agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Red Robin Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/8853.htm)

karinca70 13-11-2008 21:08

Domates tohumlarında çimlenme oranını arttırmak ve hızlandırmak için 1 gün oda sıcaklığında suda bekletmek iyi olur. Ayrıca tohum ektiğiniz kapların üzerini streç filmle kaplayıp veya plastik kapaklı fide yetiştirme kutularında tutabilirsiniz. Günde birkaç kez küflenmenin önüne geçmek için havalandırmak gerekir.

Gurtunca 13-11-2008 21:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karinca70 (Mesaj 315530)
Domates tohumlarında çimlenme oranını arttırmak ve hızlandırmak için 1 gün oda sıcaklığında suda bekletmek iyi olur. Ayrıca tohum ektiğiniz kapların üzerini streç filmle kaplayıp veya plastik kapaklı fide yetiştirme kutularında tutabilirsiniz. Günde birkaç kez küflenmenin önüne geçmek için havalandırmak gerekir.

Suda bekletmek yerine iyice ıslatılmış kağıt havlu arasında bekletmiştim..Streç filmi ne yazık ki saksıların üzerine saramadım..İki nedenle olabilir : beceriksizlik ya da kötü kaliteli streç..Ancak daha aydınlık bir yere almak küflenmenin önüne geçti...
İlginize teşekkürler...

malbman 14-11-2008 07:16

Sayın Gürtunca, küflenmenin ışıkla ilgisi olduğunu sanmıyorum. Yalnızca iyi ışık alan bir yerde küflenmenin önüne geçemezsiniz. Küflenmeyi engellemek için ortamı mutlaka havalandırmanız gerekir.

derya Derya 14-11-2008 08:49

Bahsedilen jiffy saksılardan Praktiker'de mevcut. 9 gözlü saksılardan pakette üç tane var( yani 27 adet saksı barındırıyor). Fiyatı 3.5 ytl.

Gurtunca 14-11-2008 10:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 315693)
Sayın Gürtunca, küflenmenin ışıkla ilgisi olduğunu sanmıyorum. Yalnızca iyi ışık alan bir yerde küflenmenin önüne geçemezsiniz. Küflenmeyi engellemek için ortamı mutlaka havalandırmanız gerekir.

Kapalı balkon ancak pencere kenarları sık havalandırılıyor..Bu durumda bol ısık yorumum haliyle hatalı oluyor..İkazınıza teşekkür ederim...

C.Mustafa 14-11-2008 13:15

Red Robin tohumlarım elime ulaştı.

Bugün yarın ilk 3 tohumu ufak plastik su bardaklarında ekecem.

İkinci 3 taneyi de jiffy saksılarından elde ettikten sonra denemeyi düşünüyorum.

Hayırlısı bakalım.Maydanoz,dereotu,süs biberi derken bu siteyle tanıştıktan sonra yetiştirceğim 4ç tür olacak.Umarım diğer sebzelerimde olduğu gibi başarılı olurum.

Nurcan Özgür 14-11-2008 15:01

Tohumlarım azönce elime ulaştı şimdi suya bırakıp red robin yoluna baş koyucam. Bakalım neler olacak çok büyük birzevkle takip edicem burdan olanları paylaşıp yardımlarınızı bekliyor olacağım. Herkeze bol şans.

Gurtunca 15-11-2008 11:57

Birinci hafta
 
2 Eklenti(ler)
Birinci hafta sonu red robin filizleri.
Uzak planda 15 günlük süs biberleri ile birlikte...
Hayırlısıyla bir süre sonra bu filizleri aynı tip saksılara ( fakat toprak,torf,gübre,ponsa taşı karışımı ile doldurduktan sonra ) şaşırtacağım...

Gurtunca 15-11-2008 19:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ebrub (Mesaj 316592)
Sn. Gürtunca,aslında haklısınız ama konu başlıgınız sayesinde Jiffy saksıları tanıdım, ayrıca büyük bir ilgiyle takip ediyorum red robinlerinizdeki gelişmeleri, tohumlarım geldi, saksılar da gelsin sayenizde :p

Herkese kolay gelsin...Gördüğüm o ki bendeki amatörce gelişen hissler tüm umumda da mevcut...Umarım benim karton saksılarımda gelişen güzellikler hepinize de nasip olur....
Şu bir haftalık süreç içinde edindiğim tecrübeler:
Aman aşırı su vermeyin saksılar en azınden bende olduğu gibi 14 cm derinliğinde olanlar aşırı suyu gördüklerinde hamurlaşıyorlar...
İkincisi istediğiniz kadar ortamı taze hava ile doyurun ev içinde aydınlık ve nem bir olduğunda küflenmeme imkansız oluyor...Ancak bu bir handikap değil...Önerim bu başlık altındaki en önemsiz satırı dahi dikkatli okuyup özümsemeniz...Ayrıca Pembe Domates Ağını Google dan aratıp bulun..Hatta PDA na üye olun..İnanın buradan sadece Pembişler değil Red Robinler için de çok şeyler öğreneceksiniz...
Herkese sevgilerimle...

Gurtunca 15-11-2008 20:00

Benden söylemesi
 
Red Robinle sınırlı kalmak istemeyen arkadaşlarımıza Saksılık Domates Tohumları için, Bahçe Domatesleri için , diğer bazı sebze tohumları için ,ilgili başlıkları okumalarını öneririm...

adnankaraer 15-11-2008 22:19

Bu arada 13'ünde ektiğim domateslerim (Red Robin de var içlerinde diğerleri de) hala çıkmadılar. Biraz derine mi ektik acaba?

envor 15-11-2008 22:27

Ben jiffy saksıyı hidroponik sistemde denemek için alıyorum, köklerin saksıyı delip geçtiğini görmüştüm, viollere veya kullanmam gereken küçük saksılara gerek kalmayacağını düşünüyorum, o yüzden, ayrıca alacağımız jiffynin ölçüleri ne olacak, benim oyum en küçük olanından :)

adnankaraer 15-11-2008 22:49

Köklerin saksıyı deldiğini marul videosunda gördünüz sanıyorum.
Benim için ölçü farketmez. Ancak kökler saksıya işlediğinde şaşırtmayı nasıl yapacağız?

Gurtunca 15-11-2008 23:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adnankaraer (Mesaj 316737)
Köklerin saksıyı deldiğini marul videosunda gördünüz sanıyorum.
Benim için ölçü farketmez. Ancak kökler saksıya işlediğinde şaşırtmayı nasıl yapacağız?

Saksı ile beraber...

Gurtunca 15-11-2008 23:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adnankaraer (Mesaj 316721)
Bu arada 13'ünde ektiğim domateslerim (Red Robin de var içlerinde diğerleri de) hala çıkmadılar. Biraz derine mi ektik acaba?

http://picasaweb.google.com.tr/TANSU...85290005431138

http://picasaweb.google.com.tr/TANSU...85191221183298

Samandırada serası olan bir ağabeyimizin önerisi,tohumu tohum kadar örteceksin...

ebrub 16-11-2008 02:00

''Mine Pakkaner'e soralım'' başlıgında (linki aşagıda) , 1941 nolu mesajında Mine hn şöyle diyor :

''Işığın çimlenme üzerine bazı bitkilerde etkileri vardır. Kimi bitkinin tohumu ışıkta çimlenir kimi karanlıkta. Hatta bazı tohumlar çimlenirken özel olarak ilave yapay aydınlatma uygulanır.

Ancak üzerine kapak attığınız bütün tohumlar karanlıkta çimlenmiş demektir. Karanlık ortam bitkinin çimlenme sonrası henüz kotiledon yapraklar varken hızla boy atıp gerçek gerçek yapraklar çıkana kadar cılız gövde oluşturmasına sebep olur. Cılız gövde ise asıl yaprakları taşıyamaz, hastalıklara yol açar vs. Kısaca kontrolü elden bırakmamak gerek.

Torf konusunu pekçok yerde pekçok kere yazdım. Torf tek başına sadece ticari üretimde ve tohum çimlendirmede kullanılır. Salon bitkisi üretiminde kullanılması sebebi hafif olması, su tutmasıdır. Kum su tutmaz. Kum suyu drene etmeye yarar. Torf aşırı su tutar ancak sorun şudur, torf suyunu kaybedince yeniden aldırmak zordur. Böyle bir durumda eğer harçta kum da varsa vay halinize. Kum kullanılacak olan harçlarda akıldan çıkarılmaması geren nokta kumun dişli nehir kumu olması gerekliliğidir. Kumun nematod, hastalık ve zararlı etmenleri taşıyabileceği de asla unutulmamalı ve özellikle çimlendirmede kullanılacaksa işlemden geçirilmelidir. E dergiye yazdığım bir makalede bitkiler için hijyen konusunda harçları nasıl muamele edeceğinizi anlatmıştım. Önümüzdeki günlerde İzmir'de düzenleyeceğim bir eğitimde bunu uygulamalı olarak da göstereceğim.

Tohum çimlendirmekte yalnız torf değil, kum da, toprak ta hatta ince perlit te kullanılır. Çimlendirmenin başarısına etken olan sadece çimlendirme harcı değil, çoğunlukla ısı, su, ışık hastalık ve zararlılardır. Marketlerde satılan torflarda çimlendirme yapmanız mümkün ancak diğer koşullara da %100 dikkat edeceksiniz.''


Dolayısıyla, red robin için torf ve ışık konularında ne dersiniz?

http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=905&page=65

ebrub 16-11-2008 02:05

Bir de Sn Yusuf Ustaoğlunun sitesinden (link aşagıda) alıntıladıgım şu bilgiler var;

''Saksılarda yaşatmaya çalıştığımız ve bizim için önem arz eden nadide çiçek ve bitkilerimizde kullandığımız TORF ların bir yıl sonra bunlarda kök çürüğü yaparak ,bitkileri öldürdüğünü bilmekteyiz.Bu kök çürüğünü önlemek için her yıl saksılarımızın TORF unu(toprağını) değiştirmek durumundayız.
Bölgemiz yaylalarında bulunan bir bitki fosilini (kurutulduğunda sobada rahatlıkla yanabilmektedir) çiçek ve meyve saksılarımda kullandığımda :
1) Bitkinin kök gelişimini artırdığını.
2) Üç yıldır saksı değiştirmediğim halde kök çürüğü olmadığını..
3) Bazı çiçek ve meyve çeliklerinin köklendirilmesinde etkili olduğunu .
4) Saksılara aşırı su verilmesi durumunda fazla suyu tutmadığı .
5) Bonsai olarak kullanılan bitkilerde çok etkili sonuç alındığı gözlenmiştir.
TORF İÇERİĞİ:
85 birim bitki fosili(elenmiş)
10 birim iri dere kumu
4 birim koyun gübresi(elenmiş)
1 birim etiper perlit(süper iri 7 numara)
NOT:Sipariş üzere, 5 kg.lık poşetlerde kargo ile gönderilir.

Tohum çimlendirme:
Her türlü sebze tohumu ve web sitemde yayımlanan bitkilerin tohumlarının (sert çekirdekliler hariç)
Çimlenmesini sağlamak için kullandığım yöntem ziyaretçilerimce sıkça sorulmaktadır.
Bunun için:
1) bir tepsi içerisine ince kum konulur.
2) Kumun üzerine bir tülbent(beyaz bez) serilir.
3) Tohumlar tülbent üzerine yayılır.
4) Tülbent in diğer ucuyla tohumların üzeri örtülür.
5) Üzerine su serpilir.
6) Sonra tepsinin üzeri beyaz naylon ile örtülür.2-3 günde bir naylon açılarak
Havalandırılır ve çimlenme kontrol yapılır.
Tohumlar çimlenince itinalı bir şekilde tek,tek alınarak poşetlere dikilir.''



Ne dersiniz?

http://site.mynet.com/yusufustaoglu/

Gurtunca 16-11-2008 08:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ebrub (Mesaj 316781)
Dolayısıyla, red robin için torf ve ışık konularında ne dersiniz?

Red Robin için ancak kendi yaptıklarımı ve söylenenleri toparlayabilirim..
Ben torf olarak ne kullanabilirim sorusunun cevabını aradığımda bana önerilen Substrat 1 li torf kullan oldu.Ancak bulamadım bu yüzden Anadolu'nun humuslu torfunu kullandım..

Çimlendirme konusunda saksı firması yetkilileri her ne kadar saksıyı suyla dolu kaba koyun dediyse de,fazla suyu gördüklerinde yamuldukları için aşırı sulamaktan kaçındım sadece sık spreyleme ( günde 4 -5 kez ) yaptım.
Tohumları ilk önce bir gün kadar sırılsıklam hale getirilmiş kağıt havlu yaprakları arasında beklettim.Ertesi gün önceden nemlendirilmiş torf üzerine bıraktım ve üzerlerini tohumu ancak örtecek kadar torfla kapattım.Spreyleme sonrasında da bu üst tabakayı elimle bastırdım..İlk 2 gün kalorifere yakın direkt ışık almayan bir yerde üzeri yalapşap streçle örtülmüş olarak bıraktım..Bu arada mahon67 adlı üyemizin özel mesajı üzerine örtme işlemini bıraktım ve kalorifer kenarından direkt ışık gören kapalı balkonlu mutfağıma aldım.Ertesi gün de çimlenme başladı...

Devamında gerek saksıların firması gerekse de Anadolu torf la yaptığım yazışmalarda torfun 15-20 günden sonra yetersiz olduğunu dolayısıyla piyasada marketlerde bulunan toz ya da sıvı genel bitki besleyicilerle desteklemem gerektiğini öğrendim...Bir de kullandığımız torfların steril olmadığını..

Peki çimlenme sonrası ne yapabilirim sorusunun cevabını aradığımda,karşımda sudan yamulmuş üst kısımları küflenmiş saksıları filizlerin yaprakları yere paralel hale geldiğinde bir an önce şaşırtılması gerektiğine karar verdim..Bu arada PDA sitesinde organik toprakla ilgili English Gardens adlı şirketi buldum ve sıvı gübre işi ile uğraşacağıma onlarla görüşerek özel bir sebze toprağı hazırlattım..İçinde kendi önerdikleri toprak,torf,doğal gübre ve ponsa taşı karışımı var.
Bundan sonra torfu belirttiğim şekilde sadece çimlendirme için kullanacak,bir süre sonra filizleri bu toprakla doldurduğum yine aynı tipteki saksılara şaşırtacağım.Fideler oluşana kadar da aşırı sulama önerilmediği için de umarım saksılarım şekillerini koruyacaklar..Kök gelişiminden sonra ise karton saksısı ile birlikte önerilen 25-30 cm çaplı bir saksıya Red Robinleri yerleştireceğim...

En son gelişimlerini beklemek ve afiyetle yemek olacak...
Bu arada aranızda hiç Red Robin tadan oldu mu ?:D:D:D

ebrub 16-11-2008 10:17

Ben de yaklaşık 2 ay önce PDA üyesi oldum, ancak son günlerde yazılarını daha sık okumaya başladım, gerçekten harika şeyler yapıyorlar. Sitemiz üyesi Sn MSaygın'ın da domates tohumlarının çimlendirilmesi konusunda deneyimlerini paylaştıgı şöyle bir linki var
http://www.mehmetsaygin.com/pda/pemb...esnotlari.html

Sn. Gürtunca, yine bir konuda öncülük etmiş olacaksınız, acaba bize English Gardens.'a hazırlattıgınız sebze topragının fiyatları konusunda bilgi verebilir misiniz?

Ben hiç red robin tatmadım, ama okudugum yabancı sitelerde çok tatlı diye geçiyor hep.

Merak ediyorum red robin.in 55 günde -fideye dönüştükten sonra- domates verebiliyor oluşunu, sizinkilerde test etmiş olacağız :D

Gurtunca 16-11-2008 13:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ebrub (Mesaj 316813)
Sn. Gürtunca, yine bir konuda öncülük etmiş olacaksınız, acaba bize English Gardens.'a hazırlattıgınız sebze topragının fiyatları konusunda bilgi verebilir misiniz?

Bu topraktan PDA da da bahsediyorlardı.Özellikle aradım.Yaklaşık 40 lt. dediler ve 20 Ytl ödedim..

Gurtunca 16-11-2008 14:02

8.Gün Toprakla tanışma...
 
4 Eklenti(ler)
Bu sabah önce elimdeki 6 tane drenaj delikli yuvarlak karton saksıyı üstten 1 cm i boş kalacak şekilde aldığım toprakla doldurdum ve drenaj yerlerinden su akana kadar yavaş yavaş su yedirdim.Üstte kalan 1 cm. lik kısmı torfla tamamladım ve burayı da ıslattım.Daha sonra Red Robin filizlerinin etrafındaki torfu bir tükenmez kalemin ucuyla eşeledim ve filizleri gövdelerinden tutarak torftan çıkardım.Tüm filizlerde yaklaşık 3 cm kadar kök gelişmişti..Yeni saksılarında aynı kalemin ucu ile derin bir yer açıp Red Robin tohumlarını topraklarına kavuşturdum.Elimdeki karton kahve bardaklarına da altlarına delik açtıktan sonra aynı yöntemle süs biber filizlerini yerleştirdim.

Alnımızın akı ile ikinci aşamaya geçtik...Darısı başınıza...

adnankaraer 16-11-2008 20:23

Yine başa dönmek gibi olacak ama benim red robinlerden biri merhaba dedi.

Bu ilk oldu. Artık diğerleri de patır kütür çıkar herhalde.

C.Mustafa 17-11-2008 09:03

Cuma akşamı ilk 3 tohumu plastik su bardakları içerisinde toprakla kavuşturdum.
Belki bu akşam eve döndüğümde bana sürpriz yaparlar. :)

uzman16 17-11-2008 09:48

Ben de red robin tohumlarını bir gece suda bekletip 16 Kasım'da ektim.

Bir kısmı balkonda, bir kısmı içeride pencere önünde. Bakalım gelişmeleri nasıl olacak!

İklimsiz 17-11-2008 10:33

Beş tohumla maceraya ben de katıldım :)

Gelişmeleri paylaşmak üzere :)

habibe 17-11-2008 11:30

16/11/2008 de ekildi. Ben de denemeye iki adet tohumla katılıyorum.

nevsune 17-11-2008 13:48

1 Eklenti(ler)
7 Kasım'da ektiğim 5 tohumdan 4ü çıktı, bir tanesi çıkmaya uğraşıyor.

malbman 17-11-2008 15:32

5 Eklenti(ler)
Bu da benim bebeğim. Tomurcukları yavaş yavaş salkım olmaya başladı. Bakalım çiçekleri ne zaman açacak.

malbman 17-11-2008 15:40

5 Eklenti(ler)
Bebeğimin ve yavrularının başka açılardan görünüşü. En son fotoğraftakiler de yeni güzellik kraliçesi adayları:D:D:D

Aynı gün ektiğim robinlerden bir tanesini anneme vermiştim. O toprağa dikti. Sanki onunki daha gelişmiş gibi geliyor bana. Bir türlü annemin robini ile fotoğraf makinesini aynı ortama denk getiremedim ki onun da resmini çekip yükleyeyeyim. Aradaki farkı görmek açısından yararlı olurdu. Neyse en kısa sürede onları da resimleyeceğim.

nevsune 17-11-2008 15:59

Sizinki topraksız tarım galiba. Peki annenizinki normal yetiştirme mi? Eğer öyleyse, ikisi arasında iyi bir kıyaslama olacak.

Bu duruma ne kadar sürede geldi?

malbman 17-11-2008 16:21

Sayın nevsune doğru tahmin ettiniz. Ben topraksız yetiştiriyorum. Annem ise toprağa dikti. Zaten o yüzden annemin robinlerini de resimlemek istiyorum. Aradaki farkı görmek için, ama dediğim gibi sanki annemin bitkisi benimkinden daha iri gibi. Resimleri yükleyince sanırım bana hak vereceksiniz.

Tohumları 11 eylül' de ekmiştim. Yani dokuz haftada bu hale gelmiş.

nevsune 17-11-2008 16:25

Evet fotoğrafları sabırsızlıkla bekleyeceğim.

Bu duruma ne kadar zamanda geldiğinizi merak ediyorum. Çünkü neredeyse yarı yola gelmişsiniz. Ben de bu günleri görsem bir:)

ormanx 17-11-2008 16:26

Arkadaşlar herkese merhaba,
Maceranızı keyifle okuyorum.
Benim siparişim ancak bugün geldi ve maceram yeni başlıyor.
Öncelikle Karınca70'in önerdiği gibi tohumları 1 gün oda ısısında suda bekletip ondan sonra plastik veya karton kahve bardaklarına ekmeyi planlıyorum. Her bardağa 1 tohum olacak şekilde. Ne dersiniz? Yanlışın varsa bilgilendirirseniz sevinirim. Çünkü bu macerada ben de en aceminiz olarak varım artık.

nevsune 17-11-2008 16:32

Kolay gelsin ormanx.

Üstlerini kapatmayı unutmayın. Ben o bardakların üzerini, yarıya bölüp, delikler açtığım küçük pet şişelerle kapatıyorum. Günde bir kez havalandırıp yeniden kapatıyorum. Nem ve sıcakla çıkıveriyorlar zaten.

Fazla tasa etmeyin, siz dilediğinizi yapın. Onlar zaten bildiklerini okuyorlar:)

malbman 17-11-2008 16:37

Sayın nevsune ilk mesajınızda bu duruma ne kadar zamanda sorunuzu görmemiştim. Ben düzeltinceye kadar siz ikinci mesajı yazmışsınız. Tohumları 11 Eylül günü ekmiştim. Yani dokuz haftalık şu anda. 55 günlük olduğu bu durumda pek doğru gibi gelmiyor ama tabii ben gereken şartları sağlayamamış da olabilirim.

Umarım sizinkiler daha çabuk olur da ben de nerede hata yaptığımı görürüm.



Sayın ormanx, ben tohumları olduğu gibi plastik su bardaklarına doldurduğum torfa ekip, on beş günlükken, üstlerini kestiğim kola petlerine şaşırttım. Suda hiç bekletmedim ama siz isterseniz deneme amaçlı olarak bir kaç tane tohumu ıslatıp, bir kaç tanesini de ıslatmadan ekip gelişimlerini gözleyin. Gözlemlerinizi aktarırsanız iki yöntem arasında fark olup olmadığını anlamak ve eğer fark varsa etkilerinin neler olduğunu ortaya çıkarmak açısından iyi bir çalışma olur sanırım. Biz, en azından ben, böyle bir gözlem yapmak için geç kaldım. Ama siz yeni başlıyorsunuz ve yapabilirseniz çok değerli bilgiler elde ederiz.

Bu arada: her bardağa bir tohum en iyisi. Ben en son bir bardağa iki tohum ektim şimdi ayırırken zarar verir miyim korkusu yaşıyorum.

nevsune 17-11-2008 16:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 317509)
Tohumları 11 Eylül günü ekmiştim. Yani dokuz haftalık şu anda. 55 günlük olduğu bu durumda pek doğru gibi gelmiyor ama tabii ben gereken şartları sağlayamamış da olabilirim.

Teşekkür ederim. Ben de biraz hayal kırıklığına uğradım doğrusu. Daha çabuk bekliyordum. Belki de mevsim dışı ekim yapıldığı için süre uzamıştır. Şimdi daha çok kişinin katılımıyla kıyaslama sonuçları, bize baharda ekeceklerimiz için doğruyu daha iyi gösterebilir.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 317509)
Bu arada: her bardağa bir tohum en iyisi. Ben en son bir bardağa iki tohum ektim şimdi ayırırken zarar verir miyim korkusu yaşıyorum.

Toprak ıslatılıp fidecikler dikkatli bir şekilde çıkartıldığında fazla zayiat olmuyor. Aslında onlar bizim düşündüğümüzden daha güçlüler de, biz hayatı onlara da kendimize de zorlaştırıyoruz galiba:)

ebrub 17-11-2008 17:14

55 gün konusunda ben de hayal kırıklıgına ugradım açıkçası. Mevsim dışı gibi birşeyin sözkonusu olmaması lazım aslında, çünkü red robinle ilgili hep söylenen kış mevsimi için de çok uygun oluşu. Ayrıca Sn. Malbman İzmir'de, dolayısıyla havalar bildiğim kadarıyla hala çok soğuk değil orada. Benim aklıma gelen ihtimal topraksız tarımda yapılıyor oluşu, gerçi Sn Malbman bu konuda deneyimli mi bilmiyorum, besin eriyikleri konusu çok detaylı çünkü.

Sn Malbman, benim şuan 60 red robin tohumum var elimde, yarısını sizin gibi topraksız tarımda denemeyi düşünüyorum, hatta Kudret by.den besin kitlerini de aldım, yarısını da Sn Gürtunca gibi toprakta deneyeceğim, şu Jiffy'lerimiz bir gelsin...

malbman 17-11-2008 17:29

Sayın ebrub, topraksız tarım konusunda az da olsa tecrübem olduğunu düşünüyorum. Zira yaz boyu 11' li sistemde topraksız domates yetiştirdim ve başarılı da oldum. Sizin de dediğiniz gibi Red Robin için mevsim dışılık diye bir şey söz konusu değil. Ama önceki mesajımda belirttiğim gibi, ben (ec, ph, havalandırma vs. gibi) gerekli tüm şartları sağlayamamış olabilirim. Bu nedenle 55 günü geçmiş olabilir. Sizin çalışmalarınız bu yüzden önem kazanıyor. Daha dikkatle yapacağınız gözlemleriniz sonucunda çok değerli bilgiler elde edeceğimize inanıyorum.

Bu arada: sayın ebrub bana sorarsanız şimdiden 60 tohumu birden kullanmayın derim. Topraksız tarım uygulaması olarak hangi sistemi kullanacaksınız bilmiyorum ama 30 tane fide bana çok gibi geldi. 30 tanesinin de toprakta olacağını düşünürsek işiniz çok zorlaşacak. Bence üçer-beşer tane deneyin ve (umarım öyle bir şey olmaz ama yine de göz ardı edilmemesi gereken) olası bir başarısızlık ihtimalinde elinizde yine devam edebileceğiniz tohum kalsın.

envor 17-11-2008 19:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 317489)
Sayın nevsune doğru tahmin ettiniz. Ben topraksız yetiştiriyorum. Annem ise toprağa dikti. Zaten o yüzden annemin robinlerini de resimlemek istiyorum. Aradaki farkı görmek için, ama dediğim gibi sanki annemin bitkisi benimkinden daha iri gibi. Resimleri yükleyince sanırım bana hak vereceksiniz.

Tohumları 11 eylül' de ekmiştim. Yani dokuz haftada bu hale gelmiş.

Bir reklamda ne diyordu; Anne eli değmiş gibi !:p
****** anneciğin senden daha iyi yetiştirecek domatesi:D Benim annemde öyle:p
Onlar bizleri bile yetiştirmişler:D
İşin sırrı bu bence:D TECRÜBE !

adnankaraer 17-11-2008 20:49

bende red robinler için 55 gün diye hesaplayıp ocak 10'da domates yiyeceğiz diye gün vermiştim.

Şubatın sonuna da razıyım ama şu dokuz haftalık domatesler moralimi bozdu. Bir de ben suda bekletmeden ektiğim için sanıyorum 8-10 günde çimlendiler ki bu süreyi daha da uzatacak gibi.

Olsun da varsın geç olsun. Ancak yine de verilen süreyi merak ediyorum. Bu süre tohum ekiminden veya çimlenmeden sonra çiçek çıkartma süresi mi yoksa meyve olgunlaşma süresi midir?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025