agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Enerji (https://www.agaclar.net/forum/enerji/)
-   -   Güneş panelinden elektrik ihtiyacını karşılamak isteyen arkadaşların dikkatine (https://www.agaclar.net/forum/enerji/44492.htm)

vosvos17 20-12-2020 16:45

Arkadaşlar tekrardan merhaba.
Yine analiz ve gözlemlerimize ilaveten bazı teknik kaynaklardan ulaşabildiğim özellikle KARBON KURŞUN AKÜ lerle ilgili bilgileri paylaşmak istiyorum.
İnternette sin derece profesyonel dsnışmanlık veren güneş enerji santralleri kurulumu ve danışmanlığı veren bir firma sahibiyle görüştüm.
Kendisi artık mesaj ve telefonlara üçretsiz danışmanlık hizmeti vermek istemediğini belitrmesine rağmen ufak bir iki noktayı işaret ederek yine de yardımcı olmaya gayret etti.
Sağolsun varolsun.Eksik olmasın.
O da bu konularda çok kişinin eksik ve bilgisiz olduğunu ancak her önüne gelenin bu işten ekmek yemek istediğini ve kendilerine bu tip kişilerin maddi manevi zarar verdiğini,kendisinin ve şirketinin bu sebeble ayakta kalması adına bazı bilgileri ücret karşılığında vermek zorunda kaldığını belirtti.
O da haklı tabii.
Bilgi, emek,tecrübe bedava olmamalı.
Bu kadar popüler birisinin benim mesajlarıma cevap vermedi bile gerçekten takdire şayan bir davranıştı.
Kendisine tekrar teşekkür ediyorum.

Sorumuz şuydu KARBON JEL AKÜLER KAÇ VOLTTA ŞARJ edilmelidir ?
Genel anlamda GELL aküler 14 14.1 V gibi sarj edilmeli diye genel bir paylaşım mevcut.
Ancak KURŞUN KARBON JELL farklı bir teknoloji.Bazı cihazlar fabrika menülerinde 12 V Gell aküler için 14.1 Volt
24 v aküler için 28.2V sarj voltajı setlenerek yollanmakta.
Bu değerleri istediğiniz gibi ayarlamak size kalmış.
Bende eksiklerimi tamamlamak ve kalan siparişlerim için ARGEFEN firmasından MAHMUT ERGÜNÖZ kardeşimi aradım.
Biraz sistem ,biraz sohbetten sonra Kurşun Karbon bataryaların şarj edilmedi gereken voltajı ona sordum.
Sağolsun kendisi hiç tereddüt etmeden bu akülerle ilgili fabrikanın tavsiye ettiği önemli bilgileri hemen gönderiyorum dedi.
Ben biraz utanarak ,sıkılarak meraklı birisi olduğumu ve kendisini sık boğaz etmek istemediğimi söyledim.

Kendisi şu cevabı vererek beni bir kez daha şaşırttı.
Olur mu öyle şey.Siz benim kardeşim sayılırsınız,hemen ilgili mesajı size atıyorum diyerek yardımını esirgemedi.
2 dk içerisinde de ilgili mesaji attı.

vosvos17 20-12-2020 17:51

2 Eklenti(ler)
9 saat test sonucunda akülerin doluluk oranı,voltaj bilgisi ve inverter ekranındaki şarj gösrergesindeki değerlerin hangi değerlere karşılık geldiğini hesapladım.
Testte 500lt No frost büyük boy buzdolabı+125 ekran led tv+harici uydu alıcısı ve ufak sarj aletleri kullanıldı.
Teste başlarken batarya voltajına bakmadım malesef.
9 saat sonunda aküler yükte 24.1 V boşta 24.4 V gerilim değerinde kaldı.
Bu değerler kapalı günlerde ve saatte 50Watt ile 100Watt arası panel gücü ile sarj edebilirken kaydedildi.
İlk resimimizde batarya voltajı ve akülerimizin kalan kapasiteleri görünmekte.

İkinci resimimizde KURŞUN KARBON GELL bataryanın ve sıradan Gell bataryaların şarj voltajlarının olması gereken değerleri mevcuttur.
Mesaj başlığına ve icerisindeki bilgilere bakılırsa gell ve kurşun karbon bataryaların farklı değerleri olduğu görülmekte.

Bu arada ARGEFEN firmasından Mahmut bey ile görüşerek bir paylaşım platformu olan burada bu bilgileri paylaşmamın bir sorun olup olmadığını görüştüm.
Kendisi bu bilgileri paylaşmam konusunda sorun olmadığını ,insanların istifade edebilmelerinin güzel bir durum olduğunu belirtti.
Kendisine tekrardan teşekkürlerimi iletiyorum.Sağolsun varolsun.

vosvos17 20-12-2020 18:04

Görüldüğü üzere 24.4V gibi bir gerilim değeri yaklaşık olarak akülerimizin % 75 gibi bir oranla dolu olduğunu göstermektedir.
Panel gücümüzün % 5 ila % 10 u arasındaki sarj etme gücü ile bile akülerimizin 9 saat sonunda son derece güçlü kaldığını görebiliyoruz.
Ben % 30 desarj sınırını aşmadan kullanmak istediğimi söylediğimde Mahmut bey bu şartlarda bu akülerin 15 seneyi rahatlıkla bulabileceğini söyledi.
Bakalım hep birlikte izleyeceğiz.
Ne kadar dayanacaklar,bende merak ediyorum.

vosvos17 31-12-2020 23:40

Arkadaşlar tekrardan merhaba.
10 ad 190 watt monokristal güneş panelinin montajını yaptım.
Bu gün güneşli bir hava ve akülerim Full dolu olunca bir test yapmaya karar verdim.
125 ekran tv + harici uydu alıcısı+ buzdolabı (no frost 500lt ) + çamaşır makinesini çalıştırdım.
Aküler 27 V civarından ilk etepta 25.5 V a kadar gelip tekrar 27 V a kadar yükseldi.
Sistem üzerinden dün 920 watt üretimi görmüştüm.
Paneller önce yükü besliyor daha sonra artan üretimi aküler boşşa oraya yönlendiriyor.
Şayet paneller tüketimi karşılamıyorsa ,akülerden takviye yapıyor.
Yukarıda yazılan yükler devredeyken 3 kw lık inverterimde anlık % 50 kadar tüketim görebildim.
Sorunsuz su gibi akıyor sistem.
Ayın 18 inden beri 17 kw gibi bir üretim aldım.
Ancak kapalı günlerde sistemi aküleri korumak adına çok zorlamıyorum.
Bir sonraki faturaya kadar hedefim 70 kw kadar kullanabilmek.
Bir gece de sabaha kadar komple denedim.Sorunsuz şekilde sabaha kadar sistem çalıştı.
Ancak akü voltajım kritik değer olarak görülen 21.6V a yakın bir değere geldi.
23V a kadar düşen bataryaları görünce kış aylarında çok zorlamamak gerektiğini düşündüm.
23 v çok kötü bir değer değil aslında.Ben 23.5V tan daha düşük voltajda kullanmayacağım.
Bu şekilde daha verimli olacak.
İnvertere yarın şebekeden 220V u da bağlayıp akü gerilimi 23.5V un altına düşünce otomatik olarak Bypass a geçecek ve ve şebekeden beslenmeye devam edecek.
Bu gün çamaşır makinesinin üzerine bir de yarım saat kadar davul fırın çalıştırdık.
Tabi aynı anda değil.
Kişisel düşüncem bu sistem 24 v 400A batarya gücü ve 3 kw tamsinüs inverterle bir evdeki her şeyi çok rahatlıkla 24 saaat kesintisiz besleyecektir.
Ya da 48V 200A akü ve 5 kw lık bir inverterle muazzam güzel olacak her talebe cevap verecektir.
Havaların güzel gittiği şu günlerde benim 1.9kw lık sistemim günde ćok rahat 5/6 kw tan fazla üretebiliyor .
Gündüzleri full güneşten akşam saat 24 civarına kadarda akülerden besleyebilirsem bu benim için yeterli olacak.
24 ten sonra sistem şebekeden de beslenebilir.
Bir sonraki faturaya kadar takipteyim.Sonuçları hep beraber göreceğiz...

vosvos17 03-01-2021 13:21

Son yapılan ayarlardan sonra kurmuş olduğumuz sistem tam otomatik olarak çalışmakta.
Çamaşır ,bulaşık makineleri ,süpürge gündüzleri aktif kullanılıyor.
Panellerden saatlik 975Watt üretimi gördüm.
Sistem gündüzleri panellerden evi besliyor.Aküler full sarj da bekliyor.
Hava kararınca full olan aküler uzun dayanım amacıyla 23.5 volt a gelene kadar çalışıyor.
23.5 V a gelen aküler inverter üzerinden bypass a geçerek şebekeden kesintisiz beslemeye geçiyor.
Sabah güneşin doğmasıyla birlikte aküler 24 V a gelince sistem otomatik olarak yükü bypass tan panellere ve akülere aktarıyor.
Kesintisiz otomatik olarak çalışıyor.
Bu şekilde yaptığım iki günlük analizde
5 kw olan 24 saatluk tüketimin maximum 1.3 kw ı şebekeden
3.7 kw ı paneller ve akü üzerinden besleniyor.
Bu şekilde aküler her daim % 70 75 dolu kalırken paneller ve akülerden gelen elektrik üretimi günlük ihtiyacın % 75 ini karşılayabiliyor.
Harika bir şekilde ilerliyoruz.Dün iki adet 100 watlık ısıtıcı da devreye aldım.
Isıtma için 1 saat kadar devrede kaldılar.
Bu ısıtıcılarda 4/5 tane kadar güneşli havalarda kullanıp ısıtmaya katkıda bulunabiliriz.
Takiplerim ve izlenimler devam ediyor.
Bu arada akülerimiz hiç bir ısınmaya maruz kalmıyor.Gayet iyi duruyorlar.

bnymnblr 04-01-2021 09:56

Ruhi Çenet'in bu konuda bir araştırma ve uygulaması var.
Seyretmek isteyenlere

bnymnblr 04-01-2021 09:59

Bu da izlenmesi gereken bir video

vosvos17 04-01-2021 12:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bnymnblr (Mesaj 1601492)
https://www.youtube.com/watch?v=B4JpmFv35tk

Bu videoyu izledim.
Burada sorun şu.
Bu vatandaşlar şabekeye enerji satmayı da düşünmüşler.
Kendim de bir enerji üretim tesisinde çalışıyorum.Siz sayet şebekeye elektrik satacaksanız hatları kullanmanında bir bedeli var.
Bu zaten bizim bildiğimiz ancak bu arkadaşların bilmediği bir durum.
Benim kurduğum sistem tek yönlü bir sistem. Şebekeye enerji satabileceğim bir sistem değil.
Sadece mevcut şebekeyi cihaza bağlayıp akülerim zayıflayınca şebekeden normal bir müşteri gibi kullanacağım.
Siz şebeke sayacına girmeden ya da şebeke sayacında usülsüz işler yapmadıktan sonra size bir yaptırım söz konusu olamaz.
Ben şebekeyi ister kullanırım ister kullanmam.
Bu benim tasarrufumda bununla ilgili de hiç bir yaptırım yapabileceklerini zannetmiyorum....

Portakal Rengi 05-01-2021 08:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vosvos17 (Mesaj 1601499)
Bu videoyu izledim.
Burada sorun şu.
Bu vatandaşlar şabekeye enerji satmayı da düşünmüşler.
Kendim de bir enerji üretim tesisinde çalışıyorum.Siz sayet şebekeye elektrik satacaksanız hatları kullanmanında bir bedeli var.
Bu zaten bizim bildiğimiz ancak bu arkadaşların bilmediği bir durum.
Benim kurduğum sistem tek yönlü bir sistem. Şebekeye enerji satabileceğim bir sistem değil.
Sadece mevcut şebekeyi cihaza bağlayıp akülerim zayıflayınca şebekeden normal bir müşteri gibi kullanacağım.
Siz şebeke sayacına girmeden ya da şebeke sayacında usülsüz işler yapmadıktan sonra size bir yaptırım söz konusu olamaz.
Ben şebekeyi ister kullanırım ister kullanmam.
Bu benim tasarrufumda bununla ilgili de hiç bir yaptırım yapabileceklerini zannetmiyorum....

Yönetmelikte belirtiliyor. Her hane için, şebekeden bağımsız sisteme izin veriliyor. Komşunuzla paylaşmadığınız sürece, yasal olarak serbest.

MeyveliTepe 05-01-2021 16:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bnymnblr (Mesaj 1601492)
https://www.youtube.com/watch?v=B4JpmFv35tk

Buradan anlaşılan, üretilen elektriğin fazlasını şebekeye satmak zararlı bir şey.

Dağıtım bedeli faturasını hiç anlamadım. Dağıtım bedelini elektriği kullanan öder, üreten değil. Bu arkadaşlar ne miktarda enerji üretip ne kadarını şebekeye satmışlar, satmışlar derken nasıl değerlendirilmiş vs. pek belli değil. Fakat kıssadan hissesi, ülkenin enerji politikalarında dağıtık yenilenebilir enerji üretimi desteklenen değil de cezalandırılan bir şey olmuş.

Sonuçta, bireysel sistem kuranlar kendi tüketimlerine yönelik bir tasarım yapacaklar. Buna rağmen, tüketebileceğinden fazlasını ürettiği dönemler de olacak. Enerjiyi depolamak akülerle sınırlı. Bu durumda, elde edilen fazla 12/24 veya 48V DC muhtelif amperlerdeki enerji başka ne şekillerde değerlendirilebilir, onu düşünmek lazım.

vosvos17 05-01-2021 20:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1601535)
Buradan anlaşılan, üretilen elektriğin fazlasını şebekeye satmak zararlı bir şey.

Dağıtım bedeli faturasını hiç anlamadım. Dağıtım bedelini elektriği kullanan öder, üreten değil. Bu arkadaşlar ne miktarda enerji üretip ne kadarını şebekeye satmışlar, satmışlar derken nasıl değerlendirilmiş vs. pek belli değil. Fakat kıssadan hissesi, ülkenin enerji politikalarında dağıtık yenilenebilir enerji üretimi desteklenen değil de cezalandırılan bir şey olmuş.

Sonuçta, bireysel sistem kuranlar kendi tüketimlerine yönelik bir tasarım yapacaklar. Buna rağmen, tüketebileceğinden fazlasını ürettiği dönemler de olacak. Enerjiyi depolamak akülerle sınırlı. Bu durumda, elde edilen fazla 12/24 veya 48V DC muhtelif amperlerdeki enerji başka ne şekillerde değerlendirilebilir, onu düşünmek lazım.

Sn MeyveliTepe
Enerji üretirken üretilen enerjinin nakledilmesi için kullanılan , hatlarında bir kapasiteleri bulunur.
Ve bu kapasiteleri kullanan ,hattı işgal eden hem üretici hemde tüketici bu bedeli öderler.
Ve son zamanlarda bu iletim bedeli üretim merkezleri için bile son derece önem arzetmekte.
Yüksek gerilimle taşınan trafo,hat,direkler ve bilimum iletim ekipmanlarınında yıllık bakım masrafları mevcut.
Ve bu masraflar inanın çok büyük meblağlara tekamül etmekte.
Ve bu masraflar bir şekilde karşılanmak zorunda.Enerjiyi kullananda,üretende bu faturaya katkıda bulunmak zorunda.
Durum bundan ibarettir.
Şimdi şebekeden bağımsız of grid bir sistem kurarsanız yani (akülü ve sadece tüketim amaçlı) burada bir sorun bulunmuyor.
Siz çift taraflı bir sayaç ve şebekeye enerji satıp buradanda bir gelir elde etmek isterseniz bu iletim ve dağıtım bedelini ödemek zorunda kalırsınız.
Mahkemeye bile verseniz hiç bir şey kazanabileceklerini zannetmiyorum.
Yenilenebilir enerjide ilk hedef kullanıma dayalı tüketim olmalı.
Yoksa bürokratik engellerle iş satışa gelince çekilmez bir hale gelir.
Devlet desteğiyle ,sulama ve ufak işletmelerde günlük depolanmadan üretileni tüketmek,hobi bahçelerinde enerji olmayan yerlerde böyle bir sistem kurmak daha mantıklı.
Bu benim için bir hedefti.
Yıllardır içimi kemirip yiyen bir yaraydı.Bir çok kişi yahu ne gerek var kaç senede amorti edecek,hatta eder mi diye soruyor ?
İnanın benim için hiç bir hükmü yok şu anda bu sistemin fiyatının.
Doğal yollardan bir enerji kaynağını kullanmak ve bu sistemi her gün bıkmadan usanmadan izlemekten çok keyif alıyorum.
Şu kış günlerinde bile muazzam çalışarak neredeyse tüketimimin yarısını karşılıyor.
Şu an sayacımdan 15 günde yaklaşık 40 kw kullanmışım.
Şebekedende 60 kw enerji almışım.
Her şey iyi gidiyor.
Tahminim kişisel tüketimimin % 80 civarında olanını rahatlıkla karşılayacak.
Ekipmanlar hiç hırpalanmadan üzülmeden.Sadece gerekli bakımları yapmam gerekiyor.
Panel temizlikleri,inverter temizliği gibi....

MeyveliTepe 05-01-2021 21:01

Video'da, ciddi yatırım yapıp şebekeye verdiği elektriğe karşılık sadece dağıtım bedeli altında bir fatura ile karşılaşan vatandaşın durumunu, bu yatırımı yapmakla aptal yerine konduğunu hiç tartışmıyorum.

Başka ülkelerde, enerji dağıtım şirketlerinin, her türlü yatırım bedeli şirkete ait olmak üzere evlerin çatılarına sistem kurup, üretilen elektriğin tümünü almaları, bunun karşılığında evine sistem kurulan kişilere normal bedelin yarısı kadar bir bedelle elektrik verilmesi gibi uygulamaları da hiç tartışmıyorum.

Gündeme getirmek istediğim, bu gibi kurulu sistemlerde, üretilen enerjinin (akülerin şarz edilmesi dahil) tüketimden arta kalan enerjinin kullanım şekillerinin neler olabileceği.

Bir tanesini ben söyleyeyim. Özellikle suyun kıt olduğu yerlerde, fazla enerji özel olarak tasarlanmış yoğunlaştırıcılarla havadan su üretilmesinde kullanılabilir.

Başka ne gibi kullanımları olabilir?

mister73 07-01-2021 12:55

Burası Türkiye!

Sayın vosvos17 öncelikle çalışmalarınızdan dolayı sizi tebrik ediyorum, kolaylıklar diliyorum. Güzel bir proje olmuş ve meyvelerini de şimdiden (kış aylarında) toplamaya başlamış olmanız umut verici. Paylaşımlarınızı takip ediyor olacağım...

Diğer taraftan şebeke bağlantılı sistemlerle ilgili aktardığınız bilgileri, yaşanmış acı tecrübeleri üzülerek ve biraz da hayret içinde takip ettim. Zira geçtiğimiz yıl bir yüksek lisans öğrencisinin ödevine profesyonel anlamda yardımcı olmak adına epey bir araştırmanın sonucunda bir makale hazırlamıştım ve durum hiç de olumsuz görünmemişti bana. Ancak maalesef güzel ülkemde uygulama safhasında beklenmedik sürprizlerle karşılaşmak artık neredeyse olağan bir durum haline geldi.

Bahsettiğim makaleden konuyla ilgili küçük bir alıntı:

" Türkiye’de güneş enerjisinden elektrik üretiminde iki ayrı model uygulanmaktadır:
• Elektrik enerjisi üreten gerçek ve tüzel kişilerin, ihtiyaçları üzerinde ürettikleri elektrik enerjisinin sisteme verilmesi olarak uygulanan ve kurulu güç üst sınırı 5 MW veya Kanun’un 14’üncü maddesi çerçevesinde Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmiş kurulu güç üst sınırına kadar olan şebeke bağlantılı lisanssız üretim modeli veya şebekeye ihtiyaç duymadan izole üretim modeli;
• Şebeke bağlantılı daha büyük ölçekli lisanslı üretim modelidir.

Ülkemizde lisanssız elektrik üretimi yapan santrallar; küçük ölçekli, şebekeye ihtiyaç duyulmadan, sahibinin kendi öz tüketimini karşılayan veya şebekeye bağlantılı olup üretiminin ihtiyaç fazlasını şebekeye veren sistemler olarak kurgulanmıştır. Lisanssız elektrik üretimi için TEİAŞ güncel trafo kapasitelerini açıklamaktadır. 2019 yılı Mart ayı verilerine göre; Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik kapsamında, güneş ve rüzgâr enerjisinden lisanssız elektrik üretimine toplam 6,35 GW kapasite tahsis edilmiştir (Özgür, 2020).

2018 yılının ilk günlerinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından, lisanssız elektrik üretimi yapacak ve kurulu gücü 10 kW’ı geçmeyecek güneş santrallarının kurulmasını kolaylaştıran bir düzenleme yayımlanmıştır. ‘Çatı Mevzuatı’ olarak anılan “Elektrik Piyasasında Tüketim Tesisi İle Aynı Ölçüm Noktasından Bağlı ve Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisleri İçin Lisanssız Üretim Başvurularına ve İhtiyaç Fazlası Enerjinin Değerlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” ile üretim kapasitesi 10 kW’ı geçmeyen ve tüketim tesisiyle aynı yerde kurulacak sistemlerin başvuru aşaması ve sonrası düzenlenmiştir. Bununla birlikte Elektrik Piyasasında Lisanssız Yürütülebilecek Faaliyetlere İlişkin Yönetmelik Taslağı 12.05.2019 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu yönetmelik ile tüketicilerin ihtiyaç duyduğu elektriği kendilerinin üretmesi, arz güvenliğine katkı sağlaması yönünde küçük ölçekli tesislerinin yaygınlaştırılması ve bu şekilde şebeke kayıplarının azaltılması amaçlanmıştır. Yönetmelik değişikliği ile birlikte tek ölçüm noktasından şebekeye elektrik veriş ve çekişi olan üretim birimleri için saatlik bazda yapılan mahsuplaşmanın aylık bazda yapılacak olması, gün içerisinde üretimi tüketimden fazla olup şebekeye enerji veren tesisler için ödenecek sistem kullanım bedelini düşürecek ve güneş enerjisinde kendi tüketimini karşılama amaçlı çatı ve cephe tipi uygulamaları hızlandırıcı etki yapacaktır. Ancak mahsuplaşma yıllık olarak yapılırsa çatı tipi uygulamalar daha da yaygınlaşacaktır. Çünkü bazı bölgelerde yazın üretimin fazla tüketimin az olduğu, kışın da tüketimin fazla üretimin az olduğu düşünülürse, yazın üretilen elektriğin kışın elektrik üretimine sayılması, yatırımcılar için kazanç olacaktır.

Bu düzenlemeyle herkesin kendi kullandığı elektriği çatısında üretmesi kolaylaştırılmıştır. Yapılan düzenleme sadece çatıya kurulacak sistemleri değil, cephe uygulamalarını da kapsamaktadır; ancak ülkemizde cephe uygulaması çok yaygın değildir. Üretim tesisinin kurulu gücü azami 10 kW olup, başvuru ile ilişkilendirilecek tüketim tesisinin bağlantı anlaşmasındaki tüketim gücünden fazla olamayacaktır. Buna ek olarak, düzenlemeye göre tüketim gücü 3 kW’ı geçmeyen tesisler için direkt bağlantı görüşü oluşturulacaktır ve tesis kısa sürede elektrik üretmeye başlayabilecektir. Bunun yanında, üretim tesisinin işletmeye geçtiği andan itibaren 10 yıl süreyle ihtiyaç fazlası üretime alım garantisi uygulanacaktır. Şebekeye verilen ihtiyaç fazlası üretim için görevli tedarik şirketi tarafından ödenecek bedel, tüketicinin kendi abone grubundaki tek zamanlı perakende satış bedeli olacaktır. 2019 yıl sonu verilerine göre çatı ve cephe uygulamalarına yapılan başvuruların toplam kapasitesi 622 MW’a ulaşmıştır. Bunlardan 610 MW’lık kısmı toplam 775 adet başvuru ile sanayi tesisleri için, 12 MW’lık kısmı ise 1.188 başvuru ile konutlar için yapılmıştır (Altuntaş, 2019).
Ayrıca 09.05.2019 tarihli Cumhurbaşkanı Kararıyla 6446 kapsamındaki lisanssız faaliyet gösteren tesisler için kurulu güç üst sınırı 1 MW’tan 5 MW’a çıkartılmış ve söz konusu yönetmelikte de yer almıştır. Bununla birlikte 5 MW’a kadar olan tesisler için lisans alma ve şirket kurma zorunluluğu da ortadan kalkmıştır.
"

vosvos17 07-01-2021 21:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mister73 (Mesaj 1601610)
Sayın vosvos17 öncelikle çalışmalarınızdan dolayı sizi tebrik ediyorum, kolaylıklar diliyorum. Güzel bir proje olmuş ve meyvelerini de şimdiden (kış aylarında) toplamaya başlamış olmanız umut verici. Paylaşımlarınızı takip ediyor olacağım...

Diğer taraftan şebeke bağlantılı sistemlerle ilgili aktardığınız bilgileri, yaşanmış acı tecrübeleri üzülerek ve biraz da hayret içinde takip ettim. Zira geçtiğimiz yıl bir yüksek lisans öğrencisinin ödevine profesyonel anlamda yardımcı olmak adına epey bir araştırmanın sonucunda bir makale hazırlamıştım ve durum hiç de olumsuz görünmemişti bana. Ancak maalesef güzel ülkemde uygulama safhasında beklenmedik sürprizlerle karşılaşmak artık neredeyse olağan bir durum haline geldi.

" Türkiye’de güneş enerjisinden elektrik üretiminde iki ayrı model uygulanmaktadır:
• Elektrik enerjisi üreten gerçek ve tüzel kişilerin, ihtiyaçları üzerinde ürettikleri elektrik enerjisinin sisteme verilmesi olarak uygulanan ve kurulu güç üst sınırı 5 MW veya Kanun’un 14’üncü maddesi çerçevesinde Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmiş kurulu güç üst sınırına kadar olan şebeke bağlantılı lisanssız üretim modeli veya şebekeye ihtiyaç duymadan izole üretim modeli;

Ülkemizde lisanssız elektrik üretimi yapan santrallar; küçük ölçekli, şebekeye ihtiyaç duyulmadan, sahibinin kendi öz tüketimini karşılayan veya şebekeye bağlantılı olup üretiminin ihtiyaç fazlasını şebekeye veren sistemler olarak kurgulanmıştır. Lisanssız elektrik üretimi için TEİAŞ güncel trafo kapasitelerini açıklamaktadır. 2019 yılı Mart ayı verilerine göre; Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik kapsamında, güneş ve rüzgâr enerjisinden lisanssız elektrik üretimine toplam 6,35 GW kapasite tahsis edilmiştir (Özgür, 2020).

2018 yılının ilk günlerinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından, lisanssız elektrik üretimi yapacak ve kurulu gücü 10 kW’ı geçmeyecek güneş santrallarının kurulmasını kolaylaştıran bir düzenleme yayımlanmıştır. ‘Çatı Mevzuatı’ olarak anılan “Elektrik Piyasasında Tüketim Tesisi İle Aynı Ölçüm Noktasından Bağlı ve Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisleri İçin Lisanssız Üretim Başvurularına ve İhtiyaç Fazlası Enerjinin Değerlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” ile üretim kapasitesi 10 kW’ı geçmeyen ve tüketim tesisiyle aynı yerde kurulacak sistemlerin başvuru aşaması ve sonrası düzenlenmiştir. Bununla birlikte Elektrik Piyasasında Lisanssız Yürütülebilecek Faaliyetlere İlişkin Yönetmelik Taslağı 12.05.2019 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu yönetmelik ile tüketicilerin ihtiyaç duyduğu elektriği kendilerinin üretmesi, arz güvenliğine katkı sağlaması yönünde küçük ölçekli tesislerinin yaygınlaştırılması ve bu şekilde şebeke kayıplarının azaltılması amaçlanmıştır. Yönetmelik değişikliği ile birlikte tek ölçüm noktasından şebekeye elektrik veriş ve çekişi olan üretim birimleri için saatlik bazda yapılan mahsuplaşmanın aylık bazda yapılacak olması, gün içerisinde üretimi tüketimden fazla olup şebekeye enerji veren tesisler için ödenecek sistem kullanım bedelini düşürecek ve güneş enerjisinde kendi tüketimini karşılama amaçlı çatı ve cephe tipi uygulamaları hızlandırıcı etki yapacaktır. Ancak mahsuplaşma yıllık olarak yapılırsa çatı tipi uygulamalar daha da yaygınlaşacaktır. Çünkü bazı bölgelerde yazın üretimin fazla tüketimin az olduğu, kışın da tüketimin fazla üretimin az olduğu düşünülürse, yazın üretilen elektriğin kışın elektrik üretimine sayılması, yatırımcılar için kazanç olacaktır.

Bu düzenlemeyle herkesin kendi kullandığı elektriği çatısında üretmesi kolaylaştırılmıştır. Yapılan düzenleme sadece çatıya kurulacak sistemleri değil, cephe uygulamalarını da kapsamaktadır; ancak ülkemizde cephe uygulaması çok yaygın değildir. Üretim tesisinin kurulu gücü azami 10 kW olup, başvuru ile ilişkilendirilecek tüketim tesisinin bağlantı anlaşmasındaki tüketim gücünden fazla olamayacaktır. Buna ek olarak, düzenlemeye göre tüketim gücü 3 kW’ı geçmeyen tesisler için direkt bağlantı görüşü oluşturulacaktır ve tesis kısa sürede elektrik üretmeye başlayabilecektir. Bunun yanında, üretim tesisinin işletmeye geçtiği andan itibaren 10 yıl süreyle ihtiyaç fazlası üretime alım garantisi uygulanacaktır. Şebekeye verilen ihtiyaç fazlası üretim için görevli tedarik şirketi tarafından ödenecek bedel, tüketicinin kendi abone grubundaki tek zamanlı perakende satış bedeli olacaktır. 2019 yıl sonu verilerine göre çatı ve cephe uygulamalarına yapılan başvuruların toplam kapasitesi 622 MW’a ulaşmıştır. Bunlardan 610 MW’lık kısmı toplam 775 adet başvuru ile sanayi tesisleri için, 12 MW’lık kısmı ise 1.188 başvuru ile konutlar için yapılmıştır (Altuntaş, 2019).
Ayrıca 09.05.2019 tarihli Cumhurbaşkanı Kararıyla 6446 kapsamındaki lisanssız faaliyet gösteren tesisler için kurulu güç üst sınırı 1 MW’tan 5 MW’a çıkartılmış ve söz konusu yönetmelikte de yer almıştır. Bununla birlikte 5 MW’a kadar olan tesisler için lisans alma ve şirket kurma zorunluluğu da ortadan kalkmıştır.
"

Sn Mister 73
Şebekeye enerji vermediğimiz için benim açımdan dağıtım firmasıyla bir problem sözkonusu olmayacaktır diye düşünüyorum.
Ama inanın bir sorun teşkil edip etmeyeceğini bilmiyorum.
Mevcut sistemde şebeke yönüne bir enerji aktarımı söz konusu olmadığından ,yasal bir sorun olacağını zannetmiyorum.

Ancak üretim fazlalığı ve satış sözkonusu olunca hatlardaki kullanım bedelleri gibi sorunlar ortaya çıkıyor.
Ufak üreticiler için yasal prosedürler çok can sıkıcı.

Ufak üreticilere bazı toleranslar tanınmalı.Mesela hat kullanım bedeli uygulanmaması gibi.
Teşvik edici başka projeler de olabilir.Ama malesef bu ülkenin sorunu teşvik hep büyüklere veriliyor.
Ya da teşvik verilecek bir sektör olunca büyüklerin hemen o sektöre yöneldiklerini görüyoruz.
Güzel memleketimde bu işler hep böyle oluyor.
Bu ülkede inanın üretici olmak her alanda zor.Heleki ufak üreticiyseniz daha da zor.
Kime bu projemi anlattıysam herkes ne gerek var dedi.Saçma bulanların sayısı oldukça fazla.
Mesela bu sistemde kullanılan KURŞUN KARBON JELL AKÜ lerin kullanım döngüsü ve çevrim sayısı.
Bu aküler hakkında nasıl sonuçlar çıkacak,kaç kez çevrim yapabilecekler,vaat edildiği gibi uzun dayanabilecekler mi bilmiyorum ?
Şu an itibariyle %70 doluluk oranının altına hiç inmeden 50kwh kadar üretim elde ettim.
Ancak sadece aküleri amorti etmem için 8MW gibi bir değer görmem gerekiyor.

Kış aylarında olmamız havaların ekseriye kapalı ve günlerin kısa olması günlük 2.5 3.5kwh gibi değerleri görmemizi sağlıyor.

Aslında 24 v 400 watt birde rüzgar türbini hedefim vardı.Ancak izlediğim kadarıyla rüzgar türbini için bizim rüzgar potansiyelimiz yetersiz.

Yinede sistem güzel çalışıyor. Kış aylarında % 50 tüketimi bile karşılasalar yeterli olacak.

Gelişmeleri ve sonuçları burada paylaşacağım elimden geldiğince.

Son olarak hiç bir tespit,deneme ,ölçüm,gözlem ve mukayese etmeden fikir beyan etmeyi hem doğru bulmam ,hemde paylaşmam.

Sonuç iyi ya da kötü olmuş hiç önemli değil.Gerçek ne olursa olsun burada bütün analizleriyle paylaşacağım....

Portakal Rengi 08-01-2021 11:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mister73 (Mesaj 1601610)

"

"Burası Türkiye" sözüne katılıyorum. O yönetmeliğe dayanarak AYDEM ile epey uğraştım. Anladığım, yönetmelik yayınlanmakla kalmış ve uygulamaya geçilememiş. Dağıtım kurumlarının direnci aşılmak istenmemiş görüşündeyim. Sonuçta henüz kendi enerjimizi üretme hakkına sahip değiliz.
Bir dayanak noktası biliyorsanız ve paylaşırsanız sevinirim.

mister73 08-01-2021 17:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1601653)
"Burası Türkiye" sözüne katılıyorum. O yönetmeliğe dayanarak AYDEM ile epey uğraştım. Anladığım, yönetmelik yayınlanmakla kalmış ve uygulamaya geçilememiş. Dağıtım kurumlarının direnci aşılmak istenmemiş görüşündeyim. Sonuçta henüz kendi enerjimizi üretme hakkına sahip değiliz.
Bir dayanak noktası biliyorsanız ve paylaşırsanız sevinirim.

Bence karşılaştığınız sorunları enerji bakanlığı, cimer gibi birimlere yazın. Yönetmeliğin hangi maddelerine aykırılık varsa tek tek belirtin. Sonuçta yönetmelik dediğimiz şey "kanun"un nasıl uygulanacağını açıklayan resmi bir belge; yönetmeliğe aykırılık kanuna aykırılık gibi değerlendirilmeli diye düşünüyorum.

vosvos17 10-01-2021 18:43

Bu gün itibariyle 23 günlük tüketim 111kwh olarak tespit edildi.
73 kwh şebeke sayacından 38 kwh da güneş panellerinden karşılanmış.
% 35 gibi bir miktarını karşılamış .
Tahminim fatura kesilene kadar bu rakam 60 kwh e yakın olur.
Bu gün hava yağmurlu olmasına rağmet 220 watt civarları bir üretim vardı.
Kapalı ve yağışlı havalarda kurulu güç olan 1.9 kwh in % 10 u kadar üretebiliyor.
Ancak bu üretim tam evimin ihtiyacını karşılayamıyor.Sadece kış aylarında ve kapalı havalar için 4 ad daha ilave etmeyi düşünmüyor değilim.
Saatlik minimum 300 watt üretim evi komple beslemek için daha da güzel bir güç olacaktır.

vosvos17 11-01-2021 17:25

Arkadaşlar ağır yükler devreye girince aküleri korumak adına inverter kendini otomatik olarak Bypass modundan şebekeye bağlıyor.
Çamaşır makinesi,buzdolabı ve diğer yüklerde hiç bir sorun yaşamadım.
Ancak bulaşık makinesi devreye girince 2 kw gibi bir gücü epey uzun süreli olarak çektiğinden aküleri çok yoruyor.
Buna izin vermemek için aküleri 24V u görünce sistem akülerden direk Bypas a moduna geçiyor.
Yani bulaşık makinesi çalışabilir ancak ben riske girmiyorum.Panellerden 800 watt gelirken bile akülerle birlikte test ettiğim bulaşık makinesi çalıştırmak gerçekten zor.
Çalıştırmaz mı çalıştırabilir ancak akü ömrünü bariz derecede kısaltmamak adına ben tercih etmiyorum.
Bu da burada bir kenarda yazılı dursun.
Ya akü kapasitesi arttırılmalı,ya da en az invertere 1.5 kw gibi bir güç gelmeli.
Benim inverterime maximum 1 kwh kadar enerji gelebiliyor.
Aküleri full şarjlı tutarak ve 1 kwh panel gücüyle bulaşık makinesi çalıştırılabilir.
Ya da programlanır hiç riske girmeden bypass moduna atılıp risksiz bir şekilde kullanılabilir.
Benim şebeke alternatifim olduğundan sorunum yok.Ancak şebekenin olmadığı yerlerde mağdur olmamak için bu uyarıyı göz önünde bulundurmakta fayda var.

vosvos17 16-01-2021 12:44

Bu gün hava kar yağışlı.
Ve az önce panellerden gelen güce baktım.
80 Watt güç gelmekte.Bu benim kurulu gücümün
% 4 üne tekamül ediyor.
Hala akülerimi 3/4 Amper ile şarj edebiliyor.Artık bu saatten sonra olana bereket..

vosvos17 19-01-2021 18:43

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar tekrardan merhabalar.
Bu gün elektrik faturam nihayet geldi.
Geçen ay 29 günde 138 kw gibi bir tüketimim olmuş.Bu tüketim yaklaşık 104 TL fatura getirdi.1kwh enerfi geçen ay 0.75 krş a denk geliyordu.
Bu gün son faturam geldi.Şebekeden 102 kwh harcamışım.
1 kwh enerji bu faturada yaklaşık % 4 zamlanarak 0.785krş artmış.

Bu fatura kesildikten sonra devreye aldığım güneş panellerimin sayacından 101 kwh enerji beslemiş.

Şebeke ve güneş enerjisini ayrıştırdığımda Güneşten 51 kw güç elde etmişim.
102+51= 153kwh toplam tüketimim.
51/153 =% 33 gibi bir orana ulaşmış bulunuyorum.
Aşağıda faturaların resimlerini atıyorum.Günlük 4.78 kw olan geçen ay ki faturanın bu ay 3.09 kw gibi bir değere düştüğünü net olarak görebiliyoruz.

3.09+4.78 = 7.87
3.09 / 7.87 =% 39 gibi ortalama bir azalma mevcut.

Yaklaşık % 35 ile % 40 arasında bir tasarruf sözkonusu.
Havalar malum kış.Güneşli saatler kısıtlı.Yagmur,kar,güneş bu ay içerisinde çok karışık geçti.
Ve akülerimi 1 kez tam şarj olmuş olarak görebildim.aküler %90 ila %70 aralığında bir performansla çalışıyor.
Verdiğim değerlere göre ve bu havalara göre sistem şimdilik tatminkar.
Günlerin uzadığı ve akülerin tam şarj olduğu zamanlarda daha da iyi rakamlar göreceğime inanıyorum.

Portakal Rengi 20-01-2021 04:40

Hesap yaptığınız ay yılın en kısa günlerine denk geliyor.
Meteoroloji Gen Md sitesinde bölgelere göre güneşlenme süresi dökümleri vardı. Şimdi bulamıyorum. Bölgenizin güneşlenme süresini bulursanız, öngörüde bulunabilirsiniz.

vosvos17 26-01-2021 19:18

2800 saat yıllık güneşlenme süresi veriyorlar.
ÇANAKKALE için.
Bu da günlük ortalama 7.5 saat kadar bir değere tekamül ediyor...

vosvos17 06-02-2021 12:21

Arkadaşlar projeye başlarken 2 adet paneli LEXTRON marka almıştım.
Diğer panellerim Gazioğlu markaydı.
Ben Gazioğlu markasını hiç duymamıştım. Mahmut bey kardeşim dedi ki
Türkiye de ilk 3 e girer Lexron markasından kat kat iyidir demişti.
İlk kar yağdığında Lextron panellerimin üzerine yığılan kar nedeniyle panel camları aliminyum çerçeveden ayrıldı.
Aynı eğimdeki Gazioğlu panellerde hiç bir sorun yaşamadım.
Hatta düz pozisyondaki Gazioğlu panellerde bile hiç bir sorun görmedim.
Bu arada panellerin üst yüksekliği 60cm den 5 cm ye düşecek şekilde son derece dik pozisyonda.
Özellikle kar birikimi olmasın diye fazla fazla pay vermiştim.
Paneli garantiye yollayıp uğraşmak istemedim.
Çekomastik çekererek yapıştırdım.
Ayrıca panellerin lehim yerlerine bakınca bile GAZİOĞLU markası çok daha iyi bir işçiliğe sahip.

Son olarak bu sistemle ikinci ayın içerisine giriyorum neredeyse.
Geçen ay % 35 ihtiyaç karşılayan panellerim bu ay % 50 gibi bir oranla ihtiyacımı karşılamaya devam ediyor.
Aküler % 30 desarj edilerek kullanıyorum.
Sorunsuz ilerliyoruz...

mister73 06-02-2021 16:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi umityesil (Mesaj 1602959)
CW enerji güneş panellerini kullanan varmı? performansı yeterlimi acaba :(

Linkteki listeden size yakın veya iletişim kurması kolay olan kullanıcılara ulaşıp fikir sorabilirsiniz belki...

vosvos17 15-02-2021 17:58

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar merhaba.
Bu gün ikinci elektrik faturam geldi.
Şebeke sayacımdan
Son endex: 15404.651
İlk endex : 15334.520

70.131 Kw harcamışım.

Ges sayacımın son endeksi : 234.750
İlk endex : 101.000
Aradaki fark 134 kwh

134 kwh şebeke ve Güneş santrali toplamı
70 kwh şebeke tüketimini çıkarmamız gerekiyor.
134 - 70 : 64 kwh güneş enerji sisteminden kullanılmış.

64/134 : % 48 gibi bir değer eder.
Görüldüğü gibi neredeyse yarı yarıya karşılamış.
56TL elektrik faturası gelmiş 27 günlük.
Günlük ev tüketimim sadece şebekeden beslenirken 5 kwh
Panelleri ilk kurduğum ay bu 3.7 kwh
Bu ay ise 2.5kw gibi bir değere düştü.
Aslında tam yarı yarıya gidiyordu.Ancak bölgemizi etkisi altına alan kar yağışı 2 gün etkili olunca bu sürede üretim yapamadık.
Bu gün yağış kesildi hava yükseldi.
20 cm kadar kar olmasına ve güneş hiç çıkmadığı halde panelleri temizleyince 250 300 watt gibi bir enerji üretebildiler.
Gün ışığı ile % 15 gibi bir potansiyelle elektrik üretmeye devam ettiler.
Değerler umut verici.
Akü voltajı 24 v a düşünce sistem şebekeye bağlanıyor.Daha öncede dediğimiz gibi akülerimiz % 70 ve %80 oranında dolu bırakıldığından ihtiyacın % 50 si karşılanabilmekte.
Şayet bu aküler % 50 desarj edilmiş olsa tüketimin 3/2 sini güneş panelleri rahatlıkla karşılayabilecek.
Ama daha uzun ömür ve sağlıklı kullanım için bu şekilde çalışmak istemiyorum.
Aşağıda son fatura ve güneş panellerinin sayacını paylaşıyorum.

mister73 15-02-2021 18:18

Desenize yazın ortalığın tozunu attıracak bu paneller :)) Tebrikler, sizin adınıza sevindirici bir durum...

Panelleri niye iki farklı marka seçtiniz, belli bir sebebi var mı?

yardimcierhan 15-02-2021 18:29

İyi ki bu başlıkta deneyimlerinizi paylaştınız. Bana kalırsa bu çok mühim bir konu. Hem maddi yükünüzü azaltmış hem de doğa için ne iyi bir şey yapmışsınız. Bunu yapmak gerekli. Keşke belediyeler büyük adımlar atsa... O zamana dek sizin yaptığınız bu bireysel eylem eminim forumdaki birçok arkadaşımı etkileyecektir. Ben müstakil bir eve geçtiğim vakit mutlaka yapmak istiyorum. Teşekkür ederim paylaşım için. Sevgiler. : ' )

vosvos17 15-02-2021 21:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mister73 (Mesaj 1603379)
Desenize yazın ortalığın tozunu attıracak bu paneller :)) Tebrikler, sizin adınıza sevindirici bir durum...

Panelleri niye iki farklı marka seçtiniz, belli bir sebebi var mı?

Aslında iki panelle hobi olarak başlamaktı niyetim.
Bu sebeble ilk iki paneli internet üzerinden aldım.
Daha sonraları her defasında sisteme ilave yapmaktansa ilgili arkadaşla istişaremiz sonucunda farklı bir yerden diğer panelleri aldım.
Panellerin farklı marka olmasının sebebi budur.
Kış aylarındaki bu performansın yaz aylarında en az % 75 lere karar yükseleceğini tahmin ediyorum.
Bakalım ilerleyen zamanlarda sonuçları paylaşmak istiyorum.
Konuya yorum yazma zahmetinde bulunan herkese de teşekkürlerimi iletiyorum...

mister73 24-02-2021 14:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vosvos17 (Mesaj 1599758)
Evimin çatı katına hobi amaçlı düşündüğüm güneş panellerinin temini için büyük bir site üzerinden irtibata geçtiğim
ARGEFEN ELEKTRONİK (İSTANBUL) firmasından Sn MAHMUT ERGÜNÖZ beyefendi ile irtibata geçtim.

Planladığım güç 1.5 kw lık projenin ilk ayağı olan 6ad 190 watt monokristal güneş paneli,1 ad 3 KVA Mppt li sarj devresi olan tam sinüs inverter,
2 ad 12V 200 A Ritar marka karbon kurşun akü alarak projeme başladım.
İnşallah ileriki günlerde resimli ve detaylı olarak burada paylaşacağım.
Halen montaj aşamasında bulunmaktayım.
Bu yazıyı kaleme alma sebebimiz ise diyalog kurulan firma ve personeli hakkındaki izlenimlerim olacak.
Malum burası büyük bir site ve burada bir çok kişinin bağ,bahçe evleri,hobi bahçeleri ,arazileri mevcut.
Ve hepimizin tarla ,**** arazilerinde elektrik mevcut olmuyor.
Kimimize ,su pompaları için ,kimimize elektrikli aletler için elektrik gerekli olabiliyor.

Mahmut beye whatsap üzerinden düşündüğüm sistemi anlattım.
Ben 12 v /220 V bir sistem düşünürken,Mahmut bey sistemi 24v/220 v kurmamın daha az kayıplar yaratacağını hatırlatarak daha sistem kurulmadan tecrübesini bizlere aktardı.
Daha sonra gerekli diğe r ekipmanların seçilmesi ,kurulması ile ilgili epey istişare ettik.
Kendisi İzmir tarafına geçeceğini gerekli malzemeleri yol üzerindeki rotasını bile değiştirerek bana bırakabileceğini söyledi.
Malzemeler konusunda anlaştık.
Dün sabah sağolsun 09 gibi geldi.Malzemelerimi getirip teslim etti.
İnternet üzerinde bir çok firma olmasına rağmen bu firma ile alışveriş yaparak memnun olmayan ,**** olumsuz yorum yapan neredeyse hiç görmedim.
Mahmut bey konusuna hakim,iletişim diyaloğu gerçekten ćok iyi,müşterisine hitap ederken son derece kibar,elinden gelen yardımı en son birikimine kadar müşterisine aktarmaya çalışan bence bu sektördeki en ilgili ve alakalı arkadaşlardan birisi.
Kaldı ki fiyat olarakta hem uygun hemde elinden geldiğince yardımcı olmaya gayret eden bir arkadaş.
Vallahi bu zamanda ben malımı satayım da ne olursa olsun diyen tiplerden asla değil.

Ben memnun olduğum ,her alışveriş yaptığım bu tarz değerli insanları paylaşarak bir çok arkadaşımızın ya da dostlarımızın istifade etmesini istiyorum.
Bu konuyu da bu sebeble açmış bulunuyorum.
İşini iyi yapan insanları her zaman takdir ederim.Ve bu tarz insanlara sahip çıkılması gerektiğini düşünürüm.
Bu vesile ile bu konuyu açmış bulunuyorum.
Huzurunuzda tekrar yakın ilgi ve müşteri memnuniyetini üst seviyede tutarak,bitmek tükenmek bilmeyen enerjisini müsterisine aktarmaya çalışan Mahmut ERGÜNÖZ arkadaşımıza teşekkürlerimi bir borç biliyorum.
Allah işlerini rast getirsin.
Bu tarz bir proje düşünen arkadaşlarında en azından projelerini hayata geçirmeden önce Mahmut beye mutlaka danışmasını tavsiye ediyorum.

Birkaç gündür Ankara'da hava güneşli gidiyor ve şiddetli soğuklar sırasında kapalı terasımdaki bitkilerimin bir kısmını kaybettim maalesef. Bundan mıdır bilmiyorum ama sizin sistemin bir benzerini müstakil evimin çatısına kurma fikri ağırlık kazanmaya başladı. Hem evin elektrik faturasına katkı sağlamak hem de kurmayı düşündüğüm bahçe havuzu filtre ve pompası ile kapalı terasın ısıtması gibi daha önce faturamda yer almayan kalemlere yer açabilmek gibi bir niyetim var. Tabi Çanakkale/Biga'ya göre büyük bir dezavantajım var güneşlenme periyotları açısından ama bu zararlı bir yatırım olacağı anlamına gelmiyor bence; en fazla sistemin kendini amorti etme süresi uzayabilir diye düşünüyorum.

Ne dersiniz sayın vosvos17 ve diğer tecrübeli forumdaşlar, Ankara'da böyle bir maceraya girmeye değer mi?

chelik26 24-02-2021 18:53

29.04.2019 da bende sistemi kurmuşum, 24v 3kw, başlangıç 2x100 amper derin döngü jel lexron akü, 2x320w lexron monokristal panel, 3kw akllı tam sinüs tommatech inverter ile başladım. Pprc borukaynağındann 1600w süpürgeye kadarsıkıntı olmadı. Geçen yl 2x100 aynı marka jelakü 1x320w aynı marka panel ekledim. Bu sene 2x100 aynı marka akü ve 1x320 w aynı marka panel daha ekledim. Güneş olduğunda sıkıntı yok, ancak 3,4 gün bulutlu giderse sıkıntı. o yüzden 1 adet 1250kw rüzgar tribünü ve 6000watt tam sinüs akıllı inverter siparişi verdim.

chelik26 24-02-2021 19:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vosvos17 (Mesaj 1600922)
Görüldüğü üzere 24.4V gibi bir gerilim değeri yaklaşık olarak akülerimizin % 75 gibi bir oranla dolu olduğunu göstermektedir.
Panel gücümüzün % 5 ila % 10 u arasındaki sarj etme gücü ile bile akülerimizin 9 saat sonunda son derece güçlü kaldığını görebiliyoruz.
Ben % 30 desarj sınırını aşmadan kullanmak istediğimi söylediğimde Mahmut bey bu şartlarda bu akülerin 15 seneyi rahatlıkla bulabileceğini söyledi.
Bakalım hep birlikte izleyeceğiz.
Ne kadar dayanacaklar,bende merak ediyorum.

Keşke hiç akü almsaydınız, o kadar para verip, aküsüz sistem kursaydınız,şebeke varken aküye ne gerek var, hemde akünün %30 unu kullanacaksanız..
İnverter/şarj cihazı zaten akülerinizi sizin adınıza koruyor. Ben bahçeye bırakıp geliyorum, bazen gittiğimde sistem kapanmış oluyor çünkü aküler minmuma gelmiş oluyor ve inverter kapatıyor.

vosvos17 24-02-2021 20:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi chelik26 (Mesaj 1603670)
Keşke hiç akü almsaydınız, o kadar para verip, aküsüz sistem kursaydınız,şebeke varken aküye ne gerek var, hemde akünün %30 unu kullanacaksanız..
İnverter/şarj cihazı zaten akülerinizi sizin adınıza koruyor. Ben bahçeye bırakıp geliyorum, bazen gittiğimde sistem kapanmış oluyor çünkü aküler minmuma gelmiş oluyor ve inverter kapatıyor.

Mesleğim Elektrik oprt lüğü.
Enerji üreten bir firmada calışıyorum.
Çalıştığımız sistemde RİTAR marka jell aküleri 10 senedir kullanıyoruz.
Dünyadaki saygın akü üreticilerinden birisi.
Aldığım aküler Karbon kurşun özel aküdür.
Normal Gell akülerden ömür olarak en az 2 kat daha fazla dayanıklı ve çevrime sahiptir.
% 30 desaj ile beklenen tahmini ömür minimum 12 ila 15 sene aralığındadır.
Zaten 5 yıl garantileri mevcut.
Simdi neden akülü bir sistem.
1 Şebeke olmasa bile enerjisiz kalmıyorsunuz.
2 Bu aküler hurdaya çıksa bile o günün hurda parası ile bile neredeyse kendilerini amorti edecekler.
3 Aküler kullanım ömrünü bitirse bile sistem zaten aküsüz gibi çalışacak diye tahmin ediyorum.
(Yani aküler az şarj tutsa bile sadece gündüz yine panellerden direk beslenecek ,aküler boşaldığı anda zaten yine aküsüz sistem gibi inverterden beslenecektir)
Şimdi 300 Watt lık bir dikey rüzgar türbini de ilave edeceğim.
Onu da nasipse paylaşırım.

vosvos17 24-02-2021 20:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi chelik26 (Mesaj 1603668)
29.04.2019 da bende sistemi kurmuşum, 24v 3kw, başlangıç 2x100 amper derin döngü jel lexron akü, 2x320w lexron monokristal panel, 3kw akllı tam sinüs tommatech inverter ile başladım. Pprc borukaynağındann 1600w süpürgeye kadarsıkıntı olmadı. Geçen yl 2x100 aynı marka jelakü 1x320w aynı marka panel ekledim. Bu sene 2x100 aynı marka akü ve 1x320 w aynı marka panel daha ekledim. Güneş olduğunda sıkıntı yok, ancak 3,4 gün bulutlu giderse sıkıntı. o yüzden 1 adet 1250kw rüzgar tribünü ve 6000watt tam sinüs akıllı inverter siparişi verdim.

Ben sırf bu yüzden 10 x 190 watt monokristal panel ve 3kw Mppt li sarj inverter kullandım.
Mppt li inverterler diğerlerine göre çok daha fazla verimli.
Birde Monokristal paneller bulutlu havalarda kat ve kat daha iyi performans veriyor.
Benim inverterim 24 v ve panellerden maximum 50 A sarj gönderebiliyor.
Halbuki benim panellerim 1.9 kw gücünde.Gücümün yarısını sarj etmekte kullanamıyorum.
Bir tane daha sarj regülatörü alıp bu gücü kullanabilirim ama aküleri 30 A den daha büyük bir sarj akımıyla doldurmak istemiyorum.
Panellerimin bu kadar fazla güçlü olması kapalı ve bulutlu havalarda büyük avantaj sağlıyor.
Son olarak iki adet daha aküm olsaydı ya da sistemi 48 v tan bağlamış olsaydım daha iyi olurdu.

vosvos17 24-02-2021 20:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mister73 (Mesaj 1603663)
Birkaç gündür Ankara'da hava güneşli gidiyor ve şiddetli soğuklar sırasında kapalı terasımdaki bitkilerimin bir kısmını kaybettim maalesef. Bundan mıdır bilmiyorum ama sizin sistemin bir benzerini müstakil evimin çatısına kurma fikri ağırlık kazanmaya başladı. Hem evin elektrik faturasına katkı sağlamak hem de kurmayı düşündüğüm bahçe havuzu filtre ve pompası ile kapalı terasın ısıtması gibi daha önce faturamda yer almayan kalemlere yer açabilmek gibi bir niyetim var. Tabi Çanakkale/Biga'ya göre büyük bir dezavantajım var güneşlenme periyotları açısından ama bu zararlı bir yatırım olacağı anlamına gelmiyor bence; en fazla sistemin kendini amorti etme süresi uzayabilir diye düşünüyorum.

Ne dersiniz sayın vosvos17 ve diğer tecrübeli forumdaşlar, Ankara'da böyle bir maceraya girmeye değer mi?

Size tek tavsiyem ekipman seçimi çok önemli.
Birde ısıtma işi 24 saat olacaksa sıkıntılı olabilir.Onun haricinde 3 kw tam sinüs inverterli bir sistem evinizdeki bir çok ekipmanı çalıştıracaktır.
Ama benimki gibi bir sistem size neredeyse 20.000 TL civarlarına malolacaktır.
Karar sizin efendim.Hakkınızda hayırlısı olsun...

mister73 03-03-2021 23:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vosvos17 (Mesaj 1603681)
Mesleğim Elektrik oprt lüğü.
Enerji üreten bir firmada calışıyorum.
Çalıştığımız sistemde RİTAR marka jell aküleri 10 senedir kullanıyoruz.
Dünyadaki saygın akü üreticilerinden birisi.
Aldığım aküler Karbon kurşun özel aküdür.
Normal Gell akülerden ömür olarak en az 2 kat daha fazla dayanıklı ve çevrime sahiptir.
% 30 desaj ile beklenen tahmini ömür minimum 12 ila 15 sene aralığındadır.
Zaten 5 yıl garantileri mevcut.
Simdi neden akülü bir sistem.
1 Şebeke olmasa bile enerjisiz kalmıyorsunuz.
2 Bu aküler hurdaya çıksa bile o günün hurda parası ile bile neredeyse kendilerini amorti edecekler.
3 Aküler kullanım ömrünü bitirse bile sistem zaten aküsüz gibi çalışacak diye tahmin ediyorum.
(Yani aküler az şarj tutsa bile sadece gündüz yine panellerden direk beslenecek ,aküler boşaldığı anda zaten yine aküsüz sistem gibi inverterden beslenecektir)
Şimdi 300 Watt lık bir dikey rüzgar türbini de ilave edeceğim.
Onu da nasipse paylaşırım.

Ankara'da güneş ve rüzgar hibrit sistem kurulumu yapan iki firma ile görüştüm, bu sistemlerle ilgilenen arkadaşlara da faydası olabileceğini düşündüğüm izlenimlerim şöyle:

* rüzgar türbini tavsiye edilmiyor (kurulacaksa 1000 Watt'ın altına düşmemeli, verim elde edebilmek için gerekli minimum rüzgar hızına ulaşmak kolay değil, sağlamlık açısından çatıya değil yere kurulmalı, hem gürültülü çalışmasından dolayı komşuları rahatsız etmesi yönüyle hem de olası bir kaza durumunda etrafta yol açabileceği zarar nedeniyle yoğun yerleşim bölgelerinde kurulması daha riskli),
* güneş enerjisi tedaş ile mahsuplaşmalı olacak şekilde projelendirilmeli (dilekçe yazıp çağrı mektubu almak gerekiyormuş, bu da bir ay civarında sürüyormuş, aslında çok daha kısa sürebilirmiş ama mevzuata hakim personel olmadığından gecikiyormuş),
* 48 voltlık bir sistem tercih edilmeli,
* lextron markasından uzak durmalı (hem performans hem satış sonrası destek açısından),
* şebeke elektriği varsa aküsüz olmasında fayda var.

Bu bilgiler ışığında bana çıkartılan maliyet şöyle (sadece güneş enerjisi):

* 1 adet 7200W 48V mppt hibrit akıllı inverter (Mexxsun)
* 8 adet 330W monokristal panel (Tomatech)
* 4 adet 12V 200Ah akü (Outdo solar jel; bu markayı TR'ye getiren İnci akünün sahibi İncitaş holdingmiş)
* konstrüksiyon, kablolama, montaj, kdv ve sayamadığım diğer her şey dahil

36 bin TL akülü,
23 bin TL aküsüz.

Burada daha önce yapılan yazışmalardan anladığım tedaş ile mahsuplaşmalı sistemlerden uzak durulması yönündeydi. Ancak şimdi tekrar düşünmeye başladım. Mesela bu başlıkta da paylaşılan videolara benzer durumların bir kısmının kullanıcının tedaş prosedürlerine uymaması veya aceleci davranarak izin onaylanmadan üretime geçmesi gibi sebeplerin olduğu söylendi. Tabi bu yola girilecekse kurulu gücü olabildiğince yüksek tutmak gerekiyor ki üretilen fazla elektrik amorti süresini kısaltsın; mesela benim evimde tedaş'ın mevcut anl. gücü 8,55kW dolayısıyla ben 7,5kW civarında bir sistem için rahatlıkla izin alabiliyorum, tabi bu durumda kurulum maliyeti de artmış oluyor.

Sayın vosvos17'nin kullandığı kurşun-karbon jel akülerin performanslarının gerçekten yüksek olduğuna ilişkin bilgilere ulaşabiliyorum ancak bu akülerin hurdalarının bile ciddi bir bedele geri satılabildiğine ilişkin pek bir şeye rastlamadım; biraz daha açabilirseniz bu konuyu çok sevinirim.

Yukarıda bahsettiğim markalar ve maliyetler hakkında varsa yorumlarınızı öğrenmek isterim.

vosvos17 04-03-2021 23:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mister73 (Mesaj 1603916)
Ankara'da güneş ve rüzgar hibrit sistem kurulumu yapan iki firma ile görüştüm, bu sistemlerle ilgilenen arkadaşlara da faydası olabileceğini düşündüğüm izlenimlerim şöyle:

* rüzgar türbini tavsiye edilmiyor (kurulacaksa 1000 Watt'ın altına düşmemeli, verim elde edebilmek için gerekli minimum rüzgar hızına ulaşmak kolay değil, sağlamlık açısından çatıya değil yere kurulmalı, hem gürültülü çalışmasından dolayı komşuları rahatsız etmesi yönüyle hem de olası bir kaza durumunda etrafta yol açabileceği zarar nedeniyle yoğun yerleşim bölgelerinde kurulması daha riskli),
* güneş enerjisi tedaş ile mahsuplaşmalı olacak şekilde projelendirilmeli (dilekçe yazıp çağrı mektubu almak gerekiyormuş, bu da bir ay civarında sürüyormuş, aslında çok daha kısa sürebilirmiş ama mevzuata hakim personel olmadığından gecikiyormuş),
* 48 voltlık bir sistem tercih edilmeli,
* lextron markasından uzak durmalı (hem performans hem satış sonrası destek açısından),
* şebeke elektriği varsa aküsüz olmasında fayda var.

Bu bilgiler ışığında bana çıkartılan maliyet şöyle (sadece güneş enerjisi):

* 1 adet 7200W 48V mppt hibrit akıllı inverter (Mexxsun)
* 8 adet 330W monokristal panel (Tomatech)
* 4 adet 12V 200Ah akü (Outdo solar jel; bu markayı TR'ye getiren İnci akünün sahibi İncitaş holdingmiş)
* konstrüksiyon, kablolama, montaj, kdv ve sayamadığım diğer her şey dahil

36 bin TL akülü,
23 bin TL aküsüz.

Burada daha önce yapılan yazışmalardan anladığım tedaş ile mahsuplaşmalı sistemlerden uzak durulması yönündeydi. Ancak şimdi tekrar düşünmeye başladım. Mesela bu başlıkta da paylaşılan videolara benzer durumların bir kısmının kullanıcının tedaş prosedürlerine uymaması veya aceleci davranarak izin onaylanmadan üretime geçmesi gibi sebeplerin olduğu söylendi. Tabi bu yola girilecekse kurulu gücü olabildiğince yüksek tutmak gerekiyor ki üretilen fazla elektrik amorti süresini kısaltsın; mesela benim evimde tedaş'ın mevcut anl. gücü 8,55kW dolayısıyla ben 7,5kW civarında bir sistem için rahatlıkla izin alabiliyorum, tabi bu durumda kurulum maliyeti de artmış oluyor.

Sayın vosvos17'nin kullandığı kurşun-karbon jel akülerin performanslarının gerçekten yüksek olduğuna ilişkin bilgilere ulaşabiliyorum ancak bu akülerin hurdalarının bile ciddi bir bedele geri satılabildiğine ilişkin pek bir şeye rastlamadım; biraz daha açabilirseniz bu konuyu çok sevinirim.

Yukarıda bahsettiğim markalar ve maliyetler hakkında varsa yorumlarınızı öğrenmek isterim.

Sn mister 73
Benim çok yakın bir arkadaşım Eas akü bölge bayii.
Şu an sıradan bir hurda akünün kg fiyatı 5-6TL gibi bir fiyata alınıyor.
Benim kullandığım 200 A kurşun karbon akülerin her biri 63 kg ağırlığında.
Yani iki akü hurdaya verilirken bile neredeyse 750 1000 TL gibi bir fiyat elde edebiliyor.
Bu hurda bedeli bile 1 MW enerjinin (1000 kw ) ın biz abonelere maliyetine denk geliyor.

Panellere gelince :Kesinlikle ve kesinlikle Monokristal paneller olmalı.
Lexron markasının panellerinin 60 derece eğimde ilk kar yağdığında açıldığını yazmıştım.
Bence uzak durulmalı.
Akülere gelince ben 12v 200 A Ritar marka Kurşun karbon akülerin tanesini 3750 TL ye almıştım.
Piyasada 4500 TL idi bu aküler.

Piyasada 12 V 200 A Gell aküler 2000 2500 TL bandında .
Ancak bunlarda döngü ömrü 1500 2000 dolum bandında.
% 30 desarj durumunda.

Halbuki aynı şartlarda kurşun karbon akülerde bu rakam 5500 doluma kadar rahatlıkla çıkabiliyor.

Akü markası çok önemli ben çalıştığım işyerinde Ritar markasının normal gell akülerinin 10 sene gittiğini biliyorum.
Bizzatta gördüm.
Saygın bir akü üreticisi.
Akülü sistem düşünüyorsanız Ritar ı sakın göz ardı etmeyin.

48 volttan şebekeye bağlanmak 24 v tan daha az kayıplara sebeb olacaktır.
Siz Tedaş a elektrik satacaksanız sistemi ona göre kurmak zorundasınız.
Orasını bilemiyorum.
Ancak benim 4 adet 200A aküm 3 kw tam sinüs inverterim
2 kw ta panelim olsa
Neredeyse şebeke elektriğini hiç kullanmam.

Bakınız bu gün bir deneme daha yaptım.
İnverterden çekilen yük 2 kw.
900 watt panellerden gelen enerji ve akülerden takviye ile
Buzdolabı 500lt nofrost,bulaşık makinesi,42 inc led tv devrede sistem neredeyse sorunsuz çalışabiliyor.
Sorun burada benim aküleri hırpalamamak adına 24 v a düşük voltaj korumasını aktif etmem.
Bu voltajı görünce sistem direk aküleri korumak adına şebekeye bypass oluyor.
Set değeri 23 v a çeksem sistem sorunsuz çalışacak.
Ya da 4Ad 200 A aküm olsa daha az gerilim düşümü olacak ve sistem yine sorunsuz çalışacaktır.
Kendinizi 7 ya da 5 kw invertere şartlandırmayın.
Ufo ya da elektrikli şohbeniniz yoksa geri kalan kullanımlar için 3 kw inverter neredeyse fazlasıyla yeterli olacaktır.
Mümkünse son ay kullandığınız elektrik faturasının meblağını bilsek daha da yardımcı olabiliriz.
Tedaşa elektrik satma işi başlı başına prosedür.Siz bilirsiniz yinede.
3kw inverterin tek sorunu 1000watt panel ve 50A sarj akımı gönderebilmesi.
Yani 2kw paneliniz olsa bile 1 kw enerji ve 24V luk sistemde 50A sarj akımı verebiliyor.

vosvos17 05-03-2021 00:07

Bu arada 8.5 kw günlük elektrik tüketimi aylık yaklaşık 220TL elektrik faturasına denk gelir neredeyse.
Benim ortalamam yaklaşık 5 kw günlük. 24 V ve 3kw inverter şu sıralar % 50 tasarrufla muazzam çalışıyor..
4ad 200A akülerim olsa şebekeye elveda derim.
Kaldıki benim maliyetim 20.000 TL gibi tuttu.
36.000 gibi bir rakama 6x200 Amper batarya grubu koyar,güneşide hiç aylak bırakmadan sömürür dururdum.
��

mister73 06-03-2021 23:58

Monokristal panel ve kurşun karbon akü konusunda mutabıkız.

Son üç faturam 185, 209 ve 173TL. Hem 2019 hem de 2020 yılında günlük ortalama tüketimim 6,5kW civarında.

İşin prosedür kısmı beni de biraz ürkütüyor ama 4 akü veya 6 akü bile olsa havanın kapalı olduğu günlerde özellikle gece yeterli olmayacaktır, bunun yanında bol güneşli günlerde ise bu kadar elektriği nasıl harcarım diye düşünmek hatta belki eve yeni elektrikli cihazlar (klima vb) almak gibi durumlar ortaya çıkabilir. Yok mudur acaba bu forumda TEDAŞ'a elektrik satan ve memnun olan kullanıcılar?

vosvos17 18-03-2021 19:11

Bu gün son faturam geldi. 73TL
160 Kw tüketimim olmuş.
Şebeke sayacından 92 Kw
Ges sayacından 68 kw tüketimim olmuş.
68/160 : % 43 gibi bir oranı güneş enerji santralinden amorti etmişim.
Güzel beklentimi karşılıyorlar....

vosvos17 18-03-2021 19:28

2 Eklenti(ler)
Son Ges sayacı 395
İlk Ges sayacı 234.7

160.3 kw tüketim gerçekleşmiş.

Son şebeke sayacı 15497.021
İlk şebeke sayacı. 15404.651

Fark 92.370 kw

160.3 -92.370 = 68 kw Güneş panellerinden elde edilen enerji.
Sistemde iki adet sayaç mevcut.
Birisi sadece şebekeden geleni ölçüyor ,digeri hem şebeke hemde Güneş panellerinden kullanılan gücü ölçüyor.
İki sayacın ilk ve son değerlerini alıp hesaplama yapıyorum.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025