![]() |
|
![]() |
#27 |
agaclar.net
|
Sevgili dostlar, şahsım adına bu eğitimin her anından çok faydalandığımı bilmenizi isterim. Son derece verimli iki gün geçirdik. Dün teorik eğitimde Sevgili Jilber Hoca üstün bir performans sergiledi. Hiçbir metne bağlı olmadan slayt gösterisiyle ve son derece akıcı bir anlatımla bizi bilgi yağmuruna tuttu. İstanbul' da düzenlenen eğitimlere bakıp bakıp iç geçirdiğimiz kadar varmış ![]() Toplantımızın bir diğer hoş yönü ise Jilber Hoca' nın davetiyle sunumu renklendiren Murtaza Bey' di. Murtaza Bey doğal mantarları köylüden satın alıp işliyor ve yurt dışına yolluyormuş. Böylece konunun ekonomik yanını da bilfiil canlı dinlemiş olduk. Hangi mantar hangi yöreden toplanıyor, kilosunu kaça alıyorlar ve yurt dışına hangi ülkeye nasıl satıyorlar kısaca bilgi sahibi olduk. Uygulama için hep endişeliydik. Önce seçtiğimiz yer uygun mu Hoca beğenir mi endişesi, sonra izmir'de uzun süredir yağışsız ve lodoslu hava etkisiyle mantar bulamayacağımız korkusu derken son gün de yağış endişesi bizi sardı. Çünkü pazar günü kuvvetli yağış uyarısı verdi hava raporları. Ancak hiçbiri olmadı ![]() ![]() İzmir ZMO olmasaydı bu organizasyonu gerçekleştiremeyecektik. Partnerliği harikaydı. Çok iyi evsahipliği yaptılar. Sizlerin huzurunda arkadaşlarım Başkan Ferdan Çiftçi ve II. Başkan Vezan Karabulut' a tekrar teşekkür ederim. Özellikle Sevgili Vezan' la bir haftadır belki hergün telefonlaştık, konuştuk, aksilik olmasın diye uğraştık. Malina da bize harika bir afiş tasarladı yolladı ![]() Jilber Hoca' nın zarif eşi Nurşen Hanım' dan mantarın pek çok çeşidinin az soğanla tereyağında sotelenerek en leziz şekilde pişirileceğini öğrendik. Maydonoz da az miktarda katabilirsiniz pek çok mantara yakışır dedi. İzmir' de bayıla bayıla yediğimiz çintarın aslında hemen hepsinin okside olduğunu öğrenince yıkıldım. Çintar turuncu kınalı bir mantar, hatta turuncu yeşil diye tarif ederim. Nurşen hanım "aa dedi yeşil varsa üzerinde okside olmuş". Ben nasıl yani diye allak bullak sorunca Jilber Hoca çintarda bol karoten olduğunu yeşerdiyse oksidasyonun gerçekleştiğini normalde böyle bir mantarı da yemediklerini söyledi. Yeşermiş çintar bizde öyle normaldir ki, kendi rengi böyle sanıyoruz varın siz anlayın gerisini ![]() Bu arada bütün mantarları (kültür mantarı hariç) uzun pişirmek gerektiğini de öğrendik. 20 dakika diyor hoca. Bir de mantarı yıkamıyoruz. İyi temizleyeceğiz, silip ayıklayacağız ama yıkamayacağız ![]() Çok teşekkür ederiz Sevgili Jilber Barutçiyan, bizleri kırmadınız, vakit ayırdınız, emek sarfettiniz. İlminiz bol olsun... |
![]() |
![]() ![]() |
|
|