![]() |
Alıntı:
Yalnız bu gidişle arz fazla olacak ve fiyatlar düşecek. Bölgesel üreticiler olarak sizlerle özelden bi görüşsek diyorum...:D |
bu hafta sonu bende başlıyorum bu olaya...
arpacık kilosu 2 lira... yeşil soğanın demeti 1,5... bu hesap bizi aşar... sabahtan beri hesaplıyorum kitaplıyorum çözemiyorum... bu arpacıkların hepsi fabrikadan mı çıkıyorda onları deliklerden düşürmeden oraya sabitliyorsunuz...... ben haftasonu bu yönteme bir kolaylık düşünüyorum... hayırlısı... tutarsa resim eklerim... beni yine heveslendirdiniz yahu... |
Acarextt03,
Komşu sayılırız kavga etmeyelim. Pazar gittikçe daralıyor. Arpacık soğanın kilosu 4,5 - 5 TL. Damping yasasından dava açarlar sana. Paketler 0.5 kg lık. Delikleri ya konik açacaksın, aşağı doğru daralacak ya da kademeli delik yapacaksın. Üst taraf soğanın gövdesini alacak şekilde ama alt taraftan sadece kökler çıkacak şekilde. |
Selamlar,gerçekten harika gözüküyorlar ellerinize sağlık.Kullanmış olduğunuz sisteme ne kadar su ve ne kadar besin eriği koydunuz aceba öğrenebilirmiyim ? iyi çalışmalar bol mahsullü günler.
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Kullanmış olduğum saksı her yerde bulunabilen 15 cm. x 37 cm. ebatlarında dikdörtgen saksılardandır. Sanırım daha çok pencere veya balkon önlerinde kullanılıyor. Toplam 5 lt. su alıyor. Yeşil soğanın Ph değeri 6.0 ile 6.7 arasında olması gerekiyor. EC değeri ise 1.4 ile 1.8 arasında olmalıdır. Maalesef benim Ph metre ve EC metrem yok. Ph olayını Sera marka Ph test kiti(Fotosu aşağıdadır.) ile çözemeye çalışıyorum. 4 ile 9 arasında ölçüm yapabiliyorum. Renk aralığı 0.5 atlamalı olarak ölçüm yapıyorum. Yani yaklaşık bir değer yakalamaya çalışıyorum. EC olayını da sayın Envor'dan aldığım besin eriyiğini orantılıyarak yapıyorum. Yani kendisi bana " 1 litre suya 3 cc A, 3 cc B koyarsan 1.9 veya 2.0 EC elde edersin demişti. Ben de buna göre 1.4 EC elde edebilmek için suya 2 cc A, 2 cc B ekliyorum. Sanıyorum yaklaşık bir değer yakalamış oluyorum. Umarım açıklayıcı olmuştur. Saygılarımla |
Alıntı:
|
Sayın Katsu,
Balık kutuları da çok akıllıca gerçekten. Yorumunuzu okuyunca neden daha önce aklıma gelmedi diye düşündüm. Bana bir yol daha göstermiş oldunuğunuz için teşekkür ederim. Bu arada bütün arkadaşlara seslenmek istiyorum. Geçen gün saksıda yetiştirilebilen kokulu, yumruk kadar olan kavun tohumlarından aldım. Acaba durgun su kültüründe yetiştirmeyi deneyenler varmı? Acaba oluyor mu? Bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim. Saygılarımla |
Dün eminönü pazarındaydım...
Arkadaşlar fiyatlar uçuşa geçmiş durumda... Herhalde buradan haber aldılar... Inanın pazardan almak karlı hale geldi... çünkü 1 kg soğan 12 tl civarı... Arkadaş bir de demez mi ki pazartesi 15'e çekmeyi düşünüyoruz... Yani bu olay başlamadan bitiyor diyecektim... Neyse ver yarım dedim... Balık kutularını muhakkak almalıyım.. Tohum çimlendirmede inanılmaz etkili ve koruyucu... Akşama carrefour'a uğramayı düşünüyorum... Hoşçakalın... |
Cherry domates / Durgun su kültürü
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,
03 Mart 2010 tarihine kadar Ec metrem olmadığı için sistemlere dahil ettiğim sebzeleri orantı kurarak idare etmeye çalışmıştım. Ph seviyesini daha önce fotosunu yüklediğim kit ile ayarlamaya çalıştım. Sayın Kudret hocam'dan Allah razı olsun. Ec metrem geldi ve işin ince ayarlarını yapmaya başladım. Gelişmeleri paylaşmak adına balkonumdaki bazı sebzelerden örnekler vermek istiyorum. Domatesler ile ilgili bilgiler şunlar: Cherry domates / Durgun su kültürü Normal PH : 6.0 EC: 2.0 / 2.5 Tohumdan ekim : 17 Şubat İlk şaşırtma : 30 Şubat Sisteme giriş : 26 Mart Hava : Saatte 15 dk. 03.04.2010 : PH:6.0 EC: 1.8 (Başlangıç seviyesi için) |
Salatalık / Durgun Su Kültürü
2 Eklenti(ler)
Salatalık / Durgun su kültürü
Normal PH : 5.5 EC: 1.7 / 2.5 Tohumdan ekim : 17 Şubat İlk şaşırtma : 30 Şubat Sisteme giriş : 28 Mart Hava : Saatte 15 dk. 03.04.2010 : PH:5.5 EC: 1.5 (Başlangıç seviyesi için) |
Yeşil Soğan / Durgun Su Kültürü
2 Eklenti(ler)
Yeşil Soğan / Durgun su kültürü
Normal PH : 6.0m / 6.7 EC: 1,4 / 1,8 Tohumdan ekim : Arpacık soğandan çimlendirme İlk şaşırtma : --- Sisteme giriş : 29 Mart Hava : Saatte 15 dk. 03.04.2010 : PH:6.0 EC: 1.2 (Başlangıç seviyesi için) |
Çilek / Akan su kültürü
3 Eklenti(ler)
Osmanlı ve yediveren Çileği / Akan su kültürü
Normal PH : 6.0m / 6.7 EC: 1,8 / 2,2 Tohumdan ekim : Hazır fide İlk şaşırtma : --- Sisteme giriş : 26 Mart Hava : Saatte 15 dk. 03.04.2010 : PH:6.0 EC: 1.6 (Başlangıç seviyesi için) |
Fide çalışmaları
4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,
Ayrıca ilerde yapmayı planladığım akan ve durun su denemelerim için hazırlamış olduğum fidelerimi de görmenizi istedim. Ben öncesinde tohumları sebzeye göre bazen 1, bazen 2 gün suda bekletiyorum. Arkasından da genişçe bir yoğurt kabına üzerlerini bir cm. kadar toprakla kapatacak şekilde örtüyorum. Fideler bir kaç cm. olana kadar bekliyorum. Zarar vermedden nazik bir şekilde ilk şaşırtmayı yapıyorum ve pet bardaklara alıyorum. Yeni yerlerinde 10 veya 12 cm. olana kadar bekleyeceğim. Sonrasında da sisteme dahil olacaklar. En altta Reyhan fideleri bulunmaktadır. |
Fide çalışmaları
2 Eklenti(ler)
Tiny tim domates fideleri
|
Topraklı tarım denemeleri
4 Eklenti(ler)
Sırayla Roka, dere otu, semiz otu ve nane.
Rokaların gelişimleri devam ediyor ve gün geçtikçe su ihtiyaçları artıyor. Şimdilik normal su ile suluyorum. İlerleyen zamanlarda sistemlerden çıkan suyu değerlendirmek için eski sistem sularıyla sulama yapacağım. Dere otları gelişmeye devam ediyor. Sulama olayını yine rokalardaki gibi yapacağım. Semiz otlarını Yine aynı kasaya ekmiştim. Fakat filizlenme başlayınca çok şekilsiz tohum dağılımı olduğunu gördüm. 29 Mart tarihinde nazik bir şekilde fideleri sökerek aynı kasaya şaşırtma yaptım. Naneleri kasanın yarısına taze nanelerden çelik yaparak ekmiştim. Diğer yarısını da bu hafta tamamladım. Eski naneler ile yenileri arasındaki fark bariz belli oluyor. Ama kısa zamanda yenileri de dikilir ve diğerlerine yetişir inşallah. |
Ayhan bey niye çift bardak kullanmışsınız.
Bizi de bilgilendirebilirseniz sevinirim. Saygılarımla. |
elinize emeğinize sağlık
|
Sayın Çukurovalı,
Çift bardak kullanmaktaki amacım tamamen suyun drenajı ve köklerin hava alması içindi. Tamamen kendi mantığımla hareket edip, tohumları ektiğim bardakların altlarına delikler deldim. Alttaki bardağın içine de yükseklik yapması açısından bir parça strafor koyup, fideli olan bardakları da içine oturttum. Bu şekilde verdiğim suyun fazlası alttaki bardakta birikiyor ve köklerden hava almış oluyor. Umarım işe yarar :) Saygılarımla |
Sayın İdris Şenol,
Çok teşekkürler ilginiz ve iltifanızı için. Saygılarımla |
balkonum
3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,
Sizlerle balkonumu da paylaşmak istedim. Küçük bir yerde de bu işin yapılabileceği düşünüyorum. Bu sebeple yer kazanmak için çilekleri de tavana astım. Şimdilik bir sorun yok. Umarım ilerde de olmaz. Hevesli olduğu halde "küçük bir yerim var, nasıl bu işleri yapabilirim ki" diyen tüm arkadaşlara duyurulur :) Saygılarımla, |
Ayhan bey küçük bir fabrika gibi süper olmuş elinize sağlık.
|
Alıntı:
Yer dar olunca çözüm bulmak zorunda kalıyor insan. Örneğin Çilekler :) Saygılarımla |
şahsen çileklerde büyüme çılgınlığı yaşayacağını fakat tozlaşmadan ötürü
meyve tutumu zayıf kalacaktır... Bence elinizde çilek ağacı olacaktır... 2. Düşüncem bize ilk söylenen şey ec ve ph ölçmeden bu işin kör yürüyüşünden farksız olacağı idi... Ben ce siteden satış bölümünü inceleyerek en kısa sürede edinmeniz... Böylece bir sorunla karşılaşıp yardım istediğinizde daha kolay cevap verebiliriz... Inşaallah çileklerde başarılı olursunuz... Diğerleri kolay.. |
süper bi kurulu düzen.. tebrik ederim
|
Alıntı:
Kesinlikle haklısınız. Bende forumun bir çok yerinde EC ve PH'ın ne kadar önemli olduğunu okumuştum. Zaten ilk başlangıç aşamasında EC ve PH metrem olmadığı için orantılar kurarak başlamıştım. Fakat sonrasında PH solüsyonu ve Kudret bey'den analog EC metremi aldım. Şimdilerde herşey normal gibi gözüküyor. Tozlanma konusundaki düşünceleriniz için de teşekkür ederim. Umarım yoluna girer. Saygılarımla |
Alıntı:
Asıl bu düzenin meyvelerini toplayıp mideye indirdiğimiz zaman süper olacak :) |
Alıntı:
|
Alıntı:
Bundan 2 ay önce İstanbuldan aldığım tohumları nasıl yetiştirebilirim diye internette araştırma yaparken topraksız tarım ile tanıştım. Balkonumda yapabileceğimi düşündüm ve işe koyuldum. Şundan da olsun, bundan da olsun derken en son bu hali aldık işte :) Toprak konusunda sıkıntım ilerde olmayacak. Ama ben yine de ufak çaplı bir şeyler yapıp sistemleri tanımak istiyorum. Belli bir deneyimden sonra da belki seracılığa bile başlayabilirim :) Allah hepimizin yolunu açık etsin inşallah. |
inşallah. biz direk seracılık yapıyoruz.. sizin yaptiğinizda güzel birşey.. dahada genişletirsiniz :))
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Düşüncenize sadece AMİN diyebilirim :) Umarım dilekleriniz kabul olur. Sera konusunda da çok haklısınız gerçekten. Belki bir ilki yaparız inşallah. Tabi ki önce eğitim diyoruz. Bilirsiniz, bu işler basit olmadığı gibi dikkat ve takip gerektiren işler. Ufak denemelerle başarılı olabilirsek ilerde belki "ya nasip"deriz. Saygılarımla |
3 Eklenti(ler)
Sayın Ustalarım.
Salatalıklarda ve domateslerde ters giden birşeyler var ama anlayamadım. Aslında 2-3 gündür böyleler. İlk sisteme 28 Mart'da girdiler. Ph ve Ec ayarlarında sorun yok ama iki gün önce hava ayarını değiştirdim belki düzelir diye. Fakat bir gelişme olmadı. İlk zamandan beri sularını değiştirmemiştim. Ve bu akşam o işi de hallettim. Yarına kadar temiz su ile kök yıkaması yapacağım. Pazar günü de yeni solüsyonlu sularını ayarlayacağım. Sizce adımlarım doğru mudur? Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursanız çok sevinirim. Saygılarımla |
sağlıklı gözüküyorlar :)
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Belkide haklısınız. Ama durgun sistemindeki domates ve salatalık fideleri ile pet bardaklarda büyümeye devam eden fideler arasında çok bariz bir renk farkı var. Pet'dekiler çok daha bitki renginde ama sistemdeki fideler daha sarı. Bende bu farkdan dolayı sıkıntılıyım. |
kesin bir sorun var...
kudret amcaya direkt mesaj at... gözden kaçabilir... |
evet yan yana gelince fark belli oluyor... anlayan bi arkadaşın ilgilenmesi lazım
|
Sayın Kudret TEZEL, Envor, Malbman.
Bir kaç mesaj önce salatalılardaki sorunlarımı yazmıştım. Konuyla ilgili biraz araştırma yaptım ve www.magicplant.net sayfasındaki Bitki Problemleri(resimli) linkindeki Demir eksikliğinde tarif edilen durum tıpkı benim salatalıklarımdaki gibi. Bende dün biraz kök temizliği yaptım. Acaba tespitim doğru mudur? Tedbir olarak Ph seviyesini düşürmek ve suyun biraz daha ısıtılmasını sağlayarak çözüm bulabilir miyim? Saygılarımla, |
Straforla su yüzeyi arasında boşluk var mı? Direkt suya mı temas ediyor? Eğer öyle ise mutlaka straforu suya temas etmeyecek şekilde yukarı kaldır ve köklerin hava almasını sağla. Kökler havasız kalmış gibi görünüyor. Köklerin tamamının su içinde kalmasına gerek yok. Kökler suya temas etsin yeter.
pH ayarlamak için elinde seyreltilmiş asit yok ise evde kolay bulunması bakımından limon suyu damlatarak pH seviyesini düşürebilirsin. Yalnız sürekli pH problemin olursa Kudret Bey' den bir dahaki besin kiti siparişinde pH ayarı için seyreltilmiş sülfirik asit istemeyi ve pH ayarı için tarifini istemeyi unutma. |
Sayın ayhan74, bitkileriniz muhtemelen demiri alamıyor. Bir ihtimal de fosfor eksikliği olabilir. Tabii bunlar tamamen kendi gözlemlerime dayalı tahminler. Üstatlar daha isabetli bir teşhis koyabilirler.
Suyu 20-22 derecelere kadar ısıtmak çözüm olabilir gibi hatırlıyorum ama emin değilim. Sayın üstatlar bu konuya da bir açıklık getirebilir sanırım. |
Alıntı:
Öncelikle ilginiz ve yardım etmeye çalışmanız için teşekkürler. Sorularınıza gelince, evet strafor ile su yüzeyi arasın da 2-3 cm. boşluk kalıyor. Ayrıca akvaryum hava motoru ile 45 dk'da 15 dk. olacak şekilde hava basıyorum. Ph olayına gelince; sistemde musluk suyu kullanıyorum ve ph'ı 6.0-6.5 arasında oluyor. Limon suyu **** seyreltilmiş sülfirik asit yerine ph'ı düşürmek için genelde sirke kullanıyorum. Zaten çok da fazla düşürmek istemediği için biraz sirke işimi görüyor. (Örnek, 20 lt.'lik tanka 15cc.) Diğer taraftanda Kudret bey, 1 haftadır Kdz. Ereğli'deydi. Kendisi de aslen Ereğlili zaten. Kendisi ile görüşme şansım oldu ve konuyu kendisine de ilettim. Ph ve EC takiplerimi daha sık yapmamı tembihledi. Birde su değişimlerini. Nitekim salatalıkları kurtaracağım inşallah. Saygılarımla |
| Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:50. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025