agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   Sarıcan / Durgun Suda Yeşil Soğan (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/19246.htm)

rencberdede 01-05-2010 14:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Delimus (Mesaj 629012)
Bence bu havada woven örtü kullanman daha mantıklı hava geçerir ısıyı korur sana +5 derece sağlar.Bu ıslak mendil bezine benzer bir bez.içerinin sıcaklığı çok önemli 50 dereceyi geçmesi çok kötü.

Sn.gazeteci28, bu non-woven örtüden size bedelsiz gönderebilirim. Yalnız bunların çok çeşidi var: hava geçireni, geçirmeyeni, incesi, kalını, su emici olanı, vs. Ben bu örtülerin seracılıkta kullanıldığını duydum ama nasıl ve neden kullanıldığını bilmiyorum.

Sn.delimus bu örtünün tipi hakkında bilgi verirse ona göre size göndereyim, ben de ne işe yaradığını öğrenmiş olurum.

Sarıcan 01-05-2010 15:48

Karadeniz' de üretim patlayınca:D Istanbul halinde fiyatlar taban yaptı:(. Bende dördüncü hasattan sonra soğan üretimine ara verdim:mad:. Cüsseleri küçük olmasına rağmen sayıları fazla olduğu için sıvı besin tüketimi çok fazla, bu yüzden EC ve pH değerleri çok çabuk değişiyor. Ama yinede çok lezzetli salataları oluyor. Herkese tavsiye olunur, zahmetsiz ve çokta verimli. İmkanı ve yeri olanlar ticari olarak rahatlıkla üretebilir.

Delimus 01-05-2010 23:30

woven örtüyü ben kışın kullanıcam bizim burda açıkta yetiştirenlerde kullanıyor iceberg ekenler , Şimdi 0.5 naylon(ince jılatin defter kabı gibi ) topal tünel şeklinde örtenlerde var fakat Havalandırma ve nem küçük alanda çok önemli bitki için naylonu gerektiğinde havalndırmakta zahmetli, bu yüzden hava almalı aynı zamanda sıcaklığınıda korumasını istediğimizden tercih ediliyor.Suyu geçirenleride gine açık alanda kullananlar tercih eder yağmur ve yağmurlama sistemi için.

Senin seran ufak olduğu için içerisi çabuk ısınır havalandırma iyi yapılmadığında içerdeki hava ısınmaya devam eder.
Seranın ön ve arka kapaklarınada örtebilirsin.Sera sıcaklığını dengelemek için kullanabilirsin.
Baktın iyi oluyorsa komple ondan ser.

Denemelerini Ticari amaç için yapıyorsan tavsiyem istatistiğe önem ver,Halde taze soğan kg usulü satılır genelde M2 deki verim ve maliyet verileri sana yol gösterecektir.

Alıntı :
Non-Woven öRTÜ tarımda :

Zirai Örtü Uygulamalar, Sera Örtüsü, Alçak Tünel, Malçlama, Yüksek Tünel, Sera Altı Isı Perdesi, Fideleme Bitki koruma kılıfı uygulamaları

Non-Woven zirai örtüleri ile açık arazi tarımında direkt ürün üzerine serilerek örtü altı yetiştiriciliği yapılabilir. Bu uygulama Fransa ve İspanya gibi Avrupa ülkelerinde çok yaygındır. Non-Woven zirai örtüleri toprak sıcaklığının, tohum çimlenmesine uygun olmasını sağlayarak, çimlenme süresini hızlandırır ve erkencilik sağlar. Rüzgar ve yağmurun zararı etkisini azaltır. Hafif, genç fideleri ezip zarar vermez. Hafif donmaya karsi koruyucudur. Genç bitkileri böceklerden ve diger zararlılardan korur. Isı perdesi görevi yaparak sera etkisi saglar.

Mikro klima saglayarak fotosentez için gerekli ışığı sağlar. Sürekli hava sirkülasyonu saglayıp, isi ve nem dengesini koruyarak filizlenme ve kök gelisimine katkida bulunur. Bilinen bazi uygulama alanları, Çilek, Ahududu, Misk kavunu, Balkabağı, Salatalık, Biber, Domates, Ispanak, Kereviz, Pancar, Aysberg, Kıvırcık, Turp, Maydanoz, Şalgam, Lahana, Enginar, Üzüm gibi sıralanabilir.

KORUYUCU ÖRTÜ OLARAK KULLANILIR
Non-Woven örtü kumaş kullanıldığı toprakta toprak sıcaklığının, tohum çimlenmesine uygun olmasını sağlayarak çimlenme süresini hızlandırır.Rüzgar ve yağmurun zararlı etkisini azaltır. Hafiftir, genç fideleri ezip zarar vermez. Hafif donmaya karşı koruyucudur. Genç bitkileri böceklerden ve diğer zararlılardan korur.

SERALARDA KULLANILIR
Seralarda 2. örtü olarak hem gölgeleme amaçlı, hem de ısıyı tutmak amacıyla kullanılır.Ayrıca kısa dönem seracılığında 1.örtü olarak tünel kaplamasında da kullanılabilir.

MALÇ VE ALÇAK TÜNEL MALZEMESİ OLARAK KULLANILIR
Örtü kumaş hem malç malzemesi olarak, hem de alçak tünellerde yaygın olarak kullanılır.Hafif gramajlı beyaz örtü kullanımı topraktaki ısının arttırılmasını sağlar, sıcaklığı kontrol altında tutar, zararlı böceklerden korur.Ağır gramajlı koyu renkli su geçirme özelliği verilmiş olan malç örtü kumaş ise toprakta oluşan zararlı otların çıkmasını engeller.Toprak ısısının korunmasını sağlar.

HOBİ BAHÇECİLİĞİNDE KULLANILIR
Gerek çatı bahçeciliğinde gerekse amatör bahçecilikte çeşitli alanlarda kullanımı mevcuttur. Çatı bahçeciliğinde çakıl ve ince taneli kumu ayırıcı örtü olarak kullanılır.

DİĞER KULLANIMLAR
Non-Woven örtü kumaş seralarda yerden tasarruf amacıyla fide torbası olarak kullanılır.
Seralarda Non-Woven kumaş havalandırma ve sineklerden koruma amaçlı perde olarak da kullanılır.

katsu 02-05-2010 12:33

Durgun suda soğan yetiştiren sevgili arkadaşlar;
yetiştirme faslı gayet tatmin edici, fakat hasattan 1 saat sonra çok buruşuyorlar. Aynı cins soğanı deneme için küçük saksıya da ekmiştim ama onda öyle buruşma yok.Diğer arkadaşlar da bunu gözlemledi mi acaba? Sebebi konusunda ve tabii çözümü konusunda ne önerirsiniz?:confused:

katsu 03-05-2010 07:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gazeteci28 (Mesaj 630439)
Sayın katsu öyle bir konuya değindi ki bana göre (siz katılır mısınız bilmem) zurnanın zırt dediği nokta. Topraksız tarım denildi tartışıldı, denemeler yapıldı, besin eriyikleri hazırlandı, içerikleri hesaplandı.

Arkadaşlar bir konuyu es geçmişiz. Bitki besin elementlerini tüketiyor. Hangi elementi ne kadar tükettiğini, elementlerin ne kadar eksildiğini nasıl anlayabileceğiz?

Diyelim ki potasyum eksildi. Suyun EC değerleri ise normal. Ama potasyum eksikse bunu nasıl tespit edeceğiz?

Dijital ve manual (PH kağıtları gibi) test kitleri var. Hastahaneler ve akvaryumcular kullanıyor.

Suda eksilen elementleri ekonomik bir şekilde tespit edebilirsek, bitkilerin element formülleri de kendiliğinden oluşacaktır.

Topraksız tarım için önemli bir başlık olup yeni bir başlık açarsanız iyi olur. Tabii ki uygun görürseniz. (ben kendime ambargo koydum yeni bir konu açmıyorum. Gazetecilikten dolayı meslek hastalığımız nüksediyor çenemiz düşüyor)

Sanırım marul vb yetiştiren arkadaşlar böyle erken bozulma gibi bir sorunla karşılaşmadılar. Bu benim soğana özel olabilir mi bilmiyorum ama genel olarak böyle bir sorun varsa biz birşeyleri kesin olarak yanlış yapıyoruz demektir.

Sayın gazeteci28 gecenin ikisinde ne potasyumu düşünüyosun abicim. Yat uyu :D:D

Delimus 03-05-2010 11:00

Ben Geçenlerde Halde aynı olayla karşılaştım katsu sera malları genelde dayanıksız olurmuş hatta bizden sandık üzerine naylon çekmemizi istediler,marulları bol yıkayıp.

Soğanları kestikten sonra bir kova suda filan 5-10 dk. bekletmek fayda sağlıyacaktır.

rencberdede 03-05-2010 16:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi katsu (Mesaj 630471)
Sanırım marul vb yetiştiren arkadaşlar böyle erken bozulma gibi bir sorunla karşılaşmadılar. Bu benim soğana özel olabilir mi bilmiyorum ama genel olarak böyle bir sorun varsa biz birşeyleri kesin olarak yanlış yapıyoruz demektir.

Sn.Katsu, ben de soğan ve marulda bu sorunla karşılaştım. Buzdolabında saklamama rağmen çok çabuk soldular. Domateste bu sorun yok. Marul ve soğanları durgun suda yaptım, domatesleri perlit içinde damlama yaptım. Belki bu sorun sadece durgun suda yaşanıyor.

Ayrıca marul göbek de yapmıyor, yapraklar dağınık oluyor. Sn.Envor'un akan suda yaptığı iceberg marul denemesinde de pek sıkı bir göbek olmamıştı.

katsu 03-05-2010 20:12

Arkadaşlar sayın hocamız bana dün besin eriyiğini çıkar sadece su ile 2 gün devam et demişti. Dün gece besin eriyiği olmadan sadece su vermeye başladım. Bu akşam söktüğüm soğanlar daha dayanıklıydı. Bu bir deneme olarak önümüzde duruyor. Tabii birde sayın delismus ile olan konuşmamızda bu tür ürünlerin serin vakitlerde sökülmesi gerektiğini söylemişti. Ben bu akşam çıkardım sistemden soğanı, dün ise öğlen vaktiydi. Ama daha sökerken bile dün ile bugün arasında yaprak kıvamında düzelme hissediliyor. Sanırım bir adım da olsa ilerleme kaydettik.

Bu arada sayın gazeteci28 bu soğan boylarında 22,5 cm ile 10,5 cm gibi ciddi boy farkları var. Neden acaba?

katsu 03-05-2010 20:29

Sayın gazeteci28, benim bu denemeyi yapma şansım kalmadı. Çünkü toprakta zaten 1 tane vardı:D Ayrıca sistemdeki tüm soğanları normal suya aldım. Artık ümidimiz sizde :D:D

Belki size başka bir deneme konusunda yardımcı olabilirim. Hafta sonu Anadolu marka beyaz bilek isimli soğan tohumunu çimlenmek üzere viyole aldım. Planım burada çimlenen ( tabii çimlenirse ) soğanları hiç şaşırtmadan direkt durgun su üzerine almak. Daha önce envor böyle bir sistemi aeroponikte denemişti. Bakalım böylesi nasıl olacak. Deneyelim görelim.

Acarextt03 04-05-2010 13:08

Ben de biraz aktarayım...
1 nisanda başlayan ufak maliyetli yaklaşık 50-60 yeşil soğan denememiz, umduğumun 3 katı verime dönüşmeye ve katlamaya devam ediyor..
Su değişimi hiç yapılmadı ve balkon mermeri üzerinde güneşe maruz şekilde dün yosunlaşma başladı....
Hiçbir ölçüm yapılmadı maalesef...
Ama bahçedeki soğanlarıma 5 çekiyorlar...
Günün her saatinde hasat etmemize karşılık herhangi bir soldunluk yaşamadık...

Ya tükettik YA DA buzdolabına transfer ettik....
Ama ben bu işi kesinlikle bırakmayacağım....
Gittiği yere kadar devam edeceğim...
Hiçbir zorluğu yok...

habibe 04-05-2010 14:05

Sn.Acarextt03,

50-60 yeşil soğan denememiz, umduğumun 3 katı verime dönüşmeye ve katlamaya devam ediyor..
Demişsiniz. Nasıl 3 katına çıktı anlamadım.
Örneğin bir arpacık soğandan, bir adet soğan çıkar öyle değil mi?.

katsu 05-05-2010 21:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habibe (Mesaj 631469)
Sn.Acarextt03,

50-60 yeşil soğan denememiz, umduğumun 3 katı verime dönüşmeye ve katlamaya devam ediyor..
Demişsiniz. Nasıl 3 katına çıktı anlamadım.
Örneğin bir arpacık soğandan, bir adet soğan çıkar öyle değil mi?.

Ben arapacıkları yerinden çıkarmayıp üstünden kesiyorum, yerine yenisi çıkıyor.:D
Sanırım arkadaş bu nedenle 3 katı verim olduğunu söylüyor.

Acarextt03 06-05-2010 08:34

Sn katsu nun dediği gibi...

Bahçemde ki ve sistemdeki hasat oranlarını kesinlikle 3 kattan fazla...
Topraktaki büyüme yeterli seviyede değil...
40*50 cm deki 40 arpacıktan neredeyse her akşam salatalamızın içine
15-20 dal soğan ekliyoruz...
2 haftadır her akşam ve devam ediyoruz...

Hayırlı hasatlar... Bol güneş...

Duman Kaya 06-05-2010 09:10

Gercekten ben ögrencilik yıllarımdan hatırlıyorum deney yapardık cay bardağına su doldurup üzerinede bir baş soğan koyardık soğan bir haftaya kalmazdı yeşillerdi bu üste okuduğum topraksız suda sovan yetiştiriciliği mükemel fikir ve düşünce ev hanımlarına güzel bir hobi bahcesi sunulmuş oldu deneyimi yapan arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum sayğılarımla.

Acarextt03 07-05-2010 12:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Duman Kaya (Mesaj 632696)
Gercekten ben ögrencilik yıllarımdan hatırlıyorum deney yapardık cay bardağına su doldurup üzerinede bir baş soğan koyardık soğan bir haftaya kalmazdı yeşillerdi bu üste okuduğum topraksız suda sovan yetiştiriciliği mükemel fikir ve düşünce ev hanımlarına güzel bir hobi bahcesi sunulmuş oldu deneyimi yapan arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum sayğılarımla.

YANLIZ BEN ÇALIŞAN BİR İŞ ADAMIYIM... :p
EV HANIMLARI KISMI BU BAŞLIK ALTINDA AZ GİBİ GELDİ BANA... :(

rencberdede 17-05-2010 15:24

Sn.Gazeteci28, arpacığı yeşil soğana dönüştürürken ortalama olarak ağırlığı yaklaşık dört katına çıkarmışsınız. Bu kulağa iyi bir sayı gibi gelmekle beraber, resimleri görünce ortaya bir hayal kırıklığı çıkıyor.

Pazarda satılan soğanlar bizim durgun suda yaptıklarımızdan çok daha gürbüz. Ben de evdeki yemeklik büyük soğanların filizlenenlerini Kudret Bey'in 3'lü besin sistemiyle yeşil soğan yapıyorum. Sonuçları sizinki kadar hayal kırıcı olmasa da, soğanlar gürbüz olmuyor. Dün EC'yi 1.7'den 3.0'a çıkarttım, bakalım ne olacak. Sanki EC'yi yükseltirsek daha iyi sonuç alırız gibime geliyor. İsterseniz siz de yükseltin. Bence biraz da seyreltin.

Yüksek ısı da olumsuz etki yapabilir. Soğanın sıcağı sevdiğini sanmıyorum.

rencberdede 17-05-2010 15:34

Sn.Malbman ve Sn.Sarıcan, sarımsaklarınız nasıl oldu merak ettim. Ben de marketten aldığım kuru sarımsakları perlitte denedim, çok cılız oldular. Daha önce toprakta denediklerim de farklı değildi.

Benim çocukluğumda bahçemize ektiğimiz sarımsklar neredeyse pırasa gibi olurdu. Acaba çarşıdan alıp ektiğimiz sarımsaklar F1 ya da GDO olabilir mi?

Delimus 17-05-2010 15:50

Tohumdan denemelisiniz ben 25gr. 5 tl 'ye aldım tohumcudan.Kapalı ambalajda.

rencberdede 17-05-2010 21:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Delimus (Mesaj 640214)
Tohumdan denemelisiniz ben 25gr. 5 tl 'ye aldım tohumcudan.Kapalı ambalajda.

Şimdi tohum eksem sonuç alabilir miyim? Mevsimi geçmiş olabilir mi?

katsu 18-05-2010 12:19

Tohumdan soğan yetiştirmek.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gazeteci28 (Mesaj 640376)
Başlangıçta tohumdan dikimide yaptım. Tohumdan dikimin zaman açısından ekonomik olmadığını düşünüyorum. Zaten fiyatlar makul seviyelere geldi.

Bildiğim kadarıyla markette satılan soğanlar yeşil soğan için olan cinse aittir. Bu nedenle istediğimiz gibi olmama ihtimali de var. Ben bu nedenle 15 gün önce beyaz bilek cinsi tohum aldım (anadolu tohumculuk firmasının). Tohumların hemen hepsi çimlendi, erken çimlenenlerin boyu belki 5 cm oldu.
Yani diyeceğim odur ki bu soğanın ağırlığı vesaire kullanılan cins ile ilgili de olabilir. Sonuçları sanırım 15-20 gün içinde görürüz.

katsu 10-06-2010 07:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gazeteci28 (Mesaj 655520)
Sayın katsu son mesajınızın üzerinde 21 gün geçti. Sonuçlar nasıl? Resim gönderebilir misiniz?

İlk dikimden elde etiğimiz fideleri malesef kaybettik. Bir gece olan aşırı rüzgarda fideler çok yıpranmışlar. Tabii 11. katta tohumdan soğan yetiştirmeye çalışınca olacak budur :D.
Bu nedenle ikinci dikimi yaptım. Bu fideler daha canlı gibi görünüyor bakalım...

katsu 07-12-2010 20:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gazeteci28 (Mesaj 724021)
Giresunda KanalG televizyonunun yaptığı haberin video linki.
Ticari anlamda suda yeşil soğan üretim çalışmalarımı neticilendirdim. m2'de üretim yaklaşık 100 bağ.
Ticari anlamda ilgilenen arkadaşlar özelden mesaj atabilecekleri gibi iletişim bilgilerinden cep numaramıda arayabilirler.

http://www.youtube.com/watch?v=WEY3K6V-KNg

Sayın gazeteci28;
Tebrik ederim, hayırlı olsun.
Umarım başarılarınızın arkası gelir. Pazarlama konusunda sıkıntınız var mı?

Sarıcan 07-12-2010 21:04

Eline sağlık. Başarılarının devamını diliyorum. Umarım daha büyük projelerde de seyrederiz videolarını.

katsu 08-12-2010 18:07

Ahmet bey;
Doğrusu ben evin balkonunda deneme yaptığımda çok çabuk soluyordu. Bu nedenle biraz hevesim kırıldı. Uzun süre dayanıklı kalmasını için özel birşey varmı?
İkincisi: besin eriyiğinizi kendiniz mi hazırladınız? Formülü nedir acaba? Yoksa genel kullanım için hazırlanan eriyik mi kullanıyorsunuz?
Üçüncüsü: videodan anladığım kadarıyla başlangıca göre epey değişiklik var sistemde. Biraz çalışma prensibinden bahsetseniz bu aralar oldukça sakin görünen bu sayfalar şenlenmiş olur.
Tekrar hayırlı olsun. Başarılarınızın devamını canı gönülden isterim.

Delimus 08-12-2010 19:43

Katsuya katılıyorum özellikle dayanıklılık epey bir sorun bu marullarım içinde geçerli , yöntemden bahsedersen sevinirim.Kimisi EC yükselt diyor, kimisi tam tersi sade suyla sula diyor yani ec düşürmemi .

Delimus 10-12-2010 16:52

Maydanoz hasatındada birkaç saat suda bekletme olayı varmış,Bugün limon götürdük hale orda söylediler birde şoklamadan bahsediyorlardı ona zamanım yetmedi.
Benim öğrendiğime göre hasat sonrası suda bekletmek canlılık ve dayanıklılık sağlıyormuş yeşillik için ama hasat yapacağım zaman, zaman ayırıp halcilerede danışmayı planlıyorum.

Gazeteci ticari kaygına saygı duyuyorum ama bilgi paylaştıkça büyür olayına ben çok rastladım bu yüzden sorular genel olmadıkça ben cevaplamaktan yanayım.Çok çok bir kaç kez deneme de biz yapıcaz rekabet zaten söz konusu değil aramızda.

Delimus 11-12-2010 21:00

Hacı bana tepki vermişin gibi mesajında, ben saygı duyduğumu belirttim.Paylaşımlarınıda hep değindiğin noktalar olsun istatistiğe verdiğin önem ve titizlik olsun ben sadece paylaşmak daha avantajlı, sebebi ise paratiğe döküldüğünde karşılaşacağın sorunlara kolay çözüm bulabilmek,bazen doğruluğuna inandığın bir etmeni paylaştığında ,öyle fikirler çıkıyorki tezin oracıkta çürüyor verdiğin 1 haftalık emeğe anında birde çözüm bulabiliyorsun.

Şimdi havuz olayını ben marulda düşündüm fakat görünürde sistem ufakken kolay gözüken çalışır gözüken birçok şey büyükte olmaması çalışmaması.Marulu hangi sistem olursa olsun çok sık ekilemiyor boyda uzama yapıyor marul.
Aklıma gelenler havuz sistemde üre gübresini kullanamazsınız,kullanırsanız yanılgıya düşersiniz.Hem ec hem ph dengesini bozacaktır.çünki epey bir besin eriği var .
Ec suyun sıcaklığındaki +-5 derece sapması EC 0.1 değer artar veya azalır ki bu 0.1 değişim kayde değer olmalı bu yüzden sistemde EC dengesinde sorun yaşarsınız.Karşılaşacağınız EC-Ph sorununda hızlı çözüm yapamıyorsunuz.Buharlaşma hesaplanmalı,Hata affetmez sistem ec veya ph metrenizi her ölçümde devamlı kalibre şarttır,Büyük havuza hava basmak gerekli kompresörlerle olmalı bu yüzdende elektirik önemli.Saymakla bitiremem bir çok avantajının yanında dezavantajları var, Çözüm elbette var fakat ek maliyet demektir , yapanlarda çok büyük yatırımlarla yapıyorlar.
Ben 18m yaptığım sistemde borularla suyu döndürebilirken 42m de döndüremedim sebebi borumun kalitesiz olması.
Sistem düzgün çalışması için büyük yatırım gerekli.Bunun yerine 2 dekar yapmak daha mantıklı.Katlı sistemde öyle, çilekte sorun olmazken, marulda yerçekimine dayalı bozulma oluyor, olmaması için kaliteli boru, kaliteli dikim vs. ek maliyet gerekli ki bu maliyetle alanı büyütmeye yönelmek daha mantıklı.

Tavsiyem sana arpacıkla üretim yaparken bir yandan arpacık üretmeye yönelmek çünki arpacık sistemin en büyük maliyeti bence ve her ay gereken bir maliyet.
Taze soğan üretimini ben nisan - mayıs - haziran ayları içerisinde düşünüyorum kısmet olursa.

2 Viyole elimdeki 2 çeşit arpacığı ektim,iri ve ufak, hasat zamanı resimliyecem 16 kasımda ektim ilk hafta sade suyla suladım zaman bulamadığım için sonra 1.2 ec 1.4 ec 1.6 ec ve 2.0 ec olarak bir kaç gün arayla kademeli olarak atlıyarak suladım, amacım sıskalığı kaldırmak,sonucu hep beraber görücez.

Delimus 11-12-2010 23:12

Marulumu neden iyi bir noktada değil olarak gördün onu anlamadım,Ben ortak niye arıyayım onuda anlamadım, masraflarımı tek başıma karşılayabiliyorum,Sistemim kurulu üretimde yapıyorum.Ben 120 dönüm bahçeciyim zaten,1.5 senedirde köyde yaşıyorum ailelem sulalem çiftçi.Fidemide kendim yetiştirecem bu sezon onun çalışmalarını bitirdim.yaklaşık 2 dekar seram bu sezonda benim için yeterli,kısmet olursada kazancımı seramı büyütmeye çalışacam.Ben ortaklığa gerekte duymuyorum ,sıcak bakmıyorumda zaten.http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21747

Ben maruldan memnunum, fakat tezgahımın altını yeşillik olarak değerlendirmek istiyorum maydanoz,tere,roka,dereotu,ıspanak,taze soğan hepsini deneme amaçlı viyollere ektim aynı tarihte.Benim amacım yeşillikten masraflarımı karşılamak, seramda alan değerlendirmek.Öyle sistemimi kaldırıp başka bir arayış içinde değilim,800 m2 boş seram daha var orada 100 m2 sine marul ektim, 100 m2 çilek ekicem verim denemesi için, 100m2 sine fidelerime ayırdım kalan alanada gine yeşillikle değerlendirmek istiyorum,marul sisteminin mastrafı yüzünden şuan yapamıyorum ,sermayenin azlığından yeşillikle değerlendireceğim boş durmaması adına ,Zaten taze soğanın arpacık masrafını karşılayacak sermayemde yok şuan için.

Arpa çimlendirme konusuda ben ticari amaç için açmadım zaten kendim faydalanmak için açtım,ahırımda inek bakabilirim fakat çobanlık yaparak gezdiremem bunada çözüm aramak için açtım, arkadaşın faydalanıp iş yaratmasınada ayrıca sevindim.
Diğer bir arkadaş katlı sistemde denemiş orada floresans kullanması ve etkisini öğrenmemde benim için çok faydalı bir bilgi oldu.

O belirttiğin videoyu izledim 3 yıl öncesi izlemiştim, oranın sermayesi 250.000 dolar civarı ben meksikada çekilmiş videolarda göstereyim 50mde suyu borularda döndürüyorlar fakat borunun metresi 15 tl ben şuan sadece 60.000 tl borulara para vermem gerekiyor, o paraları yatıramadığımı mesajımı iyi okursan çözümün maliyette olduğunu belirttim.Ayrıca oradaki marul talep ve fiyatıyla türkiye bir değil o kadar büyük yatırım türkiyede marul için üzücü olur.Marulun ihracat şansıda yok.

Delimus boruları delmek yerine durgun su kültürüyle marul yetiştirmiş olsaydın 1000 m2'de 25000-44000 (20-15 cm aralıklı) marul ekimi yapabirdin. İnşallah bu konuya yazın gireceğim.
Merak etme araştırdım , sermayemle ve şartlarımla şuanda memnum olduğum sistemimi kurdum.İlerki sistemlerimde belki pvc boru kullanmam fakat substrat sistemden vazgeçmem.

malbman 12-12-2010 06:47

Sayın Delimus,

Alıntı:

İlerki sistemlerimde belki pvc boru kullanmam
demişsiniz. Borularla ikame edeceğiniz ya da etmeyi düşündüğünüz malzemenin ne olduğunu, ticari açıdan ya da arge açısından bir sakıncası yoksa, paylaşmanız mümkün mü?

Teşekkür ederim.

Todor 12-12-2010 10:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Delimus (Mesaj 725213)
1000 m2'de 25000-44000 (20-15 cm aralıklı) marul ekimi yapabirdin.

Marul için 20X15 çok küçük bir alan. 20X30'dan aşağısı problem yaratıyor. Bitkiler deforme oluyor, sapa kalkıyor, fungisit kullanımı artıyor, vs vs.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025