![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Nepentheslerde bir de bilinmesi gereken bence şöyle bir durum var; Nep.ler seradan geliyor,satın alanlar büyük bir ihtimalle bu nep.leri aydınlık pencere önü veya benzeri bir yere koyuyor. Nep.ister istemez bu yeni duruma tepki verecektir ve bence gerekli nemli ortam sağlanmazsa bir daha ibrik oluşturamayacaktır. Türkiye de Antalya,Mersin gibi şehirlerin dışında nep.ler ancak terrada ibrik oluşturabilir ya da sera etkisi yapan camla kaplı balkonlarda nem olması durumunda. Yani açıkta bırakılan nep.ler ölmeyecek ama ibrik de oluşturamayacaktır. Ankara da pencere önünde boyu çok uzayan nep.im uzayan boyuna ve çoğalan yapraklarına karşı ibrik oluşturmayınca boş akvaryuma koydum üstünü buzdolabı poşeti ile örtünce ibrikleri şaşırtıcı hızda büyümüştü... Akvaryumum ufak olduğundan seyir zevki olmadığı için bu işe son verdim ve nep.i Antalya ya gönderdim... Bu durumda terra.gibi nemli ortamı sağlayamayanların nep.almasını önermem. . |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-10-2006
|
sayın denizakvaryumu, malesef söylediklerinizde tek bir konu hariç tutarlı hiç bir yan yok, o da bitkinin ortama alışması için zamana ihtiyacı olduğu - ki bu tüm bitkiler için geçerli. Maceralarını anlattığınız Nepenthes büyük ihtimalle bir N. Ventrata, yani Nepenthes'lerin ayrık otu. N. Ventrata ile bir Nepenthes bakımı genellemesi yapmanız son derece yanlış, zaten yazdıklarınızla da insanların gözünde Nepenthes'leri çok yanlış tanıtıyorsunuz. Çok hassas tür ve hibridler hariç Nepenthes'lerin çoğu biraz fazla ilgi ve alaka ile evin değişik köşelerinde rahatça yaşayabilir. Bitkinin bulunduğu bölgedeki lokal nemi birazcık artırmak yeterli olacaktır. Şu anda 20'ye yakın Nepenthes türü ve hibridine bakıyorum, bunlardan bir kısmı da evin değişik köşelerinde teraryum dışında. Hava sıcaklığına ve ışık alma süresine bağlı olarak ibrik veriyorlar. Kışın vejetasyon sadece yeni yapraklarla da olsa devam ediyor, zaten önemli olan da büyüme olması. Ben sizin aksinize etobur bitkilerle ilgilenen herkesin Nepenthes de edinmesini öneriyorum, değişik bitkilerdeki değişik ibrikleri incelemek gerçekten çok zevkli. Yaprak tendrilinin uzamasından ibrik kapağının açılmasına geçen zamanda ibriğin geçirdiği değişim süreci gerçekten izlemeye değer. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Belirttiğiniz lokal nemi nasıl artıyorsunuz? . |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-10-2006
|
Bunun birçok metodu var. En kolayı bitkileri evde bir köşede toplamak, böylece doğal olarak nemli bir alan yaratmış olursunuz. İkincisi de bitkinin altına su dolu bir hazne koymak, burada önemli olan su ile saksı dibini birbirine değecek şekilde konumlandırmamak, ya da günde birkaç kere fıs-fıslamak en basitinden. Biraz yaratıcılıkla her şey mümkün... |
|
|
|
![]() |
|
|