agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   Ohm metre - Ec metre (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/23829.htm)

Sarıcan 21-04-2011 19:07

Sn. volkan355,

Forumda bahsedilen EC birimi mS (mili siemens) tir. Sizin elinizdeki
µS (mikro siemens) cinsinden ölçüyor olabilir. Yani 1/1000 oranında düzeltmeniz gerekebilir. Cihazın üzerinde ölçtüğü birimi gösteriyor olması gerekir.

Birde elşnizdeki cihaz (Electrical Conductivity) EC metre mi? (Total Dissolved Solids) TDS metre mi onu bilmeniz gerekir. TDS' in birimi ppm (part per million) dir.

EC 1 microS/cm = 0,640 ppm TDS eşitliği ilede birbirine dönüştürebilirsin.

Ya da

http://www.lenntech.com/calculators/...tds-engels.htm sitesindeki dönüşüm hesap makinesini kullanabilirsin.

akinselcuk 21-04-2011 22:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi volkan355 (Mesaj 789873)
Sn. Akinselcuk,
Resimde belirttiğiniz EC metreden bende de var. Fakat anlayamadığım bir şey var. Cihazdan çeşme suyunu ölçtüğümde 200 civarinda bir rakam görüyorum. Örneğin domates için 2-2,5 civarında omlası gerekiyor. Birimlerde sanıyorum bir farklılık var. Cihazda 200 ise bu 2 mi demektir?

Hanna' nın bu cihazının DIST 1,2,3 ve 4 modelleri var. benim kullandığım DIST 4 modeli. Kadranı yani dijital segmanlı LCD skalası 4 segmanlı ortada bir ondalık noktası var. Yani 88,88 yazabilir. 200 yazamaz. Ayrıca birinci segmanın sadece 1 yazabilmesi mümkün. Yani elektronik devresi bu skalaya sadece 18,88 segmanlarının çıkarabileceği rakamlarını yazdırabilir.

1- Aynı cihazdan bahsetmiyoruz.
2- Cihazınızın kalibrasyonu aşırı ayarsız.

Çeşme suyuna soktuğunuzda (%90 ihtimalle) 0,6 değerini okumanız gerekir. Saf suya soktuğunuzda teorik olarak 0,0 değerini okumanız gerekir ama 0,0 ile 0,2 arası rakamlar gelebilir.

200 demek 2 demek değildir. 2,00 değerini okuyor olmayasınız. Yani iletkenliğiniz 1 santimetre aralıkta 2 milisiemens anlamına gelir. Hanna DIST4 ''mS'' (milisiemens) cinsinden ölçüyor. Yani tam da forumda bahsedilen ondalık değerlere göre ölçüm yapıyor.

Cihazın kutusundan bir prospektüs çıkıyor. Orada çok detaylı , çok açık ve olabildiğince kısa bir birim anlatımı var.

Mesela DIST 3 modeli mikro siemens cinsinden ölçüyor. Ondalık noktası yok. 4 haneli bir rakam okunacak. Örneğin 2 değerli bir EC, 2000 şeklinde okunacak. mikro ile mili arasında 3 sıfır fark var. Yani mikro milinin 1000 de biri.

Sizdeki DIST 3 ise ve 200 değeri okuyorsanız forumda ifade edilen EC değerlerine göre 0,2 EC değerine sahipsiniz demektir. Yani suyunuz safa yakın.

Not : Hanna' nın bütün DIST modellerinde aynı prosepektüs var. Ayrıca dijital ekranın tam üzerinde okunan rakamın değeri yazılmış. Mikro, mili, ppm veya ppt

Şimdi ya çok yardımcı oldum ya da kafanız daha çok karıştı.

Saygılar...

akinselcuk 21-04-2011 22:13

Hanna DIST1 modeli ppm cinsinden yazıyor.

ppm milyonda bir

pph yüzde bir

ppt binde bir

HomeWork 22-04-2011 07:04

Sn. SARICAN

Aklıma takılan bir noktayı sormak istiyorum. Ec metre ile tds metrenin verilerileri birbirine dönüştürüle biliyorsa, tuzluluk için TDS metre kullana bilir miyiz? TDS daha ucuz neden tercih etmiyoruz?

volkan355 22-04-2011 07:12

Teşekkür ederim sn. akinselcuk. Çok açıklayıcı oldu. Bendeki "DIST 3" modeliymiş. Demek ki EC 2.5 ms/cm olması gerekiyorsa bunu ben 2500 mikrosiemens / cm olarak göreceğim. Tabi bu cihazın mutlaka maksimum ölçüm değeride vardır. Umarım 2500' lere kadar gösteriyordur.

Volkan Kesici 24-04-2011 14:46

http://www.dealextreme.com/p/kl-139-...x-cr2032-58462 Oldukça ucuz, üstelik kargo bedava. Ama Kudret Bey'in yaptığını her halukarda tek geçerim :)

HomeWork 25-04-2011 07:26

Sn. Volkan

İlgili firma ile görüştüm. web sayfasında var ama göndermiyorlar. Üretici ile ilgili bir problem varmış.

EmreÇiçek 25-04-2011 19:51

dealextremeden 2 3 yıldır bol miktarda parça getirip kullandım eşe dosta dagıtıp sattım size benden ufak bir uyarı çok uzun ömürlü olmalarını beklemeyin getirdigim telefon bile en fazla 8 ay dayanabildi :)

Delimus 26-04-2011 00:03

Bende dealextremeden yıllardır alışveriş yapıyorum , Emreçiçeğin dediği gibi, sonuçta çin malı , bazı ürünlerden 3-4 çeşit olur özellik olarak aynı, fiyat olarak farklı, onlar biraz daha uzun ömürlü oluyor.
Kargo ücreti yok ve çok ucuz sadece 10 günde geliyor kargo bu süre uzayadabilir.
Termometre, tartı filan alabilirsiniz ben 1 yılı geçti sorunsuz kullanıyorum fakat ec metresi çabuk bozulur bence hiç almayın.

akinselcuk 17-05-2011 10:22

Hanna Dist modeli pH metremiz 2 yıldır ilk defa saçma sonuçlar vermeye başladı. Önce ne olduğunu anlamayıp epeyce deneme yaptık. Piilere suç bulduk zayıfladıklarını düşündük. Değiştirdik sonuçlardaki manasızlık değişmedi. Kalibrasyon sıvıları ile dahi değerleri yerine oturtamadık.

Sonunda içindeki devrenin nem kapmış olabileceğine kanaat getirdik. Aleti açıp devreyi bir kaç saat havalandırdık. LCD ekran zarar göreceğinden güneşe koymadan havalanmasını sağladık. 2 saat havalanan devre eski pilleri ile sağlıklı çalışmaya başladı. 4 ve 7 pH kalibrasyon sıvıları ile ayarlayıp eskisi gibi kullanmaya devam ettik.

Hanna Distler dikkat edilmediğinde içine nem alabiliyor. Kabı prop tarafından contalı ama açma kapama düğmesi tarafından yalıtımlı değil.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

the_mc 17-05-2011 17:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akinselcuk (Mesaj 805252)
Hanna Dist modeli pH metremiz 2 yıldır ilk defa saçma sonuçlar vermeye başladı. Önce ne olduğunu anlamayıp epeyce deneme yaptık. Piilere suç bulduk zayıfladıklarını düşündük. Değiştirdik sonuçlardaki manasızlık değişmedi. Kalibrasyon sıvıları ile dahi değerleri yerine oturtamadık.

Sonunda içindeki devrenin nem kapmış olabileceğine kanaat getirdik. Aleti açıp devreyi bir kaç saat havalandırdık. LCD ekran zarar göreceğinden güneşe koymadan havalanmasını sağladık. 2 saat havalanan devre eski pilleri ile sağlıklı çalışmaya başladı. 4 ve 7 pH kalibrasyon sıvıları ile ayarlayıp eskisi gibi kullanmaya devam ettik.

Hanna Distler dikkat edilmediğinde içine nem alabiliyor. Kabı prop tarafından contalı ama açma kapama düğmesi tarafından yalıtımlı değil.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

hanna distler epey sağlammış. ölçüm yaparken nede olsa dikkat edilmeli o zaman.

Duzguns 06-05-2017 08:06

Arkadaslar öncelikle merhaba ,bu guruba ilk mesajım multimetre ile ec ölçmek isterim besin eriyiginde ölcum yapmaya calistim(ohm)dirençten ,dijital degerler surekli degisiyor 1800 2000 arası sonra kaybolup 1 yazısı çıkıyor sabit bir deger yok
Ikinci olarak bu değer nasıl msiemense dönüsur
Tesekkür eder iyi forumlar dilerim.

Doku_Kültürcü 06-05-2017 13:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Duzguns (Mesaj 1505920)
Arkadaslar öncelikle merhaba ,bu guruba ilk mesajım multimetre ile ec ölçmek isterim besin eriyiginde ölcum yapmaya calistim(ohm)dirençten ,dijital degerler surekli degisiyor 1800 2000 arası sonra kaybolup 1 yazısı çıkıyor sabit bir deger yok
Ikinci olarak bu değer nasıl msiemense dönüsur
Tesekkür eder iyi forumlar dilerim.

EC ölçümünü en az 1kHz frekanslı bir güç kaynağı ile yapmalısınız ve ölçümüde multimetrenin AC kısmında ölçmelisiniz. İnternette devre şemaları var. Doğru akım (DC) kullanıldığında kutuplanma denilen olay gerçekleşir (sizin karşılaştığınız olay). Bu şu anlama gelir, doğru akım kullanıldığında elektrodlarda açığa çıkan hidrojen ve oksijen, elektrodu yalıtır ve akım iletimini azaltır (direnç yükselmesi).

southpark85 30-07-2017 20:36

ec metre işlevi

sevgili arkadaşlar merhaba herkese,

ec metre'yi araştırıyorum ama anlamadığım bir mevzu var.

bir seminerde biri evde yetiştirdiği sebzelerle organik pazardan aldıklarını ec metre ile sürekli kıyasladıgından bahsetmişti. içerisindeki besin miktarını ölçebiliyormuş. peki besin miktarı dediğimiz şey tam olarak ne oluyor? içerisinde mineraller oranı mı?

bir de araştırdığım kadarıyla sıvı olarak ölçebiliyor ec metre suyunu mu sıkıyorlar bu durumda?

bilgi sahibi olan varsa çok teşekkür ederim

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025