agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Egzotik Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/)
-   -   JackFruits (Jack'in meyvesi) (https://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/34329.htm)

aydindeniz 14-04-2014 12:55

JackFruits (Jack'in meyvesi)

5 Eklenti(ler)
Tropikal meyveleri incelerken Taylant'ta tadına baktığım jackfruits Denen meyveden hiçkimsenin bahsetmediği görerek bu konuyu açayım dedim. Jackfruits uzak doğuda yaygın olarak tüketilen bir meyve. Dünyanın en büyük meyvesi olarak biliniyor. Meyvelerin boyları 70 cm'e kadar büyüyebiliyor. Tadı tipik egzotik meyveler gibi ülkemizdeki herhangi bir meyveye benzemiyor. meyve ile ilgili aşağıdaki bilgileri buldum.

Artocarpus heterophyllus, dutgiller (Moraceae) familyasına ait tropikal bir meyvedir.

Güney ve Güneydoğu Asya bölgelerinde yetişmektedir. Düşük rakımlı bölgelerde yetişmektedir. Dünyanın en büyük ağaçta yetişen meyveleri arasındadır. Yaklaşık çapı nadirende olsa 25 cm'yi (10 inc) bulmaktadır ve ağırlıkları yaklaşık 35 kg'ye kadar çıkmaktadır. Tadı ananasa benzemekte olup ama ondan daha yumuşağımsıdır ve daha az çekici bir tadı vardır.

Ekim ve ekolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]
Hindistan, Bangladeş, Nepal ve Sri Lanka gibi ülkelerde bilinen ve yetiştirilen bir meyvedir. Her ne kadar bu ülkelerde yetiştirilsede Malay Yarımadası'nda dış ülkelere ticareti yapılmaktadır.

yurt dışından getirttiğim tohumları vermikülit ile ektim. Tamamı yeşerdi. Bakalım yetiştirmeyi başarabilecekmiyiz. Gördüğüm kadarı ile ülkemizde pek bilinen bir meyve değil. Belkide ilk yetiştiren kişi olacağım.

Sakaki 14-04-2014 13:17

Verdiğiniz bilgilere göre Hatay'da yetiştirmek sizin için zor olmasa gerek.
Umarım başarırsınız! :)

aydindeniz 14-04-2014 13:33

Her ne kadar sıcak memleketler olsa da arada don yaşanıyor. Şu an için en büyük risk kışın nadiren yaşanan don olayı. bir yola çıktık bakalım sonunu getirebilecekmiyiz.

In God We Trust 14-04-2014 17:37

Burada -4 dereceye kadar dayanır diyor ancak?
PlantFiles: Detailed information on Jackfruit, Jack Fruit Artocarpus heterophyllus

aydindeniz 14-04-2014 23:14

o zaman hatayda kolay yetiştirecez desenize...

In God We Trust 15-04-2014 07:00

-4 dereceye dayanıyorsa eğer İstanbulda da yetişir sanırım meyve verir mi bilemiyorum

aydindeniz 15-04-2014 12:50

bence verir yeterince nem olması yeterli.

In God We Trust 15-04-2014 16:57

Denemek lazım umarım yetişir

arifyusuf 21-04-2014 12:15

merabalar elimde anaç jackfruit var seneye bir kaç çeşit üzerine aşı yapacağız başarı sağlarsak çoğalmaya devam edicez
saygılar

gingy 21-04-2014 12:37

35 kiloluk bir meyvenin ağaçta yetişmesi de ilginç doğrusu :)

aydindeniz 21-04-2014 13:08

benim şu anda 4 adet fidem oluştu. ama birinin yapraklarında sararma ve kuruma söz konusu. kaybetme ihtimali söz konusu.

seröz 21-04-2014 13:59

Tohumunu nerden temin edebiliriz bende yetiştirmek isterim.

aydindeniz 21-04-2014 14:13

ben tohumları ebay'dan satın aldım. thaifruitseeds denen bir tedarikçi gönderdi. oldukça güzel bir şekilde paketlenmişti. o kadar iyidi ki henüz yolda biri çimlenmişti bile. diğerlerini eker ekmez 1 hafta içinde tamamı çimlendi. ebay sitesi oldukça güvenilir. gönül rahatlığı ile satın alabilirsiniz. kredi kartına ücret Türk lirası olarak yansıyor. kartınızın ait olduğu bakanın döviz kuruna göre fiyatlandırılıyor. oldukça rahat...

In God We Trust 21-04-2014 20:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arifyusuf (Mesaj 1273485)
merabalar elimde anaç jackfruit var seneye bir kaç çeşit üzerine aşı yapacağız başarı sağlarsak çoğalmaya devam edicez
saygılar

Soğuğa dayanıklıklık durumu nedir?

taraf 24-04-2014 10:34

3 Eklenti(ler)
hem tohumdan yetistirdim,
hem saksida ,
hem 2 yasinda,
hem 3 litre saksida,
hem de 2 tane birden MEYVE veriyor,
Nasil cicek actigini sormayin, cunku ciceklendigini farketmemistim, bugun yer degistirdikten sonra TESADUFEN farkettim,

gingy 24-04-2014 12:33

Bakarsınız işi ticarete dökersiniz, ülkemizde faydalanmış olur bu nimetten :rolleyes:

seröz 26-04-2014 08:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydindeniz (Mesaj 1273551)
ben tohumları ebay'dan satın aldım. thaifruitseeds denen bir tedarikçi gönderdi. oldukça güzel bir şekilde paketlenmişti. o kadar iyidi ki henüz yolda biri çimlenmişti bile. diğerlerini eker ekmez 1 hafta içinde tamamı çimlendi. ebay sitesi oldukça güvenilir. gönül rahatlığı ile satın alabilirsiniz. kredi kartına ücret Türk lirası olarak yansıyor. kartınızın ait olduğu bakanın döviz kuruna göre fiyatlandırılıyor. oldukça rahat...

sn. aydındeniz kargo ücreti ödediniz mi acaba?

birgaripyolcu 06-05-2014 20:46

Allah neler yaratmış,bu ülkemizde yetişmez sanırım...

Taşlıbahçe 06-05-2014 21:11

1 Eklenti(ler)
Bu meyveyi ilk kez Srilanka'da 2006 senesinde iki farklı haliyle tatmıştım. Hala aklımda :) İlki, henüz olgunlaşmadan toplanıp sebze niyetine bol baharatla pişirilen bir yemek olarak, ikincisi de olgunlaşmış haliyle. Yemekte görüntüsünü etten ayıramadım ki ilk başta et sandım, tadı ise baharatlardan dolayı belirsizdi. Olgunlaşmış meyveyi ise ananasla muz arası bir tadın yumuşak kauçuk kıvamındaki hali diyerek belki anlatabilirim. Çok hoş bir meyve, hem yemesi hem de bakması. Türkiye coğrafyasında yetişirse sevinirim. Yetiştirmeye niyetlenen arkadaşlara sevgiler, saygılar :) Aşağıya bu meyveyi çizdiğim bir desenimi de ekliyorum; çini mürekkebi, Hindistan, 2009

aydindeniz 15-05-2014 11:18

sayın seröz mesajınızı yeni gördüm hatırlamıyorum ama sanmıyorum genelde ben ücretsiz kargo olanları tercih ediyorum yoksa fiyat çok artıyor.

taraf 21-06-2014 22:27

Uc adet meyveden ikisi dokuldu. Bi tane meyve kaldi. Hayirlisi

seröz 23-06-2014 10:13

Tohumlarim bugün geldi.suda mi bekletim direk toprağa mi gömeyim

seröz 18-07-2014 12:08

Tohumlarda hiç bir gelisme yok :(

aydindeniz 18-07-2014 12:58

Sizin adınıza üzüldüm, ben 5 tohum sipariş etmiştim 4'ü çimlendi şu anda boyları yalaşık 40 cm'e ulaştılar. toprak yeterince nemli kalıyormu? havalar çok sıcak belki yeterince nem tutmuyordur toprağınız. hangi tür toprağa ektiniz? ben Vermiküli ve torf karışımına ekmiştim ve çabucak oldu.

seröz 20-07-2014 16:10

10 tohum geldi 2 haftayı geçti sürekli nemli torfta ama bi hareketlenme yok :(

aydindeniz 19-08-2014 13:57

sayın seröz tohumlarınız ne durumda acaba merak ettim?

seröz 20-08-2014 07:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydindeniz (Mesaj 1313931)
sayın seröz tohumlarınız ne durumda acaba merak ettim?

Tohumlarda hiç bir gelisme olmadı hepside çürüdü

taraf 28-08-2014 20:20

Surekli meyve veriyor ancak ceviz kadar olunca sararip dokuluyorlar.

aydindeniz 29-08-2014 09:42

sanırım gelen tohumlarda bir problem var. bazen öyle olabiliyor. benimde satın aldığım tohumlardan aynı cins olanlar ya tamamen filizlendi **** hiçbiri filizlenmedi, tohumların tazeliği, fertilliği bu açıdan önemli oluyor. internetten tohum almanın dezavantajları bunlar. sayın taraf bitkiniz içerde acaba meyvalarının dökülmesininin sebebi olabilirmi? ortamda klima çalıştırıyor olabilirsiniz bu bitkilerin doğal ortamları oldukça nemli. sıcak ve nemi seviyorlar, klimanın en büyük özellklerinden biri ortam nemini yoketmesi havayı kurutması belki de mevcut ortamı bitkiye zarar veriyordur.

aydindeniz 29-08-2014 09:44

benim fidanlarım şu anda bahçe ortamında ve oldukça sağlıklı bir şekilde büyüyorlar. çok hızlı gelişiyorlar yarım metreyi geçen boydalar. umarım kışı sağ salim atlatırım.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025