agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   Hakan Öncü / Durgun Suda Domates (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/20237.htm)

Hakan Öncü 23-08-2010 22:17

Son Demler

1 Eklenti(ler)
Bu sezon başladığım topraksız tarım serüveni bu sene için bitmek üzere.
Son kalan domatesleride topladım. 5-6 tane kaldı 4 kökte. 1 hafta sonra onlarıda toplayıp sistemi bu sezon için sonlandırıcam.

Merak ettiğim kalan besin eriğiyi ışık almayan biryerde muhafaza etsem bir sorun yaşarmıyım. Daha yeni yaptım 5 er litre besin eriyiği. Son hasatta da yaklaşık 2 kg. aldım. Yaprakları kırmızı örümcekten dolayı kaybettiğimden domatesler küçük kaldı.

Teşekkürler. İyi günler.

ayhan74 24-08-2010 15:55

Sayın Hakan öncü;
Öncelikle maşallah demek istiyorum.
Kalan besin eriyiğinizi serin ve kuru bir yerde saklarsanız bir şey olacağını sanmıyorum ama tabi ki bu benim düşşüncem. Yine de besin eriyiğini kimden aldıysanız bir sormanız da fayda var.
Kolay gelsin

Kudret Tezel 24-08-2010 17:42

Sevgili arkadaşlar hazırlamış olduğumuzbesineriyiği stolarımızı birdahaki sezona veya uzunca bir süre saklamamız gerekiyorsa tavsiyem şudur.
Şişelerde kalan eriyikleri daha küçük şişelere alarak havaboşluğunu azaltın. oksitlenmesin, hatta pet şişeyi biraz sıkarak içindeki havayı tamamen çıkarın, eriyiği havasız bir ortamda bırakarak oksitlenmesine mani olun,
Serin bir yerde saklayın. Ve güneş ışığı almasın , böylece birdahaki sezona kadar bozulmadan kalabilirler.

Hakan Öncü 24-03-2011 14:00

Tekrar Merhaba

4 Eklenti(ler)
Herkeze iyi günler diliyorum.

Geçen sene başladığım topraksız tarım hobime bu sene sistemimi yenileyerek ve geliştirerek devam ediyorum. Geçen sene yaptığım hatalardan ders alarak bu sene biraz daha tecrübeli olarak yeni sistemimi kurma hazırlıklarım devam ediyor. Bu hazırlıklar aşamasında Kudret Bey sağolsun benden bilgi ve deneyimlerini eksik etmiyor.

Geçen sene durgun su içinde yetiştirdiğim domateslerden sonra bu sene perlit'e ekeceğim dometesler ile ilgili hazırlıklarım tamamlandı sayılır.

Kuracağım sistemimle ilgili resimler aşşağıda olucaktır. Sistem daha kurulum aşamasında olduğu için eklemek, değiştirmek **** çıkarmak istediğiniz bölümler olur ise lütfen beni yönlendiriniz.

Bu sene 60 * 80 ebantında biri 23 diğeri 32 cm yüksekliğin de Kamasan dan toplam 67 Tl ye mal olan 2 plastik sanayi tipi kasa kullanıcam. Bu kasalardan 32 cm olanı aşşağı 23 cm olanı yukarı koyacam. 32 Cm olan kasanın 2 yanda olan tutma yerlerinden dolayı yaklaşık 25 cm su + besin koyabilecem. Üsteki kasanın altına bol miktarda fazla büyük olmayan delik açıp üsten verdiğim suyun fazlasının alttan akmasını sağlayacam. Kasalardan altta olana plastik bidon musluğu monte ettim ki boşaltımı kolay olsun.

Alt kasadan su basma işini Hepsiburadadan 20 Tl ye aldığım Atman Marka AT-103 kafa motoru ile sağlayacam. Alttaki kasayı aynı zamanda hava motoru ile suyunu havalandıracam.

EC ölçme işini geçen sene Kudret Bey'den aldığım ölçü aleti ile, PH ölçümünü de yine geçen sene kullandığım bu sene Hepsiburada dan 20 Tl ye aldığım Sera marka Ph Test sıvısı ile yapacağım.

Sistemimde perlit kullanacağım için Perliti Beylikdüzü Kıraç bölgesinden Uzay Perlit'en çuvalı 5 Tl karşılığı 2 çuval aldım. 1 çuval 80-90 lt civarında sanırım. 14 numara tarım da kullanılan boy olduğunu söyledi satıcı. Perliti kullanmadan önce süzüp yıkayıp öyle kullanıcam.

Fide için Sayın Envor Beyinde kullandığı ve tavsiye ettiği "BANDITA F1" cinsi fide kullanıcam ve yine Kudret beyin tavsiyesi ile sadece 4 adet ekim yapacam. Hoş Kudret Bey daha küçük kasalara 6 adet ektiğini banada söylemişti ama sağlıklısının 4 adet olduğunu da belirtti.

Fide temini konusunda yardıma ihtiyacım var İstanbul Tohumculuk firmasının adı İstanbul olmasına karşın İstanbulda fideleri ni satan bir yer bulamadım. Gönderdiğim maile cevap ta alamadım. Bandita F1 fidesini satan firma da bulamadım.

Fide temini konusunda beni İstanbulda yönlendirecek **** elinde varsa fide olarak bana gönderebilecek Tarım dostlarına ihtiyacım var.

Geçen seneki amatör sistemime rağmen bu sene konu komşu akraba gören bende yapıcam deyip onlara malzeme temin etmeye çalışıyorum. 10 Adet fideye ihtiyacım var. Yönlendirenlereden gönderenlerden müteşekkir olurum.

Uzun oldu,
Umarım sıkılmazsınız .

İlginize tekrar teşekkürler.

seazone 24-03-2011 17:35

Merhaba Hakan bey İstanbul fide Antalya'da ben size göndermeye çalışabilirim söz vermemek şartıyla. Yani bana gelmesinde problem olursa gönderemem. Bandita için diyorum.

seazone 24-03-2011 17:35

Özür dilerim tarihi yazmadım fideler 15 nisan gibi çıkacak.

Hakan Öncü 28-03-2011 09:10

2011 Bahar - Yaz Kreasyonu

3 Eklenti(ler)
2011 Bahar Yaz Sonbahar Kreasyonu hazır.

Altta resimlerimi bulacaksınız. Eksiğim yanlışım var ise yönlendirirseniz sevinirim.

Daha öncekli resimlerde torbada görünen pelitleri su ve elek yardımı ile eledim ve yıkadım. Kudret beyin tavsiyesi ile yaptığım işlemi neden yaptığımı sonra daha iyi bir anladım. 1 torba pelitten 5-6 kg kuma benzer ama çok daha ince toz çıktı. Yıkamadan yapsa idim sistemimim tıkanacağı gün gibi ortada idi.

Üstteki kasada 100 den fazla 3 mm çapında delikler açtım. Deliklerin üstüne tıkanmasın diye banyolarda kullanılan kaydırmaz diye bir malzeme vardı elek gibi evde hazır o vardı onu kullandım. Peliti doldurdum. Sistemi kurum ve test ettim şimdilik sorunsuz çalışıyor gibi.

Zaman saatini günde 4 defa 15 er dakkika çalışacak şekilde ayarladım. Domatezleri ekince bunu tekrar ayarlıyabilirim.

Sulama sisteminde bahçelerde kullanılan damlatma sistemini kullanıcaktım ama yine forumda Kuret beyin bir yazısında en iyisi kauçuk hortum diyince bende öyle yaptım. Damlatma sistemleri nozülleri kolay tıkanıyormuş diye okdum. Domatezleri ekince üstünü bir branda **** naylon ile örtücem.
hem uçuşmasın hemde buharlaşma az olsun.

Allta bulunan su kasasının içinde hava motoru çalıştırmaya gerek varmıdır.
Üsteki kasadan damlama şeklinede 5-6 cm. mesadefen dökülüyor fazla su.

Elimde 14 numara yaklaşık 50 lt. perlit kaldı. Beylikdüzü bölgesinde isteyen birisine verebilirim.

Kolay gelsin.

Hakan Öncü 28-03-2011 12:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seazone (Mesaj 773510)
Özür dilerim tarihi yazmadım fideler 15 nisan gibi çıkacak.

İlginize teşekkürler,

Banditalar için bir çok kaynaktan istanbuldan edinmeye çalışıyorum ama daha elle tutulur bir ilerleme yok.

15 Nisana kadar bulamaz isem sizden isteyebilirim.

İlginize tekrar teşekkürler.

aydın 28-03-2011 15:44

Sn Seazone;

baron f1 sırık cinsi domates fidesi topraksız tarımda kullanılabilir mi?

seazone 29-03-2011 07:40

Her tür domates fidesini topraksız tarımda kullanabilirsiniz. Yanlız bandita topraksıza gerçekten bayağım uyum sağlıyor ve meyveleri gerçekten çok güzel.

Hakan Öncü 29-04-2011 09:32

Domates leri Ekellim mi..

Merhaba ,

Herkeze sağlıklı neşeli günler dilerim.
İstanbul da Nisan ayınıda bitirdik. Havalar pek müsait olamadı henüz.

Bu hafta sonu daha almadığım ve istediğim çeşidi bulamadığım domates fideleri için son araştırmamı yapıp artık ne bulabilirsem alıp ekimimi yapmayı düşünüyorum.

Yer Istanbul Beylikdüzü, 7. Kat balkon güney batı cepheli. Az biraz rüzgar alıyor. Önü tamemen açık.

Altyapı ve denemeler hazır eksik olan fideler.
Alıp ekelim mi. Ne dersiniz. Fideleri ziyan etmiyeyim daha sonra acele edipte.
Açık balkonda ekim yapan kimse varmıdır. Durumları nasıldır.

Kolay gelsin.
Sağlıklı mutlu günler.

malbman 29-04-2011 10:06

Sayın Hakan Öncü, bu linkteki haritada İstanbul'da ilkbahar geç donlarının geçtiği görülüyor. Artık fidelerinizi dikmenin bir zararı olmaz sanırım.

seazone 29-04-2011 11:53

Hakan bey korkamanıza gerek yok çok rahatlıkla ekebilirsiniz.

Hakan Öncü 01-05-2011 21:58

1 Mayıs 2011

3 Eklenti(ler)
Merhaba herkeze,

1 Mayıs 2011 tarihi itibari ile fide alımımı ve aynı gün ekimimi yaptım.
Kudret beyin daha önce 1-2 defa soylediği acemi aç gözlü olur sözüne rağmen 4 adet ile başladığım ekimi 6 adetle sonlandırdım. 3 Adet sırık domates 1 Adet Çeri domates 1 adet Salatalık ve 1 adet Çilek ekmeye niyetlendim.
Resimlerim aşşağıda herşey çok yeni her türlü değişiklik yapılabilir. Fideler altında ilk toprağı ile beraber ekim yaptım. Çileği nasıl ekeceğimi bilemedim. Yaklaşık 10 cm lik torbanın içinde ekili. Toprağı ile berebaer ekmek istemedim. Ama yıkayıp yıkamamayada karar veremedim.

Şehir suyunun PH değer 7 - 7,5 arasında.
Besin ekledikten sonra Ph 6,5 EC ise 1,8 oldu. 90 Lt lik su tankına 900 cc A 900 cc B eriyiğinden ekledim. Besin eriyiği geçen seneden kalan yaklaşık 2 Lt A ve B eriyiğidir. Yeni besin şimdilik yapmadım.

Sulama sistemim günde 4 defa 15 er dakika şeklindedir. 2 kere sabah saat 6 ve 7 de 2 kere akşam 8 ve 9 da sulama yapıyorum. Gündüz sulama şimdilik yapmıyorum. Havalar ısındıkça sulama sayısı ve süresi değişicektir.

Hakan Öncü 02-05-2011 06:51

1 Eklenti(ler)
Dün koyduğum resim akşam çekildiği için güzel görünmüyordu.
Yenisini ekledim.

seazone 03-05-2011 16:30

Hakan bey haydi hayırlısı sonunuda görelim.

Hakan Öncü 09-05-2011 09:18

09.05.2011

1 Eklenti(ler)
Herkeze kolay gelsin.
Ektiğim fidelerim ile ilgili genel durum bilgisi veriyorum. Gelişimlerinde bir sorun yok. Domateslerde çiöeklenme emaresi başladı. Salatalıkta bacak kadar boyuyla 2 adet minik sakatalık göründü. Çilekte bir değiişiklik yok.

Bir konuda yardımınıza ihtiyacım var. Sistemimin üstünü naylon **** branda tarzı birşey ile örtücem. Bu örtmede sulama sistemimde altta kalıcak. Solamada bir revisyon yapıp her fidenin köküne sol ve sağdan 1 delikle yanlardan sulama yapmak istiyorum. Besin eriyiğinin yapraklara **** gövdeye gelmesi bir sıkıntı yaratırmı.

Herkese sağlıklı günler diliyorum.

Hakan Öncü 10-05-2011 07:30

10.05.2010

1 Eklenti(ler)
Dün akşam sistemimde küçük düzenlemeler yaptım. Resim ektedir.
Artık besini direkt fidelerin sağına ve soluna 2 cm. kadar yanına veriyorum. Bitkinin yaprakları ve gövdesi ıslanmıyor.

90 Lt besin tankımdan 1 haftada 10 lt su eksiltti.
Ph 7,5 Ec 1.8 civarına çıktı.

Dün akşam itibari ile su ve besin ekledim Ph 6,5 Ec 2.1 gibi.
Bitkilede olumsuz bir durum yok. Havalar serin gündüz 15 -17 gece 10 derece civarında.

Hakan Öncü 15-05-2011 20:43

15 Mayıs 2011 Pazar

4 Eklenti(ler)
Bitkilerimin gelişimi devam ediyor.

Ec : 2.1
Ph 7 - 7.5

Ph seviyesini düşürmek için limon tuzunu suyun içinde eritip sistemime ekledim. Ph seviyesi 6 ya düştü. Bu hafta besin eklemedim. Bitkilerim boyları 16-20 cm arasında. Genel durumları sağlıklı görünüyor. Geçen seneye göre daha yavaş büyüyorlar. Muhtemel sebepleri havaların serin gitmesi ve domatesin cinsi olabilir. Geçen sene pembe domates bu sene sırık salkım domates ektim.

Resimleri ektedir. Ph seviyesini olamsı gereken değerlerde (6 - 6.5) arasında tutmak için başka neler yapabilirim. Tavsiyeleriniz nelerdir.

İyi günler.

Hakan Öncü 22-05-2011 10:52

22.05.2011

4 Eklenti(ler)
Bitkilerimde herşey normal gibi.
Gelişim güzel çiçeklenme ve yapraklanma iyi gibi görünüyor.
1 haftada yaklaşık 10 Cm boyları uzadı.
20 gün önce suyumu yeniledim.
Aslında EC ve Ph seviyesi fena değildi ama yinede değiştirdim. Değiştirdikten sonra keşke değiştirmeseydim dedim. 90 Lt su ya 900 cc A ve B besininden katıyorum. Bu benim ciddi bir miktar ve bayağı bir besini sanırım ziyan ettim.
Genelde yaşadığım sıkıntı PH ı dengelemekte. PH değiştirmeden önce 7.5 civarında idi. Şİmdi 6.5 civarında EC değiştirmrden önce 1.9 şimdi 2.1.

Bundan sonra komple suyu çok mecbur kalmadıkça değiştirmemeye çalışıcam.

Resimlerim aşşağıda. Yanlış giden bişeyler olursa lütfen beni çok geç olmadan uyarın.

İyi günler.

cakmak 25-05-2011 21:57

hakan bey merhaba bu sistemde sulama borusunu(kauçuk) nasıl yaptınız ve kaça mal ettiniz acaba deliklerde suyu püskürten bi alet mi var öğrenebilirmiyim şimdiden paylaştığınız için teşekkürler

Hakan Öncü 26-05-2011 06:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cakmak (Mesaj 810435)
hakan bey merhaba bu sistemde sulama borusunu(kauçuk) nasıl yaptınız ve kaça mal ettiniz acaba deliklerde suyu püskürten bi alet mi var öğrenebilirmiyim şimdiden paylaştığınız için teşekkürler

Sayın Çakmak,

Açıkçası sulama hortumu 1 parmak kalınlığında standart bahçe hortumu kullandım. Şarzlı tornavidama aldığım 3mm lik matkap ucu ile delikler açarak kullandım. Tabi ilk başlarda deliklerin yerini tam ayarlayamadım o yüzden elektrik bandı ile kapatıp tekrar delikler açtım. Sulama motoru olarak Atman marka bir motor aldım Hepsi burada dan. Zamanlamayı da mekanik zaman saati ile ayarladım. En az 1 er saatlik dilimler ayarlanabiliyor ve günde 4 kere sabah ve akşam 6 ve 8 de 1 er saat çalışıyor.

Umarım yeterli olmuştur.
İyi günler.

Hakan Öncü 28-05-2011 17:27

28.05.2011

5 Eklenti(ler)
Domates , salata ve çileğin gelişimleri normal gibi. 1 Mayıs ta ektiğim fideler 50 cm boya ulaştı. Yaprakların üzerinde lekelenmeler gördüm. Endişe etmem gereken bir durum mu bilmiyorum. Nasıl yorumlarsınız.

seazone 29-05-2011 10:18

Bu kadar lekelenme için daha endişe yapman gereksiz. Bu lekelenmeler çok yoğın güneş alan yapraklarda su damlası kalırsada olur. Sanırım sağlıklılar bir problem yok.

Sarıcan 29-05-2011 10:59

Aynı sorun zannederim Sn. şans43' ün salatalıklarında da var. Aynı EC ile beslendikleri için domatese iyi gelen EC değeri salatalığı zorluyor herhalde.

Hakan Öncü 06-06-2011 07:40

06.06.2011

5 Eklenti(ler)
Memleketimin her tarafından insanı dahada şevklendiren fotoğraflar gelmeye devam ediyor. Sistemim çalışmaya devam ediyor genel olarak pek bir sorun yok gibi.

Bu hafta 2 sistem ile ilgili bilgi vereceğim. Bazı sıkıntılarım var sistem ile ilgili yardımcı olursanız sevinirim.

İlk Fotoğraf benim sistemime ait. Arkada bulunan 3 adet salkım sırık ve önde bulunan 1 adet çeri domates 3. 4. çiçeklerini veriyorlar. Domateslerin boyları 70 cm geçti.
İlk çiçeklerde meyveler oluşmaya başladı. En alttan yukarı doğru domates lerimi haftada 1-2 dal buduyorum. Salatalığımın üzerinde 7-8 meyve var 1-2 tanesi bu hafta sonuna doğru hasat edilecek boya gelir sanırım. Çilek üzerinde bolca meyve emaresi var ama onun sorunu salatalığın yapraklarının altında kalıyor bir kısmı. Bu hafta sonu salatalığın da alt yapraklarını buda yınca sanırım çilek rahatlar bir miktar.

2. sistemimiz ise bir Topraksız tarım hastalığına yakalanmış bir akrabamızın.

4 adet resim ekliyorum. 1. resim sistemin genel görünümü hakkında,
İlk sorum burada olacak burada ilk saksıdaki ile son saksıdaki arasında bir büyüme farklılığı var. Sona doğru bitkilerin büyümesi yavaşlamış. Bitkiler 50 lt bir ortak tanktan besleniyor. Hep beraber günde sabah akşam 15 er dakika sulanıyor. Ec 2,5 Ph ise 6,5.

Son saksıda salatalık ve domates beraber ekili durumda. BU saksıda bir gelişim problemimiz var. Salatalık iyi gelişirken domatesin dallarında içe doğru kıvrılmalar ve uzamasının durması sorunu yaşıyoruz. Salatalık da meyveler gayet iyiyken domates dalları içe doğru daire oluşturmuş.

Aynı saksıda çok yakın olduğundan yeteri şekilde beslenemiyormu . Yoksa besin az mı geliyor ne dersiniz ne yapalım.

Benim ve akrabamın sistemi aynı gün ekim yapıldı. Fideler aynı yerden aynı cins. onun domates ve salatasında bana göre ciddi bir meyva büyümesi farkı var.
Bu sistem devamlı güneş altında duruyor benim sistemim ise öğleden sonra güneş alıyor.

Uzun oldu umarım sıkılmazsınız. Tekrar teşekkürler .
İyi haftalar bol yeşilli sağlıklı günler dilerim.

seazone 06-06-2011 20:31

Hakan bey merhaba bu domatesleriniz durgun suda mı ekili? eğer durgun suda ekiliyse suyunuzu atın ve ec nizi 2.3 seviyesine kısa bir süre çekin 1 hafta kadar eğer durgun suysa düzelecektir. Eğer yapraklarda daha garipleşme lekeler meydana gelirse ki öyle gözükmüyor o zaman mantar diyebilirim.

Hakan Öncü 06-06-2011 21:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seazone (Mesaj 817632)
Hakan bey merhaba bu domatesleriniz durgun suda mı ekili? eğer durgun suda ekiliyse suyunuzu atın ve ec nizi 2.3 seviyesine kısa bir süre çekin 1 hafta kadar eğer durgun suysa düzelecektir. Eğer yapraklarda daha garipleşme lekeler meydana gelirse ki öyle gözükmüyor o zaman mantar diyebilirim.

Domatesler perlite ekili. Yanlız şöyle bir durum varki domatesler 1 mayısta ekildi o günden sonra su hep eklemeler yapıldı. Suyun Ph 6,5 Ec de 2,5 seviyesinde idi. Bugün Kudret beyle konuştum günde 2 olan sulama sayısını 4 e çıkaracağım. Köklerin yıkanması için temiz suyu devir daim edeceğim bir süre. Sonrasında yeni su hazırlanıp bir süre takip edeceğim. Köklerin durumuna bakacağım. Sararma ya da renk değişimi varmı diye.

Gelişmelerden haberdar ederim .
İlginize teşekkürler.

İyi Akşamlar

mehmetrifat 07-06-2011 09:23

hocam *** ben de domates fidesi yetiştiriyorum durgn su yöntemi ile fideleri yerleştirdiğim pet bardağa sigara ateşiyle delikler açtım fideyi de bu bardağın içine yerleştirdim ve fidenin dik durabilmesi için bardağı çakıl taşı ile doldurdum
bardağın tamamı na yakını besin eriyiğne temas ediyor acaba bu sorun yaratır mı
bir de fidenin dik durması için bardağa yerleştirdiğim çakıllar bir sorun yaratır mı
çok teşekkür ederim

Hakan Öncü 10-06-2011 11:07

09.06.2011

1 Eklenti(ler)
Merhaba herkese,

Sistemim le ilgili güncel bilgiler.

Ec 2,5
Ph 5.5- 6.0

Gelişimi fena görünmüyor. Altan budama yapıyorum.
Şu anda 1 mt ye geldi fideler.

Bir sorum olacak Arkadaşım Cam önünde Durgun Su yöntemi ile domates biber bakıyor. Dün havaların da sıcak olmasından suyu hissedilir derecede ılık mış. Bitkilerinin üst taraflarında renklerinde açılma var ve bu suyun sıcaklığından olur mu bana dedi. Bende bilmiyorum ama bilen birilerini tanıyorum dedim.

Ne dersiniz ılık besin suyu bitkilerde renk açılması yapar mı.

malbman 10-06-2011 12:34

Hakan bey, arkadaşınızın bitkilerindeki renk açılmasının ılık sudan olduğunu sanmam. Çünkü besin eriyiği sıcak olduğu sürece (tabii 50 derecelerden söz etmiyorum, 20 derece civarı olması iyidir) kökler besin eriyiğini daha iyi alır. Problem muhtemelen arkadaşınızın ec değerleri ile ilgilidir.

Hakan Öncü 10-06-2011 15:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 820114)
Hakan bey, arkadaşınızın bitkilerindeki renk açılmasının ılık sudan olduğunu sanmam. Çünkü besin eriyiği sıcak olduğu sürece (tabii 50 derecelerden söz etmiyorum, 20 derece civarı olması iyidir) kökler besin eriyiğini daha iyi alır. Problem muhtemelen arkadaşınızın ec değerleri ile ilgilidir.

Cevabınıza teşekkürler.
Ec ve Ph değerlerini sık sık kontrol ediyoruz açıkçası olması gereken değerlerde.
Suyun sıcaklığını ben görmedim ama söylenen o suyla rahat rahat banyo yapılabileceği.
Buda 35 derece civarı olmalı.

İzlemeye devam edeceğiz. Bu hafta sonu hava serin geçecek. Bakalım ne gibi değişiklikler olacak.

İyi günler.

tzantali 11-06-2011 01:41

[QUOTE]
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hakan Öncü (Mesaj 817659)
Domatesler perlite ekili. Suyun Ph 6,5 Ec de 2,5 seviyesinde idi. Bugün Kudret beyle konuştum günde 2 olan sulama sayısını 4 e çıkaracağım. Köklerin yıkanması için temiz suyu devir daim edeceğim bir süre. Sonrasında yeni su hazırlanıp bir süre takip edeceğim. Köklerin durumuna bakacağım. Sararma ya da renk değişimi varmı diye.

Hakan bey merhaba;
Domateslerin perlitte olduğunu okuyunca katkı yapmak istedim.Açıkçası su kültürleri konusunda bir fikrim yok ancak perlitte Yüksek Lisans tez çalışmamı yapmıştım(1992).
Perlitte başarının sırrı saksıların dibindeki havuzcukta sürekli besin çözeltisi bulundurmaktır.Bu da, her sulamada %10 dışarı akacak şekilde besin çözeltisi verilerek sağlanır.Saksının drenaj deliklerinden çıkan çözelti, saksı içindeki çözeltiyi temsil ettiğinden,saksıdaki tuzluluk ve pH'ı anlamanın en kolay yolu ölçümleri drenaj çözeltisinde yapmaktır.

Hakan Öncü 13-06-2011 21:46

13.06.2011

1 Eklenti(ler)
Sistemimde gelişim devam ediyor.
Ec 2,6
Ph 5.5 6.0 arasında.
Ph biraz az gibi. Bitkilerin boyu iç duvar kısmındaki 115 cm. Güneş alan taraftaki ise 80 cm civarında. Güneşten uzak olan boya verdi güneş alan ise kalınlaştı meyveye verdi.

Sans43 Kudret bey için yazdığı bir yazıda sırık domateslerde 1-2 dallanma olduğunu ve bunun sırık domatesler için iyi olmadığı yazıyordu. Bende 2 tanesi çatallandı 2 dal şeklinde bayağıda uzun. 2 dalda da meyve çiçek var. Daha yol yakınken keseyim mi dalın birini. En az 50 -60 cm dal kesecem.

Ne diyorsunuz.

Hakan Öncü 20-06-2011 07:25

20.06.2011

3 Eklenti(ler)
Sistemim çalışmaya devam ediyor.
Dün komple suyunu boşalttım. 90 Lt. temiz su ile doldurdum ve gece boyunca devamlı sistemimi çalıştırdım. Sabah tekrar o suyu boşaltıp 90 lt su koyup 900 cc A ve B eriyiklerinden ekledim.

Ec ve Ph ölçümü yapmadım. Besin homejen bir şekilde karışmamış olacağını düşündüm. Akşama Ph ve Ec değerlerini de ölçecem.

Gelişimleri iyi görünüyor. Uzamaya ve meyve vermeye devam ediyorlar. Gölgede kalanlar 1.5 met ye yaklaştı. Alt kısımdan budamaya devam ediyorum.

Çileğim yaprakların altında kaldığından istediğim performansta değil. Gelişimi sağlıklı fakat gölgede kalmasının etkilerini hissediyorum Bana göre daha iyi gelişmeliydi.

Resimlerim aşağıda. Salatalarım bayağı büyüdü ve yaprakları irileşti. Onun yaprakları diğer bitkilerimi gölgede bırakıyor.

Herkese kolay gelsin.

garlangufa 20-06-2011 12:23

Maşallah , balkonda oldukca iyi gelişmiş Hakan bey. Unutmayın bu işin sonu seracılık ile bitiyor. Bende sessiz sedasız aynı sizin gibi balkonda devam ediyorum, Domates, salatalık, çilek ve biber yetiştirmeye. Biraz ışık sorunum var, günde 3 saat ancak güneş alıyor. Bilhassa çilekler güneşi az görünce hemen darılıyorlar.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim....topraksız tarıma devam..............

Hakan Öncü 24-06-2011 16:45

24.06.2011

1 Eklenti(ler)
Gelişim normal.
Altan budama yapıyorum. Bu akşam ya da yarın nemazel ile koruyucu ilaçlama yapmayı düşünüyorum. Üzerinde şu anda toplanacak düzeyde meyve bulunmuyor. Domatesler ve salatalar büyümeye devam ediyor. Boyu 1,5 metreyi geçti. Altta gölgede kalan çilek de verim çok az gibi. O yüzden de o bölgede budamayı daha çok yapıyorum.

Kolay gelsin.

Hakan Öncü 05-07-2011 12:36

05.07.2011

1 Eklenti(ler)
Domates lerimde gelişim devam ediyor. Şimdilik bir sorun yok gibi.
Salatalardan haftada 600 -700 gram salata yemeye başladım.
Domatesler 4-5. meyvede ler . Arkada kalanlar boya önde güneşi daha iyi görenler meyveye gidiyor.

Ec 2,5 Ph 6,5 civarında.

Günde 8 defa saat 6 dana sonra 1 saat ara ile 1 saat suluyorum.

Hakan Öncü 07-07-2011 07:35

07.07.2011

4 Eklenti(ler)
Sistemim çalışmaya devam ediyor. Her gün 10 lt den fazla su tüketmeye başladılar. Ec 2,5 Ph 6,5 - 7 civarında tutmaya çalışıyorum. 2 günde bir su seviyesi ec ve ph ölçümü yapıyor eksikliklerini tamamlıyorum.

Haftada 1 alttan budama yapıyorum ama hala istediğim seviyede değiller.
Yarın akşam senelik iznim için 7 gece 8 gün sistemimden uzaklaşacağım. Bir sonraki görmem ve resimlemem 8 gün sonra olacak . BU resimleri aslında aradaki farkı da görebilmek için çekiyorum. Domateslerin su eksiğinin giderilmesini aynı apartmanda yaşadığımız Babama teslim edeceğim. Aslında çok bir bakım değil 2 günde bir eksilen su ve besini yerine koyması. Tankım 90 Lt ve muhtemelen tüm tatilim boyunca bana yetecektir fakat bitkilerim de bu durumdan olumsuz etkileneceğini düşünüyorum. Bizim bekçimiz tam otomatik değil ama:)

Geldiğimde artık domateslerden yiyebilmeyi umuyorum.

Kolay gelsin.

AYD01 09-07-2011 19:54

Boyle amator oncu calismalari ulkemde gormek insana gurur veriyor. Tebrikler.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025