agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   Hakan Öncü / Durgun Suda Domates (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/20237.htm)

efe446 07-05-2012 14:15

Maşallah Hakan Bey baya büyümüşler yakın zamanda çiçekleri görürüz heralde:)

Hakan Öncü 14-05-2012 11:53

14.05.2012

1 Eklenti(ler)
Gelişim devam etmekte.
Ec 2.3
Ph 7
Sulama rejiminde küçük bir değişiklik yaptım.
Yeni zaman saati alana kadar 1 saat suluyorum 2 saat bekliyorum.
Birde suyun içerisine geçen seneden kalan küçük bir kompresör ile hava vermeye başladım.

Sayın efe446 çiçek demiş ama çiçekler çıkalı 2 hafta oldu. 3 cm çapında 2 tane domatesim bile var. :)

efe446 16-05-2012 17:45

Maşallah Hakan Bey çalışmanız gayet güzel gidiyor.İlerde bu işi ticarete dökmelisiniz diye düşünüyorum.Umarım meyveler kızarınca afiyetle yersiniz.

fotosentez 16-05-2012 21:46

Hakan Bey;
Zaman saatini nereden temin ettiniz? Nasıl kullanılıyor?

Hakan Öncü 16-05-2012 23:09

Sayın fotosentez kullandığım zaman saati 47. mesajda görünüyor. Yapı marketten 10 tl ye almıştım. Ama yenisini almayı düşünüyorum.Bendeki zaman saati mekanik ve en az 1 er saatlik aralıklar verebiliyorum. Daha detaylı zamanlama yapabilmek için dijital göstergeli bir zaman saati alacağım. En son Kudret bey ile konuştuğumda 15 dakika sulamamı tavsiye etti bana ama benim zaman saatim buna müsait değil. Daha değiştirmeye fırsatım olmadı.

Hakan Öncü 16-05-2012 23:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi efe446 (Mesaj 967268)
Maşallah Hakan Bey çalışmanız gayet güzel gidiyor.İlerde bu işi ticarete dökmelisiniz diye düşünüyorum.Umarım meyveler kızarınca afiyetle yersiniz.

İlginize teşekkürler. Açıkçası bunu tek başıma yapabilmem mümkün değil fakat yapılabilecek toplu bir oluşuma katılmayı çok isterim.

Tabi burada bu kadar üstat var iken ben yanlarında anca çıraklık yapabilirim.

İyi günler.

Ozgurk 18-05-2012 14:47

Hakan Bey merhaba,
3 yıllık maceranızı ilgiyle takip ettim. Kullandığınız son sistem benim gibi yeni başlayacaklar için gayet basit ve verimli görünüyor. Bu sistemle ilgili göremediğim bir kaç ayrıntıyı sormak istiyorum.

1-Akvaryum su pompasının çıkışı bildiğin kadarıyla akvaryum hortumları için yani daha küçük, bahçe hortumu monte edilebiliyor mu? Monte etmek için ayrıca bir aparat kullandınız mı?
2-Sulama Hortumundan dönen su sulamadan sonra alttaki depoya geri dönüyor anladığım kadarıyla, onu depoya geri nasıl bir bağlantıyla bağladınız?
3-Bitkileri diktiğiniz üst kasanın drenajını nasıl sağladınız? Drenejdan depoya dökülen suyun EC ve PH ını ölçebiliyor musunuz?

Yanıtlarınız bana yol gösterecektir, şimdiden teşekkürler.

Hakan Öncü 21-05-2012 09:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozgurk (Mesaj 968427)
Hakan Bey merhaba,
3 yıllık maceranızı ilgiyle takip ettim. Kullandığınız son sistem benim gibi yeni başlayacaklar için gayet basit ve verimli görünüyor. Bu sistemle ilgili göremediğim bir kaç ayrıntıyı sormak istiyorum.

1-Akvaryum su pompasının çıkışı bildiğin kadarıyla akvaryum hortumları için yani daha küçük, bahçe hortumu monte edilebiliyor mu? Monte etmek için ayrıca bir aparat kullandınız mı?
2-Sulama Hortumundan dönen su sulamadan sonra alttaki depoya geri dönüyor anladığım kadarıyla, onu depoya geri nasıl bir bağlantıyla bağladınız?
3-Bitkileri diktiğiniz üst kasanın drenajını nasıl sağladınız? Drenejdan depoya dökülen suyun EC ve PH ını ölçebiliyor musunuz?

Yanıtlarınız bana yol gösterecektir, şimdiden teşekkürler.

Özgür bey merhaba,

Sorularınıza sıra ile cevap vereyim,

1. Aldığım su pomposı Atman marka At-103 modeli. 44 numaralı mesajda motorun bir resmi var ve içerisinden 2 farklı aparat çıktı. Bu aparat ile bahçe hortumuna bağlamakta bir sıkıntı yaşamadım. Sadece içinden çıkan aparat ile bahçe hortumu aynı çapta idi takarken bahçe hortumunu biraz ısıtarak yumuşattım öyle taktım. Soğuyunca geyet iyi durdu.

2. 2 plastik kasa üst üste durmakta. Üste duran kasanın tabanında 3 mm matkap ile açtığım belki 150 tane küçük delik bulunmakta. Yukarıdan verdiğim su perlitten süzüldükten sonra bu deliklerden alt kasaya akıyor. Çokçana delik açtım ki aradan bazıları tıkansanda drenaj devam edebilsin. Geçen yıl sistemi sökerken gördümki bazı kökler o delikleri tıkamış ve o deliklerden aşşağıdaki suya geçiş yapmış. 15 - 20 delikte perlit tozundan tıkanmıştı. Yani küçük ama bol delikle bu sorunu çözebilirsiniz.

3. Su yerçekimi ile aşşağı aktığı için ekstra bir işlem yapmıyorum doğal olarak. Ec ve Ph ölçümü için bitkileri beslediğim küçük siyah hortumlardan birinden numune su alıyorum. Ama aklımda hem su seviyesini kontolr edebilmek hemde numune su alımını kolaylaştırabilmek için bir tane daha dış yüzeye bir hortum daha takacam bununla su seviyesini ölçüp gerektiğinde numune alımı yapacağım.

Başka takıldığınız konu olur ise yardımcı olmaya çalışırım.
Kolay gelsin.

Hakan Öncü 21-05-2012 09:52

21.05.2012

Bitkilerimin gelişimi devam etmekte.

Cuma akşamı yaptığım ölçümde Ec 2.0 Ph ise 8 civarında idi.
5 Lt suya 150 cc A 150 cc B eriyiği ekledim. Ve bitkilere verdim.
Yine 5 Lt suya 75 cc Sülfirik Asit çözeltisi ekledim. Ve bitkilere verdim.
C.tesi sabah yaptığım ölçümde Ec 2,3 Ph ise 5 e düşmüştü.
Verdiğim Sülfirik asit çözeltisi fazla gelmişti ve beklentilerimin çok üstünde Ph ın düşmesine sebep oldu. Yüksek olursa düzeltmeyi az çok bilen ben düşük olanı yükseltmeyi bilmediğimden dolayı istemeye istemeye tüm suyu boşattım. Yeni temiz su ekledim Yeni temiz su ile kökleri 10 saat kadar yıkadım. Suyu tekrar boşaltıp tekrar temiz su ekleyip içerisine 1 Lt A ve 1 Lt B besini ekledim.

Yanlış Ph seyreltmesi ile besinli suyumu kaybettim ama bir ders öğrendim.

Resimi akşama ekleyeceğim.

Herkeze yeşil günler dilerim.

nicea 21-05-2012 10:50

Sayın Hakan Öncü düşük ph konusunda şu satırı paylaşmak istedim.
Nutrient Tanks should be kept at a pH level of less than 5.5 to ensure full nutrient availability when used.
Herkesin anlaması için basitçe çevirirsek : besin tanklarının ph seviyesi , bütün besinlerin alınabilir olması için 5.5 in altında olmalıdır.
Burdan yola çıkarak , istemeden fazla düşürmüş olsanız bile Ph 5 seviyesi kabul edilebilir diyebiliriz.

nicea 21-05-2012 10:53

Ayrıca Ph ı yükseltmek istediğinizde bütün tankı dökmenize gerek yok.mesela yarısını döküp tekrar yapabilirdiniz.

Hakan Öncü 21-05-2012 14:11

Açıkçası yerını dokup seyreltmeyi düşünmedim değil.

Fakat ben ideal Ph seviyesinin 6 - 7 arası olması gerektiğini biliyorum.
5 e inmiş bir suya ph 6.5 olan bir su eklediğimde seviyenin yukarı çıkması için bolca su eklemem gerektiğinden değiştirmeyi yeğledim.

Sizin soylediğiniz değeri ben daha önce biryerde okumadım. Bu konudan eminsiniz dimi.

Kolay gelsin.

nicea 21-05-2012 23:38

Bu forumda biara Turkey Tomato Presentation isimli bir pdf dosyası paylaşılmıştı.baya ayrıntılı bir sunum dosyasıydı.ingilizce satırı birebir kopyalayıp buraya yapıştırdım.
birde şurda görmüştüm ;
The University of Arizona recommends a pH of 5.5-6.0 for tomatoes.

Nutrition

bu ifadelerin kullanılmasının nedeni sanırım bazı elementlerin alımıyla ilgili.mesela google a nutrient availability chart yazıp ararsak mikro ve makro elementlerimizin kullanılabilir ph aralıkları çıkar. örnek ;
http://www.omafra.gov.on.ca/english/...0hrt06a3f1.jpg
ya da
http://www.growing-life.com/shop/gl_soil_ph_table.jpg
demir , mangan , bor , çinko , bakır listelerde görüldüğü üzere ph 5,5-6 arasında

Hakan Öncü 22-05-2012 10:07

22.05.2012 Resim

1 Eklenti(ler)
22.05.2012 Resim

Hobidünyam 28-05-2012 00:18

Ph ı yükseltmek için bazik madde ilave edilmelidir. Bunlar nelerdir. mesela kireç olabilir, lavabo açıcı olabilir. Bunlar suda eritilip seyreltilerek kontrollü şekilde azar azar kullanılabilir.

nicea 28-05-2012 09:03

kalsiyum karbonat , sodyum bikarbonat

Spirulina 28-05-2012 14:47

Eski bir hidroponikci olarak yukardan gelen suyun koklerden suzulerek indigi sistemin sizin sisteminize gore daha efektif oldugunu soyliyebilirim. Suyun koklere temas ederek asagiya suzulmesi koklerin daha cok kilcal kok yapmasina ve daha iyi besin cekmesine sebep olur. Kullandigim sistemde hem su yukaridan asagiya iniyor hem de bir hava pompasiyla suyu havalandiriyordum. Su tankinizin beyaz olmasinda fayda vardir aksi takdirde buharlasma cok hizli olur ve ec metreniz yoksa sudaki tuzlanma bitkinizi bir gunde dahi oldurebilir. Diger bir yontemde tankin icine suyu atomize sekilde spreyliyecek sistemdir. Bu sistem kok olusumu icin mukemmeldir ama verdiginiz besin spreylemeye uygun degilse sprey baslarini tikayabilir. Her 15 gunde ya da 3 haftada bir tankinizi taze suyla sifirlamanizi tavsiye ederim. İyi gunler.

Hakan Öncü 30-05-2012 07:20

30 Mayıs 2012

1 Eklenti(ler)
Bitkilerin gelişimi devam etmekte.

Pembe domatesde 3. çiçeklerde meyve tutmaya başladı.
Ec 2.3
Ph 6 - 6,5 civarında. Geçen günkü mesajlardan sonra Ph ı bir miktar daha düşük tutmaya başladım.

Günde 5 defa 2 er saat ara ile sulanıyor. Mekanikten dijital bir zaman saatine geçer isem sulamayı değiştireceğim.

Resim şimdi yukleyemedim. Daha sonra tekrar deneyecem.

nicea 30-05-2012 09:00

Sayın Öncü , ec yi biraz yükseltirseniz daha iyi olur.

Hakan Öncü 30-05-2012 09:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nicea (Mesaj 975786)
Sayın Öncü , ec yi biraz yükseltirseniz daha iyi olur.

Bu akşam tekrar bir ölçüp Ec yi 3 e yaklaştıracam.

Teşekkürler.

nicea 30-05-2012 10:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hakan Öncü (Mesaj 975802)
Bu akşam tekrar bir ölçüp Ec yi 3 e yaklaştıracam.

Teşekkürler.

Sayın Öncü Ec nizi bir seferde bu kadar yükseltmeyin , bitkilerinizi strese sokarsınız.aşama aşama arttırırsanız adapte olmaları daha kolay olur.2,5 - 2,75 - 3 ms gibi.

U_Yilmaz 30-05-2012 12:09

Hakan Bey Merhaba,

çalışmalarınızı yakınen takip ediyorum, 3.sezonunuzda başarılar, bol ürünler dilerim.
Rica etsem Kudret Bey ile sulama ile ilgili görüşmenizi biraz daha ayrıntılandıra bilirmisiniz
15 dk. sulama nın periyodları ne olmalıdır.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hakan Öncü (Mesaj 967466)
En son Kudret bey ile konuştuğumda 15 dakika sulamamı tavsiye etti bana ama benim zaman saatim buna müsait değil. Daha değiştirmeye fırsatım olmadı.

Teşekkürler.

Hakan Öncü 30-05-2012 22:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi U_Yilmaz (Mesaj 975881)
Hakan Bey Merhaba,

çalışmalarınızı yakınen takip ediyorum, 3.sezonunuzda başarılar, bol ürünler dilerim.
Rica etsem Kudret Bey ile sulama ile ilgili görüşmenizi biraz daha ayrıntılandıra bilirmisiniz
15 dk. sulama nın periyodları ne olmalıdır.

Teşekkürler.

Merhaba,

Bendeki mekanik zaman saati min. 1 saat aralık verebiliyorum.
Bende o yuzden 1 saat çalıştırıyor 1 saat bekletiyordum. Boylece günde sabah saat 6 da başlayıp akşam 10 da biten periyotta 9 defa sulama yapıyor idim.
Benimle aynı zamanda ekim yapan arkadaşımın bitkileri benimkilerden daha iyi durumda idi bende bu durumu Kudret beye danıştım. Oda bana bitkinin yeteri oksijeni alamayabileceğini O yuzden 3 saate bir 15 dakika sulama yapmamı tavsiye etti. Bende elektronik bir zaman saati alana kadar sulamayı 2 saat dur 1 saat çalış şeklinde ayarladım.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
İyi günler.

U_Yilmaz 31-05-2012 10:22

verdiğiniz bilgiler için teşekkürler ,notlarım arasına aldım :)

Hakan Öncü 02-06-2012 10:08

02 Haziran 2012

2 Eklenti(ler)
Sistemim çalışmaya devam ediyor,

Ec yi 2.7 ye çıkardım, Ph 6 - 6.5 aralığında.
Sulama aynı devam etmekte.

Domateslerde 3. meyveler göründü.

2 şey sormak istiyorum.

2. resimde olduğu gibi salatalığın alt yapraklarında kısmı kuruma mevcut. Genelde alt ve yaşlı yapraklarda sebebi nedir acaba. Geçen senede benzer olmuştu.

2. konu ise geçen sene başıma dert açan kırmızı örümcek meselesi, Bu sene böyle bir sıkıntım şimdilik yok. Acaba başlamadan koruma amaçlı 1 doz nemazel uygulasam mı.

Herkeze iyi günler dilerim.

Hakan Öncü 11-06-2012 11:09

11 Haziran 2012

1 Eklenti(ler)
Gelişim devam etmekte.
Ec 2.6
Ph 6 - 6,5

Salatalıkların yapraklarında alt ve yaşlı olanlarda lekelenmeler ve kurumalar var.
Domatesler sağlıklı görünüyor.
Alt dallardan seyreltme yapmaya başladım.
Kırmızı örümcek için ilaçlama yapıp yapmama konusunda hala kararsızım.

cliper 11-06-2012 16:36

[QUOTE=Hakan Öncü;856163]05.10.2011 tarihi itibari ile bu seneki sistemi mi sonlandır dım. Bu sene yaptığım hataları öncelikle belirtmek istiyorum.

- Fideleri ilk ektiğimde 2 kola ayrıldı ve bu benim fideleri ipe almamı zorlaştır dı. 2-3 hafta sonra çiçek ve meyvelerden dolayı kesip tek kola indiremedim. Buda balkonumda dağınık bir yapıda kötü görüntü oluşturdu.

Sayın Hakan öncü
Çalışmalarınızı ilgiyle izliyorum ve başarılar diliyorum.
Bu hastalık bana 1aydır bulaştı durgun su denemesi yapıyorum.Sayın Kudret hocamdan temin ettiğim malzemelerle.Bu işin başında olan yoğun biçimde forumları okuyup kendimi (anlayışım kıt da olsa ) geliştirmeye çalışıyorum.Acizane yanlış anlamazsanız bir sorum olacak.
Forumlardan okuyup öğrendiğim kadarı ile yukarıdaki 2011 hatalarınızda yazınızdan çıkardığım koltuk alma yapmadığınız. Affınıza sığınarak sordum .Yanlışım varsa düzeltin lütfen
Hayırlı sağlıklı Huzurlu günler dileğiyle.Saygılar

Hakan Öncü 15-06-2012 07:32

Sayın Cliper,

Fidelrr küçükken tek ana dal üzerinde gitmesi sonrasında kontrolu kolaylaştırıyor.
Dallanıp budaklandıkça bağlamakta çok kolay olmuyor.
Bunun verimide azalttığını düşünüyorum.

Mevsim itibari ile bunu yapmak için muhtemelen geç kaldınız ama hala vaktiniz var ise bence yapın. En azından alt dallarda koltuk almayı ihmal etmeyin. yukarıları çok dokunmasamda alt dalları ben çıkan koltukları alıyorum.

İyi günler.

Hakan Öncü 28-06-2012 09:00

28 Haziran 2012

3 Eklenti(ler)
Bitkilerimizde ki gelişim aşşağıdaki resimlerde görülüyor.

2 kök domates 1 kök salatalığım var. 1 pembe 1 çeri.
Pazardan aldım çeri eve geldim salkım domates. Çeri diye aldığı domates ler salkım çıktı maalesef. Bunada şükür diyip devam ediyorum.

Ec 2,5
ph 6,5

civarında tutmaya çalışıyorum.

Çalışıyorum diyorum çükü Sera bekçisi gibi bir sistem ile devamlı olarak ölçüm yapmıyorum. En iyi şartlarda gün aşırı yani 2 günde 1 ölçüm ve su ve besin ekleme yapıyorum.

Bitkiler günde 10 lt den fazla su tüketiyor. 2 gün bakmaz isem 20-30 lt su ekliyorum. Ec ve Ph değerlerine göre besin ve sadece su ekliyorum.

1 hafta önce tüm suyu boşaltıp temiz su ile yıkama yaptım. Bu sezon 2. yapışım. Niyetim sezen sonuna kadar bir daha yapmamak.

Domateslerden mahsül almaya başladım. 3 adet domates topladım. çakma çerilerimde kızarmaya başladı. Kızaran Pembe domatesimi sanırım kuş yarıya yakınını yemiş. :) Korkuluk yapacam. :)

Salatalıktan bu sene çok az verim aldım. Şu ana kadar 500-600 gr kadar. Aslında sökmeyi düşünüyordum ama geçen hafta yıkama olayından sonra biraz daha beklemeye karar verdim.
Sanırım su-ec-ph-tuz **** başka bişey salatalığın hoşuna gitmiyordu.
Kudret beyin dediği gibi salatalık stresi hiç sevmiyor. Ve dalgalı besin ve ph onu strese sokuyor. Alt yapraklarında kuruma oluyor. Bende kuruyanı kesiyorum. Ama üst yapraklar sağlıklı ve düzgün.
Yıkama ve yeni su dan sonra toparlnamya canlanmaya başladı.

Salatalıkta çok fazla bellki 30-40 tane meyve var fakat 2-3 cm den sonra solmaya kurumaya başlıyorlar. Şimdi yavaş yavaş büyümeye uzamaya başladı salatalıklarım. Salatalığım uzamaya devam ediyor acaba en uç sürgünü koparasam mı diye düşündüm. Ama sonra yapmadım zaten aradan koltuklarla bolcana yeni kollar olmaya başladı.

Bu sene salata domateslerin arkasında kaldı. Güneş te bir etken olabilir.

Şimdilik bu durumdayım.
Bu sene daha koruyucu bir ilaçlama yapmadım.

Hakan Öncü 08-07-2012 12:22

08.07.2012

3 Eklenti(ler)
Gelişim devem etmekte.

Domateslerim de verim gayet güzel iken salatalığım dan istediğim verimi alamıyorum. Söküp atmaya da kıyamıyorum. Üzerinde 30 - 40 tane küçük meyve var fakat bunlardan çok azı gelişebiliyor. Birçoğu 3-4 cm den daha fazla büyüyemiyor. Gölgede ve arkada kalan yaprakların neredeyse tamamı kurudu sarardı.

Domateslerim iyi gidiyor herhangi bir problemleri yok. Alt yapraklardan budama yapıyorum ama çok değil. Haftada 1 dal gibi. Alt salkımlardan 2-3 günde bir 2-3 adet domates toplamaya başladım Buda yaklaşık haftada 1 kilo gibi oluyor. 2 kökten bence yeterli.

Su tüketimim ciddi artı. Günde muhtemelen 15 lt civarında. fazlası var azı yok. 2-3 günde bir kontrol yapıyorum. kontrollerde yaklaşık 50 lt su ve yeteri kadar besin ekliyorum. Besini 2,5 civarında tutmaya çalışıyorum. Geçen sene aynı düzenekte 4 kök domatesim vardı. Bu sene 2 kök olmasına rağmen yaklaşık aynı verimi almaktayım.

Herkese yeşil ve bol verimli günler diliyorum.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025