![]() |
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1534
burda konuda varmış. bu arkadaşla bende tanışma ihtimalim varmı acaba? |
sn the_mc;
sanırım tanıştırabilirim arkadaş herkese yardım eden biri...konuşuruz bi ara bakarız isterseniz... |
Alıntı:
|
sayın ibrahim bey ALLAH kolaylık vresin uğraşlarınızı ilgi ile takip ediyorum
bağzı aksaklıklar olur bunlar tecrübe eksikliğinden kaynaklanıyor ama zamanla aşılacağandan eminim bizde ilk bahçe deneyemimizde basınç sorunu ile karşılaşmıştık damlatıcılar her bitkiye eşit damlama yapmıyordu maalesef aldığmız bütün damlatıcıları bir kenenara koyduk normal damlama yapan hortmlarla bu işi çözdük ,bu hortumların mesafe aralıkları 20 cm 60 cm kadar hatta daha farklı ölçü ve damla litreleri var bu konuda araştırma yaptınızmı birde asıl sorun arakadşalarımın yazdığı gibi drenaj sorunu olduğu kanatindeyim inşallah tüm sorunları aşıp mutlu sona ulaşmanız temenisiyle saygılarımla..idris şenol:)) |
evet değerli arkadaşlar.
konu başlığımda da dediğim gibi -perlitte domates denemem- deneyerek buluyoruz birazda.sulama konusunu bu gün hallettim,olmayacak diye bayağı endişelenmiştim eski damlama sistemini tamamen söktüm yeni sistemi monte ettim aynı motorla fevkalede güzel damlama yapıyor anladığım kadarıyla önceki aldığım damlama hortumları ,nozullar ve damlama dripleri bu işe uygun değilmiş,neyseki sorunu ahmet bey in yardımları ile çabuk çözdük,bugün ilk defa deponun PH ve EC'sini ayarlayıp depodan sulamaya başladım.. her 1 saat 20 dakikada bir (80dk.)5 dakika sulama yapacak şekilde saati ayarladım şimdilik iyi gidiyor. bu arada malzeme alabileceğim yerleride öğrenmiş olduk isteyen arkadaşlara adres telefon verebilirim.... herkese ilgileri için teşekkürler.... yeni hortumlarla ilgili bir kaç resim yayınlayacağım.... |
sorunsuz çalışmalar dileği ile ibrahim doğan bey.
fotoraflarınızı merakla bekliyorum. |
Alıntı:
önemli olan yılmamak elinizdeki malzemeleri fidanlar için sanırımı kullanaılabilir birde banada malzeme temin ettiğiniz firma bilgileri ve kullandığnız malzemeyi rica etsem yazarmısınız |
alternatif olarak ben kendi kimyasal malzemeler alış veriş yaptıgım yeri vereyim fiyatlar mükemmel uygun. bün gün yeni gittim gördüm orayı.
http://www.emirkimya.com/ |
ibrahin bey merakımı madur görün
80 kakikada 5 dk sulama yetiyormu bi arkadaşım kudret beyle görüşüyor. ben saatte 15 dk diye ögrendim denemelere önümüzdeki hafta başlayacagım dogru olan hangisi merak ediyorum. üstatlar bu işe bi el atarsa sevinirim iyi çalışmalar teşekürler |
sayın güneşş ibrahim bey perlik ortamında yetiştirdigi için bu süreyi uygun görmüş olablir sonuçta perlitinde bir su tutma kapasitesi var ancak akan su kültürü tarzında bir sistemde sizin dediginiz gibi yapılabilir . bunun için kesin bir sürede bence belirlenemez sonuçta havanın ısısıda bitkinin su tüketmesine neden olur bence gözlemleyerek kendi sisteminiz için en uygun olanı bulun iyi çalışmalar.
|
sn güneş,
Sulama konusunda kesin bir şey yok bitkiyi takip ederek ihtiyacı kadar su vermeye çalışacağım şu an havalar çok sıcak değil ve fideler küçük bu nedenle saatte 3-5 dakika yeter diye düşündüm ama havalar ısındıkça ve fideler büyüdükçe bu süreyi artırmak gerekecek.Benim aldığım zaman saati bir gün içinde 8 defa sulama yapılacak şekilde ayarlı aslında 12-13 defa ayarlamak şansım olsaydı 45 dakikada bir 3 dakika gibi bir süre daha iyi olacaktı ama saate uymak zorundayıM Aslında sulama süresini uzun tutmak perlitin tutamadığı fazla su ve besinler boşuna toprağa akmaktan başka bişey olmayacak suyu azar azar verip perlitin yeteri kadar su tutması yeterlidir diye düşünüyorum |
vermiş olduğunuz bilgiler için teşekür ederim
bende perlite deneme yapmak için fide yetiştiriyorum almış oldugum zaman saati 15 dk lık dilimler halimde çalışıyor nasıl bi sulama sistemi kullanmalıyım 1 saatte 15 dk mı? yoksa 2 saatte 15 dk iyi çalışmalar |
Merhaba Sayın Güneş,
Ben kendi kurduğum sistemde sizin kullandığınız gibi mekanik zaman saati kullanıyorum. Saatimi şu anda sabah ve akşam 6 ve 8 de 15 er dakika yani günde 4 defa toplam 1 saat suluyorum. Ekim yapalı çok az oldu. Takip edip duruma göre artırabilirim. Azaltmayı düşünmüyorum. Fazlasının zararı olacağını düşünmüyorum. Kolay gelsin. İyi akşamlar. |
öncelikle cevap için teşekür ederim ve çalışmalarınızda başarılar dilerim
sorabilirmiyim bitkinin gelişim durumu nasıl? diğer üstatlardan da sulama sistemi konusunda fikir beyan etmelerini rica ederim. |
Alıntı:
Bana sordu iseniz cevap vermeye çalışayım. Fideleri Pazar günü adım ve ektim. Daha çok erken yani. Birde havalar soğuk gidiyor. Öyle gözle hissedilecek bir gelişme göremedim. Ama pazar günü ekimden sonra fotograf çekmiştim. Bu pazarda tekrar çekecem belki farkı o zaman daha iyi görürüm. Bide bir gerçek varki soğuk havalarda bitkininin gelişimi yavaşlıyor. Kolay gelsin. |
teşekür eder iyi çalışmalar dilerim
|
3 Eklenti(ler)
değerli arkadaşlar;
damlama konusunda,ilk olunca sorun mutlaka yaşanıyor ama şimdilik sorun çözüldü.benim fidelerdede belli bir büyüme gözlemleyemedim 13 gün oldu.ama tabi bu güne kadar tam bir düzenli sulama yapamadık sanırım bundan sonraki gelişmeler daha hızlı olacaktır.bende merakla bekliyorum.... yeni kurduğum sistemle ilgili resimleri göstermek istiyorum.... |
3 Eklenti(ler)
domateslerin uçlarında kurumalar var ustalardan bunun sebebini sormak istiyorum ne olabilir.......
|
Sevgideğer Hemşerim ; deneme - yanılma yöntemi ile öğrenilen bilgi en pahalı ama en kalıcı bilgidir. Uzun zamandır yazmıyorsun. Problemmi var seranda . İnş. Herşey umduğun gibi gidiyordur. Saygılarımla
|
sn.muallimayhan;
ilginize teşekkürler,,, gübre almakta biraz geciktik sulama konusunu düzenli olarak yapamadık henüz ölen bitkimiz yok ancak sanırım gelişmeleri bu yüzden çok iyi değil gibi geliyor bana.Fideleri yerlerine dikeli 3 hafta oldu boyları 20-22 cm ve kökleri kalınlaştı 3 haftada sanırım 10 gün ancak düzenli gübreli sulama yapabildik şu anda daha mı uzun olmalılardı bilmiyorum da,buralar antalya mersin gibi değil istediğini anında bulamıyorsun,gübre sipariş verdim izmirden gelecek gecikti biraz,üç gündür sadece fideleri kurutmamak için sulama yapıyorum gübresiz olarak. fidelerin yarısı çiçek açtı düzenli,gübreli sulamaya geçince sanırım daha iyi olacaklar.. gelişmeleri yazamaya çalışacağım...saygılar.... |
Sulamadaki problemleriniz tamamen çözüldü mü? Her bitkiye eşit miktarda damlama yapabiliyor musunuz? Yeni aldığınız damlalıklarda basınç dengelemeye gerek kalmadı mı?
|
sayın doğan daha öncede söylemiştim sulama çok önemli,çok dikkat edilmeli,başarının yolu inanın burdan geçiyor,bende edindiğim tecrübeden dolayı ısrarla tekrar ediyorum kusura bakmayın ve sakın yanlış anlamayım amacım sadece bilgi paylaşımı,birde benim şuanda bir sorunum daha var ilerde sizinde başınıza gelebilir belki. işlerim gereği serayla fazla ilgilenemiyorum yani düzenli sulama yapamıyorum onun için domatesler normal büyümeden kızarıyorlar.bunada ilerde dikkat edin ürününüz her daim bol ve bereketli olsun.
|
İbrahim Bey,
Perlit biliyorsunuz ki nötr bir ortamdır.Siz ortama ne verirseniz bitki onu alacaktır.Acele etseniz iyi edersiniz bence.Bir an önce besin eriyiği ile düzenli olarak sulamalısınız.Ankara şu günlerde oldukça serinmiş,bu yüzden günde bir veya iki kez sulamanız(gübreli şekilde)yeterlidir diye düşünüyorum.Ben de sizin gibi çileklerimin ilk ayında gübrelemeyi biraz aksatmıştım.O yüzden hasada normal süreden bir ay sonra geçebildim. Ancak siz tüm bu sorunların üstesinden geleceksiniz.Ben buna gönülden inanıyorum. Şimdiden bol hasatlar ve iyi çalışmalar dilerim. |
Sn ibrahim bey üç hafta içinde güneş fazla görmemiş bir domatesin 40 cm ulaşması lazımdı. Burada faktör çok önemli bitki besininiz tam olup sıcaklıktan da büyüyemeyebilir. Sizde sıcaklıkta düşük geçmiştir.
İvedilikle besin eriyiğininin düzene girmesi gerekli. Fideler çok gariblerdir eğer siz onları az ışık az besin az sıcaklık gibi ortamlarda bulundurursanız sanki kayıt altına almış gibi. Ortamı yaşanılacak hale getirseniz fidenin büyümeye başlamasını kabul etmesi min 15 gün. |
sn.güneş;
öncelikle fide dikimini nereye yaptınız perlitmi toprakmı..topraksa bişey diyemem ancak perlitse eğer saati mutlaka değişip dijital saat al çok kullanışlı,ben şu anda saatte 1 dakika sulama yapıyorum su biraz fazla gelse hemen dışarı taşıyor bu nedenle fazla su vermeye hiç gerek yok hem su zaiyatı hemde besinler (yani paralar)fazladan toprağa akıtılıyor,,, |
sn.sarıcan;
Bir işi öğrenmenin en iyi şekli,o işi pratikte yaparak öğrenmekmiş... sulama konusunu epey çözdük ama şu andada küçük bir sorun var o da şu...sulama yapıca motor duruyor ve motor ikinci defa çalışıncaya kadar ki geçen zaman zarfında sistemdeki su depodaki suyun kendi basıncıyla çok azda olsa sisteme akmaya devam ediyor,bunu yeni fark ettim çünkü herbir damlama ucundan 1 dk.da 50 cc.su geliyor 50x400 fide =20 lt.su yapar günde 8 defa sulama yapıyoruz 20 lt.x8 =160 litre günlük su tüketmesi lazım ancak bir günde 3 tonluk depo yarıya iniyor bunu araştırken fark ettim kasaların kenarından fazla su çıkıyor ,,, şimdi sistemin hemen girişine bir adet selenoid vana koyacağım ve hidrofora bağlayacağım hidrofor çalıştığı anda selenoid vanada açılacak ve hidrofor duruncada selenoid vana kapanacak ve sisteme fazladan kaçan suyu kesecek,,,diye düşünüyorum bakalım sonucu burdan yazarım sizlere... bu konuda fikirlerinizi beklerim... |
sn.seazone;
bitki boylarının kısa kaldığı benimde dikkatimi çekti bunu başta kudret bey olmak üzere bir iki arkadaşa sordum onlar bitkinin boya vermekten çok ilk aşamada iyi köklenmesinin daha iyi olduğunu söylediler ve bende rahatladım hatta kudret bey aynen şöyle dedi(biz isteseydik fideler şimdi 50-60 cm de olurdu ama önemli olan şu anda iyi kök gelişimini temin etmek boylanma daha sonraki aşamada başlayacak) ve bizde ustaların dediğine uyacağız... daha evvelki mesajlarımda da belirttiğim gibi şimdiye kadar çok düzenli sulama yapamadık sanırım bundan sonraki gelişmeler daha hızılı ve iyi olacak bakalım...bende merakla takip ediyorum..... |
Sistemin pompaya en yakın, tam orta ve sisteme en uzak noktadaki damlatıcıların altına birer plastik kap koyarak bu üç noktada damlayan su miktarlarını ölçerek veya resimleyerek koyabilirmisiniz. Bu ölçümü birde pompa durduktan sonra yapabilirseniz daha da iyi olur.
|
ibrahim bey fazla gelen suyun hemen dışarı taştıgını belirmissiniz.
bende bi iki fide ile perlit ortamına deneme yapmaya çalışıyorum aynı problem benimde başıma geldi.önce drenaj deliklerinde problem var deyip delikleri genişlettik ve çogaltık yine aynı problem baş gösterdi.biraz araştırınca domatesleri dikmeden önce perlitin elenmesi gerektigini ögrendik.bende aynı şekilde perlitin kum gibi ince olan tanelerini eledim ve sistem 10 gündür sorunsuz çalışıyo. üstelik zaman saatin analoj minimum 15 dk çalısoyo ve 15 kakika boyunca yüksek miktarda su saglıyo. bendeki fidenin boyu 15 cm gelişimi ise yavas neden olabilir. iyi çalışmalar |
Düzeltilmiş mesaj
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:54. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025