![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Suyu 100 ml ölçtüm, unlar 1/3 cup. Sabah (6 saat sonra yani, gece 2:30 da başlattım) baktığımda henüz kabuk oluşmamış ama yüzeyde kuruma başlamıştı. Size katılıyorum, her işte hayır vardır. Ben ilk başlattığım mayada o kadar çok hata yapmıştım ki, 7. Günde küflenince atmaya sebep çıktı diye rahatladım bile. Diğer iki batch katı kıvam mayayı da yanyana koydum, dediğiniz gibi kabuklarını yarın sabah açıp devam etmeyi düşünüyorum. Farkı görmek enteresan olacak. Ölçü kabı olmayanlar için yöntemin caydırıcı olmaması adına günlük kullandığımız eşyalarla yaklaşık olarak şöyle 1/3 cup = kallavi bir Türk kahvesi fincanı 100 gr su = 100 ml su = klasik su bardağının yarısından 1 parmak kadar eksik. Ayrıca rondo gibi ev aletlerinin haznelerinde de ml olarak ölçüler bulunur. Bunlar da kullanılabilir. Sadece 1 cup ölçüsünün Amerikan sistemde 250 ml olduğunu bilmek yeterlidir, evdeki biberon bile ölçü için kullanılabilir. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Unlar elenmiş veya elenmemiş olmaalrına göre Cup, TBsp veya ml ölçümlerinde farklılıklar gösterirler. Tariflerde verilen ölçüler eğer bir farklılık belirtilmemişse; - Elenmemiş una göre verilir... Bu bilgiyi öğrenmek ileride bir kitaptan bir tarif yaparken çok işe yarayacaktır. Bu bilgi bilinmezse sonuç hüsran olabiliyor. En iyi yöntem eğer mümkünse tartarak yapmaktır... Örneğin: - Elenmemiş 1 Cup Un = 140 gr iken - Elenmiş 1 Cup Un = 125 gr oluyor... Bu duruma dikkatinizi çekmek isterim... |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| ekşi maya, ekşi maya yapımı, tartine, tartine sourdough |
|
|