agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Enerji
(https)




Beğeni Düzeni10Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-01-2007, 21:57   #1
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Rüzgar Enerjisi

Enerji rüzgâr alıyor

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı hedefleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler yatırımcıyı rüzgâr enerjisine yönlendirmek amacıyla Türkiye'nin rüzgâr atlasını tanıttı

ANKARA Milliyet

Başta doğalgaz olmak üzere enerji kaynaklarında dışa bağımlılık nedeniyle arz açığı sıkıntısı yaşayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yatırımcıları rüzgâr enerjisine yönlendirmek için Türkiye'nin rüzgâr atlasını çıkardı. Atlasta, rüzgâr enerji santralı kurulabilecek alanlara, kurulu santrallara ve rüzgâr esme sıklığına yer verildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİEİ) Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan Türkiye Rüzgâr Enerjisi Potansiyel Atlası'nı (REPA) dün düzenlediği basın toplantısıyla tanıttı. Güler, rüzgâr enerjisinde kurulu gücün 67 megavata (MW) ulaştığını belirterek, bu enerjide önemli potansiyele sahip bölgeleri Ege, Marmara, İskenderun ve Karadeniz olarak sıraladı.

Lisans alındı
Güler, "Amacımız çevre dostu olan ucuz bir yatırımı sistemimize oturtmak ve dışa bağımlılığımızı azaltmak. Göreve geldiğimizde 20 MW gücünde rüzgâr enerjisi santralı bulunuyordu. Bu rakamı 67 MW'ye yükselttik. İnşa halinde 400 MW gücünde rüzgâr santralı var. Toplam 1180 MW gücünde rüzgâr santralının yapımı için lisans alındı, 7 bin MW'lik bir güçte inceleme aşamasında" dedi.

Rüzgâr esme sıklığı belirlendi
EİEİ Genel Müdürü Mustafa Kemal Büyükmıhçı'nın verdiği bilgiye göre, 6 ayda bitirilen atlasta, 30-50-70 ve 100 metre yüksekliğinde rüzgâr esme sıklığı, alansal hesaplamalar, rüzgâr gücüne ilişkin bilgilere yer verildi.
Atlasta, rüzgâr kaynak bilgileri tematik haritalarla desteklenerek Türkiye geneli, coğrafi bölge, il ve seçilecek herhangi bir alan veya nokta bazında sorgulanabiliyor. Böylece rüzgâr santralı kurulabilecek alanlar kolaylıkla belirlenebilecek.

Yatırımcıya yol gösterecek
Yatırımcılar ön fizibilite çalışmalarını atlas üzerinden yapabilecek. Bu sayede, rüzgâr kaynağı arama amacıyla yapılan çalışmalar ortadan kaldırılarak tasarruf sağlanabilecek. Atlasta, rüzgâr santralı bulunan ve kurulacak alanlar, deniz üstü potansiyelleri ve alansal hesaplamalar da yer alıyor. Atlasta işaretlenen bir noktada ne kadarlık rüzgâr santralı yapılabileceği otomatik olarak hesaplanabiliyor.

En çok rüzgâr alan yerler Marmara ve Ege'de

Rüzgâr Enerjisi Potansiyel Atlası'na göre, Türkiye'nin en çok rüzgar alan bölgeleri Ege ve Marmara sahilleri oldu. 30, 50, 70 ve 100 metre yükseklikte en çok rüzgâr alan Marmara ve Ege'yi, Karadeniz ve Akdeniz kıyı şeritleri izledi. Atlasta mavi renkler en az rüzgâr alan bölgelere işaret ederken, siyah bölgeler yerleşim yerlerinin olduğu ve santral kurulamayacak bölgeleri gösteriyor.


Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2007, 22:46   #2
Ağaç Dostu
 
Ateş Öztan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 500
Galeri: 1
Harita da siyah bölge mi var?

Ateş Öztan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2007, 22:52   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Adana'da ve İstanbul Boğazı'nın girişinde birer tane seçebiliyorum.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2007, 11:39   #4
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
Türkiye'yi bekleyen `karanlık senaryoları', şirketleri harekete geçirdi
05.06.06

Kış aylarında yaşanan doğalgaz krizi ile birlikte meydana gelen arz tehlikesi ve dışa bağımlılık sorunu kadar kendi üretimlerinde de sıkıntıyla karşılaşan firmalar, enerjideki yatırımlarına hız verdi.

atırımların başını Türkiye'nin dev sanayi kuruluşları çekerken, aralarında Sabancı, Koç, Zorlu, Polat, Sanko gibi dev holdingler olası kriz senaryolarıyla yatırım açısından fizibıl olan enerji sektörünün petrolden, kömüre, rüzgardan suya, doğalgaza kadar pek çok alanında ya mevcut yatırımlarını artırıyor ya da ilk defa sektöre adım atıyor.............

Sabancı'dan 3 milyar dolarlık yatırım
Bünyesinde enerji grubu kuran Sabancı Holding, kurulu gücü 370 MW'ı bulan üç santrala sahip. EnerjiSA ile elektrik enerjisi üreten grup, termik, rüzgar ve hidrolik santrallar üzerinde çalışmalar sürdürüyor. Nükleer santral konusuyla da yakından ilgili olan Sabancı, enerji sektörüne 3 milyar dolarlık yatırım yapmayı hedefliyor...............

Demirer Holding ile Polat Holding, Türkiye'nin rüzgardaki en büyük stratejik iş birliklerinden birine imza atıyor. İki şirket bu yıldan başlamak üzere yaklaşık 8 yıl boyunca yıllık 100-150 milyon Euro'luk yatırım yapma kararı aldı. Toplam 1 milyar Euro'yu bulacak yatırımların ilk halkası Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde gerçekleşecek. İki grup toplamda 400 megavat kurulu güce sahip santrallar kuracak............

Sanko, enerjide de iddialı
Son zamanlarda çimento ve beyaz eşyada atağa kalkan Sanko Holding enerji sektöründe de iddialı. Hidroelektik (HES) ve rüzgar enerji santralları (RES) kuracaklarını ve bazı projeler için lisanslarını aldıklarını kaydeden Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, "Rize'de, Tokat'ta ve Adana'da HES yatırımları yapacağız. İstanbul'da rüzgar olacak. Projeler tamamladığı zaman yatırım tutarı milyar doların üzerinde olacak" diye konuştu.

ayrıntısı:
http://www.enginbilim.byethost16.com...hp?storyid=426

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2007, 11:46   #5
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
Bir yerlerden aklımda kalmış.
Türkiye imzaladığı uluslararası bir andlaşmaya göre,
rüzgar enerjisini kullanamıyormuş.
andlaşma bitti mi acaba?

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2008, 14:05   #6
Ağaç Dostu
 
Avanos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: avanos
Mesajlar: 477
Arkadaşlar Türkiyemde her şeyde olduğu gibi rüzgar nerjisindede bir hayal peşinde
Rüzgar enerjisi rantabıl bir enrji türü değil. sebep ise Türbin üretme parçalarını sen yapma Gir Bilmem ne memleketinden 1Kw 1000 dolardan türbinleri al gel devlet teşviği ile kur bu memlekette rüzgar nerjisi var ben araştırdım Türkiyemde Bu türbinleri ürenten varmı (üretiyorum diyen çok )küçük 10kw türbinleri diye bulamadım hem ekonomik olmalı ki memleketimin güzide insanları faydalansın yoksa çinlilerden alırız 15sene çalıştırcaksın türbini bozulmazsa kendini amorti edecek. Bir şehir efsanesi durmunda Türkiyem için şimdilik ben araştırdım Sözde değil akamdemik personellede konuştuğum görüştüğüm için söylüyorum. Üniveristelerimizde bile yapabilecek çıkmadı finansı tarafımdan sağlanacağı halde.

Avanos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2008, 11:10   #7
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
İlk başta Fiat 124'ün parçaları da dışarıdan ithal ediliyordu.

Merhaba,

Sayın sivas5858, Heyecanınızı anlıyorum. İlk başta hiçbir yenilik tam oturmaz.Emek verip sebat edip beklemek lazımdır.

Ülkemizdeki pek çok yenilik hep ithal edilmiştir.Malum biz pek birşey icat etmeyiz,edemeyiz,etsek de bürokrasi izin vermez.Başımıza dikilip lazım olmayan birsürü liste çıkartılır. Ve hevesimiz kırılır,projemizden vazgeçmemize neden olunur.

Başta Atatürk,sonra Özal ve diğer iş yapmaya çalışan Başbakanlarımız hep bürokrasiden yakınmışlardır.Ama hiçbiri bu illeti çözmeye veya geçmeyi başaramamıştır.

Ama ülkemizin diğer hiçbir ülkede bulunmayan potansiyel bir iş yapma gücü olduğuna inanıyorum.Ve eğer fırsat verilirse ilk başta dışarıdan ithal etmek zorunda olduğumuz birçok malzemeyi kasabalarda bulunan sanatkarlarımız tarafından hemde onda bir fiyatına maledilip piyasaya sunabileceklerine inanıyorum.

Güneş enerji panelleride ilk başta büyük paralara ithal ediliyordu, Şimdilerde ise her kasabada imal ediliyor.

Yeter ki bir yerlerden başlayabilelim. Gerisini iş adamlarımız halleder.


Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2008, 23:22   #8
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Artık kendi enerjimizi üretebileceğiz.

Merhaba,

Rüzgar enerjisi ile ilgili biraz araştırma yaptım ve bir tanesi Nazilli de bir tanesi Çanakkale sanayi sitesinde, Bir tanesi de Çanakkale Küçükkuyu da ve bir tanesi de Balıkesir Savaştepede olmak üzere 4 firma buldum. Bu iş için bir çevirici ve bir de büyük amperli akü gerekiyor

Çanakkale Sanayi sitesinde ve Küçükkuyuda bu işi yapan arkadaşlar ile görüştüm. Basit bir evin ihtiyacını karşılayacak kadar 600 w ( 1 buzdolabı + 2 lamba) veya ( 1 televizyon + 2 lamba) şeklindeki elektrik ihtiyacı için 2.000 YTL civarında ve rüzgarın şiddetine göre 4 veya 8 kollu pervaneli sistem var.

Ayrıca sadece elektrik üretmekle kalmıyor, aynı zamanda kuyunuzda bulunan suyu da tarlanıza dağıtabileceğiniz bir sisteme sahip oluyorsunuz. Bu iş için ilave bir kaç dişli ve zincir gerekiyor ve maliyete 500 YTL kadar ilave oluyor

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2008, 14:28   #9
Ağaç Dostu
 
Avanos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: avanos
Mesajlar: 477
Buna elektirk üretmek diyorsanız. Bisiklet pedalıda çevirseniz de bir lamba yakarsınız.

Avanos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2008, 23:11   #10
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba,

Sn. sivas5858,

Belki baştan açıklamayı unuttuğum için hatalıyım.

Bu proje elektriğin erişemediği arazilerdeki hobi veya hafta sonu evleri için daha uygun.

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2008, 23:46   #11
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Coğrafi konumu uygun olan boğazlar yöresi ve farklı topoğrafik alanların geçiş güzergahları rüzgar geçiş yerleridir, Bir kısmı yukarıdaki mesajlarda yazılmış, bunun göstergesi ağaçların bayraklaşma yaptığı yerler rüzgarların yoğun olduğu güzergahlardır. İskenderun Antakya arasındaki belen geçidi ve akdeniz suriye arasında geçiş teşkil eden Antakya ve Çanakkale en iyi örnektir. Peki belli bir rüzgar devamlılığı olman yörelerde verimlilik yeterliliği sağlanabiliyor mu?

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2008, 12:28   #12
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Sorum çok cahilce gelebilir ama,

Başka ne dendiğini bilmediğim için Yel Değirmeni diyeceğim pervaneli sistemler, trafoya benzer bir yere mi bağlılar? Yoksa o gördüğümüz beyaz pervaneli sistemin içinde mi her şey?
Eğer her şey onun içinde denilirse, o bir pervaneli sistemin maliyeti yaklaşık ne kadardır?

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2008, 13:01   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Sayın Limon, herkesin herşeyi bilmesi mümkün değil. Ben bildiğim kadarını açıklıyayım, eksikleri uzman arkadaşlar tamamlasın.

İlk olarak elektiriği mekanik olarak üretebilmek için bir dinamoya ihtiyacımız var. Bu dinamoyu çeşitli şekillerde döndürebiliriz. Rüzgar da kullanılan hareket kaynaklarından bir tanesi.

Rüzgarın döndürdüğü pervaneler aynı zamanda dinamoyu döndürür. Bu dinamo pervanelerin ortasında yer alır. Fakat üretilen elektirik düşük voltajdadır ve doğru akımdadır(DC). Bunu evde kullanabileceğimiz alternatif akıma (AC) ve uygun voltaja (220V) çevirmek için inverter gerekir. Fakat dinamo ile inverter arasına pervane dönerken şarj olacak, rüzgar kesilip pervane durduğunda akımın devamını sağlayacak bir parça konulur ki, bu da aküdür.

Maliyet hesabında ise ilk olarak belirlenmesi gereken faktör, sizin enerji ihtiyacınızdır. sadece 12 v luk bir su pompası çalıştıracaksanız küçük bir dinamo ve akü size yeterli olacakken, bir evin tüm ihtiyacını tüm karşılaycaksanız almanız gereken dinamo büyüyecek, akü sayısı artacaktır. ve 220 V elektirk gerekeceği için inverter'de gerekecektir.

http://www.unalelektrik.com/ sitesinde fiyatlar hakkında bilgi var.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2008, 19:34   #14
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Teşekkür ederim, Sn. Todor.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2008, 17:44   #15
Ağaç Dostu
 
Musti's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-06-2008
Şehir: ADAPAZARI
Mesajlar: 175
'''RÜZGAR ENERJİSİ'''
Rüzgâr Enerjisi nasıl bir yerden gelir?
Tüm yenilebilir enerji (gelgit ve jeotermal güç hariç) hatta fosil yakıt enerjisi nihayette güneşten kaynaklanır. Güneş yeryüzüne saatte 100.000.000.000.000 kW enerji gönderir. Başka deyişle yeryüzü, 10 üzeri 18 watt kadar güç kazanır.
Güneşten gelen enerjinin %1-2'si rüzgâr enerjisine dönüşür. Bu, yeryüzündeki tüm bitkilerin biyolojik kütleye dönüştürdüğü enerjinin 50 - 100 katıdır.
Sıcaklık farkları hava akımını oluşturur.
0 derece enlemindeki ekvator civarındaki bölgeler, güneş tarafından dünyanın diğer bölgelerine göre daha fazla ısınır. Bu sıcak bölgeler, enfraruj fotoğraflarda sıcak renklerle, kırmızı, turuncu ve deniz yüzeyinde sarı görünür.
Sıcak hava soğuk havadan hafiftir ve yaklaşık 10km'ye ulaşıncaya kadar gökyüzüne yükselir. Kuzey ve Güney Kutbuna ulaşır aşağı çöker ve ekvatora geri döner.
Coriolis Kuvveti
Dünya döndüğü için kuzey yarıküre üzerindeki her hareket, kendi konumumuza göre sağa doğru (güney yarıküre için sola) yönelir. Bu belirgin bükücü kuvvet Coriolis Kuvveti (Coriolis Force) olarak bilinir. Bu kuvveti keşfeden Fransız Matematikçi Gustave Gaspard Coriolis'in ismiyle anılmaktadır (1792 - 1843).
Kuzey yarıküre üzerinde hareket edenbir parçacığın sağa doğru döneceği pek açık görünmeyebilir. Bu olayı şöyle canlandırabiliriz:
Uç kısmı güneye doğru hareket eden bir koni düşünün ve dünyanın döndüğü gerçeğini de eklersek, koninin sanki sağa doğru kaydığını görürüz.
Coriolis Kuvveti gözle görülebilir bir olaydır. Tren yolu hatlarının bir tarafı diğerinden daha hızlı aşınır. Nehir yataklarının bir tarafı diğerinden daha derine iner (hangi taraf olduğu bulunduğumuz yarıküreye bağlıdır ve kuzey yarıkürede hareket eden bir parçacıklar sağa yönelir).
Kuzey yarıkürede rüzgâr, bir alçak basınç alanına yaklaştıkça saat yönüne ters yön alır. Güney yarıkürede ise rüzgâr, alçak basınç alanları etrafında saat yönünde döner.
Rüzgârın Gücü
Rüzgâr hızı, bir rüzgâr türbininin elektriğe çevirebileceği enerji miktarı açısından önemlidir. Rüzgârın enerji içeriği, ortalama rüzgâr hızının küpü oranında değişir. Yani rüzgâr hızı 2 katına çıkarsa, 8 kat enerji içerir.
Öyleyse, rüzgârın enerji içeriği rüzgâr hızının kübü oranında değişir. Günlük yaşamdan, bir otomobilin hızı 2 katına çıkarsa frenlemesi ve durdurulması için 4 kat enerji gerektiğini farkedebilirsiniz (Aslında bu Newton'un 2. hareket yasasıdır).
Rüzgâr türbini örneğinde, rüzgârın hızını 2 katına çıkarırsak her saniye pervaneden geçen dilim sayısını da 2 kat artar ve bu dilimlerin her biri otomobilin frenlemesi örneğinden anlaşıldığı gibi 4 kat enerji içerir.
Neden Rüzgâr Enerjisi
Rüzgâr enerjisi günümüzde, 21. yüzyılda ve onların ötesinde ençok gelecek vadeden teknolojilerden bir tanesidir. Burada rüzgâr enerjisi üzerinde en çok sorulan sorular hakkında bazı kısa cevaplar bulacaksınız:
Rüzgâr Enerjisi Temizdir
Rüzgâr türbinlerinden herhangi bir çevre kirliliği olmaz. Modern bir 600 kW gücündeki rüzgâr türbini ortalama bir yerde, bir yılda genellikle kömürle iletilen diğer elektrik santrallarının 1.200 ton karbondioksidinin yerine geçecektir.
20 yıllık bir işletme süresi içinde (ortalama bir yerde) bir rüzgâr türbini tarafından üretilen enerji imâlatı, bakımı, faaliyeti, demontajı ve parçalanması için gerekli olan enerjinin sekiz misli fazladır.
Başka bir deyişle, genellikle bir rüzgâr türbinini imâl etmek ve çalıştırmak için gerekli olan enerjiyi geri kazanmak için sadece iki ya da üç ay yeterli olacaktır.
Rüzgâr Enerjisi Yoğundur
Rüzgârdaki enerji gerçekten de sürdürülebilir bir kaynaktır. Rüzgâr hiç bitmeyen bir şeydir.
Halihazırda, rüzgâr enerjisi Danimarka elektrik tüketiminin %31.1'ini karşılamakta ve bu rakkamın 2008 yılında yüzde 40 mertebesine yükselmesi beklenmektedir.
Avrupayı çevreleyen sığ denizlerin üzerindeki rüzgâr kaynakları, teori olarak Avrupa'nın kullandığı tüm elektriği birçok misli ile karşılar niteliktedir.
Rüzgâr Enerjisi Farklıdır
Rüzgâr türbinleri boyutlar ve üretim kapasiteleri açısından çok büyümüşlerdir.
1980'lerden kalma tipik bir Danimarka malı rüzgâr türbini, 26 kW gücünde bir generatöre ve 10,5 metrelik bir pervane çapına sahiptir. Modern bir rüzgâr türbini 43 metrelik bir pervane çapına ve 600 kW gücünde bir generatöre ulaşmaktadır. Yılda 1 ile 2 milyon kW/saat enerji üretmektedir. Bu da Avrupa'da 300 ile 500 konutun yıllık elektrik tüketimine eşit bulunmaktadır. Son nesil rüzgâr türbinlerinin 1.000 - 1.500 kW generatörü ve 50 - 60 metrelik pervane çapı bulunmaktadır. Galler'in Carno bölgesinde bulunan, Avrupa'nın geniş rüzgâr türbini parkı, 20.000 konutun ihtiyacına eşit bir enerji üretmektedir.
Avrupa'da 1997 itibariyle, 3.000 MW'dan fazla rüzgâr enerjisi, beş milyon kadar kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak şekilde devrede bulunmaktadır. (windpower.dk - Danish Wind Industry Association)

Rüzgâr enerjisi, rüzgârı oluşturan hava akımının sahip olduğu hareket (kinetik) enerjisidir. Bu enerjinin bir bölümü yararlı olan mekanik veya elektrik enerjisine dönüştürülebilir.
Rüzgârın gücünden yararlanılmaya başlanması çok eski dönemlere dayanır. Rüzgâr gücünden ilk yararlanma şekli olarak yelkenli gemiler ve yel değirmenleri gösterilebilir. Daha sonra tahıl öğütme, su pompalama, ağaç kesme işleri için de rüzgâr gücünden yararlanılmıştır. Günümüzde daha çok elektrik üretmek amacıyla kullanılmaktadır.
Fosil, nükleer ve diğer yöntemlerde atmosfere zararlı gazlar salınmakta, bu gazlar havayı ve suyu kirletmektedir. Rüzgârdan enerji elde edilmesi sırasında ise bu zararlı gazların hiçbiri atmosfere salınmaz, dolayısıyla rüzgâr enerjisi temiz bir enerjidir, yarattığı tek kirlilik gürültüdür. Pervanelerin dönerken çıkardığı sesler günümüzde büyük ölçüde azaltılmıştır.


Dünyadaki durum
Rüzgâr gücü, dünyada kullanımı en çok artan yenilenebilir enerji kaynaklarından biri haline gelmiştir. Günümüzde dünyadaki kullanım oranının çok düşük olmasına karşılık, 2020 yılında dünya elektrik talebinin %12'sinin rüzgâr enerjisinden karşılanması için çalışmalar yapılmaktadır.
Günümüzde rüzgâr enerjisinden üretilen toplam güç 40.301 MW civarındadır. Bu güçten en fazla yararlanan ülke % 36,3'lük payıyla Almanya'dır. Almanya toplamda 14.612 MW güç üretmektedir ve Almanya'nın elektrik enerjisi ihtiyacının % 5,6'sını karşılamaktadır. Rüzgâr gücünden en çok yararlanan diğer ülkeler sırasıyla İspanya, ABD, Danimarka, Hindistan, Hollanda, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve Çin'dir. Diğer tüm ülkeler toplamda 3.756 MW'lık güç üretimi ile % 9,3 paya sahiptirler.
Üstünlükleri
• Atmosferi kirletici etkiye sahip gazların salınmaması,
• Temiz bir enerji kaynağı olması,
• Kaynağının tükenmemesi (güneş, dünya ve atmosfer olduğu sürece),
• Rüzgâr tesislerinin kurulumu ve işletilmesinin diğer tesislere göre daha kolay olması,
• Enerji üretim maliyetlerinin düşük olması,
• Güvenilirliğinin artması,
• Bölgesel olması ve dolayısıyla kişilerin kendi elektriğini üretebilmesi.
Sakıncaları
Rüzgârın sürekliliği olmadığı için enerji üretim değerinin sabit olmaması,
• Rüzgâr türbinlerinin büyük alan kaplaması,
• Gürültü kirliliği oluşturması
• Fosil ve nükleer yakıtlardan elde edilen enerjiye oranla enerji üretiminin düşük olması
• Yatırım maliyetlerinin yüksek olması,
• Kullanım ömrü dolan kompozit parçaların doğada geri dönüştürülmesinin mümkün olmaması.
• Diğer tip enerji üretim tesislerine göre daha fazla dinamik parça barındırması, dolayısıyla işletme risklerinin daha fazla olması
Rüzgâr türbinleri
Rüzgâr türbinleri, rüzgârdaki kinetik enerjiyi önce mekanik enerjiye daha sonra da elektrik enerjisine dönüştüren sistemlerdir. Bir rüzgâr türbini genel olarak kule, jeneratör, hız dönüştürücüleri (dişli kutusu), elektrik-elektronik elemanlar ve pervaneden oluşur. Rüzgârın kinetik enerjisi rotorda mekanik enerjiye çevrilir. Pervane milinin devir hareketi hızlandırılarak gövdedeki jeneratöre aktarılır. Jeneratörden elde edilen elektrik enerjisi aküler vasıtasıyla depolanarak veya doğrudan alıcılara ulaştırılır.
Kullanımdaki rüzgâr türbinleri boyut ve tip olarak çeşitlilik gösterse de, genelde dönme eksenine göre sınıflandırılır. Rüzgâr türbinleri dönme eksenine göre “Yatay Eksenli Rüzgâr Türbinleri” (YERT) ve "Düşey Eksenli Rüzgâr Türbinleri” (DERT) olmak üzere iki sınıfa ayrılırlar.
Rüzgâr Türbini İç Yapısı
1. Makina Yeri (Nacelle) Makina yeri, rüzgâr türbininin dişli kutusu ve elektrik generatörü dahil kilit parçalarını içerir. Servis personeli, makina yerine türbin kulesinden girebilir. Makina yeri solunda, rüzgâr türbini pervanesi yani pervane kanatları ve göbek bulunur.
2. Pervane Kanatları (Rotor Blades) Pervane kanatları, rüzgârı yakalar ve rüzgârın gücünü pervane göbeğine aktarır. Modern bir 600 kW rüzgâr türbininde her pervane kanadının uzunluğu 20 metre kadardır ve bir uçak kanadı gibi tasarlanır.
3. Göbek (Hub) Pervane göbeği, rüzgâr türbininin düşük hız miline bağlıdır.
4. Düşük Hız Mili (Low Speed Shaft) Rüzgâr türbininin düşük hız mili, pervane göbeğini dişli kutusuna bağlar. Modern bir 600 kW rüzgâr türbininde dişli nispeten yavaş, dakikada 19 - 30 devir hızı ile döner. Bu mil aerodinamik frenlerin çalışması için hidrolik sisteme ait borular içerir.
5. Dişli Kutusu (Gearbox) Dişli kutusunda, solda düşük hız mili bulunur. Sağdaki yüksek hız milinin, düşük hız milinden 50 kat hızlı dönmesini sağlar.
6. Mekanik Frenli Yüksek Hız Mili (High Speed Shaft with its mechanical brake) Mekanik frenli yüksek hız mili, dakikada yaklaşık 1500 devir hız ile döner ve elektrik generatörünü çalıştırır. Bir acil durum mekanik freni vardır. Mekanik fren, aerodinamik frenlerin çalışmaması durumunda veya türbin bakımdayken kullanılır.
7. Elektrik Generatörü (Electrical Generator) Elektrik generatörü, genelde bir senkron generatörü veya asenkron generatördür. Modern bir rüzgâr türbinininde azami elektrik gücü genelde 500 - 1500 kW arasındadır.
8. Elektronik Kontrol Ünitesi (Electronic Controller) Elektronik kontrol ünitesi, rüzgâr türbininin durumunu sürekli izleyen ve eğim mekanizmasını kontrol eden bir bilgisayar içerir. Bir arız halinde (örneğin, dişli kutusu veya generatörün fazla ısınması) rüzgâr türbinini otomatik olarak durdurur ve telefon modem hattı vasıtasıyla türbin operatörünü bilgisayarına uyarı verir.
9. Hidrolik Sistem (Hydraulics System) Hidrolik sistem, rüzgâr türbininin aerodinamik frenlerini içerir.
10. Soğutma Ünitesi (Cooling Unit)Soğutma ünitesi, elektrik generatörünü soğutmak için kullanılan bir soğutma ünitesi içerir. Ayrıca dişli kutusundaki yağı soğutmak için kullanılan bir soğutma ünitesi içerir.
11. Kule (Tower)Rüzgâr türbininin kulesi, makina yerini ve pervaneyi taşır. Genelde kulenin yüksek olması bir avantajdır, zira zeminden uzaklaştıkça rüzgâr hızları artar. Modern bir tipik 600 kW rüzgâr türbininde 40 - 60 metrelik bir kule bulunur. Kuleler, dairesel veya kafes biçiminde olabilir. Dairesel kuleler türbinin tepesine ulaşmak için bir iç merdiven olabildiğinden personelin türbinlere bakması için daha güvenlidir. Kafes kulelerin avantajı başlıca daha ucuz olmasıdır.
12. Eğim Mekanizması (Yaw Mechanism) Eğim mekanizması, pervane ile birlikte makina yerini rüzgâra karşı döndürmek üzere elektrik motorlarından yararlanılır.Eğim mekanizması, yelkovanı kullanarak rüzgâr yönünü algılayan elektronik kontrol ünitesi tarafından çalıştırılır. Rüzgâr, yön değiştirdiğinde normalde türbin bir defada sadece birkaç derece eğilir.
13. Anemometre ve Yelkovan (Anemometer and Wind Wane)Anemometre (Rüzgâr ölçer) ve yelkovan, rüzgâr hızı ve yönünü ölçmek için kullanılır.Anemometreden gelen elektronik sinyaller, rüzgâr türbininin elektronik kontrol ünitesi tarafından rüzgâr hızı yaklaşık 5 m/s'ye yaklaştığında rüzgâr türbinini çalıştırmak için kullanılır. Bilgisayar, türbini ve çevresini korumak için rüzgâr hızı 25 m/s'yi aştığında türbini otomatik olarak durdurur. Yelkovan, sinyalleri rüzgâr türbininin elektronik kontrol ünitesi tarafından rüzgâr türbinini rüzgâra karşı döndürmek üzere kullanılır

Eklenen Resimler
 
Musti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2008, 18:13   #16
Ağaç Dostu
 
Musti's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-06-2008
Şehir: ADAPAZARI
Mesajlar: 175
Arkadaşlar! Biz kendi çapımızda 35 Kw 120d/d bir rüzgar jeneratörü projesi üzerinde hobi gibi ciddi olarak 2 yıla yakındır çalışıyoruz.Tabi önceleri kafamızdaki fikirleri projeleştirdik,sonra kalıp makina ve ekipmanları imal ettik (35 Kw için) Şu anda stator ve rotor sargıları sarımı ile uğraşıyoruz.Akabinde gövde parçalarını yapacağız.

Bu arada test amaçlı olarak 1Kw 300d/d gücünde bir jeneratör prototip yapıp çalıştırdık.

Jeneratör imali işin bir yanı,diğer yanı ise Pervane Kanatları (Rotor Blades).
Bu ise ayrı bir teknoloji.Anlıyacağınız gibi bu konuda da bazı bilgilerimiz var.
Fakat iş dışarıdan görüldüğü gibi değil, olay çok komplike.

Tahmin ediyorum ki bizler gibi bu işle ilgilenenler vardır.

Musti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2008, 18:47   #17
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Galeri: 17
Sayın Musti, yazınızı ilgi ile okudum, umarım bundan sonraki aşamalarıda bizimle paylaşırsınız, birde projenizin şimdiki durumunu resimleyebilirmisiniz?
İlgi ile izliyorum

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2008, 08:31   #18
Ağaç Dostu
 
Musti's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-06-2008
Şehir: ADAPAZARI
Mesajlar: 175
Buyurun!Küçük jeneratörümüz ile test setimiz ve büyük jeneratörümüzün çalışmaları.

Eklenen Resimler
     
Musti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2008, 08:35   #19
Ağaç Dostu
 
Musti's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-06-2008
Şehir: ADAPAZARI
Mesajlar: 175
devamı

Eklenen Resimler
     
Musti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2008, 20:02   #20
Ağaç Dostu
 
sabri zeki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-04-2008
Şehir: kktc
Mesajlar: 124
Harika mükemmel girişim ,çalışma ve cesaret yılmayın kardeşim ülkemizin ileri gitmesi kalkınması için gayret . çalışmalarınızı ilgiyle takip edicem gurur duyarak ne mutlu size iyi çalışmalar.

sabri zeki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2008, 22:55   #21
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Galeri: 17
Vay vay vay! Bu çalışma sizin ar-ge çalışmanız herhalde, bunu inşallah seri üretimine geçirirsiniz, biraz olsun dışa bağımlılığımız biter. Ellerinize sağlık, lütfen bizi bilgilendirmeyi unutmayın

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2008, 10:25   #22
Ağaç Dostu
 
Musti's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-06-2008
Şehir: ADAPAZARI
Mesajlar: 175
Desteğiniz ve düşünceleriniz bizim için çok önemli.Bu jeneratörler düşük devirleri nedeniyle sadece rüzgar için değildir akarsu ile de çalışır.Orta ölçekli jeneratörlerin talebi hakkında fikirlerinizide bekliyoruz.Teşekkür ederiz.

Musti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2008, 20:31   #23
Ağaç Dostu
 
sabri zeki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-04-2008
Şehir: kktc
Mesajlar: 124
sevgili musti çalışmalar nasıl gidiyor bu orta ölçekli jeneratör kaç KVA lık ,on ,yirmi KVA mı kasteddiğin,mesela yirmi KVA rüzgarla işleyen türbin ev ihtiyacını karşılarmı...burayı yazılarınızla canlı tutun. katılım ,olsun ilgi olsun ,bizde yapıyoruz buradayız diyelim .cümle aleme.. hoşça kalın, iyi çalışmalar..

sabri zeki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2008, 22:23   #24
Ağaç Dostu
 
syıldıran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-03-2008
Şehir: Aydın
Mesajlar: 208
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Musti Mesajı Göster
Arkadaşlar! Biz kendi çapımızda 35 Kw 120d/d bir rüzgar jeneratörü projesi üzerinde hobi gibi ciddi olarak 2 yıla yakındır çalışıyoruz.Tabi önceleri kafamızdaki fikirleri projeleştirdik,sonra kalıp makina ve ekipmanları imal ettik (35 Kw için) Şu anda stator ve rotor sargıları sarımı ile uğraşıyoruz.Akabinde gövde parçalarını yapacağız.

Bu arada test amaçlı olarak 1Kw 300d/d gücünde bir jeneratör prototip yapıp çalıştırdık.

Jeneratör imali işin bir yanı,diğer yanı ise Pervane Kanatları (Rotor Blades).
Bu ise ayrı bir teknoloji.Anlıyacağınız gibi bu konuda da bazı bilgilerimiz var.
Fakat iş dışarıdan görüldüğü gibi değil, olay çok komplike.

Tahmin ediyorum ki bizler gibi bu işle ilgilenenler vardır.
Sn. Musti ,
Merhaba . Çalışmalarınızı takdirle izliyor , başarılar diliyorum. Benimki hariçten gazel okumak olacak ama , kabul ederseniz faydalı olacağını düşünerek bir öneride bulunmak istiyorum. Malumunuzdur ; Düşük devir hızlarında hele 120 d/dk. gibi hızda 35 kW. gücünde küçük güçlü DC. generatör veya alternatör tasarımı ve yapımı kutup sayısının çok olmasının yanında gerekli manyetik akım yoğunluğunun sağlanabilmesi için gerekli spir sayısınında çok olması nedeniyle çok zordur. İleride seri imalat safhasında da imalat konusunda zorluklar yaşarsınız. Bu nedenle devir sayısını artırmak amacıyla redüktör kullanmanız daha uygun olur diye düşünüyorum. Üzerinde çalıştığınız makina 35 kW. gücünde olduğuna göre gücü yaklaşık olarak 47 HP. , kayıplarıda göz önüne alırsak takriben 55-60 HP. gücünde 120 / 600-1200 d/dk. bir redüktör işinizi görür düşüncesindeyim. Tekrar çalışmalarınızda başarılar dilerim. Selamlar . .

syıldıran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2008, 10:00   #25
Ağaç Dostu
 
Musti's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-06-2008
Şehir: ADAPAZARI
Mesajlar: 175
Rüzgar enerjisi

Merhaba sn. syıldıran sizler gibi bu konuyla ilgili katılımın sinerji oluşturması çok önemli.Şimdi sizinde söylediğiniz gibi;
((Üzerinde çalıştığınız makina 35 kW. gücünde olduğuna göre gücü yaklaşık olarak 47 HP. , kayıplarıda göz önüne alırsak takriben 55-60 HP. gücünde 120 / 600-1200 d/dk. bir redüktör)) türbin kanatlarından alınan güç ile jeneratörden alınan güç arasındaki kayıpların en büyüğü redüktörde (dişli kutusu) olmaktadır.
Şu anda Dünyadaki yeni trend jeneratörün doğrudan döndürülmesidir.500 Kw(tek jeneratör)-1000Kw(peşpeşe iki jeneratör) makinalar doğrudan tahrik, 1MW-3MW makinalarda ise çevresel dizilmiş jeneratörlerden oluşmaktadır. Araya konulan 1/3 veya 1/5 bir dişli ile hareket iletilmektedir.Böylece kuledeki naca (makina dairesi) küçültülmüş oluyor, ağırlık azalıyor, arıza ve bakım maliyetleri düşüyor,verimlilik artıyor, enerji kayıplarıda asgariye iniyor.500 Kw bir jeneratörün stator dış çapı yaklaşık 3-4m, bizim üzerinde çalıştğımız jeneratör ise 1m.dir.Güç artırımı için stotor boyunu artırma opsiyonumuzda bulunmaktadır.Maliyetin artmaması için gücü düşük bir makinaya karar verdik. Yukarıdaki tercihler nedeniyle jeneratör imali ne kadar zor olsada durum bu şekilde.Saygılar selamlar.


Düzenleyen Musti : 25-12-2009 saat 16:51 Neden: cümle düşüklüğü
Musti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2008, 12:07   #26
Ağaç Dostu
 
adnankaraer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-09-2008
Şehir: GEBZE
Mesajlar: 127
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sabri zeki Mesajı Göster
sevgili musti çalışmalar nasıl gidiyor bu orta ölçekli jeneratör kaç KVA lık ,on ,yirmi KVA mı kasteddiğin,mesela yirmi KVA rüzgarla işleyen türbin ev ihtiyacını karşılarmı...burayı yazılarınızla canlı tutun. katılım ,olsun ilgi olsun ,bizde yapıyoruz buradayız diyelim .cümle aleme.. hoşça kalın, iyi çalışmalar..
Sayın Sabri Zeki

Evde kullanılan elektrikli araçların türüne ve çektiği akıma bağlı olarak değişmekle birlikte. Ortalama bir ev için 5-6 KW eletrik gücü yeterlidir.

adnankaraer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2008, 14:09   #27
Ağaç Dostu
 
Musti's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-06-2008
Şehir: ADAPAZARI
Mesajlar: 175
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sabri zeki Mesajı Göster
sevgili musti çalışmalar nasıl gidiyor bu orta ölçekli jeneratör kaç KVA lık ,on ,yirmi KVA mı kasteddiğin,mesela yirmi KVA rüzgarla işleyen türbin ev ihtiyacını karşılarmı...burayı yazılarınızla canlı tutun. katılım ,olsun ilgi olsun ,bizde yapıyoruz buradayız diyelim .cümle aleme.. hoşça kalın, iyi çalışmalar..
Merhaba sn sabri zeki;
Ev ve çiftlik için önerimiz hibrid sistemlerdir.Rüzgar jeneratörü+Güneş paneli olmalı.Kurulacak sistemin yeri ve enerji ihtiyacı birlikte değerlendirilir.Günlük ortalama 10Kw (Kilowatt) için 12Kw üzerinden; 1adet 3Kw/saat Rüzgar jeneratörü ve toplam 1Kw/saat(10adet 100wattlık panel) güneş paneli örnek olarak verilebilir.(Bu arada sistemin düzenli çalışması için gerekli akü, elektirik ve elektronik parçalar da olacaktır.)Yinede verilen rakamlar yuvarlaktır, yerinde ölçüm ve hesap yapılması gerekmektedir.Saygılar, hayırlı günler.

Musti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2009, 13:56   #28
Ağaç Dostu
 
Avanos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: avanos
Mesajlar: 477
Sayın musti çalışmalar ne aşamada? Ayrıca aşağı yukarı 35Kw ne kadara mal olacak?

Avanos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2009, 10:19   #29
Ağaç Dostu
 
Musti's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-06-2008
Şehir: ADAPAZARI
Mesajlar: 175
Sn.sivas5858 çalışmalarımız devam ediyor. İmalat gelişmelerini yakında yine fotoğraflarla aktaracağım.
Maliyet konusu jeneratör tamamlanmadan belli olmayacak.Ancak yurtdışına göre daha hesaplı olacağını tahmin edebiliriz.
Şu anda sadece jenaratörden bahsediyoruz, rüzgar türbinin tamamından değil.
Türbin kanatları ve kule inşaası ayrı bir iş.Çünkü jeneratörün test sonuçlarından alınacak bilgiler doğrultusunda yapılabilecek.

Musti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2009, 12:49   #30
Ağaç Dostu
 
Avanos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: avanos
Mesajlar: 477
Sayın musti çalışmalarınızda başarılar dilerim.Umarım başarırsınız.

Avanos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024