![]() |
|
![]() |
#481 |
Ağaç Dostu
|
Geçen seneden beri nazlı gelişen kaymak ağacımı akşam kurumuş görünce, öteki ağacımdan hem uç daldırma hem de havai köklendirme çalışması yaptım. Havai köklendirme biraz ilkel oldu. Nasrettin Hocanın göle yoğurt mayalaması misali; ''Ya tutarsa'' |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#482 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2010
|
Görünen o ki herşey konuşulup tartışılmış.Benim sormak istediğim bazı sorular var.Elinde ticari meyve iriliğine sahip ya da şöle diyelim diğer meyvelere göre iri meyve fidanı yetiştiren varmı.Hani şu feijoa çeşitleri var Triumph, Mammoth,Apollo,Gemini gibi.feijoa bahçesi tesis etmeyi düşünüyorum ilerleyen zamanda. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#483 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-11-2010
|
arkadaşlar benim fejıo çok çiçeklendi fakat 2 adet meyve tuttu.bu meyva ne zaman olgun hale gelir acaba |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#484 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 29-08-2008
|
Meyvenin dışından biraz sıkıştırın elinizle, hafif yumuşamışsa olgundur. Bu sıralar olgun hale gelmiş olması lazım. Diğer seçenek, bırakın kendisi yere düşsün. Yere düştüğünde olgundur yiyebilirsiniz veya kurtludur yiyemezsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#486 |
Ağaç Dostu
|
Selam arkadaşlar. Özellikle Feiko dediğimiz ağaçtan diken arkadaşlara bir tavsiyem var. Bu ağaç 1 tana olursa verim alamazsınız. En az 2 tane olmalı. Nedenide birbirinden tozlaşma yapmaları. Ben denedim. Mutlaka 2 adet olmalı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#487 |
Ağaç Dostu
|
Bir ağacı olanlar hemen bir ikincisini alamaz .
Bizim fidancıda bulunmaz pek ![]() Yapabileceğimiz tek şey çelikle üretmek . Çelikle üreten varsa ipucu versin , yoksa yine yabancı sitelerde aramak zorunda kalacağız . Bulduğum ![]() Repeated attempts to root feijoa cuttings experimentally and commercially have generally met with failure... ki "tekrar tekrar yapılan deneysel ve ticari feijoa çeliği köklendirme çalışmaları hüsranla sonuçlandı " demek oluyor . Saygılar . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#488 |
Ağaç Dostu.
|
İtalyadan gelen ticari feijoa' lardan bende var, ama fiyat olarak çok pahalı. Önümüzdeki yıl bu fidanlardan yerli üretimlere aşı ile üretim çalışması yapıcam mecburen. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#489 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-01-2009
|
Mutlu abi bendeki tek fidan bu sene acaip meyve yaptı şaşkınım. Kasım ayı ortasındayız halen meyve gönderiyorlar seradan. Eylül ayından beri meyve yiyoruz ve küçük de değil meyveler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#490 |
Ağaç Dostu.
|
Senin satın aldığın feijoalarda İtalyadan ithal gelenlerdendi. Verdiğin paraya değmiştir umarım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#491 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-02-2008
|
KAymak ağacı konusunda bizde çok araştırma yaptık..Kısmet olursa bu yıl da yalovadan getirteceğiz.KAymak ağacı fidanlarının mutlaka 2 tane olması gerekiyormuş aynı kivi ağacı gibi.Dişi ve erkek olarak tozlaşması gerekiyor ki meyve vermesi için.Bu bilgileri toplamışken şimdi biraz aklım karıştı.Burada da tek fidan dan meyve aldıklarını söyleyen arkadaşlarımız var. Acaba bu nasıl oluyor??? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#492 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İtalya'dan gelenlerin türü nedir? Bu durumda iki ağaca gerek yok. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#493 |
Ağaç Dostu.
|
İtalya'dan gelenlerin türleri Feijoa Anatoki ve Feijoa Unique. Bu iki türü ilk ayrı bıraktım kendi kendini tozlayamadılar, tozlamış olsalar bile tırnak büyüklüğünde meyve yaptılar. 2 ağaç şart. Ticari değeri olmayan küçük, buruşuk kalın kabuklu meyveleri olanlarda var, bunlar bizim yerli üretim diye tabir ettiklerimiz. Bu türler kendi kendini tozlayabilir ama bazan tozlanmaya yardımcı olmak gerekebilir. Düzenleyen Mutlu Kutlu : 03-01-2011 saat 21:21 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#494 |
Ağaç Dostu
|
http://www.youtube.com/watch?v=3V6Bddo1UU8 burdaki meyve oldukça iri görünüyor çeşitini bilen varmı acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#495 |
Moderatör
|
Arkadaşlar bizim bahçede de iki tane feijoa var. Her ikisi de çok miktarda meyve veriyor. Ama kusura bakmayın ben meyvelerinden hiç tad alamadım, kelek bir şey gibi geldi bana. Biraz ham-sertken yedim, yok güzel değil. Biraz bekledim yumuşasın diye o zaman yedim ııı ıhhh yine de güzel gelmedi. Siz nasıl bir tad alıyorsunuz? Neyi andırıyor? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#496 | |
Ağaç Dostu.
|
Yerli feijoalar küçük kalın kabuklu meyveler veriyor, bu meyveler çok ta güzel bir tad vermiyor. İri ince kabukluların iç oranı çok fazla, aşırı tatlı kiwi tadı veriyor insana. Gübre kullanılmasıda tatlanması için gerek olabilir. Seraya gelip yiyen herkes aşırı tatlı kiwi tadını alıyor, beğenmeyene pek raslamadım. Bir daha ki meyve dönemine göndereyim size, diyeceğim. Ama temmuzda tarlayı boşaltmam gerekecek, başka bir yere taşınacağım. Bütün bitkiler sil baştan olacak tarlaya dikilenler. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#498 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Güler sizdeki feijolar tohumdan üretme olduğu için kalın kabuklu ve tadı kalitesiz.Mutlu beydeki feijoalar italyadan gelme aşılı çeşitler kabukları ince tad kalitesi yüksek.Ben meyve konusunda tat kalitesinin yanında iriliğe de bakıyorm.Mutlu bey rica etsem yukarda ekledğim videodaki çeşit hakkında bilginizi almak isterm.Bide sizin ekledğiniz resimlerdeki ithal çeşitlerin meyveleri küçük gibi görünüyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#499 |
Ağaç Dostu.
|
Videodaki feijoa unique cinsi ağacın meyveleri. Meyve büyüklükleri bendeki ile aynı, Yumurtadan biraz büyükçeler. Anatoki cinsinin meyveleri biraz küçük, masa tenis topundan biraz büyükçe. Ama tadı unique ile aynı, yine ince kabuklu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#500 |
Ağaç Dostu
|
Mutlu abi çok teşekkür ederim fikirlerin için.Mutlu abi 2 adet unique alsam tozlama sorunu yaşarmıym yani anatokiyi almama gerek varmı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#501 |
Ağaç Dostu.
|
Bence anatoki'den de almalısın. Yerli feijoa ilede tozlama yapabilir, ama meyve kalitesi bozulabilir. Fidan almak için eylül ayını beklemen lazım, üzerinde meyveleri görerek almak daha akıllıca olur. Fiyatı zaten çok pahalı, sonra pişman olmamak gerek. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#502 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-07-2009
|
İki Feijoa fidanımdan biri büyürken diğeri yerinde sayıyor.Çevre şartları ve bakımı aynı olmasına rağmen nedeni hakkaında yorum yapabilecek var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#503 |
Ağaç Dostu
|
Ayni problem, bende de oldu. Kucuk kalani o kadar ihtimama ragmen yasatamadim. Simdi elimde 1 metre boyunda cok guzel formu olan bir agac kaldi. Ondan da her turlu celik alma islemini denememe ragmen bir turlu koklendirmeyi beceremedim. Tek agacim cok guzel cicek acti, tozlamayi elimle yaptim. Fakat yine de meyva tutumunu sagliyamamistim. Daha onceki sayfalara bakarsaniz ayni soruyu ben de sormustum. Tabii kimse cevap verememisti. Umarim, bu sefer fidaninizi kurtaracak bir cevap gelir. Kurtarmak icin yaptigim islemler ise; 1- topragini degistirip, koklerinde bozulma varmi diye baktim, 2- Bitki gelisim duzenliyici hormon ile koklerini yikayip, enzimli suda durulama yapmistim. 3- Radikal bir budama yapmistim. 4- Guvercin gubresi ve de diger gubreler ona daha fazla kondu. (yakmamak sarti ile ) Fakat buna ragmen yasatamadim. Insallah siz yasatirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#504 |
agaclar.net
|
İkisi de aynı çeşit mi acaba? Farklı çeşitler farklı gelişme gösterebilir. Bazen bu tip gelişme eksiklikleri görülebiliyor, eğer hastalık veya zararlı etkisi yoksa fidanın taşıdığı diğer genetik özellikler düşünülür. Bu yüzden yetiştiricilikte tohum alınacak anacın seçimi çok önemli. Sn. Sındırgılı gerçekten çok uğraşmışsınız, elinizden geleni yapmışsınız. Ancak çok sağlıklı olmayan bir fidanın bu kadar radikal müdahaleleri kaldırması mümkün de olmayabilir. Sayın Mutlu Kutlu, ticari olarak bu fidanın yetiştiriciliği ve satışı ile de uğraştığına göre acaba sizin veya herhangi bir müşterinizin böyle bir gözlemi oldu mu, sonuç ne oldu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#505 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-07-2009
|
Sayın Sındırgılı Gerçekten de fidanınız için yapılabileceklerinizin tümünü yapmışsınız.Gönlünüz rahat olsun.Benim fidan şimdilik yaşıyor.Fazla geç kalmadan tecrübelerinizi ona uygulayacağım.Zaten arada güvercin gübresi veriyordum.Saksı vetoprağını değiştirmeyi düşünüyorum.Kökleride bu arada görmüş olurum.Teşekkürler... Sayın Mine Pakkaner İki fidanımı da aynı satıcıdan aldım.Gene de farklı çeşitler olabilir.Bildiğiniz gibi bunlar genelde çapraz döllenme için çift satılıyor.Tozlaşma için farklı çeşit daha çok tavsiye ediliyor.Çeşit farklılığından dolayı büyüme farklılığı olmasını temenni edip beklemekten başka çare kalmıyor. Teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#506 |
Ağaç Dostu.
|
Feijoa'larda dikkat etmemiz gerekenler:
Genç feijoa fidanı aldığımızda bu fidanı belirli boyuta getirmek oldukça zor, bu yüzden alacağımız fidan 5 yaşını geçmiş olmalı. Bir arada büyüyen 5 yaşına gelmemiş 10 adet fidanı gözlemlediğimizde, 3-4 tanesi gelişim bozukluğu yaşıyor. Satın aldığınız feijoa fidanın cinsini mutlaka bilmek zorundasınız, bilinmeyen bir cins feijoa aldığınızda tozlama sorunu yaşarsınız. Tek başına bıraktığımız bir feijoanın meyveleri tırnak büyüklüğünde kalıyor. Feijoa saksıda büyütülecekse her yıl saksısı büyütülmeli, çok hızlı saçak kök yapıyor. Saksı büyütürken köklerin toprağını silkelemek, toprağınıda değiştirmek tehlikeli. Aşırı kılcal kök oluşturduğundan, kılcal köklerde bu işlem sonucu zarar görür. 5 yaşındaki feijoa için ideal saksı boyutu 35 lt olmalı, 8 yaşına kadar 35 lt saksıda kalabilir. 8 yaşından sonra en az 50 lt ve daha büyük saksıya alınmalı. Bahçe dikimlerinde aşırı rüzgar almayan, bol güneş görebileceği bir yer seçilmeli. Aşırı susuzluk bitki için kötü olduğu kadar, aşırı sulamakta bitkiye zarar verir. Bu yüzden toprak yüzeyi kurudukça dengeli sulamak gerekir. Feijoa sattığımız müşterilerimizden herhangi bir şikayet almadık, bence bunun sebepi 5 yaşından küçük feijoa satmama kararımızdan dolayı olabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#507 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-02-2011
|
Herkese Selamlar Saygılar Bende Kaymak ağaçlarından alıp bakmak istiyorum. Önceki sayfalarda yazan Manisa-Muradiye'den almayı düşündüm. Orada satılan tür Feijoa sellowiana diye geçiyor. Sizlerin yetiştirdiği tür mü? Yoksa farklı mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#508 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-02-2011
|
Alıntı:
Muradiye fidanlığında şu an için kaymak ağacı bulunmuyormuş. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#509 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-03-2010
|
Merhaba, Ben Köyceğizde bir fidanlıkta iki fidan aldım ama süpriz fidanlıktaki tüm ağaçlar meyveliydi. Satıcı bolca meyve verdi.Bence bitki murt, zeytin ,armut ve yediğim tüm tropiklerden daha kokulu ayrıca guavaya da benziyor.Kabuğuyla yerseniz inanılmaz bir aroma parfüm gibi biz zorlandık.Çok güzel meyve. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|