![]() |
Sevgili Delimus bu kadar değerli hocamız varken bana hocalık düşmez ben hala çırağım kardeşim. :))
|
doğrusu çok hoş merak uyandırdı bende
|
Sayın Dr.arif o zaman aramıza hoş geldiniz bu hastalık herkesde böyle başlıyor :))
|
jibuti bende denemek istiyorum bu konuda daha geniş bilgi nereden bulabilirim
|
Sayın serdarca06 aramıza hoş geldiniz.Size tavsiyem öncelikle forumda topraksız tarım ile ilgili açılmış bütün konuları okumanız.Sonra yapacağınız sisteme göre bütün arkadaşlarımız ellerinden gelen desteği sağlarlar.
|
Ellerin dert görmesin Sevgili Jibuti,
Bizler pek çilek yiyemedik umarım bol hasat alırsın da bizimde gözümüz gönlümüz doyar belki. Gerçekten çok güzel olmuş, torba sistemi gerçekten çok pratik, drenaj suyunu toplamadığını yazmışsın, eğer besin maliyetini de optimize ediyorsan bakımıda en aza indirmiş oluyorsun. Geri dönen besinin pH ve EC değerlerini kontrol etme gibi bir zahmetinde kalmamış oluyor. Bundan sonra tek yapılacak iş her gün besin deposuna gerekli takviyeleri yapmak, ondan sonra gelsin çilekler:D Biraz da kızdırayım, perlit fabrikasının kızıyla evlisin herhalde. Kardeşim o kadar perliti nasıl doldurdun o torbalara. Haydi doldurdun diyelim, insan en azından biraz daha zayıf bir torba bulur. O torbalar besini yiyince tosuncuk gibi ağırlaşmıştır. Birde doyurmak cabası. Torbalar zayıf olsaydı belki besin sarfiyatında az olurdu. Torbaları hazır mı buldun? Maliyeti nedir? Bilgi verirsen seviniriz. belki kullanmak isteyen arkadaşlar olur. Bol hasatlar diliyorum. Bu sene çilek reçelleri senden. Ozan' a sevgiler, oda çilek gibi tatlı olmuştur şimdi. Sevgiler. |
jibuti çok güzel görünüyorlar, eline emeğine sağlık, şimdiden bol hasatlar.
|
Sn jubiti gerçi ben çileğe küsüm ama sizinkiler çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.
|
Sn. Tabiat,
Size küsmek hiç yakışmıyor. Bütün bizler sizden çilek patlaması bekliyorduk. Bizi hayal kırıklığına uğratmak gibi bir lüksünüz yoktur. En kısa zamanda küçük bir ünite bile olsa yeni çilek bekliyoruz sizden. Tahminim kökleri ilaçlamanızdan kaynaklanan bir problem oldu, ben balkon da dahi perlitin taşmaya sebep olmasından başka bir olumsuzluk yaşamamıştım. Pes etmek yok. Sizin katlı sistemde harikalar yaratacağınızdan eminim. Saygılar. |
Sevgili Sarıcan çok teşekkürederim güzel sözlerinize,bu işle uğraşan tüm arkadaşlarıma bol hasatlar diliyorum.
Gelelimmmm kızdırdığınız sorulara:D Biliyorsunuz ben hala bu işde çıraklık eğitimi görüyorum araştırdığım ve edindiğim bilgiler ışığında torbaların normal olduğunu düşünüyorum aslında bunların 2-3 kat (çap olarak) büyüklerini de gördüm. Torbalarımı hazır aldım net olarak hatırlamasamda kdv dahil 0,940 tl idi. Boyu 2,15 eni 30 cm Perlite gelince yaşadığım yere yakın bir fabrika buldum 1m3 fiyatını 35 tl den aldım. 1m3 = 1000lt (yanılmıyorsam).Seramdaki her torbada 60-62 lt perlit var.Seramda 60 adet torba bulunuyor.Şunu belirtmeliyim fabrikadan aldığım perlitler 200lt lik torbalarda geliyor ama hiçbiri net 200lt gelmiyor.Bunu işletme sahibine de sordum oda doğruluyor hem perlitin hafif olması ve yer kaplaması hemde elimize geçene kadar bir kısmının toz haline gelmesi gibi husulardan bahsetti.Hesabınızı ona göre yapmalısınız.Başka şehirlerde alan arkadaşlarımda konuştuğumda onlarında bu yönde şikayetleri oldu. Besin eriyiği konusuna gelince elbette ben bir profesyonel değilim keza seramda öyle(resimlerden anlaşılıyordur) ama fikir açısından şunu belirteyim 60 adet dik torba ve üzerilerinde 2050-2100 adet fide bulunan sistemime 2 ayda 60-70tl'lik besin eriyiği yetiyor.Bildiğiniz gibi sistemde besin eriyiği tanka geri gelmeden dışarı pompalanıyor. Ozan çileğide çok seviyor ve bekliyor ama aklı hala dotomeslerde(ozan tabiriyle).Baba ne zaman dotomes yapacaksın diyor.Sevgilerimle |
Sevgili akya çok teşekkürler sana da başarılar, umarım herşey gönlünce olur bol hasatlar kardeşim.
|
Sayın tabiat yukarıdaki mesajlarınızı ne siz yazdınız ne de bizler bu mesajı gördük.Sevgili Sarıcan'ın sözlerine bütün içtenliğimle katılıyorum.Eğer forumumu baştan takip ettiyseniz domates de ilk yaptığım denememde başıma neler geldiğini görmüşsünüzdür.Hiç canınızı sıkmayın başaracaksınız.
|
Yaptığınız çalışmları merakla takip ediyorum bende bu hastalığa tutuluyor gibiyim:)
gerekli olabilecek test cihazları , kimyasallar , hesaplamalar konusunda forumdaki arkadaşlardan gereklibilgileri toplamaya çalışıyorum. Bu gibi konularda görsellik çok motive edici oluyor. Zamanınız uygunsa yaptığınız çalışmalarla ilgili daha çok fotoğraf görmek isterim. Birde normal toprakta üretilen aynıcins ve aynı zamanda ekimi yapılmış yaklaşık aynı iklim koşullarına sahip iki fidenin (çilek veya domates olabilir) gelişme süresi meyve zamanı ve kalitesi yönünden bi kıyas yaptınızmı yaptıysanız bu bilgileri bizlerle paylaşırmısınız. Teşekkür eder çalışmalarınızın devamını dilerim |
vay anamm...
süper bir iş başarmışsın dostum, kutlarım. bir solukta okudum, fotoğraflara baktım. en çok da ufaklığın domatesi öptüğü fotoğraftan etkilendim :) aynı boyda bende var iki tane de, bakalım aynı şeyi ben de yapabilecekmiyim... tam da bu konuyla ilgili şurada soru sormuştum: http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18716 yanıtlarsan çok sevinirim, deneyimlerinden faydalanmayı çok isterim... |
Sn Jibuti perliti hangi fabrikadan aldığınızı öğrenebilir miyim?
|
Mersin Organize sanayiden ultraper firmanın ismi 0324-6764399 m3(1000lt) fiyatı 35 tl olması lazım hatırladığım kadarıyla gine jibuti onaylıyacaktır.
www.ultraper.com/ |
Teşekkürler delimus. Bulamamıştım perliti.
|
Kusura bakmayın sayın yolcu8264 uzun zamandır foruma yeteri kadar ilgi gösteremedim.Teşekkürler Mustafa.
|
çok güzel çalışmalar olmuyş ellerinize sağlık, bende yapmayı çok i,stiyorum ancak şuan için vakit ve mekan uygun değil.
|
Sayın sirikci46 güzel dilekleriniz teşekkürler.Umarım size de nasip olur.
|
Çileklerde son durum
4 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar biliyorum uzun zaman oldu ama işlerimden dolayı hem seramı hemde forumu ve dolayısıyla sizleri ihmal ettim çok üzgünüm.
|
4 Eklenti(ler)
devam ediyoruz
|
4 Eklenti(ler)
devam
|
4 Eklenti(ler)
güzel bir uğraşı
|
4 Eklenti(ler)
ve son resimler
|
Sevgili Jibuti,
Eline sağlık, her şey güzel görünüyor. Verimlilik nasıldı? |
Sayın jibuti, elinize sağlık gerçekten hoş görünüyorlar. Siz bayağı profesyonelliğe dökmüşsünüz bu işi. Bir gün kabul ederseniz seranızı yerinde görmek isterim. Söz çilek istemeyeceğim:D
|
Sevgili sarıcan çok teşekkürler.
Biraz ihmallik biraz bakımsızlık oldu ama yine de çileklerin verimi şuanda daha iyi.Yani tek bir çilek 18-20gr arası geliyor.İlk açmaya başladıklarında 20-25 çiçek açıp hepsini meyveye dönüştürdüler ve yeni çiçeklerle devam ediyorlar.Kısacası bitki başına bu olumsuzluklara rağmen 500-650 gr ürün alabilirsiniz. |
Sayın katsu seramda ürün olduğu sürece her zaman gelebilirsiniz.Söz verdiniz çilek istemek yok :)))
|
Çilek Ağacı
Sayın jibuti elinize sağlık çok güzel çilek ağaçlarınız olmuş bereketli ürünler
dileğiyle |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 23:13. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025