agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ekmek (https://www.agaclar.net/forum/ekmek/)
-   -   Tartine Orjinal Tarif Ekmek (https://www.agaclar.net/forum/ekmek/36661.htm)

Çamtepe 07-04-2015 12:12

Ben La Pain'in sepetini kullanıyorum.
Dikdörtgen kalıp kullanacağım zaman direkt kalıbın içinde olgunlaştırıyorum. Dün gece yaptığım şekildeki gibi gayet güzel kabardı :) (50% tam buğday, 75% su oranı)

http://i.imgur.com/gDJOazF.jpg

Ozlem A 07-04-2015 14:12

Ne yalan söyleleyim, kıskançlık uyandırıcı bir ekmek olmuş :) ellerinize sağlık.. Orijinal tarif dışında anladığım kadarıyla, yeni bir başlık altında tarifinizi yazsanız çok seviniriz :)

Ozlem A 07-04-2015 23:18

1 Eklenti(ler)
Aynı unu kullanmakla beraber katlamalarda aldığı kıvam beni şüphelendirdiğinden beyaz unumu değiştirip MLife beyaz un kullandım(min. %10 ve pakette ayrıca belirtildiğien göre %14.7 protein), su oranında sadece otoliz sonrasında tuz eklerken koyduğum suyu 5 ml azalttım.

Katlama yaparken zaten iyi gideceği belli olmuş, tok bir hamur oluştu. Sonuç, yapışma yok :) bannetton, bez ve jiletle bir hatıra fotosu da ekledim :)

Çamtepe 07-04-2015 23:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1369122)
Ne yalan söyleleyim, kıskançlık uyandırıcı bir ekmek olmuş :) ellerinize sağlık.. Orijinal tarif dışında anladığım kadarıyla, yeni bir başlık altında tarifinizi yazsanız çok seviniriz :)

Merhabalar Özlem Hanım

Orjinal tariften tek farkı 10% tam buğday yerine 50% tam buğday, içinde de öğütülmüş keten tohumu (15 gr kadar) ve ayçekirdeği (20 gr kadar) bulunması.

Pişeceği kalıba almadan önce yine bir şekil verdim ama katladığım kısmı aşağı gelecek şekilde kaba koydum. 3.5 saat kadar kendi kabında kabardı, daha sonra üstünü haşhaş tohumu ve çörek otu ile süsleyip önceden ısıttığım fırına verdim. Kalıbım kapaklı olmadığı için hamurun üstünü geçici olarak aluminyum folyo ile örttüm, 20 dk sonra folyoyu aldım.

Ekmeğin eksiği: Önce yırtılma oldu ama folyo yüzünden yırtık bir şekilde geri kaynadı (nasıl oldu anlamadım), dolayısı ile scoring kısmı eksik kaldı. Açıkçası bu ekmeği sanat için değil halk (kendim) için yaptığımdan scoring'e de çok takmadım :)

Selamlar

Çamtepe

Ozlem A 08-04-2015 06:44

Teşekkürler, keten tohumu ve ayçekirdeğini hangi aşamada ekliyorsunuz acaba?

Üzerini aluminyum folyo ile kapamak yerine kabarınca değmeyecek kadar yukarıdaki bir rafa tepsi koymak işe yarar mı dşye düşündüm..

bahcedenn 08-04-2015 09:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 1369266)
Pişeceği kalıba almadan önce yine bir şekil verdim ama katladığım kısmı aşağı gelecek şekilde kaba koydum. 3.5 saat kadar kendi kabında kabardı, daha sonra üstünü haşhaş tohumu ve çörek otu ile süsleyip önceden ısıttığım fırına verdim. Kalıbım kapaklı olmadığı için hamurun üstünü geçici olarak aluminyum folyo ile örttüm, 20 dk sonra folyoyu aldım.



Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1369275)
Teşekkürler, keten tohumu ve ayçekirdeğini hangi aşamada ekliyorsunuz acaba?

Üzerini aluminyum folyo ile kapamak yerine kabarınca değmeyecek kadar yukarıdaki bir rafa tepsi koymak işe yarar mı dşye düşündüm..

Folyo işine ben de takıldım. Bu aşamada üzerini folyo ile kaplamak hamuru fırına alıp pişirmeye başladığınızda sorun yaratmıyor mu? Çünkü ben bu şekilde fırına aldığımda hamuru 10 dakika sonunda hamur kabarmada tavan yapıyor. Siz 20 dakikadan bahsediyorsunuz.

Çamtepe 10-04-2015 20:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1369275)
Teşekkürler, keten tohumu ve ayçekirdeğini hangi aşamada ekliyorsunuz acaba?

Üzerini aluminyum folyo ile kapamak yerine kabarınca değmeyecek kadar yukarıdaki bir rafa tepsi koymak işe yarar mı dşye düşündüm..

İkisini de baştan ekliyorum.

Tepsi koymak işe yarar mı bilemiyorum. Fanın etkisini kesecektir ama fırının buharının kaçması devam edecektir. Benim folyo da çok sıkı sarmalamıyor aslına bakarsanız ama yine de üstünü bir fanus gibi kapadığından olacak kabarma devam ediyor.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn (Mesaj 1369287)
Folyo işine ben de takıldım. Bu aşamada üzerini folyo ile kaplamak hamuru fırına alıp pişirmeye başladığınızda sorun yaratmıyor mu? Çünkü ben bu şekilde fırına aldığımda hamuru 10 dakika sonunda hamur kabarmada tavan yapıyor. Siz 20 dakikadan bahsediyorsunuz.

Sn. Bahcedenn, yukarıda yazdığım gibi çok sıkı sarıp sarmalamıyorum dolayısı ile hamur kabardıkça folyo yükselmeye devam ediyor.
10 dk konusuna gelince, sanıyorum ki siz sıcak kalıba hamuru aktararak ekmeğinizi pişiriyorsunuz. Benim durumumda hamur oda sıcaklığındaki kalıbın içinde fırına girdiği için kabarma biraz daha uzun sürüyor sanıyorum. 50% tam buğday unu olan bir hamurun bu kadar kabarması benim (gündelik tüketimimi sağlamak amaçlı) beklentilerimi fazlasıyla karşılıyor..

Selamlar :)

Ozlem A 16-04-2015 10:37

1 Eklenti(ler)
Dün suya koyduğum mayanın miktarı fazla kaçınca ölçüleri iki katına çıkarıp iki ekmek birden yaptım.

İkinci ekmeği özenip kalıpta yapmak istedim. Üzeri yanmasın diye frın ısısını 210C ayarladım ve kabuk için de fırının dip köşesine bir kap buzlu su koydum. Pişirme boyunca da unutup içinde bıraktım.

Ancak kabuk jiletlediğim yerlerden değil yandan patlarken, kabuk ince ve yumuşak oldu. Aynı hamurla tencerede yaptığım ekmek gayet başarılı çıktı oysa.

Acaba fırın ısısı mı düşük geldi ya da suyu ilk birkaç dakikadan sonra çıkarsam aynı sorun olur muydu, çeşitli artizan ekmek kaynaklarını okuyorum. Ev tipi fırınlarda herkes benzer sorunu yaşıyor galiba.

Ekmeğin üzerine fanus gibi kapatılan ve içeri buhar vermek için ufak bir delik açılmış bir düzenek bile yapmışlar, evde artizan ekmek yapmak için çok güzel alet edevatın satıldığı bir de site keşfettim.

Ozlem A 16-04-2015 10:40

1 Eklenti(ler)
Kestiğimizde doku çok güzeldi. Aynı hafif nemli ve gözenekli dokuyu yakalayabilmişim.

Çamtepe 20-04-2015 09:02

Özlem Hanım elinize sağlık..

Bence ikisi de güzel duruyor. Ekmek Sanatı sitesine bakarsanız özellikle EYM'lerde göreceğiniz bir sonuca ulaşmışsınız (EYM'lerde jilet atamıyorsunuz tabi). Elbetteki en büyük fark nem farkı. Eğer nem meselesi düzgün olsaydı kabuk daha geç sertleşecekti.

Eğer yaptığınız scoring domine etsin diyorsanız benim aluminyum folyo kandırmacasını kullanıp bir deneyebilirsiniz. En azından bende işe yarıyor, bakalım sizde ne sonuç verecek.

Selamlar

Ozlem A 07-05-2015 12:54

1 Eklenti(ler)
Son ekmeklerim :). Giderek düzeltiyorum. Ekmeğe neler neler katıldığını okudukça, haftada bir ekmek yapmak hiç zahmet gibi gelmiyor. Üstelik satın alınan ekmeklerin tadı artık çok kötü gelmeye başladı.

Resulgur 26-12-2015 21:08

Ekmekler çok güzel görünüyor :D


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025