![]() |
Bursa'da muz yetişmez diyenlere gelsin Yıldırımdan muz [emoji12]https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...0583cd2de6.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...54b6d1685f.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...fbb104b4b9.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...499c55ce67.jpg
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
Bende Didim den muz ağacının birisinden fide getirdim büyük bir saksıya dikecegim kışın evin içine alayım yazları da terasa çıkarayım diye düşünüyorum ama benim evim çok rüzgar alıyor nasıl yapacağım bilemedim
|
Bende Bursa da yetistirecegim benim için güzel bir örnek olacak eşim Bursa da yetişmez diyordu bu fotoğrafları kesin göstereceğim chuckybebek79 şimdi muzun durumu nasıl meyve verdi mi
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Alanya'da açıkta muz üretimi. Bu sıralar muzların meyve gösterme zamanı. Resimdeki de Alanya'da uzun muz dediğimiz cins.
Eklenti 699370 |
Benim pembe muzum çok güzel oldu [emoji3] birde yavru verdi , oda kocaman oldu nerdeyse [emoji4]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
Eşek Muzu
3 Eklenti(ler)
Eklenti 700699
Bizim buralarda bu muza eşek muzu denir. İnsanlar bu muza neden böyle der bilmiyorum ancak yabani bir tür olmasından kaynaklanıyor olabilir. Evet, Türkiye'de muzun, kendiliğinden yetişen yabanisi de var. Eklenti 700700 Eklenti 700701 Soldakiler bildiğimiz yerli muz. Sağdakiler ise eşek muzu. Yerli muz, musa acuminata türündenken eşek muzu, musa balbisiana olarak geçer. Eşek muzu görünüş olarak bildiğimiz yerli muzdan hemen ayırt edilebilir. Yerli muzun parmakları uzun, yuvarlak hatlara sahipken bu tür kısa, kalın, köşeli yapıdadır. Tadı ise daha az şekerli ve mayhoştur. Kötü bir tadı yok aslında. Ağacı yerli muza göre uzundur, soğuğa karşı da oldukça da dayanıklıdır. Ancak tarımı yapılmaz. Hobi olarak yetiştirenler dışında genelde dere kenarları, yol kenarlarındaki sel arkları gibi sulak yerlerde kendilinden yetişir. Bazen parklarda süs bitkisi olarak da görülebilir. Bahçede yetiştirmek ise verimli değildir. Çok su ister ancak meyvesi küçük olur. Zaten ticareti de yapılmaz. Alanya'da pazarda bile zor bulursunuz. Yine de Mersin taraflarında tarımının yapıldığını duydum. |
Pembe muzum 2-3 aya yakın bir zamanda yavru verdi İnşAllah meyvelerinide görürüz [emoji4]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
Arkadaşlar duyduğum kadarıyla pembe muz tohumdan yetişiyormuş doğru mu
|
Alıntı:
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
Alıntı:
Tropikal iklim kuşağındaki ülkelerde çekirdekli türlerin de tarımı yapılabiliyor ancak muhtemelen onlar da dip sürgünlerini tercih ediyorlardır. Muz çimlenecek, 4-5 m boya ulaşacak, ondan sonra meyve verecek. Bunun yerine 1-1,5 m'lik bir fidan dikmek daha verimli olur. Ben de yeni bahçe dikimi yapılırken şunun tohumu olsa da böyle fidan taşımakla uğraşmasak diyorum ama olmuyor işte. |
Alıntı:
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
Alıntı:
|
Alıntı:
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
Yani evdeki muz çimlenir mi 😂
|
Alıntı:
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
Alıntı:
|
Alıntı:
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
tamam teşekkürler
|
Tayland Muzu
4 Eklenti(ler)
Bu da Tayland muzu.
Bizim yerli muza göre oldukça uzun bir boya sahip. Meyve yerden 3-4 m yukarıda duruyor. Yapraklarıyla boyu rahatlıkla 5 m'nin üzerinde. Bakalım bu uzun boylu ağaç Akdeniz'in fırtınalarıyla başa çıkabilecek mi? Ağacı büyük, büyük olmasına da meyvesi küçük. Normalde açıkta bu boyda bir yerli muzdan 40-45 kg meyve alınabilirken Tayland muzunun meyvesi ise 15 kg'ı geçmeyecek gibi duruyor. Tayland'da yerden 5-6 m yukarıda duran 15 kg'lık meyveler de görmüştüm. Onların muz anlayışı böyle. Taylar 5-6 m'lik ağaçlarda 15-20 kg'lık meyveyle tatmin olurken biz 2-3 m'lik ağaçlarda 30-35 kg meyve almaya çalışıyoruz. Tayland muzunun parmakları yerli muza göre daha kısa. Biraz köşeli. Biçim olarak bizim eşek muzu dediğimiz türü andırıyor ama ondan da farklı. Tadı yerli muza göre biraz da az şekerli, hafif ekşimsi. Orada muzu sadece soyup yemiyorlar. Balla soslayıp mangalda pişiriyorlar. Kurutup çikolata ya da balla kaplayarak satışa sunuyorlar. Patates gibi kızartıp cips yapıyorlar. Birçok farklı tüketimi var. Bizim yerli muzlar bu işler için pek uygun değil. Çok sulu. Tayland muzu o kadar sulu değil ve bu yüzden daha farklı tüketim olanakları da var. Diğer bir ilginç tüketim yolu ise yapraklarının da yemeklerde kullanılması. Yapraklar yenmiyor ancak yemek yapımında yardımcı oluyor. Örneğin pirinç, kırmızı fasulye, Hindistan cevizi sütü kullanarak yaptıkları bir tatlıları var. Bunu muz yaprağına sarıp pişiriyorlar. Muz yaprağına sarılmış tatlı bir pirinç topu düşünebilirsiniz. Yerli muzun yaprakları kalın ve gevrek ve bu iş için uygun değil. Tayland muzunun yaprakları ise ince ve yumuşak. Bunun dışında bazı yemeklerin servisinde de kullanılıyor. Yemek tabağının içine, yemeğin altına yerleştiriliyor. Tayland muzunun çiçeklerinin de tüketildiğini belirteyim. Çiçektem kastım, meyvenin ucundaki kırmızı topuzu. Yerli muzun çiçeklerinin tüketilmesi zor. Çünkü kötü bir tadı var ve kolay kolay yemek istemezsiniz. Tayland muzunun çiçekleri ise pişirilip kolaylıkla tüketilebiliyor. Özellikle hamile kadınlar sık tüketiyor. Her ne kadar Tayland dışında pek meşhur olmasa da değerli bir tür olduğunu düşünüyorum. Bahçede birkaç tane bulunmasında yarar var. Eklenti 712341 Daha önce görmeyenler için muz meyvesi yukarıda görüldüğü gibi en son açan yaprakların arasından koni biçiminde çıkıyor. Daha sonra bu koni aşağı doğru sarkıp açılarak muzun parmaklarını ortaya çıkarıyor. Aslında bu durum muzun çiçek açması olsa da doğuma çok benzediğinden "muzun doğurması" olarak adlandırılır. "Muzlar çiçeklendi mi?" yerine "Muzlar doğurdu mu?" denir. Eklenti 712342 Eklenti 712343 Eklenti 712344 |
Ben bunun iri ve güzel yapraklarına bayıldım. Acaba nasıl bir fide satın almak lazım evde bakmak için. Harika bir salon bitkisi olur.
|
Alıntı:
|
3 Eklenti(ler)
Bahçemde açık alandaki muzlar, yazın başında meyve veren bir tane vardı, meyve tutacak kadar olgunlaştığını düşünmediğim için kestim, yerine çıkan yenisi neredeyse 4,5 metre uzunluğa ulaştı ve eylül ayında meyve vermeye başladı. Altında oluşan sürgün muzlar da bitmek bilmiyor, halbuki bu yaz yoğunluktan dolayı doğru düzgün sulamamıştım bile. kültüre alınmış bir muz türü diye biliyorum ama cinsi nedir, nasıl anlayabilirim?
Aynı bahçede başka cins muzlarım da var ama onlar bunun kadar hızlı uzamıyor belki cinsle ilgili değil de konumdan dolayıdır. |
Muz meyveleri ufacıkken olgunlaşıp çürüdü...
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bahçemde bir öbek muz ağacım var.... Yer Adapazarı/Sakarya... Bunlar yıllardır hevenk verirler, ancak hevenkleri geç vermeye başladıklarından, kış bastırınca muzlar aşağı yukarı 8-10 santim büyüklükteyken büyümeleri duruyor ve tabii ki donup dökülüyorlardı... Yalnız bu yıl Nisan gibi hevenk sapı + çiçekler gelişmeye başladı ve muzlar da hevenkte oluştular... Böyle olunca, yaz boyu olgunlaşmak için fazlasıyla vakit bulacaklarını ve ilk defa muz toplayabileceğimi düşündüm.. Ancak dün baktığımda meyvelerin 6 santim kadar büyüklükteyken sararıp olgunlaşmaya, hatta çürümeye başladığını gördüm...
Resimde paylaştım görüntülerini... Bunun nedeni ne olabilir? Sulamayla ve sıcaklıkla ilgili bir sorun yok... Ağaçlarda bitki biti gibi herhangi bir parazit de yok... Meyve vermeyen sadece görüntü için yetiştirilen bir kültivar olabilir mi? Ya da eksik yaptığım bir şey mi var... Not: Ağaçlar son derece sağlıklı ve çok soğuk kışlarda yaprakları donsa da ilkbaharda çok hızlı yaprak veriyorlar, görünümleri de harika.. Yani muz vermeleri gerekmiyor, görüntüleri yeter... Ama yine de muz da toplayabilsem çok harika olur işin doğrusu... :p |
1 Eklenti(ler)
Ben de elimdeki tek fotoğrafını paylaşayım. Şuan maraş onikişubat ilçesindeler. Bana geldikleri yer ise Maraşın andırın yeşilova tarafı. Çok hızlı büyüyor şuan evimde;) meyveye durur mu bilmem ama saksıda meyveye duracağını sanmıyorum. Düşünceleriniz nedir? Teşekkür ederim.
|
1 Eklenti(ler)
Bir tane köl boğazı çürüyen 2 karışlık fidem de vardı. Onu da uzun zamandır denemek istediğim iplik üretimi denemek için kullandım. Sadece merdane ile ezip keskin olmayan kahvaltılık bıçak ile kazıdım. Azıcık bir iplik çıktı ancak keyifliydi sizle de paylaşmak isterim.
Benim muz ağacıyla ilgili serüvenşm şimdilik bu kadar. Yıllardır istediğim bir bitkiydi sonunda oldu ;) ayrıca tavsiyeleriniz olursa benim için onurdur. Size son olarak ipliğin fotoğrafını şuraya koyayım ;) |
Bu mevsim muzun en leziz olduğu sezon nedenini bilen var mı?
|
1 Eklenti(ler)
Geçen yaz Antalya'dan İstanbul'a dönerken, doku kültürü denemek için satın almıştım. Ev içerisinde bakıyorum yaprakları çok geniş ancak pek uzamıyor(iyi güneş alamadığı için olduğunu düşünüyorum). Antalya'dan bir muz daha getirmiştim ama o çok dayanamadı çürüdü. Keşke bende iplik yapmayı deneseydim ama o zaman aklıma gelmemişti.
Muz bitkisine gübre veriyor musunuz? Sulamasını nasıl yapıyorsunuz? Bendeki çok su istiyor üç gün su vermeyince yapraklarını büküyor. Eklenti 730551 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:21. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025