agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Enerji (https://www.agaclar.net/forum/enerji/)
-   -   Rüzgar Enerjisi (https://www.agaclar.net/forum/enerji/2910.htm)

Musti 03-03-2010 09:07

Sayın nec5 ilk resimdeki stator, son resimdeki statordur.Herşeyi ile hobi imalatımızdır.
1Kw-2 Kw gibi birkaç jeneratör çalışmalarımızda var.

webgezer 03-03-2010 10:17

Çok güzel bir çalışma elinize sağlık, bu sistemi geliştirirken KOSGEB ve TEYDEP (TÜBİTAK) arge desteklerini kullanıyor musunuz ? Eğer kullanmıyorsanız mutlaka düşünün KOSGEB 2 yıl geri ödemesiz 250.000 faizsiz kredi ve değişik kalemlerde 50.000 civarında hibe, TEYDEB oldukça yüksek rakamlara kadar %50 civarında hibe veriyor. KOSGEB oldukça kolay, paraları varsa ince eleyip sık dokumadan veriyorlar, TEYDEB ise biraz daha zor planlama-takip şeklinde kağıt işi gerektiriyor ama bu ölçekte bir işte proje yönetiminin ve takibinin para dışında da faydalarını görürsünüz.

İTÜ'de rüzgar tüneli var, başka türbinler için kanat testlerinin yapıldığını biliyorum, sizinkiler de yapılabilir, Uzay Uçak aynı şekilde kanat tasarımı konusunda da yardım sağlayabilirler, özellikle bir TEYDEB projesinde size ek maliyet getirmeden bunlardan faydalanabilirsiniz, eğer isterseniz size bilgi verebilirim. Başarılar dilerim.

nec5 05-03-2010 20:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Musti (Mesaj 589177)
Sayın nec5 ilk resimdeki stator, son resimdeki statordur.Herşeyi ile hobi imalatımızdır.
1Kw-2 Kw gibi birkaç jeneratör çalışmalarımızda var.

Selam, resimde kırmızı çizgiyle işaret edilen stator gövde sizin imalatınız mı? Bir de hayata geçirdiğiniz diğer çalışmalarınızın fotoğrafları varsa bakmak isterim, açıkçası yaptığınız işçilik gerçekten çok güzel :) Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla bende 3 yılı aşkındır teoride ve pratikte kendimce birşeyler yapmaya çalıştım, bilgi paylaşımında bulunabiliriz, kolay gelsin.

nec5 05-03-2010 20:34

Resim koyamadım, imageshack nedense yanıt vermedi, tezgah üzerinde çok oluklu büyük bir stator var hatta içinde birisi sanırım siz çalışırken çekilmiş resim, ordaki statoru da siz mi imal ediyorsunuz?

gece 05-03-2010 21:35

Bazen esen, bazen yaprağı kımıldamayan, dışarıdaki fotoğraf ve çalışmayan linkler...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nec5 (Mesaj 591110)
Resim koyamadım, imageshack nedense yanıt vermedi, ...

İşte, tam da bu yüzden fotoğrafları foruma yüklüyoruz. Lâzım olduğu zaman bulunsun, görünsün diye. Yanlış anladıysam, düzeltin; fotoğrafı imageshack'a yükleyip, buraya da linkini vermeyi düşünmemiştiniz değil mi?

Zaten size ait fotoğraf sizde olur, imageshack'de değil!

Konu hakkında sizin de bilgi tecrübelerinizi paylaşmanızdan memnuniyet duyarız. Tabii öncelikle forum kurallarımızı öğrenip, kendinizi tanıttıktan sonra. :)

Teknik konularda yazışmayı düşünen kişilerin, bunlara takılmayacağını zaten düşünsem de hatırlatmak istedim ki deneme yanılma yolunun sıkıntılarını yaşamayasınız.

Rüzgar enerjisi gibi alternatif ve yenilenebilir enerjiler konusu çok önemli bir konu, hatta bence çevreci romantizmle geçiştirilmemesi, gerçek bilimsel bilgiye dayanması, hesap kitabın doğru yapılması gereken ve ülkemizi ve tüm insanlığın geleceğini etkileme iddiasındaki teknolojiler.

gece
iş eşittir, bilgi çarpı ter diyen forum kişisi

nec5 05-03-2010 23:16

Resimleri buraya koyamama sorunu yeni üye olmamdan kaynaklanabilirmi:)

gece 06-03-2010 00:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nec5 (Mesaj 591194)
Resimleri buraya koyamama sorunu yeni üye olmamdan kaynaklanabilir mi:)

Hayır, kaynaklanmaması gerekir.

Buradaki şekil, sıra ve sınırlara (kB, en, boy) uygun fotoğraf yüklemeye çalıştığınızdan eminsiniz değil mi?

gece
sorunun, fotoğrafın boyutlarından kaynaklandığını düşünen forum kişisi.

nec5 06-03-2010 19:42

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musti (Mesaj 589177)
sayın nec5 ilk resimdeki stator, son resimdeki statordur.herşeyi ile hobi imalatımızdır.
1kw-2 kw gibi birkaç jeneratör çalışmalarımızda var.

Eklenti 128736

nec5 06-03-2010 19:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gece (Mesaj 591220)
Hayır, kaynaklanmaması gerekir.

Buradaki şekil, sıra ve sınırlara (kB, en, boy) uygun fotoğraf yüklemeye çalıştığınızdan eminsiniz değil mi?

gece
sorunun, fotoğrafın boyutlarından kaynaklandığını düşünen forum kişisi.

Yardımlarınız için teşekkürler :)

nec5 06-03-2010 19:49

Rüzğar gülü.

1 Eklenti(ler)
Benim ilk çalışmalarımdan biri:)Eklenti 128744

nec5 06-03-2010 19:59

5 Eklenti(ler)
Eklenti 128748

Eklenti 128749

Eklenti 128750

Eklenti 128751

Eklenti 128752

nec5 06-03-2010 20:02

5 Eklenti(ler)
Eklenti 128753

Eklenti 128754

Eklenti 128755

Eklenti 128756

Eklenti 128757

nec5 06-03-2010 20:05

Bu çalışmayı sadece çevre aydınlatma ve elektrikler kesildiğinde doldurmuş olduğu aküleri invertörle 220volta çevirerek kullanıyorum.

balbay 20-03-2010 11:50

Mesleğim elektrik mühendisliği. Alaçatı ya kurulan ilk RES lerden önce rüzgar enerjisi ile uğraşıyorum. 1992 yılından buyana 3 ayrı firmamız ile Türkiye genelinde ölçüm direkleri, RES leri organize ediyoruz. Şu ana kadar edindiğim tecrübe malesef rüzgar enerjisinin faydasının 2 katı kadar zararının olduğudur. Bu kanıya nasıl vardın derseniz.

1-) Ülkemizde hemen her işde olduğu gibi bu işin de çantacılığı çok ilerlemiştir. Yani birileri lisans çıkarır ve bu lisanslar doğru dürüst verilere dayalı olmadan çıkarılır. Böylece verim istenilen düzeyde değildir.

2-) 3-5 Mw dan 130 Mw a kadar büyüklüklerde bir çok RES projesi oluşturulmuş olup çoğunluğu 1995-1999 yılları ölçüm ve başvuruları ile yapılmış ve üretim jeneratörleri malesef demode eski tipte lisanslandırılmıştır. Böylece modern ve 2.5 Mw lık sistemler yerine 600-900 kw aralığında ki eski teknoloji ülkeye girmektedir. Bu cihazlarında verimi düşüktür.

3-) Rüzgar enerjisinin tüm üretimi, genel enerji üretim miktarımız içerisinde ki oranı 20% yi geçemez. Çünkü rüzgar enerji sanntralleri doğru akım üretir ve alternatif akıma çevrilir. Bu da ulusal enerji dağıtım hattımızda ki sistemi bozmaması için ancak bu oranda tutulabilir.

4-) Hidro elektirik santralleri genelde belli başlı akarsu havzalarımız da olduğundan üretilen enerjinin ulusal nakil hattına bağlantılarıda bir kaç büyük aktarma hattından yapılırken, rüzgar enerjisi üretim alanları darma dağınık olduğundan her santralin ayrı ayrı bağlantı hattına ihtiyacı doğmaktadır. Bu da çok tehlikeli biçim de bir çok havai hattın ortaya çıkmasına sebep vermektedir. Bu hatların çevre etkileri sayılamayacak kadar kötüdür. (Yangın tehlikesi, manyetik alan tehlikesi vs gibi)

5-) RES ler kuruldukları bölge de çevreyi olumsuz olarak etkilemektedirler. Bunlardan en büyüğü yarattıkları ses şiddeti ve titreşimlerdir. Dolayısı ile bitki örtüsüne ve hayvan popülasyonuna zarar vermektedirler. RES lerin kuruldukları bölgeler de başka bir yatırım yapılması mümkün değildir. Hele ki rüzgar kuvvetinin en fazla olduğu bölgemiz olan Ege Bölgesin de irili ufaklı RES ler dolayısı ile turizm tamamen baltalanmaya başlamaktadır.

Daha da sayılabilecek çok sorun var. Bura da bazı şeyleri belirtmek istemiyorum. Ülkemizin enerji geleceği malesef şimdi ki teknolojilerle ne rüzgar da ne de güneşte dir. Maliyetleri dolayısı ile doğalgaz santralleri de sadece ve sadece ülkemizin geleceğinin ipoteklenmesidir. Hidro elektrik santrallerinin yeni yatırım kapasiteleri artık sona yaklaşmaktadır. Bu durumda ister beğenin ister beğenmeyin tek çare şimdilik nükleer santrallerdir.

omer.tuncer 20-03-2010 12:04

Syn: balbay rüzgar enerjisinin yazdığınız sakıncaları küçük bağ, bahçe veya dağ evi gibi yerlerde kullanılmasında da aynen geçerlimi.

Örneğin 1Kw bir rüzgar jenaratörü.

balbay 20-03-2010 13:01

3 Eklenti(ler)
Bahsettiğiniz konuda bir yazı daha yazmaya çalışıyordum. Nakil hatları olmadan lokal kullanımda 225 kw kadar ki türibinler bence doğa dostu. Enerji hatlarına uzak bu bahsettiğiniz gibi yerlerde bence en mükemmel çözüm rüzgar. Hele ki depolama sistemlerini de kullanır ve bir miktar güneş enerjisi sistemleri ile de desteklerseniz tadından yenmez. Enerji üretiminin yanında dalgıç pompa yerine de kullanılan rüzgar milleri var. Bunlar da çok verimli. Bizim 20kw çiftlik sistemimizin bazı fotoğrafları da bunlar.

nariçi 20-03-2010 15:57

Çok güzel çalışmalar, Sayın Balbay'ın ileri sürdüğü olumsuzluklar zaten büyük RES tesisleri için söz konusu olabilir. Bu formlarda ki kapasite amatörce özel aile tesisleri için. Kendiside zaten bu tip çalışmaların faydalı olduğunu belirtmiş.

nec5 in çalışma ve sunumu çok güzel.

Bizim yörede rüzgar devamlılığı yok. Olsa iyi olurdu!

memoxenerji 10-03-2011 22:35

merhaba arkadaşlar

konu uzun zamandır rafta kalmış,hafif tozlanmış gibi görünsede üüfffffleyince tertemiz bir enerji işte önümüzde :)

bende bir süredir rüzgar enerjisi ile ilgileniyorum.

sayın musti nin son durumunu öğrenmek isterim.

yaklaşık 4 yıldır zamanım ve ekonomik durumum elverdikçe biraz araştırma,çokça deneme ve en çokta kafa yormakla kendi çapımda seri üretim yapar hale geldim.

bunun yanında elimden geldiği kadar bu işlere meraklı amatör arkadaşlarada fikir ve ekipman konusunda yardımcı oluyorum.

bundan sonra fırsat buldukça bende çalışmalarımı paylaşacağım....

memoxenerji 10-03-2011 23:29

1 Eklenti(ler)
aslına bakarsanız bu işe ilk günden beri ticari gözle baktım.amacım her zaman rüzgar enerjisinden gelir elde etmekti :)

azim,araştırma,zaman,yatırım vesaha çalışmalarımın sonunda yavaş yavaş geri dönüşüm olmaya başladı :)

ilk olarak 1 ay kadar önce tasarladığım anemometre mi paylaşmak isterim.

bu işlerle uğraşan herkezede kesinlikle tavsiye ederim.

sizde bir bisiklet km ile kolaylıkla yapabilirsiniz. kendiniz yaparsanız 25-30 tlye imal edebilirsiniz.

ben kupaları için küçük bir kalıp çalışması ve bolca deneme yanılma ile kendiminkini tasarladım.

hatta birkaç müşterimede verdim.80 km rüzgar hızına kadar son derece stabil çalışan anemometremizden hepimiz çok memnunuz :)

memoxenerji 11-03-2011 09:54

5 Eklenti(ler)
ilk resim benim küçük bir servo motordan modifiye ettiğim 10 amper verebilen bir rüzgar türbini.

diğerleri de kendi imalatım 1000 wattlık türbin kurulumdan görüntüler.

memoxenerji 11-03-2011 22:50

5 Eklenti(ler)
bunlarda başka çalışmalarımdan örnekler.

agozce 12-03-2011 00:14

Rüzgar enerjisi o kadar da masum değil malesef. Türkiye kuşların göç yolları üzerinde. Çanakkale, İstanbul, Sakarya....

(Kardeşim Tübitakta Biyoloğ.) Müthiş bir kuş katliamı oluyor diyor. Pervanelerin çekimine kapılıp çoğu biçiliyormuş. Bir çok biyoloğ karşı çıkıyor.

En temizi güneş enerjisi.

memoxenerji 12-03-2011 09:37

merhaba sayın agozce.

söz konusu olan türbinler ancak 250 kw üzeri üretim yapan üniteler olabilir.

küçük ve orta ölçekli türbinlerde çok ciddi türbülans meydana gelmez.

keza kurduğum hiçbir türbinin yakınında kuş cesedi ile karşılaşmadım.

bu durum benim de dikkatim dahilinde....

gard84 14-03-2011 16:37

Sayın memoxenerji size bir kaç sorum olucak,

61. mesajınızda son 2 resimdeki çanakları (kanat) nerden buldunuz **** kendiniz mi döktürdünüz?

Kişisel olmazsa biraz bilgi verebilirmisiniz. Ben bunları mini hes kurmak için arıyorum, e bay de satışı var ama pahalı Türkiye de ise bulumadım (keza sizdekiler tam orjinali değil ama bana fikir verdi.

Sitede link vermek yasak mı bilmiyorum ama ekledim sizin de fikriniz olsun diye.

http://cgi.ebay.com/6-5-PELTON-WHEEL...item483f889ad1

memoxenerji 14-03-2011 22:28

evet kalıbını kendim yaptım ve döktürdüm.

ben tüm çalışmalarımda herhangi bir konu hakkında teorinin eksik **** yetersiz olduğunu,belirli bir konu veya çalışmayı mutlaka deneylerle pekiştirmek gerektiğini gördüm.

su türbinleri benim branşım olmasada ilgilendiğim konuyla paralellik göstermesi itibariyle

su türbinleri ile ilgili yöneltilen sorulara kısmende olsa doyurucu bilgi verebilmek için tasarlamıştım.

agozce 14-03-2011 23:19

Evet sayın memoxenerji, kastettiğim büyük ve yoğun tribünler,santraller içindi. Yine de duyarlığınız için teşekür ederim. Çalışmalarınızda başarılar.

gard84 16-03-2011 01:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memoxenerji (Mesaj 768555)
evet kalıbını kendim yaptım ve döktürdüm.

ben tüm çalışmalarımda herhangi bir konu hakkında teorinin eksik **** yetersiz olduğunu,belirli bir konu veya çalışmayı mutlaka deneylerle pekiştirmek gerektiğini gördüm.

su türbinleri benim branşım olmasada ilgilendiğim konuyla paralellik göstermesi itibariyle

su türbinleri ile ilgili yöneltilen sorulara kısmende olsa doyurucu bilgi verebilmek için tasarlamıştım.

Benim bir arkadaşımın tarlası için elektrik üretmemiz lazım. Şu an daha çok araştırmakla geçiyor, rüzgar ve güneş enerjisi mantıklı gelmedi, hem pahalı hem de akü, inverter düzenli olmayan enerji akışı gibi problemler var. Sonuç olarak tarlasının yanından ufak bir dere akıyormuş biz de mini hes i düşündük. Yaptığınız sistemi deneme şansınız oldu mu?

memoxenerji 16-03-2011 08:18

bu tip türbinler pelton türbin olarak değerlendiriliyor.pelton türbinlerde yüksek basınç la üretime geçiyor. elinizdeki su kaynagınızın en az 10 metre dikey düşü yapması lazım.eğer 10 metreden daz yükseklik var ise kaplan türbinuygun olacaktır.yok bizim bent dahada az 2 metre anca vardır diyorsanız ozamanda size banki türbin önerebilirim.

evet ben deneme yaptım.yukarıdada yazdığım gibi deneme yapmak için ürettim zaten:)

kolay gelsin

memoxenerji 23-03-2011 09:20

DC VEYA STEP MOTORU ALTERNATÖR OLARAK DEĞERLENDİRME

Dc motoru alternatör olarak kullanmak istediğinmizde motorun kw cinsinden kapasitesi önemini yitirecektir,nasıl ?

Elimizde 200 volt 3000 devir 10 amper bir motorumuz varsa biz ne kadar üretim yapabiliriz ?

Burada üretimi sınırlayan 2 unsur var. 1. akım kapasitesi 2. devir( üretim dışında başka unsurlarda var.)

1. akım unsuru motorun sarıldığı bobin telinin,akım taşıma kapasitesi ile sınırlıdır.Fazla akım çekildiğinde ısınır,çok fazla akım çekildiğinde yanar.

Bu durum kafamızda şu soru işaretini uyandırır!Soğutulursa fazla akım geçmez mi?''Kesinlikle evet. Bu durum oto alternatörleri gözlenerek teyit edilebilir !

Bu nedenle bir motorun üzerinde 5 amper yazsada bir süre 10 hatta 15 amper verebilir !

2 .unsur devir dedim çünkü kanatları motora direk bağladığınız sürece 3000 devri bulmanız imkansızdır ! Bu nedenle ulaşabileceğiniz devri referans almanız gerekiyor.

Bence sizin motor için (zaman zaman üzerine çıkabilsede) üst sınır 750 devir makul olabilir.

böylece şu hesap ortaya çıkıyor.

3000 d\d-200 volt
750 d\d- 50 volt
50 volt x 10 amper = 500 watt gibi görünsede öylede de değil malesef. Neden?

Biz 12 volt akü sarz edeceksek gerilimimiz ne yazıkki 14.5 voltu geçemez(geçerse akü bozulur)

O zaman hesap değişti,ne oldu ?

14.5 volt x 10 amper = 145 watt oldu malesef. eee bende daha fazla watt alabilmek için sistemimi 24 volt yaparım 2 kat fazla alternatör kapasitem olur diyebilirsiniz,

O zaman da karşınıza şarz devrini yakalama sıkıntısı çıkacaktır ki bu da

3000 devir\200 volt=15 devir 1volt

24 volt şarj başlangıcı için de

15 devir x 24 volt =360 devir'e ulaşmak zor olacaktır !

Sonuç olarak bizim 2 kw olarak aldığımız motor sandığımızın aksine sadece 150 watt verebildi !!!!!

Sizinde gördüğünüz gibi internette işten anlamayan kimseleri kazıklamak için cirit atan kimselerce allayıp pullayıp şukadar üretir diyenlere aldanmamak

gerektiğini beraberce gördük ! Bu enerjiyi vermesi teorik olarak mümkün olsada pratikte çok zordur.

Nette en çok yine bu tipte koşu bantlarından sökülmüş,4000 devir 180 volt 10-12 amperlik motorlardan çoook miktarda var.

Bölgenize göre performanslarda değişiklik olsa bile ortalama olarak günlük bir türbin max gücünün 3 katını verebilmektedir.

Yani elimizde ki
100 watlık bir türbin günlük 300 watt
500 watlık......................1500 watt
2000 watlık.......................6000 watt üretim yapabilir.

Buna göre sizde yukarıdaki kriterleri dikkate alarak kendi motorlarınızdan ne kadar performans alabileceğinizi hesaplayabilirsiniz.

Kolay gelsin....

nec5 03-04-2011 15:17

genel olarak bizleri bilgilendirdiğiniz için teşekkürler memox, çalışmalarınızı zaman içerisinde buradan bizimle paylaşırsanız seviniriz,kolay gelsin.

memoxenerji 05-04-2011 00:59

merhaba nec5

zaman buldukça gerek buradan gerek diğer forumlarda hem toplumu bilgilendirmek hemde kendi adıma konuya dahada hakim olabilmek adına paylaşımlar yapmaya çalışıyorum.sizin de uzun zamandır konuya vakıf olduğunuzun farkındayım :)zamanında aynı konu başlığı altında yazmıştık.ben mehmet turhan.

görüşmek üzere

can34 28-09-2011 09:30

Güzel Ülkemiz'in sizin gibi güzel düşünen ve hareket alanı sağlayan proje insanlarına çok ihtiyacı var bu anlamda sizi tebrik ediyor ve teşekkürlerimi sunuyorum.

''Türkiyem için şimdilik ben araştırdım Sözde değil akamdemik personellede konuştuğum görüştüğüm için söylüyorum. Üniveristelerimizde bile yapabilecek çıkmadı finansı tarafımdan sağlanacağı halde. ''
Bu ifadeniz üzerine zaman kaybı olmadan hemen yazmak istedim. Bu alanda yıllardır faaliyet gösteren, prototipler üreten ancak finans yetersizliğinden ve şahsi çıkarcılar yüzünden bir türlü üretime geçilemeyen projeler var. Sadece milli çıkarlarımız için ; finans desteği sağlayacak,gerek bilgi birikimiyle gerekse bizzat işin içine girerek destek olacak mühendis,araştırmacı,finansör arkadaşlara ihtiyacımız var. Bu konuda her türlü bilgi için ;
http://www.facebook.com/#!/davutisiklar]

tlf : Davut ışıklar ....Işıklar motor ve denge teorisi

*
5063897760 Cep
*
5076627334 Cep

Türkiye'miz için elele tüm Ağabeylerimize,kardeşlerimize duyrulur... Saygı ve sevgilerimle...

MeyveliTepe 28-09-2011 09:45

Rüzgardan doğrudan ve en basit şekliyle ısı üretmek üzere model alternatiflerini araştırıyorum. Hali hazırda iki model var. Biri, sistemin ürettiği düzensiz elektrik ile bir resistans vasıtasıyla ısı elde ederek enerjiyi ısı olarak suda depolamak (ki, bu benim için yeterli). Diğer model ise, resistans için dahi elektrik üretmeden, shaftın dönüşünü kullanarak sürtünme sebebiyle doğrudan ısı elde etmek.

Fikirlerinizi ve olursa katkılarınızı bekliyorum. Ortaya çıkan makul ve mantıklı modeli birebir uygulayacağım.

kazanlik 28-09-2011 17:01

uretilen duzensiz elektrigi bir resistansla suya vermek oldukca kolay ve ucuz olacaktir ama sizin amaciniz termal enerji uretmek olacagindan ruzgar enerjisi en verimsiz haliyle kullanilmis olacaktir, surtunme yoluyla isi uretmek cok etkili olacaktir ama asinmalari mutlaka uzun vadede sorun cikaracaktir.

MeyveliTepe 28-09-2011 18:43

Bu firma ile irtibat halindeyim. Geliştirdikleri çok basit ama görünüşe göre mükemmel bir düzenekle aşınma sorununu da halletmişler. Alternatif olsun diye başka seçenekler de arıyorum. Bu yöntem herhangi bir motor gerektirmiyor. Dönen bir şaft, rotasyon sayısını düzenleyecek bir dişli kutusuyla iş halloluyor.

Başka firma, geliştirdikleri özel bir elektronik devre ve yine özel bir resistans ile "wild AC" den kayıpsız ısı üretebildiğini iddia ediyor.

kazanlik 28-09-2011 21:36

yukarida bahsettiginiz urun gercekten benzersiz gorunuyor, ancak yeterli bilgi yok, mesela suyun nasil hareket edecegi yazmiyor, pompa kullaniliyor olmali, ayrica su debiside verilmemis. 600rpm icin 55C isitilan su denmis ama su miktari verilmemis. guc hesabi icin Q=m . c .Dt formulu geregi sicaklik ve kutle gerekiyor,
umarim dendigi gibi %90 verimlidir, ve umarim ucuzdur (-;
baska teknik bilgiler ve fiyat bilgisi varsa paylasir misiniz?

MeyveliTepe 28-09-2011 22:25

Firmanın sahibi ile iki gündür yazışıyorum. Fiyat vb. bilgi geldi. İlave başka bilgiler istedim.

Silindirin ve kapalı devre borulardaki sıvının toplam hacmi 15-20 litreyi geçmiyor (boruların uzunluğuna bağlı olarak). Silindirdeki santrifüj ile doğal sirkülasyon olacağını düşünüyorum. Yeterli olmasa bile düşük devirli çok küçük bir pompa yeterlidir. Kapalı devre sıvı sistemi bizim halihazırdaki güneş enerjisi kapalı devresinin aynı. Devrede 1,5 - 2 bar basınçla sıvı olacak. Bir hava pürjörü, bir basınç dengeleme balonu vs. yeterlidir.

Isıtma, devredeki toplam sıvı için yapılacağından çok hızlı olmamak kaydıyla dönüş hızı çok önemli değil. Devrenin diğer ucu akümülasyon tankının içindeki serpantinden dolaşacak.

Devredeki sıvı 80 dereceye çıktıktan sonra tanktaki serpantinden 5-10 dereceyi bırakıp tekrar silindire dönse yeterli süreklilik elde edilmiş olur, tankı da fazlasıyla ısıtır. 350 litrelik tank da kendi içinde bir kapalı devre zaten. Onun da ısı değiştiricisi evdeki döşeme altı ısı değiştiricileri. Tankta depolanan ısı, ev ısı istediği zaman eve verilmiş oluyor.

Bu sistem zaten çalışıyor. Mevcut durumda yer kaynaklı ısı pompası tanktaki suyu sabit ısıda tutuyor. Güneş panelleri dolaylı olarak ayrı bir tanktaki kullanma sıcak suyunu ısıtırken, bu suyun akümülasyon tankından daha sıcak olması durumunda ters etki ile serpantininden geçen kalorifer suyunu ısıtmaya yardımcı oluyor.

Rüzgar sistemi işe yarar ise, ısı pompasında uygun geri dönüş sıcaklığı ayarı ile, ısı pompasının neredeyse hiç devreye girme ihtiyacı olmamasını sağlayabilirim.

Zeytinci 29-09-2011 20:11

Sn. Meyvelitepe,

Verdiğiniz link'e göz attım.

Salınımlı (dişli kutucuğu olan) bir ayaklı vantilatör ile prototip yapılabilir.

-Vantilatör pervanesi rüzgar vasıtasıyla dönme hareketini temin eder.
-Vantilatör motoru rotor milinin ucunda sonsuz vida (paso) vardır.
-Dişli kutucuğu içerisinde sonsuz vida ile eş çalışan çark dişlisi vardır. Bu dişli, rotor milinin yere paralel dönme hareketini dikey dönen hakete çevirir.
-Bu çarka takılacak mil üzerine skotch bright tarzı sürtme yaratacak döner eleman (rotor) takılabilir.
-Mil ucuna da su devir daimini yapacak pompa çarkı tarzı pervane monte edilebilir.

Böylece hareketini rüzgardan alan, sürtünme ile ısı elde edilen ve su devrini kendi yapan proto yapılmış olur.

Eski bir ayaklı ve salınımlı vantilatör işin büyük bölümünü halleder. Size ısı üreten silindir (tüp), mil, mil üzerine takılan sürtünme rotoru ve ucuna takılacak bir su devridaim çarkı yapılması kalır.

Aynı şeyi düşünmüş olabilirsiniz. Kolay gelsin.

MeyveliTepe 29-09-2011 20:35

Teşekkürler. Yapılacak herhangi bir prototipin ısı üreteceğinden kuşkum yok. Burada önemli olan mühendisliği ona göre yapılmış olan silindirin belli bir rotasyonda yarattığı sürtünme miktarıyla açığa çıkardığı ısı.

Benzeri başka bir prototipin videosunu izledim. Şaftı motor ile döndürüp anında buhar elde ediyorlardı :) Üstelik kapalı devre de değil. Bir taraf direk musluğa bağlı, diğer uçtan basınçlı buhar püskürüyor.

Bu arada başka bir alternatif daha var. "Permanent Magnet Eddy Current Heat Generator" denilen, normalde enerji kaybı sayılan manyetik bir olayın ısı üretilmesi için kullanımı.

Zeytinci 03-10-2011 20:07

İhtiyaç duyduğunuz ısıtma enerjisi miktarından hareketle, hareket (kinetik) enerjisi formülünü kullanarak sürtünme döner elemanı çapı ve pervane büyüklüğüne ulaşılabilir sanıyorum.

Konu fazla teknik olduğu için forum amacının dışına çıkıyor olabilir. Diğer yönden konu hepimizi ilgilendiriyor.

P.M.E.C.H.G hususu ilginç olmalı.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025