![]() |
Alıntı:
|
Alıntı:
Bildiğim kadarıyla genelde çay ocağı, sürahi, bardak veya benzeri metal mutfak eşyaları insan sağlığına aykırı bir durum olmaması adına ya paslanmaz sacdan yapılır ya da üzerlerine nikelaj kaplama yapılır. Fakat galvaniz saclar genelde normal çelik malzemelerin üzerlerine yapılır. Bu nedenle zamanla üzerlerindeki galvanizi salarlar ve pas yapmaya başlayabilirler. Ben bizim kuracağımız sistemlerde kullanılmasını doğru bulmadığım için içerlerini ve altlarını tamamen izole etmeye çalıştım. İlla ki böyle olur demek de istemiyorum ama izole edilmesinde fayda olduğunu düşünüyorum. Umarım cevabım yeterli olmuştur. Saygılarımla, |
Son derece yeterli, teşekkür ederim.
|
Alıntı:
"topraksız tarımda metal aksam kullanılması tercih edilmiyor.Zira besin eriğinin ph değerinin biraz düşük, yani asidik olması ( 5,5-6,5 gibi) metallerin korozyonuna sebep olacağından , ve eriyen metaller iz element dengesini bozacağından, bazı metal alaşımlarda ağır metaller bulunabileceğinden dolayı tercih edilmiyor." |
1 Eklenti(ler)
Durgun su kültüründeki yeşil soğanları 29 Mart'ta sisteme koydum. Hatta elimde hava taşı olmadığı için daha sonra yapmayı düşünmüştüm. Sonrasında forumun bir yerlerinde hortumdan hava yapılabildiğini okumuştum. Biraz da kendi hayal gücümle yapabileceğimi düşündüm ve işe koyuldum. 20 cm. uzunluğunda bir hortum parçasının her iki ucunu da ocakta ısıtıp işkence ile sıktım ve iyice yapışmasını bekledim. Soğuduktan sonra bir kenarından ısıtılmış örgü şişi ile açtığım bir delikten hava hortumunu soktum ve etrafını silikonladım. Ardından da cuvaldız ile üzerine 40-50 delik açtım ve hava taşım hazır oldu. Sonrasında köpük tabakasına arpacık soğanlarının deliklerini deldim ve soğanları yerleştirdim. İlk yerleştirdiğim zaman ki resmi aşağıdadır.
|
1 Eklenti(ler)
Aşağıdaki resmide bugün çektim. Köpük tabakasını kaldırdığımda köklerin 2 gündeki gelişmelerini görünce çok şaşırdım. Sanırım durgun su kültüründe yeşil soğan denemesini sayın Sarıcan yapmıştı. Ustaların sayesinde bende bu yaz soğana para vermiycem galiba. :)
Forumdaki sayın ustalarım, hepinize teşekkürler:) Herşeyden önce bu forum ile tanıştığımda ilgimi çekmeyi başardığınız, beni özendirdiğiniz ve bana bir şeyler öğrettiğiniz için çok teşekkürler. Hepinize saygılarımla. |
Sn. ayhan74,
Karadeniz piyasası elden gitti desenize:D Elimde iki tır soğan kaldı, ben kime satacağım onu. Eline sağlık çok güzel olmuş. Aynı plakaya 7x35=105 adet soğan yerleştirmen mümkün. Çok seyrek koymuşsun. Elinde starforun varsa yeni bir plaka yap, eşkenea üçgen mantığı ile bir dizilim daha yap, bakalım kaç adet sığacak. Soğanların merkezler arası uzaklığı 40 mm olsa yeter, çok aralıklı yapmışsın, birde üçgen mantığı ile dizersen ne kadar yer kazandığını göreceksin. Ben birinci plakaya 40 adet yapmıştım, sonra 66 adede çıkardım ama senin plakanın yarısı kadar ancak var. |
Alıntı:
|
Sn. Katsu,
Anlaşıldı ki bize bu işte üç öğün salataya doğramaktan başka çözüm yok. Zaten Ege gitmişti Sn. İndomie' ye. Karadeniz de gidince karalar bağlayıp düşünmeye başlamıştım. Yurdun dört bir yanından rekabet başladı, siz de Akdeniz' i götürün bakalım. Bol soğanlar:D |
Sayın Sarıcan,
İltifatınız için teşekkürler ama biz sizlerin eline su dökemeyiz. Yine de birşeyler yapmaya çalışıyoruz işte. Becerebilirsem ne mutlu bana. Sayın Katsu, nasip olur Akdenize gelirsem (ki Kayınpederim İskenderun da) herhalde soğana para vermem. :) (Forum arkadaşlığı adına) Saygılarımla |
Alıntı:
Yalnız bu gidişle arz fazla olacak ve fiyatlar düşecek. Bölgesel üreticiler olarak sizlerle özelden bi görüşsek diyorum...:D |
bu hafta sonu bende başlıyorum bu olaya...
arpacık kilosu 2 lira... yeşil soğanın demeti 1,5... bu hesap bizi aşar... sabahtan beri hesaplıyorum kitaplıyorum çözemiyorum... bu arpacıkların hepsi fabrikadan mı çıkıyorda onları deliklerden düşürmeden oraya sabitliyorsunuz...... ben haftasonu bu yönteme bir kolaylık düşünüyorum... hayırlısı... tutarsa resim eklerim... beni yine heveslendirdiniz yahu... |
Acarextt03,
Komşu sayılırız kavga etmeyelim. Pazar gittikçe daralıyor. Arpacık soğanın kilosu 4,5 - 5 TL. Damping yasasından dava açarlar sana. Paketler 0.5 kg lık. Delikleri ya konik açacaksın, aşağı doğru daralacak ya da kademeli delik yapacaksın. Üst taraf soğanın gövdesini alacak şekilde ama alt taraftan sadece kökler çıkacak şekilde. |
Selamlar,gerçekten harika gözüküyorlar ellerinize sağlık.Kullanmış olduğunuz sisteme ne kadar su ve ne kadar besin eriği koydunuz aceba öğrenebilirmiyim ? iyi çalışmalar bol mahsullü günler.
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Kullanmış olduğum saksı her yerde bulunabilen 15 cm. x 37 cm. ebatlarında dikdörtgen saksılardandır. Sanırım daha çok pencere veya balkon önlerinde kullanılıyor. Toplam 5 lt. su alıyor. Yeşil soğanın Ph değeri 6.0 ile 6.7 arasında olması gerekiyor. EC değeri ise 1.4 ile 1.8 arasında olmalıdır. Maalesef benim Ph metre ve EC metrem yok. Ph olayını Sera marka Ph test kiti(Fotosu aşağıdadır.) ile çözemeye çalışıyorum. 4 ile 9 arasında ölçüm yapabiliyorum. Renk aralığı 0.5 atlamalı olarak ölçüm yapıyorum. Yani yaklaşık bir değer yakalamaya çalışıyorum. EC olayını da sayın Envor'dan aldığım besin eriyiğini orantılıyarak yapıyorum. Yani kendisi bana " 1 litre suya 3 cc A, 3 cc B koyarsan 1.9 veya 2.0 EC elde edersin demişti. Ben de buna göre 1.4 EC elde edebilmek için suya 2 cc A, 2 cc B ekliyorum. Sanıyorum yaklaşık bir değer yakalamış oluyorum. Umarım açıklayıcı olmuştur. Saygılarımla |
Alıntı:
|
Sayın Katsu,
Balık kutuları da çok akıllıca gerçekten. Yorumunuzu okuyunca neden daha önce aklıma gelmedi diye düşündüm. Bana bir yol daha göstermiş oldunuğunuz için teşekkür ederim. Bu arada bütün arkadaşlara seslenmek istiyorum. Geçen gün saksıda yetiştirilebilen kokulu, yumruk kadar olan kavun tohumlarından aldım. Acaba durgun su kültüründe yetiştirmeyi deneyenler varmı? Acaba oluyor mu? Bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim. Saygılarımla |
Dün eminönü pazarındaydım...
Arkadaşlar fiyatlar uçuşa geçmiş durumda... Herhalde buradan haber aldılar... Inanın pazardan almak karlı hale geldi... çünkü 1 kg soğan 12 tl civarı... Arkadaş bir de demez mi ki pazartesi 15'e çekmeyi düşünüyoruz... Yani bu olay başlamadan bitiyor diyecektim... Neyse ver yarım dedim... Balık kutularını muhakkak almalıyım.. Tohum çimlendirmede inanılmaz etkili ve koruyucu... Akşama carrefour'a uğramayı düşünüyorum... Hoşçakalın... |
Cherry domates / Durgun su kültürü
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,
03 Mart 2010 tarihine kadar Ec metrem olmadığı için sistemlere dahil ettiğim sebzeleri orantı kurarak idare etmeye çalışmıştım. Ph seviyesini daha önce fotosunu yüklediğim kit ile ayarlamaya çalıştım. Sayın Kudret hocam'dan Allah razı olsun. Ec metrem geldi ve işin ince ayarlarını yapmaya başladım. Gelişmeleri paylaşmak adına balkonumdaki bazı sebzelerden örnekler vermek istiyorum. Domatesler ile ilgili bilgiler şunlar: Cherry domates / Durgun su kültürü Normal PH : 6.0 EC: 2.0 / 2.5 Tohumdan ekim : 17 Şubat İlk şaşırtma : 30 Şubat Sisteme giriş : 26 Mart Hava : Saatte 15 dk. 03.04.2010 : PH:6.0 EC: 1.8 (Başlangıç seviyesi için) |
Salatalık / Durgun Su Kültürü
2 Eklenti(ler)
Salatalık / Durgun su kültürü
Normal PH : 5.5 EC: 1.7 / 2.5 Tohumdan ekim : 17 Şubat İlk şaşırtma : 30 Şubat Sisteme giriş : 28 Mart Hava : Saatte 15 dk. 03.04.2010 : PH:5.5 EC: 1.5 (Başlangıç seviyesi için) |
Yeşil Soğan / Durgun Su Kültürü
2 Eklenti(ler)
Yeşil Soğan / Durgun su kültürü
Normal PH : 6.0m / 6.7 EC: 1,4 / 1,8 Tohumdan ekim : Arpacık soğandan çimlendirme İlk şaşırtma : --- Sisteme giriş : 29 Mart Hava : Saatte 15 dk. 03.04.2010 : PH:6.0 EC: 1.2 (Başlangıç seviyesi için) |
Çilek / Akan su kültürü
3 Eklenti(ler)
Osmanlı ve yediveren Çileği / Akan su kültürü
Normal PH : 6.0m / 6.7 EC: 1,8 / 2,2 Tohumdan ekim : Hazır fide İlk şaşırtma : --- Sisteme giriş : 26 Mart Hava : Saatte 15 dk. 03.04.2010 : PH:6.0 EC: 1.6 (Başlangıç seviyesi için) |
Fide çalışmaları
4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,
Ayrıca ilerde yapmayı planladığım akan ve durun su denemelerim için hazırlamış olduğum fidelerimi de görmenizi istedim. Ben öncesinde tohumları sebzeye göre bazen 1, bazen 2 gün suda bekletiyorum. Arkasından da genişçe bir yoğurt kabına üzerlerini bir cm. kadar toprakla kapatacak şekilde örtüyorum. Fideler bir kaç cm. olana kadar bekliyorum. Zarar vermedden nazik bir şekilde ilk şaşırtmayı yapıyorum ve pet bardaklara alıyorum. Yeni yerlerinde 10 veya 12 cm. olana kadar bekleyeceğim. Sonrasında da sisteme dahil olacaklar. En altta Reyhan fideleri bulunmaktadır. |
Fide çalışmaları
2 Eklenti(ler)
Tiny tim domates fideleri
|
Topraklı tarım denemeleri
4 Eklenti(ler)
Sırayla Roka, dere otu, semiz otu ve nane.
Rokaların gelişimleri devam ediyor ve gün geçtikçe su ihtiyaçları artıyor. Şimdilik normal su ile suluyorum. İlerleyen zamanlarda sistemlerden çıkan suyu değerlendirmek için eski sistem sularıyla sulama yapacağım. Dere otları gelişmeye devam ediyor. Sulama olayını yine rokalardaki gibi yapacağım. Semiz otlarını Yine aynı kasaya ekmiştim. Fakat filizlenme başlayınca çok şekilsiz tohum dağılımı olduğunu gördüm. 29 Mart tarihinde nazik bir şekilde fideleri sökerek aynı kasaya şaşırtma yaptım. Naneleri kasanın yarısına taze nanelerden çelik yaparak ekmiştim. Diğer yarısını da bu hafta tamamladım. Eski naneler ile yenileri arasındaki fark bariz belli oluyor. Ama kısa zamanda yenileri de dikilir ve diğerlerine yetişir inşallah. |
Ayhan bey niye çift bardak kullanmışsınız.
Bizi de bilgilendirebilirseniz sevinirim. Saygılarımla. |
elinize emeğinize sağlık
|
Sayın Çukurovalı,
Çift bardak kullanmaktaki amacım tamamen suyun drenajı ve köklerin hava alması içindi. Tamamen kendi mantığımla hareket edip, tohumları ektiğim bardakların altlarına delikler deldim. Alttaki bardağın içine de yükseklik yapması açısından bir parça strafor koyup, fideli olan bardakları da içine oturttum. Bu şekilde verdiğim suyun fazlası alttaki bardakta birikiyor ve köklerden hava almış oluyor. Umarım işe yarar :) Saygılarımla |
Sayın İdris Şenol,
Çok teşekkürler ilginiz ve iltifanızı için. Saygılarımla |
balkonum
3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,
Sizlerle balkonumu da paylaşmak istedim. Küçük bir yerde de bu işin yapılabileceği düşünüyorum. Bu sebeple yer kazanmak için çilekleri de tavana astım. Şimdilik bir sorun yok. Umarım ilerde de olmaz. Hevesli olduğu halde "küçük bir yerim var, nasıl bu işleri yapabilirim ki" diyen tüm arkadaşlara duyurulur :) Saygılarımla, |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 06:19. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025