agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ekmek (https://www.agaclar.net/forum/ekmek/)
-   -   Ekşi Mayalı (Ekşi Hamurlu) Ekmek (https://www.agaclar.net/forum/ekmek/11569.htm)

Tura 04-03-2011 15:00

Ekmekte dış görüntü önemli değil. Tadı nasıl beğendiniz mi? Tadını beğendiyseniz önemli olan o. Biraz ununu az atın. Üstünü de çizin. Çatlamasın.

livadi 04-03-2011 19:24

Bu ilk denememdi, bundan sonra nispeten daha iyilerini yaptım, tadını beğeniyorum genellikle.
Ama istediğim gibi pofuduk olmuyor ekmeklerim, ağır ve sık dokulu oluyorlar...

sakagun 04-03-2011 20:50

Teşekkürler Kiraz. Bugün iki katı ölçüyle deniyorum. Bir de ılık su içinde mayalayacağım. Belki daha kabarık olur.

Müjgan 04-03-2011 21:04

Sakagün, ilk deneme için harikasınız. Elinize sağlık.:) Çok güzel görünüyor ekmeğiniz.
Livadi sizinki de benim ekmeklerime benzemiş. :p Çizilmeyince, kendi kafasına göre çatlamışş. Bundan sonrakiler çok daha iyi olacak eminim :))

sakagun 05-03-2011 07:57

1 Eklenti(ler)
Teşekkürler Müjgan.
Fırından yeni çıktı. :p 2 kat malzemeyle denedim.

Kiraz 05-03-2011 10:45

Buzdolabından dün çıkardığım mayayı ılık ortamda beklettim. Pek yukarıdaki gibi köpük köpük olmadı ama kokusu çok güzeldi. Sn. Sakagün'ün tarifinden esinlenerek biraz un katıp geceyi geçirttim. Bu sabah un, su, şeker, tuz çok az da yağ ilavesi ile ekmek makinasının hamur mayalatma programına koydum.

Karıştırma sırasında, arada baktığımda cıvık olduğunu gördüm, bir kaç kere un ilave ettim. Bir saat sonunda kocaman kabaracak diye beklerken kendini salmış bir hamur elde ettim. Ne kadar un yedirsem yine kendini salmış bir hamur oldu, hiç elastikiyeti kalmamıştı. Bu halde pişirirsem iyi sonuç alamayacağımı düşünerek, unlayarak tekrar mayalanması için bir kaba koydum, biraz ümitsiz bekliyorum :(

Sn. Sakagün tebrikler, çok iyi gidiyor.

sakagun 05-03-2011 10:52

Sanırım ekmeğin kıvamında olması için ılık ortam gerekiyor. Kış ayında bu ortamı bulmak zor oluyor. Benimki bütün gece yatak odasında elektrikli sobanın karşısındaydı. Ayrıca ılık su dolu kabın içine yerleştirmiştim.
Aslında bir de gündüz yapıp, sürekli altında ılık su bulundurarak denemek lazım.

Benim ekmek makinesi artık kabartmıyor. Ben de ekmek makinesini bazen yoğurma işlemi için kullanıyorum. Yukarıdaki ekmeklerde ekmek makinesi kullanmadım.

Bir de yoğurma kısmı çok önemli. Akşamki ekmeğin kıvama gelmesi için içine ılık su ekleyip 15 dakika kadar yoğurdum.

Kiraz 05-03-2011 11:07

Hafta sonu kalorifer sürekli yandığı için, hamurun soğuma problemi olmadı, radyatörün üzerine tahta koyup, kabı buraya yerleştirmiştim. Acaba buzdolabından sonra hamur bana küstü mü? Bakalım akşama ne naz yapacak?

Ekmek makinesin hamur kabartma kısmını bir kaç kere çörek hamuru için kullanmıştım, sonuç mükemmeldi, odada o kadar güzel kabartmama imkan yoktu. Hamuru buzdolabına koyup akşam kullandığım halde üzeri kapalı olmasaydı, kabından taşacaktı.

Müjgan 06-03-2011 10:15

Deneme 6
 
1 Eklenti(ler)
Bu sabah kahvaltıda "Deneme 6" dan yedik. Lezzeti pek hoş, lakin fırında biraz daha kalıp, kızarabilirmiş.



Eklenti 195412

Sevgi Durul 06-03-2011 10:22

Afiyet olsun. Ekmekleriniz git gide güzelleşiyor, elinize sağlık.

Doğayla Barış 06-03-2011 13:29

Ellerinize sağlık arkadaşlar , ekmekler nefis gözüküyor. Bu sayfayı hemen bilisayarımın sık kullanılanlar bölümüne kaydettim. Pazartesi malzemelerimi alıp bende maya yapımına başlıyacağım;)

livadi 06-03-2011 20:21

Müjgan hanım, son ekmeğiniz de ekşi mayalı mı?

Ekşi maya ile yaptığım ekmeklerim, iyi kabarıyor, öyle ki; çizikleri bile kayboluyor ama bir türlü sizinkisi gibi süngerimsi bir doku elde edemiyorum...

Elinize sağlık çok güzel görünüyor...

Müjgan 06-03-2011 23:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 764247)
Afiyet olsun. Ekmekleriniz git gide güzelleşiyor, elinize sağlık.

Teşekkürler SDurul :)

Müjgan 06-03-2011 23:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi livadi (Mesaj 764424)
Müjgan hanım, son ekmeğiniz de ekşi mayalı mı?

Ekşi maya ile yaptığım ekmeklerim, iyi kabarıyor, öyle ki; çizikleri bile kayboluyor ama bir türlü sizinkisi gibi süngerimsi bir doku elde edemiyorum...

Elinize sağlık çok güzel görünüyor...

Evet bu 6. denememdi :) Ekşi maya gittikçe gelişiyor sanırım. Ya da benim elim ekmek işine yatmaya başladı.;)

Tura 09-03-2011 07:57

Hanımlar pes etti sanırım. 2 gündür gelişme yok. Halbuki Müjgan ve

sakagun çok iyi gidiyordu. Yoksa tüketimdeler mi.

sakagun 09-03-2011 09:14

Ben farklı ekmekler deniyorum. Maya buzdolabında duruyor. Birkaç gün sonra yeniden yapacağım.

Müjgan 09-03-2011 09:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tura (Mesaj 765623)
Hanımlar pes etti sanırım. 2 gündür gelişme yok. Halbuki Müjgan ve sakagun çok iyi gidiyordu. Yoksa tüketimdeler mi.

Pes etmek? Ama siz de insaf edin... hem ekşi mayalı ekmek, hem ayrıca ekmek makinesinde ekmek... hergün nasıl yapacaksak? :))

Dün gece likapalı ekmek yaptım mesela, onun fotoğraflarını da ekleyeceğim.

Kiraz 09-03-2011 17:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 763929)
Buzdolabından dün çıkardığım mayayı ılık ortamda beklettim. Pek yukarıdaki gibi köpük köpük olmadı ama kokusu çok güzeldi. Sn. Sakagün'ün tarifinden esinlenerek biraz un katıp geceyi geçirttim. Bu sabah un, su, şeker, tuz çok az da yağ ilavesi ile ekmek makinasının hamur mayalatma programına koydum.

Karıştırma sırasında, arada baktığımda cıvık olduğunu gördüm, bir kaç kere un ilave ettim. Bir saat sonunda kocaman kabaracak diye beklerken kendini salmış bir hamur elde ettim. Ne kadar un yedirsem yine kendini salmış bir hamur oldu, hiç elastikiyeti kalmamıştı. Bu halde pişirirsem iyi sonuç alamayacağımı düşünerek, unlayarak tekrar mayalanması için bir kaba koydum, biraz ümitsiz bekliyorum :(

Sn. Sakagün tebrikler, çok iyi gidiyor.


Bu keyifsiz hamurun sonucu iyi olmadı, nedenlerini düşünüyorum.

- Sabırsız davranıp, maya iyice aktifleşmeden hamuru yaptığımı sanıyorum, Sn. Sakagün'ün mayası kadar köpük köpük olmamıştı.
- Fırın kabını iyice unlayıp hamurumu içine koymuştum, bir gün sonunda ekmeğin hacmi iki katına çıkmıştı ama bu süre içinde üstü örtülü olmasına rağmen kurumuştu.
- Kapağını kapatmadan 200 derecede pişirdim, süreyi de biraz uzatınca beklediğimden kuru oldu.
- Hamurun altı unluydu ama kabardıkça kabın yanına yapışmış, tencereden çıkarmakta zorlandım, sonunda üst yarısı elime geldi:( altta yapışan kısmı spatula ile çıkardım.
- Tadı güzel, içi hamur gibi durmuyor, gözenekli ama nedense çiğnerken un dişe yapışıyor bu da çok rahatsız edici.
-Doğal tam un oranını fazla kullanıyorum, belki sonuçta bunun da etkisi vardır.

Yine de yılmayacağım, yarın evdeyim, bir deneme daha yapacağım.

sakagun 09-03-2011 17:57

Pişirirken fırının kapağını kapatmayı, ancak içine dayanıklı bir kapta yarım bardak su koymayı deneyin. Üzerinin kurumasına radyatörün üstüne koymanız neden olmuş olabilir mi?

Kiraz 09-03-2011 18:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakagun (Mesaj 765874)
Pişirirken fırının kapağını kapatmayı, ancak içine dayanıklı bir kapta yarım bardak su koymayı deneyin. Üzerinin kurumasına radyatörün üstüne koymanız neden olmuş olabilir mi?

Tencere kapağını kapamadan demek istemiştim. Gelecek sefere su da koyacağım.

Kurumaya radyatör neden olmuş olabilir, bir de mayalanma uzun sürdüğü için olabilir.

sakagun 09-03-2011 18:27

Tencere kapağını kapatıyorsanız fırına su koymanızın bir etkisi olmaz sanırım. Ben tepside yaptığım için ortam nemlensin diye her ekmek yapışımda fırına su koyarım. Böylece kabuğu yumuşak oluyor.

Kiraz 10-03-2011 13:15

5. deneme için tekrar hamur yoğurdum. Mayam ılık ortamda olmasına rağmen yine köpük köpük olamadı ama bozuk da değildi. Bakalım akşama hamur ne olacak?

Bu sefer hamuru en az on dakika yoğurdum, kıvamı çok güzel oldu, daha önceleri bu süreyi çok kısa tutuyordum. 4. denemedeki gibi kendini bırakmış bir hamur olmadı, oldukça esnek hamur oldu, bekleyip sonucu göreceğim.

Kabıma karar vermedim, hamuru yağlı kağıda sarılı olarak bekletiyorum. Açık pişirirsem nemlendirme yapacağım.

Müjgan 10-03-2011 13:36

Sevgili Kiraz, mayanız "geldiğinde" onu ikinci bir kez daha yoğurun ve kıvamını yeniden ayarlayın. Maya yeniden kabardığında onu pişirme kabına alın. Sonuca şaşacaksınız :)

Kiraz 10-03-2011 14:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan (Mesaj 766218)
Sevgili Kiraz, mayanız "geldiğinde" onu ikinci bir kez daha yoğurun ve kıvamını yeniden ayarlayın. Maya yeniden kabardığında onu pişirme kabına alın. Sonuca şaşacaksınız :)

Müjgan Hanım, deneyeceğim. Bu akşam ilk yoğurmayı, yarın sabah ikinci yoğurmayı yapayım, akşama da işten gelince pişireyim. Çocuklar ekşi ekmeği çok sevmediği için, fırından çıkar çıkmaz bitmez, cumartesi sabahına sağlam kalır :)

Müjgan 10-03-2011 15:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 766255)
Müjgan Hanım, deneyeceğim. Bu akşam ilk yoğurmayı, yarın sabah ikinci yoğurmayı yapayım, akşama da işten gelince pişireyim. Çocuklar ekşi ekmeği çok sevmediği için, fırından çıkar çıkmaz bitmez, cumartesi sabahına sağlam kalır :)

İkinci yoğurmada maya hızlanıyor. Dün gece cıvık bir hamur yoğurdum. Sabah erken kalkıp un katkısı ile ikinci yoğurmayı yaptım. Yaklaşık bir buçuk saatte hamur kabardı. Çok bekletmeyin isterseniz :)

denizakvaryumu 11-03-2011 08:53

York testlerinde insanların en çok mayaya karşı hassas oldukları ortaya çıkıyor.

Ekmeklerinizi maya kullanmadan (yufka-bazlama-lavaş) şeklinde yapmanız sağlık için daha yararlı olabilir.

(sebepsiz baş ağrıları-kaşıntı-alerji-halsizlik vb ye mayalar sebep olabilir)

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/14791586.asp

Müjgan 11-03-2011 09:52

Uyarı için teşekkürler sevgili denizakvaryumu... haklı olabilirsin belki ama tadı o kadar güzel ki, eğer saydığınız sorunları yaratmıyorsa en iyi alternatif bence ekşi mayalı ekmek :)) Tavsiye ederimmm.

agozce 11-03-2011 20:07

(Ben ekşi mayalı ekmek denemelerindeyken...)

York testi sonucum bugün geldi. Mayaya, buğdaya ve domatese 1. derece intoleransım çıktı.:(((

Çok üzüldüm. Domatessiz, salçasız, yoğurtsz, peynirsiz , şarapsız bir hayat ......Çok kötü.

Ençok ne tüketirsin deseler, yukarıdakileri sayardım..

Yazın annem 15 günde bir 10 kiloluk fıçılarda keçi yoğurdu gönderir...
Her yaz köyde 50-60 kavanoz domates püresi yaparım...Kuruturum.
Domatessiz bir hayat nasıl olur, düşünemiyorum...

Hele peynir, gün boyu atıştırmalıktı...Keçi peynirimi, salamura-tulum kendim yaparım..
Elma sirkesi yapar sabahları içerdim....
Turşu......Bu yıl her çeşit tuşu yapmıştım...
Şarap, içtiğim tek içkiydi......

Ekmek, makarna...Geçen hafta evde makarna yapma kursuna gitmiştim..:))

Keşke bu testi yaptırmasaydım diyorum. Kronik yorgunluk ve alerji problemim vardı.

Ne yapsam, uysam mı, uymasam mı bilemiyorum.

Ekşi mayam da buzdolabında bekliyor.....

Müjgan 11-03-2011 20:54

Bir süre ara verin isterseniz. Tüm yasaklı yiyeceklere uyun ve yemeyin. Şikayetleriniz geçerse, demek gerçekten bu yiyecekleri tüketmemek işe yarıyormuş dersiniz. Bir süre sonra yasaklılardan sadece birini denersiniz, gözlemlersiniz. Bu ilk denediğinizde ekşi mayalı ekmek olur :))

Tura 12-03-2011 07:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 766907)
(Ben ekşi mayalı ekmek denemelerindeyken...)

Yazın annem 15 günde bir 10 kiloluk fıçılarda keçi yoğurdu gönderir..
Hele peynir, gün boyu atıştırmalıktı...Keçi peynirimi, salamura-tulum..
Turşu...

Geçmiş olsun efendim. Sağlık her şeyden önde gelir. Sabretmeniz gerekli.

Yinede yukardakileriniz bize gönderin. Biz yeriz.:))

hassoman 17-03-2011 23:48

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 752525)
"...." Hassoman'ın tarifinde bir de yaş maya ekliyor, o yanlış olmalı. O kadar (yarım paket) yaş maya kullansam, neden ekşi maya hazırlıyorum ki? :)


Ekmek Şarap Sen ve Ben
Bir de sabahın dördü
İhsan YÜCE
-Mahzun Çimen/ Mümtaz Sevinç yorumu-

Forumun bu bölümü nedense :rolleyes: eski hareketini, eski heyecanını kaybetmiş gibi. Vardır bir hikmeti.:D Belki bu yazdıklarımı bir gören olur.

Efendim, İtalyanlar ne kadar “makarnacı” ise biz o kadar “ekmekçi”yiz.
Ekmek olmadan karnımız doymaz bizim.
Yurtdışında bir lokantada ikide bir ekmek isteyen arkadaşlarımın Türk olduğunu öğrenen garson, “Bunu daha önce söyleseydiniz ya!..” diye çıkışmış, bir sepet dolusu ekmek koymuş önlerine.
Çünkü 2007 yılında, yılda Kişi Başına 200 Kilo Ekmek Tüketimiyle, "Guinness Rekorlar Kitabı"na "En Çok Ekmek Tüketen Ülke" olarak yer almış bir ülkeyiz.
(Şu acı bir gerçek ki sanırım en fazla ekmek israf eden ülke sıralamasında da birinciyizdir)

İsrafımız çok fazla olmasına karşın ekmek bizde su kadar kutsaldır. Anadolu’da yerde bir ekmek parçası gören, onu saygıyla yerden alır, öpüp başına koyarak (genel olarak üç kez yaparlar bunu) kutsadıktan sonra, kimse çiğnemesin diye bir koyuğa sokarlar. Bu hem emeğe, hem ekmeğe olan saygıdandır. En anlamlı deyimlerimiz ekmek üzerinedir “Ekmek parası”, “Ekmeğini eline almak” “Ekmeğini taştan çıkarmak”” Ekmek kapısı:” “Ekmeğinde etmek” gibi…


Ekmeğin yaklaşık 12.000 yıl bir geçmişi var.
İlk insan ekmeğini tahılı taşla ezdikten sonra elde ettiği unu suyla karıştırarak hamuru kızgın taşlar üzerinde, kızgın küllerle örterek pişirirmiş.
Cilali taş devrinde insanlar kestaneden ekmek yaparmış. :D
Babillilerin M.Ö 4.000 li yıllarda ekmek için özel fırınlar yapmış oldukları biliniyor. Değirmenciliğin izleri de var o yıllarda.

Eski Mısırlıların M.Ö 2500 li yıllarda maya kulandıkları biliniyor.
O devirde mayalı hamur para gibi takas ticaretinde kullanılırmış.
Mayanın rastlantı sonucu ortaya çıktığı söyleniyor. Mayalı hamur yapımının Mısır’dan, Roma’ya oradan da Avrupa’ya yayıldığı sanılıyor.
Ekmek 19. yy’dan itibaren sanayi ürünü haline gelmiş. Yüksek ısıya dayanıklı, hızlı mayalar geliştirilmiş.
Maya hamurun içeriğindeki glikoz, früktoz, maltoz, sükroz gibi basit şekerlerin parçalanmasından oluşuyor. Bu sırada salınan karbon dioksit ekmeğin kabarmasını sağlarken etanol de ekmeğe öz kokuyu veriyor. Kısacası maya hamurun yapısını değiştirerek o özel tadın oluşmasına neden oluyor.

Fransa’da sırf ekmek üzerine eğitim veren pek çok kolej var. Burada “ekmek profesörleri” dersler veriyor.
Bizde ekmek eğitimi daha çok alaylı (usta-çırak) yürüyor…
Ekmeğe çok düşkünüz ama işin garibi Avrupa’daki ekmek türü bizden kat kat fazla… Düşünün hâlâ Anadolu’nun pek çok yerinde binlerce yıldır süren aynı usulle ekmek üretimi yapılmaktadır.

Evet, bu forumda ilk ekşi maya tarifini verenlerden sanırım biri de benim.
Ancak yanlış bir tarif verdiğim ortaya çıktı. malina haklı; her ne kadar malina'nın öne sürdüğü gibi yarım paket olmasa da, fındık kadar yaş maya eklemiş olsam da sonuçta bu katkı malzemesi geleneksel yaş mayaya aykırı, bunu kabul ediyorum. Ne var ki bu maya hamurdan hamura şu anda beş yıllık oldu. İçinde o fındık kadar yaş mayadan eser kalmış mıdır bilmiyorum. Bu da önemli değil. Sonuçta yaş mayanın ruhuna aykırı bir iş yapmışım. Bu yüzden özür diliyorum

Madem öyle ben de yeni bir yaş maya hazırlayayım dedim.
Ekşi maya yapımında türlü çeşit yöntemin uygulandığını biliyorum, kuru üzüm bile kullanan var. Ben değişik bir yöntem uygulamaya karar verdim.
Denenmemiş bir yöntem.
Derken buldum.


Evde ekşimiş boza vardı. Akman'nın sanayi katkısız (doğal) bozasıydı bu. Bu bozayı kullanarak ekşi maya yapabileceğimi düşündüm.
İki kaşık una, bir tatlı kaşığı ekşi boza ve su ekledim.
İlk günden mayam hareketlendi.
Sonraki gün gene iki kaşık un ve su...
Ekmeği nasıl olacak bilemem gari.
Mayamın başarılı olup olmayacağı ancak o zaman belli olacak.

Müjgan 18-03-2011 08:49

Teşekkürler Hassoman, yazınız her zamanki gibi bilgi verici, eğlendirici ve son derece akıcı olmuş.

Alıntı:

Bu sırada salınan karbon dioksit ekmeğin kabarmasını sağlarken etonel de ekmeğe öz kokuyu veriyor.
buradaki etonelin ne olduğunu anlayamadım, açıklarsanız sevinirim. Ben etanol olacağını düşünmüştüm. :)

Siz bozadan yola çıkmışsınız ya, ne tesadüf ben de dün akşam yemeğinden sonra aklıma geliveren, farklı bir maya için kolları sıvadım.
Eğer maya tutarsa ve ekmeğim düzgün olursa, burada yeni bir bölümde yer almayı hakedecek bir tarifim olacak. Hoş... kötü olursa da yazarım ben...

Evde bulduğum mısır, buğday, yeşilmercimek, börülce, nohut ve biraz kuru üzümle yeni bir ekşi mayaya başladım. Belki kokuşacak, bozulacak ama denemeye değerdi. Belki internette tarifleri bile vardır, ama ben amerikayı yeniden keşfedeceğim:D
Son olarak yaptığım nohut mayasından ekmek, fiyaskoyla sonuçlandı. Bunu www.ekmeksanati.com da yazdım ve fotoğrafladım.
Bozuk olanı da anlatmalı ki hiç değilse milet bundan bi ders çıkarsın da doğrusunu yapsın. :))
Soberman eminim her seferinde konuya dahil olmasa da, buraya sık uğruyor ve yazılanları okuyor. Umarım şu 5 tahıllı ekşi maya konusunda fikrini yazar.:p
Sevgili Hassoman sizin de ilginç tarifleriniz var ve eminim daha aklınıza niceleri gelecek, (kestaneyi ekşiterek bile ekmek yaparsınız siz...) Biz sevgili Nevsune ile "ekmek sanatı"nda yaptığımız ekmekleri çarpıştırıcaz. Sizi de bekleriz...;)

Kiraz 18-03-2011 08:54

Sn. Hassoman, yazınız gibi, mayanız ve yeni denemeniz de gayet güzel olacak, eminim. Ben de bu sıra dışı denemeleri okumaya bayılıyorum :)

Geçen hafta yaptığım 5. deneme beni şaşırttı ve çok güzel (öncekilere göre çok güzel ama varılacak sonuca göre çok güzel değil; daha çok fırın ekmek yemem gerekiyor) oldu. Fotoğrafını bir telefonla çektim ama aktarmayı beceremedim. Önceden bir günde mayalanan hamur bu sefer 12 saatte iki katına çıktı. Pişince içi yumuşak, kabuğu çıtır oldu, önceki denemelerdeki gibi içinde aşırı yoğunluk olmadı. Müjgan Hanım'ın tavsiyesi gibi ikinci yoğurmayı yaptım, eminim çok katkısı oldu.

Mayalanma süresini pişirmeden önce sabırla beklemek gerekiyor, ekşi maya hazır mayalar gibi pişerken çok kabarmıyor. Yakında bir deneme daha yapacağım. Kötü yanı, evde bende başka ekşi mayalı ekmek yiyen yok, neyse ki kolay kolay bayatlamıyor.

hassoman 18-03-2011 22:46

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hassoman (Mesaj 770007)
etonel de ekmeğe öz kokuyu veriyor.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan (Mesaj 770065)
buradaki etonelin ne olduğunu anlayamadım.... Ben etanol olacağını düşünmüştüm. :)

Evet, anlayamamakta haklısınız, çünkü doğrusu etonel değil etanol olacaktı. etonel petrol türevi bir halt olsa gerek. Her neyse, düzeltir bu yanlışlığımdan ötürü özür dilerim. Bu düzeltmeye vesile olduğunuz ve dikkatiniz için de size teşekkür ederim.
Bir daha bu tür hatalar yapmamaya çalışırım...

Bu gün bozalı mayamla ekmek yaptım.
Sonuç umduğum gibi olmadı.
Ben daha kabarmış bir ekmek bekliyordum.
Üzerini çizmeyi unuttuğum için, orasından burasından patlamış. Bir de yayılmış kalmış. .
Tadı fena değil.

Müjgan 18-03-2011 23:24

Bence ilk sefer için gayetten de iyi bir ekmek olmuş bu... ellerine sağlık...
Tebrikler yani...

Ekmeğin üstü hamurken çizilmediğinde böyle patlıyor, ben hala ne derinlikte çizeceğimi öğrenemedim. Bu iş gerçekten de bir sanat. İyi yoğurulmadığında -ki bende o tür örnek bayaca var- ekmeğin dokusu tuhaf oluyor. Ya kırıntılı dilimler oluşuyor, ya yapış yapış oluyor, ya da tabandan tavana doğru gözenekler genişliyor. İdeal olanı sizin ekmeğinizdeki gibi, her tarafının homojen, gözenekli dokuda olması. Bu yüzden oldukça başarılı buldum. Hiç huysuzluk etmeyin.:p

hassoman 18-03-2011 23:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan (Mesaj 770455)
Bence ilk sefer için gayetten de iyi bir ekmek olmuş bu...p

Bu ilk yaptığım ekmek değildi.
Sorun da burada ya...
Neyse siz deplasmandaki formunuza bakın :D

soberman 19-03-2011 18:52

Ekşi Mayalı Ekmekler
 
1 Eklenti(ler)
Sevgili dostlar,

Uygulamalarınızı memnuniyetle izliyorum. İşini çok iyi bilen, detayları kaçırmayan ve sonuca odaklı bir yaklaşımla hadiseyi ele alabilmeniz doğrusu çok takdire şayan.

Sevgili hemşehrim @Müjgan, ekşi mayanız tabii ki olacaktır, ama bildiğim kadarıyla (ekmek yapımında olduğu gibi) ekşi mayayı temel unsurlardan oluşturmak esastır. Zaten siz de ekşi mayanızı ürettikten sonra un ve suyla besleyeceğinizden aynı noktaya geleceğinizi düşünüyorum, ekşi maya ebesini her halde sarımsak, soğan, mercimekle filan beslemeyeceksiniz, değil mi?

Kıymetli @Hassoman, üstadım, ekmeğiniz bana göre gerek kabuk, gerek doku olarak mükemmel olmuş. İğne başı homojen ipek yapı, karamelize kabuk, üzerine profesyonelce serpilmiş un. Sizin ekmeklerinizin yoruma ihtiyacı yok, sizin de zaten bildiğimiz ve gördüğümüz kadarıyla kendinizi ispata ihtiyacınız yok. Yani aslında gerek altyapınız, gerek tecrübeniz ve gerekse de uygulamalarınız ile çok özel bir yerde olduğunuz aşikar. Kendinize ve ekmeklerinize lütfen haksızlık etmeyin.

Verdiğim rahatsızlığın başından beri farkındayım ama Sevgili @malina'ya bir vefa borcum var diyelim. Kendisini sehven kırdığım için belki kendimi böyle affettiririm sanıyordum ama evdeki hesap çarşıya uymuyormuş.

Son olarak ekşi mayalı; un, tuz, su ve maya destekli bir ekmek fotoğrafı ile müsaadenizi istiyor, tüm dostlara sevgi ve saygılarımı sunuyorum.


hassoman 19-03-2011 23:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi soberman (Mesaj 770742)
"....." Hassoman,"....." üzerine profesyonelce serpilmiş un. ....



İçimdeki yarım yamalak dürüstlük adına şunu itiraf etmek durumundayım. Ekmeği fırından çıkardıktan sonra üzerindeki un hoşuma gitmedi. Fotojenik olsun diye üzerine biraz elemiştim.

Kullandığım un Burhaniye'den ilkel bir değirmenden (yalnızca un ve kepek olarak ayırabiliyor) alınma... Hazır unlardan çok farklı sonuç veriyor.

gece 19-03-2011 23:33

Hassoman'ın yapıp, pek de başarılı bulmadığı boza mayalı ekmeği ben de başarılı buluyor ve kutluyorum.

Tatmadan, koklamadan sadece fotoğraflardan hareketle bu sonuca varıyorum tabii ki. Ancak görünen köy de kılavuz istemiyor.

Bu konuda düşüncemi yazarken, yukarıda, hem de bir kaç kez gündeme gelen "uzmanlık", "uzmanı varken" çekincelerine rağmen nasıl olup da yazabildiğimi merak eden olursa, belirtmeliyim ki; 40 yıllık ekmeksever olmanın ötesinde mektepten ekmekçi olarak söz hakkım olduğunu düşünüyorum.


gece
'alaylı değil, mektepli' ekmekçi olan forum kişisi

hassoman 20-03-2011 01:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gece (Mesaj 770906)
"uzmanlık", "uzmanı varken" çekincelerine rağmen nasıl olup da yazabildiğimi merak eden olursa, belirtmeliyim ki; 40 yıllık ekmeksever olmanın ötesinde mektepten ekmekçi olarak söz hakkım olduğunu düşünüyorum.


gece
'alaylı değil, mektepli' ekmekçi olan forum kişisi

Bunu öğrendiğime sevindim. İlker beye teşekkür ederim


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025