agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Egzotik Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/)
-   -   Papaya (https://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/17931.htm)

Mr papaya 01-01-2013 21:06

budama

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 1011172)

bu agac muhtemelen 2-3 senesinde tepesinden kesilmis ve yeniden meyve verdirilmis. gogdesi guclu ve kisa kaldigi icin agac meyveye yuklenmis.

ayrica aylik gubrelemesi ve duzenli su ve gunes ve bakimi olan agaclar 2-3 yillarinda 100 e kadar tanesi 2 kilo olacak meyveler verebilirler.

Turunçgil 09-01-2013 19:09

Arkadaşlar 4 gün önce pamukta çimlendirmek için koyduğum papaya tohumum bugun şişmeye başlamış yanında guava tohumuda var kaloriferin üstünde ağzı kapalı kavanozda pamuk arasında duruyolar ne kadar zamanda çimlenirler ?

mustafaocak61 23-02-2013 23:29

Sayın arkadaşlar! Öncelikle herkese iyi günler dileğiyle...

Ben de papaya yetiştirmeyi düşünüyorum da çok tecrübeli değilim. Bazı sorularımı yanıtlar mısınız? Yorumları okudum; lakin cevaplarımı bulamadım.

1- Papaya tohumu ekimi için en uygun zaman ne zamandır?
2- Ekilecek saksının veya da kovanın ebatları ne kadar olmalıdır?
3- Tohum, ekiminden sonra kaç gün aralıklarla, ne kadar miktarda sulanmalıdır?
4- Saksı nasıl bir ortamda, kaç derece sıcaklıkta bulundurulmalıdır?
5- Anladığım kadarıyla Papaya, Akdeniz ikliminde verimli yetişiyor. Acaba Ilıman Okyanusal iklimde yani Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yetişir mi?
6- Saksıyı değiştirmek gerekirse dikkat edilmesi gereken kurallar nelerdir?

Sorularım şimdilik bu kadar. Gerçi kendimi gereksiz gibi hissediyorum ama Papaya resimlerini görünce imrenir oldum. Çok güzel yetişmişler. MAŞALLAH!
Şimdiden saygılarımı sunarım!

bari 24-02-2013 08:55

Papayayi yazin ekmek daha mantikli. Cunku evin icinde cimlendigi zaman, damping offa kurban gidiyor. Cimlenme sikintisi yok. Buyukce bir saksiya ekebilirsiniz. Cok cabuk buyuyor.

mustafaocak61 24-02-2013 19:04

Alıntı:

Papayayi yazin ekmek daha mantikli. Cunku evin icinde cimlendigi zaman, damping offa kurban gidiyor. Cimlenme sikintisi yok. Buyukce bir saksiya ekebilirsiniz. Cok cabuk buyuyor.
Sayın bari! Yorumunuzu not ettim. Teşekkürler... Yalnız damping off ne demek? Açıklar mısınız.

bari 24-02-2013 19:38

Ufak fidecikleri havasiz ortamda olduren mantari bir hastalik. Papaya fidecikleri cok hassas oluyor buna karsi.

bari 20-03-2013 20:57

2 Eklenti(ler)
Babacolar evin içinde çiçek açmaya başladılar.

bari 06-04-2013 19:29

1 Eklenti(ler)
Babaco meyvesi gözüktü.

bari 08-10-2013 21:22

1 Eklenti(ler)
Meyve tutmadı bir türlü, saksıdan dolayı olabilir. Ama soğuğa bayağı dayanıklı, bir kaç gündür havalar soğuk geceleri, ama çok iyi durumdalar. Bunun yanında tropik olarak guavalar hiç etkilenmedi.. En narin kahveymiş, taze yaprakları yandı...

akçabardak 13-11-2013 23:50

1 Eklenti(ler)
Ömrümde ilk defa papaya meyvesinin tadına baktım.
Bu tohumlardan eksem acaba çimlenir mi bilemem ama
denemekte fayda olduğunu düşünüyorum ama ne zaman
ekilir bilemiyorum.

hcmc 04-12-2013 14:33

mımmmmm

çok güzel bi meyve :cool:

orman kedisi 10-12-2013 11:26

benim papayamın durumu hiç iyi değil. tepesinde üç minik sarımsı yaprakla duruyor. ne yapmalıyım, toprak ihtiyacı nedir... bulunduğu ortamda 1sı 21C - 18C arası, güneş olduğunda görüyor. pulvarizatörle nemlendirme yapıyorum...

aydindeniz 13-12-2013 15:21

akçabardak papaya tohumdan üretilebiliyor. ben daha önce denemiştim çok sayıda fide elde etmiştim. bence deneyiniz. bende bir kaç tohumu minik serada pamuk içine ektim bakalım üretebilecekmiyim. bekliyorum.

akçabardak 13-12-2013 19:26

Teşekkür ederim sayın aydındeniz, mutlaka tavsiyenizi dikkate alıp en kısa
zamanda deneyeceğim, saygılar

nisyan 03-01-2014 22:46

saksı ebatı

arkadaşlar benim sormak istediğim sorum olacak papaya fidanının saksısı büyük olması tavsiye ediliyor meyve alınabilmesi için 50 litrelik saksı olması gerekiyormuş peki saksılarda kaç litrelik olduğu yazmıyor kaç litrelik olduğunu nereden bileceğiz.

aydindeniz 03-01-2014 23:01

soğuktan koruyabileceğiniz bir yerde doğrudan yere de dikebilirsiniz. genelde saksıların üstünde kaç litrelik olduğu yazıyor. **** en basit yolu satıcıya sormak ve ne derse ona razı olmak :))

Aysis 04-01-2014 17:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1218300)
Ömrümde ilk defa papaya meyvesinin tadına baktım.
Bu tohumlardan eksem acaba çimlenir mi bilemem ama
denemekte fayda olduğunu düşünüyorum ama ne zaman
ekilir bilemiyorum.

Sevgili Akçabardak papaya gerçekten çok lezzetli bir meyve. Geçen sene Dubai den tohumunu getirdim ekmeye niyetlendim çok araştırdım sonunda çimlenip 1 m kadar boyandıktan sonra mevsim dönüp hava soğumaya başladığında öldüğünü öğrendim. Çünkü + 2 derece soğuk bile onun ölmesi için yeterli imiş.

Ben de Serası olan bir arkadaşa tohumları verdim. Yetiştirmeyi başarabilirse bana meyvesinden verecek.:p

Eee ne de olsa tropik meyve İzmir bile ona soğuk geliyormuş...:D

akçabardak 04-01-2014 18:12

Sevgili Aysis evet papaya gerçekten de çok lezzetli bir meyve bende ilk defa tadına bakmıştım, çok hoşuma gitti, lakin yazmış olduğunuz bilgi beni hüsrana uğrattı.

Tohumunu da alıp kurutmuştum ve ekecektim, şimdi ne yapacağım, seram da yok,
saksıda yetiştirsem bu sefer büyük bir saksı olması gerekir e kış gelince eve almam
gerekecek, şimdi ne yapacağımı bilemedim, ama yine de denemeye değer bence.

bezginkuh 09-01-2014 15:59

Bu soğuklar benim papayalarımın yapraklarını yaktı. Uç sürgünleri de öldü. Ama gövde hala sağlam gibi gözüküyor. Acaba baharda tekrar yeşerme ihtimali var mı?

YeşilSeven 16-01-2014 07:50

Çok rahat yeşerir merak etmeyin.

Mr papaya 21-01-2014 21:01

datcada 600 kadar papaya agacim var 100 kadari gecen seneden.

-6 ya kadar dustu bu yil bu yil ki agaclari soguk vurdu ama %90 lik kisminin hayatta kalacaklarni tahmin ediyorum.

gecensende ayni olmustu sadece 3 agaci tam kaybetmistim. gogdede koke yakin yerde yumusama olmadigi surece yapraklari dokulse dahi agaciniz olmez.

Mr papaya 21-01-2014 21:36

100-150 kadar 1-1.5 m arasi gecen seninin (2013 mayis) fidanlarim var buyuk saksilara almak istiyorum 50lt saksi bakiyorum uygun bulabilecegim yer bilen varmi?

In God We Trust 23-01-2014 09:15

Özgür bey fidan satışı yapıyor musunuz?

Mr papaya 27-01-2014 17:19

fidan satisi yapmayi dusunuyorum ama elimdekiler hep 1m ve uzerinde olan fidanlar.

ne boyda bir fidan bakiyorsunuz?

Papaya tursu su da yaptik :)

Mr papaya 30-01-2014 18:01

guncel papaya resmi

1 Eklenti(ler)
selam arkadaslar resim 30/1/14 tarihinde mugla datcada disarda bahcede dogal ortamda yetisen papaya. 2012 mayis ta dikilme gecen sene tek 1 tane idi meyvesi bu yil kiriliyor.

Mr papaya 30-01-2014 21:01

1 Eklenti(ler)
papaya tursu su :)

akçabardak 30-01-2014 21:29

Çok ilginç, tadını çok merak ettim şimdi ilk defa turşu olarak görüyorum, ellerinize sağlık.
piyasada bulabilirmiyiz acaba?

In God We Trust 30-01-2014 22:10

Ozgur bey öncelikle kusura bakmayın geç oldu cevabım ben İstanbulda meyve vermese de papayayı yetiştirebileceğimi düşünüyorum biraz soğuktan koruyarak.Bana herhangi bir boy olur farketmez eğer satış yaparsanız lütfen bana 1 fidan ayırın baharda alacağım.Turşu için ayrıca tebrikler :)

Mr papaya 30-01-2014 22:18

kasim sonunda cok kotu bir dolu felaketi oldu datcada. bu yuzden zarar goren meyvelerle ne yapacagimizi dusunurken uzak doguda yedigim bir tur tursu geldi aklima papayadan yapilan ( Pisirerek yapiyorlar) ordan bizde yapa bilirmiyiz diye dusunup pisirmeden bizim teknikle ilk denememizi 1 ay once 3 tane 8 litrelik cam siselerde yaptik gecen hafta sonu tadina baktik tadini yiyenler cok begendiler ama meyve halen biraz sert. (bizim yedigimiz pisirilerek yapilan yumusakti) yiyenler Kelek tursusunu andiriyor diyorlar.

datcaya yolunuz duserse her daim tatma imkaniniz var.

yesil papayadan yaptigimiz icin afrodizyak etkiside varmis :) bu yuzden kalbi olanlarin yemesini tafsiye etmiyoruz :)

tohumlardan cikacaklardan isterseniz mart ta hazir olurlar yetismis agac lardan siterseniz her daim hazirlar.

bezginkuh 17-02-2014 16:25

Maalesef benim papayalar kökten başlayarak çürüdü. En son iki gün önce dokunduğumda gövdesi elimde kaldı. Bu sene tekrar tohum paylaşacak bir arkadaş bolursa tekrar ekmek istiyorum.

Mr papaya 17-02-2014 20:37

bizim burdada 1 gece -6 ya dustu sicaklik bir suru agacim zarar gordu ama buyuk cogunlugu halen yasama tutunuyorlar. meyveler olgunlasinca tohumlarindan yardimci olmaya calisirim.

In God We Trust 18-02-2014 09:01

Sizin tohumlardan yetişen bitkiler soğuğa daha dayanıklı olur diye tahmin ediyorum

Mr papaya 19-02-2014 06:59

evet benim dusuncemde ayni yonde bazi agaclarin disardaki ikinci yili. bu kisida atlatti sayilirlar.

bu seneki tohumlarindan cok umutluyum.

In God We Trust 20-02-2014 09:39

Umarım bu bitkiyi de adapte edebilir ülkemize kazandırırız.İstanbulda bahçemde 1 adet en azından olsun istiyorum.

Mr papaya 20-02-2014 10:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi In God We Trust (Mesaj 1251274)
Umarım bu bitkiyi de adapte edebilir ülkemize kazandırırız.İstanbulda bahçemde 1 adet en azından olsun istiyorum.

iki yildir uzerinde calisiyorum ilk yil buyuk kismini soguk vuruyor yapraklari kuruyor eger yapraklari kurudu diye cekerdsen diplerinden. gogdeyle birlestikleri yerden curuyorlar.

kisa kesersen yine curuyorlar ya hic ellemeyeceksin **** en az 30 cm uzagindan keseceksin gogdeye olan uzakliginda kurumus yapraklarin.

eger meyveyi soguk vururusa meyve koyu yesile donuyor ve meyveden beyaz krem kivaminda bir sivi cikiyor bu sivi ayni zamanda kozmetikte el ve dudak kremi yapiminda kullaniliyor, normalde bu sivi meyvelerden sagim yapilarak elde ediliyor.

kisin ozellikle diplerinde su gollenen agaclar kokten kuruyorlar drenaj sart.

ilk kisi atlatan agaclar ikinci sene kirilacak kadar cok meyve veriyorlar.

bu sene benim bahceyi dolu vurdu meyvelerin %90 i zedelendi ufak zedeleri meyve her ne kadar kapatsada zamanla oralarindan yumusamaya basladilar.

ben bu yesil meyveleri toplayip turssunu yaptim tursusu kelek tursusu gibi oluyor ama papayalar kelek gibi civimiyor halen sert kivamlarni muhafaza ediyorlar. tat olarak gayet guzeller.

bir kac yik sanirim meyvelerden tohm alip dikip tohum alip dikersem bizim iklime uyum saglatacagim.

In God We Trust 25-04-2014 10:37

Sayın özgür dönmez fidan satışına başlayacak mısınız?Bir de papayada tozlaşma nasıl oluyor?Kendine verimli mi?

seröz 11-06-2014 08:24

1 Eklenti(ler)
Yılmadan denemelere devam ediyorum inşallah bunu yaşatabilirim.

Eklenti 501339

Charlaux 11-06-2014 08:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozgur_donmez (Mesaj 1251290)
iki yildir uzerinde calisiyorum ilk yil buyuk kismini soguk vuruyor yapraklari kuruyor eger yapraklari kurudu diye cekerdsen diplerinden. gogdeyle birlestikleri yerden curuyorlar.

kisa kesersen yine curuyorlar ya hic ellemeyeceksin **** en az 30 cm uzagindan keseceksin gogdeye olan uzakliginda kurumus yapraklarin.

eger meyveyi soguk vururusa meyve koyu yesile donuyor ve meyveden beyaz krem kivaminda bir sivi cikiyor bu sivi ayni zamanda kozmetikte el ve dudak kremi yapiminda kullaniliyor, normalde bu sivi meyvelerden sagim yapilarak elde ediliyor.

kisin ozellikle diplerinde su gollenen agaclar kokten kuruyorlar drenaj sart.

ilk kisi atlatan agaclar ikinci sene kirilacak kadar cok meyve veriyorlar.

bu sene benim bahceyi dolu vurdu meyvelerin %90 i zedelendi ufak zedeleri meyve her ne kadar kapatsada zamanla oralarindan yumusamaya basladilar.

ben bu yesil meyveleri toplayip turssunu yaptim tursusu kelek tursusu gibi oluyor ama papayalar kelek gibi civimiyor halen sert kivamlarni muhafaza ediyorlar. tat olarak gayet guzeller.

bir kac yik sanirim meyvelerden tohm alip dikip tohum alip dikersem bizim iklime uyum saglatacagim.

Tohumdan yetistirilen ya da ulkeden aldiginiz tropik bitkileri yetistirmek her zaman dahakolay oluyor. Hindistancevizi mesela Praktiker'den aldigim 1-2 senedir saglikli bir bicimde yasarken yurtdisindan getirdigim oldu maalesef,ayni yer ama farkli sonuc.Elbette adaptasyon saglanabilirse ki en az 2 yil suruyor o zaman rahatlayabilirsiniz.

Mr papaya 12-06-2014 07:19

papaya adaptasyonu

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Charlaux (Mesaj 1294560)
Tohumdan yetistirilen ya da ulkeden aldiginiz tropik bitkileri yetistirmek her zaman dahakolay oluyor. Hindistancevizi mesela Praktiker'den aldigim 1-2 senedir saglikli bir bicimde yasarken yurtdisindan getirdigim oldu maalesef,ayni yer ama farkli sonuc.Elbette adaptasyon saglanabilirse ki en az 2 yil suruyor o zaman rahatlayabilirsiniz.

papaya da durum don ve diger dis etkenlerden en az etkilenen ve en cabuk meyve veren tur ve agaci secerek onlardan gelecek meyvenin tohumundan alip yetistirmek ve bolge sartlarna en uygun turu havuzdan almak gerekiyor.

2 sene once diktigim 50 agactan 10 tanesi bu gectigimiz kis -6 ya bir gecelik dusmeden dolayi kurudular. gecen sene giktigim 300+ agactanda 100 tanesi filan hayatta kaldi kaybin cok olmasinin sebebi tarlanin kis boyu camur kalmasi -6 derecelik bir gecelik sicaklik ve tenis topu buyuklugundeki dolular oldu

bu sene daha iyi bakacagim papayalara. bir daha ki dikecegim tarlayi drenaj kanallarni ve agac lari dikecegim ttumsekleri onceden ayarlayacagim.

boylelikle taban suyundan olumlerin onune gececegim.

soguk taban suyu ve agaca fiziksel mudahalenin disinda en buyuk agac dusmani Salyangoz ve sumuklu bocekler.

saygilar.

seröz 28-06-2014 15:14

1 Eklenti(ler)
Eklenti 505336

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025