agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Egzotik Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/)
-   -   Kakao Ağacı (Theobroma cacao) (https://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/181.htm)

aytekugur 29-08-2012 17:13

iyi günler

Benim 100 kadar çimlenmiş kakao tohumum var ekimini yaptım. onun öncesinde 2 adet fidem vardı. gelişimi iyi giderken birden durdu ve yaprakları kurumaya basladı.sebebi düşük nem (%40) ve sıcak hava kaynaklıda olabilir toprağa şaşırtmıştım toprak yapısı kaynaklıda olabilir. yetiştiren arkadaslar hangi ortamda ve toprak yapısında yetiştiriyor acaba bilgilendirebilirmi beni. gübreleme ve sulama şekliniz nedir...

Charlaux 04-11-2012 11:49

1 Eklenti(ler)
Hepinize merhaba,
Adim Charlaux ve Istanbul'un Cekmekoy'unde soguguna aldiris etmeden egzotik bitki yetistirmeye calisiyorum.Turnea ulmifolia'dan tutun hindistancevizine,hindistancevizinden tutun gliricidia sepiumlara,gliricidia sepiumlardan tutun jaboticabalara kadar her bitkiye el degdirmis olan bendeniz dedim ki bir baslik acayim sirf bu denemelerimi ve ogrendiklerimi bu baslik altinda fotograflayarak anlatayim.Kendime bu haftanin (bir bakmissiniz gunun konusu olabilir tabi :dilli:) konusu olarak Theobrama Cacao'yu sectim.Nereden temin ederizden tutun nasil cimlendirilecegine kadar derinligine meseleye inecegim,ayrica kendi urettigim bir taktigide sizlerin begenisine sunacagim.

1)Theobroma Cacao
Nacizade kakao agaci,Umpa Lumpa'larin memleketlerini terk ettiren melet.Bilinen isimleri arasinda kakao,kakao agaci,Tanrinin meyvesi,cikolata agaci gibidir.Yagmur ormanlarinda yetisebilen bu kakao agacinin yaninda genellikle gliricidia sepiumda olur,gliricidia sepium daki madre de cacao da buradan gelir,bir baska degisle Gliricidia sepium'un gozbebegidir kakao agaci.Hemen altta daha ayrintili bir bilgiyi listeleyerek veriyorum.

Bilinen isimleri: Kakao,kakao agaci,Tanrinin meyvesi,cikolata agaci
Latince adi: Theobroma Cacao L.
Sinifi:Equiesetopsida
Altsinifi:Magnoliidae
Super sira (superorder diyor cevirimin kusuruna bakmayin) : Rosanae
Sira:Malvales
Aile:Malvacae
Genes:Theobroma
Anavatani:Meksika,Central Amerika,Guney Amerika'nin kuzey kisimlari
Ozellikeri: Genelde bocek ceken bir turmus dogal ortaminda.

Simdi gelelim bizi ilgilendiren kisimlara cunku kakaonun Turkiye'de 5-8 ft e ulasacak hali yok,ya da en azindan evimizde ulasmasin kucuk kalsin o bize yeter diye dusunuyorum.Kakao'nun meyvesi yumurta seklinde ve sarimtrak renkte.Ekecekler icin taze ve nemli kalmasi cok onemli bu yuzden yurtdisi siparislerinde daha bir dikkatlice paketlenerek geliyor kendileri.Ancak derseniz ki ben kakao beanlerimi kurutacagim Aztekliler Mayalilar gibi icecek yapacagim o zaman kurutma serbest.

Kakao tohumlarini ebayden temin eden ben hicbir islem uygulamadan iceride saksiya ektim,ama bu isin bu kadar kolay olmadigini anladim.Spangnum moss(*yazilisini yanlis yazdim galiba ozur dilerim) la ozel bir alanda cimlendirilmesi gerektigini ogrendigim kakao agaci icin kendi kendime ben bu mossu nereden temin edecegim,Charlaux kafani calistir.Ve aklima 1.sinifta yaptigim pamuklu mercimek denemesi geldi.Okulda yaptigimiz bu calismada tohumlarin kokusunu bizzat cok hos buldugumdan oturu aldim elime pamugu 4 tane de deneysel amacli kakao tohumunu ayni mercimegi pamuga nasil oturtuyorsak ayni yolu izledim.Sonucta ortaya asadigaki resimdeki duzenek ortaya cikti.Su an icin tohumlarin kokmasini sevinc ve heyecan icinde bekliyorum.

Gelelim tohumlari nereden temin edebilecegimiz konusuna.Ben her zaman ebay'i kullaniyorum.Tahminimce userlar tarafindan zamanla yukleniyor simdi baktim,aman benim hatama dusup gliricidia sepium madre de cacao almayin.Hayir ben hatamdan memnunum da istemediginiz urun cikinca uzulmeyin.Posta isterken de first class international + tracking isterseniz first class fiyatinin 5-6 lira fazlasiyla isi kapmis olursunuz hem de kayip mi oldu sikintisi cekmeden urununuze kavusursunuz.Pek cok tohum alan arkadasimiz gelmeyince uzuluyor dertleniyor ve internetten alim basliginda da soyluyor onlar uzulmesin diye.Cunku bazen mesele Portekiz gibi baska ulkeye yollanmasi oluyor,trackingle takip ederseniz bu durumda tek yapmaniz gereken onlara ulasip sizin ulkenize ucretsiz yollamasi oluyor :p

Bunun disinda googledan arattiginizda pek cok opsiyon cikiyor karsiniza ama ben onlardan almak yerine ebayden almanin en mantiklisi olduguna inaniyorum.Hem daha ucuz hem de ebay guvencesiyle aliyorsunuz urunleri.Oradan aldigimda kafam rahat, bir sorun cikarsa ebaye iletiyorum islerim tamam.Ve elbette tohumun kondisyonuna da dikkat etmek lazim mesela ebayde cacao diye arattiginizda once baska resim sonra ekteki resminde bunun kavrulmus kakao oldugunu ogreniyoruz.(bknz: Cacao Theobrama Cacao Organically Grown 28 GR 1OUNCE | eBay)

Bildigim kadariyla Sn.Romantik kakao filizcigimi denir fidani mi denir bilemiyorum tanimlayamiyorum (yasini) satiyor ama ben kendin al kendin uretcilerden oldugum icin tohumdan yetistirmeyi daha anlamli ve ozel buluyorum.

günebakan 04-11-2012 13:30

Sayın Charlaux zor bir işe başlamışsınız bence. Egzotik meyveleri yetiştirmekte başarılı olmanızı diliyorum neden olmasın ki ben ve birçok arkadaşımız kahve çekirdeğinden kahve fideleri yetiştiriyoruz umarım sizde egzotik meyveler de başarılı olacakasınız:) Allah yardımcınız olsun kolay gelsin.

Kakao hayalinizi gönülden destekliyorum

Charlaux 04-11-2012 17:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi günebakan (Mesaj 1042021)
Sayın Charlaux zor bir işe başlamışsınız bence. Egzotik meyveleri yetiştirmekte başarılı olmanızı diliyorum neden olmasın ki ben ve birçok arkadaşımız kahve çekirdeğinden kahve fideleri yetiştiriyoruz umarım sizde egzotik meyveler de başarılı olacakasınız:) Allah yardımcınız olsun kolay gelsin.

Kakao hayalinizi gönülden destekliyorum

Tesekkur ederim Sn.Gunebakan,valla 11 yasinda'kis mevsiminde rambutan cimlendirip fidanin ustune suyu birakip bu isi berbat eden bir insan olarak umut var diyorum :p

Charlie'nin Cikolata Fabrikasi

Haftanin konusu cikolataysa cikolatayla alakali izlenecek birseyler de olmali ve ****** akla ilk gelen film Charlie and the Chocolate Factory.Ben filmin 1971 versiyonunu daha sempatik buluyorum,hele oradaki Umpa Lumpa'lar daha tatli bence.Fakat elbette ikisde izlenmesi gereken filmler.Charlie'nin hayati aslinda bize pek cok konuda umut veriyor,belki de sans bizi bir yerlerde bekliyor,mesele onu bulmakta :D Umpa Lumpalardan bahsediyorsak onlarin sarkisindan bahsetmeden gecmemeliyiz,buyrun merak edenlere,hatirlamak isteyenlere sarkinin sozleri:

OOMPA LOOMPA DOOMPADEE DOO
I'VE GOT A PERFECT PUZZLE FOR YOU
OOMPA LOOMPA, DOOMPADAH DEE
IF YOU ARE WISE YOU'LL LISTEN ME
WHAT DO YOU GET WHEN YOU GUZZLE DOWN SWEETS
EATING AS MUCH AS AN ELEPHANT EATS
WHAT ARE YOU AT GETTING TERRIBLY FAT
WHAT DO YOU THINK WILL COME OF THAT
I DON'T LIKE THE LOOK OF IT
OOMPA LOOMPA DOOMPADEE DAH
IF YOU'RE NOT GREEDY YOU WILL GO FAR
YOU WILL LIVE IN HAPPINESS TOO
LIKE THE OOMPA LOOMPA DOOMPADEE DO
DOOMPADEE DOO

Peter Ostrum,bu sirin Charlie simdi nerelerdedir ne yapiyordur diyen abilerim ve ablalarim icin kendisi simdi bir veterinermis,hayvansever dogada severdir diyoruz ve kendisine mutluluklar diliyoruz :cool:

Ve gelelim benim aldigim kakao tohumlari,bana icindekiler vicik vicik kivamda degil normal kivamda geldiler.1 hafta icinde cimlenmeleri umuduyla vesikaliklarini da yuklerim bu hafta icinde.Ayrica kucuk bir not evde ucra bir kosede sadece tek bir gliricidia sepium tohumu cikti.Olsun sansimi deneyim diyen ilk arkadasimiza tohumu alici odemeli yollayabilirim.1 tane de kakao tohumu yerlestiririm arasina anali babali buyutur :dilli:

Charlaux 04-11-2012 21:04

1 Eklenti(ler)
Bu da elimdeki kakao tohumlari,yani buyuk kakao kabugunun icerisinde gelmedi,fiyat olarak daha(=baya) ucuz ama ihtimaller daha dusuk :p

agozce 05-11-2012 00:32

Harikasın güzelim, başarılar dilerim.

Yalnız bir uyarı sana..:)), kakao çok hızlı büyüyor ve kocaman ağaç oluyor. Evde nasıl olur bilmem.

Bende iki fidan var, aynı saksıda, banyoda duruyor. Buzlu cam arkasından sadece sabah 2 saat kadar güneş alıyor. Tek gidiyorlar şu anda. Tavana değmek üzere. Budamak istemiyorum ama ne yapacağımı da bilmiyorum :)

Charlaux 05-11-2012 20:03

Bitkimizin Uzamasini Nasil Durdurabilir/iz,miyiz

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 1042352)
Harikasın güzelim, başarılar dilerim.

Yalnız bir uyarı sana..:)), kakao çok hızlı büyüyor ve kocaman ağaç oluyor. Evde nasıl olur bilmem.

Bende iki fidan var, aynı saksıda, banyoda duruyor. Buzlu cam arkasından sadece sabah 2 saat kadar güneş alıyor. Tek gidiyorlar şu anda. Tavana değmek üzere. Budamak istemiyorum ama ne yapacağımı da bilmiyorum :)

Sevgili agozce bana arastirilacak konu verir de ben arastirmam,olmaz simdi :p Bu arada guzel niyetleriniz icin tesekkurler,insallah kakao tohumlarim canlanacak.Bugun mercimeklerde hissettigimiz garip ama seker,pis ama hos o kokuyu almaya basladim,umarim iyiye alamettir diyorum :D

Simdi bu isin 50 feet uzunluguna kadar yolu varmis yani bu da 600 inches ediyor.600 inches'in kendi kafamdaki karsiligi dev cunku bez bebekler falan 17 inch civarinda oluyor.Ve tabi kakao icin ciceklerin tozlanma islemini sayet siz yapmak zorundasiniz.

E uzuyor uzuyor da nasil durduracagiz bunu ? Oncelikle cozum ust kismi budamak degilmis,en azindan PennState'in arastirmalarina dayanarak bunu soyleyebiliriz.Cirkin gorunmesi gibi estetik sebeplerden tutun bitkinin ac kalmasina kadar uzayan genis bir sebep listesi var.Ve ayni yazida Dr.Alex Shigo'nun bunun zararli oldugunu da soylemis bitkimiz icin,hatta en zararli sey oldugunu soyluyor kendisi.Makale uzun ama gereken kisimlarini cekip cikarttim,okumak isteyenler bu linkten ingilizcesini okuyabilirler : http://www.bloomsburgpa.org/boards.c...topTopping.pdf

Ben soyle bir video buldum isimize yarayacagina inandigim : http://www.ehow.com/video_4952158_st...e-growing.html Videoda anlatildigina gore cam agaci turlerinin buyumesini durduramayiz ama kakao agaci da dahil olmak uzere diger agac turlerini ana dal disinda budaya budaya uzama gucunu kisariz.

agozce 05-11-2012 20:22

Ben 2 mt. lik bir bonsai yapayım o zaman. Zaten meyveler de gövde de oluyor.

Charlaux 08-11-2012 21:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 1042826)
Ben 2 mt. lik bir bonsai yapayım o zaman. Zaten meyveler de gövde de oluyor.

Daha hala bir gelisme olmadi benimkilerde,ne pamuktakinde ne de topraktakinde.Bilemiyorum bir de torbadakilerin tohumlarin bazilari cok hos bejimsi tonda bazilarida kara,bilemedim valla :(

Plantae 23-11-2012 20:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 1042352)

kakao çok hızlı büyüyor ve kocaman ağaç oluyor. Evde nasıl olur bilmem.

Sayın agozce
sizin kakao da epey hızlı çıktı hani kendi melekinde bile böyle hızlı büyüyemezdi mıuhtemelen
hızlı boylanması ile ilgili olarak acaba diyorum banyoda olması olabilir mi çünkü genelde banyo pencereleri genelde tavana yakın olur ve bilirsiniz ki bitkilerde ışığa yönelim vardır ve ışık kaynağıda yukarıda olduğu için bitkiniz oraya ulaşmaya çalışmış diye düşünüyorum
budama yerine eğer çok büyüdüğünü düşünüyorsanız 150cm civarından tepe sürgününün kesilmesinin yani taç yapmasını sağlamanın daha faydalı olacağını düşünüyorum
ayrıca fotoğrafını eklersiniz daha iyi yorumda bulunabiliriz

agozce 24-11-2012 01:16

(Şehir dışındayım, dönünce foto eklerim)

Banyo penceresi yerden 120 cm den tavana kadar buzlu cam(94.mesajda) . Ama sık sık duş alması etkili oldu diye düşünüyorum.

Duş almayı ve nemi çok seviyor.

Plantae 24-11-2012 13:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 1053456)
(Şehir dışındayım, dönünce foto eklerim)

Banyo penceresi yerden 120 cm den tavana kadar buzlu cam(94.mesajda) . Ama sık sık duş alması etkili olur diye düşünüyorum.

Duş almayı ve nemi çok seviyor.

duş alması ve nem ile ilgili yazdıklarınıza kesinlikle katılıyorum
siz kakaonuza mükemmel bir ortam hazırlamışsınız sulama nem ve sıcaklık kakao yetiştirmedeki anahtar kelimeler çeşitli kaynaklardan okuduklarım ve 6 aydır test ettiğim kadarıyla.
kakaolar için düzenli sulama ve ortamın nemli olması kesinlikle gerekli ve bitkinizi yeterince sulasanız bile ortam nemi düştüğü zaman kakaoların büyümesi çok yavaşlıyor hatta duruyor.
iç mekanda artık ısıtma sistemleri devreye girdiği için nem oranları ilerleyen günlerde %20 lere kadar düşecektir iç mekanlarda ki bu durum aslında insan sağlığı içinde uygun değildir bu yüzden artık hem kendimiz hemde bitkilerimiz için bazı tedbirler almak gerekecektir.
öncelikli tavsiyem tüm arkadaşların ortam sıcaklığını ölçmek bir termometre ve nem ölçmek içinde bir higrometre temin etmesidir ve bu tip cihazların bu işi yapan firmalardan alınmasını tavsiye ederim çünkü piyasada işe yaramaz cihazlarda mevcut.
düşük neme çözüm olarak sanırım hava nemlendirici adı altındaki cihazlar yeterli olacaktır ve artık bitkilerimiz içinde ayrıca bir tane almak gerekiyor gibi görünüyor
ayrıca bunun yanında özellikle nem sever bitkilerinizi sıkça spreylemekte çok faydalı olacaktır.

Charlaux 24-11-2012 13:41

Merhaba arkadaslar,
Aranızda kakao celıgı yollayabılecek bırı var mı acaba,tohum aldım kar etmedi :(

Plantae 24-11-2012 13:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Charlaux (Mesaj 1053602)
Merhaba arkadaslar,
Aranızda kakao celıgı yollayabılecek bırı var mı acaba,tohum aldım kar etmedi :(

çelik alabilecek boyutlarda fidanım yok.
canlı tohum bulmak gerçekten çok zor verdiğniz paraya mı yanarsınız tohumların çimlenmemesi sonucu zaman kaybınıza ve moralinizin sıfırlanmasına mı yanarsınız.

Charlaux 24-11-2012 18:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Plantae (Mesaj 1053607)
çelik alabilecek boyutlarda fidanım yok.
canlı tohum bulmak gerçekten çok zor verdiğniz paraya mı yanarsınız tohumların çimlenmemesi sonucu zaman kaybınıza ve moralinizin sıfırlanmasına mı yanarsınız.

Katiliyorum,tohum isi cidden cok zor ve moral bozucu,tabi insanin ektigi seyin cimlenmesi de ayri bir zevk.Dolayisiyla cozumu celikte buldum,en azindan celigi yasatmak ta bir ugras bir emek.Dogrudan satin alinmis kakao fidani bana fazla duygusuz,emeksiz geliyor ama :rolleyes:

agozce 24-11-2012 23:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Charlaux (Mesaj 1053602)
Merhaba arkadaslar,

Henüz o büyüklükte kimsede yok sanırım. Bendekiler bu bahar budanacak, köklendirmeye alacağım. Tutarsa söz senindir..:)

Tohumların tadına baktın mı? Bende tadını merak ediyorum..:)

Charlaux 29-11-2012 21:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 1053842)
Henüz o büyüklükte kimsede yok sanırım. Bendekiler bu bahar budanacak, köklendirmeye alacağım. Tutarsa söz senindir..:)

Tohumların tadına baktın mı? Bende tadını merak ediyorum..:)

Tesekkur ederim sn.agozce,o zaman insallah tutar diyelim.

Tadina bakma firsati bulamadim cunku kokusu pek cezbetmedi,galiba taze degildi tohumlar bir garipti yani ama isterseniz size yollayabilirim kalan tohumlari.

Plantae 12-01-2013 00:26

1 Eklenti(ler)
Kakaoların son hali
son iki üç aydır edindiğim tecrübeler şunlar kesinlikle ortam nemi yüksek olacak
birbuçuk ay önce resimdeki kakaoların 3 tanesinin birarada bulunduğu küçük pottan 4litrelik saksılara aktardım kökleri çok narin çok dikkat istiyor değişim esnasında şükür ben zaiyat vermedim zaten okuduğum kadarıyla kendi doğasında kakao meyveleri toplanırken ağacına çıkılmadan toplanıyormuş kökleri narin olduğu için ve şaşırtma esnasında bunu daha iyi anladım.
resimlerdeki sarı yaprakların sebebi yeterli güneş ışığı olmayan bir yerde olmaları.

Alpin22 14-04-2013 00:00

Taze kakao ve kahve tohumlarını ben tropikalfidan.com dan aldım ve hepsi büyüdüler. Eger isterseniz kakao meyvesini de getirtiyorlar,içerisinden yaklaşık 40 adet tohum çıkıyor.Fiyatı da 40 dolardı ben aldıgımda..

Plantae 25-05-2013 22:00

elimdeki kakao fidanlarının 2-3 tanesini bakabileceğini düşünen arkadaşlara vermeyi düşünüyorum biraz nazik bir bitki olduğu için tecrübeli arkadaşlar daha iyi olacaktır.

Charlaux 24-06-2013 17:07

3 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaslar,
Sn.Plantae'den gelen kakao fidanim icin bir yer sectim ve oraya koydum ancak sanki sararmalar oluyor gibi.Fidani her gun suluyorum ve iki tane yer secenegim var,hangisini secmeliyim sizce ?
Tesekkurler

erdemveli 03-07-2013 10:05

merhaba bende stevia yetiştiriyorum eger arzu ederseniz kakao fidesi karşılığında stevia fideleri verebilirim

erdemveli 03-07-2013 10:07

bende kakao fidesi istiyorum size stevia fidesi verebilirim

madamx 13-07-2013 16:43

bana kuzenim hediye olarak bir fide verdi. çok faydalı bilgiler buldum başlıkta, yeni taşındığım ev bahçeli ve artık daha fazla forumla ilgileneceğim. ama ben şunu merak ediyorum.

bir sitede tohum türlerinden bahsedilmiş,
"Kakao ağacının üç farklı türü bulunmaktadır. Günümüzdeki ekim alanlarında görülen ağaçlar bu üç türün bilerek ya da tesadüfen türetilmiş olup her birinin kendine has özellikleri bulunur. Criollo türü, kakao ağaçlarının atası olarak bilinir ve çok ince kabuklu meyveler verir. Kakaosu solgun renkte ve kendine has bir aromalıdır. Bu türün az ürün verdiği ve çok narin olduğu bilinmektedir. Forastero daha dayanıklı, ekimi daha kolay olan ve daha fazla ürün veren bir ağaç türüdür. Kakao meyveleri daha kalın ve kaba kabukludur ve keskin aromaya sahiptir. Forastero ağacından elde edilen kakaoya çoğu zaman dökme kakao adı verilir çünkü çikolataya tipik ve tanınan temel kokusunu verir. Bu nedenle bu kakao çikolataların çoğunluğundaki temel maddedir ve çoğu zaman kakao karışımının %80′ini oluşturur.
Trinitario , diğer iki ağacın melezidir ve her ikisinin özelliklerine sahiptir: keskin ama rafine bir aromaya sahiptir ve en önemlisi, ekimi çok kolay, mahsulü iyidir."

kaynak: kakao ağacı | Kakao Yağı

acaba benim elimdeki kakao fidesinin tohumu hangi cins olabilir.

denizinkizi 10-10-2013 10:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Plantae (Mesaj 1160704)
elimdeki kakao fidanlarının 2-3 tanesini bakabileceğini düşünen arkadaşlara vermeyi düşünüyorum biraz nazik bir bitki olduğu için tecrübeli arkadaşlar daha iyi olacaktır.

ben 1 tane alabilirim eğer vermeyi düşünürseniz.

seröz 19-11-2013 12:55

Tohum ya da fide göndermek isteyen varmı acaba? serdalozbek2905@gmail.com

enuma elish 23-12-2016 16:03

Kakao'cular ne alemdesiniz?.. herkes susmus :/
Bitkileriniz saglamdir hala umarim..

Ben de isterdim yetistirmek ama kendime hic guvenmiyorum, herkes narinliginden bahsetmis zira..
En azindan siz guncelleseydiniz de, benim gibiler de buradan seyretseydi keske..
Yine de herkese kolayliklar..

evandevan5 24-04-2017 10:20

BEN cumartesi günü cukulata festivalinden 2 tane çekirdek aşırdım açaba eksek cıkarmı?

divitsizhokka 30-12-2017 17:59

Kakao fodanı almak istiyorum. Önerebileceğiniz bir yer var mı?

Kerem Örenç 15-01-2018 20:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi divitsizhokka (Mesaj 1526676)
Kakao fodanı almak istiyorum. Önerebileceğiniz bir yer var mı?

KAKAO FİDANI

acemi ciftci 03-06-2018 13:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kerem Örenç (Mesaj 1528174)

Maalesef uzun suredir stokta gorunmuyor. Fiyat bilgisi de yok.

KolanYağı 24-02-2019 13:37

Kakao ağacı zor bir bitkidir, kahve ağacı gibi kolay bir bitki değildir, oğlak dönencesi ve yengeç dönencesinin ekvatora uzak olan bölgelerinde bile yetiştirilmesi söz konusu dahi olmayan bir bitkidir, serada bile yetişmez. Ekvatora en uzak 17 derece enlem uzaklık sınırına kadar yetişebilir.

Tapatalk 06-03-2019 22:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi KolanYağı (Mesaj 1560267)
Kakao ağacı zor bir bitkidir, kahve ağacı gibi kolay bir bitki değildir, oğlak dönencesi ve yengeç dönencesinin ekvatora uzak olan bölgelerinde bile yetiştirilmesi söz konusu dahi olmayan bir bitkidir, serada bile yetişmez. Ekvatora en uzak 17 derece enlem uzaklık sınırına kadar yetişebilir.

Bilgi çok yanlış, adanada gözümle gördüm, serada bile değildi üstelik meyveleri bile vardı, hiç birşeyden haberiniz yok.

Gismailo 04-06-2019 17:50

Merhabalar kakao fidesi siparisi verebileceğim bir iletişim alabilme konusunda yardımcı olabilirmisiniz

tropikalist 27-06-2019 15:36

tapatalk eğer ağaç sahibine ricada bulunsan bana bir
çelik alıp yollayabilir misiniz lütfen hemde kendinizede bir adet çelik alırsınız

chandler06 28-06-2019 14:04

Türkiyede tutar mı ?

tropikalist 29-06-2019 14:29

chandler06 evde bakarsan neden olmasın

tropikalist 29-06-2019 14:31

sn.gidmailo bende uzun zamandır arıyorum ya yok **** bitmiş oluyor eğer bulursan banada haber verirsen sevinirim. uygun boya gelince bana çelik verirsen daha çok sevinirim

chuckybebek79 05-08-2019 19:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tropikalist (Mesaj 1573082)
mwrhaba kakao tohumu nasıl ekilecek yakın zamanda tohum almayı düşünüyorum direkt ekecek miyim yoksa dışındaki beyaz kısım soyulacak mı yazarsanız sevinirim

Yabancı bir sitede toprağa ekip üzerine naylon kapatın diyor ( sera ortamı ) , yüzeye yakın olmalı çok derinde olmamalı.

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

OneeydiGız 03-10-2019 19:56

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tapatalk (Mesaj 1561830)
Bilgi çok yanlış, adanada gözümle gördüm, serada bile değildi üstelik meyveleri bile vardı, hiç birşeyden haberiniz yok.

İnsanları yanlış yönlendirip kul hakkına girmemelisin, adana tipik akdeniz iklimi kategorisinde bile değildir, tuhaf değişken bir iklimi vardır, kışlar dondurucu yazlar ise arap yarım adasından bile daha sıcak vede kuraktır. Kakao yarı gölgede ve değişken olmayan ılık bahar havası gibi ve sürekli yağmurlu havaları sever, ülkemizde böyle tarife uygun bir iklim çeşiti bulunmamaktadır, yazları yağışlı olan bölge ancak karadeniz bölgesidir, fakat kışlar orada akdeniz gibi serindir, hatta dahada soğuktur. Yok eğer iddianda ısrarlıysan gps fotosu atta inanalım.

Üzgünüm, bazı egzotik bitkilerin örtü altında bulunsa bile akdenizde hayatta kalma şansı olsada, bazı türler var ki, akdenizde hayatta kalamazlar. Kakao ağacı, belki toprak altı ısıtmalı seralarda sadece hobi amaçlı küçük çaplı yetiştirilebilir, adaptasyon ihtimali imkansızdır.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025