![]() |
Hay Allah ben de koca sitede mutlaka aşı için bir yardımcı olan çıkar diye 1 yaşına getirmiştim fidanımı, napacağız şimdi?
|
yardım..
merabalar siteye yeni üye oldum ilgimin nedeni ise minik avokado fidanım,sizin yazdığınız herseyi yapmısım kulaktan duyma seylerle..benım sorunum suan fidanımı nasıl sulamam, topragını ne sıklıkta degiştirmem ve güneste ne kadar bırakmam gerektığı.tropikal bir bitki olduğu için biraz araştırmanın iyi olucağını düşündüm..deneme yanılma yöntemiyle suana kadar yaşattım bundan sonra kaybedersem cok üzülürümm...şimdiden teşekkürler...
|
Avokadolarım...
Merhaba,
ben bu nisan ayında, avokadoların çekirdeklerini dikmeye karar vermiştim. Önce meyvelerinden arındırmak için yıkadım, sonra kurusunlar diye mutfak bezlerinden birine koymuştum. Ben dalıp bir kaç gün onları orada unutunca bezin neminden çatlamışlar ve kök çıkartmaya başlamışlar. Araştırma yapmadan hemen minik saksılarıma diktim tohumları. 1 tane migrostan, 2 tane de mahalle marketinden aldığım 3 meyvenin tohumunu diktim. Migrostan aldığım daha farklı bir türlü ve hala çıkmadı, ama diğerleri şimdiden 30cm'i geçtiler... ağaççıklarımı bir gün tesadüfen farkettim ve çok sevindim. Ancak kapalı balkonumda sera ortamında büyüyen ağaççıklarımın ileride ev içinde hapsolmalarını da istemediğim için onları ne yapacağımı ve onları nasıl aşılayabileceğimi düşünmeye başladım. Aşı için bir yöntem bulunursa ne olur bana da haber verin. Sevgiler ve teşekkürler... |
Arkadaşlar ; Şu an balkonumda halinden mutlu yaşayan 4 tane avokado fidanım var,hepsini tohumdan yetiştirdim ve 8 aylıklar.Suyun içinde köklendiler.Tohumlarının çatlamaları çok uzun sürdü,yaklaşık 5 ay diyelim ki hala aynı zamanda suya koyduğum ve yeni yeni çatlayan çekirdeklerim var.O yüzden sabırlı olun.Bazı arkadaşların da avokado fidanları yapraklarını eğmiş gördüğüm kadarıyla.Bu tür durumlar benimkilerin başına da defalarca geldi ve sulayınca hemen düzeldiler.Hatta bazen ben sulayınca değil üstüne ablam fazladan sulayınca ancak düzeldiler.Sulama dışında sadece 1 kez cansız görünüme büründüklerini hatırlıyorum; o da bu ay balkona ilk yerleştirdiğim zaman.Rüzgardan çok etkilendiklerini unutmayın.Rüzgardan korunmalarını, yerlerine alışmalarını sağlarsanız düzeleceklerdir.
Akdeniz bölgesinde yaşayan ve kocaman avokado ağaçları olan bir yakınım var.Ondan aşılama konusunda bilgi alabilirim umarım.Görüşmek dileğiyle... |
avakado
2 Eklenti(ler)
Bu yıl tohumdan yetiştirdiğim avakadom.:D
|
Ben de çekirdekten yetiştirdim.Şu an 3 metre boyunda ,çiçek açtı ama meyve veremeden düştü.Samsun'da yetiştiriyorum.
|
1 Eklenti(ler)
|
Bende bir daha denicem bu avakado yu. Kaç Günde kök salıyor ki ortalama. Başarırım bu sefer inşallah. Dışarıdan alacağım avakado tam olgunlaşmış mı seçsem daha iyi yoksa daha olmamış evde olmasını beklesem.
|
5 aydır suda duran bir avakadom var minicik bir kök çıkarttı gerisi yok ben bunu dikeyim mi? İçimi kuruttu desem yeridir birde çatlaya çatlaya 2 parça oldu yarım bir halde suda bekliyor.
|
:) aranıza yeni katıldım ama yaklaşık 2 yıldır bende avokada dikip duruyorum.. ilk denemelerde filizler çıktı, bi karış buyudu, yaprakları çıktı sonra olduler... her sos yaptığım avocadonun çekirdeğini doğrudan ( suda bekletmeden) diktiğim için bu çalışmalar hep boyle devam etti(bol sulama ile diyelim ) .
ankarada yaşıyorum son deneme fidemiz yaklaşık 1 merte oldu, yaprakları buyuk ama aralıklı, bazı gördüğüm resimlerdeki gibi sık diil.. üstelik bir de çiçekle komşu.. ikisine de kıyıp saksılarını ayıramıyorum.. napıcaz bunu ? yani bu fidan böyle buyur mu, kış geliyor gene ölür mü, komsusunun koklerine zarar vericek bir kök yapısı olma ihtimali nedir? .. ölmemesi için ne yapmak lazım? yaklaşık 7-8 aydır orda.. son 4 aydır da fide.. aşılamak nasıl ve ne zaman oluyor ? yardımlarınızı bekliyorum |
avo yu budama
BUDAMA : İlk yıl 70-75 cm yükseklikten tepe budaması yapılarak genç ağacın kuvvetli bir çatı oluşturması sağlanır. Bu dönemde birbirinden 10-15 cm uzaklıkta ve farklı açıda bulunan 3-4 dal seçilerek diğerleri çıkarılır. Ağacın iskeleti bu dallar üzerinde oluşturulur.
(http://www.tarimgonulluleri.com/-fp6612.html ) nasıl yani kafasını mı kesicez? :( |
Aşıladıktan sonra mı?
|
2 Eklenti(ler)
merhaba arkadaşlar ben foruma yeni katıldım edirne de oturuyorum.
benim elime bir avokado geçti topraktan yüksekliği 62 cm ancak bu tohumu suda değil toprakta filizlendirmişler ve ben toprağa ekene kadar 2 gün suda bekledi ve toprağa ektikten iki gün sonra yaprakları hala sörpmüş durumda ama kuruma yok |
Ben Birşey rica edecektim sizlerden. Bir arkdaşım istedi de. Avakado yaprağı bazı hastalıklara iyi geliyormuş bana bulabilir misin diye. Sizden ağaçlar yeşilken avakado yaprağı rica edecektim biraz. Gönderebilecek var mı acaba?
|
Arkadaşlar benim bir alışkanlığım var belki bu alışkanlık yuzunden bir gun kobay faresi misali ölecem ama ne ise :D Dicem o ki Taze Avakado Yaprağını kaynatıp,5 dakikada demledim içtim sonra farkettim ki yaprağın antidepresan özeliği ve Böbrekliri çalıştırdığını farkettim acaba doğrumu farketmişim :D?
|
Alıntı:
Hayır Yapacak bişe var.Ben Adana da yaşıyorum ve avakadoyu kışın sobalı odada ektim.aralık gibi hiç bir tepki vermediğini sanırken tohumu çektiğimde 12 cm lik kök oluşmuştu ve çekerken kırılmıştı.Çekirdek zaten kendiliğinden 2 ye ayrılmıştı ve çekirdeğin zilli tarafının işi bitmişti.ben takrardan yatay olarak diğer yarısını ektim ve 3 ay sonra çekirdekten çıkan filiz kendini gösterdi daha sonra 20 gün içinde 2 yapraklı bir fide haline geldi. Tabi Uzun bir Süreç Herkez Sabırlı olamıyabiliyor :D |
Uzun süredir sitenizi üye olmadan izliyordum. Yeni üye oldum, ben de ilgimi çeken konularda yazmak kafama takılanları sizler gibi ilgilenen kişilerle paylaşmak istiyorum. Avakado çekirdeğini suya koydum ve bekliyorum. Meyve alamayacağımı biliyorum ama merak ,
herkese kolay gelsin. |
Neden meyve alamayasınız sanırım istanbul da güney cephesinde yetişir ancak iki ağaca ihtiyacınız var biri A diğeri B tipi olacak şekilde sanırsam:)
|
Sevgili arkadaşlar !
Bende 5 sene evvel Antalya araştırmadan 2 avakado fidanı aldım . Hata olarak iki ayrı yere diktim . Erkek erken çiçek açıyor ,dişi yer konumundan geç çiçek açıyor . Bir turlu meyvaya yatmıyor . Bazen birkaç meyva tutuyor sonra dokuyor . Hata nerede acaba ? Birde ben hiç budamadım ,içdalları çıkarayımmı ? Bir arkadaşım .çelikle yetiştiriliyor dedi ,acaba yetişirmi ? Bilen bir arkadaş cevap verirse çok memnun olacagım . Selamlar . |
Sizleri sıklıkta takip ediyordum. Bardak içinde başlayan serüven 60 cm olduktan sonra toprağa taşındı, fakat kısa bir süre sonra öldü.
O günden sonra bu işi bıraktım. Geçen haftalarda tekrar kürdan ve bardak olayına girdim. İlerliyen günlerde tekrar saksı-toprak ikilisine geçmek istiyorum. Ne tür toprak ve saksı öneriniz var. Özellikle şurayı oku dediğiniz yazılar ve mesajlar varsa, yönlendirirseniz çok sevinirim. Teşekkürler |
merhaba arkadaşlar.
birkaç kez denediğim kürdan-bardak olayından sonra (el tutmadı herhalde) bodoslama olayına geçip, çekirdekleri yarıya kadar saksıya gömüp, minik torba-seralarda yetiştirmeyi başardım. şu an boyları 25 ile 60 cm arasında 4 fidem, 2 tane çatlayıp bana göz kırpmış bebeğim, 6-8 kadar da toprakta çekirdeğim var. 2 tanesini bonsai için ayırdım. kalanları da annemin bahçesine en az 1 yaşında iken ekmeyi planlıyorum (hain bir bahçevan ot diye daha önce sökmüştü de...) fotograf makinamda bu ara bir sorun olması nedeni ile resim ekleyemiyorum. yanlış yapmadığımı umarak, bonsai için ayırdıklarımın tepe filizlerini kırdım, diğer ikisini ise daha geniş saksılara alıp humik asit ekledim. kalorifere yakın, güneş alan bir yerdeler. dışarı yüzünü ise hava iyi olduğu günlerde pencere önünde görüyorlar. bu yakınlarda değilse bile bir ara resim eklemeyi umuyorum. herkese bol filizli tohumlar dilerim:D kolay gelsin... |
merhabalar,
20-09-2008 tarihinde 2 adet bir tanesini çimlendirmek için bardak düzeneğini kurduğum,diğerini de toprağa diktiğim avakado çekirdeklerimden bir tanesi -umudu kestikten sonra büyük saksıdaki çiçeklerin diplerine dikmiştim ikisini de- filiz vermiş:( nerdeyse 17 ay olmuş :) bir tanesi çimlendi diğerini de buldum, çekirdek sağlam ama hala bir gelişme yok... sanırım bir 17 aya daha ihtiyacı var:) ilk gün resimlerini çekmiştim:) http://img81.imageshack.us/img81/586...fffffffft0.jpg |
Üzeri beş cm. toprak olacak şekilde saksıya koyun (yan yatırın) ve unutun arasıra su koyun kurudukça. bir bakasınız bahar sonu çımışlar.
|
Teşekkür ederim deneyeceğim... zaten unutmuştum. büyük saksıyı bozarken farkettim:)
|
tohumu illa kürdan batırarakmı su da tutmak zorundayız kürdan batırmasak başka şekilde koyu kısmını suda tutsak olmazmı hem tohum zarar görmez die düşünüyorum :)
|
Bugün iki avakadoyu saksı değiştirdim. 10 litrelik tariş yağ tenekesinden çıkarıp daha geniş yarım zeytin tenekelerine diktim. Boyları yaklaşık 1 metre kadar. Henüz yan dal yok, tepe sürgün ucunu çimdik ettim. Tepe çatısı olsun diye. Diğer bir avakado yan dalları oluşmuş durumda yaklaşık 2 metre boyunda. Bu kış iki tohum daha diktim.
|
Venus-trap; dediğiniz gibi avokadoyu delmeden biçmeden de çimlendirebiliyorsunuz. Benim bu şekilde çimlendirdiğim 5-6 adet fidanım var. Küçük tohumları çay bardağına sivri tarafı üste bakacak şekilde ve 3'te biri su içinde kalacak şekilde bırakabilirsiniz. Daha büyük tohumları ise küçük pet su şişelerini üstten 3-4 parmak kalınlığında kesip keserek elde ettiğiniz birinci kısmı ters çevirip ikinci kısmın içine yerleştirebilirsiniz. Böylelikle avokadonuz büyüklüğü ne olursa olsun içine tam oturacaktır. Bu şekilde üstelik tohumlarınızın kökleri eğilip bükülmeden özgürce uzayabilecektir.
|
Alıntı:
|
avokadoyu marketten aldıktan sonra gazeteye sarıp en az 4-5 gün bekleyin. biraz yumuşadıktan sonra kabuğunu soyup içini soğan gibi dilimleyin. üzerine limon ve zeytin yağı gezdirin. ve biraz da maydanoz doğrayın. sabah kahvaltısında vazgeçemediğim bir lezzet. anavatanı meksika olup amerika kıtasında çok tüketilen bir meyve. oralarda guacomole denilen birçok çeşitte yemeği - salatası mevcut. isteyenlere eşsiz bir kaynak www.avocado.org öneririm.
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:21. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025