![]() |
Gül teyze verdiğin fidanın ismini buldum
Artocarpus heterophyllus muş senin tarifine göre ( En büyük meyvesi olan agac ) Dehşet bir şey bu, inşallah yerini sever ve tutar muhteşem olur muhteşem. |
Bir dünya yazı döşenmiştim, nereye bastım bilmiyorum, hepsi uçtu. :(
Tekrar kısaca geçeyim bari. Çok değerli Mine Hanım'a o yumuşak sesiyle verdiği bilgiler için teşekkür'ü borç bilirim. Ayşenur Hanım'dan öğreneceğimiz çok şey olduğunun kanısına vardık, kıymetli bilgilerini heyecanla bekliyor olacağız. Memet hiç canını sıkma, sen elinden geleni fazlasıyla yaptın, herkes memnun ayrıldı. Ayrıca beni sellukama kavuşturduğun için de ayrıca teşekkürler, sayende sevinçle, eve hoplaya zıplaya gittim. Cihan Bey, lavantinler için teşekkür ederiz, güzel kokuları eşliğinde geçti toplantımız, eve gidince de Mine Hanım'ın tavsiye ettiği gibi çelikleyip diktik. Adını sayamayacağım çok değerli dostlarım, ceplerinde tohumları ve böcekleriyle, işini gücünü bırakıp gelmişti, Gül Teyzemi de çok özlemişim, sonraki toplantıda hasret giderelim. |
4 Eklenti(ler)
Sn mine pakkaner, ev yapımı ilaçlar konusunda çok faydalı bilgiler edindik.
Ziraat Y. Mühendisi Ayşenur Tokaç bizlere faydalı böçeklerlerinde oldugunu zaralılarla mucadelede bunlardan faydalanacağımızı ögrenmiş olduk. Lavanta çeliklerinin topraga dikmeden önce neler yapmamız konusunda uygulamalı bilgiler edindik. Süs domatesi meyvesinin yenılmedigini ögrenmiş oldum. Toplantıya gelirken pepino,lavanta ,Lavantin, süs domatesi ve bamya tohumu getirmiştim, onları arkadaşlarla paylaştım. Bende fatma dündar hanımdan, Pasiflora çarkıfelek aldım ilk dafa çarkı faleğim oldu çok teşekkür ederim. Eve geldigimde torunum melis(en küçük ağaç) elimde aldı o benim diyerek sahiplendi arkadaşlarıyla beraber diktik. Üye arkadaşlarla hoş sohbetler yapma fısatı bulduk, emeği geçen arkadaşlara çok teşekkür edrim. |
1 Eklenti(ler)
Torunum melis artem. aynı zamanda ağaçlar üyesi üye ismi(En küçük ağaç)Pasiflorayı saksıya dikerken.
|
Allah bağışlasın pekde şeker cihan bey
Tekrar teşekkür ederim pepino lavanta ve levantin ler için. Daha önceki yazımda isminizi unutmuştum bağışlayın lütfen. |
Sn birol bey, bir sonraki toplantıda üyeler bir arada tek bir karede toplantıyı görüntüleyelim
üye isimlerimizde yazılırsa daha iyi olur. İzmir dışındaki üyelerde bizleri tanımış olurlar. Bonsaisan tek bir karede toplantıyı görüntülemiş. Doğa için çal afiş düzenlemesi için çok teşekkür ederiz. |
2 Eklenti(ler)
Ben iki tane resim çekebildim onuda arkadaşlarla paylaşıyorum.
|
Daha önce teşekkür etmeyi unuttuğum Sn. Ayşenur Tokaç'a verdiği değerli bilgiler için, Cihan beye çelikler ve fotolar için, Birol beye fotolar için çok teşekkürler.
|
Tuttuğum notları paylaşıyorum.
Alıntı:
ve dileğiniz doğrultusunda tuttuğum notlardan alıntılar yaptım,ancak bilgisayarla ilişkim sınırlı olduğundan yazdıklarım ekrana gelmedi, belki yanlış yaptım belki de bir yerlerde saklı. Bu sitenin üyesi olmak bana çok şey kazandıracak, ayrıca bilgisayarla ilişkilerim düzelecek. Bu arada şunu da düşündüm, yazdıklarım daha önce verilen bilgiler olduğundan silinmiş olabilir mi ? Bana bilgi verirseniz tüm yazdıklarımı seve seve paylaşırım. |
Lavantalar tuttu
Alıntı:
Size güzel haberlerim var,lavanta,lavantin ve pepino tuttu,her gün gidip kontrol ediyorum, eşime verdiğiniz süs domatesi başlangıçta çok üzgündü, bu gün daha sağlıklı gibi geldi bana. Size çok teşekkür ediyorum,en küçük ağaç bir harika,allah bağışlasın,sizin genleriniz onda var belliki, sevinsin doğa,böylesine genç tutkunları var. sağlıkla kalın. |
Daha toplantı yapıldığı günün akşamı büyük bir hevesle yazılanları okudum
ve dileğiniz doğrultusunda tuttuğum notlardan alıntılar yaptım,ancak bilgisayarla ilişkim sınırlı olduğundan yazdıklarım ekrana gelmedi, belki yanlış yaptım belki de bir yerlerde saklı. Bu sitenin üyesi olmak bana çok şey kazandıracak, ayrıca bilgisayarla ilişkilerim düzelecek. Bu arada şunu da düşündüm, yazdıklarım daha önce verilen bilgiler olduğundan silinmiş olabilir mi ? Bana bilgi verirseniz tüm yazdıklarımı seve seve paylaşırım. Sevgili yaylaboztaş yazdığınız bilgilerin tekrar da olsa bu başlıkda silineceğini zannetmiyorum.Hepimiz bilgisayarda daha önceleri böyle sorunlar yaşadık, en azından ben de:)Yanlış bir yere basınca yazdıklarımızın tümü maalesef gidiyor.Sevgiler:) |
Yönetim tarafından silinmiş bir yazınız yok, Yayla hanım. Sanırım bir aksiliğe kurban gitti yazınız.
Bu arada yapacağımız Karşıyaka toplantıları için Yayla hanım atölyesini kullanabileceğimizi söyledi. |
Karşıyaka toplantısının tarihi bellimi acaba sevgili memet.
|
Kasım ayı içinde başlamayı planlıyorum.
|
Sevgili İzmirli'liler,
belli ki güzel bir toplantı yapmışsınız. Fotoğraflara bakınca anlaşılıyor. Tarihleri bu kadar yakın olmasaydı gelmek isterdim. Ama nedense kimse hiç ayrıntı vermemiş, ben böyle mi yapıyordum? Kimler geldi, kim kimdir, neler öğrendiniz? Hepsini merak ediyorum. Okuduklarımdan tek öğrenebildiğim, toplantının yer değişikliği, bu talihsizliğin memet Bey'i üzüldüğü ve Mine Hanım'ın kısa açıklamaları. Bir Allahın kulu çıksın da biraz detaylı olarak-öğrendikleriniz ile beraber- bizlere şu toplantıyı anlatsın lütfen. |
Kimbilir neler öğrendiğimizi. Ortam gürültülü olunca, bazı arkadaşlar eminim çok iyi şeyler anlatıldı dediler.
|
Yani o kadar emek boşuna mıydı, üzüldüm. Oysa gerçekten çok özel ve önemli şeyler anlattık.
|
Ben kendi adıma çok faydalı bilgiler öğrendim, sevgili Mine ve Ayşegül hanıma tekrar teşekkürler. Tuttuğum notları en kısa zamanda gözden geçirip, buraya aktarmaya çalışacağım. Not tutan diğer arkadaşlarım da eksiklerimi tamamlarlarsa, yardımcı olurlarsa sevinirim:)
|
Bekliyoruz.
|
Güler Hanım, aslında bir organize olsak da bu eğitimi İstanbul' da da versek ne dersiniz? Çünkü gerçekten son derece önemli bir konu bu. Belki ikna edersem Ayşenur Hanım'ı da alır gelirim. Ev yapımı ilaçlar, yararlı böcekler vs. konusunda İstanbul' lu arkadaşlarımız da bilgilenirler, ne dersiniz ilgi olur mu?
|
Sayın Mine Hanım çok teşekkür ederim. Siz böyle bir özveride bulunacaksınız da ben boş durur muyum, hemen kolları sıvarım.
Yeter ki bir tarih belirleyin, hemen arkadaşlarla irtibat kurarım. |
Sn. Ayşenur Hanım da zararlılar ile mücadelede bize dostumuz, yardımcımız yararlı böcekler ile ilgili bilgileri anlattı ve bunları toplayacağı, slaytlarla siteye yükleyeceği için o konuyu hiç not etmemişim. Sn.Mine Hanımın bilgilerinden not alıp, buraya aktarabildiklerim aşağıdakilerdir. Sevgili Yayla hanım da ya da başka arkadaşlarım eksiklerimi tamamlarsa çok sevinirim.
Tüm hastalıklarda erken mücadele çok önemli, geç kalırsak ev ilaçlarıyla yapacağımız mücadelede başarı şansımız düşer. Pamuklu bitler genelde bitkinin yan kollarının çıktığı, koltuk bölgesinde oluşuyor, gördüğümüz an, elle (yani mekanik temizleme) o kısmı temizliyeceğiz daha sonra yıkayacağız. Ayrıca eczanelerde satılan beyaz alkol, suyla karıştırılıp, bir fırça yardımıyla o bölgeye sürülür. Yaprak bitleri için acı biber, sarımsaklı solüsyonu uygulayacağız. Pek çok zararlılar ile mücadele yapışkan , sarı tuzaklar kullanılabilir. Sarı renk bir çok böceği kendisine çekeceği için, bu yöntem kullanılıyor. Bildiğimiz sarı, plastik dosyalar ufak ölçülerde kesilip, tiner inceltilip, sürülerek hazırlanır. Mavi tuzaklar da tripslerle mücadelede kullanılıyor. Kırmızı örümcek tozu çok sever. Erken mücadele burada da önemli. Saksı toprağının üstünden 1 cm.kadar toprak alınıp, uzaklaştırılır, ayrıca bitkiyi 10 dak. su dolu bir kovada tutmak örümceklerin ölmesi için bir yöntemdir. Islanabilir kükürt uygulaması da yapılır. İlaçlamalarda kullanılan suyun ph oranı çok önemlidir ve kireçli su da kesinlikle kullanılmamalıdır( limon tuzu Ph düşürür). Sümüklü böceklerle mücadelede yine mekanik uygulama, yani elle toplayıp uzaklaştırma, ayrıca toprağa (ağzı daralan kutularda) bira gömmek, bunların o kutuların içine toplanmasını sağlamak, acı biberli solüsyon uygulamak, tarçın serpmek belli yöntemler. Karıncalar için boraks ve tarçın uygulanabilir. Mantari hastalıklarla yağsız süt, su ile karıştırılıp uygulanır.Ayrıca karbonat külleme ve mantari hastalıklarda uygulanabilir. Tüm zararlılarla ve hastalıklarla mücadelede tesbih ağacı tohumu çok etkilidir. Tesbih ağacı tohumları blendırda çekilip, suda bekletilir ve uygulanır. Streptomisinli antibiyotikler, B vitamini, aspirin, oksijenli su mücadelelerde etkilidir. Bitkiyi satın alırken sağlıklı olmasına dikkat edersek, diğer bitkilerimizin de sağlığı güvencede olabilir. Evlerimizde daha önceden kullandığımız toprakları zararlılardan, hastalıklardan temizlemek için; toprak tepsiye yayılır, kaynar suyla iyice ıslatılır, aliminyum folyo ile üstü ve kenarları iyice sıkıştırılıp kapatılır,daha önceden ısıttığımız fırında 80 derecede 20 dak. bekletilir ,toprağın fırının içinde soğuması sağlanır, çıkardıktan sonra havalandırılır. Bitkilerden çelik alma tepe sürgünleri ya da yan sürgünlerden olur.Yarı odunsu çelikler daha elverişlidir. Tepeden aldığımız sürgünle yapılan çelik boyuna, yan sürgünlerden aldığımız çelik de yanlara yayılma şeklinde gelişim gösterir. Hazırlıyacağımız çeliklerde 3-4 göz ya da boğumun olaması gerekir, 4. gözün hemen altından keskin bir makasla kesilir. Sürgünün tepe ucu çok az alınır, yapraklar makasla kesilerek küçültülür. Çelikde iki göz ya da boğum mutlaka toprak altında bırakılarak dikilir. |
Teşekkürler acemifüsun.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:38. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025