agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ekmek (https://www.agaclar.net/forum/ekmek/)
-   -   Nohut Ekmeği (tatlı maya ekmeği) (https://www.agaclar.net/forum/ekmek/4927.htm)

malina 01-03-2010 10:54

Ben hemen kullanıyorum, seninki epey beklemiş gibi görünüyor.

Bu nedenle, mayanın kaç saatte olduğunu hatırla ve senin için pişirmeye başlamanın uygun olduğu saatten, o kadar saat geriye gidip, tekrar maya oluşturmaya başla... :)

Deneme için küçük bir ekmek yapabilirsin yine de :)

Dudi 01-03-2010 11:04

Hımmm yapmayayım o zaman sevgili malina, yeni maya için kolları sıvayayım :)

Müjgan 01-03-2010 11:58

Bence o mayayı atmayın. Bir kısmını alıp üzerine biraz un dökün ve yeniden üremesini bekleyin.

malina 11-04-2010 11:31

Arman Kırım, tatlımaya ekmeği

7 Ağustos 2005
Alıntı:

NOHUT KIRMA SABIR İŞİ

Evdeki pirinç havanın içine bu nohutlardan bir avuç boşaltıp, havan elini bir hışımla yallah indirmeye başlıyorum zavallı nohutçukların üzerine. Sen misin mutfak içi şiddet uygulayan, tekmili havandan dışarı zıplayıp etrafa dağılıyor. O saat öğreniyorum ki, her seferinde 5-6 tane nohut koyarsan düzgün bir şekilde kırabiliyorsun. Meğer bu iş de sabır işiymiş.
11 Nisan 2010
Alıntı:

Maya yapımına, nohutları kırarak başlıyorsunuz. “Ne büyüklükte kırmamız gerekir Haldun” diye soruyorum, “hani havanın tokmağını bir vurduğunda dörde beşe kırılırlar ya, işte o kadar” diye yanıtlıyor.

Ama yıllar içinde internetteki okurlarımın daha kolay yöntemler geliştirdiğini öğreniyorum. Örneğin nohutları naylon torbaya koyuyorlar, yanlarına bolca gazete ve çekiç alıp sokağa çıkıyorlar, sokakta nohutları tek kat haline getirip naylon torbayı kalın gazete kağıtlarının arasına yerleştirip çekiçle var güçleriyle vurmaya başlıyorlarmış. Bence de apartmanda yaşayanlar için ideal bir yöntem. Bir de kullanacağınız nohutların eski, yani bir yıllık falan olması gerekiyormuş.
Kendime pay çıkardım :)

nazlı06 13-04-2010 20:25

Biz öyle nohut filan kırmıyoruz biraz nohut biraz kırmızı mercimek ve azıcık un ilave ederek akşamdan mayayı kuruyoruz sabah erkende mayayı uyandırmak dediğimiz şekle sokuyoruz. yani altına sıcak su koyuyoruz.

malina 13-04-2010 22:51

Biraz daha ayrıntılı yazar mısın?

nazlı06 14-04-2010 11:28

Sevgili Malina, üyelerimizden Şükran Ünal'ın bloğuna daha önce Nohut mayalı ekmek yapımını aşamalarıyla göndermiştim oda yayınlamıştı. Şu an size Şüko'nun sitesinin adresini yapıştırıyorum detaylar burada.


http://lezzettabagi.blogspot.com/sea...al%C4%B1+ekmek

Malzemeler:
bir avuç kuru nohut
biraz kırmızı mercimek
mümkünse demir bir havan
büyükçe bir kavanoz
bolca un (tercih ederseniz kepekli un, tam buğday unu veya 2-3 avuç kepek)
ve birazcık boş vakit...

Yapılışı:

1.Aşama:
Bir avuş nohutu ve mercimeği, bu iş için kullanmak üzere ayırdığınız bir mutfak bezinin içine koyup, bezin üstünden demir bir havanın sapıyla (yoksa iri bir taş da olur, ya da kabuklu yemişleri kırdığınız aletle) vurarak kırın.Bez muhtemelen yırtılıp delinecek, kıymetli bir örtüyü bu iş için kullanmayın.Nohut ve mercimeği sağa sola dağıtmadan kırmanın tek yolu havanın içinde kırmak.İyice un ufak etmeniz gerekmiyor, ikiye ayrılmaları bile yeterli olacaktır.
Daha sonra kırık nohutları büyükçe bir kavanoza koyun.İçine 1-2 avuç un ve bir fiske tuz atın.Kavanozu yaklaşık yarısına kadar sıcak suyla doldurun.Suyun ısısı hissedilmeli ama elinizi de yakmamalı.Malzemenizi kaşıkla karıştırın ve kapağını kapatın.Daha sonra kavanozu tercihen battaniye gibi sıcak tutacak bir örtüyle örtüp bir kenara kaldırın (yoğurt mayalar gibi).

Püf Noktası:Bu işlemi öğleden sonra ya da akşama doğru yapmanız zamanlama açısından iyi olacaktır.Gece yatmadan önce kavanoza 1 çay bardağı sıcak su ekleyin ve tekrar iyice sarıp üzerini örtün.Böylece mayanızın tutması daha garanti olacak.

2.Aşama:
Ertesi sabah mayanız çok büyük ihtimalle gelmiş olur.Bunu, kapağa kadar çıkan köpüklerden anlarsınız.Bir de malesef kokusundan:)Bu maya pek hoş kokmaz, kokusunu önemsemeyin ya da bozulduğunu düşünmeyin.Ekmeğiniz piştiğinde kokudan eser kalmayacak, kesinlikle maya değil, mis gibi ekmek kokacak.
Kavanozun kapağına kadar köpürmesi şart değildir, 1-2 parmak suyun üzerinde köpük varsa o da yeterlidir.Ancak hiç köpüklenme göremezseniz mayanız tutmadı demektir, bu da çok nadir olur.Özellikle sıcak günlerde mayanın tutmaması imaknsız gibi birşey.
Kavanozdaki ılık mayayı -nohutlarını süzgeçten geçirip atarak- demlikte kaynatıp ılıttığınız suyla birlikte yoğurma kabınıza aktarın.

3.Aşama:
Artık hamurunuzu yoğurmaya başlayabilirsiniz.Başlangıç olarak 1/2 kg. kadar un ile bir hamur yapın.Hamur oldukça yumuşak, hafif cıvık bir kıvamda olmalı.Kepekli un kullanacak olsanız bile, bu ilk aşamada beyaz un kullanın.
Yoğurma kabınızın üzerini örtüp (yine battaniye tavsiye ederim) sıcak bir ortamda iki katı kadar kabarmasını bekleyin.Kışın sıcaklık yeterli gelmeyebilir.Bu durumda garanti mayalanma için, yoğurma kabını sıcak su dolu bir başka kap üzerine koyup üzerini örterek, buhar desteğinden faydalanabilirsiniz (ancak kabı sıcak suyun içine oturtmayın).Yazın güneşte de bekletebilirsiniz, çok daha çabuk mayalanır.

Püf Noktası:Bu ilk mayalı hamyrdan yaklaşık 3 tepsi ekmek çıkacaktır.Bu miktar size fazlaysa, 2.yoğurma aşamasına geçmeden önce (mayalandıktan sonra tabii) hamuru bölün, bir kısmını komşunuza verebilir ya da buzlukta saklayabilirsiniz.

4.Aşama:
Mayalanan hamurunuza bir miktar tuz serpip yavaş yavaş un ekleyerek yoğurmaya devam edin.Artık kepekli un ya da 2-3 avuç kepek kullanabilir, ekmeğinizi kepekli yapabilirsiniz.Tamamen kepekli un kullanmak kabarmasını engelleyebilir.Dilerseniz bu aşamada hamura keten tohumu da katabilirsiniz.Sonra poğaça hamuru yumuşaklığında bir elde edin.

5.Aşama:
Pişirmek için kullanacağınız fırın tepsisini bolca yağlayın.Hamuru tepsiye boşaltın, üzerini elinizle hafifçe düzeltin.Hamurun tepsinin yarısını biraz geçmesi idealdir.Son bekletme aşamasında tekrar kabarıp, resimdeki gibi tepsiyle bir olacak.Hamurunuz bu şekilde kabarıncaya kadar bekleyin.

6.Aşama:
Tepsiyi 175 derecede önceden ısıtılmış fırına sürün.Yarım saat sonra 200 dereceye çıkarın.Toplam yaklaşık 1 saat boyunca pişirin.
Tepsiyi fırından alınca bir müddet bekletin, hafifçe terlemesi için bezle sarabilirsiniz.Daha sonra çok bekletmeden tepsiden çıkarın.Tepsinizi iyice yağladıysanız sorunsuz olara çıkacaktır ancak çıkmazsa üzülmeyin, bir süre daha bezle kapatıp bekletin.

s.toprak 07-04-2011 22:01

aksam uzeri bir avuc nohutu bir cam kavanoza koyun, suyu kaynama noktasına gelmek uzereyken, su toplu igne başı gibi kabarcıklanma noktasına gelinceye kadar ısıtın, nohutların uzerine bu suyu dokun, bir iki yemek kasığı un ekleyin kavanozu yogurt mayalar gibi ılık yerde uzerini sarıp sarmalayp bekletin. Koprumeye başlayınca un ekleyin, sabaha dogru yine un ekleyip karıştırın. Mayayı hep sıcak tutacak, sarıp sarmalayacaksınız, gelmez ise yani kabarmazsa bir kapta su ısıtıp altına koyacaksınız. Bunu en baştan yapmak, her defasında suyu ısıtmak faydalı olur. Su cok sıcak olmasın maya pişmesin.
Sabahleyin kavanozdan taşacak duruma gelen maya; nohut mayalı, mis kokulu guzel kabarmış nefis bir ekmek yapılmak için hazırdır. Tabii ki hamurunuz bir kez yogurma kabında, sonra da pisirme tavasında ılık ortamda bekletilip kabartılacaktır.
Not: Ben de Tire'liyim çocukluğumda evimizde nohut mayalı ekmek yapılırdı, bahcedeki taş fırında pişerdi. Maya ise mayacı bir hanımdan sabah cok erken alınırdı.

s.toprak 07-04-2011 22:07

Bir de biz de nohutları kırmıyoruz.

yasarugur 27-04-2011 19:37

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/17649639.asp?gid=381
Değerli hocamız Arman Kırım rahmetli olmuş.Aİlesine başsağlığı diliyorum.

s.toprak 27-04-2011 20:35

Nohut Mayası:

bir avuç kuru nohutu yıkayın bir kavanoza koyun, nohutları kırmaya gerek yok:) Bir tencerede su kaynama noktasina gelirken, ( tencerenin dibinde, su, toplu igne başı gibi, vicir vicir ederken) ateşten alın nohutların üzerine bu sıcak sudan dökün uzerini bir kac parmak geçsin.

Bir iki kaşık un ekleyin karıstırın, yogurt mayalar gibi uzerini ortup ılık ortamda bekletin. Kavanozun altına sıcak su koymak mayalanmayı kolaylaştırır. 3- 4 saat sonra mayanın kabarmış olması gerekir,

yeniden un ekleyip karıştırın altındaki suyu ısıtın. Akşam üzeri başladığınızı farz edersek ikinci mayalanmayı gece yapacaksınız demektir.Sabaha mayaniz hazırdır. Ekmek yapmaya başlayabilirsiniz, mayalanma gerçekleşti ise kavanozdan taşabilir. Nohutları suzulup atılacak.

Memleketim Izmir- Tire de bana verilen tarif budur. Germencik'li komsum nohutları kırmış, onları da ekmeğe dahil etmişti sanıyorum.

Mayadan nohutları çıkarmamayı ben de denedim ama sevmedim. Nohutları mayadan ayırıp atmak daha iyi. Nohut mayası cok nazlı oldugundan birazcık bira mayası da eklemek mayalanmayı kolaylaştırsa da nohut mayasnın ozel kokusu ve tadını azaltabilir mi bilemiyorum. Bu maya usutulmemelidir. sıcagı sever. Kolay gelsin.

Bu ekmeğe dövülmüş damla sakızı ve karanfil katılabilir, ama bence kendi aroması ile kalması daha guzeldir. üzeri susam ve çörek otu ile ıslatılmış parmaklarla süslenir, beyazlatılmış yarıya bölünmüş bademle süslenebilir, ya da içine ceviz konabilir.

s.toprak 27-04-2011 20:43

Arman Kırım Hoca'nın yakınlarına öğrencilerine ve sevenlerine taziyelerimi sunuyor, kendisine Allah'tan rahmet diliyorum.

s.toprak 27-04-2011 20:46

Peksimet: Nohut mayalı ekmeğiniz pişti, fırından çıkardınız, dilimleyip dilimleri yanyana dizip (dilimler yatmiyacak sirt sirta dizilecek) yeniden fırınlarsanız peksimet olur :)

seleste 01-01-2012 21:16

Ben de Arman Kırım'ın tarifiyle yıllar önce bu mayayı denemiş ve acemi şansı herhalde ilk yapışımda gayet güzel tutturmuştum. Anneme nohut mayası deneyeceğimden bahsedince ılık ve KARANLIK bir ortamda mayalamam gerektiğini söylemişti. Akşamüstü yaptığım mayayı hemen sarıp sarmalayıp, arka odadaki bir dolaba götürdüğümü hatırlıyorum. Bu akşam yeniden denedim. Bakalım bu defa nasıl olacak.

Bu arada, nohutları kırmanın en kolay yolu : Nohutları kilitli poşete koyduktan sonra, pirinç havanın ALTI ile kırmak. Havan altının yüzey alanı çok daha geniş olduğu için ezmek çok daha kolay.

s.toprak 20-08-2012 16:01

Ekşi maya veya nohut mayası ekmeklerimizde bir şişe herhangi bir marka maden suyu kullansak besin değerini nasıl etkiler acaba?

Zep 06-01-2013 22:35

Merhaba,
Bu konuya uzun zamandır yorum eklenmemiş ama belki mesajımı gören olur:) Amasya'da, Tokat'ta yapılan cevizli çöreğinde nohut mayası ile yapıldığını duydum, ama burada tarif edilen nohut mayasıyla mı yoksa farklı bir tip ile mi yapılıyor bilen var mı acaba? Hatta bilen varsa çöreğin tarifini de verebilirse çok mutlu olurum. Şimdiden çok teşekkür ederim.

malina 05-08-2013 14:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 585736)
Yaz gelsin yaparız :)

Demiştim, ancak dün aklıma geldi, mayam hazır, gidip yapayım :)

Not: Bu yıl ilk kez (aslında daha önce Müjgan yazmıştı) nohutları suda ıslattıktan sonra rondoda parçalayarak yaptım. Ne idi o, sert nohutlarla savaş verme olayı :)

s.toprak 05-08-2013 21:15

Nohut Ekmeği
 
Merhaba ,
Sn. Zep, Tokat'ta nohut mayasını buradakilerden farklı nasıl yapıyorlar acaba?
Teşekkürler.

ressamsikar 09-09-2013 23:53

Maya 30 derecenin üstüne çıkarsa ölür.. 12 derecenin altında ise uyur ...

mayayı beslemek için bir su bardağı nohut 2 kaşık un için bir yemek kaşığı şeker ekleyin bu mayayı besler .( yarım çay kaşığı tuzu unutmayın).

Baklagillerde doğal olarak maya bakterileri vardır, sizin yapacağınız uygun ortamı sağlayıp çok hızlı üremesini sağlamaktır.

Bir defa hazırladığınız maya ile yaptığınız hamurdan en az 750 gr ayırın, bir gün oda ortamında , daha sonra buzdolabının meyveliğinde saklayın. ve en az bir iki yıl aynı mayayı üreterek kullanın.

Esmer unla yapılan Afyon -ÇAY taşfırın ekmeği ile büyüdüm ben... :))).... O müthiş lezzeti kaç kişi biliyorki ..? Bizim ekmeğimiz 15 gün bayatlamaz kışın 20 gün .... asla telef olmaz .. her ekmek en az bir - bir buçuk kilo arasıdır... Kolay gelsin
http://www.haberabone.com/images/hab...egi_h91315.jpg

çamkokusu 22-10-2016 18:34

Bence tohum paylaşımda ntohumluk nohut paylaşılmalı,böylece mayalık nohutumuzu yetiştirebiliriz...

çamkokusu 04-11-2016 20:12

Malina,nereden aldığın nohutu tercih ettin?Pazardan açık mı almalıyız?Maya vereni nasıl bulunur?Püf noktaları neler?

Bursalıyım.

Erdem 01 07-11-2016 13:17

Un, Nohut, yoğurt sirke gibi bütün mayalanma işlerinde sıcaklık 20-40 derece aralığında olacak. Bu derecelerde olmayan Soğuk mutfaklarda yalıtım özelliği iyi olan elektrikli fırınları kullanabilirsiniz. Sıcaklığı 30-40 derece yapıp kapatıp fırını durdurun. Hamur ve yoğurtlarınızı burada bekletin. Nohut mayalanmasında su Termosu kullanabilirsiniz. Mayalanacak nohut, su, şeker ve diğer malzemeleri naylon torbaya koyun. Termosa 30-40 derece biraz su koyun. Bu torbayı içine atın. Termos iyi ise bir gün su sıcak kalır veya arada yeni sıcak su ekleyebilirsiniz.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025