğirin formülle birlikte 'SEVGİ' de olduğunu söylüyorum. Formülüde herkesle paylaşabilirim, hiçbir sıkıntım ve takıntım yoktur bunuda antiparantez belirteyim... Buyrun siz sevgili dostlara sürprizim onu sona sakladım işte ispatı... |
Teknik Detaylar:
EC: 2,1 Ph: 6'dır arkadaşlar, hatta Ph'ı 5,5 yapmayı planlıyorum, 28 bome asitli su (Sülfürik Asit) kullanıyorum. Ancak bu sülfürik asitli su saf sülfürik asit değil sanırım, yani 1 tonluk besinli su içeren bir kütleyi PH'ı 1 kademe düşürmek için 0,3 litre asitli su kullanıyorum, yani işler büyüyünce neymiş, öyle damla damla damlalıkla olacak işler değilmiş, bunuda maliyetlere şimdiden ilave etmiş bulunmaktayım. Merak etmeyin maliyetleri tek tek not alıyorum, dileyen herkesle paylaşmaya hazırım, bana sistem ile ilgili herşeyi sorabilirsiniz, nasılsa burada biz bizeyiz... Saygılar... |
Süper beklediğimize değdi.Nazarliklarımızı takalım hemen
http://p1305.hizliresim.com/19/3/mpyg8.jpg Nizam intizam için söylenecek bir şey yok tebrikler bir daha topraktada bir deneme gurubu yapınızmı farkları gormek için ve zararlılar için roa kullanmayı düşünüyormusunuz? Topraktaki seranızda olan marullarıda merak ediyoruz ayrıca çalışmalarınızda kolay gelsin. |
Merhaba yalandünya
Sisteminiz çok güzel olmuş acaba güncel resimleri ve haberleri iletirmisiniz . kolay gelsin iyi çalışmalar. |
Sevgili Şafak, ve fagu03,
Kusura bakmayın bir daldık çok hızlı daldık,inanın kafamızı kaşımaya vaktimiz yok. Salatalıklar muazzam bir hızla büyüdüler ve deyim yerindeyse arkanızı dönüyorsunuz tekrar büyüyorlar. Topraklı tarımda yetiştiren komşumuz bu hafta 30 kg hasat yaptı, bizdende tam 1 ay önce ekti. Biz ise 10 gündür, sırasıyla 44 kg, 85 kg, dün ise 140 kg, ürün hasat ettik, üstten gelenlere baktığımda ortalama olarak 2 günde bir 140-170 kg mal keseceğiz, ürünün cinsi daha öncede yazmıştım silör diye aldık, ancak dahada farklı bir cins adı ise (baby) bebek cinsi imiş, perakende olarak 2 tl'den satıyoruz, fiyatı asla kırmayacağız, düz ara 2 tl devam edeceğiz. Marketlerde Antalya seralardan kg'ı 0,25 krş a alınan ve perakendesi 0,99 tl olan malla bizim mal arasında dağlar tepeler uçurumlar kadar fark var, lezzet mükemmel 10 metreden ısırdığınızda kokusunu duyuyorsunuz ve yerken kıtır kıtır bir ses veriyor. Kıtır kıtır oluşunun sebebi 'Kalsiyum Nitrat' oranı ve kaliteli gübre kullanmam ****** oranıda önemli. Lezzet konusu ise mikro elementlerde gizli, lezzeti tutturamayan arkadaşlar varsa her zaman yardımcı olmaya hazırım. Neyse ürünü çok övdük biraz foto paylaşalım, fotoları 17,05,2013 tarihinde çekmiştim, şimdi yükleme fırsatı bulabildim, kusura bakmayın. Saygılar.... |
Tosunların 12 gün sonraki hallleri...
2 Eklenti(ler)
Sanırım ortadaki boşluğada zemin örtüsü sermek gerekecek...
|
Topraklı tarım 'Sera'daki kıvırcıklar.
1 Eklenti(ler)
Şuanki halleri muazzam ancak onlarında fotoları 17,05/2013 tarihli en kısa sürede son görüntüleride yüklerim merak etmeyin.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:25. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025