agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   Çilek yetiştirmek için dikey düzenekler (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/11897.htm)

akinselcuk 30-01-2009 22:35

5 Eklenti(ler)
Bitkilerin durumu...

Son resim 046 daki çiçekler halen iyi durumdalar ama sonra ne olacak bilemiyorum.

kaju 30-01-2009 22:46

Bende gerçek ağaç sandım. Heyecanlandım :)

akinselcuk 30-01-2009 22:56

1 Eklenti(ler)
1 metrelik çilek ağacındaki durum şimdilik normal.

akinselcuk 30-01-2009 23:01

3 Eklenti(ler)
1 metrelik çilek ağacına da aydınlatma yaptım. Yatay çilegin yanına koydum. Böylece ışıktan yatay sistem de yararlacak.

kaju 31-01-2009 00:27

Elinize, emeğinize sağlık uğraşmış yapmışsınız. Ben bunu çok acemice yapsam yani sadece pimaşa toprak doldurup fideleri eksem, kendim, sulasam, güneş ışığından faydalanmasını sağlasam çilek yetişmez mi?

Sarıcan 31-01-2009 07:06

Günaydın Sn. Selçuk,

Hepsi birbirinden güzel, ellerinize sağlık. Az yer kaplaması bakımından düşey borular diyorum ama yatay boruda da çok güzel görünüyorlar ve sistemi kurmak çok daha kolay. Balkonu veya terası müsait olanlara yatay boru diyorum, bizim gibi yeri kısıtlı olanlara da düşey boru. Yüksekliği tartışılır, akvaryum motoru ile 2 metre sıkıntı verebilir ama 1,5 metre uygundur diye düşünüyorum. Dolgu maddesi olarakta hydroton diyorum, fiyatı perlite göre biraz pahalı ama ben çok memnun kaldım.

Birde fotoğraf makinenizde ya tarih özelliğini iptal edin **** tarih ayarlarını güncelleyin. Üç sene geriden geliyorsunuz. Gerçi kendinizi genç hissetmek için yaptığınızın farkındayım ama.:D:D:D Birden bende kendimi genç hissettim.

Aydınlatma çok güzelde işin ekonomik tarafı kalmıyor bence. İlk yatırım maliyeti ne kadar yüksek olursa olsun ona karşı değilim. Çünki bir defa yapılıyor ama işletme masraflarının minimum yapılmaya çalışılması lazım. Ar-Ge' nin bir amacı da budur. Bizim çalıştıklarımızın her biri gerçek üretim için birer model, maliyetler en düşük nasıl gerçekleşir bunlarıda düşünüp araştırmak gerekir. Kolaylıklar diliyorum.

akinselcuk 31-01-2009 10:20

Sayın Sarıcan,

Fidelerin ölmesi mi maliyet mi ? Kaç gündür güneş yok. Bu yüzden bu noktada maliyeti önemsememek zorunda kaldım.

akinselcuk 31-01-2009 10:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaju (Mesaj 353372)
Elinize, emeğinize sağlık uğraşmış yapmışsınız. Ben bunu çok acemice yapsam yani sadece pimaşa toprak doldurup fideleri eksem, kendim, sulasam, güneş ışığından faydalanmasını sağlasam çilek yetişmez mi?

PVC boruda toprak içinde manuel sulama ile de çilek yetişir. Fakat evdeki gün ışığı yetmeyince yetişemediler. Daha güneşli günlerde olsa idik bu sorun çıkmayacaktı. Dikey bir boruda toprak dolu ise tepeden tek noktadan sulama yetmeyebilir. Her fideyi tek tek sulamanız gerekebilir. Tepeden verilen su aşağı tamamen süzülmeyebilir.

Bizim kullandığımız su bitkinin bütün besin elementi isteğini içinde barındıran bir sudur. Toprak içinde yetişen çilek toprakta bulabildiği besin elementlerini bir süre sonra tüketir ve çöküşe geçer. Bu yüzden toprağa besin takviyesi yapmanız da gerekir.

Sonuçta güneşli bir pencere önünde toprak içinde çilek yetiştirebilirsiniz.

akinselcuk 31-01-2009 10:37

Sayın Sarıcan,

Bendeki fotoğraf makinası bir alem. Aldığım günden beri kendisiyle mücadele halindeyim. Bu makineyi üretmek için büyük bir olumsuz ArGe yapmış olmalılar. Tam aslında sevmediğiniz insanlara hediye olarak verilecek bir makine. Üstelik markası da Kodak.

2 çekimden sonra pil uyarı verip objektifini açmayı reddediyor. Her pil değişiminde de bütün menüyü hiç beklemeden sıfırlıyor. 10 resim çekiyorsunuz bazen beğenmediği 3 taneyi kaydetmiyor. Tarih özelliğini tamamen kapatsanızda o arzu ettiği bir tarihi yine de atıyor. Artık kendisiyle uğraşmaktan bıktığım için bana verdiği hizmeti mevcut haliyle kabullendim. : )

Tarihi kapatmayı tekrar deneyeceğim.

akinselcuk 31-01-2009 10:46

Bu arada tecrübeli arkadaşlar sizce bütün sorun ışıktanmıdır yoksa bende başka sıkıntılara delalet unsurlar gözlüyormusunuz.

2 metrelik çilek ağacındaki belini büken yaprak dalları için ve kenarında kararma meydana gelen yapraklar için.

Perlitler hiç kuru kalmadı. EC de 1,9 civarı seyrediyor. Ana suyumuz temiz klor vs. madde yok. Belki biraz kireçlidir. Bir de hiç PH ölçümü yapmadım.

Sarıcan 31-01-2009 11:05

Benim çilekte henüz problem başlamadı ama domateslerde yaşadığım problemi ışık veya iklimle tanımlayamıyorum. Akşam biraz Sn. Envor' lada görüştüm, gelen 8 adet fideyi aynı gün ve koşullarda 2 adedini torfa, 1 adedini durgun su kültürü kavanoza ve 5 adedini de paralel saksılar içinde durgun su kültürüne yerleştirdim. Aynı balkonda, aynı iklim şartlarında ve aynı ışıkta yaşıyorlar. Ama sadece paralel saksılardaki domateslerde problem yaşıyorum. Bu yüzden sizin yaşadığınızın da ışık problemi olduğunu zannetmiyorum. Çilek daha arsız ve zor şartlara dayanan bir bitki olarak söyleniyor. Bence başka bir şeyler var. Bende çözümsüz gözlerinin içine bakıyorum ne zaman ölecekler diye. Besini komple değiştirdim, EC değerini yükselttim ama nafile. Fidelerin keyfi yok ve öyle devam ediyor. Sizin problemlerin aynısını Sn. Nariçi' de yaşıyor. Onun şartları sizden daha değişik. O da yapraklar kıvrılıyor ve uçları kuruyor diye yakınıyordu.

akinselcuk 31-01-2009 12:17

En arsız bitkiyle başladık becerebilelim diye ama bir sorun var. Işık gerçekten yetersizdi. Ama gerisi tamam görünüyor. 1 metrelik ağaç ve yataydakiler ne yapacak bakalım. Ben bu büyük ağaçta çok oynama yaptım. Fideler dikili iken hortumları değiştirdim. İlk 4 gün normal su ile manuel sulama yaptım. Kovadaki delik yüzünden EC yi düşürecek şekilde bir kaç gün su ilavesi yaptım motor açıkta kalmasın diye. 15. güne kadar çok düşük EC li besinli suyu değiştirmedim. 20 gündür bulutlu bir havanın eve giren ışığı kadar aydınlıktalar. Yani aslında biraz mazeretleri var.

1 metrelik ağaç ve yataydakiler bu sorunları hiç yaşamadı. Bakalım ne olacak.

akinselcuk 31-01-2009 13:24

Knry07 fideleri diktikten 2,5 ay sonra çilek meyvesini görmüş. Biz bu işe Ocağın başında başlayıp fideleri 15 inde anca temin edip dikebildiğimize göre daha hiç bir zaman geçmemiş sayılır. Kaldı ki 1 metrelik ağaçla yatay boru daha sonra yapıldı. Sanki bana 20 gün oldu gibi gelmişti. Eğer meyve göreceksek Mart sonuna kadar beklemek lazım demek ki. Uygun şartlarda çok uzun değil mi ? Bütün şartları inceleyip analiz etsek besin sıcaklık havalanma ışıklanma bu iş 40 günde meyveye ulaşabilir belki.

akinselcuk 31-01-2009 21:31

Bu gün bütün gün çilekler ışıklandırma ile aydınlatıldı. Akşam geldiğimde bel bükme sürecinin devam ettiğini gördüm. Su motorunu eskiden olduğu gibi sürekli çalıştırmaya başladım. Fasılalı çalışmada prlit kurumaya fısat bulamasa da belki perlitten sürekli akan su işe yarıyordu.

Bu arada ana konu başlığımız ne kadar sessiz, herkes işinde gücünde herhalde **** benim elim çok boş . . . : )

Kudret Tezel 31-01-2009 23:11

Sayın arkadaşlarım,hasta mahalline uzak olmak ve sadece fotoğraflara bakarak teşhis koymak ve kesinlikle bundandır demek zor.Ancak bazı deneyim ve gözlemlerimden çıkan sonuca göre arızalar bitki kökünün havasız kalmasından kaynaklanıyor gibi.Mesela sayın akın selcuğun sisteminde besin eriyiğini havalandıracak hiç bir önlem yok ve üstelik perlit gibi suyu çok tutam bir agregatta aşırı sulanarak köklerin havalanması engelleniyor.
Bence çilek ağaçlarının mevsim ve sıcaklık göz önüne alınarak günde 15 dakika eriyiğin hertarafa yayılması için gerekli bir süre sulanması yeterli. Aksi taktirde köklere havalandırılmış su verilmelidir,yani besin tankına bir havataşı bağlamak etkili olacaktır kanısındayım.
Sayın sarıcanın domates fidelerinin kahve rengi kökleride bunu gösteriyor.

Sarıcan 01-02-2009 00:04

Kudret Abi, Benim sorun yaşadığım paralel saksılarda bende havayı kapatmak istiyorum neredeyse. Hava kabarcıklarının fazlalığından zaman zaman fidenin yerinden oynadığını hissedebiliyorsunuz baktığınızda. Sadece kavanozdaki fide yaprakları sağlıklı görünüyor, tam tersine o fidenin havasını da az ayarlamışım. Dediğiniz gibi köklerin rengi o fidede biraz daha koyu ve kısa ama yapraklar sağlıklı. Paralel saksılarda ise kökler beyaz ve uzun, fakat yapraklar sağlıksız. Besin takviyesi yaptım olmadı, besini komple değiştirdim olmadı. Kavanozdaki besini henüz değiştirmedim de. Ama o hala sağlıklı. Gözümüzden kaçan başka bir şeyler var paralel saksılarda.

akinselcuk 02-02-2009 22:19

5 Eklenti(ler)
Kudret hocam benim bütün sistemlerimde hava motoru var ve sürekli çalışıyor.

2 metrelik ağaçta sorun var diğer 1 metrelik ağaçta ve yatay akansudaki çileklerde henüz sorun görünmüyor.

Biraz önce 2 metrelik ağacın çürüyen bitkilerini sistemden temizledim. Dediğiniz gibi kökler ıslaktı fakat bu su havalanmış bir su. Bu fideleri veren seracı bazı kökler için bunlardan fazla umutlanmayın demişti, bu dedikleri kazıklaşmış odunsulaşmış kara görünen köklerdi.

Sistemden çürüdüğü için çıkardığım köklerin hep bu tip köklerden olması dikkatimi çekti. Ancak başlangıçta bu kökler güzel yapraklı taze sürgünler vermişlerdi fakat bir süre sonra çiçeklenmeye başladıklarında sıkıntı başladı. 2 metrelik ağacın diğer fidelerinden hala belini bükmemiş gelişmeye devam edenleri de var. ancak devam edecekler mi bilemiyorum.

Çıkardığım kökleri resimledim. Hepsi net olmamış ama net olanlar belki bir fikir verir.

akinselcuk 02-02-2009 22:29

3 Eklenti(ler)
Bu da henüz ölmemiş olan bir başka odunlaşmış kök.

İlk diktiğimde de böyleydi. Dikkat edersek hiç taze canlı yumuşak bir kök kolu yok. fakat bu duruma rağmen baştan 4 - 5 taze canlı yeni yaprak dalı yapabildi.

Çilek konusunda tecrübe sahibi olanlar belki de bu bitkinin ömrünün zaten sonunda olduğunu söyleyecekler.

akinselcuk 02-02-2009 22:55

1 Eklenti(ler)
Son çıkardığım kök. 4 - 5 yaprak oluşturmuştu sıra çiceğe gelince belini büküp öldü.

Sarıcan 02-02-2009 23:13

Pompayla bastığınız taze besin kökleri hiç yıkamadan ana borunun merkezinden depoya geri dönmüş herhalde. Köklere hiç oksijen gitmemiş gibi. Perlitte belkide damla sulama yapmak lazım.

Belkide içtiğiniz sigaranın dumanından etkilenmiştir (Pasif içici). Ben 30 yıl içtim, sonunda ... :(:(:( Şimdi başladığım güne lanet ediyorum ama elden ne gelir. Lütfen sigarayı bırakınız. Resimlerini gördüğüm küçük için bırakınız. Kendiniz için bırakınız. Bu gün iyi bir şey yapınız.

Kudret Tezel 03-02-2009 00:04

Sayın akınselcuk,başından beri sizi büyük bir zevkle izliyorum .Gerçekten bu işe bayağı emek verdiniz zaman harcadınız para harcadınız ama inanın hiçbirisi boşa gitmedi . Eminimki bu konuda çok aşama kaydettiniz. Bunu başarısızlık olarak nitelendirmiyelim.Ama acemilik denebilir. Bu mesajınızı okuduktan hemen sonra balkona çıktım ve size açıklayıcı bilgi verebilmek için çileklerin içinden karalıkta bir kök çektim yıkadım inanım bembeyaz. Yaz sonundan beri belki 2 kere belki 3 kere besin eriyiği ile suladım .hatta sonuncuyu dün verdim .yapraklar iyice morarmış fosfor bayağı azalmış ama ne ölmüşler ,ne kararmışlar.
Demekki sizin diktiğiniz fideleriniz zaten elinize geçtiğinde arızalı imiş buradan o anlaşılıyor.yoksa EC ph şu anda anlamsız şeyler niye derseniz bitkilerin performansları çok düşük uyku halındeler fazlaca kullandıkları besin yok.ama yazın ayni çilekleri hergün hatta çok sıçaklarda 2 defa suluyorum.Bitkinin kökü kararmışsa bitki ölüyor değil ,ölmüş demektir.
Bahara ektiğimiz fidelerin bazıları göreceksinizki gayet güzel gelişiyor.bir sabah gelişmenin aniden durduğunu hissedeceksiniz iki gün sonra öbürküler 10 santim uzamış .
bitkinin öldüğünü anlıyacaksınız ve hemen söküp baktığınızda kök çoktan kararmış, ve dediğiniz gibi odunlaşmış.Yani bitkinin öleli çok olmuş.
Sayın akınselcuk ,herşeyden önce besin eriyiğinin EC veya pH sının yanlış olması böyle arızalar arz etmez neden derseniz hazırlanan besin eriyiklerinde ki arızalar ölümle sonuçlanmaz en azından 15-20 günde sonuçlanmaz . Büyüme yavaşlar ,yapraklar anormalleşir mobil veya inmobil elementlerin eksiklikleri baş gösterir.verim çok düşük olur meyveler şekilsiz ,anormal biçimde olur vs vs . Bitkiler için ortalama 5,5 -6.0 pH değeri idealdir ama 4,0-8,0 aralığında yaşıyabilirler.
Sırası gelmişken birde şu bizim pratik anolog EC metreden bahseyim. Elinizdeki alet belki çok komik gelecek ama artıları bir yana eksileri bir yana yazarak diğer aletlerle mukayese ettiğinizde mükemmel bir alettir.Dijital kardeşleriyle boy ölçüşemez belki ama asla yalan söylemez ve sizi zorda bırakacak kadar hata yapmaz.Siz ona güvenin.
Sizden ricam bütün çilekleri toplayıp bir kaba kökleri suda olacak şekilde koyun hatta demet olarak koya bilirsiniz. normal hazırladığınız besin eriyiğinin5 litresine 2 litre daha temiz su koyun ve bir hava taşıyla bolca havalandırın bunu balkonda veya ışık alan güneş ışığı alan bir yerde yapın ve 15-20 gün unutun . Komada olanlar belki canlanır ama ölenler zaten yeni değil daha önce ölenlerdir.
Bitkinin yaprağına değil köklerine bakalım.Köklerde anormal kahverengi veya karama varsa bitki ölüyor demektir .
Ve özellikle vurgulayarak söylemek istiyorum.HİÇBİR BİTKİNİN KÖKÜ 3-5 GÜNDE KARARMAZ. Özür dilerim sesim biraz yüksek çıktı galiba . net te büyük harfle yazmak
yüksek sesle konuşma anlamındaymış onuda yeni ögrendim affınıza sığınıyorum.

sercan1969 03-02-2009 09:03

Fungal Enfeksiyon
 
Sn akin selçuk topraksız tarımda deneme yaparken benim size tavsiyem kullanacağınız fide ve üretim materyeli toprakla temas etmemiş olsun.Torf gibi, perlit gibi sağlıklı bir ortamda köklendirilmiş olsun...Fotoğraflardan gördüğüm kadariyle fungal bir enfeksiyon söz konusu...

akinselcuk 03-02-2009 11:21

Ağaçtaki bütün kökler böyle değil zaten. Diktiğimde beyaz ve taze duranlar halen öyleler. Bu gördüğünüz kararmış kökler dikildiğinde de böyleydi, fakat bu kara köklerin arasında bir kaç telde olsa beyaz kök vardı, aralarında ki bu beyaz birkaç tel kök yok oldu.

Kudret hocam besin elementi veya Ph sıcaklık hava gibi unsurlarla ilgili bir sorunumuz olduğunu sanmıyorum. Besin karışımı sizin eseriniz olunca işe hep oradan giriş yapıyorsunuz, fakat hazırladığınız bu karışımla yüzlerce bitkinin yetişmiş olduğunu hepimiz biliyoruz. Besin karışımı tavsiye ettiğiniz şekilde hazırlanıp kullanıldığı sürece denklemin bilinmeyeni olmaktan çıkıyor zaten.

Ben bazı standart işleri oluruna bırakıp çok fazla kurcalamaktan kaçınırım. Besin karışımı Ph vs. diğer değerler üzerine deneme ayarlamaları yapmaya gerek yok. Bunlar zaten belli bir standartta duruyorlar. Çeşme suyumuzda kimyasal olmadığını biliyoruz. Birkaç EC ölçümü dışında kendimizi hesaba kitaba boğmaya gerek yok. Aynı şartlarda Nariçinin fideleri mükemmelen gelişimlerini sürdürüyor. Aynı perlit , aynı besin karışımı , aynı çeşmenin suyu.

Fakat bu büyük ağaç ile ilk üretim olduğu için hem çok oynandı hemde fidelerin bir çoğu görüldüğü gibi çok genç değil.

Piyasada birçok cihaza baktım. Emin olsaydım 1,5 milyarlık seti bile alma ihtimalim vardı. Ancak daha önce bir çok kez cihaz alıp hüsrana uğradığım da çok oldu. Çok gelişmiş pahalı bir cihazda öyle bir kusur vardır ki yeterli hizmeti varemez. Bir cihazın pahalı ve gelişmiş olması herşeyi çözemeyebilir.

Çok basit bir örnek ; evde kızılötesi ile kulaktan 1 sn de ateş ölçen termometre var. Klavuzunda ve reklamında bu cümleden çıkarılan sonuç yazıyor. 1 sn de ölçecek. Kulaktan ölçecek. Doğru sonucu verecek. Fiyatı 100 lira.

Kulakta belli bir pozisyonun tutturulması gerek. Başlığı kirlendiği anda sonuçlar yanıltıcı. işlemcisinin idrak sürsei 3- 8 sn arası. Başlığı kontrol edip her kulaktan 3 ölçüm yaparız. Sonuca göre karar veririz. Çok emin olamazsak 1 liralık koltuk altı termometresi ile sağlama ölçümü yaparız. Çocuklara da oyun gibi geldiğinden ses çıkarmazlar. : )

Şeker ölçüm cihazları , yaşlıların duyması için ses yükseltici kulaklıklar , dijital ph metreler , ölçüm kağıtları , toprak analiz cihazları testerler , vs. hepsi sizin akıl süzgecinize ve titizliğinize ihtiyaç duyarlar.

Sizin üretiminiz EC metre; ekipman sadeliğine, üretim kalitesine, kullanım kolaylığına, verdiği yoruma kapalı net sonucuna ve fiyatına göre piyasada ulaşılabilecek en mükemmel EC ölçerdir.

Bu kökler diktiğimde de karaydı. Aralarında bir iki tel beyaz vardı. Ağaçla da çok oynadık dayanamadılar. Tek başına, havalanma, besin, perlit, ışık sorunu değil bu. Temel sorun bitki komada idi. En mükemmel şartları istiyordu biz az mükemmel şartlar sağlayabildik. : )

Büyük ağaçta daha ölmemiş bir sürü fide var bu arada . . .

Saygılarımla....

akinselcuk 03-02-2009 11:34

Bu arada sayın Sarıcan sigara işinde haklısınız. Ben içmezdim. Başlayalı 8 ay kadar oluyor. Sanıyorum 5 - 6 ay kadar sonra bırakacağım.

Küçük ağaçla akansu çileklerinin yanında hiç sigara içilmedi, bu da bir unsur, bir kaç kere aklıma gelmedi değil ama ihtimal dışı tuttum.

Sarıcan 03-02-2009 15:44

Sn. Selçuk,

Neden bugün değilde 5-6 ay sonra, hem de yeni başlamışsınız hiç bir zorluğunuz yokken. Benim gibi kedilere ziyafet mi çekmek istiyorsunuz. İnanın yarından sonrası çok geç. Sizin oğlunuzun yaşında bir oğlum var onunla bağlandım hayata. Hemen şimdi, çok geç olmadan !...

Ben çilekler konusunda espiri yapmıştım ama yukardaki söylediklerimde inanın çok ciddiyim.

akinselcuk 03-02-2009 21:33

Kocaman bir mazeretim var sayın Sarıcan. Çok bilinçli başladım. İsteyerek ve bilerek.

Bu arada kökleri akan suda rahat bıracak pratik bir yol lazım bana. Yatay sistemlerde. Perlite dikmek kadarda kolay olmalı. Straforu kesip bitkiyi buna geçirmek çok sıkıntılı. Üstelik straforun parçalarıda temizlenmiyor bir türlü. Değişik pratik kolay bir yol varmı, aklınıza gelen.

Selahattin Yılmaz 03-02-2009 22:03

Bu fideler dikimden evvel çok fazla beklemiş gibi geldi bana. Resmen yeni kök yapamamışta kendini besin olarak kullanmış. Dikim zamanını çok geçirmişsiniz görünümü var.

Sarıcan 03-02-2009 22:19

1 Eklenti(ler)
Normal starfor kullanmayacaksınız. İzocam' ın foamboard isimli izolasyon köpüğü var, benim resimlerde gördüğünüz pembe renkli köpük. Çok ince dokulu tahta gibi bir köpük, Kesilmesi rahat, dökülmez, kolay kolay ufalanmaz. Ben dairesel kesiyorum, sonra merkeze doğru fidenin geçeceği kalınlıkta veya biraz daha geniş köpüğe kanal açıyorum ve çıkan parçayıda atmıyorum. Fideyi merkeze yerleştirdikten sonra kestiğim köpüğü tekrar yerine koyup fidenin sıkışmasını sağlıyorum, hatta fide ile birlikte destek çubuğu olarak koyduğum parçayıda aynı köpükle sıkıştırıyorum. 20 mm kalınlığında plakalar.600x1200 boyutlarında. Ben evde çocuğun yatak odasını duvarına içten mantolama yaptırmıştım oradan kalan malzemeleri kullanıyorum ve çok memnunum. Kökler altta tamamen sıvı ile temas halinde. Sıvının üzerine yüzer olarak bırakıyorum. Siz yatay boruda deliğe hafif sıkı oturacak şekilde kesersiniz, diğer strafor gibi deliğe girip çıkarken dökülme yapmaz. Benim kavanoz saksıda yüzer şekilde değil, kavanoz girişine hafif sıkı olarak geçiyor.

Oğuz Alper 03-02-2009 22:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akinselcuk (Mesaj 343196)
Çilek fidesi **** tohumu talebimi yineliyorum......

Merhaba ; Elimde 1500 aded viyolde camarosa çilek fidesi mevcut eğer arzu eden olursa hazır delikleri açılmış pvc 100lük 60 aded mevcut geçen yıl serada deneme amaçlı kullanmıştım.

Sarıcan 03-02-2009 22:28

1 Eklenti(ler)
**** başka bir çözüm hydroton denilen malzeme veya pomza taşı. Çocukluğumuzda oynadığımız bilye tanesi gibi, kökü sıkmıyor, sıvıyı kolay geçiriyor ve köklerin hava almasını sağlıyor. Ben çilek ağacına ve havuzuna koyduğum marulları bu malzemeye koydum. Tane büyüklüğü fazla olduğu ve dökülme riski olmadığı için bardağa açtığınız delik çapı veya sayısını fazla tutabiliyorsunuz. Suya dökülme riski yok. Bu malzemelerden hiç birini bulamazsanız 5-10 mm arası çakıl tanelerini veya çocukten oynadığımız cam bilye benzeri bir şeyi, hatta şimdi aklıma geldi Sn. Kahyanur' un nazar boncuklarının benzeri boncuk bile doldurabilirsiniz bardaklara. Hem nazarda değmez, kötümü olur.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025