agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Egzotik Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/)
-   -   Mango (https://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/16660.htm)

aukesen 30-10-2011 20:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dünyam1 (Mesaj 869001)
benim mango çekirdeği toprakda çürüdü, bir mango ağacım olana kadar yine deneyeceğim .:)

meyveyi Adanada nerden buldunuz acaba
ayrıca çelikten çoğalır mı çoğalırsa Orkunt arkadaşa çok iş düşeceğe benziyor :=)

agozce 30-10-2011 23:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orkunt (Mesaj 863743)
.....

Bilgi için teşekkürler Agozce peki aşılama zamanı ne olmalıdır. Yani hangi ayda yapsak tutar aşı bilgin var mı?

Mesajınızı yeni gördüm, gecikme için kusura bakmayın lütfen..

Aşı zamanı ve aşı şekli konusunda hiç bir fikrim yok ama, zamanlama aşı cinsine göre değişir herhalde.

Örn. Yarma aşı, ilkbaharda, göz aşısı ağustosta...gibi.

naturefan 13-12-2011 10:31

Merhaba, Ben Orta Karadeniz'de yaşıyorum. Akdeniz sahilinde yaşayanları bir kez daha kıskandım. Tropik bitki severler için Akdeniz iklimi bir cennet!.... Umarım o bölgede yaşayanlar, yaşadıkları iklimin değerini biliyorlardır.
Mangonun şeftali ile bir benzerliği var ise; şeftali fidanlarına temmuz, ağustos, eylül ayılarında yaprak göz aşısı oldukça başarılı (%80-90)sonuç veriyor. Sıcak bölgelerde aşının yakıcı güneşten korunması, fidanın susuz bırakılmaması başarıyı artırır.

dünyam1 13-12-2011 12:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aukesen (Mesaj 874745)
meyveyi Adanada nerden buldunuz acaba
ayrıca çelikten çoğalır mı çoğalırsa Orkunt arkadaşa çok iş düşeceğe benziyor :=)

mesajınızı yeni gördüm nerden aldığımı hatırlayamadım her markete gidip geliyorum değişik meyveler bulacak mıyım diye pek emin değilim ama sanırım metro olmalı,papayayı da metrodan almıştım ,tohumdan yetiştirdim şimdi boy 2 metreye yaklaştı ama dışarda soğuktan yaprakları kurumaya başladı,kök donmadan kışı atlatabilseydik.

naturefan 13-12-2011 17:01

Macrophylla

2 Eklenti(ler)
Eklenti 259403

Eklenti 259404

Aşılama metodu oldukça ilginç geldi. Zor aşılanan türlerde denenebilir. Sarı, parlak kivi meyvesi şeklinde bir mango sanırım.

Fotoğraların linki: Bouea macrophylla (Maprang) | Flickr - Photo Sharing!

copur 09 14-12-2011 18:12

Sanırım resimdeki torbalar havai köklendirme torbaları.

toprak5552 21-12-2011 18:29

Markette satılanların tadı olmuyor galiba olmadan koparılıyor.

bluemercan 26-12-2011 19:49

Arkadaşlar ben izmirde kipadan mango aldım şimdi yetiştirmek çimlendirmek ve kuşadasındaki yazlığıma ekip meyve almak istiyorum yardımcı olurmusunuz nasıl yetiştirecegiz meyveyi bikaç gun sonra yiyecegiz çekirdeğini nereye ekelim bu mevsimde içerde ekmeli heralde once sudamı çimlendirelim topraktamı sonra ne zaman topraga ekelim bahçeye alalım bide yetiştirenler varmı aşılı fide varmı aşılı fideniz varsa aşılı fidede alabilirim sizden aşısız olmuyorsa eğer boşuna uğraşmayalım

naturefan 26-12-2011 21:46

Hayır Sayın Copur, dikkat ederseniz alt torbadakiler köklü anaçlar, yanaştırna metodu ile, kalemi agaçtan koparmadan direk anaca transer etme mantığı. Kaynaşma tamamlanıp dal ağaçtan kesildiğinde, direk büyük bir fidan olacak. Aşısı zor tutan türlerde denenebilir. Akıllıca!

yaramazbjk 20-05-2012 15:51

Merhaba,

mango ağacı fidesi nereden temin edebilirim bulamıyorum??

YeşilSeven 24-05-2012 16:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi naturefan (Mesaj 892065)

Hayır Sayın Copur, dikkat ederseniz alt torbadakiler köklü anaçlar, yanaştırna metodu ile, kalemi agaçtan koparmadan direk anaca transer etme mantığı. Kaynaşma tamamlanıp dal ağaçtan kesildiğinde, direk büyük bir fidan olacak. Aşısı zor tutan türlerde denenebilir. Akıllıca!

Yazılan harfiyen doğrudur. Uzakdoğuda mangolar tamamen bu yöntemle çoğaltılıyor, aşılar bir nevi garanti altına alınıyor. Çekirdekler ağaç talaşı ve coconut lifleri içine dikilerek oldukça hafif potlar elde ediliyor ki ağaca asıldığında problem olmasın. Yurtdışından gelen fidanlar hem böyleydi. Bu da bir aşı tekniği sonuçta.

YeşilSeven 24-05-2012 16:38

Maprang diğer adıyla Mango Plum harika bir meyve, bir nevi minyatür mango gibi hem yaprrakları hem de meyvesi çok benziyor ama tadı mangodan daha güzel. Gerçekten hem erik hem de mango tadı alıyorsunuz. Yediğim meyvelerden 3 adet fidem var şimdi.

yaramazbjk 25-05-2012 09:22

Merhaba Sayın Yeşilseven,

tohumdan yetişen mango meyver veriyormuki??

YeşilSeven 22-06-2012 10:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yaramazbjk (Mesaj 972639)
Merhaba Sayın Yeşilseven,

tohumdan yetişen mango meyver veriyormuki??

Bu zaten mango değil de başka bir tür. Tohumdan meyve vermesi daha uzun sürüyor, ancak pek büyüyecek gibi değiller.

Orkunt 17-09-2012 12:16

Arkadaslar uzun zamandır siteye islerimin yoğunluğundan dolayı giremedim. Bu arada bir tecrübe edindik. Mongo meyvesi soğukta kalırsa olmuyor. Biz dolapta sakladığımız meyvelerin çekirdeklerinden hiç fidan alamadık. Çekirdekleri yeşermiyen arkadaslar varsa sebebi soğukta saklanmış meyve olabilir. Bu arada bu hafta sonu bu senenin mangolarini topladık. Dolaba koymadan biraz meyve ayırarak tohumları ekicez.

seyirr 26-02-2013 18:30

2 Eklenti(ler)
Eklenti 373463

seyirr 14-05-2013 17:43

mango çiçek 2013

3 Eklenti(ler)
2013 mango meyveleri

izmirlierol 14-04-2016 12:21

5 sene sonra mango mesaşınızı okudum. sonucu öğrenebilirmiyim. ben 2009 yılında mısırdan mangolar getirdim. 3 çekirdeği bir saksıya diktim. fidan çıkınca dikkatle toprağı boşaltım. 3 çekirdeğin içinden birbirine bağlı ortak köklü fidan çıktı. fidanı soğuktan koruyarak büyüttüm. şimdi kuşadasında oturuyorum. 6 metre boyunda ağaca sahibim. hiç meyve veya çiçek olmadı. bir bilginiz varsa yardımcı olun.

e12399 24-04-2016 09:16

üzerinden iki yıl geçmiş ama ben bir mango aldım denilen herşeyi yaptım çekirdeği açtım ve içindekini aldım ama çürüktü yine de deneyeyim dedim ve şansıma çürük çekirdekten mango filizi çıktı.Tamamen şans.Filizi de büyüdü.Fakat bir süre sonra çok kötü kokmaya başladı ben de toğrağı hafiften aralayıp baktım ki çekirdeğin üzerinde küf gibi şeyler oluşmuş yanındaki filize hiçbirşey olmamıştı.Ben de çıkarıp temizleyeyim dedim ve temizledim sonra toprağa geri ekerken yanlışlıkla parmağımı köküne çarptırdım ve kökü kırıldı.Sizce yaşar mı?

hobiciakvarist 08-05-2017 13:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi e12399 (Mesaj 1456440)
üzerinden iki yıl geçmiş ama ben bir mango aldım denilen herşeyi yaptım çekirdeği açtım ve içindekini aldım ama çürüktü yine de deneyeyim dedim ve şansıma çürük çekirdekten mango filizi çıktı.Tamamen şans.Filizi de büyüdü.Fakat bir süre sonra çok kötü kokmaya başladı ben de toğrağı hafiften aralayıp baktım ki çekirdeğin üzerinde küf gibi şeyler oluşmuş yanındaki filize hiçbirşey olmamıştı.Ben de çıkarıp temizleyeyim dedim ve temizledim sonra toprağa geri ekerken yanlışlıkla parmağımı köküne çarptırdım ve kökü kırıldı.Sizce yaşar mı?

Yaptığınız işlemin sonucu ne oldu acaba merak ediyorum...

Kerem Örenç 06-06-2017 15:40

Mesela Çeşme\izmir de kolaylıkla mango yetişir.

Eukalyptus 01-04-2018 23:39

Akdeniz ikliminde tropikal hiç bir bitki nitelikli yetişmez

Akdeniz ikliminde tropikal hiç bir bitki nitelikli yetişmez; heleki bizim ülkemizde bu risk daha fazladır, sadece bir kaç senedir yaver geçen ılık kışlar aldatıcı olmamalı diye düşünüyorum.

Tropik iklimlerin altında olan iklimlerde yetişen tropik ağaçlar sürpriz donlar ile bir günde soğuktan yanar ve bitkiler ölebilir. Dünyada bunun daha birçok örneği mevcuttur... Örneğin eski nostaljik fotoğraf arşivlerinde Orlando şehir merkezinde hindistan cevizleri mevcut iken aniden gelen kuzey esintileri nedeni ile ağaçlar ağır hasar görüp ölmüştür, hatta zaman zaman Orlandodan bir kaç derece daha sıcak olan miamide bile dondan hindistan cevizleri ölümleri kayda geçmiştir.

Bu bölgeler dahi ülkemizden açık ara farkla daha sıcak ve kurak olmayan mevsimlere sahip iken; Akdeniz iklimi bile kendi arasında farklılıklar gösterir, güney Türkiye sahilleri ve sahil yakınları akdeniz iklimidir, fakat buna rağmen, batı & güney avustralya gibi, kaliforniya gibi yahut ispanya endülüs bölgesi gibi bölgelerden daha serin bir iklime sahibiz...

Mango ile Avokado aşağı yukarı aynı iklim koşullarında yetişiyor, mesela ülkemizde yediğimiz muzlar gerçek muz değilmiş, ithal muzları alın yiyin nekadar lezzetli fark edeceksiniz. Öte yandan mangonun birçok türü vardır, aşılı ve güya soğuğu tolere edebilen tek bir türmüş, ülkemizde adaptasyon çalışmalarına ancak yanıt verebilmiş, o da nekadar nitelikli olacak şaibeli, bakıp göreceğiz.

Bir çok tropik bitki için ülkemizin enlemleride çok yetersizdir, mesela hindistan cevizi palmiyesi yetişse bile meyve veremezmiş, kimileri yetişme ihtimalinden bile kuşkulu. Hurma nemsiz kuru sıcak kışları gerektiren bir bitki türü, ülkemizde yetişen muz mesela dediğim gibi, soğuğu tolere edebilen türler içinde yaygındır, oda dahi serada yetiştiriliyor.

Serada yetişen muzun nişasta oranı yüksek, en önemlisi magnezyum oranı ise düşüktür, yani yetişenlerde sera bazlıdır, sera tarımcılığı ne kadar sağlıklı o zaten ayrı bir konu...

Daha önceleri bilinçaltımda akdeniz iklimini tropik iklime eşdeğer bir iklim gibi tahayyül ederdim. Ki akdeniz iklimi kışları serin, yazları kurak bir iklimdir, dolayısı ile serin ve yarı çöl iklimide diyebileriz. Bu sebeple de, aksine bilindiği üzere ülkemiz su zengini bile değil, su fakiri bir ülkedir, belki rize ve ona yakın bir kaç il hariç gerisi kuraktır.

Biz kendi endemik bitkilerimize öncelik göstermemiz gerekir, kültürümüze uygun meyveler ve sebzeleri koruma altına almalıyız, gerisi teferruat gibi...

Neden teferruat gibi, ticari tropik meyvelerde verimli olan ülkelerle yarışa girmemiz çok gereksiz bir çaba; oysa enerjimizi kesilip yok edilen zeytinliklerimize yoğunlaştırmamız gerekir...

Bu önceliği sigorta ettikten sonra, çeşitlilik olsun diye bir kaç örnek tropik bitki yetiştirilmesi elbette yanlış bir çaba değildir.

Dışardan zeytin ithal ediyoruz çok komik değilmi; bir gün paranın yenilmez içilmez bir şey olduğunu anladığımızda çok geç olabilir...

Μediterranean 28-08-2018 14:07

Mango ülkemizde var.

alperen1234 29-11-2018 12:13

Mangoyu kolay çimlendirme videomu linkten izleyebilirsiniz https://youtu.be/fZe09qaQwQs

KolanYağı 24-02-2019 13:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alperen1234 (Mesaj 1553083)
Mangoyu kolay çimlendirme videomu linkten izleyebilirsiniz https://youtu.be/fZe09qaQwQs

Mango ağacını adana da gördüm, devasa boyut da ve gayet mutlu görünüyordu, meyveleri de şahaneydi, fakat kim dikti nasıl gübre verdiler hiç bir malumatım yok.

Sütlü Muz 25-04-2019 16:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ahmetbey07 (Mesaj 1105401)
merhaba mango meyvası ve fidanı ile ilgili paylaşımlarınızı lütfen paylaşalım arkadaşlar.

Tropikal bir meyve olduğu için ülkemizde ancak serada yetişir. Yinede ekvatoral iklimlerdeki gibi kaliteli meyveler vermez. Yetişirse zaten bizimdir, yetişmezse üzülmeye gerek yok, dünyada eşi benzeri olmayan mis gibi kayısılarımız mevcut yeter artar.

Eomer07 25-04-2019 19:19

1 Eklenti(ler)
Ülkemizde açıkta mango üretimi yapılıyor. Hobi olarak da değil ticari amaçlı. Zamanı olan bir uğrasın.

Eklenti 699409

vero beаch 25-04-2019 19:25

Ben Adanada açık alnda devasa bir ağaç ve üzerinde iri ve alabildiğine meyveleri olan mango ağacı gördüm, yaşlaşık 4-5 metre civarı ve gayet sağlıklı mutlu görünüyordu. Lütfen ezbere yorum yapmayın hiç birşeyden haberiniz yok, kayısı nın yeri ayrı mango nun yeri ayrıdır.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sütlü Muz (Mesaj 1566706)
Tropikal bir meyve olduğu için ülkemizde ancak serada yetişir. Yinede ekvatoral iklimlerdeki gibi kaliteli meyveler vermez. Yetişirse zaten bizimdir, yetişmezse üzülmeye gerek yok, dünyada eşi benzeri olmayan mis gibi kayısılarımız mevcut yeter artar.

alperen1234 02-06-2019 15:40

2 Eklenti(ler)
Merhaba aşılı keitt cinsi 2 yaşında 2 yıl sonra meyve verecek hale gelen mango fidanı almak isteyen arkadaşlar faceboo üzerinden uaşabilirler https://www.facebook.com/tropik.fida...Tpie-g&fref=nf

Akçay Εdremіt 13-12-2019 11:32

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025