![]() |
Arkadaşlar bugün besin eriğim geldi enver beyin besin eriğini kullananlar hazırlanış hakkında bilgi yazabilir mi bi türlü bulamadım forum da.
|
Burada gerekli bilgiyi bulabilirsiniz Ali bey.
|
Teşekkürler sayın malbman o kadar dalgınım ki daha iljk sayfada varmış:))
|
Arkadaşlar yarın çilekleri sisteme koyuyorum, aklıma takılan şu , aldığım besin tankı ve boruların aldığı suyu en basit nasıl ölçerim. belki bi kısa yolu vardır diye soruyorum yoksa yarın süt ölçeği var süt toplama yerinde onu mu kullansam diyorum. Bilmiyorum güler misiniz evde bir tane su sayacı var musluğa takıp ölçer mi ki diyorum...
|
Sn. aliosmankuresir,
Sisteme koyacağınız suyun miktarı hiç önemli değil. Eğer hazır besin eriyiği dolduracaksanız bunu 10 litrelik pet şişede hazırlayıp depoya öyle boşaltırsanız, sistemde su devridaim yapana kadar ekleme işine devam edeceksiniz. Bu arada da kaç bidon 10 litrelik pet şişe boşalttığınızı sayacaksınız. |
Sayın aliosmankuresir,
Benim toplam boru metrajım 4 metre ve bana 20 litre besin eriyiği yetiyor. Kendi sisteminizle orantılayarak aşağı yukarı bir miktar hesap edebilirsiniz. |
Arkadaşlar bende tam 1 tonluk 1m3lük yani dışı galvanizle tamemen kaplı ve dışı plastik (asit deposuydu)tankım var. içi su için çoktan beri kullanılıyor ve buradaki bahçemde onu koyacak gölgede yerim de var.Besin eriğim de iki yani tam denk geliyor ama suyla karıştırınca zamanla değişim göstermesi gibi bir durum olur mu sizce. BU tankı kullanırsam tanktan diğer sisteme gerekli besini takviye etmek için akuple bir 500w 1" çıkışlı su pompası da mevcut. yorumlarınızı bekliyorum.
|
Alıntı:
Bence besin eriyiğinin tamamını suya boşaltıp, bu şekilde kullanmayın. Günlük ölçümlerinizde veya su değişimlerinde ihtiyacınız olduğu kadar kullanın. Bilemiyorum ama elinizdeki tüm besin eriyiğini bir ton su ile karıştırmak bana çok mantıklı gelmedi. Sonuçta bu şekilde çok da büyük bir işten tasarruf etmiş olmayacaksınız. Ayrıca, farklı bitkilerin farklı EC ihtiyacı olduğunu düşünürsek, diğer sebzelerinizde EC ayarlarken zorlanabilirsiniz bile. Tabi ki yine de siz bilirsiniz. Saygılarımla |
Alıntı:
farklı ec ayarlaması yapmam şu an için mümkün değil çünkü sistem tek motorlu. Benim merk ettiğim besin eriği suyla karışmış vaziyetteyken güneş ortamından yalıtımlı bir durumda bir sıkıntısı olur mu. yarumunuz için teşekkür ederim. bugün sisteme ilk dikimii yaptım. bakalım neler olacak. resimleri de şimdi ekliyorum. |
Dikim yapıldı(30,04,2010)
5 Eklenti(ler)
Sonunda bugün fideleri diktim.Üst boru tamamen çilek altta ise marul soğan domates ve çilek var. Bir de bahçenin kokusu gelsin diye fesleğen :)))
|
4 Eklenti(ler)
Resimlerin geri kalanı
|
Sayın aliosmankuresir, emeğine sağlık. Ama domatları üste diksen daha iyi olur. Zira bir süre sonra boylanıp uzadıkça alt tarafta rahat etmeyecekler. Sen de askıya almakta zorlanacaksın. Onlar da gidip çileklere dolaşacak vs. vs.
Yine olumsuz olumsuz konuştum değil mi:p:p |
Sayın malbman;
Annem de öyle dedi :)) görüşlerinizi söylemeniz beni mutlu ediyor. Ama o boruları astığım direklerin mesafesi 70 cm olması gerek o yüzden öyle yaptım ama hani değiştirmek zor değil ya. diğer direklere ekleme yapıp askı ipi için onlara sardıdırım ama duvar yüksekliğinden olayı ha bire o duvarın üzerine tırmanıyorum. güneşi iki boru da rahat alabilsin diye yüksek yaptım. Sizce bu karışık ektiğimiz bitkilerin akıbeti ne olacak sayın mabman:))) şu an ec ve ph ölçümü yok kudret beyle konuşmuştum hafta sonu gönderecek. Birde ortaya karışık dediğiniz gibi oldu. bir de siz çilek dikitiğiniz de ilk zaman bir solgunluk oldu mu çileklerde. |
Sondan başlayayım: ilk bir kaç gün çilek fidelerim ölüyor sanmıştım. Ama sonradan bunun normal olduğunu anladım. Şimdi canavar gibiler.
Karışık diktiğiniz bitkiler asgari müşterekte buluşup, buldukları besinleri kardeş kardeş paylaşacak:p:p Şu anda ec ve ph ölçümü en son dert etmeniz gereken şey bence. Öncelikle besini bitkilerinizin kardeş kardeş paylaşmasını sağlamanız gerekecek:p:p Şaka bir yana ama, her bitkinin besin isteği farklı olacağından, bazılarında bozulmalar hatta kayıplar olabilir. Bu nedenle yapabiliyorsanız tek çeşitle devam edin. Ya da hepsini yapacağım derseniz, birden fazla sistem kurmaya bakın. Yukarıdaki fotoğraflarda bir de soğan görmüştüm. Onun akıbeti ne oldu peki? |
Soğan tam bir maskot oldu bizim için :)) ilk sistem kurarken koydum sadece su varken sonra benim delikli varilde çileklerim var onu üstten sularken bir oyuk açılmıştı oraya bıraktım orda köklenmeye ve uzamaya başlamıştı verdiği sürgün ordan da aldım şimdi sistemde gelenin geçenin gözüne çarpıyor. sistemde büyük bir ihtimalle çilek tamamlaması yapıp diğer sebze türlerini durgun suda saparım diyorum. Halihazırda bir hava motoru ve bir tane de ilk aldığım filtre motoru var istersem o da hava verebiliyor. benim mesleğim gereği buzdolabı kasaları var elimde( biz onları ineklerin gezinti alanında yemlik olarak kullanırız).
iki tane de buzdolabını da bu iş için ayırmayı düşünüyorum. geçen gün bir konu da gördüm bir arkadaşın domates kökleri vardı 1 metreye yakın öyle olunca zaten bu borular da domatesler kesin tıkar dedim. buzdolaplarını boyayıp dekoratif edip bahçeye getirmem gerek. üzerine de osman domatesleri diye logo da yapıp asedad ile kaplarım markalaşma adına da adım atmış olurum. sizce de hoş olmaz mı? :))) |
Sayın malbman
Bu aquaponic sistemlere bakıyorum internette balıklarla ilgili olan, forum da onunla ilgili bir çalışma yok. yapan filan olmadı mı bu zamana kadar ya da gereksiz bir uygulama mı kimse ilgilenmiyor. Ben bir arkadaştan rica ettim bana 200 kadar canlı tatlı su balığı tutup getirecek ben onu da denemeyi düşünüyorum. izlediğim videolara göre sanırım o sistem de yeşil yaprağı yenen bitkiler yetiştiriliyor. hani marul tere gibi otsu bitkiler. bu konuyla ilgili bir konu açıp tartışalım diyorum. |
Arkadaşlar çileklerim gündüz kendinden geçiyor gece normal diri forma dönüyor ters bir durum varmı sizce
|
pek bu sistemle ne yetiştirilebilir? bu sitem evlerdeki balkonlara uygulanbilir mi?
|
Alıntı:
Bu sistemle bir çok sebze ve meyve türü yetiştirilebilir. Ayrıca balkonlarda da uygulanabilir. Mesela benim sayfayı incelerseniz küçüçük bir balkonda bile bu işin yapılabileceğini görebilirsiniz. Umarım aramıza katılırsınız. Aramıza katılmaya karar vermeden önce bunun bir hastalık olduğunu unutmamanız gerekir :D Saygılarımla. |
Bugün ec ve ph metre geldi. ÖLçüm yaptım ph 7.5 ec 1.8 geldi. Bizim kullanım suyunu ölçtüm o da 7.5 geldi. İkisi arasında farklılık olması gerekmiyor mu? Suyun ec değerini de ölçmem gerekir mi? Çok mu soru soruyorum? :))
|
Çilek besini olarak sistemi yeniden doldurdum. Ec 2,0 ph da 7,0 geldi. sizce nasıl?
|
pH ölçümünüzde bir sorun var gibi. Yeni besin eriyiği hazırladığınızda pH 6 - 6,5 arası çıkması lazım. pH ı nasıl ölçüyorsunuz?
|
Sayın sarıcan
yeni dolum yaptım evet ve yaptığım da ölçtüm o değerler çıktı. aklıma yatmadı şimdi tekrar ölçtüm. ec 0.4+1.4 ph 7,5 kullandığım su da 7.5 geliyor. ec 04 dediğim de suyun ec si Ölçümü tetra sera test diye bir test ile ölçtüm. hiç ikna olamadım.Ne yapmamı önerirsiniz |
Çilek için 1.4 ec normal mi. besin eriği 1.8 çıkıyor ama 0.4ü suyunkisi olup onu diğer değerden çıkarıyoruz diye biliyorum.
|
tetraset damlatarak yapılan ölçüm seti mi?
EC değeriniz normal, kullandığınız suyun 0,4 EC' si ve 7,5 pH' ı suyunuzun temiz (yumuşak) olduğunu gösteriyor, gayet iyi. Siz sonuçta çıkacak EC değerine bakın. Yani 1,8 yapıyorsunuz. Bence normaldir, sakatlık pH ta, besin ilavesi yaptığınızda 7,5 olan pH' ın 6 - 6,5 ' a düşmesi lazım. Belki pH setinizin raf ömrü geçmiştir. Yeni bir test kiti alın. |
Evet 7 damla damlatıyorum renkleri kıyaslıyorum. bir tane ph meter alsam fena olmayacak.
|
ec ölçerken;
besin eriğimizden aldığımız örnekten çıkan sonuca mı yoksa syun değerini düştükten sonra ki değere mi bakmak lazım birde onu söyleyebilir misiniz. |
Bende damla ile ölçüyorum. 5 cc ye 3 damla damlatıyorum. Senin ilaç bozuk herhalde. Renk sarı veya kirli sarı olması lazım.
|
ph 5.0 rengiyle aynı sıvının rengi bir de 5 ml 3 damla damlatayım bakim kutuda ki tarif 7 damla diye.
|
3 damla damlattım yine 7.5 çıktı :(((
|
Suyun değerini sadece bilgi amaçlı biliyorsun, sen hazırladığın suyun toplam değerini ölçüyorsun. Hepsi dahil.
|
İlaç bozuk. Kutunun üzerinde son kullanma tarihi var mı? Ona bir bak. Birde limon uyunun pH ını ölçmeye çalış bakalım.
|
limon suyu 5.0 çıkıyor ölçtüm hemen.
|
http://urun.gittigidiyor.com/TOPRAK-...QQidZZ26787595
bu adreste bir cihaz var ona da bakabilir misiniz. bu tipler çalışır mı acep |
Kitin ölçüm aralığı kaç, senin kiti tam çözemedim. Benim kit 6 dan başlıyor ölçmeye.
|
5,0 - 10,0 aralığı
|
Çalışmaz, ben aldım iade ettim. En sağlıklısı digital olanlar ama onlarında kalibrasyon sıvısı ile birlikte alıp, sık sık kalibre etmek lazım.
http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=11844&page=2 Bu cihazlar iyi ama biraz tuzlu. Hem EC hem pH ölçen kombo cihazlar var. http://www.extech.com/instruments/pr...=41&prodid=425 |
Kudret beye rica etsek bize manuel bir ph metre yapmaz mı ki:))
Sayın sarıcan uykusuzum klavye üzerine sızıp kalmaktansa gidip yatayım ben öneri ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim size iyi geceler. yarın tekrar bi 10lt eriyik hazırlayıp ölçüm yaparım artık. |
Şu anda onunla konuşuyorum. pH metre için bende sıkıştırıyorum ama çok meşgul. İyi geceler.
|
Sonunda çilekler kızarmaya başladı
5 Eklenti(ler)
İLk kızaran çileklerin ve diğer gelişmelerin resimleri.
VE bazı sonuçları ekliyorum. 1, çileklerin toprakta eski gibi duran köklerini kesince çilekler epey bir bunalım yaşıyor. 2, pet bardakların delikleri ufak olmamalı ilk delikler benim 1 mm civarıydı. o delikleri kökler daha zor buluyor birde bardaktaki sirkülasyon daha az oluyor bence. 3 4 adet denek de sadece iki yaprak kalacak şekilde budama yaptım ve bu çilekleri yukarıda ki olumsuzlukları ortadan kaldırarak diktim. sonuç olarak da dikilen çilekler çabucak köklendi ve yeni filiz verip hiç topraktan çıkmamış gibi devam ettiler. 4, topraktan çıkartıp sadece köklerini yıkayıp hirbir kısmına dokunmadan diktiklerim var onlar da bunalıma girmedi sadece bir miktar duraksama yaşadılar. 5. bir adet çileği pet bardak olmadan suyun içine saldım belinden boru yalıtım malzemesi ile sıkıştırıp. sonuç: şu an en köklü ve en hızlı büyüyen çilek oldu. 6. YEDİVEREN çileği bence bu iş için en ideali çünkü üzerinde yapraklar gelişmeden arsız şey meyve kızartıyor. bir de benim toprakta çileklerim var ismini bilmediğim fakat iri iri yapraklı olanlar daha meyve kızartmadı yediverenler habire meyve veriyor. görüşlerim şimdilik bu kdar durgun su kültürü için de bir tane ufak düzenek kurdum. O ortaya karışık cinsi oldu elimde ki fidelerden diktim. onu asıl benim yapmak istediğim silajlık mısırlar yarışıyor yarışması için ufak bir deneme olarak başladım.( yani şu an bize satılan f1 mısır tohumlarını aynı ortam ve aynı beslemeye maruz bırakıp verim ve besin ortalaması denemelerim olacak) resimleri de şimdi ekliyorum sevgi ve saygılarımla :))) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:00. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025