![]() |
|
|
|
#11 | |
|
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
pepino
Alıntı:
Ticari anlamda pepino üretimi tek yıllık olarak, anaçlık bitkilerden alınan ve köklendirilen çelikler ile yapılır ve 0,5-1 m.sıra arası ve 0,5 m.sıra üzeri mesafeler verilmek suretiyle üretim yerlerine dikilirler. Doğal olarak bırakıldığında çalı formunu alan pepino bitkilerinden randımanlı bir üretim sonucu almak için budama yapmak şarttır. Pepino bitkilerinde budama, uygun sayıda ana gövde bırakılması ve bunlar üzerindeki yan dalların fazla büyümeden periyodik olarak alınması şeklinde uygulanmaktadır. Ekonomik anlamda sonuç almak için 2-3 adet ana gövde bırakmak idealdir. Böylece daha fazla ışıklanma ile meyve tutumu sayısında artışlar sağlanmış olur. Bu amaçla zaman zaman yaprak budaması yapmak daha faydalı olacaktır. Dördüncü çiçek salkımından sonra ana dllarda tepe alma işleminin yapılması da meyve kalitesini olumlu yönde etkileyen diğer bir uygulamadır. Kaliteli meyve ve ekonomik bir üretim için bir salkımda bulunması gereken meyve sayısı 2-3 olmalıdır. İlk salkımdaki meyvelerin kalitesi iyi olmadığından ihracata yönelik üretimlerde bu salkımdan sonraki salkımların meyveleri kullanılmakta, diğerleri yerel pazarlarda tüketilmektedir. Erken ilkbaharda çiçeklenme gecikebilir. Her nasılsa meyve kalitesi,* yazın yüksek sıcaklıkta meyve olgunlaşınca olumsuz etkilenir. Sonbahar-kış üretiminde orta sıcaklıklarda kabul edilebilir meyve elde etmek mümkündür, meyve olgunlaşması zaman alabilir. Böylece yüksek meyve kalitesi elde edilir. Bu bilgiler 4-5 yıl önce derlediğim mbilgiler.(BEŞİRLİ,G.,SÜRMELİ N, Atatürk Bahçe kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü-Yalova, TARIM VE KÖY Sayı.119, Sayfa.40,41) -Kapalı ortamda (ev-sera gibi) döllenme için arı faaliyetine ihtiyacı var. -Akdeniz Bölgesinde Mayıs ayından sonra sıcaklık nedeniyle meyve tutmuyor. -Serada yetiştirdim,iki gövdeli bitkiler olarak, her salkımda da 2-3 meyve bıraktım. Her bir meyve yarım kilo kadar idi. -Yetiştiriciliğinin sırık domatesten hiçbir farkı yok. Ancak 2 gövde bırakır ve yandan çıkan filizlerin hepsini 4-5 cm olmadan kırarsanız çok harika meyveler elde edersiniz. Tabii salkımda meyve seyreltme de yapmanız gerekir. 2-3 meyveden fazla bırakmayın. kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
|