![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: ORDU
Mesajlar: 3,855
|
Benim Şu an Feijoa fidanı stoğum yok, bu yüzden 2009 yılı itibarıyla fidan satışım bitti sayılır. Arazimizde 63 adet dikli 3-4 yaşlarında Feijoa ağaçlarımız var, bunların çoğu bu sene meyve verdi. Yaşadığım yer sahilden içerde olduğu için, sıcaklık -7 ,-8 gördüğü zamanda oluyor.Feijoalar yaşamlarını devam ettiriyor. Burada anlatmak istediğim Feijoanın -10 lara kadar dayanabildiği, kısmen kısa sürelide olsa -10 ların üzerinde sıcaklık değerlerinde de yaşayabilmeleri. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: ORDU
Mesajlar: 3,855
|
Aşağıdaki verdiğim linktede Prof Dr. Turan Karadenizinin 8 Kasım 2009 tarihli yazısıda bu durumu destekleyecek özellikte. http://turankaradeniz.com/findik-ve-...wiana#more-226 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 29-08-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 3,436
|
Bitkiyi alan her kişi profesyonel değildir. - derecenin kısa ve uzun süreli olduğuna bakmaz. -11 yazıyorsa, ben bu bitkiyi - 11 de besleyebilirim diye düşünür ve alır. Antalya da benim ilk seramın olduğu bölgede ölçtüğüm en düşük sıcaklık -6. Şimdiki seramın bulunduğu yer yine antalyada düz ovada olmasına rağmen, tekirovada kısa süreli - altılarda dışarıda duran cherimoya, ananas ve guavalarım burada dışarıda öldüler. Bu durumda -6 değişmedi fakat don süresi bulunduğum bölgede uzadı. Kısaca tekirova bölgesindeki 30 dk -6 da ölmeyen bitki, 3 saatlik -6 da öldü. Prof Dr. Turan Karadeniz uzun süreli -11 derecelere dayanabilir manasında söyleyip söylemediği açıklık kazanmamışken, -11 derecenin bitki dayanıklılığında baz alınması ne kadar doğru olur. Bazı internet kaynaklarında -16 ya dayandığı söylenirken, inanmak isteyen -16 ya inanır Konya'da feijoa üretimine karar verebilir. Ben minimum uzun süreli -5 lere dayanır diyeyimde, varsın olsun bazı arkadaşlar -16 yetiştirebilsin. Birisi bana -16 ya dayanır dedinde, dayanmadı öldü diyeceğine. -5 dedin ama bak ben -16 da bile yetiştirebildim ve yaşıyor desin sevineyim. Bizler doğa üstü varlıklar değiliz, doğa milyonlarca yıldır bildiği gibi bitki ve canlı dağılımını ve dağıtımını yapmış. Kuşlar bizim şu anda ücret karşılığı yaptığımız üretimi binlerce yıldır boğaz tokluğuna yapmış. Yedikleri meyvelerin tohumlarını kursaklarında taşıyıp dışkılarıyla serpiştirmiş, bitki yayılımına katkıda bulunmuş. Fijoanın meyvesini yiyen bir kuş doğada yabani yetişen bir bölgeye veya karadeniz bölgesinede pislemiştir, orta anadoluyada pislemiştir. Doğa kendisi karar vermiş ve yetişebildiği yerde yetişmiş. Biz insanlar yetişmeyen yerlerde ancak teknik becerimizi kullanıp korunaklı yerlere alarak bu tür bitkileri ve canlıları yetiştirebiliyoruz. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: ORDU
Mesajlar: 3,855
|
Ben üretici ve satıcıyım hiç bir arkadışımıza yetiştiremeyeceği ürünü satmam. Mesela İstanbuldan bir müşterimiz dışarda Kahve yetiştirmek istediğini söyledi bende ona dışarıda Kahve yetiştiremeyeceğini bu bilgiye nereden aldığını sorduğumda Gittigidiyor.com bir satıcının ona dışarda Kahve yetiştirebileceğini anlattığını söyledi. Dışarda yetiştirmeyi düşünüyorsanız satmam dedim. çünkü Kahve +18 derecenin altında bile gelişimi yavaşlayan bir bitki. Bana göre Feijoada durum şöyle, Feijoa bitkisinin adaptosyonu çok kuvvetli. Yaşadığı yere uyum sağlama özelliği çok güçlü. Bitki-10 lara kadar dayanıyor ama kısmende olsa bu durumun üzerinde soğuklara dayanması. Ben arkadaşlarımıza ürün satarken zaten bu konuda bilgilendirme yapıyorum. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Cengiz ve Mutlu Kardeslerim...Benim yerimde sizler olsaniz, Mikroklimatik iklime sahip adamizda (bahcemde mandalina ve nar ile zeytin agaci var) feijolari bahceye dikermisiniz? Maksimum gordugu sogukluk -7 derece.Dikecegim yer ruzgar almayan,korumali bir yer...Etrafinada cok soguklarda naylon gecirilir.Zeminde malclama yapilir.Kusuruma bakmayin Klavye Turkce olmadigindan imlam bozuk gorulebilir.Sn Malina bu seferlik affetsin...Bu hafta sonu gojilerimi yeni yerlerine naklederken bu islemide yapacagim. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 29-08-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 3,436
|
Bence mandalina ve zeytin ağacınızın dışarıda rahatça yetişebiliyor olması yeterli bir referans. Çekinmeden feijoa larınızı bahçe ortamına aktarabilirsiniz. Mandalinayı kışın bahçede korumuyorsanız, feijoayıda korumanıza gerek yok. İstanbul da micro klima etkisi olmayan bir yerde feijoa yetiştirmeye çalışan bir arkadaşın gözlemleri: -8 derecede bitki gövdesi donup öldü, baharda dipten taze sürgünler verdi. Sonraki kış bu sürgünlerde dondu ve bitki tamamen öldü. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-03-2008
Şehir: ist
Mesajlar: 62
|
sayın kuyucu nun gönderdiği feijoa ve guava tohumları poşette çimlendiler ve torf içine dikimini yaptım merakla bekliyorum gelişimlerini |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu.
|
Kaymak ağacı meyvelerini Ekim sonu gibi topladım, bir kısmı dökülmüştü bir kısmı da oldukça büyüktü. O gün bugündür ev ortamında bekletiyorum, ve hiç bir yumuşama ve olgunlaşma işareti yok meyvelerde. Acaba başka bir yöntemi mi var olgunlaştırma için? |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: ORDU
Mesajlar: 3,855
|
Alıntı:
Kaymak Ağacı meyvelerini, ağaçtan topladıktan sonra direk yenilir. Beklemenize gerek yoktur. Kiwi gibi yumuşamasını beklemeye gerek yoktur. |
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: ORDU
Mesajlar: 3,855
|
Alıntı:
Kocayemiş, Guava ve Feijoa tatığım en güzel meyvelerdir. Farklı-Aromatik bir tadı var. |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
|
Sıcaklık miktarlarının etkisinde nisbi nem de önemli rol oynamaktadır. Nemli deniz kenarındaki -5 le kuru anadolu yörelerinde ki -5 bitkilere farklı etki yapmaktadır. Nemli hava bitkiyi daha iyi korumaktadır. Kuru havalarda yazın da kışında bitki yanmaktadır. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
Çok güzel görünüyorlar.Tadı nasıl Güzel mi? |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
Tadı da çok güzel Oğuzhan. Senin gibi koku ve aroma düşkünü biri için biçilmiş kaftan ![]() Şimdi arkadaşlar, kabuklu yerseniz biraz çam tadı oluyor. Ama eğer üşenmeyip çok ince bir şekilde kabuklarını soyarsanız mükemmel bir aroması var. Küçükken uludağda çalıların arasında yabani çilekler olurdu tespih tanesi kadar, ve biz bacaklarımızın çizilmesi pahasına, çok nadir ve nefis kokulu bu çileklerden bulur ve afiyetle yerdik. İşte ben feijoayı tadınca aynı tadı ve aromayı aldım. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
Ben iki adet kaymak ağacı fidesini (60 cm) açık bahçeye diktim. Üzerine 1,5 m. yüksekliğinde üç ayaklı demir kaynak yapıp üzerine naylon örtü kapattım, (rüzgar devirmez ise!) bu durumda bitki içinde ne gibi olumsuz veya olumlu etkilenebilir? Sıcaklığı dengeleme rolü olur mu? Yarın fotoğraflarını eklerim. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 29-08-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 3,436
|
Sn. nariçi, Yaptığınız mini sera içerisine, don olacağını anladığınız gecelerde kullanmak üzere 100 wattlık armut ampüllerden koyun. Ampül naylona ve bitkiye değmemeli. böylece bitkiniz güvende olur. Sadece naylonla kapatmakla 1-2 derece kurtarmış olursunuz, bu derecelerde yetersiz kalabilir. Bitkiniz naylon içerisinde donabilir. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Örtü altında
İşte böyle, hava alması için üst taraflardan delik açmalı mı? Yukarıda sıcak hava bulunacağından soğumasın diye ben açmadım. ![]() ![]() ![]() Zeytin yetişen yerde yetiştiğine göre bu örtüler belki o ortamı sağlayabilir diye düşündüm. Bir de açıkta zeytin ağacı var, henüz o da 1,5 mt. |
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Ağaç Dostu
|
Soğuklarda kaymak ağacı
Alıntı:
Üç tane de örtü altında var, onların rengi bunlar kadar canlı yeşil değil. |
|
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
Alıntı:
Bizim burlarda -6 -5 gördü henüz bir sorun yok.Bu gün -4 -11 olacak bakalım ne tepki verecek. |
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-04-2008
Şehir: mardin
Mesajlar: 172
|
sn bengi_su tebrikler. ben başaramamıştım. bugün yarın tekrar denemeyi düşünüyorum. çimlenme süresince ne yaptığını açıkçası merak ediyorum. anlatabilirsen memnun olurum. birde foroğraf ekleye bilirmisin? teşekkürler.. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Kapalı şefaf bir kutunun içine pamuk nemlendirdim içinide tohumları koydum mümkün olduğunca ılık ortamlarda bekletmeye çalıştım guava feijoa ve trabzon hurması tohumları üçüde 2 hafta gibi bir sürede çimlendi. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-04-2008
Şehir: mardin
Mesajlar: 172
|
sn bengi_su açıklaman için teşekkür ederim. ama ben çelikten köklendirdiğini tahmin etmiştim. çünkü ben çelikten denedim. tohumlar içinde biraz erken diye tahmin ediyorum. şubat mart dönemi daha iyi olurdu gibime geliyor. sanırım soğuktan koruman gerekecek. başarılar diliyorum... |
|
|
|
![]() |
|
|