![]() |
|
![]() |
#363 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
|
Eh artık ben de denemezsem olmaz hani ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#364 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 09-11-2007
|
Ben de 3-4 yıldır pepino yetiştiriyorum. Tohumdan yetiştirmeyi de denedim. Tohumdan yetişen pepino en azından Zonguldak için meyve veremeden sezon tükeniyor; yani kasım gibi ancak çiçek açacak duruma geliyor, çok küçük meyveleri oluşuyor ve soğuklardan olgunlaşamadan kış gelmiş oluyor. Sera ortamında belki meyve verebilir ama dış ortamda sezon yetişmiyor. En kolayı çelikle üretmek. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#365 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili muhammet, dediğiniz gibi en kolayı çelikleme yoluyla üretmek. Zaten pek çok kaynak da bunu öneriyor. Benimkisi sadece merak. Acaba sonuç nasıl olacak ?Tohumdan deneyip gelişimini sizin tohumdan denediklerinizle karşılaştırırız artık. İklim farkı da bu şekilde kendisini göstermiş olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#367 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 09-11-2007
|
Mart sonu tohumu ekmiştim; fide haline de ancak Haziran'da geliyor. Aynı boydaki çelik ile aynı boydaki tohumdan yetişmiş fideyi karşılaştırdığımızda da tohumdan yetişen fide çeliğe göre çok yavaş gelişiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#368 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Mahon67 senden aldığı Pepinolardan 8 tane dal kesip su icersine koydum,fideler su icersinde çim atmıya başladılar, cumartesi günü onları saksıya alcağım şimdiden 10 adet pepinom oldu gibi.Bu ara sana birşey daha söyleyim sizin köyün alt kısımlarında Bİridin(Kocayemiş) ağaçlarını buldum beya bol miktarda meyve vardı ağaçlarda. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#369 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-07-2007
|
Bende pepinoya merak saldım bende tohumdan yetiştirmek istiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#370 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-08-2008
|
Tohumdan yetiştirilen pepinolar çok yavaş gelişiyorlar. Temmuz ortalarında aldığım fidelerle, aynı zamanda tohumdan çimlendirdiklerim çoğu tutmamakla beraber ancak fide denebilecek seviyeye geldi. Çimlendirmeyi şeffaf kapaklı bir kabın içinde yaptım. Pepino tohumlarını Fazla ayıklamadan hafif nemli peçetenin arasında kabın içine koyarak kapağını kapattım. bir hafta on gün sonra yeşillenmeler başlayınca üzerlerine biraz toprak koydum. yaklaşık 10-12 kadar 2-3 cm boyunda fideler elde ettim. Bunları çoğu belkide benim bir hatam sonucu kurudu. Bu fidelerden 2 tane kaldı elimde. Satın alıp yediğim pepinolar tatsız ve sasıydı. Fideden yetiştirilen pepinoların uygun gübreleme, budama ve sulama yapılırsa meyveleri kavun kadar tatlanabiliyor. Fakat yonca kokusuna benzeyen kokusu benim damak tadıma pek uymadı açıkçası. Belki uzun süre tüketilirse alışılabilir diye düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#371 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Lonicera, Tohumları çimlenmeğe aldım gelişmeleri burada yayınlayıp fikirleri paylaşırız.Tohumdan yetiştiren diğer arkadaşların da deneyimlerini bizle paylaşırlar. Fideden yetişenler kadar sağlıklı olacağını bende pek tahmin etmiyorum ama deneyip görelim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#372 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili turco, Umarım çimlenip bir an önce hayata tutunurlar.Tabi bu mevsimde koruyabilmek de başlı başına sorun.Soğuk almadığı sürece, gelişimi yavaş da olsa denemek, buradan da paylaşmak çok iyi olacak. Sonucu merakla beklemekteyim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#373 |
Ağaç Dostu
|
Pepinonun lezzeti
Geçen yıl yetiştirdiğim pepinolardan tat olarak çok fazla zevk alamadım açıkçası...Ama bu yıl yetiştirdiğim pepinoların tadı gerçekten çok hoş ağırlıklı olarak kavun tadı ve kokusu var...Ancak arkadaşıma katılıyorum meyveyi tükettikçe belli bir damak tadı oluşuyor ve yerken çok daha fazla zevk veriyor insana...Yararlarını düşünecek olursak ailemde en az 5-6 kişi var bu meyveyi düzenli tüketmek istiyen o yuzden seneye bir aksilik olmazsa 200 kök kadar pepino yetiştirmeyi düşünüyorum.Elde edeceğim ürünün bir kısmını kendim ve ailem tüketecek,geri kalanını benden talepte bulunan bir manav var ona vermeyi düşünüyorum...Sanırım önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu meyvenin kivi gibi tüketimi ve yetiştiriciliği artacak... Not: Geçen yıl pepinolarımı az ışık alan bir bölümde yetiştirmiştim.Bu yıl ise fideleri güneş gören bir yere diktim,tek gövde bıraktım,düzenli budadım ve dikimden önce yerine iyi yanmış koyun gübresi atttım.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#377 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Sercan, Yalova'ya Bursa'dan 2 saksı pepino getirdim deneme amaçlı. İkiside balkonda biri poşette diğeri açıkta.Açıkta olan son birkaç gündür soğuktan etkilendi 2 yaprak döktü poşette olan ise şu anda sağlıklı görünüyor. Bursa'da diğer pepinolarda balkonda ama son 10 gündür ne durumdalar bilmiyorum.Büyük bir ihtimal onlarda soğuktan etkilenmiştir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#378 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-04-2007
|
Merhaba arkadaşlar, Bugün bahçemdeki pepinoların büyüklerini kopardım.Elli iki tane meyvem var.Hepsi yeşil hava soğumaya başladı,açık alanda olgunlaşmaları mümkün değil diye düşündüm. Bu pepinoların yarısını turşu, yarısını reçel yapmak istiyorum. Bana yardımcı olmanızı bekliyorum.Tarif eder misiniz ? Teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#380 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 21-04-2008
|
selam arkadaşlar bende pepinolarımı bıdamasını yaparken kopan pepinolarımı turşu yaptım merak ile bekliyorum nasıl olacak diye resmini en kısa zamanda yükleyeceğim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#382 |
Ağaç Dostu
|
iri pepinolar
Arkadaşlar yeterince irileşmiş ve üzerinde çizgileri oluşmuş pepinoları ev de uygun bir yere koyun en geç 2 hafta içerisinde olgunlaşır.olgun meyveleri ise elinizde sıktırmadı iseniz 3 hafta rahatlıkla saklayabilirsiniz.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#384 |
Ağaç Dostu
|
Yok, yemedim. Marketten merak ettiğim için 2 adet aldım, organik olduğunu sanmıyorum ama burada (Sarıyer de) organik sebze ve meyvecilik yapan çiftçi sayısı oldukça arttı. Market halden mi almıştır, yöreden mi onu bilmiyorum. Peki, sizin dediğiniz koşullarda yetiştiğinde, şeker oranı daha mı yüksek(Kavun kadar mesela) oluyor acaba? Aromasının çok daha yoğun olacağı muhakkaktır tabii. (Bu meyvenin faydaları hakkında (ne vitamini, minerali içerir vb..) yazı var mı bu bölümde? ) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#385 |
Ağaç Dostu
|
![]() Pepinonun bilinen yararları ise; eklem romatizmasına iyi gelir, hemofili rahatsızlığına iyi gelir, çocuklarda kemik gelişiminde fayda sağlar, solunum yolu enfeksiyonlarına karşı vücut direncini artırır, kolesterol ve şekeri düşürür, idrar yolları enfeksiyonlarına karşı vücut direncini artırır, yara ve iltihabın iyileşmesine olumlu katkıda bulunur, bol miktarda A, B ve C vitaminleri içerir, kalp krizine karşı koruyucu etkisi vardır, dalak yetmezliği iyi gelir, bağırsak kanserinde kanser hücrelerini yok eder, kilo problemi olanların rahatlıkla yiyebileceği bir meyvedir, budama ve sulama fazla yapıldığında şeker miktarı sıfıra indirilir ve şeker hastalarının rahatlıkla yiyebileceği iyi bir meyvedir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#386 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-11-2008
|
Merhaba arkadaşlar; Aranıza yeni katıldım. Bugün Bauhaus'a uğradım pepino fidanları 24 YTL idi. Üzerlerinde küçükte olsa hepsinde meyva vardı. Bana pahalı geldiği için almadım ama küçük bir dal benide götür, benide götür deyince dayanamadım :-) şimdi evde huzurlu bir şekilde saksısında oturuyor :-) Ben her ihtimale karşı köklendirme tozu kullandım. Bakalım ne olacak? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#388 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba arkadaşlar, Marketten aldığımız pepinolar, sanırım sera ortamında ve bol suni gübreli. O yüzden lezzetli değil. Ben yaylada (rakım 1300 mt toroslar ) tam güneş altında ve az sulayrak denedim. Çok yoğun ve güzel lezzeti var. Kışın da üzerine bol gübre ve yaprak attım. Donmadı. Bence pepinoları kışın içeriye almayın. Söylediğim gibi koruyun. Yazın da hayvan gübresi ,tam güneş ve az suyu deneyin. Çok lezzetli olduğunu göreceksiniz. Meyveler biraz küçük oluyor ama çok lezzetli. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|