![]() |
bizim köyde yapılır bu ekmek yengemler yapar ve bize hep hazır gelir nasıl yapıldığını bilmiyordum bende kesinlikle denicem mayanın tutacağını ümit ediyorum tutturursam süper sürekli değişik versiyonlarını yaparım azönce okuduğum başka bir tarifte mayanın içine defne yaprağı suyuda ilave etmişler.
|
Nohut ekmeği yapmak için biraz sabırlı olmak gerekiyor. Mayanın gelmesi iki gün bile sürebilir. İlk mayayı elde ettikten sonra balıkçıların kullandığı strofor bir kutunun içine hamuru koyup yanına da bir kaba sıcak su koyup bütün gece bekletirseniz çok güzel kabarıyor. Her yapışta az bir miktar hamuru ayrı mayalandırıp sonra buzdolabında üstü kapalı bir kapta saklarsanız her seferinde tekrar maya yapmanıza gerek kalmaz. Birkaç turdan sonra kabarma daha da hızlı ve daha da iyi oluyor. Bu ekmek kolay kolay bayatlamıyor. Busdolabında bir aya yakın sakladığımı hatırlıyorum.
|
Biz bu ekmeğe tatlı maya deriz,tarifini de Arman Kırım hocam böyle vermiş ,bu tarife bağlı kalarak mayasını ben yaptım eşim de ekmeğini pişirdi,çok lezzetli olur,yanında İzmir ya da Bergama tulumuyla da bir başka olur hani....
http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/gost...86&yazarid=123 |
Yazdığınız adrese baktım, çok teşekkürler:)
Söke'nin eşsiz kahvaltı ekmeği Tatlımaya Orada giriş yapılmış, Arman Hoca, ekmeğini bir hafta sonra yapmış ve anlatmış :) İşte onun adresi: Tatlımaya ekmeğim mükemmel oldu Alıntı:
Yoksa yine de haber versek mi? :) |
Başarılı ve yenilikçi yerli tariflere Arman Bey sevinir bence çünkü yazılarında yerli mutfak şeflerimiz için sık sık bunu vurguluyor. :-)
|
Tarifi bulup bizimle paylaşan biri olarak, Arman Hoca'ya iletme işini size verebilir miyim? :)
|
Unutmadan, nohut kırılırken farklı büyüklükte parçalara bölünüyor, Çeyrek nohut ve daha küçük olan parçalar daha iyi sonuç veriyor. İrilerini ayırıyorum çünkü ekmeğin pişme süresinde onlar pişmiyor...
|
Sayın malina ,Sayın Arman Kırım Hocam'a konuyu ilettim.
|
İşte bu ya! Ben de son zamanlarda kendi kendime "İyice Ağaçlar.net müptelası oldun" diye kızmaya başlamıştım. Ama beni cezbeden bir çok şey var bu sitede. Başta çiçekler.
Ne demiş şair: Göz gördü gönül sevdi seni ey yüzü mâhım Kurbânın olam var mı benim bunda günâhım Öyle ya benim de günahım yok. Tam çıkacakken şimdi de ekmek çıktı karşıma. Hem de ne ekmek. Annemin, kokusu burnumda tüten tatlı maya ekmeği. Ben de Aydınlıyım. Bizim köyde hala toprak fırınlarda yapılır bu ekmek. Ve ben hiç doyamam. Mayayla ilgili bildiğim bir iki şeyi yazayım dedim. Önce bu mayayı kuracağınız ve hamuru yoğuracağınız kapta süt ve yoğurt kokusu olmayacak. İkincisi Maya ve hamur hiç soğumadan işlem tamamlanacak. Soğuyunca maya bozuluyor. Bunun için sıcak su dolu kabın içine oturtulabilir maya. Ama su kaynamış olmayacak. Yoksa maya pişer. Son olarak nohutları kırmadan da yapabilirsiniz. Ah olmalıydı şimdi. Afiyet olsun arkadaşlar. Dostça kalın. |
Nohutları havanda dövmek yerine bir pense yardımıyla teker teker kırmak daha gürültüsüz, hızlı ve emniyetli oluyor :)
|
Köpürmüş ve leş gibi kokan bir sıvıdan çıkarıp mı eziyor? :)
Yoksa yemek yapar gibi ıslatıp, kolay ezilmelerini sağlıyor, sonra bekletiyor ve maya oluşuyor? |
Alıntı:
|
Ekmek yapmayı çok seviyorum. Özellikle hazır maya kullanmadan yaptığım ekşi mayalı ekmekleri ve nohut mayalı ekmekleri seviyorum. Önümüzdeki haftalarda bunların tariflerini de vereceğim.
Ekmek yapmadığım zamanlarda da gönül rahatlığıyla pazarlarda satılan köy usulü ekşi mayalı ekmeklerden veya İstanbul Halk Ekmek’in organik ekmeğinden alıyorum. Bugünkü konumuz da bu ekmek. Halk Ekmek’in organik ekmeğinin içinde hiçbir katkı maddesi yok. Dışarıdan maya katılmıyor. Ekmek hamuru kendi kendine mayalandırılıyor. Bu kendi kendine mayalandırma dediğimiz şu: Un, su ve tuzla hamur yapıldıktan sonra belli bir sıcaklıkta, belli bir süre bekletildiğinde kendiliğinden kabarıyor. (Fabrikanın hangi sıcaklıkta ne kadar süre beklettiğini bilemem ama evde hamur yoğurup ılık bir yerde 3 gün bekletirseniz yeteri kadar kabarmış ve kendiliğinden mayalanmış oluyor.) Sadece organik tam buğday unu kullanıyorlar. Kullandıkları un Türkiye’nin en kaliteli unlarından. Unu öğütülecek organik buğdayın ekip biçilmesi için İstanbul’dan tersine göçle köylerine dönen insanlar oldu. Yani bu ekmeğin buğdayının ekilmesinden tutun mayalanmasına kadar her aşaması özenli. Üstelik fiyatı gerçekten makul; 400 gr’lık pakette satılan ekmek 1,75 TL. Sağlık için doğal maya Evde yaptığımız veya köy pazarlarından aldığımız ekşi mayalı ekmekler ve Halk Ekmek’in organik ekmeği sağlığımız için inanılmaz faydalı. Doğal maya hastalıkları önleyici etkiye sahip. Başka bir deyişle probiyotik. Yani bağırsaklarımızın düzgün çalışmasını sağlıyor. Prof. Dr. Ahmet Aydın’ın her zaman söylediği gibi, doğal mayalı yoğurt, doğal mayalı sirke, doğal mayalı boza, tükenmez gibi probiyotik yiyecekler sağlığımızın garantisi. Ekmeklere konan hazır mayaların ise maalesef genetik yapısı değiştirilmiş olabiliyor. Genetik yapısı değiştirilmiş organizmaların insan vücuduna tam olarak ne etki edeceğini henüz bilmiyoruz. 10-20 yıl sonra hastalıklar görülünce ortaya çıkacak. Haberimiz bile olmadan dünya çapında yürütülen bir deneyde kobay olmaktansa genetik yapısı değiştirilmiş “şey”lerden uzak durmakta fayda var. Evde çocuklarınıza, misafirlerinize hamur işi yapacaksanız, aman hazır maya kullanmayın. Ya mayasız bir hamur yapın, ya da evde kendi yapacağınız ekşi mayayı kullanın. (Sigara konusunda senelerce gönüllü kobaylık yapmadık mı? Şimdi akciğer kanseri, gırtlak kanseri başta olmak üzere marifetleri ortaya çıktıkça nasıl kaçacağımızı düşünüyoruz.) Doğal maya kanseri önlüyor Dianne Onstead’in yazdığı Whole Foods Companion isimli kitabın buğday ile ilgili kısmında doğal maya ile ilgili çarpıcı bilgiler yer alıyor: “Doğal olarak mayalanmış ekmeklerin sindirimi çok kolaydır çünkü kompleks karbonhidratların düzgün sindirimi için gereken lactobacillus içerirler. Doğal mayalanmış ekmekte anemi, raşitizm ve sinir hastalıklarına sebep olabilen fitik asit bulunmaz. Doğal mayalı ekmeklerin kanseri önleyici etkisi olduğu bilinmektedir. Hazır maya ile yapılmış ekmeklerde ise ekmeğin içindeki nişasta hücreleri patlar; aynı kanser hücrelerininki gibi biyoelektriksel enerji ve hücre yapıları ortaya çıkar.” İşte bu yüzden Halk Ekmek’in organik ekmeği ve diğer doğal mayalı ekmekler çok değerli. (Sadece doğal maya kullanan başka ekmek fırınları biliyorsanız, bu yazının altına ayrı bir liste halinde ekleyeceğim.) Bir ekmeğin doğal mayalı olduğu nasıl anlaşılır? Aşırı derecede, balon gibi kabarmamıştır. Ekmeğin yukarı doğru uzamaya değil, yanlara doğru esnemeye temayülü vardır. Çok güzel kokar. Tadında bir miktar ekşilik bulunabilir. Ekmeği elinizle bastırdığınız zaman sünger gibi yukarı çıkar. Oda sıcaklığında birkaç gün içinde bozulabilir (Bu besin değerinin yüksek olduğunu ve bizden başka canlıların da tadını sevdiğini gösterir. Küflenmiş ise yenilmez. Onun için itinayla soğuk bir yerde saklanır.) Mideye rahatsızlık vermez. Köylere haber salalım Çok şükür köylerde bir sürü evin avlusunda taş fırınlar, tandırlar ve buralarda ekmek pişiren güzel kadınlar hala var. Onlar ekmek mayalamayı şüphesiz bizden daha iyi biliyorlar. Fakat, nedendir bilinmez, belki balon gibi kabarsın diye, ekmek hamuruna hazır maya kattıkları olabiliyor. Onların kendi ekşi hamurlarıyla hazırladıkları doğal mayalı ekmek gerçekten dünyanın en büyük hazinesi. Manisa Akhisar pazarında “valla hiç hazır maya koymadım, sırf ekşi maya” diyen teyzenin ekmeği o kadar güzeldi ki… kaynak |
Nohut Mayası yapımı ve Nohut Mayalı Köy Ekmeği
Nohut Mayasının yapımı:
http://ekmeksanati.com/documents/440.html Nohut Mayalı Köy Ekmeği için de: http://ekmeksanati.com/documents/noh...y_ekmef0i.html http://i47.tinypic.com/1zgdkl3.jpg Nohut Mayalı Köy Ekmeği http://i45.tinypic.com/24g66qg.jpg Kabuk ve doku Mayasının yapımı çok zor olmayan ve uzun sürmeyen, ilginç kıvamlı hamura sahip, gerçekten farklı koku ve lezzete sahip bu ekmeğin denenmesi pişman etmeyecektir. |
Arkadaşlar Nohut Mayası hakkındaki bütün bilgiler için teşekkür ederim.Mayayı çok kez denediğim halde başarılı olamadım.Bir defa daha denemeye karar verdim.İnşallah bu sefer başarılı olurum.Sonucunu sizlerle paylaşacağım.
|
Ben de bu hafta deneyeceğim bakalım. Olmazsa malinadan rica etsem bana yaparmı acaba :D
|
Besni de taş fırınlarda bu yöntemle maya yapıp kullananlar var. Peksimet bu nohut mayası ile yapılıyor.
|
Yaz gelsin yaparız :)
|
Ben bu mayayı yaptım, kalorifer peteğinin üzerinde köpürdü,şişti... Yalnız bir sorun var; gecenin bir vakti farkettim. Ne kadar durur bu maya? Dün akşamüstü yapmıştım. Yarın akşamüstü hamurunu yuğursam olur mu? Ne yapsam bilemedim??
Not: Nohutları 2-3 kat poşete koyup, bir parçada gazete arasına sarıp tutuşturdum eşimin eline, sokakta kırdı geldi :) (Kıramayanlar için bu yöntemi tavsiye ederim :P) |
Yardım lütfen :) Bu mayayı kullanayımmı? Döküp yenisini mi yapayım?
|
Ben hemen kullanıyorum, seninki epey beklemiş gibi görünüyor.
Bu nedenle, mayanın kaç saatte olduğunu hatırla ve senin için pişirmeye başlamanın uygun olduğu saatten, o kadar saat geriye gidip, tekrar maya oluşturmaya başla... :) Deneme için küçük bir ekmek yapabilirsin yine de :) |
Hımmm yapmayayım o zaman sevgili malina, yeni maya için kolları sıvayayım :)
|
Bence o mayayı atmayın. Bir kısmını alıp üzerine biraz un dökün ve yeniden üremesini bekleyin.
|
Arman Kırım, tatlımaya ekmeği
7 Ağustos 2005 Alıntı:
Alıntı:
|
Biz öyle nohut filan kırmıyoruz biraz nohut biraz kırmızı mercimek ve azıcık un ilave ederek akşamdan mayayı kuruyoruz sabah erkende mayayı uyandırmak dediğimiz şekle sokuyoruz. yani altına sıcak su koyuyoruz.
|
Biraz daha ayrıntılı yazar mısın?
|
Sevgili Malina, üyelerimizden Şükran Ünal'ın bloğuna daha önce Nohut mayalı ekmek yapımını aşamalarıyla göndermiştim oda yayınlamıştı. Şu an size Şüko'nun sitesinin adresini yapıştırıyorum detaylar burada.
http://lezzettabagi.blogspot.com/sea...al%C4%B1+ekmek Malzemeler: bir avuç kuru nohut biraz kırmızı mercimek mümkünse demir bir havan büyükçe bir kavanoz bolca un (tercih ederseniz kepekli un, tam buğday unu veya 2-3 avuç kepek) ve birazcık boş vakit... Yapılışı: 1.Aşama: Bir avuş nohutu ve mercimeği, bu iş için kullanmak üzere ayırdığınız bir mutfak bezinin içine koyup, bezin üstünden demir bir havanın sapıyla (yoksa iri bir taş da olur, ya da kabuklu yemişleri kırdığınız aletle) vurarak kırın.Bez muhtemelen yırtılıp delinecek, kıymetli bir örtüyü bu iş için kullanmayın.Nohut ve mercimeği sağa sola dağıtmadan kırmanın tek yolu havanın içinde kırmak.İyice un ufak etmeniz gerekmiyor, ikiye ayrılmaları bile yeterli olacaktır. Daha sonra kırık nohutları büyükçe bir kavanoza koyun.İçine 1-2 avuç un ve bir fiske tuz atın.Kavanozu yaklaşık yarısına kadar sıcak suyla doldurun.Suyun ısısı hissedilmeli ama elinizi de yakmamalı.Malzemenizi kaşıkla karıştırın ve kapağını kapatın.Daha sonra kavanozu tercihen battaniye gibi sıcak tutacak bir örtüyle örtüp bir kenara kaldırın (yoğurt mayalar gibi). Püf Noktası:Bu işlemi öğleden sonra ya da akşama doğru yapmanız zamanlama açısından iyi olacaktır.Gece yatmadan önce kavanoza 1 çay bardağı sıcak su ekleyin ve tekrar iyice sarıp üzerini örtün.Böylece mayanızın tutması daha garanti olacak. 2.Aşama: Ertesi sabah mayanız çok büyük ihtimalle gelmiş olur.Bunu, kapağa kadar çıkan köpüklerden anlarsınız.Bir de malesef kokusundan:)Bu maya pek hoş kokmaz, kokusunu önemsemeyin ya da bozulduğunu düşünmeyin.Ekmeğiniz piştiğinde kokudan eser kalmayacak, kesinlikle maya değil, mis gibi ekmek kokacak. Kavanozun kapağına kadar köpürmesi şart değildir, 1-2 parmak suyun üzerinde köpük varsa o da yeterlidir.Ancak hiç köpüklenme göremezseniz mayanız tutmadı demektir, bu da çok nadir olur.Özellikle sıcak günlerde mayanın tutmaması imaknsız gibi birşey. Kavanozdaki ılık mayayı -nohutlarını süzgeçten geçirip atarak- demlikte kaynatıp ılıttığınız suyla birlikte yoğurma kabınıza aktarın. 3.Aşama: Artık hamurunuzu yoğurmaya başlayabilirsiniz.Başlangıç olarak 1/2 kg. kadar un ile bir hamur yapın.Hamur oldukça yumuşak, hafif cıvık bir kıvamda olmalı.Kepekli un kullanacak olsanız bile, bu ilk aşamada beyaz un kullanın. Yoğurma kabınızın üzerini örtüp (yine battaniye tavsiye ederim) sıcak bir ortamda iki katı kadar kabarmasını bekleyin.Kışın sıcaklık yeterli gelmeyebilir.Bu durumda garanti mayalanma için, yoğurma kabını sıcak su dolu bir başka kap üzerine koyup üzerini örterek, buhar desteğinden faydalanabilirsiniz (ancak kabı sıcak suyun içine oturtmayın).Yazın güneşte de bekletebilirsiniz, çok daha çabuk mayalanır. Püf Noktası:Bu ilk mayalı hamyrdan yaklaşık 3 tepsi ekmek çıkacaktır.Bu miktar size fazlaysa, 2.yoğurma aşamasına geçmeden önce (mayalandıktan sonra tabii) hamuru bölün, bir kısmını komşunuza verebilir ya da buzlukta saklayabilirsiniz. 4.Aşama: Mayalanan hamurunuza bir miktar tuz serpip yavaş yavaş un ekleyerek yoğurmaya devam edin.Artık kepekli un ya da 2-3 avuç kepek kullanabilir, ekmeğinizi kepekli yapabilirsiniz.Tamamen kepekli un kullanmak kabarmasını engelleyebilir.Dilerseniz bu aşamada hamura keten tohumu da katabilirsiniz.Sonra poğaça hamuru yumuşaklığında bir elde edin. 5.Aşama: Pişirmek için kullanacağınız fırın tepsisini bolca yağlayın.Hamuru tepsiye boşaltın, üzerini elinizle hafifçe düzeltin.Hamurun tepsinin yarısını biraz geçmesi idealdir.Son bekletme aşamasında tekrar kabarıp, resimdeki gibi tepsiyle bir olacak.Hamurunuz bu şekilde kabarıncaya kadar bekleyin. 6.Aşama: Tepsiyi 175 derecede önceden ısıtılmış fırına sürün.Yarım saat sonra 200 dereceye çıkarın.Toplam yaklaşık 1 saat boyunca pişirin. Tepsiyi fırından alınca bir müddet bekletin, hafifçe terlemesi için bezle sarabilirsiniz.Daha sonra çok bekletmeden tepsiden çıkarın.Tepsinizi iyice yağladıysanız sorunsuz olara çıkacaktır ancak çıkmazsa üzülmeyin, bir süre daha bezle kapatıp bekletin. |
aksam uzeri bir avuc nohutu bir cam kavanoza koyun, suyu kaynama noktasına gelmek uzereyken, su toplu igne başı gibi kabarcıklanma noktasına gelinceye kadar ısıtın, nohutların uzerine bu suyu dokun, bir iki yemek kasığı un ekleyin kavanozu yogurt mayalar gibi ılık yerde uzerini sarıp sarmalayp bekletin. Koprumeye başlayınca un ekleyin, sabaha dogru yine un ekleyip karıştırın. Mayayı hep sıcak tutacak, sarıp sarmalayacaksınız, gelmez ise yani kabarmazsa bir kapta su ısıtıp altına koyacaksınız. Bunu en baştan yapmak, her defasında suyu ısıtmak faydalı olur. Su cok sıcak olmasın maya pişmesin.
Sabahleyin kavanozdan taşacak duruma gelen maya; nohut mayalı, mis kokulu guzel kabarmış nefis bir ekmek yapılmak için hazırdır. Tabii ki hamurunuz bir kez yogurma kabında, sonra da pisirme tavasında ılık ortamda bekletilip kabartılacaktır. Not: Ben de Tire'liyim çocukluğumda evimizde nohut mayalı ekmek yapılırdı, bahcedeki taş fırında pişerdi. Maya ise mayacı bir hanımdan sabah cok erken alınırdı. |
Bir de biz de nohutları kırmıyoruz.
|
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/17649639.asp?gid=381
Değerli hocamız Arman Kırım rahmetli olmuş.Aİlesine başsağlığı diliyorum. |
Nohut Mayası:
bir avuç kuru nohutu yıkayın bir kavanoza koyun, nohutları kırmaya gerek yok:) Bir tencerede su kaynama noktasina gelirken, ( tencerenin dibinde, su, toplu igne başı gibi, vicir vicir ederken) ateşten alın nohutların üzerine bu sıcak sudan dökün uzerini bir kac parmak geçsin. Bir iki kaşık un ekleyin karıstırın, yogurt mayalar gibi uzerini ortup ılık ortamda bekletin. Kavanozun altına sıcak su koymak mayalanmayı kolaylaştırır. 3- 4 saat sonra mayanın kabarmış olması gerekir, yeniden un ekleyip karıştırın altındaki suyu ısıtın. Akşam üzeri başladığınızı farz edersek ikinci mayalanmayı gece yapacaksınız demektir.Sabaha mayaniz hazırdır. Ekmek yapmaya başlayabilirsiniz, mayalanma gerçekleşti ise kavanozdan taşabilir. Nohutları suzulup atılacak. Memleketim Izmir- Tire de bana verilen tarif budur. Germencik'li komsum nohutları kırmış, onları da ekmeğe dahil etmişti sanıyorum. Mayadan nohutları çıkarmamayı ben de denedim ama sevmedim. Nohutları mayadan ayırıp atmak daha iyi. Nohut mayası cok nazlı oldugundan birazcık bira mayası da eklemek mayalanmayı kolaylaştırsa da nohut mayasnın ozel kokusu ve tadını azaltabilir mi bilemiyorum. Bu maya usutulmemelidir. sıcagı sever. Kolay gelsin. Bu ekmeğe dövülmüş damla sakızı ve karanfil katılabilir, ama bence kendi aroması ile kalması daha guzeldir. üzeri susam ve çörek otu ile ıslatılmış parmaklarla süslenir, beyazlatılmış yarıya bölünmüş bademle süslenebilir, ya da içine ceviz konabilir. |
Arman Kırım Hoca'nın yakınlarına öğrencilerine ve sevenlerine taziyelerimi sunuyor, kendisine Allah'tan rahmet diliyorum.
|
Peksimet: Nohut mayalı ekmeğiniz pişti, fırından çıkardınız, dilimleyip dilimleri yanyana dizip (dilimler yatmiyacak sirt sirta dizilecek) yeniden fırınlarsanız peksimet olur :)
|
Ben de Arman Kırım'ın tarifiyle yıllar önce bu mayayı denemiş ve acemi şansı herhalde ilk yapışımda gayet güzel tutturmuştum. Anneme nohut mayası deneyeceğimden bahsedince ılık ve KARANLIK bir ortamda mayalamam gerektiğini söylemişti. Akşamüstü yaptığım mayayı hemen sarıp sarmalayıp, arka odadaki bir dolaba götürdüğümü hatırlıyorum. Bu akşam yeniden denedim. Bakalım bu defa nasıl olacak.
Bu arada, nohutları kırmanın en kolay yolu : Nohutları kilitli poşete koyduktan sonra, pirinç havanın ALTI ile kırmak. Havan altının yüzey alanı çok daha geniş olduğu için ezmek çok daha kolay. |
Ekşi maya veya nohut mayası ekmeklerimizde bir şişe herhangi bir marka maden suyu kullansak besin değerini nasıl etkiler acaba?
|
Merhaba,
Bu konuya uzun zamandır yorum eklenmemiş ama belki mesajımı gören olur:) Amasya'da, Tokat'ta yapılan cevizli çöreğinde nohut mayası ile yapıldığını duydum, ama burada tarif edilen nohut mayasıyla mı yoksa farklı bir tip ile mi yapılıyor bilen var mı acaba? Hatta bilen varsa çöreğin tarifini de verebilirse çok mutlu olurum. Şimdiden çok teşekkür ederim. |
Alıntı:
Not: Bu yıl ilk kez (aslında daha önce Müjgan yazmıştı) nohutları suda ıslattıktan sonra rondoda parçalayarak yaptım. Ne idi o, sert nohutlarla savaş verme olayı :) |
Nohut Ekmeği
Merhaba ,
Sn. Zep, Tokat'ta nohut mayasını buradakilerden farklı nasıl yapıyorlar acaba? Teşekkürler. |
Maya 30 derecenin üstüne çıkarsa ölür.. 12 derecenin altında ise uyur ...
mayayı beslemek için bir su bardağı nohut 2 kaşık un için bir yemek kaşığı şeker ekleyin bu mayayı besler .( yarım çay kaşığı tuzu unutmayın). Baklagillerde doğal olarak maya bakterileri vardır, sizin yapacağınız uygun ortamı sağlayıp çok hızlı üremesini sağlamaktır. Bir defa hazırladığınız maya ile yaptığınız hamurdan en az 750 gr ayırın, bir gün oda ortamında , daha sonra buzdolabının meyveliğinde saklayın. ve en az bir iki yıl aynı mayayı üreterek kullanın. Esmer unla yapılan Afyon -ÇAY taşfırın ekmeği ile büyüdüm ben... :))).... O müthiş lezzeti kaç kişi biliyorki ..? Bizim ekmeğimiz 15 gün bayatlamaz kışın 20 gün .... asla telef olmaz .. her ekmek en az bir - bir buçuk kilo arasıdır... Kolay gelsin http://www.haberabone.com/images/hab...egi_h91315.jpg |
Bence tohum paylaşımda ntohumluk nohut paylaşılmalı,böylece mayalık nohutumuzu yetiştirebiliriz...
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:52. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025