![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,361
|
24 saatini dolduran Ekşi Maya adayı. Ağzı pamuklu bir bez ile örtülü şekilde fırının içerisinde uyuyor. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-06-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 134
|
Bende hafta sonu evde olmadığım için bu sabah 07:00 itibariyle mayayı hazırladım. Tam Buğday unu (Golda) protein değeri % 11 Beyaz un(Teksin-Merzifon üretimi):Protein değeri %10,5 Kül :0,65 Daha önceden tarifi 50 şer gram olarak yazmıştım. Tekrardan bu sayfaya bakamadığım için 50 gr. Üzerinden hazırladım. Bugün gördüm ki tarifte su miktarı 100 gr.mış. Bugün akşam 100 gr. su ile yapılmış yeni bir maya hazırlayayım. Sizlerinki ile aynı olsun. Birde sorum var, mayayı fırında muhafaza ederken fırının ışığının yanması şart mı? Herhangi bir şey atlamayalım.. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Fırın lambasını açmamımzın amacı: - Eğer ortam ısımız 24 dereceinin altında ise mayamız geç canlanacaktır. - Eğer ortam ısısını 30 derece civarında sabit tutabilirsek, canlanma daha hızlı ve düzgün olacaktır - Lamba ışığı bize 30 derecelik sabit ısıyı sağlıyor. Mayanın gelişimine ısı etkisinden başka bir faydası yok. - Eğer daha karanlık ve 30 derecelik bir yer bulabilirseniz çok daha iyi olur. - Fazla ışık da mayaya zarar verecektir. - Fakat bu soğuk kış günlerinde Ekşi Maya yapmak isityorsak sabit bir ısı (30 derece civarı) ortamı bulmamız lazım - Ben fırınımın içerisini ölçtiğim zaman 28 dereceyi sabit olarak elde ettim ve mayam şu anda devam ediyor... Kolay gelsin... |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Mayası erken hazır olabilecekler için, videoyu 1 gün önceden yüklüyorum. Eğer sizin de mayanız hazırsa videodaki gibi ilk beslemeyi yapabilirsiniz... Malzemeler: - 25 gr Tam Buğday Unu - 25 gr Beyaz Un - 50 gr Su Dikkat edecek olursanız, oranları %50 azalttım. Bunu her mayayı beslediğimizde kalanını atacağımız için israfı önlemek için yaptım. Daha azı bile yetebilir ama çalışırken biraz zorluk çıkartabilir... |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| ekşi maya, ekşi maya yapımı, tartine, tartine sourdough |
|
|