agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   Sarıcan, Topraksız Tarım Denemelerim (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/11844.htm)

kahyanur 29-12-2008 23:21

Bir çay bardağı suya 3 damla limon damlatın. PH : 5 - 5.5 oluyor..yapabileceğiniz hata sadece 0.5 PH ( bardak büyük, küçük, limon damlası büyük, küçük vs)
Sulandırılmamış sirkenin PH:3 civarında
Tabii ki bu biraz bakkal hesabı, fikir verir diye yazdım. Yoksa haddim değil size fikir vermek:D:D:D

Sarıcan 29-12-2008 23:49

Teşekkürler Sayın Kahyanur, tabii ki taşlara da:D:D:D

En kısa zamanda denerim.

malbman 30-12-2008 08:40

Sayın Sarıcan, yukarıdaki yazışmalardan sonra bu cihazdan almak pek de yararlı bir iş olmayacak sanırım. Eğer dediğiniz gibiyse siz de bir an önce kurtulun o cihazdan derim.

Bu arada; iyi bir yıl dileğiniz için teşekkürler.

süsdomatesi 30-12-2008 09:50

Kağıt Ph ölçerler çok sağlıklı ölçümler yapmıyorlar. Saklama koşulları, üretim tarihi, kullanım şekli vb. konulardan çok etkileniyorlar. Akvaryum ve havuzlar için olan damlatmalı olanlar daha güvenilir, ama bunlarda da bazı markalar güvenilir (Alman-Amerika markalılar) , bazıları (özellikle uzak doğu kökenli olanlar) yanlış ölçüyor.
En iyileri ise dijital ph metreler, ancak bunlardaki sorun ise kalibrasyon isteği. En kalitelisini bile alsanız, ortalama her 20 ölçümden sonra kalibre etmeniz ve uygun şartlarda saklamanız gerek. 30-40 YTL olan uzakdoğu malları (probları çok kalitesiz olduğu için) bir süre sonra yanlış ölçmeye-ölçmemeye başlıyor.

Ben Extech EC500 kombo cihaz kullanıyorum, hem sıvıların hem katıların Ph derecesini (yani besin sıvısı veya toprak), sıcaklığı, iletkenliği (ms) tuzluluk, toplam çözünmüş katıları (TDS) ölçebiliyor. Labaratuar cihazı olduğu için son derece hassas. Virgülden sonra 2 hane hassasiyetinde ölçüyor.

Evde üretim, topraksız tarım vb. konularda hobi seviyesinin biraz üstünde ilgili iseniz, alet-edevat yatırımını baştan yapmak ileride zaman, para ve keyif tasarrufu sağlıyor.

Sarıcan 30-12-2008 14:42

Sayın Kahyanur,

Limon damlatılmış suyada, sirkeyede bir tepki vermedi cihaz. Sadece besin eriyiğinin A şişesine tepki veriyor. Ya arızalı ya da işe yaramaz. İade edeceğim.

egetropical 30-12-2008 14:53

sevgili sarıcan, cihazın benzeri bendede var, ayrıca hassas cihazlarımda var. bu cihazdan bir nedice alamadım. satıcı toprakta kulanmamı söyledi. serada toprağın nemini, ph'nı ve ışık durumuna bakıyorum. ph değeri ile yaptırdığım toprak analiz değerleri birbirini tutmuyor.
kolay gelsin.
hydroponic denemelerimde hasas cihazlarla netice aldım. ( cihaz markası hanna)

Sarıcan 30-12-2008 14:55

Teşekkürler Sayın süsdomatesi,

Ev için biraz pahalı bir cihaz. Seralar için belki. Düzgün ölçen Ph kağıdı kullanacağız herhalde. Ya da akvaryumcuların kullandığı Ph kitlerini deneyeceğiz bir süre.

süsdomatesi 30-12-2008 15:17

Düzgün ölçen şerit test isterseniz size Tropical veya Tetra marka öneririm.
Bir çok akvaryum şerit testi, tatlı ve tuzlu su için ayrı ayrı üretilir ve satılır. Tropical hem tatlı hem tatlı tuzlu su için kullanılabiliyor. Ph, No2, No3, GH ve KH aynı anda tek şerit üzerinde ölçebilirsiniz.

Okuma konusunda ise ışığa çok dikkat etmek lazım. Bu şeritler renk kodları ile çalıştıkları için, ampul altında, floresan altında, balkonda vb. farklı ışık şartlarında değerleri farklı okuyabilirsiniz. Mümkün olduğunca gün ışığı altında okumaya çalışın.

Tabii bu söylediklerim biz su şartlandırma için çok net ölçümler yaptığımızdan dolayıdır. Yani evde tarım hobisi ile uğraşırken Ph ın 6,2 değilde 6,6 olması sanırım bitki için tehlike arz edecek bir sorun değil. Bu sebeple daha rahatça ürün seçilebilir sanırım.

Sarıcan 31-12-2008 10:26

Koltuk alma

8 Eklenti(ler)
Sevgili Arkadaşlar,

Hepinize tekrar mutlu yıllar diliyorum. Bir sorum olacak. Fidelerin hemen hemen hepsinde, çiçek bulunan dalların hemen bir altındaki dalın gövdeye birleştiği yerlerde yeni filizler oluştu.

Diğer başlıklarda koltuk alma diye bir şey okumuştum. Benim bu yeni çıkan filizleri almam mı gerekiyor? Beni aydınlatırsanız sevinirim. Yanlış bir şey yapmıyayım. Teşekkürler.

malbman 31-12-2008 11:04

Sayın Sarıcan, bu filizleri almanız gerekir ama hemen değil. En az 7-8 cm boylansınlar ondan sonra. Sonra bu filizlerin pişkin olanlarını suya daldırıp köklendirerek yeni fideler elde edebilirsiniz.

Todor 31-12-2008 11:46

Sayın Sarıcan, almış olduğunuz multimetreden bende de var. 3 çeşit ölçüm yapıyor. nahtar en solda iken rutubet, ortada ışık, sağ konumda iken ph ölçüyor. Ph ölçmek için probları 2-3 cm kalana kadar toprağa veya sıvıya sokmanız gerekiyor. Eğer ortam çok kuru ise ölçemiyor. Kullandıktan sonra iyice kurulamanız gerekiyor yoksa bakır prob oksitleniyor ve ölçmüyor. Bu durumda çok ince bir zımpara ile ve ya asit ile oksitli yüzeyi temizlemeniz gerekiyor.

Eğer toprağa batırırken sert bir cisme gelirse probların bağlantısı kopuyor, o yüzden çakıllı ve ya pomzalı harçları ölçmenizi tavsiye etmem.

Sarıcan 31-12-2008 12:15

Sayın Todor,

Ben bu multimetreyi yeni aldım. Bu yüzden oksitlenmiş midir? bilemiyorum. Problar bakır değil, eloksallı alüminyuma benziyor. İade etmeyi düşündüğüm içinde zımpara sürtmek istemedim. Ne kadar hassas ölçüyor bilmiyorum ama ışık ve nem ölçüm fonksiyonları çalışıyor ama bize gerekli olan Ph fonksiyonundan emin değilim. Muhtelif denemeler yaptım. Sayın Kahyanur' un önerisi ile limonlu su, sirke, şebeke suyu, şişe suyu ve Kudret Bey' den aldığımız besin eriyiklerini ölçmeye çalıştım. 8 ila 7 arasında duyor ibre, ne kadar kımıldıyor farketmek bile zor. Sadece besin sıvısında A şişesinde tepki verdi. Onda da alt sınır olan 3,5' a dayandı. Yani bir ölçüm yapamadım. Eksik bir şeyler mi yapıyorum?

Sayın Malbman,

Sizede yardım ve desteklerinizden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum.

Sarıcan 01-01-2009 22:59

CE ölçüm ve birim

Herkese merhabalar,

Bu akşam Kudret Abi' den nihayet EC metremi aldım. Misafirperverliği için kendisine ve eşine tekrar teşekkür ediyorum. Biraz öncede büyük bir merakla ilk ölçümleri yaptım. Sistemi kurarken EC metrem olmadığı için başlangıç değerlerim ne idi bilemiyorum. Bugün 13. gün sonunda çıkan değerler şöyle.

Erikli şişe suyu 0,1
Koru Damacana suyu 0,1
Musluk suyu 0,4

Paralel bağlı sistemdeki saksılardaki durum:

Damacananın yerleştirildiği başlangıç depoya no: 0 dersek;

0. Saksı 1,6
1. Saksı 1,61
2. Saksı 1,61
3. Saksı 1,65

Bu dört saksının suyunu 10 lt' lik pet şişeye 2' şer ölçek A ve B kitinden ilave ederek hazırlamıştım. Başlangıç değerini bilemiyorum. Ama birleşik kaplar dengesinde sıvıların dengesi gibi EC dengeside eşit gibi. Bir tek en son saksı biraz yükselmiş gibi çıktı. Bu arada 13 günlük periyotta sistemde neredeyse hiç su eksilmesi olmadı. Havalar çok soğuk olduğu için buharlaşma olmadı. Bana garip gelen EC yükselmesi gerekirken sanki düşmüş gibi. Bunun sebebide sistemden besinle birlikte suyunda eksilmemesinden kaynaklanıyor herhalde. Su miktarı aynı besin miktarı gittikçe azalıyor gibi. Yanılıyor muyum acaba?

Diğer 2 kavanoz saksıda ise durum şöyle. Onların besininin her ikisinide ayrı ayrı 5 litrelik pet işişelere 1' er ölçek A ve B besin kitinden koyarak hazırlamıştım. Birinde bir kök domates, diğerinde iki kök domates var. Atmaya kıyamadığım için. 13. günün sonunda şimdiki durumları şöyle;

1. nolu kavanoz (İki köklü) 1,72
2. nolu kavanoz (Bir köklü) 1,8

Yorumlarınızı bekliyorum. Saygılar.

Birde kafama takılan bir soru daha var. Erikli ve Korusu şişelerinin üzerinde ve web sitelerinde ölçüldüğü belirtilen iletkenlik değeri. Ya birim hatası var, ya da biz mi bir yerde hata yapıyoruz.

Erikli şişe etiketinde 20 derecede 56 µs/cm yazıyor. Uludağ damacana etiketi üzerinde 38,6 µs/cm yazıyor. Benim ölçtüğümde her ikiside 0,1. Bildiğim kadarıyla bizde µs/cm ölçtüğümüzü söylüyoruz. Bu farklılığın sebebi nedir? Birimler demi yanlış yapıyoruz?

Sarıcan 02-01-2009 21:36

Arkadaşlar,

Kudret Bey' le konuştum sorun çözüldü. Bizim ölçtüğümüz EC birimimiz milisiemens/santimetre (mS/cm), pet şişenin üzerinde yazan değerler mikrosiemens/santimetre (µs/cm) . Bu yüzden değişik kaynaklardan formüller alırken dikkat etmemiz gerekir.

56 µs/cm / 1000 = 0,056 mS yapıyor. Kudret Beyin yaptığı EC metrede sadece ondalık hassasiyetle ölçüm yapılabildiği için 0,1 den küçük (Yani sıfıra çok yakın değerleri) 0,1 diye okumak mümkün. Belki zorlarsanız iki çizgi arasına denk gelen değerleri göz kararı ile 0.01' in katları şeklindede okumak mümkün ama biraz zorlama olur.

Kudret Tezel 02-01-2009 23:52

Biz teşekkür ederiz sayın SARICAN sağolun yine bekleriz.
Evet arıza bulunmuş. Bizim EC metremiz milisiemens / cm cinsinden ölçer. şişe suyu etiketinde mikro siemens / cm cinsinden yazılmış bu tamamen tercih meselesidir ama iletkenliği düşük olan ölçümlerde tam sayılı rakamlar söylensin diye 0,0xx gibi sayılardan kaçınmak için tercih edilir.. Neticede önemli olan iki birim arasında 1000 çarpanının veya böleninin olmasıdır. ( EC 56 mikro S / cm ) =0,056 mS / cm dir.Aletimiz 0,1 mS / cm hassasiyeti ile ölçüm yaptığı için ,bu değer EC metrenizin en alt çizgisi olan 0,1 ms / cm cizgisi ile 0 noktası arasında , yani sürgü çubuğunun 0 noktasından 1,6 mm üstünde dir. Anolog ölçüm yaptığı için değerleri okumak biraz pratik ister . Ama 3-5 ölçümden sonra olay kolaylaşır.
Gelelim 2 noktaya : EC yükselecekken sanki düşmüş gibi diyorsunuz , oysa tam tersi bitki besini kullandıkça yani sudaki tuz miktarı azaldıkça EC düşecektir. EC nin düşmesi normaldir ama PH ayarlaması yapmadan yani PH ı eriyiği ilk hazırladığınız PH değerine ayarlamadan ölçmek yanıltıcı olur .Çünkü EC , PH lada değişir.
Sistem olarak düşen sıvı seviyesini normal su ile tamamlamak, PH ı ayarlamak ve EC yi ölçmek.İşte topraksız tarımda otomatik kontrol ün önemi buradadır. Modern seralarda bilgisayar sistemleriyle otomatik olarak kontrol edilmektedir. Biz amatör ler de manüel olarak aynı prosödürü gerçekleştire bildiğimiz ölçüde başarılı olabiliriz.

malbman 03-01-2009 07:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SARICAN (Mesaj 339424)
Arkadaşlar,

Kudret Bey' le konuştum sorun çözüldü. Bizim ölçtüğümüz EC birimimiz milisiemens/santimetre (mS/cm), pet şişenin üzerinde yazan değerler mikrosiemens/santimetre (µs/cm) . Bu yüzden değişik kaynaklardan formüller alırken dikkat etmemiz gerekir.

Değerlerin dönüşümünde hata yaptığımızı düşünmekte haklıymışım demek.

Sarıcan 07-01-2009 15:12

17. gün

8 Eklenti(ler)
Bugün 17. gün, henüz besin sıvısı değişimi yapmadım. Çiçeklenme devam ediyor ama henüz meyve tutulumu olmadı. Uzun zamandan beri güneş ilk defa yüzünü gösterdi ve sıcaklık balkonda 15 dereceyi buldu. EC ölçümlerini yeniden yaptım. Paralel bağlı saksılarda hiç bir değişim gözlenmiyor gibi, kavanoz saksılarda ise belirgin düşme sözkonusu. Yaprak gelişimi için ise yeni resimler ekliyorum. Bir haftalık süredeki değişimler için yorumlarınızı bekliyorum.

0. Saksı 1,62 mS/cm
1. Saksı 1,60 mS/cm
2. Saksı 1,63 mS/cm
3. Saksı 1,59 mS/cm

1. nolu kavanoz (İki köklü) 1,57 mS/cm
2. nolu kavanoz (Bir köklü) 1,72 mS/cm

Herkese sevgiler.

Sarıcan 07-01-2009 15:16

Paralel Saksılar ve Kavanozlar

8 Eklenti(ler)
Paralel Saksılar ve Kavanozlar

envor 07-01-2009 16:56

Çok güzel gözüküyor, sn. SARICAN. Büyüme noktasının rengi biraz açık gözüküyor, ama İstanbulda, kış mevsiminde vede balkonda olduğunu göz önünde tutarsak, bence çok iyi.
Henüz meyve tutmadığını söylüyorsunuz ama, yanılıyorsunuz :) Bence tutmuş, son mesajın ikinci resmindeki kapanmış çiçek kipriğinin altında gizleniyor şimdilik. Bir kaç güne tanışırsınız :)

h-i-l-a-l 07-01-2009 22:45

herkese meraba ben ödevim için bi proje hazırlıyorum konuyu topraksız tarım seçtim ama aradığımı bulamıyorum yardımcı olurmusunuz?mesela neler kullanılır neden kullanılır ve nasıl kullanılır şimdiden teşekkürler?

h-i-l-a-l 07-01-2009 22:58

ve mesela domatesin üretimi en az kaç gün olur kısacası yapım aşamalarını anlatırmısınız :)

süsdomatesi 08-01-2009 10:10

Sayın Hilal,

Ödevinizi yukarıdaki mesajınızda kullandığınız Türkçe ile yazmazsınız umarım. Aksi takdirde zayıf not almanız kaçınılmaz olur.

h-i-l-a-l 08-01-2009 14:58

Yinede teşekkür ederim gerekli olanları buldum:)

kahyanur 08-01-2009 15:43

Sevgili Hilal;
Biz kimyacılar; formüllerle çok uğraştığımız için mi Türkçemiz zayıf oluyor, imla kurallarını atlıyoruz ? :p
Benden söylemesi, bu konuda özen göstermezseniz, siz de benim gibi uyarı alırsınız.:)
Topraksız tarımla ilgili çok fazla bilgiyi bu başlık altındaki alt başlıklarda bulabilirsiniz.
Kolay gelsin:D

nariçi 08-01-2009 16:22

Çok düşünce taşıyanlar, bir bölümünü yutkundukları için cümleler yarım yarım çıkar.:D:o

süsdomatesi 08-01-2009 20:36

Sayın Hilal, kimseyi kırmak istemem, sadece dilimizin kullanımına mümkün olduğunca özen göstermeye dikkat ediyorum. Ödevinizde başarılar.

h-i-l-a-l 08-01-2009 20:53

Evet hatamı anladım ama...
Haklısınız dilimizi iyi kullanmalıyız:o

Sarıcan 08-01-2009 22:15

Doğum günü

2 Eklenti(ler)
Merhabalar,

İlk bebek geldi. Diğerleride yolda herhalde. Çok sevimli görünüyor değil mi?

envor 08-01-2009 22:22

Ben demiştim, yakında tanışırsınız diye :)

malbman 08-01-2009 22:23

Gözünüz aydın sayın Sarıcan.

Sarıcan 08-01-2009 22:36

Hepimizin gözü aydın, bu bebekte hepinizin emeği var. İyiki varsınız. Sn Malbman bu arada koltukta büyüyor gittikçe ama fide yapsm bile nereye dikerim bilemiyorum.

malbman 08-01-2009 22:42

Bir plastik bardağa torf doldurup oraya dikebilir ve komşularınıza ya da bir dostunuzu ziyarete giderken hediye olarak götürebilirsiniz. Ben öyle yapıyorum.

süsdomatesi 09-01-2009 11:38

Sayın Sarıcan tebrik ederim. Bu tür başarılar bizleri de denemeler yapmak için yüreklendiriyor. Umarım emeklerinizin karşılğını fazlası ile alırsınız.

Sarıcan 09-01-2009 20:33

Sayın Süsdomatesi,

İyi dilekleriniz için teşekkürler. Ama bu emeklerin çoğunluğu arkadaşlarımıza ait, Sayın Envor fide yardımı ve bilgilerini esirgemedi, Sevgili Kudret ağabey besin kiti, EC metre ve bitmez tükenmez deneyimlerini aktardı. Bu işe daha önce gönül veren arkadaşlar deneyimleri ile yol gösterdiler. Ben sadece saksıları hazırladım. Arada birde gidip sevgilerimi iletiyorum. Sevgiler.

Kudret Tezel 09-01-2009 20:42

Gözünüz aydın sayın SARICAN maşaalah çok güzel adını ne koydunuz. Aman dikkat soğuktan koruyun ilk göz ağrınızı vede doğacak kadeşlerini, zira havalar dahada soğuyacağa benziyor.Sularına bir ısıtıcı takmakta fayda var deririm, başarılarınızın devamı dileği ile.

Sarıcan 12-01-2009 22:04

Serada 22.gün

9 Eklenti(ler)
Yoğun geçen bir hafta sonundan sonra herkese merhaba. Dün 3. haftayıda tamamladıktan sonra saksılardaki besin sıvılarını değiştirmeye karar verdim. Bu sefer Sayın Envor' dan gelen besin kitlerinden hazırladım. Fakat elimde artık EC metremde var bilinçli olarak hazırlayayım dedim. Her adımını yazarak kayıt altına alayım dedim ama uğraştıkça kafam karıştı. Sonuçta Kudret ağabeyle ve Envor' la konuşarak meseleyi çözdüm ama sizinle paylaşmanın iyi olacağı kanısındayım.

Başlangıçta Sayın Envor' un besin kiti sayfasında tarif ettiği gibi her litreye 3 ml olacak şekilde 5 litrelik pet şişeye 15 ml A ve 15 ml B kitinden şırınga ile ölçerek ilk karışımı hazırladım. EC değerini ölçerek yazdım. Paralel saksılarıma 15 litre sıvı hazırlamam gerektiği için aynı metodla ikinci ve üçüncü 5 litrelik karışımları hazırladım ama bir problem vardı. Her hazırladığım yeni 5 litrenin EC değeri diğer karışımdan anormal sayılacak farklılık göstermesi idi. Besin kitinden küçük 5 ml' lik şırıga ile 3' er adet alıp suya katıyordum. Belki ikincide şırınga sayısında hata yapmışımdır diye üçüncüde daha dikkatli davrandım. Sonuç yine aynı, her üç karışımda da birbiriyle hiç tutmayan EC değerleri ölçtüm. Sonunda dayanamadım Kudret Ağabeyi aradım, durumu izah ettim. Besin kitinin konsantrasyonu çok yoğun olduğu için şırıngada yapılacak 1 mm' lik bir ölçüm hatasının eriyiğin EC değerinde büyük sapmalara yol açacağını izah etti. Banada mantıklı geldiği için Envor' dan gelen 1,5 litrelik besin kitlerini 5 litrelik pet şişeye boşaltarak üzerini 5 litreye tamamladım. Yani 5/1,5= 3,333 oranında seyreltmiş oldum. Sayın Envor' un 1 litreye 3 ml önermeside 3x3,333=10 ml olmuş oldu. Yani 5 litrelik pet şişeye 50 ml katmak yeterli olacaktı. Kavanozda olan fideler için hazırlamam gereken dördüncü karışımı bu seyreltilmiş besin kiti ile hazırladım. Sonuç şöyle çıktı;

İçme suyu 5 lt EC : 0,35 mS/cm
50 ml A + 50 ml B EC : 1,20 mS/cm

Daha sonra Sayın Envor' un önerisi ile EC değerini biraz daha yükseltmemizin iyi olacağını düşünerek 1 litreye 3 ml (10 ml) yerine 1 litreye 5 ml (16,666 ml)gelecek şekilde 5 litrelik petteki sıvıya 16,666x5=83,33 besin ilave etmiş olmak için 33 ml daha A ve B kitlerinden ilave ettim. Yeni sonuç;

İçme suyu 5 lt EC : 0,35 mS/cm
83 ml A + 83 ml B EC : 1,90 mS/cm oldu.

Bunun üzerine kendimi kontrol etmek için daha önce hazırlayıp ayrı ayrı ölçtüğüm ve paralel saksılara boşalttığım toplam eriyikten yeni örnek alarak EC ölçümü yaptım. Sonuç : 1,85 mS/cm. Ayrı ayrı çok farklı ölçtüğüm 5'er litrelik eriyikler karışınca ortalama bir değer olarak son hazırladığım eriyiğe yakın değer çıktığı için ohhhh! çekip son verdim sıvı değişim işine ama epeyce uğraştım. Meğer kimya işi ne kadar zormuş Sayın Kahyanur:D:D:D

Gerçi pek rahata alışmıştık Sayın Envor sayesinde, hani hazır fideler falan;) ama ben yinede nazar boncuğu bağlamadığım bebeklerimin yeni resmini ve yeni süprizimin resmini foruma koyayımda dostlarımız sevinsin. Kavanoz saksıda sıkışık duran ikili fideleri bu sıkışıklıktan kurtarmak için paralel bağlı saksılara iki adet daha ilave ettim. Tren katarı gibi en başta lokomotif, arkada beş tane vagon Anadolu Ekspresi gibi oldu mübarek.

Bu arada birde çilek ağacı çalışması başlatmıştım onun ön hazırlıklarını tamamlıyorum. Çifte minareli cami gibi iki köşesinde iki ağaç olan bir plan hazırladım. Elimdeki çatallarla yüksekliği biraz kısa oldu. Üçer adet daha ilave edersem yükseklik daha ideal olacak. Pompa problemini çözmek içinde Bauhaus' tan dalgıç pompa aldım. Bu arada önde boş kalan havuzun üzerini de strafor ile kapatmayı düşünüyorum. Bu kapatma şeklini düşünmüşken de straforun üzerine bulabilirsem bir kaç kök marul ilave edeyim diyorum.

Kudret Abi amatör aç gözlü olur demişti de gülüşmüştük. Bendeki de açgözlülüğün ötesinde bir şey herhalde. Ama balkonda adım atmaya yer kalmayacak yakında. Domatesler büyürse balkona girilmez herhalde.

kahyanur 12-01-2009 22:39

Elinize sağlık. Hepsi çok güzel olmuş. Ama kafama takılan;
0.1 mlt/15 mlt =0.006x100= % 0.6
% 0.6 lık bir ölçüm hatası EC yi anormal değiştirebilir mi?
Son seyreltilmiş besin çözeltisinden 50'şer mlt alarak hazırladığınız 5'er lt lik çözeltilerin EC lerini ölçtüğünüzde aynı mı çıktı ? Merak ettim.

Sarıcan 12-01-2009 23:05

Bir dahaki sıvı değişimine Sayın Kahyanur. Hacim küçüldükçe hata oranı daha fazla etkiliyor. Özellikle koyu renki besin kitinde şırınga üzerindeki yazıyı okumakta zor oluyor. Birde 5 ml' lik küçük şırıngada bir skala hata yapsanız, seyreltilmiş eriyikten 50 ml' lik büyük şırıngada 3 skala hataya denk geliyor. Halbuki büyük şırıngada böyle bir hata yapmak mümkün değil. Ölçmek daha rahat.

malbman 13-01-2009 07:15

Sayın Sarıcan ellerinize sağlık. İzninizle bir kaç sorum olacak. Öncelikle:
1- Aldığınız dalgıç pompa resimlerde gördüğümüz Neptün markalı motor mu acaba? Motorun özellikleri ve fiyatı hakkında bilgi verebilir misiniz zahmet olmazsa?
2-Kullandığınız çatallar kaçlık?
3-Ağacın içine yetiştirme ortamı olarak ne koyacaksınız? Koyduğunuz yetiştirme ortamının besin tankına akmaması için ne yaptınız?
4-Besin eriyiğini sisteme nereden vereceksiniz?

Çok sordum galiba.:D
Sevgiler.

Sarıcan 13-01-2009 09:17

4 Eklenti(ler)
Günaydın Sayın Malbman,

Evet pompa resimdeki pompa, dün teknik özelliklerini koymamıştım şimdi ekledim. Resimle daha kolay oluyor. Fiyatı 67.90 YTL. Araştırdım en ucuzu bu. Akvaryum pompalarında bile 3 m yükseklik dediğiniz zaman 70 YTL' nin üstüne çıkıyor. Yalnız bu pompadaki handikap ise pompa çıkışının 1 1/4" çıkışlı olması, en küçük 3/4" hortuma göre adaptör koymuşlar, o bile bizim narin sistemler için çok kalın olacak. Şimdi 1/2" hortuma düşürmek için redüksiyon bakacağım. Birde debi fazlasını by-pass hattı ile depoya döndürecek bir düzenek kurmalıyım. Yoksa debide fazla gelecek.

Kullandığım çatalları Sn. akınselçuk' un sayfasında daha önce yazmıştım. Fırat plastik Ø70xØ50 çift çatalını kullandım. Tanesini 3 YTL' den aldım. 15 Adet almıştım ama ikiye bölününce yükseklik az oldu. 5 Adet daha alıp 10+10 iki adet ağaç yapacağım. 40 Adet fide yapacak. Denge riski olmazsa ilerde yukarı doğru dahada ilave edilebilir, çünki pompa basma yüksekliği yeterli. Ben önce akvaryum pompasına göre düşünmüştüm. Eğer yetiştirebilirsek çileğe doyarız diye düşünüyorum.

Yetiştirme ortamına bir türlü karar veremedim. Bir ara aeroponik yapayım dedim. Yani hiç bir ortam koymadan borunun en üst seviyesinden fıskiye gibi sürekli aşağıya besin akıtayım dedim ama hem pompanın sürekli çalışması gerekecek, hemde en küçük bir elektrik kesintisinde kökler besinsiz kalacak.

Akıllı priz almıştım, onunla perlit veya perlit karışımı bir ortama kesik kesik sulama ile besleme yapabilirim ama perlit konusunda tereddütlerim var. Ben çok büyük bir akciğer ameliyatı geçirdim, perlitin ise solunum yollarına zararlı olduğunu okudum biraz tereddütteyim. Belki sadece torf yaparım. Belkide torf içine strafor gibi birşeyler katarak.

Yalnız aklıma gelmişken sorayım, siz akıllı prizle besleme yapıyorsunuz 11 saksılı sisteminizde. Zorlandığınız veya hataya açık yönleri nelerdir? Çünki ben birde balkonun tavanına bir depo asıp, önce pompa ile besini ona doldurmak, sonra yukardaki depodan akvaryum hortumu ile damlama metodu ile beslemeyi bile düşündüm. Elektrik kesintisine en uygun çözüm olur düşüncesi ve besin miktarını ayarlamak kolay olur diye.

Katkılarınızı bekliyorum. Saygılar.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025